| Autor | Samo życie :) |
gwiazdeczka1

Wpisów: 98 Od: 2010-10-15
| 2026-08-06 17:45 Nasze historie (zabawne, trudne, zaskakujące)
Każdy z nas ma w kieszeni historie, które napisało samo życie na emigracji. Podzielmy się nimi!
Mogą być:
zabawne
trudne
wzruszające
zaskakujące
Co Wam się przytrafiło w nowym kraju? Po prostu – ludzkie losy,emocje i zwariowane sytuacje.
Zaczynam ja:
Początki w Szwecji.
Raz zgubiłam się i zapytałam na ulicy o drogę. Mili ludzie odpowiadali mi . Efekt? Do dziś nie wiem, w którą stronę miałam iść... Ale atmosfera była przemiła!
Chcecie wiedzieć, jak to wyglądało?
To był mój pierwszy tydzień w Geteborgu.Zero szwedzkiego, zgubiłam się w bocznych uliczkach i zrezygnowana podeszłam do starszego małżeństwa. Pytam o ulice a oni... z pełnym zaangażowaniem ruszyli do pomocy!
Po trzech minutach dołączył pan z psem, a chwilę później dziewczyna na rowerze. Stworzyło się małe konsylium. Każdy mówił z ogromnym przejęciem, gestykulował, machali rękami w zupełnie różne strony.Starsza pani co chwilę klepała mnie po ramieniu, powtarzając „det ordnar sig” .
Ja oczywiście potakiwałam, uśmiechałam się od ucha do ucha i powtarzałam „Tack!, Tack!”. Ta uprzejma debata trwała bite 20 minut! W końcu wszyscy pożegnali się ze mną serdecznie jak z rodziną i poszli w swoją stronę.
Zostałam sama na chodniku. Dalej kompletnie nie wiedząc gdzie mam iść, bo z tego potoku słów nie wyłapałam żadnego kierunku. Ale za to stałam tam z ogromnym uśmiechem na twarzy. |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-06 18:02 Heloł . Byłam na urlopie. Złamałam nogę. Leżę w wyrku. Piszę z moją śmietanką towarzyską.
Lał , wygląda trochę jak telegram  |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-06 18:09 No i widzicie, tak to formatuje z telefonu leżąc w łóżku – wyszedł mi z tego pierwszy w historii emigracyjny telegram!
Żeby nie było, że leżę i tylko pachnę: noga złamana na urlopie, gips od palców po kolano, więc oficjalnie ogłaszam, że przez najbliższe tygodnie jestem Wasza. Będę Was tu zamęczać moimi wspomnieniami, dopóki sami nie zaczniecie pisać!
|
| | |
alwa12

Wpisów: 13558 Od: 2015-08-26
| 2026-08-06 22:38 Czekamy na ciag dalszy.
ps. nie ma nic zlego w lezeniu i pachnieniu  |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-06 22:47 To też dawne czasy , historyjka mojej kumpeli :
Wchodzi do IKEA po... patelnię. Wyszła 4 godziny później.
Z patelnią, 2 roślinami, 4 świeczkami, dywanem "bo pasuje" i łóżkiem.
Bo pani na dziale łóżek zapytała "Behöver du hjälp?"
No to powiedziała "Tack!" i poszłam za nią.
Na kasie pani pyta: "Har du IKEA Family?"
Ona dumnie: "Tak, mam rodzinę! Męża i dwie córki”
Mąż zadzwonił po kolegę Szweda.
Wnieśli wszystko na 3 piętro bez windy.
Łóżko złożone, dywan leży, świeczki zapalone.
Kolega spojrzał i mówi: "Det ordnar sig".
Postawił łóżko na odwrót. I tak śpią do dziś.
Morał : W Szwecji nawet jak złożysz życie źle, to i tak jest wygodne .
|
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-06 22:50 Heloł alwa12 , dawaj coś , w kupie weselej . |
| | |
EnWrotka Stockholm

Wpisów: 5661 Od: 2011-05-25
| 2026-08-06 23:11 "Oj noga Ci się powinęła.
Zanim wstaniesz na własnych nogach,niech to Cię postawi na nogi,bylebyś nie wstawała lewą bo gips to kula u nogi"
- więc pisz.
Kiedyś to się pisało pamiętniki. To można było sobie cofnąć kartki i przypomnieć jak to bywało.
Jeśli to będą takie wspomnienia typu "Dziennik Brighton Jones"to chętnie poczytam.
Ps
Coś mi się przypomniało:
Kilka lat temu byłam na Majorce i w restauracji kelner polecił tunelbanan a ja pytam" a w niedzielę kursuje tak jak w tygodniu? Bo w Stockholmie w niedzielę są rzadsze".
Ale się przejechałam.
Teraz już wiem , że w Hiszpanii "tunel bana"to popularny likier bananowy.
Dobrej nocy.
|
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-06 23:18 Po takim likierku to można kursować weekendowo.
 |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-06 23:20 Moje pierwsze kroki na Sfi. Przerwa, luźna rozmowa przy kawie, wymiana uprzejmości: jak się nazywasz, gdzie mieszkasz, skąd jesteś. Mówię dumnie, że z Polski. Na co facet z uśmiechem odpowiada: „fint land”.
Ja go poprawiam: „Nie, Polen!”. On z pełnym przekonaniem: „Ju, ju, fint land!”. Myślę sobie w duchu: „Jaka Finlandia, o co temu człowiekowi chodzi? Co on się tak do tej Finlandii przyczepił?”.
Żeby nie ciągnąć tematu, tylko przytaknęłam z uśmiechem, powtórzyłam za nim to szwedzkie „ju, ju”, dopiłam kawkę i fruuu, poszłam w swoją stronę.
Dopiero po czasie się dowiedziałam, że facet po prostu mówił, że Polska to ładny kraj ,a ja go uparcie przekonywałam, że Polska to nie Finlandia!
Ale przynajmniej dobrze przytaknęłam. |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-08 12:59 Kurs parkowania na żywo:
Siedziałam kiedyś na ławce w parku, czekając na córkę. Obok mnie usiadła starsza pani, a jej mała wnuczka szalała w pobliżu na hulajnodze.
Nagle coś rozproszyło dziewczynkę, straciła równowagę i bęc – zaliczyła glebę. Na szczęście nic się nie stało. Mała błyskawicznie podniosła się z ziemi, chwyciła hulajnogę i z impetem rzuciła ją babci prosto pod nogi.
Babcia, lekko przestraszona i zszokowana takim obrotem spraw, pyta podniesionym głosem:
– Co ty robisz?!
Na to mała z pełnym spokojem, patrząc babci prosto w oczy, odpowiada:
– Babciu, uczę się parkować.
Ręce nam opadły, a potem obie z babcią popłakałyśmy się ze śmiechu.
|
| | |
alwa12

| 2026-08-08 21:04 Narazie nie bede dawac, bo...leze i pachne, i nie tylko
   |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-08 22:09 Już Ci zazdroszczę „ i nie tylko „
Wiem, co mogę robić w łóżku z facetem...ale kompletnie nie wiem, co robić w łóżku z chorą nogą. Sufit znam już na pamięć. Może macie jakieś pomysły jak nie zwariować. Filmy i seriale już mi się kończą.
|
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-09 09:28 Żeby nie zwariować?
Trzeba zmienić pozycję na boku i wtedy ćwiczyć pamięć naprzemiennie na ścianach.
Zawsze to większa rozrywka niż jeden sufit bo ściany są dwie do oglądania.
Myślę też, że jak noga w gipsie to chyba dostałaś kule ortopedyczne.
Więc jak wiesz co robić z facetem w łóżku to z kulą podobnie.
Z pewnymi ograniczenia bo do kuli musisz sobie w wyobraźni dołożyć resztę z dobrego aktora , który wie co robić.
Zaproponowałabym Daniela Day-Lewisa z filmu " Moja lewa stopa" w którym jedną nogą zmalował niezłe obrazy.
Odradzam Woody Allena z filmu " Bierz forsę i w nogi" .
Bo musiałabyś przymknąć oko . Ale nie , że jest mało przystojny tylko , że może myśleć o ożenku z Twoją córką.
Ewentualnie ebook" Na własnych nogach" Amy Purdy.
Kobieta mimo braku nóg projektuje modę, zdobywa olimpijski medal w jeździe na nartach i wygrywa amerykański Taniec z gwiazdami.
|
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-09 12:42 Jesteś niesamowita,leżę, ryczę ze śmiechu i odrazu czuje, że ta moja noga jakoś mniej ciąży. Posłuchałam rady, obróciłam się na bok i doznałam szoku – ta ściana po prawej ma zupełnie inny układ kropek na tynku. Od razu poczułam, że żyję i zwiedzam świat, normalnie luksusowe wczasy w sypialni.
Co do romansu z kulą ortopedyczną... Spróbowałam, ale ten mój „partner” jest strasznie sztywny, zimny i kompletnie brak mu polotu. Boję się, że jak zacznę do niego szeptać czułe słówka, to zamiast ortopedy przyjadą panowie z kaftanem.
Woody'ego Allena kategorycznie odganiam od mojej córki. Ona ma teraz ważniejsze misje – musi zajmować się moją wnusią.
Książkę Amy Purdy chętnie sprawdzę. Kto wie, może w następnym sezonie to ja podbiję „Taniec z gwiazdami”? Na razie z moją gipsową syreną trenuję widowiskowy taniec brzucha na leżąco i mistrzowskie kuśtykanie do kuchni po wodę z cytryną. Z kulą jak z facetem - to powinnam wyszyć na poduszce.
Plan na dziś: zmiana pozycji ,zmiana kanału na ściany.
Dziękuję za ten uśmiech, jesteście najlepszym lekarstwem świata! Sufit ma dzisiaj wolne!
To jest piękne : „Jeśli możesz to sobie wyobrazić, możesz w to uwierzyć i możesz to osiągnąć" |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-09 22:07 Jak już trochę liznęłam język szwedzki, poczułam się na tyle pewnie, że postanowiłam sama zadzwonić do przychodni i umówić córkę na wizytę. Żeby jednak w razie czego się zabezpieczyć i nie palnąć jakiejś głupoty, na wstępie poprosiłam też o tłumacza.
Pielęgniarka w słuchawce tłumaczy mi spokojnie, że tego konkretnego lekarza akurat nie ma, bo poszedł na urlop. Mówię jej więc przejęta, że sprawa jest ważna i poproszę o jakiegoś innego. Ona na to, że z innym też będzie problem, bo w przychodni trwa właśnie remont i w tej sytuacji zostaje nam chyba tylko ostry dyżur.
No nie, myślę sobie. Podirytowana całą sytuacją, nagle nabrałam jakiejś odwagi i w tym całym stresie moim „ płynnym szwedzkim „delikatnie jej pocisnęłam.
Pielęgniarka wysłuchała, po czym z pełnym spokojem zapytała tylko:
Po co tobie tłumacz?
Zrobiło mi się głupio. Odpowiedziałam tylko grzecznie bardzo dziękuję i do widzenia.
Zaliczyliście kiedyś taki nagły „błysk językowy” w nerwach.
 |
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-10 13:00 "Zaliczyliście kiedyś taki nagły „błysk językowy” w nerwach"?.
Ja myslę , że nerwy nie mają duzego znaczenia .Siła woli człowieka ma większy priorytet.
( aczkolwiek za czyny w afekcie są mniejsze kary :-))
Ale z pustego to i Salomon nie naleje więc jakbyś nie miała szwedzkiego w głowie to byś nic nie wyartykułowała.
Ja zazwyczaj na egzaminach byłam w nerwach(stres i napięcie) i wywalałam językiem wszystko co pomyślała głowa.
Ale sądzę , że na torturach ludzie też są w nerwach i nawet jak wiedzą to nie zawsze powiedzą.
Np żołnierze w niewoli nie wydadzą pozycji swojego wojska czy też w czasie IIw.sw na gestapo nie powie co wie ,żeby chronić innych.
A przecież tak prosto i łatwo jest się chwalić wiedzą.
( książkową, plotkową, o sobie, o innnych ).
Ale jakieś to jest cudowne , że samemu się decyduje co się komu sypnie :-) |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-10 14:32 Ale mi zrobiłaś seans kina akcji .Ja tu sobie siedzę w szlafroczku, czytam o pani pielęgniarce, a u Ciebie nagle Gestapo, tortury, tajne bunkry i agenci w niewoli! Aż mi szczęka z wrażenia wpadł do wody z cytryną.
Ja to na takich torturach to bym od razu pękła przy pierwszym pytaniu i wygadała wszystko: tajny przepis na sernik, ile naprawdę wydałam na buty i gdzie mąż chowa czekoladki. Nawet po szwedzku bym to wyśpiewała, choćby i z translate.
Całe szczęście, że tam w tej przychodni dawali tylko terminy, a nie brali w kajdany. Podziwiam za ten hollywoodzki scenariusz, melisa dla wszystkich .
Uśmiałam się jak nigdy .
|
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-10 14:56 Szanowna pani , przynieśliśmy pani męża z baru. Jest tak nawalony że za każdym razem jak stwialiśmy go na nogi , to upadał ….- No bez jaj! A gdzie jego wózek?
|
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-10 20:47 Nie mozesz Gwiazdeczko mieć oczekiwań,że siedzisz w szlafroczku,wchodzisz na forum i zawsze ɓedziesz czytać bez treningu ķustykania do kuchni po wodę z cytryną,żeby Ci tam wpadła szczęka.
Ale historia zaskakująca
dlaczego proponujesz melisę dla wszystkich a Ty ciągle masz cytrynę? |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-10 22:23 Wrotka, nie spinaj się tak ,może Twoje drugie imię to zadziorek albo pazurek? Też fajnie! Śmiać się każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej
Dziunia, ślizgaj się dalej po swoim lusterku, ono prawdę ci powie
Ja tu się bawię znakomicie i mam darmowe kino z tymi twoimi wywodami. Genialne, poproszę następny odcinek
Bułłła  |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-12 15:36 Leżę i myślę…w takie upały…pocę się , brzuch boli, noga boli, ciśnienie szaleje, puls 200, kręci mi się w głowie…a ja dopiero próbuje wstać….
 |
| | |
alwa12

| 2026-08-12 23:40 Moze napij sie, to moze Ci przejdzie  |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-13 01:41 Nooo, to napewno wstanę
|
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-13 20:37 Życie bez Facebooka:
Ponieważ nie mam Facebook-a, próbuję znaleźć sobie przyjaciół poza nim, ale według tych samych pryncypii....
Wychodzę więc codziennie na ulicę i opowiadam przechodniom, co jadłam jak się czuję, co robiłam wczoraj wieczorem, co robię teraz i co będę robiła jutro. Daję im zdjęcia moich przyjaciół i mojego chomika, jak naprawiałam rower i jak wyglądałam jako dziecko. Przysłuchuję się uważnie ich rozmowom i mówię: "Podoba mi się"
I wiecie co, to funkcjonuje!!!
Obecnie mam już pięć osób, które mnie śledzą:
2 policjantów, 1 psychiatrę, 1 psychologa i 1 opiekuna.
 |
| | |
alwa12

| 2026-08-13 21:20 Opiekuna, czy opiekunke ?
Bo jesli opiekun, to moze cos z tego bedzie
zamiast chomika 
A jesli opiekunka, to juz jestes w ich ewidencji
Ale nie przejmuj sie, grunt by zyc wesolo i do przodu |
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-14 09:40 "puls 200, kręci mi się w głowie…"
Tętno 200 to tyle razy serce bije na minutę .
Jak minuta ma 60sekund to trzeba liczyć minimum do trzech w każdej sekundzie.
1,2,3 to się zdąży ale już 27, 28,29 to poważny problem i może się w głowie zakręcić.
|
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-15 11:04 Łatwiej żyć samemu niż z ludźmi z którymi trzeba się często rozstawać . |
| | |
alwa12

| 2026-08-15 22:06 A chomik ???
Gwazdeczko specjalnie dla Ciebie Milion Roz på franska:
https://youtube.com/watch? v=Ndrrong&o-c&list=RDp5ZplixtlVi8&index=2
Cholera nie otwiera sie ale wlacz Yt innapisz milion roz
Pozdrawiam
++++++++++++++++++++++++
A gdzie podzialy soe wszystkie konie , backe, i inne
trolle, ????
nie pocieszacie dziewczyny ???
No to ...j w.. w d...  |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-16 00:46 Alwa dziękuję ❤️ Chomik żyje, pozdrawia, Milion Róż odpalone, łzy osuszone.
A konie, backe i trolle niech śpią, bo jutro będą mieli zakwasy od wstawania na Twoje wezwanie 🤣
Dobra z Ciebie kobieta, dobrze że jesteś. Pozdrawiam z zimnego Geteborga ale z ciepłym sercem!
 |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-16 01:11 Dla alwa12
https://youtu.be/oxPZlzpOE Aw?si=6M6QNYRmvOBrjauF&t=4 |
| | |
Michalski

Wpisów: 311 Od: 2023-02-24
| 2026-08-16 10:18
po latach emigracji i w ramach rehabilitacji warto może wrócić do naszej romantycznej przeszłości i posłuchać dzieła wieszcza
pierwszy link dla leniwych
https://www.youtube.com/wa tch?v=QKCQXoBb0rg
drugi do oryginału
https://www.youtube.com/wa tch?v=bYqtgCioy2o&list=PLsqbUXNzbXGtlC5W_ qxmcDUgdYTkU0kJK
|
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-16 10:28 Helołłł dziubaski
https://youtu.be/m48T-NAoT 3A
 |
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-17 08:37 Hellołłł Gwiazdeczka
Agentka z Ciebie.
Dziubaski , Dziunia...i chomik co zapiernicza całą noc na kołowrotku ale pozdrowić potrafi.
Na Twoje hasło z linku pt: "Wisi mi to... "
Odzew:
" weź nie pierdol Bejbe..."
https://youtube.com/watch? v=9X3iaj7W5ko&is=dX_SEpFGD086uvVT |
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-17 08:41 A wracając do wieszcza Mickiewicza i rehabilitacji bo
coś ostatnio dołączają na forum chorowite puchy marne .
Ja się rehabilituję z Panem Tadeuszem i Adamem M wciąż :👼👼
"Jedzą, piją, lulki palą,
Tańce, hulanka, swawola;
Ledwie karczmy nie rozwalą,
Cha cha, chi chi, hejza, hola!"
|
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-17 08:50 "Życie bez Facebooka"??
Ech ta epoka lajkowania ❤️
Zabawa polega na tym , że jak coś ktoś zamieści to wypada dać tylko symbol kciuka w górę lub czerwonego serduszka.
To się chyba wzięło z czasów starożytnych, jak podczas igrzysk władca dokonywał wyboru - kciuk w górę oznaczał , że daruje życie czyli lajcik a kciuk w dół , że to hejt. |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-17 09:16 Ojej EnWrotka, ale analiza!
Ja tu tylko piosenki wrzucam żeby Alwa się uśmiechnęła, a Ty od razu Pan Tadeusz i igrzyska rzymskie.
Podziwiam erudycję!
Ja jestem prosta dziewczyna z Göteborga - jak mi smutno to puszczam "Milion Róż" a nie recytuję wieszcza.
A chomik mówi żebyś wrzuciła na luz i się powajpowała trochę .
Pozdrawiam i głowa do góry
 |
| | |
Michalski

| 2026-08-17 10:10
Wrotka, Ty jesteś jak zdrowie...
|
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-17 18:09 "Ty od razu Pan Tadeusz i igrzyska rzymskie."
Z Tadkiem to nie była tak od razu zabawa . Michalski mi go zarekomendował, a że to szlachcic zaściankowo- zachciankowy to dopiero jak jemu się zachciało to ja sąsiadowi zza ściany nie odmówiłam.
I nogi z rzymskiej II rozłożyłam na rzymskie V.
Ps.I jak już wspomniałam Michalskiego , który na forum kojarzy mi się z humorem,dowcip:
"Wraca mąż do domu i zastaje żonę z kochankiem w łóżku. Żona oznajmia:
- I co, będziesz wierzył swoim zbereźnym oczom, a nie moim uczciwym słowom". |
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-17 18:11 A jak już tu jestem to jeszcze mały kawał o wy- bitnych Polakach.
"Na lekcji polskiego Gosia nie uważała, a pani przez ten czas pyta dzieci:
- Jasiu, kim był Mickiewicz?
Jasiu opowiada:
- pisarzem
Pani pyta Stasia:
- A Tuwim?
No to Stasiu odpowiada:
- wim,on był poetą.
W końcu zapytała Gosię
- A Mościcki?
A Gosia odpowiada:
- mom dwa , tylko małe" |
| | |
alwa12

| 2026-08-18 22:36 Hejka, hejka...odezwe sie za pare dni, bo jestem
na wywczasach..a gdzie...hihihi, nie uwierzycie
w Narodowym Parku w Huddinge
Przepiekna przyroda, jeziora krysztal, cieple nie tak
jak u mnie na polnocy, wlasnie godzine temu wyszlam z wody. i w tej chwili grzeje sie przy ognisku, ....
i od wewnatrz tez toze 
Pozdrawiam i dziekuje za pozdrowienia---blabla, hihi
Her Michalski, no jakos caly czas sie trzymam, Ty tez
sie trzymaj...ale fajnie >Gwiazdeczka Cie przezwala
Dziubalski... hihohi nawet pasuje ...
Dalej nie pisze bo ten syropek ktory zazywa, cos za
szybko dziala...hihi :Pyfko:
  dla Was Wszystkich od babci i...
kuzwa jego maciu od prababci, czas zapierdala jak glupi w obierach ..skål    |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-19 13:07 Hej Alwa !
No nie wierzę! Huddinge i kryształowe jeziora! Noooo, lokalizacja luksusowa.Zazdroszczę! Odmaczaj dupsko, tylko nie wpadnij do tego ogniska, jak ten „syropek” zacznie działać jeszcze mocniej!
Grzej się przy tym ognisku i tym "od wewnątrz" też.
A z tą prababcią – wiek to tylko cyferki, a po wpisie widać, że energią to byś obdzieliła stado nastolatek! Czas zapierdala, fakt, ale najważniejsze to mieć dobre paliwo w płynie i palić ogniska w pięknych okolicznościach przyrody.
Baw się dobrze na tych wywczasach, dolewaj lekarstwa. Skål prababciu!
Trzymaj się cieplutko i pisz jak wrócisz!
 |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-19 14:16 https://youtu.be/higPtuqMf e8 |
| | |
Bartender ▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █

Wpisów: 3114 Od: 2017-03-11
| 2026-08-19 17:10 Mam żonę w wieku 36 lat. Zamienię na dwie osiemnastki 😉
 |
| | |

| 2026-08-19 17:16 Szybka zagadka:
Dlaczego kobiety noszą szpilki, malują się i perfumują?
 |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-20 00:12 Dla siebie "Milusio i przytulusio" dla duszy.
Szpilki: czujesz się wyższa, prostsza, "kapitan statku"
Makijaż: 5 min przed lustrem i bum - "dam radę dziś"
Perfumy: psik i od razu inny humor. Jak czysta chata - w głowie też czysto.
To jest nasz pancerz i jednocześnie prezent dla samej siebie.
Dla świata sygnał od tysięcy lat kobiety tak mówią bez słów:
"Dbam o siebie. Mam energię. Zwróć uwagę."
Szpilka : "nie zadzieraj". Czerwona szminka : "słuchaj mnie". Perfumy: "zapamiętasz mnie".
Ja: Noszę szpilki bo na płaskim za niska jestem żeby deptać ludziom po ambicjach. A tak to idealny wzrost do rzucania cieniem i do sięgania po górną półkę bez proszenia .Maluję się bo tusz do rzęs jest tańszy niż terapia.
A efekt ten sam. Perfumy: żeby śmierdziało sukcesem a nie klęską i żeby sąsiadka z dołu wiedziała że żyję i mam się dobrze.
A jak ktoś mówi "bądź naturalna" to odpowiadam: "jestem. Naturalnie wkurwiona jak nie mam pomalowanych paznokci"  |
| | |
alwa12

| 2026-08-20 01:04 Bar, Ty Przechero, marza Ci sie dwie osiemnaski?????
I to naraz ???.... UUUUhahah
Jak juz,... te osiemnastki, posiadziesz, podziel
sie z nami wrazeniami  
Az sie spocilam z wrazenia, jak sobie wyobrazilam...
musialam zmienic majtki....tak ma sie na staosc uuuu

Sory za ten tekd´st, ale wrocilam do domu i napierdolilam sie z sasiadami...fajnie ze tak
tesknili za mna
Pozde´rawiam Was i wznosze szklanke procentow za W"asze zdrowie
Mozliwe, ze jestem zbyt szczera, ale czym bym nakarmila
Pikowanego ?? i tych innych trolli ????
Buziaki, cmoki,cmoki wielkie smoki
|
| | |

| 2026-08-20 10:35 Rozwiązanie zagadki:
kobiety noszą szpilki, malują się i perfumują bo są małe, brzydkie i śmierdzą 😂
 |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-20 13:00 Serio? 🤭 Ufff , aż odetchnęłam z ulgą że to nie o mnie 🤣🤣🤣 |
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-20 13:23 "kobiety noszą szpilki, malują się i perfumują bo są małe, brzydkie i śmierdzą"
A to dlatego jest tak dużo gejów. |
| | |
Michalski

| 2026-08-20 14:51
Najlepszy przyjaciel barmana też jest na codzień mały i brzydki, choć mam nadzieję, że nie śmierdzi, bo jak mówi stare przysłowie: "Tylko świnia i kanalia nie dba o swe genitalia"
Michnikowski ma chyba ten sam ideał kobiety co nasz forumowy Bartender
https://www.youtube.com/wa tch?v=NAcI5jRZjIM&list=RDNAcI5jRZjIM&star t_radio=1
|
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-20 16:03 Ballada o M rycerzu.
https://youtube.com/watch? v=rsCe4gIqLlA&is=IsBS_LmNgo75yqt |
| | |
gwiazdeczka1

| 2026-08-21 14:16 „Mozliwe , ze jestem zbyt szczera"
Nie alwa . JESTEŚ W SAM RAZ 🤣🤣🤣 |
| | |
melchior

Wpisów: 975 Od: 2018-08-18
| 2026-08-21 19:34
Samo zycie:
https://businessinsider.co m.pl/gospodarka/polacy-opuszczaja-szwecje -coraz-wiecej-powrotow-do-kraju/r3f173w |
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-22 15:11 A to sugerujesz Melchior , że mamy tez wyjechać do Polski czy info , że Ty wyjechałeś ?
Bo nie wiem czy jako radosną czy smutną nowinę dopisać ,że z innych państw też rodacy do ojczyzny permanentnie wracają a tam już asfalt zaorany. |
| | |
alwa12

| 2026-08-28 03:00 Hej Ekipo, dziekuje za mile slowa, pozdrawiam Was
bardzo serdecznie i zycze wspanialego konca lata.
Skål za Wasze zdrwko    |
| | |