Odwiedzin 38847414
Dziś 983
Środa 30 kwietnia 2025

 
 

Forum: Kulinaria - Mięso z renifera - jak przyrządzić???

 
 

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorMięso z renifera - jak przyrządzić???
true


Wpisów: 6017
Od: 2006-09-05
2008-08-17 18:13
Może zna ktoś jakiś przepis?
  Profil uzytkownika: true     
violina
Gbg


Wpisów: 2010
Od: 2007-03-01
2008-08-17 19:01
Ten przepis znalazlam w finskiej ksiazce4 kucharskiej z roku 1930.
Mieso trzeba wlozyc do mleka, w ktorym plywa pare listkow kapusty, skropionej leciutko octem, na pare godzin. Potem pokroic w plasterki i obsmazyc na patelni, kazdy plasterek, z obydwu stron (ja kroilam w paseczki i obsmazalam) Zalac bulionem (masz teraz do wyboru wiecej niz w roku 1930, wiec mozesz wziac jarzynowy, albo jakis fondue)i dusic az mieso bedzie miekkie. Musze jednak powiedziec, ze to trwa dlugo. Solic trzeba do smaku, czasem nie potrzeba. bo bulion jest dosyc slony. Bulion trzeba ciagle dolewac, bo sie wygotowuje. Jezeli chcesz sos do tego miesa, to robi sie go ze smietany zmieszanej z maka i wlewa na bulion - trzeba to tylko zagotowac.
No i zarcie gotowe Smacznego!!!
  Profil uzytkownika: violina     
AgataN
Uppsala


Wpisów: 1377
Od: 2006-01-24
2008-08-18 07:17
kupujesz w ICA takie pudelko z miesem renifera w kawalkach (takich cienkich plastrach, zamrozone), wkladasz na patelnie z oliwa, cebulka, bulionem. Smazysz az sie zrobi, mieszasz zeby sie porozdzielaly kawalki, dodajesz kurki albo pieczarki i juz masz
Tak samo z losiem
  Profil uzytkownika: AgataN     
darsim
Stolica


Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2008-08-18 07:24
najsmaczniejsze jest suszone na sloncu, tylko skad to slonce wziazc.
  Profil uzytkownika: darsim     
szary


Wpisów: 13026
Od: 2005-06-02
2008-08-18 07:51
do slorarium zaniesc
  Profil uzytkownika: szary     
szary


Wpisów: 13026
Od: 2005-06-02
2008-08-18 07:52
SOLARIUM - mialo byc
  Profil uzytkownika: szary     
violina
Gbg


Wpisów: 2010
Od: 2007-03-01
2008-08-18 10:16
Ja mysle, ze True sam upolowal renifera i dlatego chcial recepte. Kupic gotowe w ICA i przeczytac na pakiecie, to chyba nie trudno
  Profil uzytkownika: violina     
maggie
Stockholm


Wpisów: 12192
Od: 2001-01-02
2008-08-18 10:37
Ja mysle, ze True sam upolowal renifera

Innymi słowy był gdzieś na wycieczce autem na północy?
  Profil uzytkownika: maggie     
true


Wpisów: 6017
Od: 2006-09-05
2008-08-25 12:13
Renifer zjedzony. Niestety teraz już jestem w PL więc przenoszę się na mięso z sarny, dzika i jak szczęście dopisze to z jelenia. Niestety w okolicy najwięcej jest żubrów

Dzięki za przepisy.
  Profil uzytkownika: true     
szary


Wpisów: 13026
Od: 2005-06-02
2008-08-25 14:06
zubr wystepuje w puszczy




http://pl.youtube.com/watc h?v=0om9xiDOot4
  Profil uzytkownika: szary     
Forum -> Kulinaria -> Mięso z renifera - jak przyrządzić???
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy









Dam prace przy sprzataniu (Uddevalla)
Praca sprzątanie (Stockholm )
Praca ogólnobudowlana (Stockholm )
Firma sprzatajaca (Stockholm)
Firma budowlana zatrudni do pracy (Stockholm )
Szukamy pracownikow stolarzy malarzy (Vårby)
Stolarz (Haninge )
Praca dla spawaczy w Boden (Boden)
Więcej





Żelazny chłopiec z Gamla Stan
Agnes na szwedzkiej ziemi
Mårten Trotzigs gränd czyli najwęższa uliczka Sztokholmu
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nawiedzony zamek Södertuna
Agnes na szwedzkiej ziemi
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie


Odwiedza nas 25 gości
oraz 0 użytkowników.


Ostrzezenie
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia










© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony