Odwiedzin 39663032
Dziś 2693
Sobota 20 grudnia 2025

Forum: Życie w Szwecji - Przejscie na emeryture

Pokaż wpisy
AutorPrzejscie na emeryture
santan

Wpisów: 45
Od: 2016-03-16
2025-10-26 14:57
Witam, Mam prosbe do Osoby (Osob), które zostawily aktywnosc zawodowa i przeszly na zasluzona emeryture . Chodzi mi o procedure zalatwiania formalnosci... Od czego zaczac, gdzie zglaszac, w jakiej formie itd. Moze są jakieś niuanse na które warto zwracac uwage przy formalnosciach? Moze znajdzie się ktos kto udzieli pilotazu?
  Profil uzytkownika: santan     
Evelina

Wpisów: 42
Od: 2008-04-17
2025-10-26 22:57
Emerytura Twoja moze skladac sie z nastepujacych czesci:
1. Inkomstpension+ Premiepension, wyplacane zawsze jako jednosc. Musisz sam wystapic o wyplate, co najmniej na trzy miesiace przed data wyplaty. Skontaktuj sie z Pensionsmyndigheten, popros o przyslanie blankietu do wypelnienia. Mozesz tez wypelnic dygitalnie na stronie: pensionsmyndigheten.se
2. Tjänstepension- musisz wiedziec, gdzie masz umieszczone pieniadze, ktora wplacal pracodawca. Sam okreslasz date wyplaty. Jesli masz umieszczone na np. AMF, to na ich stronie amf.se wpisujesz date wyplaty z fondu/ fondow. Ale musisz wiedziec, gdzie sa umieszczone pieniadze.
3. Privat pension. Jesli oszczedzales na prywatna emeryture, umawiasz sie z bankiem od kiedy maja wyplacac, jak dlugo.
4. Emerytura z Polski. Mozesz wystapic o te emeryture poprzez Pensionmyndigheten. Oni przysla Ci blankiet i wyplaty do Polski. Mozesz wypelnic dygitalnie Na stronie pensionsmyndigheten.se Oczywiscie musisz miec wtedy ogarniete ubezpieczenie emerytalne w Polsce.

Podstawa do zrozumienia to obczytanie sie w stronach: minpension.se i pensionmyndigheten.se

Zycze powodzenia w ogarnianiu sprawy i duzej emerytury. Pozdrawiam😄
  Profil uzytkownika: Evelina     
Evelina

2025-10-26 23:07
Ale powtarzam, bo to wazne. W spokoju i ciszy poczytaj
- minpension.se
- pensionmyndigheten.se

To jest podstawa do zrozumienia calosci, zorientowania sie ILE😄, ewentualnie kiedy. Wazne tez jest to, ze Ty postanawiasz kiedy, ile procentowo 50% emerytury, 100% emerytury, jak dlugo - to dotyczy Tjänstepension.

O polska emeryture Mozesz wystapic stad via pensionsmyndigheten albo w Polsce.

Jest troche do ogarniecia ale nie jest to mission impossible 😄
Evelina

2025-10-26 23:25
Wspomne o tak trywialnej sprawie jak Bank ID. Na wszystkich stronach, jesli chcesz sie skupic na swoich danych i dowiedziec sie ”na czym siedzisz”, musisz sie zalogowywac na : Mina sidor. Bez Bank ID nie otworzysz Mina sidor. Jesli dzwonisz do wladz emerytalnych o konkretne informacje , tez musisz posiadac Bank ID.
Evelina

2025-10-27 06:24
A propos punktu 2. Jesli nie wiesz, gdzie masz umieszczone pieniadze na fondach to sie dowiesz wczytujac sie w strony minpension.se albo pensionsmyndigheten.se. Oczywiscie o ile pracodawca/ pracodawcy odprowadzali pieniadze podczas Twojej pracy u nich. Nie wszyscy pracodawcy sa tak hojni a musze powiedziec, ze to moze byc istotny zastrzyk pieniedzy do calosci.

Ufff, poczytaj, przemysl i wysylaj papiery😄 tak gdzies 4-5 miesiecy przed planowana emerytura. Oczywiscie poinformuj pracodawce o swoich planach, zeby nie zemdlal z wrazenia, ze mu cenny👍pracownik ubedzie. Powodzenia i….. powoli sie przyzwyczajaj😉 do stanu emerytalnego. Nie zapomnij, ze bedac emerytem mozesz pracowac extra😄.
santan

2025-10-30 09:31
Ewelina, dziekuje za informacje. Wydaje mi sie, ze to bedzie jeszcze bardziej uproszczone poniewaz mam enskild firme i biuro rachunkowe prowadzi moje "papiery". Czy to dobry pomysl aby biuro sie tym zajelo?
Evelina

2025-10-30 10:28
Dziwnie rozumujesz. Niezaleznie jaka forme ma Twoje zatrudnienie, to Ty wystepujesz z prosba o wyplacenie emerytury. Biuro jest od rozliczania, naliczania pieniedzy Twojej firmy a nie od ogarniania Twojej emerytury. Nie wiem jakie sa kompetencje biura rachunkowego, moze moga , moze nie moga. Prowadzisz jakas firme to i swoja emeryture ogarniesz😄. Postanowienia emerytalne musisz sam podjac i sie orientowac ile, skad, kiedy, zeby pozniej nie bylo, ze ktos Ci kazal, cos przeoczyl itp. To nie sa blahe sprawy.

Sam musisz wiedziec: kiedy emerytura, gdzie sa pieniadze, ile do wyplaty, jak dlugo. Jesli biuro sie zgodzi ogarnac sprawe, zaplacisz za przysluge i otrzymasz ” kawe na lawe” Twoja sprawa, sam decydujesz. Ale dla Twoich spokojnych nerwow😉, orientuj sie co, gdzie, kiedy i jak😄.

Przeczytaj uwaznie moje wskazowki jeszcze raz😄. Ogarniesz sam, to nie fizyka kwantowa😄.
santan

2025-10-30 12:29
Dziekije
Evelina

2025-10-30 21:25
A prosze bardzo. Chce jeszcze dodac, ze zanim rozpoczniesz procedure, zorientuj sie ILE. Bo moze byc tak, ze dostaniesz szoku i w ogole nie zlozysz papierow az po setnych urodzinach😳. Czego Ci nie zycze. Albo moze byc tak, ze zaczniesz planowac zakup willi na Hawajach👍😄. Czego Ci zycze.
Forum -> Życie w Szwecji -> Przejscie na emeryture
Pokaż wpisy

BETONIARZY,GLAZURNIKÓW (PŁYTKARZY) (work.helstockholm@gmail.com)
stolarzy i murazy (Malmö)
Ventilationsmontör (Stockholm)
....Poszukiwany stolarz budowlany.... (Linköping)
Vansta tradgard (Västerhaninge)
Sprzątanie (Kungsängen )
Praca - sprzątanie (Lund, Malmö, okolice)
Serwis (Stockholm)
Więcej

Advents mossa – mech adwentowy.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Härkeberga kaplansgård
Czarnogóra latem
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 18 gości
oraz 0 użytkowników.

Najlepszy darmowy portal randkowy wraz z czatem
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony