Odwiedzin 40587878
Dziś 3610
Czwartek 6 sierpnia 2026

Forum: 3po3 - Samo życie :)

Pokaż wpisy
AutorSamo życie :)
gwiazdeczka1

Wpisów: 72
Od: 2010-10-15
2026-08-06 17:45
Nasze historie (zabawne, trudne, zaskakujące)
Każdy z nas ma w kieszeni historie, które napisało samo życie na emigracji. Podzielmy się nimi!
Mogą być:
zabawne
trudne
wzruszające
zaskakujące
Co Wam się przytrafiło w nowym kraju? Po prostu – ludzkie losy,emocje i zwariowane sytuacje.
Zaczynam ja:
Początki w Szwecji.
Raz zgubiłam się i zapytałam na ulicy o drogę. Mili ludzie odpowiadali mi . Efekt? Do dziś nie wiem, w którą stronę miałam iść... Ale atmosfera była przemiła!
Chcecie wiedzieć, jak to wyglądało?

To był mój pierwszy tydzień w Geteborgu.Zero szwedzkiego, zgubiłam się w bocznych uliczkach i zrezygnowana podeszłam do starszego małżeństwa. Pytam o ulice a oni... z pełnym zaangażowaniem ruszyli do pomocy!
Po trzech minutach dołączył pan z psem, a chwilę później dziewczyna na rowerze. Stworzyło się małe konsylium. Każdy mówił z ogromnym przejęciem, gestykulował, machali rękami w zupełnie różne strony.Starsza pani co chwilę klepała mnie po ramieniu, powtarzając „det ordnar sig” .
Ja oczywiście potakiwałam, uśmiechałam się od ucha do ucha i powtarzałam „Tack!, Tack!”. Ta uprzejma debata trwała bite 20 minut! W końcu wszyscy pożegnali się ze mną serdecznie jak z rodziną i poszli w swoją stronę.
Zostałam sama na chodniku. Dalej kompletnie nie wiedząc gdzie mam iść, bo z tego potoku słów nie wyłapałam żadnego kierunku. Ale za to stałam tam z ogromnym uśmiechem na twarzy.
  Profil uzytkownika: gwiazdeczka1     
gwiazdeczka1

2026-08-06 18:02
Heloł . Byłam na urlopie. Złamałam nogę. Leżę w wyrku. Piszę z moją śmietanką towarzyską.
Lał , wygląda trochę jak telegram
gwiazdeczka1

2026-08-06 18:09
No i widzicie, tak to formatuje z telefonu leżąc w łóżku – wyszedł mi z tego pierwszy w historii emigracyjny telegram!
Żeby nie było, że leżę i tylko pachnę: noga złamana na urlopie, gips od palców po kolano, więc oficjalnie ogłaszam, że przez najbliższe tygodnie jestem Wasza. Będę Was tu zamęczać moimi wspomnieniami, dopóki sami nie zaczniecie pisać!
Forum -> 3po3 -> Samo życie :)
Pokaż wpisy

Sprzatanie domow prywatnych (Grödinge)
Praca przy sprzataniu (Stockholm)
LAKIERNIK SAMOCHODOWY/TÄBY (TÄBY)
Praca Sztokholm (Sztokholm)
Plåtslagare/ dekarz blacharz (Solna)
Praca Stockholm (Stockholm)
🇸🇪 Sztokholm- praca dla kobiety! (Stockholm)
Pracownik (Sztokholm )
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 27 gości
oraz 0 użytkowników.

Samo życie :)
Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony