Odwiedzin 30538830
Dziś 775
Wtorek 20 sierpnia 2019

Reklama
 
 

Forum: Kulinaria - kanelbullar

 
 

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
Autorkanelbullar
vesna


Wpisów: 5
Od: 2005-07-13
2006-10-11 19:10
Czy ktos ma wyprobowany przepis na buleczki cynamonowe? Bede bardzo wdzieczna!
  Profil uzytkownika: vesna     
MARZYCIEL


Wpisów: 80
Od: 2005-02-01
2006-10-11 20:54
produkty na 40 sztuk:
0.5l mleka
100-150 g margaryny
50 g drozdzy
1-1.5 dl cukru
1/2 lyzeczki soli
2 lyzeczki kardamonu (kardemumma)
780g (ok.13 dl)
produkty do nadzienia:
cynamon,margaryna,cukier
wykonanie:
1. rozpuszczamy margaryne, dodajemy mleko i podgrzewamy razem do temp.37stopni
2.rozkruszamy drozdze do miski i dodajemy do tego cieple mleko, mieszamy az drozdze polacza sie z mlekiem
3.wrzucamy reszte skladnikow i mieszamy ok.5 min., az ciasto stanie sie gladkie i bedzie sie odklejac od miski
4.pozostawiamy ciasto do wyrosniecia ok.30-40 min.
5. wyrosniete ciasto dzielimy na pol nastepnie rozwalkowujem na dwa prostokaty, ktore smarujemy margaryna lub maslem (wczesniej wyciagnac z lodowki aby zmieklo)posypujemy cukrem i cynamonem w ilosciach w/g uznania
6.ciasto zwijamy w 2 rulony, kroimy na ok.20 kawalkow kazdy, ktore kladziemy do papierowych foremek
7. buleczki musza rosnac ok.30-40 min.
8.po wyrosnieciu smarujemy buleczki rozmaconym jajkiem ( 1 jajko rozmieszane z lyzka wody lub mleka)i posypujemy cukerm perlowym (sa to malutkie kuleczki z cukru)
9.buleczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp.250 stopni ok 6-8 min.
UWAGA nie uzywa sie jajek do pieczenia kanelbullar
  Profil uzytkownika: MARZYCIEL     
vesna


Wpisów: 5
Od: 2005-07-13
2006-10-17 11:24
2 lyzeczki kardamonu (kardemumma)
780g (ok.13 dl)
produkty do nadzienia:
cynamon,margaryna,cukier
wykonanie:

Ja chyba czegos nie zrozumialam ale nie wiem co tam ma byc po kardamonie? bo napisales ze 780g - ale nie wiem CZEGO? daj znac co tam ma byc! dzieki!
  Profil uzytkownika: vesna     
maggie
Stockholm


Wpisów: 12184
Od: 2001-01-02
2006-10-17 12:31
No, a na zdrowy chłopski (czy babski rozum) czego tam brak?
Bo mnie się wydaje że może mąki?
  Profil uzytkownika: maggie     
maggie
Stockholm


Wpisów: 12184
Od: 2001-01-02
2006-10-17 12:42
Można jeszcze te bułeczki posypac cukrem, np takim w kuleczkach (pärlsocker)
  Profil uzytkownika: maggie     
Ala 80


Wpisów: 62
Od: 2006-08-10
2006-10-17 13:16

Składniki:
- 3 szkl. mąki,
- 3/4 szkl mleka,
- 1/2 kostki margaryny,
- 2/3 szkl. cukru,
- 10 dag rodzynek,
- 4 dag drozdzy,
- 1 zołtko,
- 1 lyzka cynamonu,
- sol.

1. Mleko lekko podgrzac. Make przesiac do miski, pośrodku zrobic wgłębienie. Drozdze pokruszyc, utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobiną cukru. Zaczyn wlać w zagłębienie. Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonego tluszczu, wsypać 5 łyzek cukru i szczypte soli. Miske przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.

2. Składniki wymieszać, wlac reszte ciepłego mleka. Wyrabiać aż bedzie jednolite i zacznie odchodzić od formy i ręki. Przełożyć na posypaną maka stolnice i rozwłkować na prostokat 45x30 cm.

3. Resztę tłuszczu stopic, posmarować powierzchnie ciasta. Rodzynki umyc, osuszyc papierowym recznikiem. Wymieszac z cynamonem i cukrem. Równo rozłożyc.

4. Placek zwinąć mocno w rolade od dłuższego boku. Kroić w plastry 2.5 cm. Na górze kazdego plastra robic wglębienie trzonkiem drewnianej łyżki (wciskać tak zeby sie rozjechalo po bokach). Ułożyć na wysmarowanej blasze, odstawic na 0,5h do wyrośniecia. Posmarowac żółtkiem i do pieca na ok 15 min. Temp. 200-220 stopni.
Smacznego
  Profil uzytkownika: Ala 80     
Forum -> Kulinaria -> kanelbullar
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy






Praca z zamieszkaniem /Landskrona (Landskrona)
Sprzątanie (Bandhagen)
Zatrudnimy montażystów okien i drzwi (Enköping)
Firma sprzątająca (Sztokholm)
Praca na budowie (Helsingborg)
Praca na budowie (Helsingborg)
Szukam pracowników elewacji (Helsingborg)
Poszukuję cieśli (Helsingborg)
Więcej





Prawo Jante, Sandemose i Springer
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Obóz koncentracyjny w Mauthausen
Gabi & the new direction
Szwedzkie jedzenie - jak je wymówić?
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Szalony weekend w Barcelonie.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Koper, czyli baza wypadowa na słoweńskim wybrzeżu
Gabi & the new direction
Szwecja, Szwajcaria, Swederland?
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Sztokholmski lipiec i wesele szwedzko-brazylijskie
Gabi & the new direction
Klasyka polskiego filmu w kinie Capitol – Podwójne życie Weroniki (2019.08.22)
Goliński składa hołd Moniuszce – koncert w Operze Królewskiej w Sztokholmie (2019.09.16)
 
Wystawa: 15 lat PL w UE (2019.07.11 - 2019.08.29)
Polskie filmy fabularne na Carl International Film Festival w Karlskronie (2019.08.23 - 2019.08.28)


Odwiedza nas 5 gości
oraz 1 użytkowników.


Nowa Toyota Camry Hybrid https://t.co/BmUJXvP1iF
2019-09-12 Kurs szwedzkiego dla początkujących w Ogniwie - spotkanie informujące https://t.co/JSqut7nOgc
2019-09-16 Goliński składa hołd Moniuszce – koncert w Operze Królewskiej w Sztokholmie https://t.co/JQyHIawrhp
2019-08-22 Klasyka polskiego filmu w kinie Capitol – Podwójne życie Weroniki https://t.co/jwMYCsu8S8
2019-08-13 Adam Bałdych i Elena Mîndru - koncert jazzowy na Stockholms Kulturfestival https://t.co/1bZ9caFLrU
Wiecej
Utrata pracy ,bezpodstawne zwolnienie
Kolejny spec od Szwecji
Id-kort - SPRAWDZONE informacje
Jestem dziewicą szukam faceta na pierwszy seks
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia
Przygoda z ogrodnikiem - spektakl teatralny
Więcej










© Copyright 2000-2019 PoloniaInfoNa górę strony