Odwiedzin 39195979
Dziś 2492
Wtorek 26 sierpnia 2025

Forum: Sprawy polonijne - Potęzna polska z Kosciołem katolickim

Pokaż wpisy
AutorPotęzna polska z Kosciołem katolickim
MichaelN

Wpisów: 256
Od: 2018-07-24
2025-07-06 16:21
Przes około 1000 lat obowiazywał ogromny szacunek u polskich ludzi dla Koscioła katolickiego. Rok 966 do ~1966. Wiec dlatego pomyslalem sobie ze Polska Misja Katolicka w Szwecji chańbi tą tradycje mocno i negatywnie bo przes około 1000 lat chodziło o wielki szacunek do n.p. biskupa i papieża bardziej nisz aby słyszec msze w swojim języku. Wtedy był łącinski język na mszach. Obawiam sie ze przes chanbienie biskupa w Sztokholmie i jego ulubione msze o 11:00 to my sciągamy na siebie kare Boga i Szatan miał ogromne sukcesy w dewastacji narodu polskiego na tej ziemi szwedskiej.

Czy wy zgadzacie sie ze ważniej przyblizyc swoją wiare do takiej praktyki która obowiozywałą przes około 1000 lat u nas z Polski, zamiast robic oddalenie od biskupa-kardynala i chodzic na polskie msze chanbiąć jednoczesnie najwaznieszego biskupa i kardynala Andersa Arboreliusa?
  Profil uzytkownika: MichaelN     
Anna ZM
Göteborg

Wpisów: 604
Od: 2011-10-25
2025-07-10 11:44
Msze w języku danego kraju nie są hańbą. Msza po łacinie t.zw."msza trydencka", "ryt trydencki" pochodzi od Soboru Trydenckiego (1545-1563), na polecenie którego papież św. Pius V wprowadził jednolity obrzęd mszy dla całego Kościoła rzymskiego. Wersja rytu rzymskiego obowiązywała powszechnie aż do 1970 roku, kiedy to Paweł VI wprowadził Nowy Mszał Rzymski. Wprowadzenie mszy w języku ojczystym miało na celu zwiększenie zrozumienia i uczestnictwa wiernych w nabożeństwach. Oficjalne wprowadzenie Mszy po polsku miało miejsce po wydaniu nowego Mszału Rzymskiego, który pozwolił na większe zaangażowanie wiernych w celebrację. Zmiany te miały ogromny wpływ na sposób, w jaki Polacy uczestniczą w liturgii, a także na ich duchowość i tożsamość religijną.
Co do kardynała Andersa Arboreliusa to jest on także zwykłym człowiekiem nie ideałem. Kiedyś byłam osobiście zaangażowana w sprawie, w której on uczestniczył i nie zachował się wówczas dobrze, ale kto z nas nie popełnia błędów.
  Profil uzytkownika: Anna ZM     
Black_sabath

Wpisów: 1221
Od: 2015-07-31
2025-07-10 12:15

To i teologów mamy na tym "forum"?
  Profil uzytkownika: Black_sabath     
MichaelN

2025-07-10 13:55
Cziekawy wklad Anno ZM. Wiec jak ktos jest turysta w Szwecji to rozumiem w pelni ze bedzie chcial chodzic na polska msze. Ale absolutnie nie rozumiem gdyby ktos kto chce mieszkac na stale w Szwecji to robi. Bo to bylo by podwazanie Swietej Wiary Kosciola Katolickiego. Anders Arborelius nigdy nie byl dziwny wobec mnie poza jednym faktem. Ma taki cienki glos ze mozna go podejrzewac za bycie enuchem. Ale oczywiscie znamy przestepcosc wobec katolikow w Szwecji od niedobrych ludzi i jakby nawet tak bylo, to taki fakt nie zabrania komus bycie ksiedzem. Jedyny zakaz co ja znam jest jak ktos jest homoseksualista, to wtedy nie moze byc ksiedzem. A jest raczej mnustwo tajlendskich burdelow mafijnych w okolicach Sztokholmskich i dowiedzalem sie ze niestety w Tajlandi sa zdesperowany meszcczyzni co dorabiaja jako homoseksualne prostytutki co nawet zrobili sie enuchami pozbywajac sie penisow i.t.d.. Szatan i extremalna lewica moze kocha ruch homoseksualny dlatego bo on reklamuje totalna opozycje do bycie ksiedzem katolickim.

A Black_Sabbath ty powinnes uwazac to za oczywiste aby slyszec polska mowa na temat Swietej Wiary Katolickiej i przestac reklamowac grupe muzyczna Black Sabbath bo ta grupa niestety noszila zbyt za dlugie wlosy u meszczyzn co oznacza rewolucje za bardzo Szatanska. Ufaj ze bycie Polakiem i Katolikiem tradycjonalnym sie oplaca pomimo pokus diabelnych zwiazane z żarzącym się węglem.
Black_sabath

2025-07-10 18:59
Zanim napiszesz kolejną głupotę, to szczrze polecam zapoznanie się z encykliką "Dignitatis humanae", z 1965r Pawła VI.
Dokument ten stanowi deklarację o wolności religijnej, podkreślając prawo każdego człowieka do swobodnego wyznawania religii i brak przymusu w tej sferze.

Te głupoty, które wypisujesz są wykroczeniem przeciwko wierze w Kościele katolickim, inaczej zwane przestępstwami religijnymi, mogą skutkować karami kanonicznymi, nakładanymi przez Kościół, oraz karami przewidzianymi przez prawo państwowe. W zależności od konkretnego czynu, konsekwencje mogą być różnorodne.

Ratuje Cie tylko to,że jesteś chory i niepoczytalny.
Black_sabath

2025-07-10 19:13

I tak na koniec, zebyś nie bredził,
przed II wojna swiatową w Polsce było 6 związków wyznanioch, katolicy stanowili 64%.
Obecnie jest 203 związków, a katolicy, to mniej niz 50%.

I nie ma czegoś takiego jak polski katolicyzm.

A Ty Kajetan reaguj na takie brednie, widzisz że chłop jest chory i ma ucisk na jeden temat, tyle że łamie prawo, a to już admina rola.
Anna ZM
Göteborg

2025-07-10 19:27
Miichael, jak już napisałam wcześniej msze w języku ojczystym nie są od 1970 roku zakazane przez kościól a nawet mają pożyteczny skutek.
Polacy, którzy zostali w Szwecji na stałe lub do emerytury nadal są Polakami a nie Szwedami. Mój mąż jest Polakiem i mieszkamy tu już ponad 40 lat, ale na codzień używamy języka polskiego w 95%. Nasi znajomi to Polacy i nie wyobrażam sobie uczestniczenia we mszy w języku innym niż polski. Po mszy spotykamy znajomych a także obchodzimy ważne święta kościelne jak Boże Narodzenie i Wielkanoc po polsku. Wcześniej używaliśmy języka szwedzkiego w pracy a obecnie używamy języka szwedzkiego jedynie n.p. w kontaktach z urzędami lub w sklepach. Oczywiście oglądamy też szwedzką telewizję i czytamy szwedzką prasę.
Jeśli chodzi i Polaków, którzy przyjechali do Szwecji po wejściu Polski do UE to wielu z nich zna język szwedzki w bardzo ograniczonym zakresie jak również obraca się tylko w środowisku Polaków.
Może jest to dziwne, ale nie negatywne, bo najważniejsze że są to ludzie zintegrowani t.zn szanują i przestrzegają praw oraz zasad życia w Szwecji. Natomiast nie ulegają oni asymilacji, co uważam za pozytywne. Czyli są nadal Polakami chociaż mieszkają poza Polską.
Co do kardynała Andersa Aboreliusa, to nie popełnił on osobiście żadnego przestępstwa. W sprawie, o której wspomniałam, stroną był kościół katolicki w Szwecji i on go reprezentował.
ogarniamwiosne

Wpisów: 431
Od: 2019-03-21
2025-07-10 20:12

O matko, Michał znany jest od lat, jest schizofrenikiem, miewa okresy trudne, nie posiada realnej możliwości oceny rzeczywistości.
Nie ma sensu prowadzenia dyskusji.
  Profil uzytkownika: ogarniamwiosne     
Anna ZM
Göteborg

2025-07-11 12:53
Bardzo moliwe, że tak jest ale każdy na tym Forum powinien być traktowany z szacunkiem a poza tym Michael poruszył ciekawy temat, co zmusiło mnie do poszukania informacji i przemyśleń. Myślę, że korzyść jest obopólna. On prawdopodobnie nie wychował się w Polsce i dlatego myśli trochę inaczej niż emigranci pierwszego pokolenia.
MichaelN

2025-07-11 15:42
Ogarniamwiosne ja bylem w betonowym psychiatryku co wygladal podobnie jak budownictwo w Zwiazku Socjalistycznych Radzieckich Republik i to bylo blisko Sztokholmu centralnego, i tam rusek mie oskarzyl o bycie wariatem. Obiekt zbudowany przes Socjalistow co robili panstwo Szwedskie. Mozliwe ze my z prawicy polskiej i koscielnej jestesmy atakowani przes roznych lewicowych ludzi co maja druk pienedzy w panstwach roznych. Niewiem dlaczego ludzie lojalni wobec panstwa szwedskiego maja ten post widzialny od uzytkujaca osobe Ogarniamwiosne tu. To jest proste dla takich ludzi aby klamac i dodawac etykiete wariat i potem robic antywarunki przy domu ofiary aby potem wygladala ze ich klamstwa sa podbudowane prawda. Ale klamstwo ze ja sie wyrozniam strasznie nie jest prawda. Wiec zrobie lustracje metod wobec mnie wielkimi literami: KLAMLIWA DIAGNOZA + DZWIEKOWE TORTURY PRZES PONAD 5 LAT PRZY DOMIE = TO NIE JEST DEMOKRACJA W SZWECJI BO LEKARZE STOJA NAD PRAWEM ROWNOSCI OBYWATELI.
Baca900

Wpisów: 79
Od: 2024-04-01
2025-07-13 17:03

A ja dorzuce jeszcze : „Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią" (Mt 5,7).

Odjechałeś Michael.
  Profil uzytkownika: Baca900     
Black_sabath

2025-07-20 18:27

Specjalnie dla Michaela i Anny,

to jest oficjalne stanowisko kościoła z czwartku,
kard. Ryś wypowiada się na temat imigrantów:

" Hierarcha odnosi się do sporu w kwestii migrantów i uchodźców, który od kilku tygodni i miesięcy "rozpala publiczną dyskusję". Jak wskazywał, działania podejmowane w tej sprawie "nierzadko powołując się na chrześcijańskie motywacje - w istocie rzeczy z chrześcijaństwem nie mają wiele wspólnego, przypomniał, że katolicka nauka społeczna wyraźnie stwierdza, iż każdy człowiek ma prawo wybrać sobie miejsce do życia i ma prawo w tym miejscu być uszanowanym w swoich przekonaniach, kulturze, języku i wierze.

https://www.msn.com/pl-pl/ wiadomosci/polska/stanowczy-apel-kardyna% C5%82a-ws-migrant%C3%B3w-miejcie-odwag%C4 %99-zamilkn%C4%85%C4%87/ar-AA1IWjIA?ocid= msedgntp&pc=LCTS&cvid=373f0665c5194654a8c 4d4e2a4ad03b5&ei=13
JaNikt

Wpisów: 1088
Od: 2016-04-16
2025-07-20 21:43

A ja odniose sie do tytułu,
w czym ta Polska jest taka potężna?
  Profil uzytkownika: JaNikt     
kawaler

Wpisów: 12480
Od: 2008-10-01
2025-07-21 15:02
"każdy człowiek ma prawo wybrać sobie miejsce do życia"

Gdyby tak bylo to ów hierarcha mialby w swoim palacu biskupim kilkudziesieciu migrantów.

