Odwiedzin 39824120
Dziś 732
Wtorek 27 stycznia 2026

Forum: Życie w Szwecji - świadectwa pracy i paski wypłat Szwecja

Pokaż wpisy
Autorświadectwa pracy i paski wypłat Szwecja
lidka95

Wpisów: 3
Od: 2025-12-07
2025-12-07 14:45
witam wszystkich,
potrzebuje informacji na temat świadectwa pracy (anstallningsintyg) oraz pasków wypłat(lönebesked) w Szwecji.
Pracowałam w szwedzkiej firmie sprzątającej przez okres 11 miesięcy. Przez ten kres nie dostałam żadnego pasku
wypłat. Kiedy zrezygnowałam, nie dostałam żadnego świadectwa pracy. Szefowa twierdzi, że w Szwecji nie ma czegoś takiego jak nasze polskie świadectwo pracy i nie wyda mi takiego dokumentu. Może jedynie wydać mi zaświadczenie od pracodawcy, że pracowałam w jej firmie. Chciałam zaczerpnąć też wiedzy od innych na temat szwedzkich świadectw pracy i pasków wypłat.
Czy był ktoś z Was w takiej sytuacji? I jak to wygląda w praktyce?
  Profil uzytkownika: lidka95     
alwa12

Wpisów: 13474
Od: 2015-08-26
2025-12-07 20:29
Nie wiem jak jest w malych firmach, pracowalam w duzych
zadnych paskow sie nie dostaje.
Wyplaty wplywaja na konto w banku i to z banku powinnas
pobrac papier ze wszystkimi Twoimi wypöatami.

Twoja szefowa cos kreci bo normalnie powinna Ci dac
intyg o Twoim zatrudnieniu od kiedy do kiedy i ile
godzin miesiecznie.

A wogole jak Cie przyjmowano do pracy, to podpisalas
umowe na pismie czy tak na krzywy ryj ?
  Profil uzytkownika: alwa12     
lidka95

2025-12-08 11:27
Dziękuję Alwa12 za odpowiedź.
Tak podpisywałam z nią umowę o pracę(anstallningsavtal) i w niej zawarte mam tylko pomiędzy kim zawarta jest umowa, od kiedy jestem zatrudniona, jakie stanowisko i stawkę godzinową. Poza tym nie ma żadnych informacji.
Kiedy zdecydowałam się, że odchodzę z pracy zaczęłam zbierać informacje w internecie. Było tam napisane, że jeśli pracodawca nie chce wydać takiego dokumentu można poprosić urząd Skatteverket aby taki dokument wydali.
Co według Ciebie mogłabym z tym zrobić? Masz jakieś rady?
Majka111

Wpisów: 79
Od: 2024-03-03
2025-12-08 13:01
Pracodawca powinien wystawić arbetsgivarintyg, ale nie ponosi żadnych konsekwencji, jeśli tego nie zrobi. Dokumentacją twojej pracy jest anställningbevis i wpłaty wpływające na twoje konto. Na tej podstawie możesz ubiegać się np o a-kassa.
  Profil uzytkownika: Majka111     
Majka111

2025-12-08 13:03
Skatteverket nie wydaje takiego dokumentu.
LukiPL

Wpisów: 89
Od: 2023-04-17
2025-12-08 13:12
Czy duże czy małe firmy paski w jakieś formie muszą istnieć. Przecież ktoś liczy podatek od dochodu, oblicza korekty na urlopy/chorobowe, do tego mogą być różne obciążenia np na ubezpieczenie albo bonusy lub choćby podatek od bonusów. Trzeba mieć łeb jak sklep żeby móc to z palca obliczyć na kalkulatorze. Ale czy firma jest zobowiązana żeby udostępnić te obliczenia na prośbę pracownika to pewnie inna historia.

Z drugiej strony takie wyliczenia raczej mają niewielką wartość prawną, takie same tabelki możesz zrobić sobie samemu w Excelu.

Na stronie skatteverket można pobrać informację o wysokości zarobków i podatku odciągniętego co miesiąc, chyba nawet z rozpiską od jakiego pracodawcy pochodzą. W skali roku te dane są potrzebne do rozliczenia podatku. Ale to nadal wydruk ze strony internetowej, każdy może sobie zrobić taki z dowolnymi cyferkami.
  Profil uzytkownika: LukiPL     
kawaler

Wpisów: 12589
Od: 2008-10-01
2025-12-08 16:08
Dla nas mieszkajacych w Szwecji paski to paszporty, sa jeszcze zólte paski w TVN gdzie sie szczuje.

Chce towarzystwo wyprowadzicz bledu... kazdy pracownik w Szwecji ma prawo dostac lönespecifikation...
ma tam pisac ile godzin przepracowalas w danym miesiacu i za ile.

Sa firmy które gdy robia przelew pensji na konto przeczepiaja plik PDF z lönespecifikation. Otwórz swoja strone w banku i nacisnij na ten przelew
  Profil uzytkownika: kawaler     
Anna ZM
Göteborg

Wpisów: 608
Od: 2011-10-25
2025-12-09 22:43
Wypisanie specyfikacji wypłaty t.zw. pasek to obowiązek każdego pracodawcy.Brak takich dokumentów jest bardzo niebezpieczny, bo nie wiesz ile podatku potrąca ci pracodawca a poza tym jeśli pracodawca n.p.przywłaszczy sobie twój podatek i nie wpłaci go do urzędu skarbowego, to wówczas takie specyfikacje są jedynym dowodem, że potrącano ci podatek. W przeciwnym razie będziesz go musiała zapłacić jeszcze raz a otrzymane na konto pieniądze zostaną potraktowane przez urząd skarbowy jako pensja brutto.
Taki przypadek był kiedyś opisywany w gazetach. Dzwoniłam w tej sprawie do urzęu skarbowego i usłyszałam, że wydawanie specyfikacji jest obowiązkiem pracodawcy a ich brak świadczy, że w firmie dzieje się coś złego. Takiego pracodawcę należy zgłosić do kontroli skarbowej bo może ma problem z księgowością. Ja zwykle radzę w takich przypadkach, aby pracownik zablefował że kontaktował się z urzędem skarbowym i tam poproszono, aby w ciągu tygodnia okazał specyfikacje gdyż w przeciwnym razie urząd przeprowadzi kontrolę w firmie. To zawsze daje pożądany skutek.
  Profil uzytkownika: Anna ZM     
Anna ZM
Göteborg

Wpisów: 608
Od: 2011-10-25
2025-12-09 22:49
Co do świadactwa pracy to polecam odpowiedź prawnika w linku
https://lawline.se/answers /arbetsgivare-skyldig-att-utfarda-arbetsg ivarintyg
Twój pracodawca ma prawny obowiązek dostarczenia prawidłowego zaświadczenia pracodawcy zgodnie z § 47, § 2 Ustawy o ubezpieczeniu na wypadek bezrobocia https://lagen.nu/1997:238. Zgodnie z praktyką pracodawca ma również obowiązek dostarczenia zaświadczenia o zatrudnieniu na żądanie pracownika. Niestety, w przypadkach, gdy pracodawca nie wyda zaświadczenia, nie ma żadnych sankcji. Możesz jednak spróbować skontaktować się z pracodawcą listownie lub w podobny sposób i powołać się na jego obowiązek wynikający z prawa. W przeciwnym razie związek zawodowy może pomóc Ci w próbie nakłonienia pracodawcy do wydania zaświadczenia, jednak nie ma on większej siły nacisku niż Ty, co oznacza, że ​​nie ma pewności, czy to zadziała. Jeśli wystąpią duże trudności z uzyskaniem zaświadczenia pracodawcy od pracodawcy, możesz udowodnić swoją pracę u pracodawcy, na przykład za pomocą paska wypłaty lub przedstawiciela związku zawodowego w firmie. Zgodnie z kilkoma decyzjami szwedzkiego Rzecznika Praw Obywatelskich, fundusz ubezpieczeń na wypadek bezrobocia nie może oceniać takich informacji inaczej niż zaświadczenie pracodawcy.
  Profil uzytkownika: Anna ZM     
Majka111

2025-12-10 10:21
W załączonym linku jest podana informacja, że pracodawca ma obowiązek wydania dokumentu, ale jest również podane, że pracodawca NIE PONOSI żadnych konsekwencji, jeśli takowego dokumentu nie wyda.
Ta informacja była już wczesniej podana wyżej.
Nie jest prawdą, że ubezpieczenie na wypadek bezrobocia (tłumaczenie tego ubezpieczenia jako fundusz nie jest poprawne) nie może być wypłacane inaczej niż na podstawie zaświadczenia od pracodawcy.
Warto przy okazji wspomnieć, że decyzje szwedzkiego Rzecznika Spraw Obywatelskich czyli JO, nie mają żadnego znaczenia prawnego a mogą być jedynie rekomendacją.

Majka111

2025-12-10 10:31
W tym przypadku umowa o pracę oraz wpłaty na konto pracownika będą podstawą do wyliczenia np a-kassy.
Dokładne sprawdzenie wszystkich wpłat pracodawcy będzie możliwe dopiero po ostatecznym rozliczeniu się pracodawcy ze Skatteverket.

lidka95

2025-12-12 09:10
Dziękuję Wam wszystkim za pomoc, za udzielenie rad. Okazały się pomocne.
Forum -> Życie w Szwecji -> świadectwa pracy i paski wypłat Szwecja
Pokaż wpisy

Sprzątanie Åkersberga (Åkersberga )
Praca sprzątanie (Brandbergen )
LAKIERNIK SAMOCHODOWY/pomocnik lakiernika. (TÄBY/STOCKHOLM)
Praca przy sprzątaniu (Stockholm)
Praca na wyburzeniach w Malmo (Gdańsk)
firma sprzątająca poszukuje personelu (Stockhom)
Współpraca (Stockholm )
Zatrudnię (Stockholm )
Więcej

Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Härkeberga kaplansgård
Czarnogóra latem
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 10 gości
oraz 0 użytkowników.

Zagadka dla Alwy
WośP 2026 zdrowe brzuszki
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony