Autor | Urlop w Szwecji |
Wiola88

Wpisów: 11 Od: 2023-09-21
| 2025-03-21 23:16 Witam serdecznie,
Czytałam kilka starych wątków w tym temacie jednak niestety nie jest możliwe już komentowanie ich dlatego piszę bo chcę się dowiedzieć jak wyliczyć dni swojego urlopu oraz kwotę jaką powinnam otrzymać. Dodam że wiem o tym że rok urlopowy liczony jest od 1 kwietnia ubiegłego roku do 31 marca tego roku Ja swoją pracę - pierwszą rozpoczęłam 12 kwietnia ubiegłego roku jednak w umowie nie było nic o urlopie bo to była umowa w razie potrzeby i 1 czerwca dostałam umowę na 6 miesięcy na 75 % ( 30 h minimum tygodniowo a wiec 120 miesięcznie ) z tym ze tych godzin zawsze było więcej a wypłata u mnie jest za każdym razem inna. W tej umówieniu mam prawo do 25 dni urlopu i w grudniu dostałam na stałe już i na tych samych warunkach tzn dalej 75 % z możliwością pracy więcej i z inna stawka na godzine. I chciałabym dowiedzieć się jak obliczyć ile dni urlopu mi się należy ? Czytałam artykuł w którym był podany przykład i akurat była ta sama sytuacja co moja a wiec osoba zaczęła prace od 1 czerwca ubiegłego roku i było napisane ze ma w tym roku prawo do 21 dni płatnych i 4 bezpłatnych… Trochę mnie to zdziwiło bo sądziłam ze na miesiąc pracy przypada 2 dni urlopu a wiec wychodzi 20 dni. W innym artykule czytam ze w ogóle w tym roku nie należy mi się urlop płatny bo zaczęłam prace od 1 czerwca tamtego roku a rok urlopowy jest od 1 kwietnia. I chciałabym upewnić się czy mam prawo do tych 20 dni płatnego urlopu bo chce złożyć wniosek o urlop do końca marca i chce wziąć 4 tygodnie urlopu 3 tyg lipca i 1 sierpnia.
Druga kwestia liczy się wynagrodzenia za urlop i tu jest trudniejsza sprawa bo moje dochody są co miesiąc zmienne od momentu gdy pracuje. Tylko za luty dostanę teraz wypłatę równo za 120 h czyli tyle ile mam w umowie bo było mało pracy ale wcześniejsze miesiące miałam po 140h czasem 150. Niestety płacone normalnie za stawkę godzinowa i to trochę mnie dziwi bo nie wiem czy te wszystkie godziny powyżej 120 nie powinny być liczone inaczej jako nadgodziny ale to może na inny wątek. I nie wiem teraz jak wyliczyć kwotę która powinnam otrzymać tzn otrzymam za 20 dni tyle ile w umowie a wiec za 6 h pracy x stawka na godzine x 20 dni czyli pensje normalna przewidziana z umowy brutto i czy tylko tyle czy + 12% tez ? Dodam ze ja w comiesięcznej specyfikacji nic nie mam płaconego. Wiem ze są osoby którym płaci co miesiąc i potem chyba nie maja płatnego urlopu ale to tez dziwne bo te 12% to dodatek urlopowy i nawet jeśli ktoś go otrzymuje co miesiąc w każdym wynagrodzeniu to chyba powinien za urlop dostać pensje normalna tylko już bez tego dodatku czy się mylę ? W każdym razie ja nic nie mam co miesiąc wypłacanego i teraz nie wiem czy należy mi się pensja za miesiąc pracy tak jakby ( nie mam stałego wynagrodzenia tylko w umowie ile godzin musze minimum pracować w tygodniu i stawke godzinowa ) z tym dodatkiem 12% jeszcze czy tylko pensja sama tak jakbym przepracowała 120 h ? A jeśli z tym dodatkiem 12% to jak go wyliczyć ? Od dziennego zarobku czyli 6h x stawka za godzine i z tego 12% i potem dodać to do dziennego zarobku i pomnożyć przez 20 czy te 12% wylicza się może ze wszystkich miesięcy które przepracowałam do tej pory z prawem do urlopu a wiec od 1 czerwca i mam każdy miesiąc dodać do siebie brutto i z tego wyliczyć 12% ? Bo każdy miesiąc to inna kwota brutto. Bo dziwne dla mnie jest to ze za sam urlop płaci za 6 h dziennie bo tyle wynika z umowy a dodatek 12% tez miałby być liczony z tych 6h x stawka godzinowa gdzie w innym wątku czytałam ktoś pisał ze osoba ma dodać kwoty brutto wszystkich miesiący i z nich obliczyć 12%. Urlop liczą mi na podstawie 120 h pracy gdzie prawdopodobnie tych godzin byłoby więcej niż 120 ale tak u nas liczą chyba ze 6 h za dzień ale dlaczego 12% tez liczone jest ze 120 h a nie z kwot brutto wszystkich wcześniejszych miesięcy gdzie tych godzin było znacznie więcej co miesiąc niż 120 a wiec i wynagrodzenia były większe. Powinno wszystkie dodatki liczyć się i nadgodziny wcześniejsze mimo ze niestety ja za każda godzine mamy mam płacona stawke godzinowa i jak mam 150 h to x stawka a nie ze 120 h za stawke godzinowa a pozostałe 30 h jako ponad mój etat EXTRA jakoś liczone. Czy te 12% mam policzyć ze 120 h w miesiącu czy dodać wszystkie wynagrodzenia od czerwca do marca tego roku i z tej kwoty obliczyć sobie 12% ? Dziękuje za wytrwanie do końca i ewentualna pomoc |
| |
Poważny temat! Ten temat został oznaczony jako poważny. Oznacza to, że autor oczekuje poważnej dyskusji lub odpowiedzi na pytanie. |
Anna ZM Göteborg