Profil uzytkownika: kawaler     
Black_sabath

2025-07-22 08:55

łącznie z Tobą.
Baca900

2025-07-22 10:41

Pan Kawaler nie jest chyba katolikiem i nie wie na czym polega chrzescijaństwo.
Zadziwiające jest to,że w Polsce jest tylu niewierzących ludzi, choc to kraj katolicki.
kawaler

2025-07-23 12:57
"Chrześcijaństwo nie jest utopią, która sugerowałaby nam, że nasze zdolności do niesienia pomocy są nieskończone i niewyczerpane.
Zawsze powinniśmy pomagać rozumnie, to znaczy roztropnie, aby przez brak rozwagi nie spowodować utraty jakichś innych dóbr, koniecznych do prowadzenia godnego życia przez nas i naszych najbliższych.
Co powiedzielibyśmy o ojcu, który oddałby cały swój majątek na jałmużnę, pogrążając w biedzie swoją żonę i dzieci?"

Nalezy pomagac wszystkim w miare mozliwosci... najlepsza pomoc jest na miejscu w krajach z których przychodza migranci ale jezeli przyjecie jakiejs osoby pod swój dach wiazaloby sie z zagrozeniem dla wlasnej rodziny to bylby to nieodpowiedzialne.

Niestety migranci z dalekich krajów nigdzie w EUropie sie nie zintegrowali i stwarzaja olbrzymie problemy.
Baca900

2025-07-23 14:14

To chyba nowoczesna myśl teologiczna Pana Kawalera.

Nawet jak traktujesz naszą wiarę w aspekcie żartu, to nie należy dzielić się takimi rewelacjami na publicznym forum.
Są granice przyzwoitości.
kawaler

2025-07-23 19:20
Baca teolog? Daj se siana.

Jezeli to co mówisz byloby prawda to w palacach biskupich w Polsce i kuriach mieszkaloby tysiace migrantów,

no i tez mieszkaliby w Watykanie.... a w ogrodach watykanskich byloby pole namiotowe z migrantami
kawaler

2025-07-23 19:23
"Zawsze powinniśmy pomagać rozumnie, to znaczy roztropnie, aby przez brak rozwagi nie spowodować utraty jakichś innych dóbr"....

na przyklad zdrowia i zycia...
Baca900

2025-07-23 20:38

Masz szczęście,że tu chodzi o chrześcijaństwo, religie miłosierdzia, bo gdybys tak pluł na filary wiary w islamie, to juz by cię znalezli i wjechali na chate.

Lepiej już nic nie mów, bo im wiecej opowiadasz, tym bardziej upubliczniasz swóją laicką postawe.
JaNikt

Wpisów: 1088
Od: 2016-04-16
2025-07-23 21:26
Ponowie pytanie, w czym jest ta potęga?
Bo jak patrze na dane, to religijność w Polsce regularnie spada i za 2024r tylko 37% deklaruje praktykowanie.

Moze chodzi o potężne przetwórstwo norweskich łososi, bo tu faktycznie Polska jest swiatowym liderem.
  Profil uzytkownika: JaNikt     
Forum -> Sprawy polonijne -> Potęzna polska z Kosciołem katolickim
Pokaż wpisy

Sprzątanie Sztokholm (Sztokholm)
Praca dla Stolarza (Stockholm )
💎 Sprzątanie – od 160 kr/h (Sundbyberg)
Praca (Älvsjö )
Firma sprzatajaca (Malmo)
MSN fasad AB (Stockholm )
💎 Praca biurowa w firmie sprzątającej (Sundbyberg)
Sprztanie (Skärholmen )
Więcej

Rumuńska wyprawa
Agnes na szwedzkiej ziemi
Tęsknota za Polską kontra życie w Szwecji?
Kościół Ersta w Sztokholmie – historia niezwykłej świątyni
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 24 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony