| Autor | Samo życie :) | gwiazdeczka1

Wpisów: 72 Od: 2010-10-15
| 2026-08-06 17:45 Nasze historie (zabawne, trudne, zaskakujące)
Każdy z nas ma w kieszeni historie, które napisało samo życie na emigracji. Podzielmy się nimi!
Mogą być:
zabawne
trudne
wzruszające
zaskakujące
Co Wam się przytrafiło w nowym kraju? Po prostu – ludzkie losy,emocje i zwariowane sytuacje.
Zaczynam ja:
Początki w Szwecji.
Raz zgubiłam się i zapytałam na ulicy o drogę. Mili ludzie odpowiadali mi . Efekt? Do dziś nie wiem, w którą stronę miałam iść... Ale atmosfera była przemiła!
Chcecie wiedzieć, jak to wyglądało?
To był mój pierwszy tydzień w Geteborgu.Zero szwedzkiego, zgubiłam się w bocznych uliczkach i zrezygnowana podeszłam do starszego małżeństwa. Pytam o ulice a oni... z pełnym zaangażowaniem ruszyli do pomocy!
Po trzech minutach dołączył pan z psem, a chwilę później dziewczyna na rowerze. Stworzyło się małe konsylium. Każdy mówił z ogromnym przejęciem, gestykulował, machali rękami w zupełnie różne strony.Starsza pani co chwilę klepała mnie po ramieniu, powtarzając „det ordnar sig” .
Ja oczywiście potakiwałam, uśmiechałam się od ucha do ucha i powtarzałam „Tack!, Tack!”. Ta uprzejma debata trwała bite 20 minut! W końcu wszyscy pożegnali się ze mną serdecznie jak z rodziną i poszli w swoją stronę.
Zostałam sama na chodniku. Dalej kompletnie nie wiedząc gdzie mam iść, bo z tego potoku słów nie wyłapałam żadnego kierunku. Ale za to stałam tam z ogromnym uśmiechem na twarzy. | | | | gwiazdeczka1

| 2026-08-06 18:02 Heloł . Byłam na urlopie. Złamałam nogę. Leżę w wyrku. Piszę z moją śmietanką towarzyską.
Lał , wygląda trochę jak telegram  | | | | gwiazdeczka1

| 2026-08-06 18:09 No i widzicie, tak to formatuje z telefonu leżąc w łóżku – wyszedł mi z tego pierwszy w historii emigracyjny telegram!
Żeby nie było, że leżę i tylko pachnę: noga złamana na urlopie, gips od palców po kolano, więc oficjalnie ogłaszam, że przez najbliższe tygodnie jestem Wasza. Będę Was tu zamęczać moimi wspomnieniami, dopóki sami nie zaczniecie pisać!
| | | |
|
|