|
|
Odwiedzin |
38430782 |
|
|
Dziś |
1291 |
|
|
Środa 4 grudnia 2024 |
|
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone. |
|
Autor | kanelbullar | vesna
Wpisów: 5 Od: 2005-07-13
| 2006-10-11 19:10 Czy ktos ma wyprobowany przepis na buleczki cynamonowe? Bede bardzo wdzieczna! | | | MARZYCIEL
Wpisów: 80 Od: 2005-02-01
| 2006-10-11 20:54 produkty na 40 sztuk:
0.5l mleka
100-150 g margaryny
50 g drozdzy
1-1.5 dl cukru
1/2 lyzeczki soli
2 lyzeczki kardamonu (kardemumma)
780g (ok.13 dl)
produkty do nadzienia:
cynamon,margaryna,cukier
wykonanie:
1. rozpuszczamy margaryne, dodajemy mleko i podgrzewamy razem do temp.37stopni
2.rozkruszamy drozdze do miski i dodajemy do tego cieple mleko, mieszamy az drozdze polacza sie z mlekiem
3.wrzucamy reszte skladnikow i mieszamy ok.5 min., az ciasto stanie sie gladkie i bedzie sie odklejac od miski
4.pozostawiamy ciasto do wyrosniecia ok.30-40 min.
5. wyrosniete ciasto dzielimy na pol nastepnie rozwalkowujem na dwa prostokaty, ktore smarujemy margaryna lub maslem (wczesniej wyciagnac z lodowki aby zmieklo)posypujemy cukrem i cynamonem w ilosciach w/g uznania
6.ciasto zwijamy w 2 rulony, kroimy na ok.20 kawalkow kazdy, ktore kladziemy do papierowych foremek
7. buleczki musza rosnac ok.30-40 min.
8.po wyrosnieciu smarujemy buleczki rozmaconym jajkiem ( 1 jajko rozmieszane z lyzka wody lub mleka)i posypujemy cukerm perlowym (sa to malutkie kuleczki z cukru)
9.buleczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp.250 stopni ok 6-8 min.
UWAGA nie uzywa sie jajek do pieczenia kanelbullar | | | vesna
Wpisów: 5 Od: 2005-07-13
| 2006-10-17 11:24 2 lyzeczki kardamonu (kardemumma)
780g (ok.13 dl)
produkty do nadzienia:
cynamon,margaryna,cukier
wykonanie:
Ja chyba czegos nie zrozumialam ale nie wiem co tam ma byc po kardamonie? bo napisales ze 780g - ale nie wiem CZEGO? daj znac co tam ma byc! dzieki! | | | maggie Stockholm
Wpisów: 12192 Od: 2001-01-02
| 2006-10-17 12:31 No, a na zdrowy chłopski (czy babski rozum) czego tam brak?
Bo mnie się wydaje że może mąki? | | | maggie Stockholm
Wpisów: 12192 Od: 2001-01-02
| 2006-10-17 12:42 Można jeszcze te bułeczki posypac cukrem, np takim w kuleczkach (pärlsocker) | | | Ala 80
Wpisów: 62 Od: 2006-08-10
| 2006-10-17 13:16
Składniki:
- 3 szkl. mąki,
- 3/4 szkl mleka,
- 1/2 kostki margaryny,
- 2/3 szkl. cukru,
- 10 dag rodzynek,
- 4 dag drozdzy,
- 1 zołtko,
- 1 lyzka cynamonu,
- sol.
1. Mleko lekko podgrzac. Make przesiac do miski, pośrodku zrobic wgłębienie. Drozdze pokruszyc, utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobiną cukru. Zaczyn wlać w zagłębienie. Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonego tluszczu, wsypać 5 łyzek cukru i szczypte soli. Miske przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.
2. Składniki wymieszać, wlac reszte ciepłego mleka. Wyrabiać aż bedzie jednolite i zacznie odchodzić od formy i ręki. Przełożyć na posypaną maka stolnice i rozwłkować na prostokat 45x30 cm.
3. Resztę tłuszczu stopic, posmarować powierzchnie ciasta. Rodzynki umyc, osuszyc papierowym recznikiem. Wymieszac z cynamonem i cukrem. Równo rozłożyc.
4. Placek zwinąć mocno w rolade od dłuższego boku. Kroić w plastry 2.5 cm. Na górze kazdego plastra robic wglębienie trzonkiem drewnianej łyżki (wciskać tak zeby sie rozjechalo po bokach). Ułożyć na wysmarowanej blasze, odstawic na 0,5h do wyrośniecia. Posmarowac żółtkiem i do pieca na ok 15 min. Temp. 200-220 stopni.
Smacznego
| | |
|
| Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone. |
|
|
|
|
| Odwiedza nas 26 gości oraz 0 użytkowników. |
|
|