Odwiedzin 38845705
Dziś 2175
Wtorek 29 kwietnia 2025

Forum: Na każdy temat - 11 listpada Święto Niepodległości

Pokaż wpisy
Autor11 listpada Święto Niepodległości
kawaler

Wpisów: 12431
Od: 2008-10-01
2024-11-11 08:22
Ploniainfo nie swietuje?

W inne swieta umieszczane sa czy to choinki czy szwedzka flaga w Sveriges nationaldag.
  Profil uzytkownika: kawaler     
alwa12

Wpisów: 13280
Od: 2015-08-26
2024-11-11 09:53
Czesc i Chwala Bohaterom

Bog Honor i Ojczyzna

Profil uzytkownika: alwa12     
alwa12

2024-11-11 10:31
Kawaler, odpowiem Ci dlaczego na jednym przykladzie.

Moje pierwsze tygodnie w Szwecji, zwiedzanie i oczywiscie
wizyta na mszy w Sztokholmie usw.Jana- poznalam tam
wspanialego polskiego ksiedza, s.p.Pawla Banota.

To co wyrabiala polska niby"solidarnosc" w glowie mi
sie nie miescilo. Zderzylam sie z zupelnie inna Polska,
zupelnie inny swiat i inna mentalnosc w porownaniu
z polakami i polskoscia w Polsce.
Nie wyobrazalam sobie takiego chamstwa i to tylko
z przyczyny ze ten ksiadz nie oglaszal roznych wiadomosci
od solidarnosci na uchodzctwie, odmawial, bo wtedy musialby oglaszac wiadomosci innych stronnictw.
Co mu robiono ? cieto opony w jego samochodzie, wybijano
mu szyby w samochodzie i wiele innych przykrosci jak
rozglaszanie niesamowitych pomowien na jego temat.

ja nie mowie ze cala polska solidarnosc na uchodzctwie to robila, nie, ale czesc z nich tak.

Nie mogli zrozumiec ze Ksiadz chcial zachowac Kosciol
jako neutralny grunt, miejsce dla wszystkich, by dobrze
wierni sie w nim czuli.

I teraz wyobraz sobie taka sytuacje na Forum, swieta narodowe, a za chwile inni Polacy o pogladach
komunistycznych zazadaja upamietniania swiat np. rewolucji pazdziernikowej, lub polscy Zydzi beda chcieli
wklejki o swiecie >Jon Kipur itd itp

Wyobrazasz co tu bedzie sie dzialo ?

Nawet jak teraz wyrazasz jakies poglady, czy opinie polityczne, z mety zjawiaja sie obrazliwe protesty.

Chyba skonczyloby sie wzajemnym przegryzaniem aorty.

Ze nie wspomne o wysypie trolli, ktore to trolle nigdy
nie maja nic do powiedzenia, a ich rola jest by doszczetnie zniszczyc to juz i tak nadwyrezone Forum

Popatrz co dzieje sie w tak niewinnym temacie "Depresja"

Wyobraz sobie forumowego kameleona i jak to by byla
radosna woda na jedo mlyn

Redakcja PI i Kajetan, to madrzy ludzie- wiedza co robia
bo znaja nas jak wlasna kieszen.

Oczywiscie, ze troche smutno, ze tak Wielki i Wspanialy
Dzien, Dzien polskiego zwyciestwa i polskiej obrony
calej Europy jest jakby pominiety w listewce, ale
to ma sens, ze wzgledu na nasza mentalnosc, mocherowa
mentalnosc, tak z prawa jak i z lewa.

Ja zawsze pamietam i moje dzieci i wnuki tez i najwazniejsze bysmy my, dorosli przekazywali mlodemu
pokoleniu historie i pamiec,oraz uczyli dumy z polskosci

alwa12

2024-11-11 11:07
W tym miejscu polecam swietnie zrealizowany i swietnie
zagrany polski serial "Wojna i Milosc"

Jest za darmo na vod.pl

Namowcie swoje starsze dzieci do obejrzenia tych
13-stu odcinkow
Wiecej i bardziej obrazowo zrozumieja czym byly te
dni polskiej chwaly i czym byly okupione.

Oczywisce uprzedzam ze jest tam okrutna scena gwaltu. wiec musicie zdawac sobie sprawe z psychiki waszych
nastolatkow, jednak mysle ze to co dzis mlodziez a i
dzieci ogladaja w necie jest czesto o wiele gorsze.

brednie alwy!

Wpisów: 1
Od: 2024-11-11
2024-11-11 14:18
ALWA12. Zmiluj sie i przestan pisac brednie !!!!!
  Profil uzytkownika: brednie alwy!     
Michalski

Wpisów: 271
Od: 2023-02-24
2024-11-11 14:38

"Dzisiaj wielka jest rocznica - jedenasty listopada!
Tym, co zmarli za Ojczyznę, hołd wdzięczności Polska składa."

