Odwiedzin 38984278
Dziś 1052
Poniedziałek 16 czerwca 2025

Forum: Auto-Moto - Jazda autem po Polsce zarejestrowanym w Szwecji.

Pokaż wpisy
AutorJazda autem po Polsce zarejestrowanym w Szwecji.
Mareczkowski
Goteborg

Wpisów: 4
Od: 2025-03-25
2025-03-25 21:31
Cześć, chciałbym dopytać się jak wygląda sprawa jazdy po Polsce zarejestrowanym w Szwecji. Sytuacja wygląda następująco, auto zarejestrowane w Szwecji wraz z ważnym przeglądem jak i ubezpieczeniem OC. Auto użytkowane nie przeze mnie, a członka mojego rodziny zameldowanego w Polsce, wszystkie dokumenty potwierdzające rejestracje, ubezpieczenie, oraz pozwolenie na użytkowanie auta będą w jego rękach podczas użytkowania. Wracając do mojego pytania, jak długo takowym pojazdem może poruszać się On po Polsce? Jest jakieś ograniczenie czasowe, coś trzeba opłacić? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  Profil uzytkownika: Mareczkowski     
Poważny temat! Ten temat został oznaczony jako poważny. Oznacza to, że autor oczekuje poważnej dyskusji lub odpowiedzi na pytanie.
Baca900

Wpisów: 75
Od: 2024-04-01
2025-03-25 22:01

Jezdzi ile chce, nie ma ograniczen, ale OC opłacone ze wskazaniem na innego kierowce i oczywiscie obowiazkowe AC, chociaz przy stłuczce i kradziezy i tak bedzie ostra jazda. Nie potrzebne sa jakies specjalne papiery na uzyczenie.
  Profil uzytkownika: Baca900     
Baca900

2025-03-25 22:06

I jeszcze jedno, jeśli auto bedzie dłuzej niż rok, to będzie problem pozniej wjechac nim do S.
Mareczkowski
Goteborg

2025-03-26 22:40
Czemu miałby być dym, jeśli byłby wpisany do ubezpieczenia i czemu koniecznie z AC, jest to dla swojego bezpieczeństwa czy odgórnie narzucone? Jeszcze jedno pytanie, jak to wygląda z jazdą po Szwecji, oraz z przekraczaniem granicy, tzn. podróżą promem. Upoważnienie na użytkowanie w języku angielskim wystarczy?
Anna ZM
Göteborg

Wpisów: 596
Od: 2011-10-25
2025-03-27 14:33
Najlepiej spytać w Polsce w instytucji odpowiadającej szwedzkiemu Transportstyrelse. N.p. w Szwecji osoba tu zamieszkała, t.zn z numerem personalnym może jeżdzić samochodem zarejestrowanym za granicą jedynie 7 dni.
  Profil uzytkownika: Anna ZM     
melchior

Wpisów: 910
Od: 2018-08-18
2025-03-27 18:25

A jak udowodnic te 7 dni jak teraz nie ma granic?
I wiem co mówie, bo miałem dokładnie taki sam problem z psem.
  Profil uzytkownika: melchior     
Mareczkowski
Goteborg

2025-03-27 21:18
Dopytałem się u źródła i dowiedziałem się iż limitu jazdy po Polsce takim autem nie ma, jedynym wymogiem jest, aby posiadać wszelkie dokumenty auta, oraz upoważnienie aby auto nie zostało odholowane na parking policyjny, oraz nie zatrzymani do czasu wyjaśnienia sprawy. Co do jazdy po Szwecji, kontaktowałem się z ambasadą Szwecji w Polsce, niestety nie udzielono mi informacji i odesłano mnie do transportstyrelsen, aktualnie czekam na informacje, odpowiedź ma przyjść na dniach.
Baca900

2025-03-27 23:43

Przecie mówiłem.
Mareczkowski
Goteborg

2025-04-02 20:12
Przyszła wiadomość, podobnie jak w Polsce. Potrzebna jest pierwsza część dowodu rejestracyjnego, oraz dokument, który potwierdzi możliwość użytkowania pojazdu przez osobę prowadzącą.
Forum -> Auto-Moto -> Jazda autem po Polsce zarejestrowanym w Szwecji.
Pokaż wpisy

Dam prace (norsborg)
Zatrudnimy od zaraz pracowników ogólnobudowlanych (Åkersberga )
Prace budowlane (Värnamo)
praca kucharz (Taby)
Sprzątanie extra (Sztokholm)
Kobieta lub mezczyzna do mycia okien i sprzatanie (Stockholm)
Sprzatanie (Upplands Väsby )
Städ hjälp (Södertälje)
Więcej

Evert Taube na Gamla Stan
Agnes na szwedzkiej ziemi
Katarina kyrkobacke
Węgry czyli wielkanocny wypad.
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 46 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony