Autor | Mięso z renifera - jak przyrządzić??? |
true

Wpisów: 6017 Od: 2006-09-05
| 2008-08-17 18:13 Może zna ktoś jakiś przepis? |
| |
violina Gbg

Wpisów: 2010 Od: 2007-03-01
| 2008-08-17 19:01 Ten przepis znalazlam w finskiej ksiazce4 kucharskiej z roku 1930.
Mieso trzeba wlozyc do mleka, w ktorym plywa pare listkow kapusty, skropionej leciutko octem, na pare godzin. Potem pokroic w plasterki i obsmazyc na patelni, kazdy plasterek, z obydwu stron (ja kroilam w paseczki i obsmazalam) Zalac bulionem (masz teraz do wyboru wiecej niz w roku 1930, wiec mozesz wziac jarzynowy, albo jakis fondue)i dusic az mieso bedzie miekkie. Musze jednak powiedziec, ze to trwa dlugo. Solic trzeba do smaku, czasem nie potrzeba. bo bulion jest dosyc slony. Bulion trzeba ciagle dolewac, bo sie wygotowuje. Jezeli chcesz sos do tego miesa, to robi sie go ze smietany zmieszanej z maka i wlewa na bulion - trzeba to tylko zagotowac.
No i zarcie gotowe Smacznego!!!  |
| |
AgataN Uppsala

Wpisów: 1377 Od: 2006-01-24
| 2008-08-18 07:17 kupujesz w ICA takie pudelko z miesem renifera w kawalkach (takich cienkich plastrach, zamrozone), wkladasz na patelnie z oliwa, cebulka, bulionem. Smazysz az sie zrobi, mieszasz zeby sie porozdzielaly kawalki, dodajesz kurki albo pieczarki i juz masz
Tak samo z losiem
|
| |
darsim Stolica

Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2008-08-18 07:24 najsmaczniejsze jest suszone na sloncu, tylko skad to slonce wziazc. |
| |
szary

Wpisów: 13026 Od: 2005-06-02
| 2008-08-18 07:51 do slorarium zaniesc |
| |
szary

Wpisów: 13026 Od: 2005-06-02
| 2008-08-18 07:52 SOLARIUM - mialo byc |
| |
violina Gbg

Wpisów: 2010 Od: 2007-03-01
| 2008-08-18 10:16 Ja mysle, ze True sam upolowal renifera i dlatego chcial recepte. Kupic gotowe w ICA i przeczytac na pakiecie, to chyba nie trudno  |
| |
maggie Stockholm

Wpisów: 12192 Od: 2001-01-02
| 2008-08-18 10:37 Ja mysle, ze True sam upolowal renifera
Innymi słowy był gdzieś na wycieczce autem na północy?  |
| |
true

Wpisów: 6017 Od: 2006-09-05
| 2008-08-25 12:13 Renifer zjedzony. Niestety teraz już jestem w PL więc przenoszę się na mięso z sarny, dzika i jak szczęście dopisze to z jelenia. Niestety w okolicy najwięcej jest żubrów
Dzięki za przepisy. |
| |
szary

Wpisów: 13026 Od: 2005-06-02
| 2008-08-25 14:06 zubr wystepuje w puszczy
http://pl.youtube.com/watc h?v=0om9xiDOot4 |
| |