| Autor | Szwedzka szkoła ogłupia nasze dzieci? |
Sati

Wpisów: 33 Od: 2010-02-19
| 2012-01-27 14:28 hej!
był kiedyś stary wątek o podobnym temacie, w 2008 roku założył go daggmasken. Ciekawa jestem czy daggmasken nadal mieszka w Szwecji i jak tam rozwój jego dzieci po 4 latach?
ja jestem tu 1,5 roku i jestem załamana. Nie poznaję moich dzieci, szczególnie syna, który za miesiąc kończy 10 lat. Mam wrażenie że cofa się w rozwoju, nie lubi matematyki, radzi sobie ale nie lubi. Pamiętam jak przyjechaliśmy, jego pierwsze odczucia... i pytanie czy to szkoła specjalna czy dla dziwnych dzieci? O co chodzi w tej szkole? Dlaczego dzieci biegają po klasie, czemu nikt nie słucha pani?
Teraz dzieci chodzą do nowej szkoły w związku z przeprowadzką, niby w "lepszej dzielnicy" i nic się nie zmieniło, dzieci zadają te same pytania. Nie rozumieją w co się bawią ich koledzy z klasy, nie chodzi o barierę językową, bo mówią perfekt, nawet nauczyciele się dziwią, ale nie rozumieją zabaw. Moja córeczka mówi- mama nie wiem o co chodzi w tych zabawach, te dzieci są jakieś dziwne, próbuję się bawić, ale czuję się jakbym byłą nienormalna bawiąc się w to co oni. Więc moje dzieci bawią się razem ze sobą lub z innymi polakami heheh. Pamiętam jak mój syn przed wyjazdem interesował się tak wieloma dziedzinami, należał do tych co lubią astronomię, biologię, anatomię itp heheh, wszystko go fascynowało, a teraz...? opadł, zbladł, zmarniał, nic go nie ciekawi na dłużej, jest jakby zniechęcony. Nawet nie ukrywa że nie lubi Szwecji ani szwedzkiej szkoły. Ze nauczyciele są dziwni, fałszywi, takich używa określeń. Więc coś jest na rzeczy prawda?
To co dla mnie jest normalne, to że moje dzieci są bystre, mądre itd, mają ogromną wiedzę własną jest dla szwedzkich nauczycieli jakimś fenomenem, o rzeczach dla nas normalnych mówią jak o czymś niesamowitym to mnie baardzo martwi. Oni niczego nie oczekują od dzieci, nie motywują. Załamka.
Czy wy rodzice też macie takie odczucia? Czy widzicie po waszych dzieciach, że szwedzka szkoła jest do niczego? |
| | |
aga1977 Wrocław / Sztokholm

Wpisów: 1089 Od: 2007-08-03
| 2012-01-27 15:13 Nie wiem czy szwedzka szkola jest do niczego. Te bieganie po klasie podczas lekcji tez przeszkadza moim dzieciom w nauce.
Ja mysle, ze Twoje dzieci sluchaja o tym co sie mowi w domu. Jak narzekacie i mowicie ze wszystko jest do dupy to i dzieci tak mysla. Wiem bo ten sam blad kiedys popelnilam. Dzieci napewno przezywaja przeprowadzke ale by az w takim stopniu by zarzucic swoje wczesniejsze zainteresowania i pasje???
Mysle, ze problem lezy gdzie indziej anizeli w durnej szwedzkiej szkole |
| | |
mabr

Wpisów: 7793 Od: 2000-09-08
| 2012-01-27 16:11 Też mi się wydało czytając to, że przeprowadzka do innego kraju wywarła na nich duży pwływ, a Ty Sati o tym zupełnie zapominasz.
Bo cóż to znaczy że dzieci nie rozumieją szwedzkich zabaw? Że Szwedzi są tak dziwni, że nie da się ich zrozumieć?
Chyba się Darsima albo Kubitskyego naczytałaś... |
| | |
tittut

Wpisów: 373 Od: 2010-04-08
| 2012-01-27 16:12 Moje obserwacje sa podobne. Starsze dziecko tez ma 10 lat. Probujemy duzo pracowac z nim w domu, podsycac jego ciekawosc wizytami w muzeach - tych tutaj nie brakuje. Przyjechalismy tu na kontrakt i za dwa lata wracamy do Polski. Martwi mnie jak maluchy odnajda sie pozniej w Polskiej szkole. |
| | |
Radek Arjan

Wpisów: 62 Od: 2010-10-19
| 2012-01-27 16:29 Niestety coś jest na rzeczy,moja córka też się dziwnie zachowuje,w tej ich szkole to zero dyscypliny ,każdy robi co chce a zadanie z matematyki na poziomie klasy 1 w polsce,już dawno z żoną stwierdziliśmy że ta szkoła ogłupia,tam się prawie nie uczą wychowawca każe dzieciakom zamieniać się na ciuchy w sensie takim że chłopcy zakładają damskie a dziewczęta chłopięce-nie chodzi tu o bielizne lub też córka ma narysować szkielet człowieka,i wiele podobnych dziwactw.Cały czas tańczą śpiewają-nie jest to szkoła muzyczna,niestety po córce widze że za dużo to ona w głowie nie ma,za to fajnie tańczy a i śpiewa na chacie po szwedzku o kur... |
| | |
Sati

| 2012-01-27 17:07 nie zapomniałam, ze dzieci przeżyły stres przeprowadzką, mówię raczej o tym co dzieci mówią o szkole, nie są dziećmi zamkniętymi, są wesołe, sprzeczają się, wygłupiają jak zdrowe dzieci, nie mają depresji jesli o to chodzi. Dzieci mówią o czyms, raczej bez emocji czy smutku, informują nas, dają sygnały, same sobie z tego nic nie robiąc, bo nie widzą tego z boku, nasiąkają tym klimatem zwyczajnie i zmieniają się. Mówię o tym, ze jak zapytam co dziś robiły w szkole to tylko tyle że się bawili, spiewali własnie, coś rysowali, troche czytali i liczyli. Troche jak w przedszkolu. A najważniejsze jest to ,że się NUDZĄ i to znudzenie powoduje brak pasji, są jakby uwstecznione po prostu, zamulone. I nikt nic nie robi w szkole z tym, że mają większą wiedzę ogólną, ze się interesują, nie zachęcają książkami, czy ciekawymi zajęciami.
Męczą się z nudów, bardziej syn bo córka jest dopiero w 1 klasie to nie ma porównania do polskiej szkoły, systematycznej lekcji, systemu poleceń i wykonywania zadań, tak że jest jasne o co nauczycielowi chodzi. Tutaj ten system jest rozchwiany, rozlazły, na lekcjach panuje chaos, nauczycielka patrzy tępym wzrokiem na dzieci, liczy na kalkulatorze i dzieci nie wiedzą o czym mówi i nie interesuje ich to nawet, a ją tym bardziej. Byłam i widziałam!!!
Dzięki pozostałym za szczerą odpowiedź, trudno nam czasem przyznac lub chcieć zauważyć że dzieci nam się marnują. Ale lepiej wiedzieć z czym się ma do czynienia niż udawać że wszystko jest OK. Jak widać większość z nas widzi ten problem.
|
| | |
darsim Stolica

Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2012-01-27 17:33 musisz dzieci motywowac duzo w domu
ten problem jest w szwecji bardzo czesty.
zmkiana szkoly moze pomoc szukac szkol pryatnych i ukierunkowanych typu
kunskapsskolan
lub
http://www.montessoriforbu ndet.se/
kunskapsskolan bardzo polecam, przenisc jak szybko sie tylko da
http://www.kunskapsskolan. se/
bo inaczej bedzie tragedia pozniej
na szczescie w gimnazjach szwedzkich poziom bywa znacznie lepszy, normalny
wiec
przetrwac i przeniesc ze szkoly komunalnej
bo to strata czasu dla dzieci
|
| | |
Sati

| 2012-01-27 17:41 dzięĸi darsim, własnie o tym myslałam ,czy aby nie ma w Szwecji szkół innych niż komunalne, tyle że kogo stać na prywatną szkołę
dzięki za linki, jak coś w temacie wiesz jeszcze to wrzucaj co się da hehehe  |
| | |
Radek Arjan

Wpisów: 62 Od: 2010-10-19
| 2012-01-27 17:42 Zgadzam się z Tobą Sati,być może szwedzcy nauczyciele,w ten sposób rozumieją wychowanie bezstresowe dzieci,gdy w Polsce wychowuje się bezstresowo w domu np.TV do późna,pół dnia na fejskuku,x-box w niedziele i żeby przypadkiem nie krzyknąć na pocieche bo,trzeba będzie oglądać hane montane  |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-27 17:45 tyle że kogo stać na prywatną szkołę "
komuna finansuje na tych samych zasadach jak szkoly komunalne
nie odczujeszzadnej roznicy a dzieci tak na plus
inaczej faktycznie
nikogo nie byloby stac
pisze z doswiadczenia
wielokrotnego
i z obsewacji |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-27 17:56 srednio dziennie uczniowie podpalaja dwie szkoly w szwecji
to tylko te podpalenia do ktorych wzywa sie straz pozarna
chyba najwyzsza statystyka na swiecie na ilosc mieszkancow (?)
to najlepszy dowod jak te biedne dzieci musza tych cholernych szkol nienawidzic
https://www.msb.se/Upload/ Forebyggande/brandskydd/2010-7743%20Handl ingsplan%20mot%20Skolbränder%20-%20Rappor t.pdf
|
| | |
Sati

| 2012-01-27 18:09 a czy możesz napisac co oznaczają takie symbole przy szkołach:
Forellskolan, skolår 4-9
Fårdala skola, skolår F-5
Dalskolan, skolår 6-9
czasem jeszcze 4-9
to są numery klas? czy wieku? co znaczy F-5?
|
| | |
Ronj@

Wpisów: 7647 Od: 2006-08-16
| 2012-01-27 19:55 Przede wszystkim to trzeba przestawic sie na inne myslenie.
Szwedzka szkola to nie wyscig szczurow, gdzie rodzice realizuja swoje ambicje.
Zadne szwedzkie dziecko nie chodzi na 7 kolek zainteresowan i nie uczy sie 3 jezykow obcych poza lekcjami + gry na wiolonczeli.
Szwedzka szkola uczy dzieci wspolpracowac w grupie, szukac informacji...Co ci przeszkadza, ze dzieciak nie siedzi jak swieca wpatrzony w nauczycielke?
Moja corka chodzila w högstadiet do Kunskapsskolan w Enskede i dzisiaj, po skonczonych studiach, nazywa ja flummskola.
Oczywiscie kazda szkola pozostawia wiele do zycznia, ale wasz problem mysle ze zaczyna sie od uszczesliwienia dziecka innym krajem i wasza niewiedza o nim. Emigracja nie jest latwa, szczegolnie dla dzieci. |
| | |
bolek1970 PZU

Wpisów: 11503 Od: 2006-07-05
| 2012-01-27 19:58 Nie bede sie pierdzielic z plodzeniem wlasnego posta, a temat wcale mi nie obcy.
Roni@ juz wszystko podsumowala !
Emigracja, to nie rurki z kremem ! Sorry, jesli kiedykolwiem wam sie wydawalo ze jedziecie do "malej Polski"... |
| | |
Aby sorell

Wpisów: 11327 Od: 2010-04-16
| 2012-01-27 20:17 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-27 20:38 Moja corka chodzila w högstadiet do Kunskapsskolan w Enskede i dzisiaj, po skonczonych studiach, nazywa ja flummskola."
a szkole komunalna jak nazywalaby? |
| | |
Wiktoria97

Wpisów: 142 Od: 2012-01-27
| 2012-01-27 20:39 Witam.
Z przerazeniem czytam jak Polacy, którzy przyjezdzaja do Szwecji niewiele wiedza o szweckich szkolach. Ja ma troje dzieci w podstawowej szkolenie i wogóle nie poznaje tych sytuacji które opisujecie. Czytalam w gazetach i widzialam w telewizji ze w komunalnych szkolach na przedmiesciach dzieci koncza szkole podstawowa i nie umia pisac, czytac ani liczyc.I niestety wszyscy Polacy posylaja dzieci do takich szkól bo nie wiedza ze sa inne szkoly.
Ja mieszkam juz od wielu lat w centrum Sztokholmu. Gdy bylam w ciazy z pierwszym dzieckiem zaczelam juz rozgladac sie za przedszkolem i za szkola. W tym samym dniu moje dziecko dostalo personnummer ustawilam go w kolejce do prywatnej szkoly, jednej z najlepszych w Szwecji. Byly rózne alternatywy: Tyska skola, Franska skola, Engelska Skola, Carlsons Skola, Bannerporten, Fredrikhof itd. Jest ich pelno, trzeba tylko czytac.
W kazdej klasie jest 20 uczniów. Na 600 uczniów jest 100 personelu: nauczycieli, woznych,kucharki itd.
Dzieci moje juz od zerówki (förskoleklass) maja lekcje.Cale lågstadiet to znaczy 0-5 zanim dziecko wchodzi do klasy wita sie podajac reke nauczycielce. To samo jak sie zegna musi podac reke i sie pozegnac.Nie ma mowy o bieganiu i rozmowach albo telefonach czy nakryciu glowy. Jezeli dzieci wykazuja zdolnosci dostaja trudniejsze lekcje. W zaleznosci jak zdolne sa dzieci podzielona jest matematyka na trzy grupy. Moje najstarze dwoje dzieci chodza do grupy z najtrudniejsza matematyka. A ich nauczycielka zostala w tym roku wybrana za najlepsza nauczycielke matematyki w Szwecji.
Dzieci w szkole chodza do teatru,kina, museum, na plywalnie, lyzwy, narty i co drugi rok na wycieczke szkolna. W piatej klasie mialy Nobel obiad w szkole, suknia, garnitur, trzy dania, taniec.
Czy musze pisac ze na 600 dzieci nie ma ani jednego dziecka o ciemnej skóze. Nie, to nie tylko dzieci szwedów chodza do tej szkoly. Rodzice sa z bardzo róznych krajów.
Róznica miedzy komunalnymi a prywatnymi szkolami jest taka ze do prywatnych szkól chodza dzieci które maja zaangazowanych rodziców. Rodzice robia aktywny wybór. Przychodza na wyiadówki, pomagaja dzieciom w lekcjach, organizuja wycieczki i spotykaja innych rodziców na wspólnych obiadach zeby sie lepiej poznac.
Chcecie sprawdzic które szkoly sa dobre to sprawcie na Googlu jakie szkoly sa najlepsze w miejscu gdzie mieszkacie. Tak robia szwedzi którzy sie przeprowadzaja za granice. Wszystko jest na internecie. Wszystkie wyniki. Nie umiecie szweckiego to klika na "översätt" to znaczy przetlomacz.
Zycze powodzenia i absolutnie zadbac zeby dzieci chodzily do dobrej szkoly bo jak nie to sie nie dostana do dobrego gymnasium (szkoly sredniej) |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-27 20:39 szwedzka szkola uczy zyc
w
szwedzkim spoleczenstwie |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-27 20:55 Nie uogolniajmy !
Nie wszystkie friskolor sa super cacy !
Bauers Gymnasiet, to byla tragedia, gdzie moja corke 3 krotnie okradziono, poziom slaby itd.
Potem znalezlismy szkole w centrum Sztokholmu i skonczyla ze stypendium !
Mozna, ale trzeba dbac o te sprawy, a nie liczy, ze bedzie jak napisali w G(ownie)azecie... |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-27 21:45 Bauers Gymnasiet, to byla tragedia, gdzie moja corke 3 krotnie okradziono, poziom slaby itd."
dobrze ze jej
nie
zgwalcono |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-27 21:59 dobrze ze jej
nie
zgwalcono
Dobrze, ze ciebie nie zgwalcili, a zreszta wiadomo(ile razy? )
Piles, nie pisz... |
| | |
Ronj@

| 2012-01-27 22:01 "a szkole komunalna jak nazywalaby?"
komunalna w Stureby uwielbiala. Zaangazowany personel zauwazyl ze potrzebuje stymulacji i razem z nami postanowiono ze przeskoczy jedna klase. Przez cale lågstadium byly czeste kontakty ze szkola, my chodzilismy na lekcje, dostawlismy raporty o poczynaniach panny. Nawet raport o wagarach, jak 6 latka nie zaskoczyla, ze jak kolezanki z klasy ida do sali gimnastycznej, to ja tez to dotyczy
Po kunskapsskolan postanowila isc do komunalnego liceum, po tygodniu zapowiedziala, ze mamy jej znalezc inna szkole, bo ona nie ma zamiaru tracic czasu...
Przede wszystkim trzeba znac swoje dziecko i wymagac od szkoly. Jezeli sie jest samemu zagubionym to wprowadza sie dzieci w dwa swiaty, dorosly potrafi je pogodzic ale nie dziecko. Jak matka nie wie co to sa årskurser i nie wie jak funkcjonuje szkola, to jak ma byc ostoja dla dzieciaka i go entuzjazmowac i brac czynny udzial w jego rozwoju i edukacji?
W taki sposob?
http://www.wprost.pl/ar/29 0134/Rodzice-niech-nasze-dzieci-wychowa-s zkola/
|
| | |
Aby sorell

| 2012-01-27 22:23 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
mabr

| 2012-01-27 23:17 No, tylko popatrzcie gdzie Szwedzi są, a gdzie Polacy, jeśli chodzi o rozwój techniki, ilość wynalazków, czy choćby zwyczajną codzienną samodzielność w pracy.
Jak to możliwe że szwedzka szkoła jest taka straszna,
a to jednak po polskiej nic nie zostaje w głowie? |
| | |
Ronj@

| 2012-01-27 23:33 "dobrze ze jej
nie
zgwalcono"
http://www.poloniainfo.se/ forum/temat.php?temat=27795
ofiara byla uczennica Kunskapsskolan w Enskede. |
| | |
Aby sorell

| 2012-01-27 23:41 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
mabr

| 2012-01-27 23:52 Aby sorell: jesteś żywym przykładem bezsensowności polskiego szkolnictwa, dzięki za demonstrację. |
| | |
kajetan Sztokholm

Wpisów: 17008 Od: 2000-09-01
| 2012-01-28 00:17
 |
| | |
Oxen Let's Rock Baby

Wpisów: 5717 Od: 2004-10-27
| 2012-01-28 03:30 Sytuacja w domu determinuje dzieci i ich aktywnosc.
Moze warto zerknac nieco dokladniej pod wlasny adres?
Jak motywowane sa dzieciaki?
- Ronj@ wlasciwie napisala wszystko w temacie.
Moj syn skonczyl w Szwecji podstawowke i gimnazjum. Studiowal j. polski na Uniwerku w Sthlm. Teraz z kolei studiuje medycyne... w Polsce :)
Nikt go nigdy i nigdzie nie oglupial.
Prawdopodobnie Wasza motywacja przeniesienia sie na stale do Szwecji bylo oczywiscie dobro i przyszlosc pociech.
- Zgadlem? |
| | |
simply_Ola

Wpisów: 8865 Od: 2011-01-04
| 2012-01-28 10:00 Uwazam, ze najlepszym sposobem, zeby dac prawidlowa odpowiedz na pytanie czy szwedzka szkola oglupia nasze dzieci jest spojrzenie na to jak potoczylo sie zycie polskich dzieci, ktore przyjechaly do Szwecji w latach 80 tych i tych co wtedy sie tu urodzily bo dzis sa one juz doroslymi osobami.
Tak sie sklada, ze znam kilka takich osob i musze powiedziec, ze wyrosly na wartosciowych ludzi, jedne z nich juz skonczyly studia i pracuja jako ekonomista, lekarz, psycholog, dziennikarz, architekt, informatyk i prawnik a inne sa w trakcie konczenia studiow.
Na pewno wsrod tych osob sa rowniez i takie co nie skonczyly i nie maja zamiaru skonczyc studiow ale przeciez i bez studiow tez mozna byc wartosciowym i szczesliwym czlowiekiem. |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-28 10:17 Uwazam, ze najlepszym sposobem, zeby dac prawidlowa odpowiedz na pytanie czy szwedzka szkola oglupia nasze dzieci jest spojrzenie na to jak potoczylo sie zycie polskich dzieci, ktore przyjechaly do Szwecji w latach 80 tych i tych co wtedy sie tu urodzily bo dzis sa one juz "
glupio nie myslisz
tyle tylko ze poziom szwedzkiej szkoly systematycznie spada w pirownaniu miedzynarodowym od tego czasu
szwedzka szkola w latach 1980 tych
i szwedzka szkola dzis
to nie ta sama szkola
w koncu minelo 30 lat
wiec
powiedzmy nie piszemy o histori szwedzkiej szkoly ktora byla nowstorska w pewnym oktesie
tylko o tym do czego to doprowadzilo i o stanie dzisiejszym
a sami Szwedzk sa tym zaniepolojeni
zgodze sie z Ronj@
ze sa dobre szkoly komunalne i ze nie wszystkue szkoly prywatne sa najlepsze
|
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-28 10:20 ja chodzilem do bardzo dobrej szkoly exPolsce
ale wiem ze nie wszystkiecsa takie
w Szwecji widzialem dobre szkoly ale
widzialem tez i beznadziejne
|
| | |
simply_Ola

| 2012-01-28 10:20 "glupio nie myslisz"
dziekuje za komplement
|
| | |
simply_Ola

| 2012-01-28 10:22 "w Szwecji widzialem dobre szkoly"
a to cos nowego bo jak dotad to byl tylko syf i malaria |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-28 10:27 "w Szwecji widzialem dobre szkoly"
a to cos nowego bo jak dotad to byl tylko syf i malaria"
staram sie byc
obiektywny
|
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-28 10:36
No, tylko popatrzcie gdzie Szwedzi są, a gdzie Polacy, jeśli chodzi o rozwój techniki, ilość wynalazków, czy choćby zwyczajną codzienną samodzielność w pracy."
tu tez
prawdopodobnie cofamy sie daleko wstecz
co bylo a nie jest |
| | |
margot70

Wpisów: 1787 Od: 2010-08-30
| 2012-01-28 10:43 "Pamiętam jak mój syn przed wyjazdem interesował się tak wieloma dziedzinami, należał do tych co lubią astronomię, biologię, anatomię itp heheh, wszystko go fascynowało, a teraz...? opadł, zbladł, zmarniał, nic go nie ciekawi na dłużej, jest jakby zniechęcony..."
Tez przyjechalam tutaj ze zdolnymi dziecmi, zmienialam tez corce szkole i przeszlam troszke....
Jednak co do tego co napisalas(cytat )
ja mysle, ze dziecko ma problemy innego typu, cos dzieje sie w rodzinie a i przeprowadzka tez tak dziala, plus wkraczanie w wiek nastoletni
Mysle, ze powinnas wziasc pod lupe swoja sytuacje rodzinna, czy nie ma zbyt duzej nerwowki spowodowanej zmianami
bo wtedy ludzie sie kloca i jest czesto kryzys rodzinny...
najlepeij potem wszystko "zwalic na szkole
ja uczylam w szkole polskiej i pamientam rodzicow, ktorzy wszystko "zwalali"na szkole, ich dziecko zawsze bylo najlepsze a reszta "beee" a nauczyciele to byli winni wszystkiemu, nawet chyba temu ze tatus terroryzowal rodzine....
nie mowie oczywiscie, ze u ciebie tak jest, podalam tylko przyklad i chce powiedziec, ze dziecko nie rezygnuje tak szybko i gwaltownie z zainteresowan bez powodu a szkoly szwedzkie nie sa az tak patologiczne, zeby powodowaly az takie zmiany
czyli cos sie dzieje w domu a i wkracza w wiek dojrzewania co tez spowoduje totalne zmiany w zachowaniu |
| | |
Ronj@

| 2012-01-28 10:43 Polska szkola tez byla inna 30 lat temu.
Nie dalej jak na tym forum mozna sie przekonac, np. jakich to Polska ma humanistow. |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-28 10:51 Polska szkola tez byla inna 30 lat temu.
Nie dalej jak na tym forum mozna sie przekonac, np. jakich to Polska ma humanistow.
Czepiasz sie !
Ja jestem na przyklad zoologiem, wiec jaki musi byc poziom zoologow... |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-28 10:57 pomijajac sprawe poziomu szkoly
co mozna dlugo dyskutowac i do niczego nie dojsc
szwedzka szkola prawdopodobnie jest inna niz polska
i samo to
moze byc probkemem döa dzueci z Polski
pisze prawdopodobnie
bo szkoly polskiej na dzien dzisiejsxy nie znam
|
| | |
margot70

| 2012-01-28 10:59 "Nawet nie ukrywa że nie lubi Szwecji ani szwedzkiej szkoły. Ze nauczyciele są dziwni, fałszywi, takich używa określeń. Więc coś jest na rzeczy prawda?"
jest inna mentalnosc, dzieci dlugo nie moga tego zrozumiec
Dzieci szwedzkie sa inne i nasze poprostu przez jakis czas tego nie "lapia"
jesli chodzi o falszywych nauczycieli to niestety tak jest albo raczej bywa
tez mialam sytuacje z falszywa nauczycielka , ktora blokowala mi zdolnego syna, ale ja zrobilam troche zamieszanie w szkole, zwolalam komisje, kazalam sprawdzic wyniki i skonczylo sie na przeprosinach i duuuuzym szacunku
tak jak ktos tu napisal, musisz miec oczy otwarte i interesowac sie, z problemem isc do nauczycielki, niech widza, ze jestes normalna matka i ze sie interesujesz
sa szkoly lepsze i gorsze, zalezy jaki region...jak skupia w sobie samych "obcych" to co sie dziwic, to czesto dosc agresywni i niereformowalni ludzie a nauczycie sa poprostu nimi zmaczeni
wiec trzeba zmienic szkole jesli trzeba
W polsce uwazam, ze szkola jest masakrycznie doniczego!
dzieci maja zbyt duzo zbednych lekcji, nauczyciele zaklamani,tocza walki miedzy soba kosztem dzieci
poziom chory, dziecko nie ma czsu na zabawe a do tego nadgorliwi rodzice oberczajacy dzieci dodatkowymi kolkami
potem taki delkwent ma awersje do nauki i pustke w glowie, co mu sie zreszta dziwic?
Tutaj dzieci sie bawia i ucza tego co trzeba bez zbednych bzdur zasmiecajacych mlody umysl
a my Polacy przyzwyczajeni do ciglej pogoni, wyscigow nie odnajdujemy sie na poczadku w tej spokojnej-wyciszonej mentalnosci.
sorry za ew. bledy, pisze szybko z dzieckiem na glowie  |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-28 11:07 a my Polacy przyzwyczajeni do ciglej pogoni, wyscigow nie odnajdujemy sie na poczadku w tej spokojnej-wyciszonej mentalnosci."
bo ty nawet nie wiesz ile dzieci tu na roznego rodzaju lekach antydepresyjnych itp jest
nauczycieli pewnie tez
jakby w Polsce tak lekami szprycoeano
tez pewnie
bylaby
wyciwzona rzeczywistosc |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-28 11:13 diecko w Szwecji jak jest tylko troche zywsze niz pozostale
dostaje diagnoze adhd i juz od wczesnego dziecinstwa na chemi jest chowane
tylko troche mu sie chumor pogorszy
depresja
psycholog
i srodki antydepresyjne
to dosc czeste |
| | |
margot70

| 2012-01-28 11:14 mysle darsim, ze troche przesadzasz
"To co dla mnie jest normalne, to że moje dzieci są bystre, mądre itd, mają ogromną wiedzę własną jest dla szwedzkich nauczycieli jakimś fenomenem, o rzeczach dla nas normalnych mówią jak o czymś niesamowitym to mnie baardzo martwi..."
no wlasnie tak mowia tutaj nauczyciele wszystkim rodzicoom, tylko Ty o tym nie wiesz bo spotkania sa indywidualne
wyliczaja zdolnosci dziecka, chwala...to wlasnie jest ta motywacja przez chwalenie
taki system, takie regoly
tutaj sie nie krytykuje tak jak w Pl dzieci, tylko delikatnie naprowadza na problem, najpierw zasypujac pochwalami, zeby nie urazic, zeby....
to chyba dobrze?
ja osobiscie uwazam, ze ciut tej krytyki moglo by byc
ale ja tez wychowalam sie w Polsce, gdzie szkola pozostawia wiele do zyczenia. |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-28 11:15 kak sa nacpane prochami
to jasne ze sa spokojne i wyciszone
szwedzka szkola ma problemy
i nie widze powodu zeby ja
idealizowac
|
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-28 11:16 W polsce uwazam, ze szkola jest masakrycznie doniczego!
dzieci maja zbyt duzo zbednych lekcji, nauczyciele zaklamani,tocza walki miedzy soba kosztem dzieci
poziom chory, dziecko nie ma czsu na zabawe a do tego nadgorliwi rodzice oberczajacy dzieci dodatkowymi kolkami
potem taki delkwent ma awersje do nauki i pustke w glowie, co mu sie zreszta dziwic?
Tutaj dzieci sie bawia i ucza tego co trzeba bez zbednych bzdur zasmiecajacych mlody umysl
Znow wchodzimy na "wyzszy poziom dyskusji", czyli rownanie ze "strasznym krajem, w ktorym nie da sie zyc" !
Co ma piernik, do wiatraka ?
Jasne, ze jako malolat wolalbym szwedzka szkole. Ta wyluzowana i bez stopni, bo cale zycie mialem wstret do tej instytucji i calego ministerstwa oswiaty.
Nie mniej, szwedzkie szkolnictwo, ma swoje braki i mowmy o tym otwarcie, i bez rownania w dol...
W radio pare dni temu slyszalem o poziomie szkolnictwa w Chinach. Ponoc poziom dwa razy wyzszy, od Szwecji.
Moze warto pomyslec o dobrze dziecka i tam wyemigrowac.... |
| | |
maly_ufo District 9

Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2012-01-28 11:20 Nie wiele wiem na temat szwedzkiej szkoły, ale niedawno znajomy był na wywiadówce u syna i mówili że wchodzi nowy przepis że nauczyciel będzie miał prawo wyprosić ucznia z klasy za złe zachowanie i wpisać mu nieobecność co z kolei odbije się na bidrag'u  |
| | |
troja

Wpisów: 946 Od: 2008-01-28
| 2012-01-28 11:23 Szwedzka szkola jest zupelnie inna od polskiej, co nie znaczy ze jest zla. Jeen nauczyciel moich dzieci jest np. glochoniemy, a drugi to amerykanin nie znajacy szwedzkiego. Jakos to uczniom nie przeszkadza.
Nastepny przyklad "innosci" to jest jak chcielismy wziasc wolne dla dzieci na dluzszy okres wyjazdu na wycieczke. Wychowawczyni stwierdzila ze podruze tez ksztalca i nie ma problemu, dostali zadania na ten okres i juz. |
| | |
margot70

| 2012-01-28 11:25 zebyscie mnie zle nie zrozumieli
nie twierdze ze szkola szwedzka jest idealna bo nie jest i napisalan nawet wczesniej, ze czasami trzeba zmienic szkole
ale Polskie szkoly sa uwazam tez do niczego
wiem bo pracowalam a takiej
poprostu zasady sa inne |
| | |
Borrka Hospicjum na Wilsona

Wpisów: 17565 Od: 2003-04-06
| 2012-01-28 11:30 Brak zrozumienia prostej sprawy:
obecna emigracja pochodzi glownie z glebokiej, polskiej prowincji, ale trafia przewaznie do szkol w duzych miastach.
Chyba oczywiste, ze szkoly w Sztokholmie sa srednio lepsze, niz szkoly w Mońkach ?
Jakiekolwiek porownywanie mija sie z celem. |
| | |
konto skasowane

Wpisów: 908 Od: 2011-08-09
| 2012-01-28 11:41 „Moj syn skonczyl w Szwecji podstawowke i gimnazjum. Studiowal j. polski na Uniwerku w Sthlm. Teraz z kolei studiuje medycyne... w Polsce
Nikt go nigdy i nigdzie nie oglupial.”
I co uwazasz, ze jak Twój syn teraz studiuje medycynę to go temat nie dotyczy…
Ja tez studiowałam weterynarię i co z tego - ostatecznie skończyłam prawo.
Wiec pochwalisz się jak skończy…
|
| | |
margot70

| 2012-01-28 11:42 Znow wchodzimy na "wyzszy poziom dyskusji", czyli rownanie ze "strasznym krajem, w ktorym nie da sie zyc" !
Co ma piernik, do wiatraka ?"
a ma
porownujemy szkoly co pomoze wyjasnic dlaczego dzieci zalozycielki tematu w Szwecji tak zle sie czuja
to chyba jasne
Polska jest strasznym krajem...
szkoly sa bardzo na zlym poziomie
chodzi mi o poziom, korupcje nauczycieli, mobbing,zbyt wysoki poziom.....
wyscig szczurow w studiowaniu bo kompleksy rodzicow napedzaja do tego
potem migruja do tej zle wyksztalconej Szwecji, zeby normalnie zyc
i przywoza ze soba studia , ktore kosztowaly mase kasy
bo niestety ojczyzna nie daje mozliwosci mlodemu czlowiekowi
Piekne w pOlsce sa tradycje,pejzaze, wspomnienia i masa masa rzeczy, ale napewno nie system oswiaty |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-28 11:47 Polska jest strasznym krajem...
szkoly sa bardzo na zlym poziomie
chodzi mi o poziom, korupcje nauczycieli, mobbing,zbyt wysoki poziom.....
Jestes jeszcze za bardzo jedna noga w Polsce, to dlatego...
Tak samo zreszta, jak autorzy tego watku, ale po paru latach bedziesz to juz widziec inaczej !
Zreszta, co mi do tego !
Idz poucz w szwedzkiej szkole, jak moja zona, to sie przekonasz o pieknie tutejszego systemu...
|
| | |

| 2012-01-28 11:51 "Polska jest strasznym krajem..."
Dla przyglupow. |
| | |
troja

| 2012-01-28 11:54 Ja nie rozumiem dlaczego ludzie nie potrafia zrozumiec ze sa w innym kraju a nie w Polsce? Jak bym sie przeprowadzil do Mozambiku to musialbym siebie i swoje dzieci prystosowac do tamtych warunkow. |
| | |
margot70

| 2012-01-28 12:23 ""Polska jest strasznym krajem..."
Dla przyglupow."
borka co to znaczy?
nie rozumiem co chcesz przes to powiedziec
a wiem, ze slowo pisane mozna bardzo roznie zrozumiec
|
| | |
margot70

| 2012-01-28 12:26 bolek a skad wiesz, ze nie ucze w szwedzkiej szkole?
ja nie mam zamiaru sie klocic, dochodzic jakis swoich prawd
nie wiem dlaczego ludzie zamiast podac wlasne przemyslenia, spalaja energie na obaleniu tego co napisal poprzednik
tak jest w kazdym temacie
byle jeden drugiemu dowalic
a przeciez kazdy z nas ma tam jakies swoje doswiadczenia i tylko tym sie moze podzielic
co nie znaczy, ze inni racji nie maja |
| | |
08Lisabeth

Wpisów: 629 Od: 2011-07-24
| 2012-01-28 12:30 Moja corka chodzila tutaj do prywatnej szkoly podstawowej pozniej gymnasium. Nastepnie studia na Universytecie w Uppsala. Miala tak dobre wyniki ze nie miala zadnego problemu na dostanie sie gdziekolwik na uczelnie w Se nie musial jechac do Pl zeby studiowac.
|
| | |
simply_Ola

| 2012-01-28 12:31
Mozliwe, ze syn Oxena jest wyjatkiem ale ja nigdy o tym nie slyszalam, zeby ktos kto mieszka na stale w Szwecji zaczal studiowac medycyne w Polsce z innego powodu jak ten, ze tu nie mogl sie na nia dostac.
A poza tym to oni na ogol juz po roku studiow w Polsce przenosili sie tu z powrotem bo tyle wystarczalo, zeby kontynuowac tu te studia.
|
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-28 12:34 ja nie mam zamiaru sie klocic, dochodzic jakis swoich prawd
nie wiem dlaczego ludzie zamiast podac wlasne przemyslenia, spalaja energie na obaleniu tego co napisal poprzednik
tak jest w kazdym temacie
Kobieto, to raczej tobie dystansu brak!
Wlasciwie, to normalne u kobiet !
Te wyjatkowe, ktore maja ta meska ceche lubie, nawet bedac totalnym socjopata i praktycznie szowinista...
Zawracam, na watek, a nie dokazuje Cie swoich racji, a zreszta jaka roznica !
Dyskutujesz ?
Dawaj argumenty, z zycia wziete najlepiej, ale z zycia w Szwecji najlepeij !!! |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-28 12:37 Mozliwe, ze syn Oxena jest wyjatkiem ale ja nigdy o tym nie slyszalam, zeby ktos kto mieszka na stale w Szwecji zaczal studiowac medycyne w Polsce z innego powodu jak ten, ze tu nie mogl sie na nia dostac.
Ola, zajrzyj do swojego ulubionego gugla !
Miejsc na medycynie w Szwecji jest szesc razy mniej, niz chetnych !
Mimo wiekszych kosztow, wielu decyduje sie na studia za granica !
Lekarzy, tez duuuuze braki.
Ty w jakims innym kraju zyjesz ... |
| | |
margot70

| 2012-01-28 12:42 a malo przedstawilam argumentow?
nie mam czasu na rozmowe z toba
wiec rob swoje a ja swoje.
kazdy kto sie chce uczyc ten sie nauczy
takie jest moje zdanie
tak jak juz pisalam, na poczatku dzieci sa zdziwione bo tutaj jesti naczej bo to inny kraj
i trzeba to zaakceptowac
|
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-28 12:49 [Wpis wykasowany przez Moderatora. ] |
| | |
hamster

Wpisów: 99 Od: 2003-11-17
| 2012-01-28 12:51 Ja nigdy nie mialam problemow ze szkola ani moje dziecko chodzi do francuskiej szkoly nikt nie biega po klasie trzeba sie uczyc i nie ma szpanu |
| | |
margot70

| 2012-01-28 12:57 "Czyli w sumie sie zgadzamy !
Po kiego grzyba tu jakies twoje zgorzknienia wobec Polski i jej systemu edukacji ?
Co to wnosi do tematu ?
Buractwo, jak borrka slusznie zauwazyl"
chcesz mnie obrazic, prowokujesz do klotni
to swiadczy tylko o tobie
gdybys przeczytal ze zrozumieniem co wczesniej napisalam, nie byloby czepialstwa z twojej strony i calego tego nieporozumienia
a od tej chwili ignoruje twoje prostackie wpisy, wiec sie nie wysilaj
choc jestem pewna ze twoje zdanie musi byc ostatnie. |
| | |
konto skasowane

| 2012-01-28 13:11 Dziś zapytałam (kolejny raz mojego syna), kim chciałby być w przyszłości.
Od dwóch lat przystaje przy swoim i ni rusz do przodu – chce zostać ŚMIECIARZEM.
Patrząc na zamiłowanie mojego syna – szybko skończy edukację.
Na szczęście chłopaczyna skończył niedawno 4 latka, i mamy jeszcze sporo czasu żeby mu to wybić z głowy
Bo każdy rodzic, chciałby z dumą pochwalić się wykształceniem, lub osiągnięciami swojego dziecka.
P.S.
Oxen – trzymam kciuki za Twojego syna, i chyba ten przytyk był z zazdrości – wybacz ale sam widzisz w jakiej ja jestem sytuacji  |
| | |
margot70

| 2012-01-28 13:36 hehe obanasia, moze maly gdzies podslyszal, ze smieciarze w szwecji calkiem dorze sie maja finansowo i uczyc sie nie trzeba
i szacunek do pracy, nikt sie nie wstydzi byc np hydraulikiem czy mechanikiem (no nie wiem jak ze smieciarzami) |
| | |
suss gdzie nogi poniosa

Wpisów: 1877 Od: 2010-09-02
| 2012-01-28 13:40
gdzie wy te swoje dzieci posylacie u moich jak ktos biega to sprawdzaja czy ADHD nie ma przypadkiem a do tego, coz moze nie ucza sie tyle co w polsce, nad czym ubolewam, ale nauczyciele sa otwarci na moje sugestie a rodzice na zebraniach rowniez twierdza zgodnie, ze mam dobre pomysly (zaczerpniete z polskiego systemu) ktore sa warte uwagi i wdrozenia.
swiata nie zwojuje boczac sie na nauczycieli i szkole, ze moje dzieci glupieja. trzeba rozmawiac z nauczycielami i dzielic sie swoimi spostrzezeniami, ot co!!!  |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-28 13:48 a od tej chwili ignoruje twoje prostackie wpisy, wiec sie nie wysilaj
choc jestem pewna ze twoje zdanie musi byc ostatnie.
Prosze bardzo !
Ja twoich nie zamierzam, bo to nie kolko wzajemnej adoracji, a dyskusja !
Szkoda, ze tego nie rozumiesz.
Dla mnie nie ma jakis ludzi tu z ktorymi nie moglbym miec ostrej wymiany zdan, nawet wsrod tych co nas czasem ktos uznaje za "pisanie z jednego konta"...
Za bardzo wylewna jestes na forum, zeby nie znac Twojego obecnego zyciorysu, ale ja akurat nie mam w sobie tyle buractwa(jeli juz to prostactwa), zeby to wytykac !
No, to jak juz zaczniesz uczyc w tej szkole, to daj znac....
pzdr, |
| | |
Badboy

Wpisów: 23049 Od: 2004-06-10
| 2012-01-28 13:49 "Pamiętam jak mój syn przed wyjazdem interesował się tak wieloma dziedzinami, należał do tych co lubią astronomię, biologię, anatomię itp heheh, wszystko go fascynowało, a teraz...?"
a wierszy przypadkiem w wieku 8 lat nie pisał, bo niejaka Urszulka Kochanowska pisała, potem się okazało, że to na skutek jakiegoś guza mózgu powodującego taką dziwną nadaktywność intelktualą i umarła bardzo młodo, o czym wiemy z trenów autorstwa jej taty, ja bym raczej powiedział, że ta szwedzka szkoła sprowadziła go do stanu normalności odpowiedniej do wieku |
| | |
margot70

| 2012-01-28 13:57 "Za bardzo wylewna jestes na forum, zeby nie znac Twojego obecnego zyciorysu, ale ja akurat nie mam w sobie tyle buractwa(jeli juz to prostactwa), zeby to wytykac !"
hahaha a co ty mi mozesz wytknac?
wytykaj ile tylko chcesz nie osmieszaj sie
a tak swoja droga to dziekuje za sledzienie moich wpisow
|
| | |
Aby sorell

| 2012-01-28 13:57 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-28 14:00 hahaha a co ty mi mozesz wytknac?
wytykaj ile tylko chcesz nie osmieszaj sie
a tak swoja droga to dziekuje za sledzienie moich wpisow
Nic ci nie wytykam, nie przeceniaj sie !
Czasem cos ciekawego spoldzisz, tak szczerze i uczciwie to ujmujac...
pzdr, |
| | |
konto skasowane

| 2012-01-28 14:02 AAAA i jeszcze jedno ważna rzecz
Nie mam nic do śmieciarzy i innych hydraulików ... |
| | |
margot70

| 2012-01-28 14:03 byl czas kiedy nikt nie slyszal o hiv czy innych chorobach
adhd jest nowym tworem cywilizacji
zbyt szybkiego tempa zycia
zbyt wysokich wymagan do czlowieka...
jednak ja tez nie lubie przyklejania tego kazdemu nadruchliwemu dziecku
wystarczy, ze dzieciak jest troche zbyt "szybki" a juz ADHD i )bron Boze)prochy! |
| | |
margot70

| 2012-01-28 14:07 no przeciez nie pisalam, ze cos do nich masz
 |
| | |
suss gdzie nogi poniosa

| 2012-01-28 14:08 ja tez na to cale ADHD mam alergie. raz powiedzieli mi, ze moj syn ma chyba ADHD bo po gimnastyce nie mozna go bylo pod prysznic zagonic tak sie rozszalal a poza tym biega na przerwach rozmawiali ze mna raz na ten temat i juz do tego nie wracaja, chyba ich moje argumenty przekonaly
|
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-28 14:12 a poza tym biega na przerwach
Boze tragedia !
Ja jak nie zaliczylem wszystki 3 pieter szkoly na kazdej przerwie, to nie usiedizlaem na tylko przez 10 min.
To dopiero ADHD !
Moje szkale za to, raz na 3 miechy ktorys na akucie, bo spadl z drzewa, ale deskorolka sobie zeba wybil, albo rozbil brode i do krawca trzeba...
Rodzina w pelni zdemoralizowana, normalnie... |
| | |
simply_Ola

| 2012-01-28 14:13 "Ola, zajrzyj do swojego ulubionego gugla !
Miejsc na medycynie w Szwecji jest szesc razy mniej, niz chetnych !"
Bolek, przeciez napisalam:
"ja nigdy o tym nie slyszalam, zeby ktos kto mieszka na stale w Szwecji zaczal studiowac medycyne w Polsce z innego powodu jak ten, ze tu nie mogl sie na nia dostac."
wiec o co ci chodzi?
Czy Ty nie rozumiesz, ze piszesz o tym samym co ja, ze w Szwecji jest b trudno dostac sie na medycyne.
Czepiasz sie mnie tylko po to, zeby sie czepiac.
|
| | |
margot70

| 2012-01-28 14:15 to wynika czasem z niedouczenia nauczycieli
i myla dzieci nadruchliwe(co wynika z charakteru) z adhd
Dziecko z adhd nie moze sie na niczym skupic, czesto ma tiki,nie slucha, jest w ciaglym ruchu....to wielki i widoczny problem
a nie dziciak, ktory sie poprostu bawi
straszne sa te pomylki!
ide z dzieckiem na spacer  |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-28 14:15 Czepiasz sie mnie tylko po to, zeby sie czepiac.
To tylko w zgodzie z zasada "kto sie lubi, ten sie czubi" !
pzdr, |
| | |
Aby sorell

| 2012-01-28 14:16 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
konto skasowane

| 2012-01-28 14:17 Kiedyś nie było ADHD na dzieci nadpobudliwe mówili -
NARWANIEC albo wichura, byłam żywym tego przykładem  |
| | |
suss gdzie nogi poniosa

| 2012-01-28 14:17 ja mialam ciagle uwagi w dzienniczku, ze chodze po klasie lub bujam sie na krzesle, biegam na przerwie zamiast chodzic w parach itp!!!!! hahahaha a oni sie mojego synusia czepiaja, ze biega kurna!!! dziecko siedzi na dupie 1h na lekcji to sie nie dziwie. z reszta po mamie to ma  |
| | |
Aby sorell

| 2012-01-28 14:25 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
Oxen Let's Rock Baby

| 2012-01-28 15:36 "Wiec pochwalisz się jak skończy…"
Mowimy tu o szwedzkich szkolach... *obanasiu*
A z Ciebie taki prawnik jak z koziej d*py traba.
Zreszta... sprzataczka tez zyskala ostatnio miano "kosmetologa powierzchni plaskich".
Byla juz tu niejaka "sliwa" z doktoratem, ktora zapomniala; kto byl jej promotorem i - wogole - jaki to temat jej pracy doktorskiej byl.
Zartuj "lagom" (z umiarem) - bo swiat jest maly ;) i na durnia mozna wyjsc... |
| | |
Ronj@

| 2012-01-28 16:32 Z niektorych komentarzy wynika, ze to emigracja oglupia...szczegolnie tych, co nie maja wiele ze soba w bagazu ale widza mozliwosc dorasowania swojej przeszlosci i na wlasne potrzeby upiekszaja swoja terazniejszosc... |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-28 16:39 Tak gleboka mysl zapodalas Roni@, ze za cholere nie kumam...
Konkretnie i mniej po polsku napisz, jesli mozna prosic... |
| | |
tittut

| 2012-01-28 16:48 "Ja nigdy nie mialam problemow ze szkola ani moje dziecko chodzi do francuskiej szkoly"
Ciekawi mnie czy dlugo czekaliscie tam na miejsce, bo my czekamy, az jakies sie zwolni.
Jak wczesniej pisalam po skonczonym kontrakcie (2 lata) zamierzamy wrocic z maluchami do Polski. Dlatego sami realizujemy tez program polskiej szkoly, zeby miec jak najmniejsze braki. Dziecko chodzilo kilka tygodni temu do polskiej szkoly przy ambasadzie ale to okazalo sie kompletnym nieporozumieniem (zaluje niestety bardzo). Uznalismy z mezem, ze szkoda czasu /zwlaszcza, ze zajecia odbywaja sie bardzo poznym popoludniem co dla malych dzieci jest na prawde uciazliwe/.
|
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-28 17:01 Dlatego sami realizujemy tez program polskiej szkoly, zeby miec jak najmniejsze braki.
Biedne dzieci...
Czemu je tak meczycie ?
Brak wiary w ich naturalne mozliwosci ... |
| | |
KasiaTom

Wpisów: 1227 Od: 2010-09-23
| 2012-01-28 17:05 Sati, tez jestem tutaj ponad poltora roku...
tez mam syna, niebawem 11 lat konczy.
Nic takiego strasznego nie zaobserwowalam.
Syn ma wiele zainteresowan, wielu kolegow z roznych krajow , grzecznie odrabia lekcje. Ja ucze sie z nim m.in. ostatnio hitorii wikingow!
Moje pytania do Ciebie?
- jak czesto jestes w szkole?
- jak czesto rozmawiasz z wychowawca czy nawet z dyrekcja?
- bylas juz z dzieciakami jako opiekun na jakiejkolwiek wycieczce?
- czy w klasie sa inne polskie dzieci?
Co zrobilas ze swoimi watpliwosciami poza zalozeniem postu na PI?
|
| | |
KasiaTom

| 2012-01-28 17:10 Nauczyciele, zo co? DZIWNI? FALSZYWI? Masakra nie wiem czy dziecko moze samo cos takiego stwierdzic!
|
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-28 17:14 Masakra nie wiem czy dziecko moze samo cos takiego stwierdzic!
Upierdliwy rodzic, sie wszystkiego dopatrzy !
To taka post komunistyczna pozostalosc w systemie...
pzdr, |
| | |
simply_Ola

| 2012-01-28 18:05 "Tak, w Polsce to dopiero ciezko sie dostac na medycyne. Ale studenci z obcych krajow nie maja juz takiego problemu bo placa bajonskie pieniadze. Tak wiec zastanow sie zanim cos napiszesz. "
ciekawe do kogo skierowales ten wpis bo w zaden sposob nie moge sie dopatrzyc, zeby ktos tu napisal, ze w Polsce latwo jest dostac sie na medycyne i ze zagraniczni studenci nic tam nie placa za studia.
 |
| | |
Aby sorell

| 2012-01-28 18:09 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
simply_Ola

| 2012-01-28 18:56 Aby, jezeli Ty na podstawie tego co zacytowales wyciagneles wniosek, ze wg mnie latwo jest dostac sie na medycyne i ze zagraniczni studenci nic nie placa za studia to z Toba jest gorzej niz przypuszczalam.
Ty nie musisz mi mowic o logice bo ja egzamin z logiki zdalam na 5 u prof Zdzislawa Ziemby na UW. |
| | |
suss gdzie nogi poniosa

| 2012-01-28 20:07 "Moje pytania do Ciebie?
- jak czesto jestes w szkole?
- jak czesto rozmawiasz z wychowawca czy nawet z dyrekcja?
- bylas juz z dzieciakami jako opiekun na jakiejkolwiek wycieczce?
- czy w klasie sa inne polskie dzieci?
Co zrobilas ze swoimi watpliwosciami poza zalozeniem postu na PI?"
Kasia Tom swietne pytania!!! |
| | |
Oxen Let's Rock Baby

| 2012-01-28 20:12 - d o k l a d n i e . . . |
| | |
tittut

| 2012-01-28 20:23 Dlatego sami realizujemy tez program polskiej szkoly, zeby miec jak najmniejsze braki.
Biedne dzieci...
Czemu je tak meczycie ?
Brak wiary w ich naturalne mozliwosci
Zaden brak wiary tylko wracajac do Polski (a nie realizujac materialu na miejscu w kraju) bedzie musial zdawac ten material eksternistycznie. Nie wiedziales o tym "madralo"? |
| | |
Oxen Let's Rock Baby

| 2012-01-28 20:27 A bym juz nie bil piany w tym temacie: "Szwedzka szkoła ogłupia nasze dzieci?" chetnie dodam jeszcze to:
ani szwedzka, ani polska, ani australijska!
Dom je oglupia...
|
| | |
lowelas14 Sztokholm

Wpisów: 1718 Od: 2006-06-14
| 2012-01-28 20:45 [Wpis wykasowany przez Administratora. Na prośbę autora. |
| | |
konto skasowane

| 2012-01-28 20:47 Jak Twój syn i Ty jesteście podobnie rozgarnięci, to nie trzeba być prorokiem, ani super wróżką, żeby wiedzieć, że chłopaczyna choćby chciał – MEDYCYNY nie skończy ( i tu specjalnie do Ciebie, bo każdy inny wie, że niekoniecznie po medycynie jest się LEKARZEM )
Tak samo jak fakt, iż skończyło się prawo, nie znaczy, ze jest się PRAWNIKIEM.
Specjalizacje, Aplikacje, mówi Ci to coś. Poczytaj sobie i nie obrażaj KOZY.
|
| | |
konto skasowane

| 2012-01-28 20:48 Poniżej dedykacja dla Oxena oczywiście  |
| | |
konto skasowane

| 2012-01-28 20:48 Aby, dziękuję, że mnie tak serdecznie Witasz, tym bardziej mi milo, bo z Opola nie jestem |
| | |
monilka Finlandia

Wpisów: 6493 Od: 2003-06-02
| 2012-01-28 20:57 Oxen i Obanasia - skonczcie z wzajemnymi wycieczkami osobistymi!!! |
| | |
Ronj@

| 2012-01-28 21:41 "Jak wczesniej pisalam po skonczonym kontrakcie (2 lata)..."
Cos marny ten kontrakt, skoro nie starcza na mikolajki.
Moze lepiej bylo zostac w PL i nie meczyc dzieci emigracja i przerabianiem podwojnego programu. To przeciez tylko 2 lata!
Problem jest w domu. Szwedzka szkola i potem tylko polska TV. Kto dziecku pomoze w lekcjach? Pisalam juz wczesniej, dwa swiaty polski i szwedzki. Dorosli to ogarna ale dzieciom jest trudniej, duzo trudniej. |
| | |
Aby sorell

| 2012-01-28 22:08 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
simply_Ola

| 2012-01-28 22:40 "Tak samo jak fakt, iż skończyło się prawo, nie znaczy, ze jest się PRAWNIKIEM"
Niestety ale nie masz racji bo prawnikiem jest osoba, ktora ukonczyla prawo a jesli chce byc np prokuratorem, sedzia, radca prawnym, notariuszem czy adwokatem to musi jeszcze zrobic odpowiednia aplikacje.
|
| | |
Ronj@

| 2012-01-28 22:44 Olka! jak twoje wywody maja sie do tematu?!
Går du igång på det? |
| | |
Zija

Wpisów: 63 Od: 2011-08-10
| 2012-01-28 22:48 http://www.wysokieobcasy.p l/wysokie-obcasy/1,114757,11004786,Dzieck o_po_szwedzku.html
|
| | |
simply_Ola

| 2012-01-28 22:50 Kamienno masko,
nie zawracaj mi gitary,
ja juz z Toba skonczylam dyskusje. |
| | |
konto skasowane

| 2012-01-28 23:06 Ola przeczytaj jeszcze raz co napisałam ,a nie wyskakujesz jak Filip z konopii,
Paluchem trzeba Ci pokazać ??
"Specjalizacje, Aplikacje, mówi Ci to coś." |
| | |
konto skasowane

| 2012-01-28 23:08
A i jeszcze jedno po aplikacji można też być jeszcze KOMORNIKIEM, tak w woli uzupełnienia. |
| | |
Zija

| 2012-01-28 23:12 Moim zdaniem sa rozne punkty widzenia. Owszem, w szwecji poziom jak i wymagania sa duzo nizsze zwlaszcza na poziomie podstawowym. W gimnazjum zaczynaja sie schody dla tych nie przywyklych do nauki dzieci. To co jest dobre, to ze nie ma kucia zeby zdac i zapomniec, a wiedza jest raczej praktyczna. Poza tym dzicku zostaje czas na pasje i inne zajecia.
W Polsce duza czesc edukacji oparta jest na zakuc zdac zapomniec. Przez to dzieci maja jakies pojecie, ale tylko jakies. Wiedza, ze to bylo, ale wiecej nie pamietaja. Nie sa przystosowane do pracy po nauce i do pracy w grupie, bo teoria mija sie z praktyka i kazdy pedzi w wyscigu szczurow. Ale poziom jest na ogol wyzszy.
Takze jak kto woli. Mysle, ze rozsadne polaczenie tych systemow byloby "idealne".
A jesli chodzi o ADHD to nie robcie wielkiego hallo. Zeby komus stwierdzic takie zaburzenie, to potrzeba przede wszystkim zaburzen uwaga i koncentracji, a nie hiperaktywnosci. Zreszta, zeby cos stwierdzic lub wykluczyc wysyla sie dziecko na badanie psychologiczne i tak sie to rozstrzyga. I czasem leki sa potrzebne, zeby ulatwic dziecku rozwoj. |
| | |
Aby sorell

| 2012-01-28 23:13 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
simply_Ola

| 2012-01-28 23:33 " A i jeszcze jedno po aplikacji można też być jeszcze KOMORNIKIEM, tak w woli uzupełnienia"
alez oczywiscie, ze prawnik po skonczeniu aplikacji komorniczej moze byc komornikiem ale ja nie wyliczalam wszystkich zawodow jakie moze wykonywac prawnik po ukonczeniu opowiedniej aplikacji tylko podalam kilka przykladow, przeciez wyraznie napislam slowo "np"
"a jesli chce byc np prokuratorem, sedzia, radca prawnym, notariuszem czy adwokatem"
|
| | |
konto skasowane

| 2012-01-28 23:35 Teraz dopiero widzę, ze jesteś w temacie  |
| | |
papaja

Wpisów: 399 Od: 2010-08-20
| 2012-01-28 23:37 "No, tylko popatrzcie gdzie Szwedzi są, a gdzie Polacy, jeśli chodzi o rozwój techniki, ilość wynalazków, czy choćby zwyczajną codzienną samodzielność w pracy."
Wielokrotnie widzialam roznice pomiedzy szwedzkimi a niemieckimi i polskimi inzynierami, naukowcami, lekarzami... Roznice sa duze i na niekorzysc Szwedow, ktorzy czesto posiadaja mniejsza i wiedze i umiejetnosci.
A szwedzka samodzielnosc w pracy polega na ciaglych obradach na ciaglym rozmawianiu i szukaniu wspolnie rozwiazania, co i Niemcy i Polacy pracujacy ze Szwedami nazywaja czesto strata czasu. Mowia, ze wiele rzeczy mozna zrobic szybko samemu bez kilkugodzinnych obrad i popijania herbaty.
Roznica jest taka, ze szwedzki inzynier nie przejmuje sie tym iz za tydzien mija termin wywiaznaia sie z projektu i jesli nie wywiaza sie firma z umowy to kontrakt zostanie zerwany... szwedzki inzynier zrobi w ciagu dnia pracy jeden rysunek, a Niemiec czy Polak zrobi 5, bo im bardziej zalezy na tym co robia.
O lekarzach juz nie wspomne... napisze tylko to, ze w Szwecji lepiej nie chorowac i nic sobie nie zlamac.
Z pielegniarkami jest nie lepiej, np. nie maja bladego pojecia o wielu chorobach i dolegliwosciach, wiec gdy po pracy sa sam na sam z osoba ktora np ma atak astmy nie wiedza co zrobic. Nie wiedza nawet czy po karetke zadzwonic..
Dobrze, ze nie wszedzie jest tak jak w Szwecji
Dzieki temu mozna wyjechac do Polski czy Niemiec, tam przejsc operacje czy diagnoze choroby... I jak to dobrze, ze BMW czy Mercedesa nie konstruuja szwedzcy inzynierowie! |
| | |
papaja

| 2012-01-28 23:54 W Szwecji ceni sie prace w grupie (choc wcale sama praca nie musi byc efektywna...), ceni sie te wszystkie zebrania, narady, rozmowy... A indywidulanosc uwaza sie za bardzo zla i nieporzadana ceche! Owszem mozna wygladac inaczej niz wiekszosc spoleczenstwa, mozna byc dyrektorem szkoly majac niebieskiego irokeza i kolczyki w nosie... Ale indywidualizm jako cecha charakteru, sposob kreatywnego i smaodzielnego myslenia oraz dzialania jest nawet pietnowany w szkole. Szwedzi czesto maja problem nawet z okresleniem osoby indywidualisty. Mowia ze indywidualista jest egoista, spoleczny wyrzutek zamkniety w sobie z ktorym nie mozna porozumiec sie i wspolpracowac i ze to najgorszy z mozliwych uczniow w skzole i pracownikow w pracy
Gdy takie rzeczy slyszy sie w szwedkziej skzole, to rzeczywiscie mozna poczuc sie jak wsrod "nienormalnych"  |
| | |
lowelas14 Sztokholm

Wpisów: 1718 Od: 2006-06-14
| 2012-01-29 01:14 [Wpis wykasowany przez Administratora. Na prośbę autora. |
| | |
papaja

| 2012-01-29 01:22 Otoz to, integracja wymaga poswiecen to znaczy zmian. Jesli chce sie mieszkac w innym kraju, to trzeba sie troche zmienic i dostosowac. |
| | |
flatron 470 km do Zamku Sth

Wpisów: 2684 Od: 2005-06-18
| 2012-01-29 01:56 A jednak tak nie jest, bo nawet ci nowoprzybyli moga skostnialy narod popchnac do przodu, bo kazdy z kazdego kraju cos nowego wnosi. Integracja to nauka jezyka zaintersowanie sie kultura danego kraju , ciekawosc ale nie cofniecie sie do tylu . My dajemy , czesc bierzemy ale tubylcy tez powinni skorzystac z nowatorstwa nowoprzybylych i isc do przodu , bo nuz te nowe pomysly sa nieglupie? Zyjemy w wolnym swiecie i mamy prawo krytykowac to co nam sie nie podoba (bo i my jestemy bardzo krytykowani) i zyc w/g norm ktore wydaja nam sie logiczne i dajace nam osiagniecie wytyczonego celu. Nauka jest bardzo wazna w dzisiejszych czasach i wchodzimy w ere w ktorej wyksztalcenie jest coraz wazniejsze. O ile latwiej jest zyc i pracowac nawet jako sprzataczka majac dobre wyksztalcenie bo dzisiaj analfabeta nie ma przyszlosci. Nawet sprzataczka musi znac sie na logistyce, miec pojecie o komputerach i technologi bo nie bedzie umiala nawet zaprogramowac swojego grafiku.
Racja jest jak ktos tu napisal ze wazna jest indywidualnosc i szybkie podejscie do sprawy. Prace grupowe to archaizm komunistyczny, gdy wszyscy razem i to samo i tak samo mielismy myslec. Indiwidualizm byl niebezpiecnzy za to mozna bylo isc do paki.
Szkola szwedzka na dzisiaj zjechala na miejsce za Ghana.
Przyszlosc Szwecji to cudzoziemcy i ich dzieci tu urodzone, ambitne i zadne wiedzy i nauki, I dobrze sie stalo bo w kazdym miejscu pracy mamy cudzoziemcow ktorzy sa ta lokomotywa. Nawet nie wiecie ile polskich dzieci emigracji lat 80 zajmuje wysokie stanowiska bo nie wyrozniaja sie wygladem, no moze kobiety sa ladniejsze ale to juz inny temat  |
| | |

| 2012-01-29 02:07 I ja dziekuje Polsce za swietne wyksztalcenie bo pomoglo mi w szybkim opanowanie jezyka szwedzkiego , skonczenia tu studiow bez problemow a nawet nie musialam sie zbytnio wysilac gdyz mialam dobre przygotowanie z liceum ogolnoksztalcacego i mam ta poczucie pewnosci siebie, ze moge zawsze dyskutowac na rozne tematy, bo mam porzadne podstawy z Polski. Nic nie jest mi obce zarowno matematyka jak dyskusje na tematy humanistyczne. Aby osiagnac wyniki w sporcie trzeba samozaparcia i wysilku tak samo jak sie chce gdzies zajsc w zyciu to nauka jest podstawa. Inni maja inne cele, siedzenie w kasie na tasmie ...kazdy ma to na co zasluzyl |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2012-01-29 02:29 Indywidualista jest dzis nie wiele warty z tego prostego powodu, ze jeden czlowiek w dzisiejszych czasach g... zdziala.
Rozwoj idzie za szybko, zeby ktos jeden nadazyl byc na takim poziomie ze wszytkich dziedzin potrzebnych, by osiagnac konkretny cel. Trzeba umiec pracowac w grupie i wspolpracowac z innymi. Inaczej sie zostanie wymienionym.
Ja chodzilem do szkoly w Szwecji, moze dlatego tak uwazam, ale dane mi juz bylo zobczyc tych inzynierow robiacych po piec rysunkow dziennie, ktore wszystkie trzeba bylo poparawiac, kiedy szwedzki inzynier zrobil jeden rysunek wg. tego co bylo ustalone na (niepotrzebnym niby) zebraniu i bylo dobrze.
Co kraj to obyczaj... jednak Szwecji wcale tak zle nie idzie pod wzgledem techniki. Nie zrobili moze BMW i Audi, ale Saab i Volvo tez nie jest takie zle. |
| | |

| 2012-01-29 08:45 Oczywiscie Flatron ma racje.
Kwalifikacje zdobyte w PRL zawsze dawaly mi "in the long run" przewage nad aborygenami, a pracowalem chyba w calej Europie.
W pewnym momencie przyszedl kryzys:
korporacyjny kult "team worku" stal sie utrudniem dla mnie.
Bo nie jest to, niezbedna przeciez, praca w zespole, ale matrix miernot.
Deja vu komunistycznego "mierny, bierny, ale wierny".
I podjalem jedyna sluszna decyzje - odszedlem z korporacji.
To byl zimny prysznic, ale wlasnie innemu, niz zachodnie wyksztalceniu wiele dzis zawdzieczam.
Obiektywnie musze powiedziec - dzis moze byc w polskim szkolnictwie gorzej.
Nie wiem tego. |
| | |
JOLAND

Wpisów: 10279 Od: 2009-11-24
| 2012-01-29 10:14 "Indywidualista jest dzis nie wiele warty z tego prostego powodu, ze jeden czlowiek w dzisiejszych czasach g... zdziala.
Rozwoj idzie za szybko, zeby ktos jeden nadazyl byc na takim poziomie ze wszytkich dziedzin potrzebnych, by osiagnac konkretny cel. Trzeba umiec pracowac w grupie i wspolpracowac z innymi. Inaczej sie zostanie wymienionym."
To,czego nauczyli Cie w Szwedzkiej szkole(kolektywizm)
odbija sie czkawka np.w sluzbie zdrowia.Na stoliku prawie kazdego lekarza lezy ksiazka lekarska.Nie potrafia postawic diagnozy,bo jeden jest od kurzu,drugi od pajeczyny.
Kolektywizm zrobil krzywde bardzo wielu ludziom,ktorzy po wymianie rzadu komunistycznego nie potrafia znalezc sie w namiastce kapitalizmu,jaki mamy tutaj od szesciu lat. |
| | |

| 2012-01-29 11:45 Praca zespolowa w korporacji ? Zgoda ale na zasadzie ze kazdy cos wniesie i kazdy jest indiwidualista.
W Szwecji kolektiwizm zaczal sie w latach 70 tych i stad te barany. Porozmawiajacie z ludzmi po 80 tce to jest inny standart.
Szkola ksztalci miernoty bo grupa musi sie dostosowac do tego ktory nic nie "haja" i nic sie nie posuwa. Normalna nauka polega na tym ze ja siedze na lekcji , slucham, notuje i wyciagam swoje wnioski i ide dalej , ten co nie rozumie moze dostac indiwidualna pomoc ale nie na moja korzysc. Jedna z corek nie chciala w koncu isc do na lekcje to sie juz zaczelo w 2 klasie gymnazjum bo czula ze stoi w miejscu. Musieli caly czas czekac na miernoty czy leniwych i nic sie nie posuwali. W koncu w 3 klasie powiedziala ze nie pojdzie do szkoly , przerobila caly program sama w miesiac , zdala egzaminy i dostala najlepsze stopnie.
Praca zespolowa w pracy tak (dla niektorych, ja szybciej pracuje sama) ale po solidnym podstawowym przygotowaniu a nie zanizaniu ucznia do tych przecietnych . Jednostka musi miec szanse wybicia sie. Bo tylko wtedy postep idzie do przodu. Wszystkie wielkie odkrycia i pomysly to praca jednostki. A potem mozna wspolnie projekt dopracowywac.
To ze ktos pomalu jedzie na rowerze bo nie umie szybciej nie oznacza abym ja tez zanizyla moj fart i byla sfrustrowana ze nie czuje jak wiatr rozwiewa moje wlosy. Moge uczyc , pomagac wspierac , znizyc sie na chwile do poziomu w ramach edukacyjnych ale nie rezygnowac z wlasnych zamierzen. |
| | |
andy

Wpisów: 645 Od: 2012-01-29
| 2012-01-29 11:47 Macie problem to wracajcie do Polski i dajcie tym ludzia co tutaj zyja swiety spokuj ! Oni sa zadowoleni z tego co maja a nawet z szwedzkieju szkoly!!! |
| | |
troja

| 2012-01-29 11:49 Tylko jak o jest mozliwe ze ta "miernota" otwiera fabryki w Polsce , buduje drogi i budynki, a wyksztalcony wybrany narod pracuje dla tej miernoty? |
| | |
andy

| 2012-01-29 11:54 Brawo "troja" popieram . Mysle ze to zawisc albo glupota niektorych rodakow powoduje ze pisza nie myslac!!! |
| | |

| 2012-01-29 12:02 I to miala mama na mysli piszac ze dziecko sie zaniza.
Nie zaniza sie tylko jest sfrustrowane bo nie ma bozdzca do nauki i zdrowego wspolzawodnictwa. Moze byc wspolzawodnictwo przystosowane do naszych czasow nie musi byc na etapie dawnych czasow gdy sie dostawalo pale i juz.
Dlaczego dzieci sie wymieniaja ubraniami? Zeby co? Zeby pozbawic je poczucia wlasnej osobowosci? To takie prywatne i moje wlasne to co mam na sobie. Odbieranie wlasnego ego. Ja bym sie na to nie zgodzila. Zylam w czasch PRL i bylam juz wtedy mala buntowniczka. Nie zgodzilam sie np na lekcjach niemieckiego abysmy uczyli sie na pamiec stron z ksiazki i powtarzali jak barany. Ale nawet w tej komunistycznej Polsce moj protest zostal przez rade nauczycielska rozpatrzony i nauczyciel dostal reprymende. Mysle ze Polacy maja wiele w sobie zdrowego rozsadku i indywidualizmu ktorey tutaj zostaje zabity i czlowiek poddaje sie. Musialam ja tu czesto w pracy ze Szwedami i to budzilo gorycz i frustracje.
Mlodziez jest inna , dzieci moje maja w pracy mieszane towarzystwo z roznych krajow i zupelnie inaczej sie pracuje, sa chwalone za nowatorstwo i szybko zdobywaja pozycje |
| | |
JOLAND

| 2012-01-29 12:05 "Tylko jak o jest mozliwe ze ta "miernota" otwiera fabryki w Polsce , buduje drogi i budynki, a wyksztalcony wybrany narod pracuje dla tej miernoty?"
Bo "wybrany narod" zostal zaatakowany przez Hitlera,nastepnie "wyzwoliciel" Stalin wprowadzil swoje porzadki."Skanska" pochodzi z kraju,ktory nie mial wojny od setek lat.Ta firma na zniszczeniach wojennych w krajach uwiklanych w wojne, zarabiala. |
| | |
wandaelzbieta

Wpisów: 3758 Od: 2010-01-08
| 2012-01-29 12:07 Mam troje dzieci szwedzkich, dzis doroslych ludzi. Nie widze, zeby byly to miernoty, a od poczatku wychowane w systemie w szkole szwedzkiej. Kazde z nich zajmuje odpowiedzialne stanowisko, zgodne ze swoim wykszalceniem i mozliwosciami. Szkola szwedzka, daje dzieciom przede wszystkim mozliwosc BYCIA DZIECKIEM, czego o polskich szkolach nie mozna powiedziec a mozna tylko polskim dzieciom zyczyc. |
| | |

| 2012-01-29 12:11 DO TROJI
Tak bo ty nie znasz historii. Nas zmusil do tego bieg histori tak jak wielu z innych krajow. Znam wielu Bosniakow np ktorzy tez opuscili swoj kraj , sa doceniani w pracy i bardzo sympatyczni.
My dyskutujemy o Polakach i polskich dzieciach ktore chca cos osiagnac a tobie pasuje to co masz , to sie nie wsciekaj na innych bo dyskusja polega na wymianie pogladow a nie rzucanie sie na przeciwnika z Forum. |
| | |
troja

| 2012-01-29 12:12 Skonczcie juz z tymi wonami, chodzi o terazniejszosc, szwedzka miernota rozwija sie dalej, inwestuje, inowuje. Co ma taki Skype czy Spotify do wojen? |
| | |
andy

| 2012-01-29 12:13 A to ze ten kraj nie maial wojny od setek lat siwadczy o inteligencji ludzi zyjacych w tym kraju. A ze Skanska zarabia pieniadze to co w tym dziwnego?. My tez budowalismy w Iraki i Libi . Mam na mysli polski Polbud |
| | |
andy

| 2012-01-29 12:16 Ja mam dzieci tutaj urodzone i uwazam ze ta szkola do ktorej chodza jest bardzo dobra. I nic je nie oglupia !. A mnie w komunistycznej polsce oglupiali ha ha ha |
| | |

| 2012-01-29 12:18 Wanda : Szkola szwedzka, daje dzieciom przede wszystkim mozliwosc BYCIA DZIECKIEM, czego o polskich szkolach nie mozna powiedziec a mozna tylko polskim dzieciom zyczyc.
Nie wiesz co mowisz. Najlepszy przyklad tej mamy ktorej wpis dyskutujemy...szczesliwe dzieci. Masz znajomych z dziecmi w wieku szkolnym? Bo ja mam i wiem co te dzieci przezywaja w tej chwili. Mobning z najwyzszej polki jak sie wyroznia i nie ma takiej samej czapki z pomponem z lisa lub najnowszych butow a jak jeszcze by byl dobry w nauce? Pobija. |
| | |
andy

| 2012-01-29 12:21 flatron Ja mam duzo polskich znajomych co maja dzieci w szwedzkich szkolach i nikt mi nie mowil o mobingu czy poponie. Albo pobiciu. Jak juz to robia to inne cudzoziemskie dzieci ale nie szwedzi!!! |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-29 12:21 Sie zaczyna !
Stalin, Gierek, Jaruzelski i faszysci w rodzinie krolewskiej...
Jak, to sie ma do tematu ?
Slabo...
Mam pedagogow w najblizeszej rodzinie, a wiec i grono znajmoych w "w branzy" !
Moglbym wiec, dlugo i na temat tu pisac, ale po co ?
Moje argumenty, to np to, ze w szwedzkiej szkole moja corka, ktora akuarat ma trudnosci w nauce, moze dostosowac swoj tok naucznia do indywidualnych potrzeb i zdolnosci, a jednoczesnie kontunuwac w programi obranym, na poczatku(nie musi byc geniuszem matematyki, by np ksztalcic sie jako malarka) !
Z koleji inna corka, skocznyczla gimanzjum ze stypendium i wyroznieniem, mimo wielu opuszczonych godzin, ze wzgledu na chorobe !
Te indywidualne podejscie, jesli rodzice i uczniowie biora szkole na serio, to olbrzymi plus "szkoly szwedzkiej"... |
| | |
andy

| 2012-01-29 12:25 Bolek masz szczescie ze urodziles sie w 1970. Bo inaczej by cie tez bys byl na liscie ale w 1981 miales tylko 11 lat ha ha ha |
| | |
troja

| 2012-01-29 12:25 Moze mamy szczescie, ale w szkole moich dzieci mobbingu nie ma. Moje dzieci chodza do 7 i 9 klasy, i jakos nie bylo jeszcze zdazenia ze nie chcialy isc do szkoly. ja w Polsce zkonczylem 5 klase i pamietam ze pojscie do szkoly to byla tragedia, jedyne co mi sie tam podobalo to spotkanie kolegow. Tutaj dokonczylem podstawowke i gimnazjum i nigdy nie odczuwalem niecheci pojscia do szkoly |
| | |
wandaelzbieta

| 2012-01-29 12:25 Dla mnie rodzice oglupiaja dzieci i tu widze problem. |
| | |
papaja

| 2012-01-29 12:25 Hehe ale Szwedzi sobie sami rady nie daja, zatrudniaja sporo inzynierow niemieckich i polskich!
(Sprowadzaja inzynierow z Niemiec i placa im tyle ze Szwed tylko pomarzyc moze o takim wynagrodzeniu!)
Kajetan, mialam okazje widziec jak wspaniale pracuja szwedzcy inzynierowie przy konstrukcji aut: dyskutuja, popijaja herbatki i ida domu o wyznaczonej porze albo nawet wczesniej wychodza z pracy (szczegolnie w piatki)... przez caly dzien taki Szwed zrobi rysunek srubki, a w tym samym czasie Niemiec wymysli caly element, do ktorego juz ta srubka nie pasuje co mogl zauwazyc szwed kilka godzin wczesniej gdyby sprawdzal aktualne rysunki ktore mu przysyla caly zespol. A rysunki do poprawienia sa i szwedzkie, i niemieckie, bez wyjatku. Tak ta praca wyglada ze wciaz cos trzeba poprawiac i cos sie zmienia, jedne elementy sie likwiduje a inne wymysla...
Po prostu Szwedzi czesto malo sie przykladaja, malo z siebie daja a najwiecej wymagaja i narzekaja najwiecej jacy to oni sa zmeczeni i jak oni ciezko pracuja. |
| | |
andy

| 2012-01-29 12:29 Papaja- tak malo robia i to zle ale wszystko sie jakos kreci ha ha |
| | |
troja

| 2012-01-29 12:30 Ale mimo wszystko wypluwaja samochody autobusy ciezarowki koparki czesci samolotowe, maszyny budowlane itp itd...(chodzi o wlasne produkcje a nie produkcje na licencji) |
| | |
Zija

| 2012-01-29 12:32 Zastanawiam sie tylko, po co przyjechaliscie do tej Szwecji i tutaj pracujecie skoro ona taka zła???
Wedlug mnie każdy kraj ma swoje plusy i minusy. Nigdzie nie jest idealnie. A to co czlowiek wybiera zalezy od jego aktualnych potrzeb i systemu wartosci.
Zapominacie chyba, ze na czlowieka wplywa wiecej czynnikow niz szkola. Uwarunkowania indywidualne, rodzina, otoczenie, doświadczenie zyciowe i wiele innych rzeczy ksztaltuje czlowieka. Takze te slowne przepychanki kto jest lepszy nie prowadza do kompromisu. |
| | |
andy

| 2012-01-29 12:36 Brawa dla ZIJA. Tez tak mysle ze wszystko ma plusy i minusy. Tylko dlaczego ci co tak nazekaja sami sie mecza i swoje dzieci. Wstydzcie sie!!!!!!! |
| | |
wandaelzbieta

| 2012-01-29 12:36 Flatron, mam wnuki i w wieku szkolnym i przedszkolnym. Jak mialo sie pecha z wyborem szkoly to trzeba ja poprostu zmienic lub podjac dzialania, zeby dziecku pomoc. Jak dziecko jest wybitnie uzdolnione to sa przeciez szkoly dla geniuszy, albo zmienic kierunek emigracji na Chiny lub Japonie. Tam dzieci sa tak forsowane, ze nie maja czasu podlubac w "nosie". |
| | |
JOLAND

| 2012-01-29 12:51 Kazda dyskusja o roznicach miedzy Polska,a Szwecja zaczyna sie niewinnie i konczy tak samo,typu "to po co tu siedzisz".Nikt nie pomyslal o tym,ze MY jestesmy rozni,mamy inne oczekiwania?.Moje dzieci wyjechaly ksztalcic sie do Polski,tam maja super prace po ukonczeniu ksztacenia.Ja siedze tutaj tylko dlatego,ze jeszcze jest lepsza kapucha.No moze lepsza,to pojecie wzgledne,ale pewna.Jak dojde do wniosku,ze nie zaspokaja moich oczekiwan,to obiore azymut Polska.Mam takie prawo,jak sadzicie? |
| | |
andy

| 2012-01-29 12:51 Prawda jest tako kochani rodzice .Ze musicie zmienic swoja mentalnosc a wtedy i wasze dzieci poczuja sie lepiej. I nie dyskutowac co jest lepsze Wychowanie seksualne czy Religia. Zycze powodzenia |
| | |
andy

| 2012-01-29 12:55 Joland masz racje jak kapucha nie smakuje to na kiszona ha ha h .A obranie Azymutu zalezy tylko i wylacznie dla ciebie Powodzenia |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-29 12:57 Jak dojde do wniosku,ze nie zaspokaja moich oczekiwan,to obiore azymut Polska.Mam takie prawo,jak sadzicie?
Ro chlopie, co chcesz !
Nikt niue zmusza bohaterow ludowych, "co zaczynali od 30kr/h" pisac jakis piesni pochwalnych na temat kraju, w ktorym ciezki los zmusil ich do zycia i codziennych ponizen...
pzdr, |
| | |
andy

| 2012-01-29 12:57 A co do tego ze dyskusje zawsze sie tak koncza to wiadomo.Nie na darmo svensoni mowia Polsk riksdag!! |
| | |
JOLAND

| 2012-01-29 13:03 "Nikt niue zmusza bohaterow ludowych, "co zaczynali od 30kr/h" pisac jakis piesni pochwalnych na temat kraju, w ktorym ciezki los zmusil ich do zycia i codziennych ponizen..."
W tym czasie,gdy ja pracowalem za wspomniane 30 koron za godzine,to byly one w Polsce wiecej warte jak obecne 300.Nigdy nie pisalem o ponizeniach,bo takie cos mnie tu nie spotkalo. |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-29 13:05 W tym czasie,gdy ja pracowalem za wspomniane 30 koron za godzine,to byly one w Polsce wiecej warte jak obecne 300.Nigdy nie pisalem o ponizeniach,bo takie cos mnie tu nie spotkalo.
To chyba, bylo przed stanem wojennym...
pzdr, |
| | |
andy

| 2012-01-29 13:08 My polacy nie umiemy dyskutowac ,czego zazdroszcze moim dziecia. Bo szwedzka szkola ich to nauczyla!!!! |
| | |
dzch

Wpisów: 4287 Od: 2010-01-18
| 2012-01-29 13:08 Szkola szwedzka, daje dzieciom przede wszystkim mozliwosc BYCIA DZIECKIEM, czego o polskich szkolach nie mozna powiedziec a mozna tylko polskim dzieciom zyczyc.
Porownanie jest troche nieuczciwe, to jakby wychwalac polska szkole ze jest lepsza niz w Gabonie, szkoly krajow rozwinietych ucza myslenia w przyjemny sposob a szkoly krajow 'rozwijajacych sie' ucza czegos na pamiec w sposob nieprzyjemny i na to nie ma rady.
Szkola szwedzka jest przyjemna ale dziecko uczy sie TYLKO wtedy kiedy samo chce co w wypadku np dzieci proletariuszy jest czasami rzadkie. Polska szkola jest nieskonczenie gorsza z jej stresem i rygorami uczenia sie idiotyzmow na pomiec oraz analfabetyzmem w jezykach obcych ale w Polsce nie ma wiekszej dzialalnosci R&D i w/w (chyba) wystarcza.
Dzieci szwedzkie ktore chca sie uczyc narzekaja czasami jak Oxen na PI ze szkola szwedzka/forum chroni madrych inaczej i maja racje, Oxen tez. |
| | |
maly_ufo District 9

| 2012-01-29 13:09 "To chyba, bylo przed stanem wojennym..."
a co? korona przed stanem wojennym kosztowała ponad 5 zł?  |
| | |
andy

| 2012-01-29 13:09 My od razu mieszamy do wszystkiego historie ,boga i partie. A czy to na tym polega??????????????? |
| | |
troja

| 2012-01-29 13:10 "Bo "wybrany narod" zostal zaatakowany przez Hitlera,nastepnie "wyzwoliciel" Stalin wprowadzil swoje porzadki."Skanska" pochodzi z kraju,ktory nie mial wojny od setek lat.Ta firma na zniszczeniach wojennych w krajach uwiklanych w wojne, zarabiala."
To jest dopiero "dubbelmoral", siedziec na tych faszystowskich ziemiach i trzepac "kapuche" |
| | |
Badboy

| 2012-01-29 13:12 "My dyskutujemy o Polakach i polskich dzieciach ktore chca cos osiagnac"
10latki, które "chcą coś osiągnąć" i którym się nie podoba, że w szkole niewiele się robi- to chyba jakiś scenariusz do filmu sf  |
| | |
andy

| 2012-01-29 13:12 a co? korona przed stanem wojennym kosztowała ponad 5 zł? Ha ha ha ale przed stanem nawet 5zl by nie wystarczylo- starych zlotowek ha ha ha |
| | |
Badboy

| 2012-01-29 13:15 "szwedzcy inzynierowie przy konstrukcji aut: dyskutuja, popijaja herbatki i ida domu o wyznaczonej porze albo nawet wczesniej wychodza z pracy"
znaczy się są jak najbardziej normalni, wiedzą, że praca nie zając, nie ucieknie |
| | |
andy

| 2012-01-29 13:19 "szwedzcy inzynierowie przy konstrukcji aut: dyskutuja, popijaja herbatki i ida domu o wyznaczonej porze albo nawet wczesniej wychodza z pracy"
Ja nie Szwed i tez tak robie. Tylko zamiast herbatki to pije kawe i chyba wiekszosc pije kawe Wiec z skad ta herbatka???? |
| | |
dzch

Wpisów: 4287 Od: 2010-01-18
| 2012-01-29 13:30 Szwedzi, normalnie dyskutuja przy konstrukcji aut, Polacy nie umieja konstruowac aut ani maszyn ale polskie 'Flaki w rosole', Jogobella, 'Chrzan smietankowy', 'Zurek slaski' itp sa moim zdaniem lepsze od szwedzkich. |
| | |
andy

| 2012-01-29 13:37 ----------------------------------------- ---------------------------------------
Szwedzi, normalnie dyskutuja przy konstrukcji aut, Polacy nie umieja konstruowac aut ani maszyn ale polskie 'Flaki w rosole', Jogobella, 'Chrzan smietankowy', 'Zurek slaski' itp sa moim zdaniem lepsze od szwedzkich.
I kazdy w czyms jest dobry!!!! |
| | |
andy

| 2012-01-29 13:40 Czyli moral. Jezdzic Volvem i jesc Flaki w rosole!!!! |
| | |
andy

| 2012-01-29 13:43 Sorrki zapomnialem i chodzic do szweckiej szkoly. Pozdrawiam |
| | |

| 2012-01-29 13:53 Czy ktos tu ma na imie Waclaw ? |
| | |
JOLAND

| 2012-01-29 14:33 Zaskakujacy jest fakt,ze ci krytykujacy polskie wyksztalcenie nie zadaja sobie pytania:dlaczego znalazlem prace,podczas gdy tubylcy siedza na bezrobociu?.Nigdy nie mialem problemu ze znalezieniem pracy w Szwecji.Mimo,ze nawet piec minut nie chodzilem do Szwedzkiej szkoly.Do jezykowej,takze nie bylo mi po drodze. |
| | |
Badboy

| 2012-01-29 15:15 podejmują się prac, których nie chcą wykonywać tubylcy i są gotowi pracować za niższe wynagrodzenie, z poziomem polskich szkół nie ma to chyba większego związku |
| | |
JOLAND

| 2012-01-29 15:22 "podejmują się prac, których nie chcą wykonywać tubylcy i są gotowi pracować za niższe wynagrodzenie"
Tak dziala wolny rynek.Ten co kupuje prace,chce ja kupic tanio,ten co sprzedaje,chce za nia jak najwiecej.
W dzisiejszych czasach nie ma takich prac,ktorych nie chca wykonywac tubylcy.Kiedys byl wiekszy wybor. |
| | |

| 2012-01-29 15:26 Temat byl szwedzka szkola a nie co wy zarabiacie i kto z czego sie cieszy. Temat dla rodzicow bardzo aktualny. Szwedzka szkola na rankingu miedzynarodowym stoi w kolejce za Ghana wiec nie ma sie z czego cieszyc bo chodzi o mlodziez bez wyjatku na narodowosc, nikt nie mowi ze tylko Szwedzi wyjda z tej szkoly jak analfabeci ale nasze dzieci tez.
Szwedzka prasa i partie polityczne bija na alarm wiec rodzice tez powinni sie tym zainteresowac i dobrze ze MAMA pisze tutaj zaniepokojona co sie dzieje.
Cieszcie sie z pozornego szczesliwego dziecinstwa waszych pociech zebyscie tylko sie nie obudzili z reka w nocniku gdy wasze pociechy w wieku 18 beda lezaly na odwyku, pogotowiu lub depresji.
Ja nigdy pasywnie nie patrzylam na poczynania przedszkolanek ktore nawet nie wiedzialy co robia dzieciaki (teraz przedszkolanki to juz nie Szwedki ale system bez systemu pedagogicznego ten sam) i jesli rodzice nie zaczna wymagac to szkola sie nie zmieni.
Mlodziez nie ma zainteresowan, hobby , sportow , nauki zmuszajacej do wysilku i efekty to widac ...samobojstwa i depresje z braku celu w zyciu .
I wlasnie w tej walce szczurow tylko jednostki zdolne, zdyscyplinowane moga cos osiagnac ale to szkola powinna przygotowac ich do zycia i zmuszac do wysilku w mlodosci bo to sie zwroci w doroslym zyciu w postaci pewnosci siebie i wiedzy oraz dawania sobie rady w kazdej extremalnej sutuacji. Ja mysle ze Szwed by zginal gdyby z granica nie podali mu köttbullar na obiad. Bo tak wychowany w kolektywie ze w srody tylko köttbullar
To tylko tak troche z ironia ...
A dodam ze to ja zmienilam zeby dzieci nie mialy szczoteczek do zebow w przedszkolu bo zobaczylam jak dzieciaki czyszcza kible nimi w czasie gdy panie nic nie widza. Zaczelam pisac uwagi wyzej i szczoteczki zabrano. I nie ma juz sraczki - epidemii w przedszkolu. |
| | |

| 2012-01-29 15:32 CYT BB
podejmują się prac, których nie chcą wykonywać tubylcy i są gotowi pracować za niższe wynagrodzenie, z poziomem polskich szkół nie ma to chyba większego związku
Co ty mozesz wiedziec na ten temat? Ci ktorzy zdobyli dobre wyksztalcenie w Polsce pracuja na wysokich stanowiskach, moglabym wymienic wiele nazwisk ale nie mozna tutaj.
Prosci chlopcy ktorzy maja tylko podstawowke paraja sie prostymi robotami ale musze powiedziec ze sa chetniej zatrudniani w firmach budowlanych i nie narzekaja na robote, znam takich co szybko awansuja na zastepce szefa. |
| | |
Badboy

| 2012-01-29 15:45 tradycyjnie nie rozumiesz tego, co czytasz, bo Joland raczej nie pytał o światowej klasy specjalistów, tylko o zwykłych szarych ludzi, których największym atutem jest to, że są gotowi pracować za niższe stawki |
| | |
stas

Wpisów: 458 Od: 2006-01-05
| 2012-01-29 16:06 "A dodam ze to ja zmienilam zeby dzieci nie mialy szczoteczek do zebow w przedszkolu"
No prosze, chcesz za to Nobla czy jak? |
| | |

| 2012-01-29 16:20 Tak, nalezy mi sie Nobel. Przeslanie bylo bardzo proste byc moze prozaiczne ale nikt nie mogl wpasc na rozwiazanie zagadki dlaczego dzieci maja rozwolnienia nagimnnie w przedszkolu miedzy innymi : A to z tego prostego powodu ze myly kible szczoteczkami potem wkladaly do kubeczkow i nawet nie wiedzialy do czyich.
Nie powiem , czy inni noblisci wpadli na tak rewelacyjne acz proste rozwiazanie? |
| | |
JOLAND

| 2012-01-29 16:21 "A dodam ze to ja zmienilam zeby dzieci nie mialy szczoteczek do zebow w przedszkolu"
Prawda lezy zawsze posrodku.w Polsce bys tego za Chiny ludowe nie przeprowadzila,bo wksztalcone przedszkolanki smiechem by Cie zajeba**.Duzo razy pisalem,ze tutaj moze nie maja ludzie takiego wyksztalcenia,mniemania o sobie. Moze dlatego sa bardziej otwarci na praktyczne zmiany?.W Szwecji jak urzednik popelni blad i mu ten blad udowodnisz,przyzna sie i poprawi.W Polsce bez sadu sie nie obejdzie. |
| | |
wandaelzbieta

| 2012-01-29 16:30 Rozumiem problem, gdyby poziom polskiego szkolnictwa byl na poziomie Finlandii, ale wg badan PIZA Polska jest na srednim poziomie, wiec takiej tragedii jak oglupianie polskich dzieci, nie widze. |
| | |
andy

| 2012-01-29 17:13 Joland o czym ty piszesz??? Gdzie ty mieszkasz????A piszac o Ghanie to tak jak bym slyszal Kaczorka!!! |
| | |
Aby sorell

| 2012-01-29 17:19 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-29 17:20 Rozumiem problem, gdyby poziom polskiego szkolnictwa byl na poziomie Finlandii, ale wg badan PIZA Polska jest na srednim poziomie, wiec takiej tragedii jak oglupianie polskich dzieci, nie widze."
nie rozumiem problemu
tak sie sklada ze poziom szkolnictwa w Finlandi
jest w scislej czolowce w europie
Szwecja jest zdecydowanie za Finlandia
problemem w Szwecji moze nie jest sam poziom szkoly
tylko
pranie mizgu mlodziezy
zaufanie do socjalu
i socjalizmu szwedzkiego
jako
najlepszego systemu na swiecie |
| | |
andy

| 2012-01-29 17:30 A to jest lista- wiec zanim zaczniecie dyskutowac to przeczytajcie a szczegolnie JOLAND
OECD average OECD-genomsnittet 493 493 496 496 501 501
Shanghai-China Shanghai-Kina 556 556 600 600 575 575
Korea-South Korea-Södra 539 539 546 546 538 538
Finland Finland 536 536 541 541 554 554
Hong Kong-China Hong Kong-Kina 533 533 555 555 549 549
Singapore Singapore 526 526 562 562 542 542
Canada Kanada 524 524 527 527 529 529
New Zealand Nya Zeeland 521 521 519 519 532 532
Japan Japan 520 520 529 529 539 539
Australia Australien 515 515 514 514 527 527
Netherlands Nederländerna 508 508 526 526 522 522
Belgium Belgien 506 506 515 515 507 507
Norway Norge 503 503 498 498 500 500
Estonia Estland 501 501 512 512 528 528
Switzerland Schweiz 501 501 534 534 517 517
Poland Polen 500 500 495 495 508 508
Iceland Island 500 500 507 507 496 496
United States United States 500 500 487 487 502 502
Liechtenstein Liechtenstein 499 499 536 536 520 520
Sweden Sverige 497 497 494 494 495 495
Germany Tyskland 497 497 513 513 520 520
Ireland Irland 496 496 487 487 508 508
France Frankrike 496 496 497 497 498 498
Chinese Taipei Kinesiska Taipei 495 495 543 543 520 520
Denmark Danmark 495 495 503 503 499 499
United Kingdom Storbritannien 494 494 492 492 514 514
Hungary Ungern 494 494 490 490 503 503
Portugal Portugal 489 489 487 487 493 493
Macao-China Macao-Kina 487 487 525 525 511 511
Italy Italien 486 486 483 483 489 489
Latvia Lettland 484 484 482 482 494 494
Slovenia Slovenien 483 483 501 501 512 512
Greece Grekland 483 483 466 466 470 470
Spain Spanien 481 481 483 483 488 488
Czech Republic Tjeckien 478 478 493 493 500 500
Slovak Republic Slovakien 477 477 497 497 490 490
Croatia Kroatien 476 476 460 460 486 486
Israel Israel 474 474 447 447 455 455
Luxembourg Luxemburg 472 472 489 489 484 484
Austria Österrike 470 470 496 496 494 494
Lithuania Litauen 468 468 477 477 491 491
Turkey Kalkon 464 464 445 445 454 454
United Arab Emirates Förenade Arabemiraten 459 459 453 453 466 466
Russian Federation Ryssland 459 459 468 468 478 478
Chile Chile 449 449 421 421 447 447
Serbia Serbien 442 442 442 442 443 443
Bulgaria Bulgarien 429 429 428 428 439 439
Uruguay Uruguay 426 426 427 427 427 427
Mexico Mexiko 425 425 419 419 416 416
Romania Rumänien 424 424 427 427 428 428
Thailand Thailand 421 421 419 419 425 425
Trinidad and Tobago Trinidad och Tobago 416 416 414 414 410 410
Colombia Colombia 413 413 381 381 402 402
Brazil Brasilien 412 412 386 386 405 405
Montenegro Montenegro 408 408 403 403 401 401
Jordan Jordan 405 405 387 387 415 415
Tunisia Tunisien 404 404 371 371 401 401
Indonesia Indonesien 402 402 371 371 383 383
Argentina Argentina 398 398 388 388 401 401
Kazakhstan Kazakstan 390 390 405 405 400 400
Albania Albanien 385 385 377 377 391 391
Qatar Qatar 372 372 368 368 379 379
Panama Panama 371 371 360 360 376 376
Peru Peru 370 370 365 365 369 369
Azerbaijan Azerbajdzjan 362 362 431 431 373 373
Kyrgyzstan Kirgizistan 314 314 331 331 330 330
Printable version Utskriftsvänlig version Send to a friend Skicka till en vän Share Dela Clip Clip Contact us Kontakta oss larger | smaller Större | mindre Education Utbildning
Schools · Skolor · International education news · Internationell Utbildning Nyheter · Numeracy · Numeracy · Mathematics · Matematik · Science Vetenskap
Science Vetenskap
Mathematics Matematik
More on this story Mer om denna händelse
UK schools slip down world rankings Brittiska skolor glida ner världsrankingen
OECD study shows that despite comparatively high levels of per-pupil spending, the UK is behind Poland and Norway OECD-studien visar att trots förhållandevis hög per elev utgifter, är Storbritanniens bakom Polen och Norge
Finland's schools flourish in freedom and flexibility Finlands skolor blomstra i frihet och flexibilitet
Labour to take flak as OECD survey poised to reveal pupils' failings Labour att ta skottsäkra som OECD-undersökning redo att avslöja elevernas tillkortakommanden
Buy Facts are Sacred - the Power of Data ebook Köp Fakta är heliga - |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-29 17:31 goraco polecam przeczytanie tekstu z linku ponizej
cytat
Elever som kommer hit från svenska skolor ligger efter, ofta så mycket att de borde gå om ett läsår. Lösningen blir stödundervisning.
Att i Finland använda en lärobok som är utgiven i Sverige går inte. Nivån är för låg.
http://www.sydsvenskan.se/ varlden/article1430867/De-har-varldens-ba sta-skola.html
|
| | |
andy

| 2012-01-29 17:38 Sorrki Joland nie ciebie mialem na mysli tylko flatron!!!! |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-29 17:43 Zastanawiam sie tylko, po co przyjechaliscie do tej Szwecji i tutaj pracujecie skoro ona taka zła???"
pewnie jakbym to wszystko od piczatku wiedzial
to bym
nie przyjechal
i wielu innych
tez |
| | |
Aby sorell

| 2012-01-29 17:46 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
andy

| 2012-01-29 17:49 Szwedzka szkola na rankingu miedzynarodowym stoi w kolejce za Ghana wiec nie ma sie z czego cieszyc bo chodzi o mlodziez bez wyjatku na narodowosc, nikt nie mowi ze tylko Szwedzi wyjda z tej szkoly jak analfabeci ale nasze dzieci tez.
Joland gdzie tys ta Ghane znalazla!!!!Polska29 miejsce a 33 Szwecja Czy to taka duza roznica???Skoro na swiecie jest 193 kraje uznane oprzez FN. |
| | |
andy

| 2012-01-29 18:00 Ha ha ha Joland teraz juz zapamietam ze to flatron dotyczy |
| | |
Aby sorell

| 2012-01-29 19:02 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |

| 2012-01-29 19:34 Interesujace ze Andy dzisiaj wszedl na net i od razu czuje sie tutaj na Forum jak ryba w wodzie, nawet nie powiedzial ze nowy , czy sie przywital , wszystkich zna a styl pisania jakis znajomy  |
| | |
Aby sorell

| 2012-01-29 19:43 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
andy

| 2012-01-29 19:49 Witam i przepraszam ze sie nie przywitalem. Ale macje gwarancje ze jetsem nowy |
| | |
andy

| 2012-01-29 19:51 A zrodlo to niezalezna organizacjaOECD.
Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (ang. Organization for Economic Co-operation and Development, OECD, fr. Organisation de Coopération et de Développement Economiques, OCDE) – organizacja międzynarodowa o profilu ekonomicznym skupiająca 34 wysoko rozwinięte i demokratyczne państwa. Utworzona na mocy Konwencji o Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju podpisanej przez 20 państw 14 grudnia 1960
A tak naprawde to Polska jest Na 15 miejscu A Szwecja na 19. Pozdrowienia dla flarton |
| | |
andy

| 2012-01-29 19:54 A to ze dzisiaj jestem na forum to czysty przypadek. Dzisiaj odkrylem ta strone- A ze lubie wedkowac to i moze czuje sie jak ryba w wodzie  |
| | |

| 2012-01-29 19:56 A tu troche do czytania na temat
Förhållandevis få svenskar väljer att bli företagare. Trots den nya regeringens ambitioner inom området har inte mycket hänt.
Endast 10 procent av de sysselsatta i Sverige är företagare medan motsvarande andel i EU är cirka 15 procent.
Det finns flera orsaker till att svenskarna föredrar anställningar. Störst betydelse har kanske skatter och trygghetssystem.
Men i denna rapport visas även att det svenska utbildningssystemet är betydligt sämre än i andra länder på att stimulera
företagande.
I denna rapport har FöretagarFörbundet rankat skolorna i 28 olika länder (EU-25 samt USA, Island och Norge) med
avseende på hur invånarna upplever att skolan påverkat deras inställning till företagande. Rankingen har baserats på fyra
olika frågor. Det sammanlagda resultatet visar att den svenska och danska skolan är klart sämst på att föra in
entreprenörskapet i skolan. Inte i en enda av de fyra frågorna placerar sig Sverige bland de 20 bästa länderna. Rankingen
toppas av Irland och Slovenien, men även några av våra grannländer placerar sig högt. Finland och Island placerar sig 6
respektive 7.
Endast var fjärde svarande anser att deras utbildning bidrog till att intressera dem för företagande, klart lägre än det
europeiska genomsnittet. Även när det gäller att stärka initiativförmåga och entreprenöriell attityd placerar sig Sverige dåligt.
Den svenska skolan lyckas varken få eleverna att vilja bli företagare eller ens bidra till att öka förståelsen för företagare |
| | |
andy

| 2012-01-29 19:57 A patrzac na daty kiedy wy tutaj szaleliscie to faktycznie jestem na poziomie raczkujacego!!! |
| | |

| 2012-01-29 19:59 Hehehehe Andy a skad my sie znamy ? Co? pijesz do mnie jak stary znajomy  |
| | |
maly_ufo District 9

| 2012-01-29 20:02 Jasssne! andy pierwszy dzień się pojawił i już prawie 30 wpisów coś mi to przypomina..... |
| | |
andy

| 2012-01-29 20:04 Nie znamy sie ale mozemy sie poznac. Zawsze jestem zainteresowany ciekawymi ludzmi !! |
| | |
andy

| 2012-01-29 20:07 A co do poziomu szkoly to masz troche racji. Poziom upadl ale to jest powodem polityki.Jak sie przeprowadzilo prywatyzacje szkol.To chec zysku spowodowala ze zatrudnia sie mniejsza ilosc pedagogow- Czyli prawa prawdziwego kapitalizmu!! |
| | |
andy

| 2012-01-29 20:10 A co dotyczy szkol to zalezy gdzie i w jakiej dzielnicy sie mieszka. Poziom jest bardzo rozny |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-29 20:10 To chec zysku spowodowala ze zatrudnia sie mniejsza ilosc pedagogow- Czyli prawa prawdziwego kapitalizmu!!
No tak, bo socjalisci, to niby dbali, by wyrozniac wybitne jednostki i kazdemu zapewnic rozwoj indywidualny...
Nie pisz takich glupot, na przyszlosc... |
| | |
andy

| 2012-01-29 20:14 "No tak, bo socjalisci, to niby dbali, by wyrozniac wybitne jednostki i kazdemu zapewnic rozwoj indywidualny..."
To nie ma nic wspolnego z ustrojem .Tylko zyjemyu w takim czasie ze kazdy tylko goni za kapusta. Przypuszczam ze ty to tez robisz
Za kase to ludzie nie tyko d...e sprzedaja |
| | |
andy

| 2012-01-29 20:17 A co dotyczy rozwoju indiwidualnego to kazdy o to musi sam zadbac a nie czekac na innych!!! |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-29 20:19 To nie ma nic wspolnego z ustrojem .Tylko zyjemyu w takim czasie ze kazdy tylko goni za kapusta.
Taa, a ty sie podjeles roli eksperta w dziedzinie edukacji w Szwecji, czy tylko teoretyzujesz ?
Odnosze wrazenie, po twoich wpisach, ze masz blade pojecie o teamcie, jednak...
pzdr, |
| | |
andy

| 2012-01-29 20:23 Mysl co chcesz. Ale chyba wroce na inne strony niz polskie zeby podyskutowac. Na tej stronie brakuje tylko LIBERUM VETO ha ha ha |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-29 20:31 Ale chyba wroce na inne strony niz polskie zeby podyskutowac.
Baba z wozu, koniom lzej...
pzdr, |
| | |
maly_ufo District 9

| 2012-01-29 20:35 "chyba wroce na inne strony niz polskie zeby podyskutowac"
Grozisz nam? ...tylko żadnych linków na odchodne nie zostawiaj  |
| | |
andy

| 2012-01-29 20:43 Odnosze wrazenie, po twoich wpisach, ze masz blade pojecie o teamcie, jednak...
No to moze mnie uswiadomisz??Jak potrafisz ha ha ha |
| | |
andy

| 2012-01-29 20:45 Grozisz nam? ...tylko żadnych linków na odchodne nie zostawiaj
A to bylo tak plytkie ze nawet nie mozna sie zachlysnac |
| | |
andy

| 2012-01-29 20:46 Andy was zegna. Zanim was przywital |
| | |
maly_ufo District 9

| 2012-01-29 20:49 "A to bylo tak plytkie ze nawet nie mozna sie zachlysnac"
Takie właśnie miało być abyś nie miał problemów ze zrozumieniem aluzji.... |
| | |
andy

| 2012-01-29 20:54 Ha Ha Ha |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-29 21:58 jezeli uczen szwedzki jest rok czasu za uczniem finskim
to sama to jest przerazajace
Szwedzi zmarnowali jak zwykle cala przewage jaka mieli po 2 wojnie swiatowej
tylko kolejna wojna swiatowa moze Szwecje postawic na topie
jezeli pozostana neutralni
inaczej
rutschkana
czego jestesmy swiadkiem
to nawet nie chodzi o poziom jaki jest
to chodzi ze ten pozim sie obniza caly czas
pomimo
ogromnych pieniedzy ktore w tym kraju sa
co oni robia z tymi pienedzmi?
topia w bagnie? |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-29 22:01 bezmyslnosc i marnotrastwo |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2012-01-29 23:14 Na pewno sa szkoly i szkoly i tu i tam, ale mi sie wydaje, ze program szwedzki jest bardziej nastawiony na pokazanie uczniowi co jest do wyboru w zyciu, zeby znalazl co go interesuje i w tym sie wyksztalcil. Uczniowie polscy maja byc dobrzy ze wszystkiego.
Ale praktyka oczywiscie swoje, kazdy sie uczy jak potrafi... Poza tym, dzis nie wystarczy byc dobrym.... trzeba byc najlepszym. I tam jakos mimo tego, ze Szwecja to ludnosciowo maly kraj, geograficznie na zadupiu gdzie tylko renifery snieg i bagna, to jednak prezentuje sie dobrze zarowno na arenie sportowej, muzyznej, jak i jezeli chodzi o wynalazki, technike, itd. Bo tym, ktorzy sa dborzy, pozwala sie byc naprawde dobrymi. Nie wiem czy jest jakas dziedzina, w ktorej Polacy przoduja, albo chociaz sa bardziej innowacyjni niz Szwedzi (na pewno sa, ale nie znam, moze ktos by mogl przyblizyc?).
Ostatecznie, to jakosc skoly to nie to, co 10 latek uwaza, tylko konkurencyjnosc tego 10-latka na rynku, jak ta szkole skonczy.
Ze Szwedami za to podobno nie da sie pogadac na temat kultury, sztuki czy polityki miedzynarodowej, dlatego nikt we Francji nie chce sie umawiac ze Szwedami na biznesowe obiady. |
| | |
Ronj@

| 2012-01-30 00:38 Ze sie zapytam, ktora gwiazda przeniosla ten temat na... poza kategoriami?
Temat jak najbardziej dotyczacy zycia w Szwecji!
|
| | |
kajetan Sztokholm

| 2012-01-30 01:58 Nikt nie przenosil. Zawsze tu bylo. |
| | |
suss gdzie nogi poniosa

| 2012-01-30 06:09 Tylko, ze ci wynalazcy, muzycy, czy sportowcy to zazwyczaj Ahmed, Kowalski i Zlatan a gdzie sa szwedzi?  |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2012-01-30 08:53 Chodzi o szwedzka szkole a nie kto sie jak nazywa. |
| | |
JOLAND

| 2012-01-30 09:52 "Chodzi o szwedzka szkole a nie kto sie jak nazywa."
Bez odpowiednich genow na Harvard Univesity bedzie ciezko.  |
| | |
sylwianna

Wpisów: 394 Od: 2007-07-24
| 2012-01-30 10:06 Ahmed, Kowalski i Zlatan maja szwedzki paszport i to sie liczy     |
| | |
margot70

| 2012-01-30 10:19 min.:
Olof Rudbeck starszy XVII wiek, odkrył system limfatyczny.
Anders Celsius (1701-44), termometr, stopnie Celsiusz;
Carl von Linné (1707-78), Systema naturae, klasyfikacja roślin i minerałów;
Carl Wilhelm Scheele (1742-86), odkrył chlor;
John Ericsson (1803-89), śruba napędowa statków;
Alfred Nobel (1833-96), dynamit;
Gustaf de Laval (1845-1913), separator;
Lars Magnus Ericsson (1846-1926), rozwój telefonu i centralek telefonicznych, zał. LM Eicsson;
Johan Petter Johansson (1853-1943), wynalazca klucza ăfrancuskiegoÓ;
Nils Gustav Dalén (1869-1937), gasfyren;
Fredrik Ljungström (1875-1964), turbina parowa;
Sven Wingquist (1876-1953), łożysko kulkowe;
Baltzar von Platen (1898-1984), lodówka bez ruchomych części;
Victor Hasselblad (1906-78), jednosoczewkowy fotograficzny aparat lustrzany;
Erik Wallenberg (1915-99) och Ruben Rausing (1895-1983), system opakowań papierowych Tetrapak;
Rune Elmquist (1906-96), pacemakern -- rozrusznik serca.
Współczesne:
Nils Bohlins - trzypunktowy pas bespieczeństwa
Firma LM Eriksson - dygitalna centrala telefoniczna AXE
Håkan Lans - myszka komputerowa, computerowa grafika kolorowa oraz GP&C - satelitarny system nawigacyjny,
Lars Leksells - nóż chirurgiczny Gamma.
 |
| | |
margot70

| 2012-01-30 10:22 muzyka:
http://www.szwecja.filo.pl /index.php?id=muzyka |
| | |
suss gdzie nogi poniosa

| 2012-01-30 10:32 http://historia.org.pl/ind ex.php/publikacje/publikacje/prehistoria- i-staroytno/2281-synne-polskie-wynalazki. html
w linku wynalazki polakow
Do tego dodam, ze jedna z najbardziej rozpoznawalnych twarzy Hollywood jest Izabella Skorupko
Nie ma co sie licytowac, nie mam nic przeciwko szwedzkiej szkole ale nie moge tez powiedziec, ze jestem w pelni usatysfakcjonowana jej poziomem. PUNKT, SLUT! |
| | |
margot70

| 2012-01-30 11:04 jasne sus , ja tez sie nie licytuje
podalam te linki, zeby nie bylo gadania, ze Szwecja to debilny narod
Kazdy kraj ma jakies swoje osiagniecia
a szkola.... ja juz napisalam wczesniej co mysle
Rozmawialam z mezem na ten temat i on tez uwaza, ze dzieje sie zle w szwedzkiej szkole, ze poziom jest zanizany, ale chodzi tutaj o szkoly komunalne w dzielnicach takich jak np Rosengård w Malmo...
Dlatego jeszcze raz, trzeba szukac dobrej szkoly, zmieniac,interesowac sie
i przedewszystkim zaczac przygladac sie najpierw swojej wlasnej rodzinie. |
| | |
JOLAND

| 2012-01-30 11:14 Wsrod tubylcow nie ma parcia na podwyzszenie poziomu nauczania z prostej przyczyny,nie ma tradycji,by sie uczyc.
W Polsce jest parcie,bo rodzice zmuszaja dzieci do nauki,mowiac cos stylu,ja nie mialem/am warunkow,ale tobie dziecko stworzylam bys byl kims.Nie daj Boze nie mozesz byc slabiej wyedukowany od dzieci sasiada.
W Szwecji dziecko uczy sie dla siebie i o sobie decyduje.
Przewage ma Szwecja,bo mimo,ze po ukonczeniu gimnazjum dzieci nie potrafia mnozyc, dzielic i pisac,to system jest tak skonstruowany,ze dzieki praktykom naucza sie zawodu,a pomnozy i podzieli minikalkulator. |
| | |
wandaelzbieta

| 2012-01-30 11:24 W wielu krajach Europy, szkola przezywa kryzys. Kazde panstwo ma swoj wlasny system szkolnictwa i trzeba sie zastanowic nad plusami i minusami. Mnie system szwedzki podoba sie , bo kazde dziecko ma rowny dostep do zdobywania wiedzy niezaleznie od statusu materialnego rodzicow. Ostatnia afera w jednej ze szkol polskich (panstwowych) to podzial przy obiedzie na dzieci z zamozniejszych rodzin i dzieci z biedniejszych. Nikt mi nie powie, ze jest to normalne. Co do poziomu to w Polsce sa tez roznice miedzy szkolami. O te sprawy musza tez dbac rodzice, a nie nastawiac dziecko w domu "ty taki inteligentny a w klasie debile", zmienic szkole jezeli rozmowa z nauczycielami nie daje efektow, a nie krytykowac, na zasadzie w Polsce bylo lepiej, bo to tylko unieszczesliwi dziecko. |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-01-30 11:36 ja tez sie nie licytuje
podalam te linki, zeby nie bylo gadania, ze Szwecja to debilny narod
Od razu widac, ze nauczycielka z charakteru...
Tu wiekszosci takich rzeczy nie musisz tlumaczyc, bo to jest wiedza, na poziomie przecietnego 15to latka, a Wackowi i Juzi nie trzeba bo i tak nie zrozumieja...
pzdr, |
| | |
myszkin

Wpisów: 2075 Od: 2009-01-26
| 2012-01-30 12:46 Troche te dzisiejsze dzieciaki rozwydrzone sa, to prawda Dyscypliny im potrzeba, po lapach linijka przylozyc, za uszy wytargac tych z ADHD, zeby nie przeszkadzali innym. Do kata mozna tez postawic, kazac wypisac na tablicy 100 razy slowa "jestem osiol" i juz mamy spokoj w klasie.
Teraz cackaja sie z lobuziakami, krzyknac nie mozna, bo zaraz policyjny "patrol" przybedzie, nauczyciela do kozy wsadza i opinie mu popsuja. Tatus z mamusia wpadna do szkoly i meble poprzestawiaja nauczycielowi oko podbija a nauczycielce wlosy powyrywaja a synalek napluje w twarz rektorowi
Dobrze wychowany dziadek |
| | |
Aby sorell

| 2012-01-30 13:25 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2012-01-30 14:20 "Do tego dodam, ze jedna z najbardziej rozpoznawalnych twarzy Hollywood jest Izabella Skorupko "
Nie zebym sie czepial, Suss, ale Izabella Skorupko chodzila do szwedzkiej szkoly
Poza tym... Greta Garbo?  |
| | |
suss gdzie nogi poniosa

| 2012-01-30 14:30 Kajetan, wiem. nawiazalam poniekad do mojej wczesniej wypowiedzi, ze Kowalski,Ahmed i Zlatan to szwedzkie dzieci urodzone w innym kraju. Skorupko mowi o sobie, ze jest polka A Garbo owszem byla, ale chodzilo mi raczej o wspolczesnych |
| | |
Badboy

| 2012-01-30 14:33 z tą rozpoznawalnością Skorupko w Hollywood to też gruba przesada, takich jak ona jest tam tysiące, naprawdę rozpoznawalnym Szwedem w Hollywood jest Dolph Lundgren |
| | |
Ronj@

| 2012-01-30 14:36 "Skorupko mowi o sobie, ze jest polka"
Jak mieszkala w Szwecji to byla Szwedka... i do polskosci sie nie przyznawala  |
| | |
monilka Finlandia

Wpisów: 6493 Od: 2003-06-02
| 2012-01-30 17:41 ..."i do polskosci sie nie przyznawala"
Z takim nazwiskiem???  |
| | |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera

Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2012-01-30 21:28 Przed chwila obejrzalam orogram o iPadach w szkolach, m.in. w Sollentunie. Dzieci sie ucza na nich pisac i liczyc.... JAK mozna nauczyc sie pisac w komputerze????? |
| | |
spagetti Sto(L)ica

Wpisów: 2227 Od: 2007-11-09
| 2012-01-31 11:36 No jak? Otwierasz kalkulatora i wklepujesz cyferki a na koniec wciskasz = i gotowe  |
| | |
Ronj@

| 2012-01-31 11:42 Ja mysle, ze nauka pisania lepiej wychodzi literkami, niz cyferkami  |
| | |
myszkin

Wpisów: 2075 Od: 2009-01-26
| 2012-01-31 12:24 Bo przeciez o to chodzi, zeby nie uzywac glowy, tylko komputer ktory mozna zaprogramowac.
Z drugiej strony kajety, kalamarz, atrament i pioro z obsadka to juz przeszlosc. Pamietam jak w pierwszej klasie szkoly podstawowej sadzilem kleksy
Gesie pioro - to bylo cos ladne i trzeba bylo nie lada umiejetnosci, zeby sie nim poslugiwac.
Swiat idzie naprzod, czym to sie skonczy to tylko Bozia wie. Byc moze do szkoly nie trzeba bedzie chodzic, bo wszczepia dzieciakowi czypsik zaraz po urodzeniu. W czypsiku bedzie cala wiedza i kazdy rodzic bedzie mial geniusza w domu. Jaka to bedzie wygoda
Dziadek pelen nadziei na lepsza przyszlosc |
| | |
Ronj@

| 2012-01-31 12:41 Z drugiej strony, to jaki cel miala ta nauka kaligrafii w PL? czy te malowanie szlaczkow w zeszytach i dostawanie za nie ocen!
Nie musimy miec ladnego charakteru pisma, tak samo jak akceptujemy bledy ortograficzne
|
| | |
Aby sorell

| 2012-01-31 13:33 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |

| 2012-01-31 14:14 Nie chodzi o kaligeafie, chyba kazdemu sie pogorszylo "dzieki" uzywaniu klawiatury, ale o nauke pisania, ta od podstaw. Wiedziec, gdzie sie wciska B, a napisac B dlugopisem - to jakby co innego. Nie wierze, ze te pomysly wygraja, chociaz w pipy i acty tez nie wierzylam.... A wiadomo jaka jest rzeczywistosc :/ |
| | |

| 2012-01-31 14:14 Tez tak to postrzegam.
Jako zanizanie wlasnie. |
| | |
darsim Stolica

| 2012-01-31 17:28 a tu faktyczne oglupianie dzieci
http://www.aftonbladet.se/ wendela/barn/article14296335.ab |
| | |

| 2012-01-31 17:51 Lista otwarta dla wszystkich a nazwiska? Sami wywnioskujcie ...w kraju gdzie tubylcy sa 100% a innych tylko odsetki.
Trzeba zwrocic uwage z nasze dzieci czesto maja szwedzkie nazwiska z racji ojca
http://www.eit.lth.se/inde x.php?id=578&gpuid=167&L=0 |
| | |

| 2012-01-31 18:14 ta ksiazka.... coz, nasuwa sie tylko jedno - trzeba byc popi™lonym, zeby cos takiego z siebie wyrzygac i/lub holdowac takim 'könsneutralnym' wariactwom (jak ksiazki i obojetne plciowo przedszkola...) chore! |
| | |

| 2012-01-31 18:15 flatron,a tobie o co niby chodzi z ta lista? |
| | |

| 2012-01-31 18:23 flatron,a tobie o co niby chodzi z ta lista?
a tak torche dla jaj...bo juz niedlugo Wielkanoc a to tylko mala dygresja na temat jakie genialne mamy towarzystwo na naszym podworku |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2012-01-31 23:41 Z tym pisaniem na komputerach to chyba juz tak zostanie i z biegiem czasu wyprze pisanie na papierze. Tak jak dzis juz nikt nie (chyba) nie narzeka, ze nie piszemy dlutem w kamieniach ani na glinianych tablicach, tak nikt nie bedzie zalowal, ze nie piszemy olowkiem na kartkach.
Serio, kto z Was dzis wiecej pisze dlugopisem niz na komputerze? Komu pisanie szybko i ladnie dlugopisem potrzebne jest w zyciu zawodowym?
|
| | |
Ronj@

| 2012-02-01 00:03 "Komu pisanie szybko i ladnie dlugopisem potrzebne jest w zyciu zawodowym?"
Nikt tego coprawda ode mnie nie wymaga, ale ja pisze duzo, ponoc ladnie i piorem. Takie zboczenie po tych lekcjach kaligrafii  |
| | |

| 2012-02-01 00:18 Mysle ze pisanie reczne bedzie w przyszlosci wyzsza szkola i tylko ci nieliczni i bardziej wyksztalceni beda posiadali ta umiejetnosc. Tak jak malowanie, szkicowanie i rysowanie. Szara masa bedzie gapila sie na monitor komputera a bardziej zdolni beda posiadac zdolnosc pisania manualnego. |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2012-02-01 00:33 Tak jak teraz z pisaniem w kamieniu. Potrafia tylko nieliczni i przydaje sie do... nagrobkow.  |
| | |
Ronj@

| 2012-02-01 00:47 "Tak jak teraz z pisaniem w kamieniu. Potrafia tylko nieliczni i przydaje sie do... nagrobkow."
...a i to sie zmienilo.
Prawdziwego V-huggning juz malo kto potrafi, skoro mozna piaskowac  |
| | |

| 2012-02-01 15:33 no prosze cie, kajetan....
ja tez pisze piorem, kiedy mam tylko taka mozliwosc ( zbyt rzadko, niestety), Waterman Audace, piekne! i piszac wlasnie piorem widze, ze to coraz bardziej widoczne, ze coraz brzydziej pisze :/ |
| | |
maggie Stockholm

Wpisów: 12192 Od: 2001-01-02
| 2012-02-01 15:39 Ja unikam dlugopisow jak ognia
A jak czasem na jakims spotkaniu jest zakaz uzywania komputera i telefomu, to wszyscy najpierw sie pytaja czy dostaniemy gotowe notatki ze spotkania  |
| | |
Aby sorell

| 2012-02-01 19:16 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-02-01 19:20 Ja uzywam dlugopisu caly dzien !
To moje narzedzie pracy.. |
| | |
true

Wpisów: 6017 Od: 2006-09-05
| 2012-02-01 20:20 ...naprawdę rozpoznawalnym Szwedem w Hollywood jest Dolph Lundgren
Uwielbiałem go, chemik po KTH
Fajny temat tak w ogóle żeby nie powiedzieć pianotwórczy. Każdy system ma swoje wady i zalet i dopóki nie ma jakiejś katastrofy nikt niczego nie będzie zmieniał.
To co jest ważne jest już w nas samych i żadna szkoła ani tego nie usunie ani cudownie nie wyczaruje.
Polskie dzieci faktycznie mają przerąbane, może dlatego wyrastamy potem na malkontentów, wszystko trudne, ciężkie i nieosiągalne. Ale są też tacy których szkoła nie złamała/załamała, a prawdziwe życie i zabawa toczyły się na podwórkach.
Ja do dzisiaj jestem dzieckiem, upartym w dodatku, co niestety nie pomaga mi na każdym etapie mojego życia. Czasami przydałoby mi się trochę mniej uporu i więcej bierności bo tacy są lepiej postrzegani i takich właśnie jak wynika z dyskusji, wychowują szwedzkie szkoły. Czy nie o to chodzi w Szwecji? O nie wyróżnianie się? Łatwiej wyrównać w dół. |
| | |
JOLAND

| 2012-02-01 20:31 Odpowiedz jest prosta,brak wzorcow w rodzicach.Mimo braku wyksztalcenia,jakos daja sobie rade.
Ministrem finansow(jednym z lepszych w UE),mozna zostac po gimnazjum(wieczorowym). |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-02-01 20:32 Po koleji True, bo tak zagmatwales w tym wpisie, ze prostak mojego pokroju sie pogubil...
"To co jest ważne jest już w nas samych i żadna szkoła ani tego nie usunie ani cudownie nie wyczaruje."
Tez mi sie to nasuwa, po kontaktach nawiazanych, oprze NK kilka lat temu ! Dawne kujony, dalej niewidzialen, a zadziwili ludzie, ktorzy w podstawowce byli szarzy i niewidoczni, a i paru z tych, co cale dnie "tylko latali po podworku"...
"Czasami przydałoby mi się trochę mniej uporu i więcej bierności bo tacy są lepiej postrzegani i takich właśnie jak wynika z dyskusji, wychowują szwedzkie szkoły. Czy nie o to chodzi w Szwecji?"
Tu sie wogole nie oplaca byc indywidualista, ani w szkole, ani gdzie indziej...
pzdr, |
| | |
true

| 2012-02-01 21:08 Po koleji True, bo tak zagmatwales w tym wpisie, ze prostak mojego pokroju sie pogubil...
To tylko odzwierciedla jaki chaos mam w głowie. Ale piję melisę i słucham Neila Younga, postaram się lepiej  |
| | |
true

| 2012-02-01 21:10 Tu sie wogole nie oplaca byc indywidualista, ani w szkole, ani gdzie indziej...
Dochodzę do wniosku, że w Polsce też.
|
| | |
Wiktoria97

| 2012-02-02 19:55 Dalej na temat szkoly szweckiej. Jutro moje dzieci: klasa 7 i 8 dostaja wlasny MacBok Air, który beda uzywac zarówno w szkole jak w domu. Po zakonczniu szkoly, w klasie 9 albo oddaja komputer z powrotem albo moga odkupic od szkoly za niewielka summe.
Dzieci w nizszych klasach: 4-5 tez dostaja wlasny MacBok Air ale moga uzywac je tylko w szkole. A dzieci z klasy 1-3 wlasny IPad.
Wracajac do zajec popoludniowch to szweckie dzieci maja ich wiele (mówie o szkolach w centrum Sztokholmu)Moje dzieci maja tylko dwie aktywnosci na dziecko. Inne maja 3-4. Oprucz tego maja 2-3 jezyki obce. Moje dzieci oprucz polskiego "hemspråk", który jest dla nich obcy, ucza sie obowiazkowo angielskiego a jako B-språk to znaczy drugi jezyk ucza sie niemieckiego.
Niektóre szkoly staraja sie ulatwiac rodzica i naprzyklad jak szkola Baner Porten, waza dzieci do Tennis Stadion wlasnymi minibusami albo maja rózne wieczorowe, odplatne zajecia w szkole; np. innebandy, gimmnastyka, siatkówka itd.
A wczoraj byly dzieci na wycieczce szkolnej i jezdzily na nartach w Rome (3 godziny od Sztokholmu)
Nie wiem jakie obecnie sa szkoly w Polsce i jaki maja poziom ale chyba jest tak samo ja w Szwecji: sa szkoly takie sobie, dobre, lepsze i te najlepsze.
A niestety te szkoly które leza na przedmiesciach nie naleza do najlepszych. I z tego co slyszalam to tez nie ma w nich wiele szweckich dzieci. |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2012-02-02 20:05 No dobra, dostana komputer i pojezdzili na nartach, ale czy sinus 30 stopni potrafia policzyc?  |
| | |
Badboy

| 2012-02-02 20:13 ja nie dostałem w szkole komputera, na narty też mnie nie zabierali, a sinusa 30 stopni też nie potrafię policzyć, więc chyba szwedzka szkoła jednak lepsza |
| | |

| 2012-02-02 20:46 ja nawet nie wiem, co to jest ten sinus ale pisac umiem, kolejne pokolenie wyedukowanych w szwecji dzieci nie bedzie tego umiec nawet tego... |
| | |
letzky

Wpisów: 286 Od: 2011-11-16
| 2012-02-04 17:37 jak dzieci przyjezdzaja tutaj w 4-10 roku zycia z rodzicami co FATTAR NOLL przychodza do szkoly gdzie nic nie rozumieja niemaja do kogo sie zwrocic bo rodzice szwedzkiego ani w zab tylko mysla o pracy i ze dzieci sie same naucza to mnie nic nie dziwi.mam corke ktora sie urodzila i sie uczyla w szwecji .pilnowalimy nauki i nie zaluje jest wysoko ustawiona w anglii na uniwersytecie dobrej renomy.jak sie chce miec dzieci to trzeba poswiecic czasu a nie do pracy zawszelka cene (a dzieci .......naucza sie bo to przeciesz dzieci)i jeszcze jedno jak dziecka szkola meczy to bym sie zastanowil co jest naprawde powode ,,,,moze slabe wiadomosci jezykowe??????????????????? |
| | |
letzky

| 2012-02-04 17:40 wiktoria 97 masz racje .widze ze mieszkasz tutaj dosc dlugo |
| | |
darsim Stolica

| 2012-02-04 18:22 wiktoria 97 masz racje .widze ze mieszkasz tutaj dosc dlugo"
masz jakas obsesje
kazdy kto z kim sie zgadzasz mieszka tu dosc dlugo twoim zdaniem
kazdy z kim sie nie zgadzasz mieszka krotko i kic nie rozumie
ty chociasz dlugo tu mieszkasz
czesto
nie masz racji
moim zdaniem
anmueszkam tu wystarczajaco dlugo |
| | |
Wiktoria97

| 2012-02-04 19:56 Niktórzy wypowiadaja sie na temat szweckiej szkoly mimo ze nie maja pojecia o niej. Oczywiscie ze sa stopnie w szkole podstawowej. Do tej szkoly której chodza moje dzieci (centrum Sztokholmu) od klasy 1 - 5 maja dzieci na swiadectwie "omdömme": przekroczyl cel, osiagnal cel albo nie osiagnal celu. W klasie 6-7 wprowadzaja nowy system ze stopniami A-F. A w klasie 8-9 jest obowiazkowy nowy system ze stopniami A-F. Chcesz sie dostac do dobrej szkoly srodniej typ: Rydberg Gymnasium (3 st), Enskilda, Lundsberg, Sigtuna, Kungsholmens Gymnasium itd. to musisz naprawde miec dobre stopnie.
|
| | |
Ronj@

| 2012-02-04 20:45 Wiktoria, nie szalej ze swoimi szkolami "w centrum Sztokholmu". Betyg to ilosc punktow za dany przedmiot i czy one sa "zarobione" w centrum Sztokholmu, czy na peryferiach, to nie ma znaczenia. Nie mylcie tez friskolor i privata skolor z komunalnymi. Pisalam wczesniej, sa dobre szkoly komunalne, jak rodzice sa zainteresowani i aktywni i dzieciaki wynosza z domu checi edukacji i sa wspierani.
Moj, dzisiaj 30-letni syn, w pewnym okresie dosyc oporny na wiedze, zmobilizowal sie jak i szkola i dom staneli jak jeden maz z wymaganiami i wsparciem. Buntownictwo i lenistwo mu szybko przeszlo, jak bylo sie konsekwentnym i sie wymagalo i szkola i dom w porozumieniu.
Takze, zajmijcie sie waszymi dziecmi, pokazcie im ze sa wyjatkowi i ze dadza sobie rade! |
| | |
letzky

| 2012-02-04 20:50 kolego Darsin
ja nietwierdze ze ty mieszkasz krotko.ja wiem wiemmmmm ze duzo rodzicow co przyjezdza do pracy bardzo czesto robia krzywde swoim dzieciom tylko dlatego ze nie potrafia sie komunikowac w jezuku szwedzkim ,jeszcze jedno duzo rodzicow jest zmuszona zmieniac prace a co zatym idzie szkole dla dzieci,niestety w szkole sie trzeba uczyc szwedzki a szwedzki to roznica ,a co do sinusa 30 ( ktos tam napisal )jak niema sie kalkulatora to i tak ci go...o wyjdzie ja jestem za technika i za tym stylem nauczania szoda tylko tych dzieci co nie maja pojecia ile straca? |
| | |
Ronj@

| 2012-02-04 21:08 Z drugiej strony mozna sie zastanwiac jak te "Szwedzkie dzieci" daja sobie rade na polskich uniwerstytetach po szwedzkich szkolach?
Jolanda corka, Oxena syn...kto jeszcze? |
| | |
letzky

| 2012-02-04 21:18 niewiem skad to sie bierze takie podstepne myslenie ze szwedzi to glupi narod ,szkola tez a polacy to najmadrzejsi ludzie na swiecie dziwne co nie???????? |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-02-04 21:27 Jolanda corka, Oxena syn...kto jeszcze?
Moja corunia, ale to w Kopenhadze, wiec sie nie liczy...
|
| | |
JOLAND

| 2012-02-04 21:46 Nie mozna tak sucho,autorytatywnie powiedziec,ze szwedzkie szkoly sa do niczego.Moja corka umiala pisac,czytac,matematyke jak tutaj przyjechala.Tu nauczyla sie pracy w grupach,i takie tam inne kolektywne myslenie.Po powrocie do Polski zaczela od licencjatu.Na dzien dzisiejszy moge powiedziec,ze nie tylko szkola byla powodem wyjazdu.Byla bardzo zzyta i zintegrowana w Polsce.Liczyla dni do wyjazdu. |
| | |
darsim Stolica

| 2012-02-04 21:50 niewiem skad to sie bierze takie podstepne myslenie ze szwedzi to glupi narod ,szkola tez a polacy to najmadrzejsi ludzie na swiecie dziwne co nie"
p
szwedzi nie sa glupim narodem
ani polacy najmadrzejszym
szwedzi czesto uwazaja ze sa wzorem i przykladem dla reszty swiata
a z tym sie trudno objektwnie zgodzic
kazdy narod moze byc wzorem w czyms
nie wszystko co jest szwedzkie jest najlepsze
nir wszystko co jest szwedzkie jest najgorsze
|
| | |
luca76

Wpisów: 77 Od: 2009-05-15
| 2012-02-05 08:45 WIKTORIA 97 nie opowiadaj bredni,ze tylko szkoly w centrum dostaja kompy dla dzieci i jezdza na narty!!!!!Moj syn rowniez otrzyma komputer w klasie 8 i rowniez jedzie na narty, a nie chodzi do szkoly w centrum!!!!!!!!  |
| | |
luca76

Wpisów: 77 Od: 2009-05-15
| 2012-02-05 08:51 A rodzice sa od tego,aby nauczyc jezyka polskiego, gdyz sadze,ze powinni pamietac skad tu do krainy miodem i mlekiem plynacej przyjechali. Ale z drugiej strony, jesli ktos sam nie umie pisac po polsku, to co wiecej wymagac...
Rodzice maja pomagc dzieciom w nauce, zarowno w szkole polskiej czy szwedzkiej, nie uwazam wiec,ze sama w sobie szkola szwedzka oglupia, oglupiaja rodzice. Tak jak bylo napisane- sa w ciaglej pogoni za kasa - bo po tu niby przyjechali! A moze zmienic priorytety i zajac sie rodzina ,a glownie dziecmi?????
|
| | |
KasiaTom

| 2012-02-05 10:13 Wiktoria97 "A niestety te szkoly które leza na przedmiesciach nie naleza do najlepszych. I z tego co slyszalam to tez nie ma w nich wiele SZWEDZKICH dzieci."
Tak, tak... napewno tylko ta jest najlepsza do ktorej chodza Twoje dzieci... alez zalecialo snobizmem.
Moj syn jest w czwartej klasie i jestem przekonana, ze jest w bardzo dobrej szkole NA PRZEDMIESCIACH, malo tego ze SZWEDZKIMI dziecmi.
Myslisz ze te wszystkie macbooki i inne tego typu to miara do oceny dobrej szkoly?
Mam w tym temacie zupelnie odmienne zdanie.
Sati - zalozycielko postu - jestes? Jestem bardzo ciekawa odpowiedzi na moje wczesniejsze pytania. |
| | |
letzky

| 2012-02-05 14:58 szkola tez nie jest czyms co moze ludzi zrobicz szczesliwych nawet odwrotnie w niektorych przypadkach.to narzedzie lub podstawa dostania pracy thats it |
| | |
Aby sorell

| 2012-02-05 17:01 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
darsim Stolica

| 2012-02-05 17:30 niestety po dluzszym pobycie w szwecji
polski sie zapomina
szwedzkiego sie nigdy tal dobrze nie nauczy
i angielski sie w to wplacze
i wychodzi
ze zadnego jezyka nie zna sie
wystarczajaco dobrze
i
nie szwedzka szkola temu winna |
| | |
Aby sorell

| 2012-02-05 17:50 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
letzky

| 2012-02-05 19:54 [Wpis wykasowany przez Moderatora. Atak personalny] |
| | |
letzky

| 2012-02-05 19:59 [Wpis wykasowany przez Moderatora. Atak personalny] |
| | |
Aby sorell

| 2012-02-05 20:04 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
darsim Stolica

| 2012-02-05 21:30 [Wpis wykasowany przez Moderatora. Prosimy trzymać się tematu.] |
| | |
Wiktoria97

| 2012-02-06 10:48 Rodacy którzy przyjezdzaja do Szwecji nie wiedza ze w Szwecji sa bardzo rózne szkoly. Poniewaz szkoly do których chodza ich dzieci sa niezadawalajace, mysla ze wszystkie szkoly w Szwecji sa takie. Dlatego opisalam szkole do której chodza moje dzieci. Chce zeby wiedzieli ze sa rózne alternatywy i jak sa niezadowoleni ze szkoly to moga ja zmienic albo wplynac na sposób nauczania. W naszej szkole sa dzieci z róznych czesci Sztokholmu. Nawet jest jedna rosjanka która wozi tunnalbana dziecko codziennie z Skärholmen. Inne dzieci przyjezdzaja z Satsjöbaden albo z Lidingö.
W dobrych szkolach szweckich dzieci maja lekcje codzienie i to wymaga zaangazowania ze stony rodziców. Nasze najmlodsze dziecko ma 9 lat i co wieczór na zmiane z mezem pomagamy mu w lekcjach. To samo robilismy z naszymi starzymi dziecmi. Dzieki temu te starsze dzieci maja juz technike uczenia i nie trzeba ich zapedzac do lekcji.
|
| | |

| 2012-02-06 13:36 rany boskie, nie pomagaj dzieciom w lekcjach!!! ''ani w polzkich ani w szweckich''...
sama sobie pomoz.... chyba, ze z matemtyki jestes lepsza :O |
| | |
letzky

| 2012-02-06 18:45 droga wiktorio po czesci sie zgadzam z toba ze z dzieciom jest potrzeba pomocy w nauce sam to robilem ale z tym centrum sztokholmu to moze nienadmieniaj niemam w tym zlych celow.moja corka konczyla szkole w österåker dzisial uczy filozofii w metropolitan london university nie wszyscy moga byc wyksztalceni natomiast szkola a szczescie to dwie rozne pojecia .dla nowo przybylych polakow bym odradzal szkoly na przedmiesciach z dwoch powodow 1-za duzo obcokrajowcow a nawet 99% 2-tacy sami nauczyciele.wiadomo ze znajdzie sie przypadek ze ktos sie moze (wybic)ale szansa jest dosc marna, rodzice mysla ze w takich szkolach dzieci sie naucza jezyka automatycznie,nie zdaja sobie wogole sprawy jak sie duzo myla |
| | |
ewa Sztokholm

Wpisów: 809 Od: 2000-09-11
| 2012-02-11 21:20 KasiaTom - nie masz maila w profilu (albo ja jakos nie moge znalezc) a chcialabym sie z toba skontaktowac.
Odezwiesz sie albo podasz kontakt? |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-02-12 02:28 KasiaTom - nie masz maila w profilu (albo ja jakos nie moge znalezc) a chcialabym sie z toba skontaktowac.
Odezwiesz sie albo podasz kontakt?
No nie ma tego mejla, a ja chcialem jej osobiscie podziekowac, za wklad w bezplatna edukacje moich dzieci i ich dozywianie w szkole...
pzdr, |
| | |
Aby sorell

| 2012-02-16 07:53 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
tittut

| 2012-02-16 09:20 Moim zdaniem niezle i nieslusznie napadliscie na autorke tego postu. Sam fakt, ze tu napisala oznacza, ze widzi problemi chce mu zaradzic. Tym czasem teksty w stylu "zajmij sie swoimi dziecmi a nie tylko mysl o robocie" sa delikatnie mowiac nie na miejscu.
Szkola w Szwecji jest inna i dzieciom ktore nie dawno przyjechaly z Polski trudno sie jest do tego przyzwyczaic. Pewnie za kilka miesiecy przyzwyczaj sie ale jesli straca zapal, ciekawosc swiata i (ku radosci systemu) zrownaja sie do tego samego poziomu nic juz wtedy nie bedziecie w stanie zrobic.
Autorko postu zycze duzo sily i wytrwalosci w madrym kierowaniu dziecmi. Bo warto. Dasz rade!
|
| | |
kajetan Sztokholm

| 2012-02-16 12:59 "Szkola w Szwecji jest inna i dzieciom ktore nie dawno przyjechaly z Polski trudno sie jest do tego przyzwyczaic. Pewnie za kilka miesiecy przyzwyczaj sie ale jesli straca zapal, ciekawosc swiata i (ku radosci systemu) zrownaja sie do tego samego poziomu nic juz wtedy nie bedziecie w stanie zrobic."
Ja wiem, ze to bylo lata temu i wtedy bylo inaczej w obu krajach, ale musze powiedziec, ze u mnie szwedzka szkola obudzila zapal i ciekawosc swiata, nie na odwrot. Przyjechalem do Szwecji w polowie piatej klasy, w zimie. W szkole w Polsce sie wbijalo do glowy rozne rzeczy. Nikt nie mowil dlaczego, nikt nie dawal jakiejs perspektywy, ze np. bedziesz mogl zbudowac wlasny samolot, jak bedziesz dzis siedzial i liczyl te slupki... czy bedziesz mogla byc tancerka, jak bedziesz robic te nudne cwiczenia na gimnastyce. Nic takiego. Rob, bo tak ma byc, i koniec. Fakt, ze matematyka byla na wyzszym poziomie, ale nikt nie wiedzial do czego mu ten poziom bedzie potrzebny. Czlowiek nie mial za bardzo czasu na "ciekawosc swiata", przynajmniej nie byla ona jakos pobudzana w szkole.
Tu bylo inaczej. Byl luz w szkole. Przynajmniej ja to tak odbieralem, bo nie chodzilem na lekcje z klasa na poczatku, tylko do przygotowawczej. Wiec uczylem sie szwedzkiego. Tu bylo duzo takich przedmiotow praktycznych, z ktorych nasi rodzice sie smiali, tak ja wy tu teraz. Np. mielismy lekcje jak sie pierze w pralce, jak sie gotuje, prasuje, itd. Hemkunskap sie to nazywalo. Na muzyce nauczyciel przynosil na kazda lekcje inny instrument, mozna bylo sprobowac pograc na wszystkim od trombonu przez skrzypce po perkusje elektroniczna. Byly zajecia w warsztacie, gdzie mozna sobie bylo samemu budowac rozne mebelki, szafki, albo szyc poduszki czy inne takie. Byly zajecia dodatkowe (obowiazkowe, ale mozna sobie bylo wybrac jakie sie chcialo, chyba 2 w kazdym roku) gdzie np. mozna bylo zajmowac sie zwierzetami, programowac komputery, lepic garnki z gliny, albo miec zajecia teatralne.
To wszystko, i wiecej, bylo w podstawowce. I rzeczywiscie, z matematyki moi rowiesnicy w Polsce mieli trudniejszy material do przerabiania, ale zeby jakos praktycznie mieli zaspokajana swoja "ciekawosc swiata" w takim stopniu jak mialem, to bym nie powiedzial. |
| | |
suss gdzie nogi poniosa

| 2012-02-16 13:34 ja mysle, ze Kajetan wyczerpal temat  |
| | |
tittut

| 2012-02-16 13:55 Tak Kajetanie. Swietnie to napisales. Tak kiedys rzeczywiscie bylo w Polsce (mozliwe ze jest i teraz ale w malych miejscowosciach). W wiekszych aglomeracjach szkola wyglada juz zupelnie inaczej.
Ciekawa jestem jak kiedys wygladala praca z uczniem wykazujacym wieksze zdolnosci niz grupa w danym temacie/przedmiocie.
Obecnie w szkole mojego dziecka (grundskola) podjeto decyzje, ze nie musi chodzic na zajecia z 4 przedmiotow bowiem jego wiedza przekracza poziom pozostalych uczniow. Dlatego pisalam wczesniej o tym, ze chce sie zrownywac poziom wszystich uczniow. |
| | |
Ronj@

| 2012-02-16 14:00 "Obecnie w szkole mojego dziecka (grundskola) podjeto decyzje, ze nie musi chodzic na zajecia z 4 przedmiotow bowiem jego wiedza przekracza poziom pozostalych uczniow."
Zmien dzieciakowi szkole! gdzie warunkiem bedzie indywidualny program, to sie tak nie nazywa w podstawowce, ale chodzi mi o dopasowanie materialu do ucznia.
|
| | |
Badboy

| 2012-02-16 14:11 "Ciekawa jestem jak kiedys wygladala praca z uczniem wykazujacym wieksze zdolnosci niz grupa w danym temacie/przedmiocie."
za moich czasów w Polsce często wyrzucano takiego za drzwi, bo przeszkadzał innym, zresztą rzadko, kto się z tym zdradzał, bo i po co |
| | |
tittut

| 2012-02-16 14:12 Chodzi do Maria Elementarskola. Moze doradzicie mi jakas inna szkole? |
| | |
08Lisabeth

| 2012-02-16 15:01 Ja tez maialam propnowane zeby moja corka przeszla do klasy wyzej ale ja sie nie zgodzilam poniwaz dziecinstwo jest tak krotkie. Nauczyla sie bardzo szybko czytac i pisac. Pozatym jest urodzona pod konic grudnia wiec zaczela szkole majac 6 lat i 6 miesiecy.
W jej klasie tez byly polski dzieci i co bylo prezenty dla nauczycieli czyli rodzice zyja w Szwecji ale po polsku i tu jest caly problem. Nie wiem czy sa takie mozliwosci do ksztalcenia sie w Pl bez znajomosci i lapowek. Wnioskuje z tych ogloszen jakie sa na bazar kupie kontrakt, kupie prace........wszystko mozna kupic o ile cena jest odpowiednia tylko wiedze trzeba zdobyc nauka.
Napewno szkoly ma duzo do poprawy ale gdzie sa rodzice ktorzy interesuja sie swoimi dziecmi gdzie idz z nimi do teatru, musem, na spacer do lasu.....
Moja corka jest teraz wysoko wyksztalcona osoba (nie mam zamiaru sie chwalic jak wysoko)nigdy nie szukala nigdy pracy tylko praca ja. |
| | |
08Lisabeth

| 2012-02-16 15:04 Kajetan  |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2012-02-16 17:28 "Ciekawa jestem jak kiedys wygladala praca z uczniem wykazujacym wieksze zdolnosci niz grupa w danym temacie/przedmiocie."
Nijak nie wygladala, z tego co pamietam. W högstadiet byly rozne grupy np. z matematyki, ale to chyba tyle. Moze z innych przedmoitow tez tak bylo.
W starszym wieku szkolnym najlepsza pomoca jaka dostawalem od nauczycieli, to popchniecie w odpowiednim kierunku. Podrzucenie jakiegos pomyslu, powiedzenie gdzie szukac informacji. Zadanie szkolne moze bylo zeby zrobic cos tam, a nauczyciel potrafil dodac do tego cos wiecej, zachecic, zeby ruszyc d.. do biblioteki i dowiedziec sie dla wlasnej satysfakcji czemu cos jakos dziala.
Teraz jest google i wikiepedia, wiec chyba nikt do biblioteki juz nie chodzi.  |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2012-02-16 17:31 "za moich czasów w Polsce często wyrzucano takiego za drzwi, bo przeszkadzał innym, zresztą rzadko, kto się z tym zdradzał, bo i po co"
Ile ja razy siedzialem za drzwiami w szkole w Polsce... Pamietam byl taki dlugi korytarz, mozna bylo sie slizgac na skarpetkach.  |
| | |
wandaelzbieta

| 2012-02-16 17:35 A osla lawka?  |
| | |
darsim Stolica

| 2012-02-16 20:24 "Fakt, ze matematyka byla na wyzszym poziomie, ale nikt nie wiedzial do czego mu ten poziom bedzie potrzebny. Czlowiek nie mial za bardzo czasu na "ciekawosc swiata", przynajmniej nie byla ona jakos pobudzana w szkole.
Tu bylo inaczej. Byl luz w szkole."
taka mala dygresja
w czasach kiedyb Kajetan chodzil do szkoly w Szwecji
moja ciotka w niej uczyla
dzieci w jego wieku
kiedys myslalem, ze uczyla Kajetana, ale wyjasnilismy to juz ze nie
Moja ciotka uczyla z lapanki nie miala zadnego przygotowania zeby uczyc
Uczyla
matematyki, fizyki, chemi i zajec praktycznych,
dzieci w 5 klasie.
Do lekcji matematyki przygotowywakla sie nocami zeby nastepnego dnia wykladac dzieciom, zreszta inne przedmioty tez
Na zajeciach praktycznych nie znala po szwedzku nzrzedzi jak sie nzywaja
do lekcji chemi przygotowywala sie teoretycznie w domu
praktycznie eksperymentowala w szkole
raz malo szkoly nie spalila.
nie twierdze ze wszyscy nauczybciele byli jak moja ciotka, ale nie szadze ze byla jedyna.
czego wiecej mogla nauczyc poza ciekawoscia?
Kajetanowi wyszlo to na dobre, ale sa dzieci ktorym wszystko wychodzi na dobre i sa takie ktorym nic nie pomoze
|
| | |
darsim Stolica

| 2012-02-16 20:31 w statystykach miedzynarodowych pozom szkoly szwedzkiej relatywnie sie obnizyl od czasy kiedy chodzil do niej Kajetan |
| | |
08Lisabeth

| 2012-02-16 20:33 Darsim 2+2=4 napewno ty chcesz miec ostatnie zdanie i przekonasz mnie ze tak nie jest |
| | |
darsim Stolica

| 2012-02-16 20:37 Darsim 2+2=4 napewno ty chcesz miec ostatnie zdanie i przekonasz mnie ze tak nie jest"
a czemu ja mialbym ciebie przekontwac czy mabra czy kogo innego?
za kogo ty sie uwazasz?
mnie tylko zalezy na trzymaniu sie faktow nie zeby kogos przekonac
ostatnie zdanie tez nie jest moim celem, jesli nie przeczy ono faktom ani zdrowemu razsadkowi
to tyle ode mnie |
| | |
maly_ufo District 9

| 2012-02-16 20:42 No i żeby nie było że darsim miał ostatnie słowo, to tylko dodam, że żadna szkoła nie nauczy jeśli dziecko nie będzie motywowane przez rodziców i jeśli rodzice w tym nauczaniu nie będą pomagać  |
| | |
stas

Wpisów: 458 Od: 2006-01-05
| 2012-02-17 09:01 "żadna szkoła nie nauczy jeśli dziecko nie będzie motywowane przez rodziców i jeśli rodzice w tym nauczaniu nie będą pomagać"
Wiadoma sprawa. Nic nie napisales nowego - dla Sati tez.
Sati fajnie jesli napiszesz czy cos sie zmienilo po kilku tygodniach.
|
| | |
Aby sorell

| 2012-02-17 09:32 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
konto skasowane

| 2012-02-17 10:06
Albo jak sie za dużo wypije  |
| | |
maly_ufo District 9

| 2012-02-17 15:13 "Wiadoma sprawa. Nic nie napisales nowego - dla Sati tez."
A ty co nowego niby napisałeś w tym temacie  |
| | |
beata3454 Stokholm

Wpisów: 2 Od: 2011-11-25
| 2012-05-30 12:54 Wiktoria97 jak to czytasz to napisz prosze mi na mail do jakiej szkoly chodza twoje dzieci bo to co piszesz o niej jest bardzo interesujace a ja wlasnie zaczynam rozgladac sie za jakas dobra szkola brogowska@onet.eu |
| | |
Wiktoria97

| 2012-06-02 20:58 Jezeli mieszkasz w Stockholmie to Googluj po postu na "bästa skolor i Stockholm". Nietety komunalne szkoly do takich nie naleza. Czym lepsza szkola tym wczesniej musisz zapisac dziecko. Do tych najlepszych szkól zaraz po urodzeniu.
Dzieci w dobrych szkolach nie tylko maja dostep do fantastycznych i zaangazowanych nauczycieli. Stwarzaja sobie tez kontakty które przydadza sie w przyszlosci.
Poziom nauczenia jest tez zupelnie inny. Nie ma dyskusji ze dzieci które sobie dobrze radza w szkole powinny isc do wyzszej klasy. Np w szkole do której chodza moje dzieci (a mam ich troje) sa trzy grupy z matematyki. Te dzieci które doskonale sobie radza maja osobna grupe a te które nie bardzo sobie radza inna grupe. Dzieki temu zdolne dzieci maja mozliwosc uczyc sie matematyki na duzo wyszszym poziomie niz reszta klasy.
W szkole do której chodza moje dzieci jest OK zeby sie dobrze uczyc i dzieci naprawde przykladaja sie do nauki. Wiedza ze jezeli chca sie dostac do tych najlepszych szkól srednich w Stokholmie musza miec max punktów.
W tak zwanej dobrej szkole nie tylko sa zaangazowani nauczyciele ale wazne jest zeby rodzice sie angazawali. Rodzice moga wplynac na poziom szkoly. Nawet moga zmienic nauczyciela albo rektora. Jezeli nie jest sie zadowolonym z poziomu szkoly to albo zmienic szkole albo razem z innymi rodzicami wplynac na podniesienie poziomu szkoly.
U nas w szkole mamy jako tradycje ze co roku w kazdej klasie rodzice sie spotykaja dwa razy w roku na obiedzie (20 uczniów w klasie). Oprucz tego raz w roku mamy i ojcowie maja osobny obiad na którym dyskutujemy nauczycieli, nasze dzieci i wszystko zwiazane ze szkola.
Dzieki temu mimo ze szkola ma 600 uczniów wiekszosc rodzicow sie zna.
|
| | |
darsim Stolica

| 2012-12-11 21:47 moze uzupelnimy ten watek o nowe fakty
cytat
Sämst går det för svenska åttondeklassare, särskilt i ett längre perspektiv. De svenska resultaten för årskurs 8 "har försämrats markant" sedan 1995, enligt Timss-rapporten. Sverige är ett av fåtal länder som visar en kontinuerlig försämring under 2000-talet.
http://www.di.se/artiklar/ 2012/12/11/sverige-sladdar-i-skolmatning/
podkreslam
Sverige är ett av fåtal länder som visar en kontinuerlig försämring under 2000-talet.
Szwedzka szkoła ogłupia nasze dzieci?
tak |
| | |
Vendela

Wpisów: 747 Od: 2012-11-19
| 2012-12-12 14:15 dlatego Darsin to jest takie wazne do jakie szkoly wysylasz dzieci. Niestety nowoprzybyli o tym nie wiedza i wysylaja dzieci do szkoly która lezy najblizej.
Ja zapisywalam moje dzieci do szkoly w tym samym dniu w którym dostaly personummer to znaczy jak mialy tydzien albo dwa. I chodza do jednej z najlepszych szkól w Szwecji.
Jezeli ktos z rodziców mówi mi ze dziecko nie ma lekcji w szkole np. w klasie 3-4 to od razu wiem ze szkola nie ma zadnego poziomu. Moje dzieci mialy codzienie lekcje juz od pierwszej klasy.
No ale jak napisalam to jest dobra szkola i np. zawsze ma jedno z pierwszych miejsc w nutidsorientering.
|
| | |
ElleDriver

Wpisów: 88 Od: 2012-08-21
| 2012-12-13 02:48 Wiktoria97 "Czy musze pisac ze na 600 dzieci nie ma ani jednego dziecka o ciemnej skóze." A czy poziom szkoly ma cos wspolnego z odcieniem skory? Pytam sie na powaznie, bo nie rozumiem tego idiotycznego stwierdzenia... Oczywiscie rozumiem, ze szkoly w "gettach" moze nie sa na super poziomie, ale tu chyba skora nie ma nic do rzeczy,tylko inne czynniki np. zbyt duze roznice kulturowe i zbyt duze przywiazanie mieszkancow danych komun do wlasnej kultury, analfabetyzm rodzicow itp. O bajecznej szkole, o ktorej piszesz, jaki wplyw na nia mialyby dzieci z innym kolorem skory, zakladajac, ze dzieci pochodza z rodzin, gdzie czlonkowie sa przywiazani do szwedzkiej kultury? Wedlug Ciebie obnizaja poziom ze wzgledu na skore, poniewaz z zasady sa opoznieni intlektualnie chore (!). Myslalam, ze teoria Coon'a zoastala dawno obalona... |
| | |
ElleDriver

| 2012-12-13 03:09 NIie mam dzieci, malo mialam poki co wspolnego ze szwedzka szkola, ostatnio sie zastanawialam jak to jest z nauczycielami, czy tak jak w Polsce robi sie zrzute kazdego roku na "prezent" pozegnalny (a raczej powiedzmy wprost dosc droga forme wazeliniarstwa, lub korupcji)? Czy w ogole mozna przyjmowac takie prezenty? Jak nauczyciele traktuja ucznia z biednej rodziny? Z podstawowki pamietam, ze bogatsi ucznowie mieli zawsze lepiej, a bo pewna mamusia na winko zaprosila, przyniosla zegar do klasy. |
| | |
Vendela

| 2012-12-13 13:32 Nie wiem jak jest w innych szkolach ale u nas funkcjonuje to tak. Na pocztku kazdego roku szkolnego wrzesien-pazdziernik mamy zebranie rodzicielskie. Najpierw ogólne dla calego rocznika a potem kazda klasa ma osobne spotkanie w klasie z mentorem (wychowawczynia).
Na koncu zabranie wybiera sie 3-4 rodziców którzy w tym roku beda odpowiedzialni miedzy innymi za zbórke pieniedzy. Rodzice ustalaja sume: naogól 300kr. Robia liste mejlowa i wysylaja mejl z nr konta. Wszyscy rodzice placa na konto te 300kr. Z tych pieniedzy kupóje sie wspólny prezent dla mentorów który sie wrecza na zakonczenie jesiennego i wiosennego semestru.
W naszej szkole nie daje sie prywatnych prezentów nauczycielom.
|
| | |
mabr

| 2012-12-13 13:42 Czy szwedzka szkoła ogłupia?
Dziś w audycji "Ring P1" w państwowym radiu zadzwoniła dziewczynka, która powiedziała, że zabroniono im w szkole jedzenia pierników świątecznych, żeby ktoś nie poczuł się urażony. No żeż kur.. !!!  |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2012-12-13 13:46 Te stare pierniki ktore to wymyslaja to musza byc pewnie tez niezle urazone  |
| | |
Vendela

| 2012-12-13 14:58 "A czy poziom szkoly ma cos wspolnego z odcieniem skory?"
Niestety to dziwnie brzmi ale taka jest rzeczywistosc nie tylko w Szwecji ale w innych krajach Europy i w USA.
Czym wiecej ciemnych albo dzieci arabskiego pochodzenia tym nizszy poziom w szkole.
Mozna dyskutowac dlaczego tak jest ale tak jest.
|
| | |
darsim Stolica

| 2012-12-13 15:40 akurat to o dzieciach arabskich to nie wiem czy prawda
jezeli to
moze dlatego ze krotko w Szwecji
mieszkaja i nia znaja jezyka dobrze
moze to ze rodzice nie maja wyksztalcenia i trudniej im pomagac dzieciom w domu
generalnie nie sadze ze dzieci arabskje maja wieksze problemy w nauce niz inne
chociaz dzieci azjatyckie zdecydowanie lepiej sie ucza niz inne |
| | |
darsim Stolica

| 2012-12-13 15:53 powiedzmy sobie szczerze
elita arabska do Szwecji nie przyjezdza bo po co? |
| | |
Vendela

| 2012-12-13 18:10 Wlasnie o to chodzi darsim.
Te dzieci czesto maja rodziców analfabetów. Nie maja ani pomocy ani poparcia w domu. Szczególnie dziewczeta które sie wydaje za maz w wieku 15 lat (w Szwecji!)
Nie znaj jezyka i maja inne tradycje, poglad na edukacje itd niz my.
Dawno temu bylam w odwiedzinach w Chicago. Przejezdzalam pzez osiedle z duzymi willami. Byly to rudery. Dlaczego to osiedle tak wyglada, pytam? No wiesz pare lat temu byla to piekna medelklass dzielnica. Przeprowadzila sie tutaj jedna czarna rodzina. Zaraz potem druga. Ci co byli spytniejsi szybko sprzedali swoje domy. Reszta po paru latach opuscila swoje ville bo sie ich nie dalo sprzedac.
Brzmisz jak rasista. Zobaczych jak wy w Szwecji bedziecie miec tyle kolorowych to tez bedziesz rasistka. To bylo przeszlo 20 lat temu. I dzisiaj sie zastanawiam czy mój kuzyn nie mial racji.
|
| | |
08Lisabeth

| 2012-12-13 19:44 Napewno polska mama wpadla na pomysl ze trzeba cos nauczycielce kupic na zakonczenie terminu i suma ma byc 300 koron. W klasie gdzie jest przewaga szwedzka dzieci ida na lake i tam zbieraja kwiaty dla nauczycielki.
|
| | |
kratka

Wpisów: 888 Od: 2012-02-18
| 2012-12-13 19:47 to nie piszcie potem ze ktos was zle traktuje ,jak sami traktujecie innych zle. |
| | |
mabr

| 2012-12-13 20:06 Żebyś wiedział darsim, że przyjeżdża.
Niejeden oficer Saddama Husseina siedzi w Szwecji. |
| | |
JOLAND

| 2012-12-13 20:19 "Przeprowadzila sie tutaj jedna czarna rodzina."
Nie pomyslalas,ze Ty tez zanizasz szwedzkim sasiadom cene ich nieruchomosci? |
| | |
Elga

Wpisów: 1 Od: 2012-12-13
| 2012-12-13 20:39 Mam propozycję, jesli ktos uwaza, ze musi duzo czasu poswiecać na to, aby jego dziecko w jednym roku robilo dwie szkoly, to najlepiej zapisać dziecko do polskiej szkoly w SZtokholmie.pozdrawiam |
| | |
Ronj@

| 2012-12-13 20:40 W naszej, komunalnej, szkole funkcjonowalo to tak, ze dzieciaki organizowaly jarmarki, loterie, piekly zakalce...itp i ze sprzedazy tego mieli pieniadze na jakies wycieczki (oczywiscie dokladalo sie wieksza czesc)i prezent na zakonczenie roku dla nauczycielki. Najczesciej podarowywali gore cukierkow w jakiejs miseczce, ktora wspolnymi silami wydziegali na ZPT i ktorymi nauczyciel czestowal cala klase.
Krzaki bzu wokol szkoly byly zawsze ogolocone na zakonczenie roku szkolnego
najwazniejsze, ze to byla inicjatywa dzieciakow...ale tez mieli fajnych nauczycieli, ktorzy do dzisiaj wspominaja te klasy. |
| | |
darsim Stolica

| 2012-12-13 20:55 Żebyś wiedział darsim, że przyjeżdża.
Niejeden oficer Saddama Husseina siedzi w Szwecji."
to prawda potem pomyslalem jak napisalem
z Iraku i z Syri przyjezdza duzo wyksztalconych ludzi nie tylko oficerowie ale tez inzynierowie i lekarze
z Kuwejtu, Arabi Saudyjskiej, Quataru nie przyjezdzaja chyba tylko na zakupy ale raczej Londyn, Paryz
kupuja cale druzyny pilkarskie |
| | |
Aby sorell

| 2012-12-13 21:57 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
ElleDriver

| 2012-12-14 00:55 Przepraszam, ale nie wierze, ze kolor skory jednak ma cos do intelektu. Jezeli mowimy o dzieciach, ktore jak juz wczesniej napisalam pochodza z rodzin wyksztalconych, gdzie rodzice nie sa zbyt przytwierdzeni do swojej kultury, a rodzina nie jest uposledzona socjalnie, to przepraszam, ale w to nie uwierze. Jezeli chodzi o Arabow, to wydaje mi sie, ze z nauka raczej problemow nie maja, biorac pod uwage arabska kulture, ktora jednak jest bogata pod rozymi wzgedami, a tym bardziej podwaliny nauk, jakie nam dali tj. matematyka, astronomia, architektura, medycyna itp. (oczywiscie mowie tu o rodzinach patrz wyzej). Osobiscie apeluje, zeby nie wierzyc w te mity, jak juz powiedzialam teoria Coon'a zostala obalona, a to jest krzywdzace jezeli oceniasz intelekt czlowieka po rasie, kraju pochodzenia, no do ch*ja pana, to jest idiotyzm. Prosze mi tu nie wyjezdzac z socjalami i ich awersja do pracy, bo jak powiedzialam oceniamy inne przypadki, a nie patologie. |
| | |
bolek1970 PZU

| 2012-12-14 05:21 "Jezeli chodzi o Arabow, to wydaje mi sie, ze z nauka raczej problemow nie maja, biorac pod uwage arabska kulture, ktora jednak jest bogata pod rozymi wzgedami, a tym bardziej podwaliny nauk, jakie nam dali tj. matematyka, astronomia, architektura, medycyna itp. (oczywiscie mowie tu o rodzinach patrz wyzej)."
Jasne, dlatego wlasnie emigruja, do krajow zacofanej Europy, by sie ta wiedza dzielic i gorowac, nad miernota intelektualna...
pzdr, |
| | |
Vendela

| 2012-12-14 10:15 "Nie pomyslalas,ze Ty tez zanizasz szwedzkim sasiadom cene ich nieruchomosci?"
JOLAND nie musisz byc zlosliwym. Sytuacja jest odwrotna. To moi sasiedzi zarówno w miescie (centrum Sztokholmu) jak i na wsi maj duzo korzysci z tego ze jestem ich sasiadka. I sa tez wdzieczni co mi zreszta czesto pokazuja.
Siedze zarówno w styrelse w bostadsrättsförening jak i w styrelse w samfäligghetsförening. I wierz mi ze gdyby nie ja to ich mieszkania i domy na wsi nie byly by tyle warte ile teraz sa.
|
| | |
wandaelzbieta

| 2012-12-14 11:24 Grunt to dobry lans, a to jest wielka sztuka |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

Wpisów: 5374 Od: 2004-06-10
| 2012-12-14 18:43 Vendela napisala
"Czym wiecej ciemnych albo dzieci arabskiego pochodzenia tym nizszy poziom w szkole."
niestety musze sie z toba zgodzic. w toronto w samym centrum, byla szkola central tech, sami kolorowi. przy wejsciu stal ochroniarz i sprawdzal czy nie wnosza nozy i pistoletow. wcale nie zartuje. to byla katastrofa.
moj syn chodzil do jarvis, kilka przecznic dalej....jak z innej planety...obrazy na scianach, cisza.
w centrach tech byli prawie sami czarni i "bezowi", w jarvis biale dzieci i masa chinczykow.
w zasadzie im wiecej chinczykow tym wyzszy poziom szkoly. zabawne.
z tym chicago to tez prawda, kto byl na "south side" dobrze wie o czym vendela mowi. toprawda, ze gdy czarny kupi dom to zaczyna sie wedrowka ludow. najzabawniejsze, ze czarni z klasy sredniej nie chce mieszkac w dzielnicach gdzie mieszkaja czarni.
ja wcale nie jestem rasistka, wrecz przeciwnie. o tym powinno sie mowic a nie glowe w piasek jak strus. |
| | |
sankas

Wpisów: 551 Od: 2009-08-05
| 2012-12-16 11:18 http://wiadomosci.onet.pl/ tylko-w-onecie/alarmujace-dane-dzieci-z-p olski-ostatnie-w-europie,1,5330146,wiadom osc.html
i tyle w temacie |
| | |
Badboy

| 2012-12-16 11:25 Kanadolka, przecież wszyscy tu na forum dokładnie wiedzą, że jest tak jak piszesz tylko głupio rozumiana polityczna poprawność każe im udawać, że świat wygląda jak w bajkach Disneya, z rasizmem nie ma to nic wspólnego, tak po prostu wygląda rzeczywistość |
| | |
black sabbath

Wpisów: 9092 Od: 2012-06-16
| 2012-12-16 18:50 co do kanadolki,,,mam wrazenie ze zapominasz ze polacy tez emigranci i w oczach amerykanow to tak samo jak w twoich oczach czarni,arabowie czy jeszcze inni,tp samo tutaj nie chodz do tej szkoly bo sami czarni itd,zapomina sie ze 20% w tym to polacy(botkyrka,fitia,akalla czy alby) |
| | |
bialy mis

Wpisów: 17 Od: 2012-09-29
| 2012-12-16 19:02 w szkole mowia dzieciom,ze rodzice nie moga na dzieci krzyczec, karac, zamykac w pokoju, bic itd
a w szkole nauczyciele moga, krzyczec na dzieci, szarpac, straszyc policja??? tak wlasnie dzieje sie w szkole mojej corki. Jak tylko poruszyłem ten temat w szkole, za tydzien dostalem pismo z socjalu, ze dostali anonim od kogos ze szkoly kto niepokoi sie o moja córkę.Oczywiscie w socjalu przeprowadzili wywiad i na tym sie zakonczylo.
rusz gówno a zacznie śmierdzieć!!!!
|
| | |
Aby sorell

| 2012-12-16 21:04 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2012-12-17 10:33 mieszanie usa i szwecji w kwestii imigrantow jest co najmniej zabawne...tak, dla amerykanina ja jestem takimsamym imigrantem co arab, chinczyk i bog wie kto jeszcze. tutaj nie icenia sie czlowieka na podstawie koloru skory, tylko na podstawie potencjalu. amerykanie ponownie wybrali "bezowego" prezydenta.
przestan sie black na mnie rzucac, bo bzdury pleciesz i tyle. kto tutaj nie mieszkal to guzik wie. taka prawda. w moim stanie -arizona- sa dzielnice, gdzie jak wjedziesz w nocy to gaz do dechy i wszystki czerwone swiatla sa twoje. wiem, bo to przezylam...w zyciu nie najadlam sie tyle strachu co wtedy. jak juz pisalam, murzyni i kolorowi, ktorzy awansowali spolecznie nie chca mieszkac w "czarnych dzielnicach" i jak to BB pieknie napisal...wierzyc w swiat z Disnejlandu. oczywiscie jest tez tzw "white trash" mieszkajacy w mieszkaniach rzadowych, tam rowniez normalni ludzie nie chca mieszkac...i biali i kolorowi rowno.
Abby... |
| | |
ElleDriver

| 2012-12-21 03:39 Co niektorzy sami powinni cofnac sie na SFI A z kolezkami "ciapakami", poniewaz chyba czytanie u niektorych lezy i kwiczy. Ja nie wzielam patologii w mojej wypowiedzi pod uwage, tak wiec jakies "czarne getta" w Toronto, za oceanem mnie nie in-te-re-su-ja. Swoja droga sama znam takie ulice wstydu, rozpusty, patologii od podszewki, w moim miescie, jak myslicie ile osob sie wybija z tzw. "bialego polskiego getta", ile osob ma wiecej niz wyksztalcenie podstawowe, ewentualnmie zawodowe, zajmuje sie legalna praca, ile osob z takiego srodowiska cechuje sumiennosc, ile osob ma mniej niz 2 dzieci, nie ma z narkotykami i woda nic wspolnego? No ile? W dupce mam getta w Hameryce, ktore dziala na takiej samej zasadzie, jak nasze. I co ma kolor skory do tego? Nic, uposledzenie spoleczne nie ma nic wspolnego z kolorem skory. Porozmawiajmy o "czarnych/ bezowych" rodzinach, w kotrych rodzice sa wyksztalceni, nie sa zbyt przywiazani do swojej kultury (jak juz napomnialam wczesniej) , nikt nie zna? Czy dzieci z takich rodzin maja problemy z przyswajaniem wiedzy, rozwojem?
Jezeli ktos znow teorii Coon'a przywroci zloty wiek, lub podesle mi artykul NAUKOWY dotyczacy koloru skory a zdolnosci przyswajania wiedzy udowadniajacy, ze to ma znaczacy wplyw , moge podac maila (onet i inne scierwo mnie nie interesuje,ma to byc praca naukowa) jestem w stanie zmienic zdanie, tak wiec zdanie forumowej watahy i idiotyczne wypowiedzi na temat "poprawnosci politycznej" poki co powiewaja tutaj ideologia i subiektywizmem, jezeli udowodni mi ktos, ze nie mam racji, przeprosze, przyznam sie do mojej ignorancji . Czekam na przeslanie badan naukowych, niech nikt sie nie wysila z poslaniem mi artykulu z wikipedii. |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2012-12-21 08:24 prace naukowe malo mnie obchodza, zreszta i tak nie wolno o tym pisac, bo to temat tabu. zycie jednak brutalnie i bezceremonialnie obchodzi sie z prawda. w polskich miastach sa dzielnice, gdzie mieszka cholota,w poznaniu taka dzielnica byl lazarz, w sztokholmie WSZYSTKIE kolorowe dzielnice, a jest ich pelno, to pole bitwy i co sobie jakis profesorek wypisze na papierze nadaje sie jedynie do podtarcia tylnej czesci ciala. kolorowe dzielnice i szkoly to masakra - w kazdym kraju europejskim i amerykanskim. koniec kropka. jest oczywiscie cala masa kolorowych wartosciowych ludzi, ktorzy rowniez nie chca mieszkac w kolorowych gettach. poniewaz tam sie mieszkac po prostu nie da. zreszta nawet nie o te getta chodzi. szkole mojego syna - jarvis - i szkole central tech roznila odleglosc kilku przecznic. najwazniejsz roznica bylo to, ze w jarvis byly dzieci azjatow i bialych a w central tech kolorowych. pierwsza byla jedna z najlepszych szkol w toronto druga przypominala wybieg mieszkancow poprawczaka i ze szkola nie miala nic wspolnego. czy sie to komus podoba czy nie. tak wyglada rzeczywistosc. |
| | |

| 2012-12-21 08:43 ALIK !!!!
Piszemy do ONZ. |
| | |
Aby sorell

| 2012-12-21 13:22 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
wandaelzbieta

| 2012-12-21 14:09 Aby zdejmij te gumiaki, bo masz juz tak mozg przegrzany, ze zaczynasz sie krecic wokol wlasnego ogona  |
| | |
Aby sorell

| 2012-12-21 14:50 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
wandaelzbieta

| 2012-12-21 15:04 Ty kazdy temat wykorzystujesz do swoich chorych imaginacji i do siania nienawisci. Od rana do wieczora powatarzasz swoje mantry. Tobie zawsze "wiatr w oczy", jak nie Zydzi, to kolorowi, masoneria i inne pierdoly. Jak sie wchodzi na salony, to trzeba nogi z gnoju obetrzec |
| | |
Aby sorell

| 2012-12-21 15:55 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| | |
ElleDriver

| 2012-12-23 04:09 Panowie i Panie, proszę przeczytajcie raz jeszcze mój post. Bo ja tutaj nie mówię o zAsiłkach, braku pracy i ogólnie trudnościach z, przystosowaniem sie przez może powiedzmy szerzej "przybyszów"- dla mnie to jest uposledzenie spółeczne, a ja, podkreslam raz jeszcze nie biore patologii pod uwage, to osobny temat. Aby ja ślepa nie jestem, widzę co sie dzieje i krew mnie jasna zalewa. Ale krzywda jest wkładanie wszystkich do jednego wora- nie wierze (raz jeszcze to powiem!!!!), ze dzieci "kolorowe" z NORMALNYCH rodzin zaniżają poziom białym dzieciom w szkołach. Kandolka, faktem jest, ze getta nie posiadają raczej dobrych szkół, ale bierz poprawkę na to, ze większość ludzi tam mieszkających ma duże problemy społeczne i tu sie zgodzę, ze poziom leży, ale takie miejsca można znaleźć na każdej mapie- od Jastarni po Bangladesz. A to, ze Szwecja wychowała sobie wrzody na dupie, gdzie imigranci idą do pracy w ogóle, albo po 10 latach od pobytu, to wina systemu i pokazuje jak to idea miksowania legla w gruzach. |
| | |