| Autor | Upadek Kultury . |
Pazurek

Wpisów: 104 Od: 2026-06-20
| 2026-08-03 12:24 O fenomenie klaskania .
Wszystko kryje się w pojęciu „toksycznej nostalgii”
Większość z tych „królów forum” to ludzie, którzy wyjechali do Szwecji wiele lat temu. Często w szwedzkim społeczeństwie nie zrobili wielkich karier, ich język szwedzki bywa przeciętny, a ich codzienne życie w realu jest zupełnie zwyczajne i niewidzialne dla Szwedów.
W prawdziwym życiu nikt ich nie oklaskuje ani nie pyta o zdanie. Dlatego forum staje się ich jedynym królestwem. Liczba wpisów (13 tysięcy, 17 tysięcy) to ich jedyny życiowy „majątek” i status. Kiedy pojawia się nowa osoba czują, że ktoś niszczy ich jedyną życiową atrapę sukcesu.
Czy w prawdziwym życiu, stojąc w kolejce w szwedzkim sklepie ICA, krzykneliby do kogoś „wal się , idź do psychiatryka”? Nigdy w życiu. W realu tacy ludzie są zazwyczaj cisi, potulni, unikają konfliktów i pilnują, by „sąsiedzi złego słowa nie powiedzieli”. Forum daje im złudzenie bezkarności. Całą frustrację, złość na szwedzkie urzędy, samotność na emigracji i niepowodzenia życiowe, które duszą w sobie przez cały dzień w realu, przelewają na forum na losowe, nowe osoby. Nowa osoba stała się dla nich po prostu workiem treningowym do wyładowania życiowych frustracji.Widzą, że świat poszedł do przodu, a oni zostali w tyle. Atak to ich jedyny sposób na obronę przed poczuciem własnej ignorancji.
W realu ci ludzie są najczęściej głęboko nieszczęśliwi, samotni i zakompleksieni. Gdybym spotkała ich na ulicy prawdopodobnie byliby mili, uśmiechnięci i spięci. Ich agresja na forum to ucieczka od szarej rzeczywistości, w której nikt się z nimi nie liczy.
|
| | |
EnWrotka Stockholm

Wpisów: 5658 Od: 2011-05-25
| 2026-08-03 13:41 Z powodu Twojej " kultury" juz dwa tematy zostały zamknięte.
A to rzadkość na tym forum , żeby czynne tematy zamykano .
Może Ty po prostu, nie znasz praktycznej definicji słowa " kultura".
W skrócie -to jest zbior zasad, praktyk, wierzeń,przyzwyczajeń jakiejś określonej grupy ludzi .
Teraz przyklady.
1. Plaża nudystoŵ- niekulturalnym zostaje uznany , który tam wlazł ubrany.
2. Msza w kosciele i wszyscy spiewają- niekulturalnie jest śpiewać " nad rzeczką opodal krzaczka mieszkała kaczka dziwaczka"
3.Przedział dla palących-niekultulturalnie wchodzić gdy widzisz wolne miejsce i zwracasz uwagę , żeby nie palić.
Ale wchodząc do przedszkola czy urzędu kultura wymaga być ubranym , nie palić i nie śpiewać piesni religijnych "Ty wyzwoliłeś nas, Panie, z kajdan ".
Słowo kultura pochodzi z łaciny i oznacza - uprawa roli.
I widać co uprawiasz i wyprawiasz bo co założysz temat to kulturalnie upada. |
| | |
simply_Ola

Wpisów: 8875 Od: 2011-01-04
| 2026-08-03 13:41 Tytuł „Upadek kultury” idealnie pasuje do Twojego posta, ale z zupełnie innego powodu, niż myślisz. Mieszkasz w Szwecji od 25 lat i naprawdę przez ćwierć wieku udało Ci się całkowicie ominąć lekcję o szwedzkim Jantelagen oraz braku hierarchii społecznej?
W tym kraju pogarda dla „zwykłych” ludzi i ocenianie ich miarą „wielkich karier” czy akcentu to szczyt nieszwedzkiego zachowania i podręcznikowy brak klasy.
To, co pogardliwie nazywasz „niewidzialnością”, to po prostu szwedzkie lagom – sztuka normalnego, zrównoważonego życia bez potrzeby leczenia kompleksów i ścigania się o prestiż. Stara Polonia nikomu nie musi nic udowadniać, bo wydeptała ścieżki, z których Ty zastałaś gotowe korzyści w 2001 roku.
Jeśli coś tu rzeczywiście upada, to Twoja kultura osobista i elementarna empatia wobec rodaków. |
| | |
simply_Ola

| 2026-08-03 13:49 Prawdziwym upadkiem kultury jest sytuacja, w której osoba mieszkająca w Szwecji od 25 lat publicznie gardzi starszym pokoleniem emigrantów, wytykając im przeciętny język czy brak „wielkich karier”. Kultura to nie stan konta ani stanowisko w korporacji. Kultura to szacunek dla ludzi, którzy przecierali szlaki w trudnych, przedinternetowych czasach. To bardzo smutne, że miarą wartości drugiego człowieka stał się dla Ciebie jego status społeczny. To faktycznie jest upadek kultury, ale osobistej. |
| | |
Pazurek

| 2026-08-03 14:03 Jantelagen to 10 ludzkich zasad wymyślonych przez pisarza w 1930 roku.
Nie są z Biblii. Nie są z Konstytucji Szwecji. To nie jest prawo.
To instrukcja jak żyć małym i niewidzialnym żeby nikomu nie podpaść.
Problem w tym że na forum nagle o "lagom" i "nie wyróżniaj się" pamiętacie tylko jak pojawi się ktoś nowy.
8000 wpisów, zamykanie tematów, "my w 2001 wydeptałyśmy ścieżki" - to nie jest Jantelagen.
To jest zwykły lęk że ktoś zabierze wam jedyne królestwo gdzie ktoś wam klaska.
W ICA jesteście cicho. Tu jesteście królami.
Zdecydujcie się. Albo lagom, albo korona.
Jedno i drugie nie wchodzi. |
| | |
Pazurek

| 2026-08-03 14:16 Kultura to szacunek? Zgadzam się.
Szacunek to nie klaskać 15 lat samemu sobie i nie zamykać nowym tematu bo "zaburza spokój".
Szacunek to nie mówić "idź do psychiatryka" komuś z 85 wpisami.
Szacunek dla "starszych emigrantów" to nie jest bezwarunkowe "zamknij się i dziękuj".
Szacunek to można mieć do czynów, nie do stażu.
Do ludzi którzy pomogli, a nie do ludzi którzy przez 25 lat uzbierali 8000 wpisów i kompleksów.
Jantelagen mówi "nie myśl że jesteś lepszy".
A wy przez 3 posty tłumaczycie mi dlaczego wy jesteście lepsi bo "w 2001".
Więc zdecydujcie: albo kultura i lagom, albo korona i 17 tysięcy wpisów.
Jedno do drugiego nie pasuje. |
| | |
Pazurek

| 2026-08-03 14:27 To jest Szwecja 2026. To nie jest wieś gdzie sołtys ma zawsze rację. |
| | |
Michalski

Wpisów: 309 Od: 2023-02-24
| 2026-08-03 15:03
Biedny jest kręgosłup, który musi nosić tak olbrzymie ego
|
| | |
Pazurek

| 2026-08-03 15:38 Pokaz kultury i szacunku starszych emigrantów do nowej osoby na forum :
Skoro gadamy o kulturze i szacunku do "starszych emigrantów" to przypomnę:
"weź się do pracy"
"trzeba cie było wnerwić"
"jesteśmy tu długo i się gryziemy"
"twoją rentę mam w dupie"
"jesteś tępa"
"temat do porzygania"
"pogadać możesz jak będziesz miała większy staż"
"urwałaś się z psychiatryka"
"wal się"
"zmieszać z błotem"
Itp.
To jest wasz pokaz kultury.
To jest wasz szacunek.
15 lat, 14 000 wpisów i to wszystko na co was stać?
Różnica jest taka że ja to widzę. A wy udajecie że nie.
„Pokaz kultury i szacunku" - tak właśnie wygląda.
To nie jest kultura. To nie jest Jantelagen. To nie jest lagom.
To nie jest krytyka - krytyka ma argumenty. Tu mam "jesteś tępa" i "wal się".
To nie jest dyskusja - dyskusja to wymiana zdań. Tu jest "zmieszać z błotem".
Używacie "kultura", „szacunek".
A robicie dokładnie to co zakazane w regulaminie każdego forum.
To jest czysty hejt ludzi którzy 15 lat zbierali frustrację i teraz mają gdzie ją wylać. |
| | |
simply_Ola

| 2026-08-03 15:53 W ICA jesteście cicho.
Nie rozumiem jak mozna mieszkac w Szwecji 25 lat i nie wiedziec, ze Szwedzi z reguły nie rozmawiają z nieznajomymi w ICA ani w innych miejscach publicznych.
To wynika z głęboko zakorzenionej kultury szanowania prywatności i przestrzeni osobistej innych ludzi.
Zakupy robi się w ciszy, unikając kontaktu wzrokowego a brak rozmów nie wynika z niechęci, lecz z grzeczności.
Podsumowujac- rozmawianie z nieznajomymi w ICA jest całkowitym przeciwieństwem szwedzkich norm kulturowych. |
| | |
Pazurek

| 2026-08-03 16:07 Nie ego. Godność.
Ego mówi: "jestem lepsza od was"
Godność mówi: "jestem warta szacunku."
"staż = prawo do poniżania"
"mniej wpisów = zamknij się"
Człowiek= szacunek. Bez względu na staż.
Żeby zobaczyć godność u innych, trzeba najpierw mieć ją mieć w sobie.
|
| | |
Pazurek

| 2026-08-03 16:30 Serio? To może czas zmienić sklep. |
| | |
simply_Ola

| 2026-08-03 17:06 Serio? To może czas zmienić sklep.
Zmienie nie tylko sklep ale i dzielnice na zamieszkala przez muzulmanow i bede zakladac nikab.
Znam juz kilka arabskich powiedzen np:
Jalla, jalla – pengar åt alla!
Jalla, jalla, korv med kalla!
|
| | |
Pazurek

| 2026-08-03 17:17 Nie dramatyzuj. ICA dałam jako przykład życia w realu, metafora.
A tłumaczysz jak działa sklep spożywczy. |
| | |
violina Gbg

Wpisów: 2021 Od: 2007-03-01
| 2026-08-03 20:34 A Pazurek, Mocium Panie
Znow wypocil nam kazanie
ICA to jest metafora
Do jednego wsadza wora
Wszystko co sie zmiesci w nim
Bedzie dramat, rym cym, cym.
Dziury w calym szuka wszedzie
Moze jakas klotnia bedzie
Wtedy EGO sie rozdyma
Bo kultura juz nie trzyma.  |
| | |
alwa12

Wpisów: 13540 Od: 2015-08-26
| 2026-08-03 23:29 Ola
"Jalla, Jalla pengar åt alla" 
|
| | |
alwa12

| 2026-08-03 23:31 Violinka
"Wtedy ego sie rozdyma
Bo kultura juz nie trzyma"  |
| | |
alwa12

| 2026-08-03 23:41 Za chwile dostaniemy nastepne pouczenie, tylko nie wiem
jaki bedzie nowy tytul nowego tematu
I pewnie znow bedzie ze duza ilosc wpisow na Forum
deskrydetuje nowowlogowanych...
Dziewczyna weszla na Forum z pytaniem o rente.
Dostala duza pomoc, konkretna pomoc i zamias sie
cieszyc i zajac sie swoimi papierami, boc dostala
odmowe tej renty, to juz z mety zaczela krytyke
i ze nikt na Forum jej nie pomogl....
No chyba, ze nie chodzilo o pomoc i rente, tylko
o dawanie upustu wlasnycm frustracjom kosztem tego
Forum i kosztem Forumowiczow.
Kobieto pozbieraj sie, zaloz bloga i tam pisz,
podobno mozna nawet na tym zarobic za reklamy np: na YT
A tak nawiasem zastanawiam sie jaki byl Twoj
poprzedni Nick...mysle ze wiem, ale nie bede
ujawniac by nie robic Ci przykrosci. |
| | |
kajetan Sztokholm

Wpisów: 17019 Od: 2000-09-01
| 2026-08-04 00:37 Ja tam jestem dumny z moich 17000 wpisow. Wszystkie sa kulturalne, a czasem nawet pomocne  |
| | |
alwa12

| 2026-08-04 00:50 Kajetan 100% dobrych i pomocnych wpisow
Osobiscie jestem zadowolona z 3/4 moich wpisow
1/4 nadaje sie do smietnika
Sam wiesz Kajetan, kiedys zadalo sobie trudu i poczytalam
sama siebie jak tylko tu weszlam...ooo boziu...
poszlam sie napic by nie wpasc w depresje  |
| | |
Pazurek

| 2026-08-04 02:23 17000 wpisów z kulturą i pomocą to legacy. |
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-04 08:11 A jakby tak sobie wyobrazić Pazurka w zyciu codziennym , że np widzi wypadek kilku aut i ona jest świadkiem w ustalaniu kto winny to by pewnie zeznała , że zderzyły się rower z tirem a za kierownicę siedział pies.
Ale tu na forum wszyscy Cię Pazurku kochamy.
Dzięki Tobie forum się ożywiło i możemy mieć kontakt z językiem polskim.Jeszcze kilka wpisów i postawisz setkę przy swoim nicku.
Pomyśl jak musi być przykro Koniowi ( 14000 wpisów)
Blackowi (1200 ) Befsztykowi ( 1000 , 10lat na forum) i in.którzy słali Ci forumowe uprzejmości .
Oni plują sobie teraz w brodę a Ty plujesz na wszystkich.
Więc to może nie upadek kultury na forum tylko Ty jesteś upadły anioł. Przez pychę zapewne wyrzucili Cie z nieba i ciężko tu na Ziemi Ci się żyje.
Może spróbuj pisać do Prezydenta Polski , żeby zrobił jakąś reformę i wykreślił z Twojego ojczystego języka słowa , które nie tolerujesz.
Albo pisz na forum szwedzkim ,angielskim .
Tam nikt Ci nie napisze , że jesteś tępa, krnąbrna, zrzędliwa bo nie mają polskich ogonków.
I o tym , że jesteś "mądra" zapomnij.
|
| | |
Pazurek

| 2026-08-04 13:05 Przykro mi, że tak odebrałaś zwykły, pozytywny komplement dla Kajetana.
Szkoda, że zwykła życzliwość budzi takie negatywne emocje. |
| | |
Pazurek

| 2026-08-04 14:02 Za każdym szorstkim słowem czy chłodnym spojrzeniem tak naprawdę kryje się zmęczone ludzkie serce. Wszyscy nosimy w sobie rany i ciche zmagania, o których nikomu nie opowiadamy.
Świat nie dzieli się po prostu na ludzi nieskazitelnie dobrych i niepoprawnie złych. W każdym z nas toczy się niewidzialna walka – bywamy pełni światła, ale nosimy też w sobie mrok, który budzi się ze strachu, bólu czy zagubienia. Tak łatwo ranimy się nawzajem, zapominając, jak kruche jest ludzkie życie.
Od wieków prowadzą nas słowa, że prawdziwa życzliwość jest cierpliwa, łaskawa, nie pamięta złego, nie unosi się gniewem i wszystko przetrzyma. To głębokie zrozumienie potrafi dostrzec dobro nawet tam, gdzie chwilowo zwyciężył mrok. Gdybyśmy potrafili choć na moment zobaczyć historię zapisaną w oczach drugiego człowieka – jego ukryte tęsknoty i cichy, codzienny trud – zamiast gniewu, poczulibyśmy tylko głębokie wzruszenie.
Bądźmy dla siebie schronieniem, a nie polem bitwy.
|
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-04 14:52 "Przykro mi, że tak odebrałaś zwykły, pozytywny komplement dla Kajetana."
No tak , Kajetanowi też może być przykro, że nawet o nim nie pomyślałam, nie wspomniałam a przecież nowi forumowicze nie mają pojęcia jaką rolę pełnił i pełni na forum.
Dobrze , że Ty już pozytywnie go przedstawiłaś w 1 wpisie tego tematu, że forum stał się jego jedynym królestwem. A te 17000 na koncie to jedyny życiowy majątek i status.
Czy Kajetan ma rację, bo nie wiem czy przedstawiać go nowym forumowiczom jako sołtysa? |
| | |
Pazurek

| 2026-08-04 15:01 Wiem o tym, że każdy ma swoje zdanie, ale nie muszę pluć jadem, żeby poczuć się lepiej. Kogo miałam pochwalić – pochwaliłam, kogo miałam upomnieć – upomniałam. Każdy, kto to czyta ze zrozumieniem, doskonale to widzi i nie muszę wymieniać nicków.
|
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-04 15:05 "Wszyscy nosimy w sobie rany i ciche zmagania, o których nikomu nie opowiadamy."
Kobieto, jeśli Ty chcesz na forum (o którym pisałaś, że ma opinię toksycznego) opowiadać obcym ludziom co Cię boli to nawet miło, że myślisz, że to forum psychologów online i
mają Ci pomóc jak masz sobie poradzić z trudnymi emocjami .
W zasadzie to już masz darmową ocenę stanu psychicznego, pamięci czy inteligencji za pomocą wymiany postów.
Więc powinnaś przyjąć ich rady , że np masz się zajać jakąś pracą czy iść do psychiatry.
Bo to psycholog ma Cię zmienić i pokazać jak żyć a nie Ty upominać psychologów.
|
| | |
Pazurek

| 2026-08-04 15:21 Moje intencje były jasne i czyste, a Twój jad mówi o Tobie znacznie więcej niż o mnie.Nazywanie internetowego hejtu „poradami psychologicznymi” to wyższy poziom absurdu. Pisałam o ogólnej ludzkiej empatii – ale jak widać, dla kogoś, kto potrafi tylko kąsać, to pojęcie całkowicie abstrakcyjne. |
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-04 16:06 Nie dokazuj miła nie dokazuj. Przecież nie jest z Ciebie taki cud- jak to spiewał Marek G.
Ps Wyluzuj Pazurku.
Chyba , że jesteś na forum za jakąś karę albo zboczoną masochistką , że pomimo hejtu , jadu itd wciąż tu trwasz.
|
| | |
Pazurek

| 2026-08-04 16:18 Jestem użytkownikiem tego forum. Pisałam ogólnie, nie wymieniałam nicków. Kto poczuł się dotknięty albo doceniony, sam to okazał swoim wpisem. Nie pisałam: 'ta to taka, ten to taki'. Każdy sam odnalazł siebie w tym temacie.
Nikogo nie wskazywałam palcem. Każdy sam decyduje, czy odnalazł powód do dumy, czy do złości. To są osobiste intencje , nie moje.
|
| | |
kajetan Sztokholm

| 2026-08-04 16:28 "Nikogo nie wskazywałam palcem."
No palcem nie, ale iloscia wpisow i stazem na forum. A kto z rozmowcow pasuje do danej ilosci wpisow i stazu, to kazdy widzi... |
| | |
Pazurek

| 2026-08-04 16:50 Sam napisałeś wyżej, że jesteś dumny ze swoich 17 000 wpisów. Dlaczego więc nagle widzisz w tym powód do urazy, a nie do dumy? To Twoja interpretacja, nie moja.
Ilość wpisów to fakt, ale nie atak. To Ty zdecydowałeś, żeby odebrać to negatywnie, mimo że nazwałam ten dorobek prawdziwym dziedzictwem .
Duma i wieloletni staż to powód do uznania – i tak to opisałam .Jeśli wolisz szukać w tym winy i ataku, to wyłącznie Twoje intencje.
|
| | |
Pazurek

| 2026-08-04 16:58 Ilość wpisów na forum to tylko statystyka, a nie immunitet na hejt.Szukanie w ogólnych spostrzeżeniach personalnego ataku to klasyczne uderz w stół, a nożyce się odezwą.
|
| | |
Pazurek

| 2026-08-04 17:49 Staż w internecie to tylko cyfra na profilu, a nie certyfikat z dojrzałości czy empatii. Liczba wpisów nie definiuje człowieka – definiuje go to, jak traktuje innych. Można spędzić na forum dużo lat i nie nauczyć się podstaw szacunku. Wartość człowieka i jego słów mierzy się kulturą osobistą tu i teraz, a nie cyframi w statystykach . Klasy i empatii nie da się wyklikać ilością postów.Pamiętam, jak mój śp. mąż pisał z Tobą na tym forum lata temu, ale widzę, że czas bardzo różnie wpływa na ludzi.
|
| | |
kajetan Sztokholm

| 2026-08-05 00:38
"Szukanie w ogólnych spostrzeżeniach personalnego ataku to klasyczne uderz w stół, a nożyce się odezwą."
Chwile wczesniej zostal zamkniety podobny temat, gdzie narzekalas na jakies inne osoby. W tamtym zamknietym temacie zwrocilismy Ci uwage ja i alwa12. Ten temat zaczyna sie od oczerniania "przypadkowych" ludzi, ktorych m.in. liczba wpisow (17 tys i 13 tys) jest ich "jedynym zyciowym majatkiem", itd itp.
Wytlumacz wiec wszystkim tu obecnym, prosto, jak pieciolatkom, jakie byly Twoje intencje zalozenia tego tematu? |
| | |
Michalski

Wpisów: 309 Od: 2023-02-24
| 2026-08-05 11:26
Chodzi oczywiście o przeniesienie dyskusji forumowej na inny poziom, odpowiadający autorowi z ksywką Pazurek i to się może nawet udać, wszak zdarzają się przypadki, że garbaty garbatego kładzie na łopatki ;)
Choć jest taka zasada "den som ger sig in i leken får leken tåla" to niektórzy ludzie mają o sobie zbyt wygórowane mniemanie, żeby brać udział w zabawie, a chcą zostać na placu, więc idą poskarżyć się pani.
|
| | |
Pazurek

| 2026-08-05 12:03 Kajetanie, odpowiadam prosto i rzeczowo na Twoje pytanie o moje intencje.
Intencją założenia tego tematu było i jest publiczne wskazanie rażącego problemu, jakim jest agresja słowna i brak elementarnej kultury wobec nowych użytkowników na tym forum.
Nie "oczerniam przypadkowych ludzi". Reaguję na konkretne, wulgarne zachowania, które miały miejsce w poprzednim wątku. Skoro prosisz o wyjaśnienie, oto cytaty skierowane w moją stronę ze strony użytkowników z wieloletnim stażem :
„weź się do pracy"
„trzeba cie było wnerwić"
„jesteśmy tu długo i się gryziemy"
„twoją rentę mam w dupie"
„jesteś tępa"
„temat do porzygania"
„pogadać możesz jak będziesz miała większy staż"
„urwałaś się z psychiatryka"
"”wal się"
„zmieszać z błotem"
Itp.
Każde z tych sformułowań wprost łamie regulamin tego forum dotyczący hejtu, obrażania innych i netykiety.
Moje odniesienie do liczby wpisów (17 tys. i 13 tys.) nie było atakiem na czyjś "majątek życiowy", ale wyrazem głębokiego rozczarowania. Uważam, że osoby z tak ogromnym stażem i dorobkiem powinny budować poziom tego miejsca i świecić przykładem dla nowych, zamiast używać argumentu siły i personalnych wyzwisk.
Moje intencje są czyste: chcę rozmawiać o tym, dlaczego na tym forum przyzwala się na tak agresywny język wobec nowych osób. Szukanie w mojej reakcji na wyzwiska "personalnego ataku" jest odwracaniem ról. Ofiarą agresji słownej byłam tutaj ja, a nie autorzy powyższych cytatów.
Do ogólnej wiadomości : nie jestem „ nowa” , z Poloniainfo łączy mnie długoletnia przyjaźń. To że nie pisałam na forum nie wyklucz mnie jako użytkownika . |
| | |
Pazurek

| 2026-08-05 12:55 Poloniainfo to nie jest anonimowy, niszowy blog, tylko portal reprezentujący Polonię w Szwecji, który organizuje realne akcje, spotkania i buduje wizerunek całej społeczności.
Taka organizacja ma obowiązek dbać o standardy. Portal, który firmuje swoim logo oficjalne wydarzenia, po prostu nie może pozwalać na to, aby jego forum było toksycznym rynsztokiem, gdzie starsi stażem użytkownicy bezkarnie lżą innych. Tolerowanie tekstów o „psychiatryku” czy „tępej” całkowicie niszczy wiarygodność i wizerunek Poloniainfo w świecie realnym.
|
| | |
simply_Ola

| 2026-08-05 13:04 Ja sie odniose do wpisu Pazurka, ktory zaczyna sie od:
Za każdym szorstkim słowem czy chłodnym spojrzeniem tak naprawdę kryje się zmęczone ludzkie serce. Wszyscy nosimy w sobie rany i ciche zmagania, o których nikomu nie opowiadamy.
a konczy: Bądźmy dla siebie schronieniem, a nie polem bitwy.
Piekne slowa o schronieniu, szkoda tylko, ze w pierwszym wpisie zrobilas sobie z tego forum pole bitwy.
Prawdziwa zyczliwosc zaczyna sie od wlasnych czynow, a nie od cytatow z internetu. |
| | |
alwa12

| 2026-08-05 13:10 Jest takie stare powiedzenie :
Gdyby kozka nie skakala, toby nozki nie zlamala
I jeszcze jedno :
Jak Kuba Bogu, tak Bog Kubie.
Jesli dalej nie rozumiesz wroc do swojego pierwszego
wpisu i zacznij powoli czytac rozkladajac to na
czynniki pierwsze, jak dalej nie zrozumiesz,
to abarot od nowa.
Obrazilas tu wszystkich po kolei...i dalej nic nie
rozumiesz....jednak Twoje bogate slownictwo mowi,
ze jestes wyksztalcona osoba i ze posiadasz inteligencje
Wiec o co chodzi ???
Tak tendencyjnie i z uporem rozwijasz manipulacje
i wrecz imputacje slowna, ze wniosek nasuwa sie jeden :
Mscisz sie za cos, moze za poprzedni swoj Nick
Jesli sie myle i nie mam racji, to przepraszam... ale
rzeczywiscie potrzebny Ci psycholog bys uporala
sie ze swoimi demonami, zamiast przerzucac je na nas.
|
| | |
Pazurek

| 2026-08-05 13:23 Sprowadzanie publicznej dyskusji o kulturze i regulaminie portalu do poziomu przysłów o „kózce” oraz ponowne, publiczne wysyłanie mnie do psychologa to najlepszy dowód na to, o czym pisałam wyżej. Pokazujecie brak jakichkolwiek argumentów merytorycznych.
Przypominam fakty: to nie ja użyłam sformułowań typu „tępa” czy „urwałaś się z psychiatryka”. To były cytaty z wypowiedzi. Próba wmówienia mi, że wskazanie tych wulgaryzmów to „obrażanie wszystkich po kolei”, jest klasycznym odwracaniem ról kata i ofiary.
Moje intencje zostały wyłożone prosto i jasno. Jeśli obrona podstawowych zasad netykiety i dobrego imienia Poloniainfo jest dla Was „manipulacją” i „polem bitwy”, to problem leży po stronie Waszych standardów, a nie moich intencji.
Pięciolatek napewno by zrozumiał.
|
| | |
alwa12

| 2026-08-05 14:13 Przestaje karmic tego trolla i mam nadzieje, ze Wy tez. |
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-05 14:19 50twarzy Pazurka - dramat psychologiczny.
Moralnosc pani Dulskiej czytałaś Pazurku ?
Więc weź sie do pracy nauki czytania bo fałszywa jesteś do szpiku kości .
Ludzie jeżdżą do sanatorium na kąpiele błotne a tu masz gratis na Twój kręgosłup, moralny.
Nie będziesz mi rządzić co ja mogę mieć w swojej dupie.
Twoją rentę już wydaliłam.
A Twoje słowa jaką jesteś kulturalną , wspaniałą dobrą osobą nawet nie przetrawiłam do jelita i wyżygałam otworem gębowym.
I żygam czym chce -przez ż . więc mnie nie poprawiaj.
Bo ja Ciebie nie poprawiałam jak pisałaś błędnie o mojej osobie, pracy , życiu i co ja noszę babci na grób.
I aż sobie cofnęłam poprzedni temat i Alwa napisala , że sie na forum nie gryziemy a Ty przekłamujesz , iż się gryziemy.
A jakos Ci nie przeszkadzało, że pisano na innych forumowiczów z agresją słowną, że są patologią, alkoholikami z psychiatryka .
A nawet wtórowałas tym słowom bo takie osoby i ich gesty dodają Ci sił i od razu dzień masz lepszy .
Nie masz empatii dla osób z zaburzeniami psychicznymi skoro tak Cię uraziło słowo " psychiatryk".
Bo ty masz tylko tułów i kończyny.Jakbys miała głowę z mózgiem to bys wiedziala, że psychiatra to taki sam lekarz jak inny.
U psychologa mozesz sie tylko wygadać . I psycholog z tego gadania wnioskuje czy powinnas mieć pomoc farmaceutyczną , którą daje tylko psychiatra.
Mordercą nazywa sie człowieka, który tylko raz zabił kogoś. Tylko raz.I tytuł sie należy.
A Ty napisałaś prawie pięćdziesiatkę postów obrażające innych forumowiczóŵ i przeklamujące ich wypowiedzi . Więc tytuł tępej , ktora sie powinna walić w łep Ci się należy.
Robienie z siebie ofiary to świetny trik manipulacyjny.
To jedyna wspaniałość za ktorą biję Ci brawo.
Cdn jak będzie mi sie chcialo . Ale w sumie to nawet nie ma co Cię Pazurku komentować bo w kółko piszesz to samo . Jak kobyła w kieracie. |
| | |
EnWrotka Stockholm

| 2026-08-05 14:26 "Przestaje karmic tego trolla i mam nadzieje, ze Wy tez."
Ja tez ale trzeba ją było jeszcze wnerwić na the end i napisy końcowe poszły jak już miałaś nadzieję |
| | |
Pazurek

| 2026-08-05 14:46 Nie widzicie tego, że zamiast budować, rujnujecie status i wizerunek Polonii w realu i w necie. Uważacie się za filary tej społeczności, co powinno być godne pochwały. Jednak takim zachowaniem dajecie wyłącznie zły przykład i podkopujecie zaufanie do nas wszystkich za granicą .
To nie jest portal prywatny, to jest portal publiczny. W domu róbcie co chcecie, a tu zachowajcie podstawowe zasady kultury i szacunku. Standardy, które przystoją ludziom uważającym się za filary Polonii.
Nie tylko ja nie chcę być obrażana. Nikt tego nie chce.
Warto o tym porozmawiać szerzej. |
| | |