Odwiedzin 39565571
Dziś 3524
Sobota 6 grudnia 2025

Forum: Życie w Szwecji - sambo- wazne pytanie

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
Autorsambo- wazne pytanie
beta

Wpisów: 25
Od: 2006-04-20
2007-07-29 11:01
Chcialabym wiedziec, czy w zwiazku sambo, jesli umiera partner, kobieta musi wowczas opuscic wspolnie dotychczas zamieszkiwany dom.
Jesli nie posiada majatku i stalej pracy, jak moze wygladac jej sytuacja mieszkaniowa
i finansowa po smierci partnera.
Chodzi mi o sytuacje, w ktorej nie ma wspolnych dzieci, natomiast partner byl wlascicielem domu
oraz posiadal dzieci z poprzedniego zwiazku.

Profil uzytkownika: beta     
karolina68
Warszawa

Wpisów: 13478
Od: 2004-03-02
2007-07-29 11:53
z tego co ja wiem, jezeli nie ma testamentu, niestety nie masz prawa do zadnej rzeczy posiadanej przez sambo.
  Profil uzytkownika: karolina68     
violina
Gbg

Wpisów: 2015
Od: 2007-03-01
2007-07-29 12:09
Niestety, Twoja sytutacja nie bedzie wesola, po smierci sambo. Dzieci sa spadkobiercami i trzeba bedzie opuscic dom. W Szwecji nie ma, niestety; tzw. renty wdowiej (tylko kilka miesiecy, po smierci sambo, mozesz dostac jakas zapomoge) a potem pewnie socjal, poniewaz nie masz pracy. Testamentem mozesz sobie zapewnic jakis spadek, ale prawdopodobnie dzieci beda probowaly testament obalic (to w zaleznosci od tego ile lat mieszkaliscie razem). Przykro, ale Twoja sytuacja nie jest wesola.
  Profil uzytkownika: violina     
kajetan
Sztokholm

Wpisów: 16998
Od: 2000-09-01
2007-07-29 19:31
Po smierci samobo tak jak po smierci obcej osoby. Nic sie nie nalezy.
  Profil uzytkownika: kajetan     
Ronj@

Wpisów: 7646
Od: 2006-08-16
2007-07-29 19:45
http://www.poloniainfo.se/ forum/temat.php?temat=12535

Profil uzytkownika: Ronj@     
beta

Wpisów: 25
Od: 2006-04-20
2007-07-29 20:37
dziekuje za wszystkie informacje.
Czy wiec zawarcie zwiazku malzenskiego zmieniloby moja sytuacje, zwlaszcza mieszkaniowa?
Jestem w tym kraju od dwoch lat. Poniewaz oboje nie jestesmy juz mlodzi, chciakabym poznac moja sytuacje na wypdek utraty partnera.
  Profil uzytkownika: beta     
maggie
Stockholm

Wpisów: 12192
Od: 2001-01-02
2007-07-29 21:07
Małżeństwo to mniej sięcej to samo co sambovz testamentem -> ty dziedziczysz połowę, a druga połowa jest dla dzieci. W Szwecji jest takie prawo (i dobrze, że jest), że dzieci zawsze muszą dostac swoją cześc. Nawet jak weźmiesz ślub i napiszecie testament to dzieci mają prawo do min 1/4 majątku ojca.
  Profil uzytkownika: maggie     
mysan

Wpisów: 19
2007-07-31 18:48
Jednak zawarcie malzenstwa daje ci lepsza ochrone niz sambo zwiazek. Rente wdowia otrzymujesz przez 1 rok ( na dzien dzisiejszy jest to minimalna suma 6 tys.miesiecznie ) No i co najwazniejsze to dziedziczysz tzw. SPV tjänstegrupplivförsäkring, dosc duze ubezpieczenie ktore wyplaca sie jednorazowo a jego suma zalezy od: dlugosci przebytej pracy twojego meza, jego wieku w chwili zgonu no i wielkosci zarobkow. jezeli jego dzieci maja wiecej niz 19 lat nie otrzymuja ani grosza z SPV. Reszta sie musisz dzielic z dziecmi tzn. pieniadze w banku na koncie, dom, ruchomosci itd, itd.
  Profil uzytkownika: mysan     
maggie
Stockholm

Wpisów: 12192
Od: 2001-01-02
2007-07-31 19:15
Wdowiej renty już dawno nie ma, ci co ja jeszcze dostają, to ci na starych zasadach.
Rentę można dostac przez jakiś czas również będąc sambo, wystarczy, że razem sie mieszkało i miało wspólne dzieci.
A ci co dostają TGL sami wybierają kto ma po nich dostac pieniadzę, więc i to nie problem.
Ale oczywiście trzeba o tym wszystkim pamietac, więc może lepiej wziąśc slub, to i przy okazji będzie powód do imprezy
  Profil uzytkownika: maggie     
mysan

2007-08-01 13:12
Maggi mylisz sie ze nie ma wdowiej renty. Panstwo ja skrocilo i to o sporo. Ale przez 1 rok odbierasz rente po twoim mezu. A jezeli sa dzieci ze wspolnego malzenstwa ktore maja nie ukonczone 12 lat dostajesz ta wdowia rente do dnia kiedy najmlodze z nich ukonczy te lata tzn.12
mysan

2007-08-01 13:48
Ta wdowia renta nazywa sie teraz efterlevandepension ktora z kolei dzieli sie na omställningspension i garantipension.
Wyciag z försäkringskassn:
"Omställninspension betalas från och med den månad maken/makan avliderer. Omställningspensionen betalas ut under tolv månader"
wiki20

Wpisów: 8
Od: 2009-09-09
2009-09-10 21:16
Jestem w zwiazku sambo z polakiem mamy dziecko urodzone w szwecji ja nigdy nie pracowalam legalnie partner pracuje legalnie mamy swoj dom.Interesuje mnie sytuacja prawna moja i dziecka w momencie roztania i ewentualnego mojego powrotu do polski.
  Profil uzytkownika: wiki20     
oliwa59

Wpisów: 332
Od: 2008-02-13
2009-09-15 08:33
Jezeli dom zapisany na was oboje, to twoja jest polowa.
Jesli sie z nim rozstaniesz i wrocisz do Pl to alimenty.
  Profil uzytkownika: oliwa59     
Forum -> Życie w Szwecji -> sambo- wazne pytanie
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

praca w sprzątaniu (Stockholm)
Praca (Uppsala)
Remont wykończenia (Skurup)
Poszukiwana Pani do firmy sprzatajacej (Malmö)
Poszukujemy pracownikow lub podwykonawcow (VÅRBY)
vacancies for carpenters (Stocholm)
Dwoch silnych mezczyzn (Stockholm)
Dam pracę (Nynäshamn)
Więcej

Härkeberga kaplansgård
Agnes na szwedzkiej ziemi
Czarnogóra latem
Brownie z krwią – szwedzki deser
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 13 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony