Autor | Zamknięcie konta w banku |
Pagka97

Wpisów: 2 Od: 2025-02-04
| 2025-02-04 19:55 Cześć.
Potrzebuję waszej pomocy, informacji na temat zamknięcia konta w Szwecji. Otóż mam konto w Swedbanku. Z przyczyn rodzinnych zjechałam 1,5 roju temu do Polski i zostawiłam konto do rozliczenia, gdyż uzyskałam informację wcześniej, że konto mozna zamknąć telefonicznie przez id bank. Niestety mam teraz problem, ponieważ:
1) konto mamy wspólne z mężem
2) nie mam ważnego ID kort
3) nie mieszkamy w Szwecji
4) zablokowali mi dostęp na ID baku i nie mogę poprzez konto logujac sie na stronę internetową banku zamówić nowe Bank ID ponieważ woła mnie o skan szwedzkiego prawa-jazdy( nigdy nie mialam) lub National ID kort
Jak próbowałam dzwonić do banku ( tyle ile udało mi się zrozumieć) nie mogą udzielić mi informacji bo muszą zidentyfikować moją autentyczność żeby zamknąć konto
Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć, coś doradzić jak mogę zamknąć konto bez przyjazdu do Szwecji ?
Czy jest możliwość, żeby ktoś zamknął za mnie konto ? udzielając komuś upoważnienia ? Jeżeli tak, to czy musi być to upoważnienie sporzadone w Szwecji czy mogłoby być przez polskiego Notatiusza ?
Czy ewentualnie inna identyfikacja ? Mam dostep do konta internetowego.
Pytam tutaj, ponieważ nie udało mi się uzyskać tych informacji w banku, ponieważ mój jezyk jest kiepski. Proszę o wyrozumiałość.
Dziękuję
|
| |
Poważny temat! Ten temat został oznaczony jako poważny. Oznacza to, że autor oczekuje poważnej dyskusji lub odpowiedzi na pytanie. |
Anna ZM Göteborg

Wpisów: 575 Od: 2011-10-25
| 2025-02-07 12:06 Zadałam twoje pyatanie wirtualnemu asystentowi w Banku. Oto odpowiedź
För att avsluta ett gemensamt konto behöver båda kontohavarna godkänna avslutet.
Det gör ni tillsammans på ett kontor eller genom att ringa in till oss legitimerade var för sig.
Czyli, że można to zrobić telefonicznie, ale obydwoje musicie zadzwonić do banku i wylegitymować się podając swój bankowy kod identyfikacyjny. Następnie obydwoje musicie wyrazić zgodę na zmknięcie konta. |
| |
Anna ZM Göteborg

Wpisów: 575 Od: 2011-10-25
| 2025-02-07 13:20 Możesz to zrobić przez osobę upoważnioną. Takie upoważnienie załatwia się następująco, według informacji na stronie internetowej banku.
Om fullmaktsgivare befinner sig utomlands behöver en fullmakt bevittnas av svensk ambassad eller svenskt konsulat i landet där fullmaktsgivaren befinner sig. Ambassaden eller konsulatet gör id-kontroll och intygar identiteten genom att bevittna fullmakten och stämpla den samt vidimera en kopia av fullmaktsgivarens id-handlingar. Fullmakten skickas sedan till aktuellt bankkontor tillsammans med kopian av id-handlingen. |
| |
Pagka97

Wpisów: 2 Od: 2025-02-04
| 2025-02-08 19:11 Dziekuje za informacje. Udało mi się zidentyfikować za pomocą personliga pin kod i powiedzialam że chce zamknąć konto. O ile dobrze zrozumiałam to mąż ma zadzwonić i też powiedzieć że chce zamknąć i po sprawie będzie. Mam nadzieję, że to zalatwi sprawę i konto zostanie faktycznie zamknięte dla mnie i męża. |
| |