Autor | Kozica | alwa12

Wpisów: 13282 Od: 2015-08-26
| 2024-12-18 14:23 Dowiedzialam sie ze kozie mieso, to najzdrowsze
i najczestsze mieso, ktore zawiera wiele witamin,
mineralow, oxydantow i nie zawiera tluszczu.
| | | alwa12

Wpisów: 13282 Od: 2015-08-26
| 2024-12-18 14:28 Urwal mi sie dalszy ciag tekstu
Pisza, ze kozie mieso zawiera wiele witamin z grupy B
inne, i mineralow.
Likwiduje zly cholesterol, obniza wage, co dla cukrzykow
i nie tylko jest bardzo wazne.
Podobno nie ma odoru kozy, mozna gotowac, grilowac
lub dusic.
Czy ktos z Was jadl kozoe mieso i jak to wyglada
w praktyce?
Podobno jest bardzo drogie, bo tio rarytas. | | | alwa12

Wpisów: 13282 Od: 2015-08-26
| 2024-12-20 17:19 Hej Ferajno, widze ze nikt nie jadal koziego miesa,
ja tez, moze jak pojade do Polski, to cos wrzucimy
na ruszt i potem dam znac, czy smakowalo, czy schudlam
i czy czuje sie zdrowsza i odmlodniona
Pewnie przygotowujecie zarelko, ciekawe jakie?
Nie bedzie makowca, tylko moj tadycyjny sernik.
Murzynek na brandy i kawie z wkladka powidel miedzy
warstwami.
Moje ogorki nie doczekaly Swiat, moje male swinki
czyli dzieci i wnuki wszystko schrupaly, ja tez
Do salatki uzyje smörgåsgurka, salatka z nimi samakowo
jest o wiele lepsza.
Karpi nie mam, bo polskie sklepy, a takze szwedzkie sprowadzaja gie, a nie karpie.
W Zalesiu Gornym k/o Warszawy sa caly czas bardzo
dobre karpie. Juz przykazalam rodzinie, ze maja kupic
na moj przyjazd, jakos na wiosne.
Pisze to wszystko by podtrzymac tradycje tego Tematu.
Kiedys bylo tu huczno przed kazdymi swietami, a teraz
cisza jak makiem zasial-szkoda.
Mam nadzieje, ze czujecie sie dobrze i ze Wasze Swieta
uplyna w radosnej atmosferze, czego zycze Wam
Wszystkim bardzo serdecznie.
| | | alwa12

Wpisów: 13282 Od: 2015-08-26
| 2024-12-20 17:27 Piszac o Zalesiu Gornym, mialam na mysli stawy, ktore
tam sie znajduja i wlasciciela, ktory nie ulaga
nowomodnym paszom i karmi karpie tak jak w latach 60.
Karpie z tych stawow smakuja fenomenalnie-polecam
Moja rodzina od lat bezposrednio tam sie zaopatruje,
nigdy w sklepie- taniej i smaczniej. | | | melchior

Wpisów: 909 Od: 2018-08-18
| 2024-12-20 22:36 Ale o co chodzi? | | | alwa12

Wpisów: 13282 Od: 2015-08-26
| 2024-12-21 00:30 O koze i karpia
*********************
Melchior, cofnij sie w tym Temacie kilka lat wstecz,
wtedy zrozumiesz o co chodzi.
Radosnych Swiat. | | | melchior

Wpisów: 909 Od: 2018-08-18
| 2024-12-21 18:38
Kozica a koza to dwa różne zwierzęta.
Kozica (Rupicapra) – rodzaj ssaków z podrodziny antylop (Antilopinae) w obrębie rodziny wołowatych. Nie jest zwierzęciem udomowionym.
Koza jest zwierzęciem rolniczym, które było jednym z pierwszych udomowionych zwierząt. Tak Koza jest wykorzystywana do produkcji mleka, mięsa, sierści. Ale Koza jest wykorzystywana przede wszystkim do produkcji mleka. Jest podgatunkiem C. aegagrus udomowionym z dzikiej kozy z południowo-zachodniej Azji i wschodniej Europy. Koza jest członkiem rodziny Bovidae i podrodziny Caprinae, co oznacza, że jest spokrewniona z owcami.
Teraz słucham, mówisz o kozicy czy o kozie? | | | alwa12

Wpisów: 13282 Od: 2015-08-26
| 2024-12-21 21:40 Melchior, no sama nie wiem, zabiles mi klina, ale to
po trochu wina autora artykulu, ktory przeczytalam.
Pisal o kozicy, a potem, ze kozie mieso jest zbawienne.
Masz racje, kozice zyja w gorach i jakos uszlo to mojej
uwadze- dawno nie chadzalam na wedrowki gorskie,
oj dawno.
Mysle, ze autor artykulu mial ograniczona szpalte
i zamiast uzyc slowa kozie mieso, uzyl slowa kozica,
bo bylo krocej,
Moze nawet nie wiedzial ze sa zwierzeta takie jak
kozice i zyja na wolnosci.
Po przeczytaniu Twojego wyjasnienia koza/kozica,
wysuwam wniosek, ze mieso kozicy jest zdrowsze,
niz mieso kozy na dzien dzisiejszy- pasza.
Dziekuje za uswiadomienie, na polowanie w gory nie
pojde, bo i tak jedzona przez cale zycie wieprzowina, (mniam, mniam), zrobila swoje i zaden chirurg nie
jest w stanie przywrocic mi zdrowia i wygladu
dwudziestolatki
| | | alwa12