Wpisów: 595 Od: 2011-10-25
| 2025-03-23 20:46 Podziwiam cię, że tyle napisałaś. Ja nie znoszę pisania, dlatego krótki komentarz.
W twojej sytuacji cała kwota urlopu powinna być naliczona następująco:
(Zarobek brutto wypłacony w okresie od 1.04.2024 do 31.03.2025) X 0,12, czyli 12%. Jeżeli podzielimy wynik przez 25 dni, to tyle powinnaś dostać za każdy dzień urlopu.
Polecam ci link
https://verksamt.se/person al-rekrytering/ledighet/semesterlon-semes terersattning/timanstallda-procentregeln
Jeśli masz jakieś pytania, to napisz do mnie i podaj swój numer telefonu. Mój email to polonus26@gmail.com |
| |
Wiola88

| 2025-03-26 17:57 A jeśli pracuje od 1 czerwca to rozumiem ze moje zarobki od 1 czerwca ubiegłego roku do końca tego miesiąca ? I druga kwestia : jeśli mam 21 dni płatnego urlopu bo tak wyliczyłam bo pracuje od 1 czerwca a nie 1 kwietnia wiec nie mam 25 dni urlopu to dziele przez 21 ? |
| |
Anna ZM Göteborg

Wpisów: 595 Od: 2011-10-25
| 2025-03-27 14:17 Tak, ale powinni wypłacić ci po prostu całą kwotę, bo masz też prawo do 4 dni bezpłatnych. Każdy ma prawo do 25 dni w roku wolnych na urlop, tylko zapłata zależy od przepracowanego wcześniej okresu w roku "urlopowym". Nie wiem jak policzyłaś 21 dni, bo pracując w różnym wymiarze czasu jest to trudne, dlatego obliczenie procentowe jest łatwiejsze. |
| |
Wiola88

| 2025-03-30 13:27 To jak mam obliczyć ile dni urlopu płatnego uzbierałam pracujac od ubiegłego roku i mając umowę z prawem do urlopu od 1 czerwca ? Ja policzyłam ze 2 dni na miesiąc wiec 2x10 miesięcy ( do 31 marca tego roku ) i zaokrąglając do pełnych dni to wyszło mi 21 dni urlopu płatnego. Mogę wziąć 25 dni wolnego ale po co skoro a 4 mi nie zapłacą tylko za 20 a odejmą chyba nawet |
| |
Michalski

Wpisów: 271 Od: 2023-02-24
| 2025-03-31 13:12
Anna jest jak zwykle profesjonalna i bardzo uczynna, ale jedynym w 100% wiarygodnym źródłem jest Wiolu Twój pracodawca.
Po prostu zapytaj ile masz dni urlopu i za ile
|
| |