| | | Autor | kanelbullar |  | vesna 
  
 Wpisów: 5
 Od: 2005-07-13
 
 |  2006-10-11 19:10 Czy ktos ma wyprobowany przepis na buleczki cynamonowe? Bede bardzo wdzieczna!
 |  |  |   |  | MARZYCIEL 
  
 Wpisów: 80
 Od: 2005-02-01
 
 |  2006-10-11 20:54 produkty na 40 sztuk:
 0.5l mleka
 100-150 g margaryny
 50 g drozdzy
 1-1.5 dl cukru
 1/2 lyzeczki soli
 2 lyzeczki kardamonu (kardemumma)
 780g (ok.13 dl)
 produkty do nadzienia:
 cynamon,margaryna,cukier
 wykonanie:
 1. rozpuszczamy margaryne, dodajemy mleko i podgrzewamy razem do temp.37stopni
 2.rozkruszamy drozdze do miski i dodajemy do tego cieple mleko, mieszamy az drozdze polacza sie z mlekiem
 3.wrzucamy reszte skladnikow i mieszamy ok.5 min., az ciasto stanie sie gladkie i bedzie sie odklejac od miski
 4.pozostawiamy ciasto do wyrosniecia ok.30-40 min.
 5. wyrosniete ciasto dzielimy na pol nastepnie rozwalkowujem na dwa prostokaty, ktore smarujemy margaryna lub maslem (wczesniej wyciagnac z lodowki aby zmieklo)posypujemy cukrem i cynamonem w ilosciach w/g uznania
 6.ciasto zwijamy w 2 rulony, kroimy na ok.20 kawalkow kazdy, ktore kladziemy do papierowych foremek
 7. buleczki musza rosnac ok.30-40 min.
 8.po wyrosnieciu smarujemy buleczki rozmaconym jajkiem ( 1 jajko rozmieszane z lyzka wody lub mleka)i posypujemy cukerm perlowym (sa to malutkie kuleczki z cukru)
 9.buleczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp.250 stopni ok 6-8 min.
 UWAGA nie uzywa sie jajek do pieczenia kanelbullar
 |  |  |   |  | vesna 
  
 Wpisów: 5
 Od: 2005-07-13
 
 |  2006-10-17 11:24 2 lyzeczki kardamonu (kardemumma)
 780g (ok.13 dl)
 produkty do nadzienia:
 cynamon,margaryna,cukier
 wykonanie:
 
 Ja chyba czegos nie zrozumialam ale nie wiem co tam ma byc po kardamonie? bo napisales ze 780g - ale nie wiem CZEGO? daj znac co tam ma byc! dzieki!
 |  |  |   |  | maggie Stockholm
 
  
 Wpisów: 12192
 Od: 2001-01-02
 
 |  2006-10-17 12:31 No, a na zdrowy chłopski (czy babski rozum) czego tam brak?
 Bo mnie się wydaje że może mąki?
 |  |  |   |  | maggie Stockholm
 
  
 Wpisów: 12192
 Od: 2001-01-02
 
 |  2006-10-17 12:42 Można jeszcze te bułeczki posypac cukrem, np takim w kuleczkach (pärlsocker)
 |  |  |   |  | Ala 80 
  
 Wpisów: 62
 Od: 2006-08-10
 
 |  2006-10-17 13:16 
 Składniki:
 - 3 szkl. mąki,
 - 3/4 szkl mleka,
 - 1/2 kostki margaryny,
 - 2/3 szkl. cukru,
 - 10 dag rodzynek,
 - 4 dag drozdzy,
 - 1 zołtko,
 - 1 lyzka cynamonu,
 - sol.
 
 1. Mleko lekko podgrzac. Make przesiac do miski, pośrodku zrobic wgłębienie. Drozdze pokruszyc, utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobiną cukru. Zaczyn wlać w zagłębienie. Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonego tluszczu, wsypać 5 łyzek cukru i szczypte soli. Miske przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.
 
 2. Składniki wymieszać, wlac reszte ciepłego mleka. Wyrabiać aż bedzie jednolite i zacznie odchodzić od formy i ręki. Przełożyć na posypaną maka stolnice i rozwłkować na prostokat 45x30 cm.
 
 3. Resztę tłuszczu stopic, posmarować powierzchnie ciasta. Rodzynki umyc, osuszyc papierowym recznikiem. Wymieszac z cynamonem i cukrem. Równo rozłożyc.
 
 4. Placek zwinąć mocno w rolade od dłuższego boku. Kroić w plastry 2.5 cm. Na górze kazdego plastra robic wglębienie trzonkiem drewnianej łyżki (wciskać tak zeby sie rozjechalo po bokach). Ułożyć na wysmarowanej blasze, odstawic na 0,5h do wyrośniecia. Posmarowac żółtkiem i do pieca na ok 15 min. Temp. 200-220 stopni.
 Smacznego
   
 |  |  |   | 
 | 
 |