Wpisów: 13282 Od: 2015-08-26
| 2024-12-21 21:52 Posmedze troche w tym Temacie, ale wlasnie zrobilam
sobie przerwe po ulepieniu 160 pierogow z kapusta
i grzybami i ruskich.
Kazdego roku mowie sobie, ze to ostatni raz, a potem
znow mi odwala
Taki syndrom wigilijny powinno sie leczyc, a w dodatku
wziely mnie marzenia o koziczym miesie, ktore ponoc
tak uzdrawia
Jednym slowem, stare baby powinny byc odlaczone
od internetu, przynajmniej w okresach swiatecznych  | | | yoka

Wpisów: 1858 Od: 2015-05-14
| 2024-12-22 00:22
ha ha, Alwa nie ma czegoś takiego jak kozicze mięso.
Kozice, to podgatunek antylopy, szczerze nie słyszałem żeby w Europie były jadalne.
Co innego kozy, u nas powszechnie jadane.
Kozie mięso to kozina, ale szczególnie uwielbiana jest młoda koza, wtedy to kozlina.
Lux de lux są żeberka kozie w glazurze podawane z pieczoną śliwką. | | | alwa12

Wpisów: 13282 Od: 2015-08-26
| 2024-12-22 02:22 Yoka,jak jak ja czekalam zebys sie odezwal, bo akurat
Ty jestes expertem kulinarnym
A jadles kiedys koze ? mysle ze tak.
Ja preferuje jagniecine, to jest super zarelko.
Juz widze jak weganie na Forum sie obruszaja
Nie poradze, jestem miesozerna, moze dlatego mam tyle
sil witalnych.
Yoka, podaj jakis przepis na kozie mieso,
jakies marynaty ?
Naprawde nigdy nie mialam stycznosci z kozami
tyle co czytanie Koziolka Matolka ,
a chetnie bym je schrupala...a poza tym....... chce
zaimponowac moim braciom- expertom od miesnych potraw,
dlatego pytam Ciebie.
Pamietam jak pare lat temu pisales tu zeby do barszczu
dodawac czastki jablek- i wlasnie tak robie.
Barszczyk wychodzi znakomity i ma super kolor | | | alwa12

Wpisów: 13282 Od: 2015-08-26
| 2024-12-22 02:48 Piszesz, ze kozie mieso podaja ze sliwkami, to musi byc
bardzo smaczne.
Ja zawsze szprycuje karkowke sliwkami i morelami
a jak podsmazam, to potem do brytwanki dodaje jagody
jalowca, czastki jablek i oczywiscie suszone sliwki.
Na jakies 20 minut przed koncem pieczenia, dodaje duzo
lodyg pietruszki- sos wychodzi niesamowicie wspanialy.
I albo maluskie kopytka, albo pasta, wszyscy sie
zajadaja, choc to nie jest zdrowe jedzenie, ale czasami
mozna sobie pozwolic na takie frykasy
| | | yoka

Wpisów: 1858 Od: 2015-05-14
| 2024-12-22 12:56
Alwa, zasada jest podstawowa,że takie mieska jak kozina,cielęcina,baranina,jagnięcina swój niepowtarzalny smak mają tylko wtedy jak są z kostką, więc żeberka, udziec,schab,golonka.
Po drugie zalewa, muszą poleżeć 24h
po trzecie obróbka termiczna, najlepiej pieczone
Z miękkich mięs robi sie kotleciki, szaszłyki, gulasze.
Przyprawy, to oczywiście "kultura domu", to do czego jesteśmy przyzwyczajeni, ale sól, pieprz, także liść laurowy, który sprawia, że mięso nabiera lekko ziołowego smaku. Kozina uwielbia jednak także inne smaki. Przede wszystkim jest to rozmaryn, ale też gałka muszkatołowa i kminek. Jeśli tworzycie pyszne pieczone danie z kozy, możecie śmiało skorzystać także z czosnku i majeranku.
tu jest fajna stronka:
https://przepisyzmojejkuch ni24.pl/recipe/pieczen-z-kozleciny/
U nas najbardziej popularny jest duszony udziec i kotleciki z kostką. W miasteczku w zasadzie wszędzie można w knajpie dostać.
Wytrawny jest gulasz z granatami, cudny smak mięsa na słodko.
albo karkówka z ananasem.
Łączenie miąs z owocami to nadaje charakteru i smaku. | | |
|
|