Autor | Loppis |
halina11374
Wpisów: 114 Od: 2009-01-21
| 2011-06-08 13:22 Sluchajcie zastanawia mnie czy sa jakies przepisy regulujace handlem na loppisach. Chodzi o to czy mozna stanac na takim loppisie np. z hot dog-ami. Ostatnio bylam na jednym takim wielkim placu masa sprzadajacych, auta wjezdzaja wyjezdzaja a miedzy nimi pan ze stoliczkiem sprzedajacy wlasnie jedzenie. I zastanawia mnie tylko jedno czy to jest legalne tak stac? Nie ma tu tak jak w Polsce sanepidu? |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2011-06-08 13:42 loppis loppisem, handel zywnoscia to inna sprawa. oczywiscie musisz miec zarejestrowana taka dzialalnosc i sa instutucje, ktore to kontroluja. bylo juz... |
| |
iza Sztokholm
Wpisów: 23425 Od: 2000-09-11
| 2011-06-08 13:46 http://www.poloniainfo.se/ forum/temat.php?temat=33848 |
| |
halina11374
Wpisów: 114 Od: 2009-01-21
| 2011-06-08 13:47 No wlasnie tez tak myslalam ,ale na forum nic nie moglam znalezc.Ciekawi mnie skoro handluja tak zywnoscia w tym kurzu i nikt ich nie zglosi.Przeciez to dopiero mozna zarazic sie roznymi bakteriami, a szwedziory kupowali i jedli niektorzy po trzy sztuki masakra!!! |
| |
halina11374
Wpisów: 114 Od: 2009-01-21
| 2011-06-08 13:50 Iza dzieki ale w tym linku za wiele nie ma. |
| |
JOLAND
Wpisów: 10279 Od: 2009-11-24
| 2011-06-08 13:56 Myslalem,ze pojawila nam sie kolejna kobieta interesu,ktora podpatrzyla przestrzen do zarabiania pieniedzy.Niestety,Ty z tych bulke przez bibulke,wiec najprostsza rada,nie kupuj jedzenia w kurzu. |
| |
halina11374
Wpisów: 114 Od: 2009-01-21
| 2011-06-08 14:17 heheheh nie o to chodzi ja moge jesc w kurzu tylko dziwi mnie ze nikt tego nie kontroluje .Myslisz ze jakby mozna bylo sobie stanac na kazdym lopisie z jedzeniem to bym nie stanela hehehheeh.Jasne ze tak dobra kasa jest z tego. |
| |
Oxen Let's Rock Baby
Wpisów: 5717 Od: 2004-10-27
| 2011-06-08 14:30 Kiedys na bazarze Rozyckiego (warszawska Praga) mozna bylo kupic swieze pyzy ze skwarkami, flaki, setke wodki i sledzia...
Wszystkim smakowalo, nikt nie chorowal, "sanepid" sie nie wpierdzielal i bylo nice!
Tjaa...
Stare, dobre czasy. |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2011-06-08 14:34 a kto slyszal o higienicznie wytwarzanych oscypkach? i zyjemy?
na przystanku woodstock pamietam, ze jadlam kasze gryczana z liscia kapusty, a pylu i syfu tam bylooooo,ze az ciemno, nie bylo sanepidu i zyjemy! |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2011-06-08 14:38 tu jest taki krotki przewodnik po zagadnieniu, w stolicy tez obowiazuje:
http://www.stenungsund.se/ download/18.1c6bbd310c8f444b298000701/til lfalliglivsmedelfors.pdf |
| |
halina11374
Wpisów: 114 Od: 2009-01-21
| 2011-06-08 15:15 Kurcze poczytalo by się ale cieżko jeszcze z językiem napisze ktoś czy można czy nie można sprzedawać . |
| |
domiino
Wpisów: 66 Od: 2011-05-27
| 2011-06-08 16:34 halina11374: pewnie chcesz sobie taki interes otworzyc ladnie pieknie z boku ton wyglada a tak nie jest... |
| |
darsim Stolica
Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2011-06-08 16:41 w szwecji jest tak
jakby ktos chcial wszystkie przepisy przestrzegac nie bylby w stanie zyc
specjalnie nikt w nic nie wnika i nie kontroluje
kazdy udaje ze wszystko jest w porzadku
dokad
cos sie nie stanie...
wtedy jazda
artykuly, paragrafy, pozwolenia ktore zlamalas- nie masz,
grzywny, kary, wiezienie
ludzie zyja i pracuja latami nie majac pojecia ze przepisy lamia albo nie maja pozwolenia wymaganego
inaczej tylko socjal i depresja zostaje |
| |
KasiaTom
Wpisów: 1227 Od: 2010-09-23
| 2011-06-08 19:53 "a kto slyszal o higienicznie wytwarzanych oscypkach?"
Wszystkie oscypki ( nie podrabiane serki typu scypki itp) sa wytwarzane higienicznie. Od 2007 r. procedury sa bardzo rygorystyczne. Corocznie przyznawany jest certyfikat dla bacy, poprzedzony kontrola, za ktora baca placi ok. 1 tys zl. |
| |
Oxen Let's Rock Baby
Wpisów: 5717 Od: 2004-10-27
| 2011-06-08 20:11 A jak sprawdzic czy baca umyl rece?! |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2011-06-08 21:37 oj, kasia, o czym ty mi tu znowu.... od 2007 roku to ja w polsce nie bylam i to, co potem to ma zadne znaczenie... i krowy tez sie doi higienicznie, i ogorki proste hoduje. |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2011-06-08 21:38 halina, wez to skopiuj do gugla translatora to co nieco ci z sensem powie... |
| |
bolek1970 PZU
Wpisów: 11503 Od: 2006-07-05
| 2011-06-08 21:52 Zawsze sie pukam w leb, jak osoba cywilna sama domaga sie kontroli, jakiegos urzedu, ktory jest praktycznie mafia od zakazow i nakazow...
Leci na zarcie, kurz, a ludzie jedza...
No i co w tym strasznego ?
Ludzie dorosli sami chyba moga zdecydowac, czy to beda jedli, czy nie ? Niedlugo, o niczym sami nie bedziemy decydowac, jesli na kazdym kroku, bedzie kontrolnat.... |
| |
KasiaTom
Wpisów: 1227 Od: 2010-09-23
| 2011-06-09 17:20 "A jak sprawdzic czy baca umyl rece?!"
Nie ma takiej mozliwosci, aby w restauracji sprawdzic kucharza czy umyl rece, a co dopiero na bacowce...
Ale od kiedy oscypek stal sie produktem UE, bacom bardzo zalezy na jego doskonalej jakosci, bo maja bardzo wiele do stracenia, jak nie wszystko. |
| |