Odwiedzin 38559998
Dziś 1700
Środa 22 stycznia 2025

Forum: Życie w Szwecji - Skatteverket deklaracja a Polski Urząd Skarbowy

Pokaż wpisy
AutorSkatteverket deklaracja a Polski Urząd Skarbowy
Manti

Wpisów: 4
Od: 2025-01-08
2025-01-08 12:23
Obecnie mieszkam na stałe w Pl. Wymeldowana jestem ze Szwecji.W 2022 roku dostałam z Försäkringskassa pienidze mimo, że im wcześniej zgosiłam, ze mi się nie należą w koncu faktycznie przyznali mi racje i wszystko im zwrócilam. W miedzy czasie skatteverket wystawiła mi deklaracje z której sie rozliczyłam w 2023 roku potem zgłosiłam do Skatteverket, ze zwróciłam wszystko do Föräkringskassan i to uwzględnili ale napisali, że odciagneli podatek w wysokości 6.500 koron i to wszystko zaznaczam nie miałam żadnych dochodów w 2022 roku w Szwecji. Własnie zadzwonil do mnie z Urządu Skarbowego w PL i mówią ,ze powinnam te dochody zgłosić w polskiej deklaracji za 2023 rok i że obecnie grozi mi kara skarbowa i karne odsetki ,mój stan emocjonalny sięga zenitu.. może ktoś miał do czynienie z podobną sytuacją..
  Profil uzytkownika: Manti     
melchior

Wpisów: 896
Od: 2018-08-18
2025-01-08 16:53

Ale w czym problem, bo nie rozumiem.
  Profil uzytkownika: melchior     
ogarniamwiosne

Wpisów: 412
Od: 2019-03-21
2025-01-08 17:08

A podatek w Polsce zapłaciłaś ?
/od tej kwoty, którą dostałaś, bo ona była Twoim przychodem/.

Profil uzytkownika: ogarniamwiosne     
ogarniamwiosne

Wpisów: 412
Od: 2019-03-21
2025-01-08 20:29

I nie rozumiem z jakiego tytułu był podatek 6500 koron?
  Profil uzytkownika: ogarniamwiosne     
LukiPL

Wpisów: 62
Od: 2023-04-17
2025-01-09 10:34
Trudno zrozumieć o co chodzi, czy podatek się należy czy nie. Weź informacje z SKV na papierze i idź z tym do doradcy podatkowego.
  Profil uzytkownika: LukiPL     
Anna ZM
Göteborg

Wpisów: 572
Od: 2011-10-25
2025-01-09 12:34
Uważam, że wszystko jest w porządku.
FK wypłaciła ci w 2022 roku kwotę NETTO, tz.n potrąciła wstępnie z całej kwoty BRUTTO podatek i ten wpłaciła na twoje konto podatkowe do SKV.
Ty powinnaś zgłosić kwotę BRUTTO do polskiego urzędu podatkowego w 2023 i poprosić jednocześnie o uwzględnienie podatku zapłaconego w Szwecji jako zaliczki. Wówczas polski urząd naliczyłby ci prawidłowy podatek za rok 2022 według prawa polskiego.
W 2023 oddałaś FK kwottę NETTO. To znaczy, że FK musi sama starać się o zwrot potrąconego ci i wpłaconego na twoje konto podatkowe podatku w SKV.
Ty nic nie tracisz, bo oddałaś, to co dostałaś. Stratna była tylko FK o kwotę twojego podatku.
Nie sądzę, aby potrzebny był ci jakiś doradca podatkowy.
Po pierwsze kosztuje a po drugie niekoniecznie się zna na tym. Tu potrzebna jest tylko logiczne myślenie.
  Profil uzytkownika: Anna ZM     
Majka111

Od: 2024-03-03
2025-01-09 12:45
Twój problem dotyczy rozliczenia z urzędem skarbowym w Polsce. Potrzebujesz uzyskać stamtąd dokładne informacje.
Będzie to trudne, ponieważ teraz w Polsce władze interpretują prawo jak im się podoba, tzn wedug zasady "tak jak my to rozumiemy" co ma często katastrofalne skutki dla obywateli.

Profil uzytkownika: Majka111     
Majka111

2025-01-09 12:49
To, że zadzwonili a nie wysłali do ciebie pisma, to już śmierdzi.
Nie udzielaj żadnych informacji telefoniczne. TYLKO PISEMNA KORESPONDENJA!!!
Manti

2025-01-09 14:44
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Mam pytanie do Anny jeśli można czy ja powinnam czekać na oficjalne mnie wezwanie do Urzędu Skarbowego czy poprostu sama sie umowić z nimi na spotkanie, kobieta która do mnie zadzwoniła była bardzo niekompetentna i powiedziała że okazuje sie że mam dochód ze Szwecji za 2022 rok 6.500 koron..ona jakby nie rozumiała jak jej tłumaczyłam uwarunkowania tej sytuacji..
ze wszystko oddałam...
Pikowany_Kon

Wpisów: 14139
Od: 2015-10-25
2025-01-09 20:06
"Będzie to trudne, ponieważ teraz w Polsce władze interpretują prawo jak im się podoba, tzn wedug zasady "tak jak my to rozumiemy" co ma często katastrofalne skutki dla obywateli.
"

Nic dziwnego po 8 latach rzadow przestepcow naprawienie tego i powrót do demokracji i normalnosci zajmie sporo czasu.
  Profil uzytkownika: Pikowany_Kon     
Majka111

2025-01-09 21:18
Anna być może jeszcze się odezwie... pani z urzędu skarbowego już ci swoje powiedziała. Teraz na ciebie kolej, abyś odezwala się do niej. Jeśli tego nie zrobisz to urząd skarbowy może zinterpretować sytuację "tak jak on to rozumie" , czyli na twoją niekorzyść.
Jak napisałam wyżej, wyślij mejla i opisz wszystko.

melchior

2025-01-09 22:12

"urząd skarbowy może zinterpretować sytuację "tak jak on to rozumie" , czyli na twoją niekorzyść."

ha ha ha, odkrycie na miarę lotu w kosmos.

Anna ZM
Göteborg

2025-01-10 16:40
Urząd skarbowy w Polsce prawidłowo interpretuje prawo. Poprzednio były błędy spowodowane brakiem porozumienia między urzędami. Otóż każdy obywatel unijny ma obowiązek zgłosić w urzędzie skarbowym kraju, którego jest rezydentem, WSZYSTKIE dochody uzyskane w dowolnym kraju na świecie w ciągu poprzedniego roku kalendarzowego.
Nasi rodacy często nie zgłaszali w Polsce dochodów ze Szwecji albo odwrotnie, tzn. ci którzy tu mieszkają zatajali dochody z Polski. Muszę ci powiedzieć, że szwedzki urząd skarbowy jest bardzo surowy w takich przypadkach.
Ponieważ wypłata z FK nastąpiła w 2022 roku, to należało ją zgłosić jako dochód w 2022 roku, bo okres naliczania podatku liczy się od 1 stycznia do 31 grudnia danego roku. Nie ma znaczenia czego dotyczy wypłata, ważna jest data jej uzyskania i dlatego n.p. pensja za grudzień 2022, wypłacona w styczniu 2023 jest wliczana do deklaracji za rok 2023.
Jeśli możesz, to spotkaj się z tą urzędniczką, bo tu zaszło proste niezrozumienie prawa z twojej strony. Nie jest to jakieś wielkie przestępstwo.
Jeśli chcesz porozmawiać, to podaj mi swój numer telefonu przez mój e-mail: polonus26@gmail.com
melchior

2025-01-10 17:37

Wszystko załatwisz w polskim urzędzie skarbowym, bez większego problemu, to sa nienalezne pieniądze na Twoim koncie, czyli wystapił przychód, a od tego jest podatek.

https://www.podatki.biz/sn _autoryzacja/logowanie.php5/artykuly/zwro t-nienaleznie-pobranego-wynagrodzenia-trz eba-rozliczyc-w-pit_61_47952.htm?idDzialu =61&idArtykulu=47952
JaNikt

Wpisów: 1064
Od: 2016-04-16
2025-01-11 12:12

To jest dobre: "Jak napisałam wyżej, wyślij mejla i opisz wszystko."
W Polsce to można wysłać męża po zakupy.
Widać że nie masz pojęcia o polskich urzędach.
  Profil uzytkownika: JaNikt     
Manti

2025-01-12 16:32
Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję wszystkim którzy się zaangażowali w pomoc, doceniam. Nie odpisałam od razu ponieważ miałam ciężki piątek po zaloogowaniu się na moje konto w US w PL zobaczyłam gigantyczną kwotę wraz z odsetkami karnymi.. mój zgon był bardzo blisko, zadzwoniłam do kobiety , która się zajmuje moją sprawą i wyjaśniłam wszystko, po rozmowie napisałam do niej obszernego e-mail z objaśnieniem całej sytuacji i załączyłam mój SKV w, którym widnieje, że nie miałam żadnych dochodów w 2022 roku w Szwecji.. nie życzę nikomu takiej sytuacji. Ignorantia legis nocet (nieznajomość prawa szkodzi).Bardzo dużo poczytałam o uwarunkowaniach wpisywania dochodów osiągniętych zagranicą dla zwykłego laika nie jest to proste..mam stres aby zadzwonić do US w Pl i dopytać o szczegóły bo boje się zaraz kontroli naszych pitów, człowiek nic nie zrobi płaci podatki i tyle problemów. Anne mam pytanie czy mogę napisać do Ciebie na e-mail z kilkoma pytaniami odnośnie deklaracji? Chciała bym mieć te informacje dla moich rodaków w Pl mam kilkoro przyjaciół którzy się przeprowadzili do Pl ze Szwecji i maja z nią różne związki np.sa rezydentami polskimi a mają emerytury i polskie i szwedzkie..itd.Dziękuję Pozdrawiam serdecznie.
Anna ZM
Göteborg

2025-01-12 21:01
Oczywiście. Napisz do mnie na mój "służbowy" adres mejlowy: polonus26@gmail.com.
Napisz mi też swój numer telefonu, bo ja też mam pytanie do ciebie związane z twoją sprawą.
Ostatnio zgłosił się do mnie po pomoc nasz rodak, który jest w podobnej sytuacji jak ty i chciałabym coś sprawdzić.
Manti

2025-01-13 09:34
Super bardzo dziękuję.
Forum -> Życie w Szwecji -> Skatteverket deklaracja a Polski Urząd Skarbowy
Pokaż wpisy

Mallarz (Stockholm )
Praca w lesie ( Röjning) (Fagersta)
Lokalvårdare sökes omgående (Solna)
Kobieta do sprzatania (Stockholm)
Sprzątanie (Göteborg )
Sprzatanie Sztokholm (Stockholm)
Praca w Hiszpanii (Sztokholm)
Stolarzy, murarzy i glazurników (Halland)
Więcej

Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Risgrynsgröt czyli świąteczna ryżowa owsianka.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
Bruna bönor czyli wigilijna czarna fasola.
Fiskbullar czyli szwedzkie rybne klopsiki.
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie
Wielojęzycznośc czterolatki - podsumowanie
Polska Mama Za Granicą

Odwiedza nas 24 gości
oraz 0 użytkowników.

Praca na etacie a działalność gospodarcza.
Wynajmę pokój w Hjo
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony