Autor | Szukam pomocy związanej z zatrudnienie. |
Majkelll900

Wpisów: 3 Od: 2025-07-04
| 2025-07-04 16:13 Witam kilka miesięcy temu przyjechałem do Se oczywiście pracę miałem załatwioną z Polski ... Po przyjeździe zostałem zatrudniony u innej osoby niż miałem być . Do pierwszej wypłaty bylo ok z tym że dostałem ją 29go do wypłaty nie dostałem lona.To początek problemów gdyż drugą wypłatę dostałem 4go została wysłana niewielka kwota około 5tys z prywatnego konta również do niej nie otrzymałem żadnego objaśnienia . Nie podpisałem umowy do dziś jej nie otrzymałem . Po tym okresie zostałem zwolniony pod pretekstem obijania się posiadałem tylko kartę id06.
Po tym jak zostałem zwolniony zacząłem pracę u osoby której miałem pracować na początku tu również nie dostałem ani nie podbpisalem umowy . Otrzymałem łącznie trzy wyplaty chodź nazwał bym to bardziej zapomoga gdyż były to niewielkie kwoty w tym miejscu również kręcone były sztuczne afery bezpodstawne . W chwili obecnej zwolniłem się wracam do kraju pytając pracodawcę jak BD wyglądać moje rozliczenie i również kilkukrotnie podkreślałam iż potrzebuję umowę i paski wypłat nie otrzymałem żadnej odpowiedzi . Tylko iż wynagrodzenie które zostanie wypłacone mi w przyszłym miesiącu zostanie obcięte o" koszta związane z moim zatrudniem oraz karę za opuszczenie miejsca pracy dwa dni " co mogę zrobić w tej sytuacji ? Jak napisałem wyżej nie otrzymałem nie podpisałem umowy więc jak mogłem się z nią zapoznać ? Z góry dziękuję za pomoc |
| |
Poważny temat! Ten temat został oznaczony jako poważny. Oznacza to, że autor oczekuje poważnej dyskusji lub odpowiedzi na pytanie. |
alwa12

Wpisów: 13392 Od: 2015-08-26
| 2025-07-05 01:53 Pomoc Ci nie pomoge, bo naprawde narobiles sobie
takiego bigosu, ze w glowie sie nie miesci.
Kilka miesiecy pracy bez umowy i 3 z de wiete wyplaty?
Czemu wogole podjales prace bez umowy ?
w Polsce tez bys bez umowy podjal ?
Nie ma umowy nie ma pracy.
Nie Ty pierwszy i nie ostatni jestes kiwany-smutne
i bardzo Ci wspolczuje.
Masz jakies swistki, czy slad w komorce tych wyplat ?
Mozesz postraszyc pracodawce ze albo calaforsa
natychmiast, albo zglaszasz go do Skatteverket
( urzad podatkowy) i na policje.
Kanciarze bardzo boja sie Skattev. bo z nimi nie ma
zartow.
Mozliwe ze ten urzad nie odbije twojej forsy, bo nie jest od tego, ale firme mu przeczesze i walnie
domiar za wiele lat. o ile ten Twoj pracodawca nie jest
skoligacony z wladzami gminy.
powinienes jedno zrobic w oskarzeniu, o ile do tego
dojdzie, zglosic na policje ze byles niewolnikiem
i w Skattev. tez tak zglosic.
postrasz zdecydowanie i spokojnie pracodawce i jego
ksiegowa o ile taka ma.
|
| |
Majkelll900

| 2025-07-05 10:40 Tak mam ,również te karty id06 |
| |
Majkelll900

| 2025-07-05 10:44 Kwestia czemu ja podjąłem gdyż wydałem na ten wyjazd wszystkie oszczędności a nawet więcej ...na dzień dzisiejszy psycholog nie pomorze pół smiechem pół żartem |
| |
Anna ZM Göteborg

Wpisów: 604 Od: 2011-10-25
| 2025-07-09 21:19 Chciałabym wiedzieć jakiej pomocy potrzebujesz. Czy chodzi ci o znalezienie nowej pracy, czy też o wypłatę zaległych pieniędzy. To znaczy, czego dotyczą twoje żadania. Umowa ustna też obowiązuje w Szwecji. Jeśli pracodawca nie płaci lub nie daje specyfikacji wypłaty, to masz prawo przerwać pracę.
Alwa ma rację, jeśli nie dostałeś specyfikacji zgłoś firmę PISEMNIE do urzędu skarbowego. Jeśli masz dowody wykonanej bez wynagrodzenia pracy i znasz kwotę należną ci, to skorzystaj z pomocy komornika.
Poza tym nie wiem jaki masz zawód. Napisz podanie o pracę i CV po angielsku i poszukaj pracy w solidnej firmie szwedzkiej lub polskiej n.p. Procyon lub Lambda. |
| |
Black_sabath

Wpisów: 1221 Od: 2015-07-31
| 2025-07-09 22:04
Vivat piekna Szwecja. |
| |