Odwiedzin 37800866
Dziś 1310
Czwartek 25 kwietnia 2024

 
 

Koncert muzyki współczesnej Włodka Gułgowskieg

 
 

Kiedy  Czwartek 15 maja 2003, godz. 19:00
Gdzie 
Instytut Polski (Villagatan), Sztokholm
Organizuje  Instytut Polski w Sztokholmie
  Koncert muzyki współczesnej. 13 utworów fortepianowych Włodka Gułgowskiego w wykonaniu Niklasa Sivelöw.

Rozmowę z Włodkiem Gułgowskim poprowadzi Magdalena Pramfelt.

Wlodek Gulgowski föddes den 13 februari 1944 i Łódź. Han utbildades till konsertpianist vid Musikhögskolan i Łódź hos prof. Zygmunt Jesman. Efter studierna ägnade han sig en längre tid åt improvisationsmusik och jazz. 1965 kom Gulgowski till Sverige och verkade då som pianist, arrangör och tonsättare, vid den här tiden samarbetade han bland annat med gruppen ”Made in Sweden”. 1975 begav han sig till USA och arbetade med musiker som Al Di Meola, Steve Gadd, Anthony Williams och Anthony Jackson. 1980 återkom han till Sverige och åren 1984-86 studerade han komposition för Witold Lutosławski. Gulgowski har i huvudsak skrivit musik för piano men även en hel del film- och teatermusik. 2001 gjorde han musiken till ”Gustav III:s äktenskap som fick ”Prix Europa” i Berlin året därpå. 1992 skrev han musiken till filmen ”I nazismens spår” som belönades med en ”Emmy Award” och 1994 fick han ”Guldklappan” för bästa filmmusik.

Niklas Sivelöv föddes 1968. Han började som ung organist och vann utmärkelser och priser över hela Skandinavien. Vid 14 års ålder övergick han till piano och utbildades vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Därefter fortsatte han sin utbildning i Helsingfors, Bukarest ohc London. Han har erhållit flera internationella priser och utmärkelser och 1995 utsågs han till Artist in Residence hos Sveriges Radio. Niklas har framträtt med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Lars Segerstam, Okko Jammu och Jukka-Pekka Saraste samt musiker som Patrick Galoise, Leonid Gorokhov, Martin Fröst och Mats Rondin. Niklas Sivelöv är en framgångsrik tonsättare främst av kammarmusik. Sedan 1998 är han docent i pianospel vid Musikkonservatoriet i Köpenhamn.

Gulgowskis pianomusik utstrålar självsäkerhet. Hantverkskunnandet imponerar och musiken – komponerad 1997-2002- väjer inte för rytmisk komplexitet. Den kärva, fritonala harmoniken har han gemensam med många, men den rytmiska vitaliteten är ovanligare och djupt känd. Lyssna till exempel på de egenartat studsande figurerna i den första sonaten, som Sivelöv fångar så levande. Någonstans i Gulgowskis bagage finns också jazzen, men den tar sig inga banala uttryck: det är symtomatiskt att ”Quasi boogie” bara till humöret är en boogie och inte stilistiskt, liksom att ”Fantrasia du jaz” inte uppenbart flörtar med jazzfrasering. ”Illusion I-III” bryter av mot övriga verk: tre meditativa stycken som fungerar som en sorts ljusintag med Arvo Pärt som fjärran hägring. Wlodek Gulgowski är en överraskande intressant bekantskap.
Tony Lundman, Svenska Dagbladet, 4 april 2003
   
Mapa 
Będą  Zalogowani użytkownicy mogą tu zobaczyć listę osób, które wybierają się na Koncert muzyki współczesnej Włodka Gułgowskieg oraz zadeklarować swoją obecność.


Praca dla Ogolnobudowlanca (malmö)
Sprzatanie (Sztokholm)
Firma zatrudni (Bandhagen )
praca w restauracji (stockholm)
Firma sprzatajaca - Cleanflat (STOCKHOLM)
Praca - sprzątanie (Spånga)
Spawacz 136/138 Sztokholm (Sztokholm)
Potrzebna pomoc na dzis (ok 4 godz.) (Södertälje)
Więcej

Ugglegränd o jednej z najkrótszych uliczek w Sztokholmie.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Szwecja o smaku lukrecji czyli spotkanie w bibliotece Morenowej.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Kristineberg slott – piękny pałacyk z Kungsholmen.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Firma Sprzątająca
Polka w Szwecji
Moja historia cz.5
Polka w Szwecji
Przygoda z malowaniem
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2023 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji


Odwiedza nas 27 gości
oraz 0 użytkowników.


Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia


© Copyright 2000-2024 PoloniaInfoNa górę strony