Profil uzytkownika: Michalski     
kawaler

2024-11-11 19:06

To jest skandal ze Poloniainfo... nie uszanowala Święta Niepodległości.

11 listopada powinni miec zaprogramowane w kalendarzu i z automatu powinna sie pojawic polska flaga.
lewica!

Od: 2024-11-11
2024-11-11 19:34
"W pierwszych tygodniach II Rzeczypospolitej główną siłą niepodległościową i państwowotwórczą była lewica

Z czym kojarzy się przeciętnemu Polakowi 11 listopada? Głównie z tzw. Marszem Niepodległości, czyli masową imprezą nacjonalistycznej prawicy, pod którą swego czasu próbowało się podłączyć PiS, nawet prezydent Andrzej Duda pomaszerował w 2018 r. A przecież organizatorzy tej manifestacji uważają się za spadkobierców ideowych Narodowej Demokracji – ugrupowania, które w listopadzie 1918 r. nie przyłożyło ręki do odbudowy niepodległego państwa polskiego. Prawda o początkach II Rzeczypospolitej jest bowiem taka, że w pierwszych tygodniach główną siłą niepodległościową i państwowotwórczą była lewica. Tyle że na tę prawdę nie ma w dzisiejszej Polsce miejsca, skoro sama lewica nie chce lub nie potrafi upomnieć się o własną tradycję."

Tyle dla Kaczora /tego z poloniinfo!/
  Profil uzytkownika: lewica!     
befsztyk

Wpisów: 957
Od: 2016-08-04
2024-11-11 21:30
Nacjonalizm to szalenie niebezpieczny kierunek, w wydaniu polskim prowadzi wprost do wojny domowej.
  Profil uzytkownika: befsztyk     
ew_sa

Wpisów: 255
Od: 2012-11-29
2024-11-12 00:35
Kawaler wciagnal do poloneza Alwe i posuneli!! Czego tu nie ma. Nie, nawet nie jestem w stanie przytoczyc cytatow z tych brednii.

Swieto Narodowe, Swieto Niepodleglosci, swieto wszystkich Polakow? Spaliscie na lekcjach historii czy tez uczyliscie sie historii z podrecznikow napisanych przez wybitnych naukowcow, co ja mowie, przez najwybitniejsze autorytety Kraju Wielkiego Brata.

Zapomnieliscie o takiej ”drobnostce” jak Wielkie Ksiestwo Poznanskie ktore Niemcy nazwali Prowincja Poznanska! Ale co tam, kto by zwracal uwage na takie drobnostki. Ta czesc Polski nie odzyskala niepodleglosci 11 listopada. Dopiero 27 grudnia brygady Wielkopolskie, skladajace sie m.in z Niemcow zamieszkalych od paru wiekow tamze (ale i tez tych ktorzy osiedlili sie juz po rozbiorach) rozpoczely Powstanie Wielkopolskie ktore trwalo pare lat i zakonczylo sie w marcu 1920 roku rozwiazaniem Frontu Wielkopolskiego.

Dlaczego wiec uczyc sie historii kiedy mozna wystepowac z haslami wyskrobanymi z samego dna nacjonalitycznego kotla i starac sie obrzucac nimi innych ludzi ktorzy choc urodzili sie w granicach panstwa polskiego nie uwazaja tego kraju za pepek swiata i wyjatkowe zjawisko.

W dodatku uwazanie Polakow za narod homogenny, ludzi o tej samej kulturze, historii i tradycjach to przeciez kompletny nonsens rozpowszechniany przez ludzi ktorzy wyrosli w duchu propagandy dyktatury zmierzajacych do ubezwlasnowolnienia i zniszczenia tych ktorzy mysleli i stawiali opor.

Przed IIWS w granicach Polski mieszkalo troche ponad 30 mln ludzi, z ktorych ok. 10 mln mialo inna narodowosc niz polska. Slynne okreslenie Polska wielu narodow nie powstalo bezpodstawnie. Kto z Was jest pewny swojego pochodzenia? Tak na sto procent. Po wojnie w Polsce bylo okolo miliona sierot. Kto wie kim byly te dzieci. W mojej b szeroko pojetej rodzinie byly dwie dziewczynki; jedna z nich zostala porzucona w ruinach, druga przywieziono z jakiejs wsi bo nikt nie chcial sie nia zaopiekowac. Wyrosly na kobiety, zalozyly rodziny i nawet nie szukaly ”prawdy” o swoim pochodzeniu. Pod tym wzgledem dzisiejsze czas sa paskudne. To nie ja okreslam swoja narodowosc, to mnie okreslaja ludzie o ktorych nie mam zielonego pojecia.

Tylko ze mnie malo to wszystko obchodzi. Kawaler moze domagac sie choragwi i orzelka w koronie, jego sprawa. Alwa moze mu przyklaskiwac, jej sprawa. Tylko przestancie narzucac dyktat i traktowac ludzi myslacych inaczej jak odpady.

Polecam Wam wyjazd do Wielkopolski 11 listopada: festyny, parady przebierancow przypominajace karnawal w krajach poludnia, gesina i czernina na obiad no i kilogramy rogali. Narodowcy w tym roku, poznym wieczorem, zebrali w Poznaniu kolo 500 osob, w innych miastach Wielkopolski ani jednego.

W Warszawie jak zwykle, bandyckie przedstawienia, parada tzw. kiboli, bandziorow, spolecznej patologi zdolnej do wszystkiego. A kiedy znajda swojego hitlerka to bedziemy swiadkami kolejnego exodusu resztek normalnosci. Ostatni zgasi swiatlo.
  Profil uzytkownika: ew_sa     
kawaler

2024-11-12 01:14
To dopiero odjazd,

Ewka nie rozumie ze 11 listpada - Święto Niepodległości to swieto panstwowe... obchodzone w calej Polsce, tzw. röd dag w kalendarzu.

W calej Polsce wywieszane sa flagi bialo-czerwone no i dlatego zdziwilo mnie ze Poloniainfo...
zapomnialo o tym waznym swiecie.

I tylko tyle

Kazde panstwo obchodzi podobne swieto a Polska obchodzi dopiero 106 rocznice odzyskania niepodleglosci wiec tym bardziej nie powinno to nikogo dziwic.
11listopada !

Od: 2024-11-12
2024-11-12 07:45
BRAWO "ew_sa"
Nareszcie na tym forum zaczyna się normalność. Kawaler / pod zdjęciem Kaczora/ i Alwa do lamusa.
To nie jest tylko wasze forum !
  Profil uzytkownika: 11listopada !     
Majka111

Wpisów: 68
Od: 2024-03-03
2024-11-12 09:59
kawaler,11 listopada świętują tylko polscy patrioci, nie wszyscy Polacy i nie wszędzie są nimi.
  Profil uzytkownika: Majka111     
kawaler

2024-11-12 11:30
"2kawaler,11 listopada świętują tylko polscy patrioci, nie wszyscy Polacy i nie wszędzie są nimi.""

Nie wszyscy swietuja Boze Narodzenie, Wielkanoc czy Swieto Narodowe Szwecji a jednak Poloniainfo... umieszcza symbol choinki, pisanki czy szwedzkiej flagi.

Oczywistym jest ze nikt nie jest przymuszany do swietowania czegoklwiek dlatego dziwi taka wybiórczosc.

Dziwi ze Poloniainfo które jest w bialo-czerowonych barwach a odcina sie od swieta które przypomina odzyskanie niepodleglosci po 123 latach zaborów.
nasi ?

Od: 2024-11-12
2024-11-12 12:05
Nasi "niepodleglosciowi demonstranci" ?
Gazeta.pl :
"Politycy PiS na Marszu Niepodległości: Ulicami Warszawy idzie Jarosław Kaczyński oraz jego bratanica Marta Kaczyńska. Na zdjęciach w mediach społecznościowych widzimy także byłą małopolską kuratorkę oświaty Barbarę Nowak i Mateusza Morawieckiego. Jest też były prezes Orlenu, obecnie europoseł Daniel Obajtek, a także Janusz Kowalski i Mariusz Błaszczak. Nie zabrakło również Przemysława Czarnka, Dominika Tarczyńskiego, Ryszarda Terleckiego i Rafała Bochenka. Pojawili się także Maciej Wąsik i Mariusz Kamiński."
A de facto, banda faszystow !

Profil uzytkownika: nasi ?     
kawaler

2024-11-12 12:38
Ciekawa logika...

Wiec skoro osoby wyzej wymienione obchodza Wigilie, Wielkanoc i Wszystkich Swietych to ci którzy sa wyznawcami 8 (tolerancyjnych) gwiazdek przestali na znak protestu obchodzic te swieta?
kajetan
Sztokholm

Wpisów: 16934
Od: 2000-09-01
2024-11-12 13:39
"11 listopada powinni miec zaprogramowane w kalendarzu i z automatu powinna sie pojawic polska flaga."

Moze nie glupi pomysl. Na przyszly rok.
  Profil uzytkownika: kajetan     
LukiPL

Wpisów: 65
Od: 2023-04-17
2024-11-12 16:08
A jak są technicznie realizowane zmiany w inne święta? Ktoś ręcznie podmienia obrazek na serwerze?
11 listopada to nie jest miesięcznica smoleńska żeby od razu robić do tego automat.
  Profil uzytkownika: LukiPL     
kawaler

2024-11-12 16:52
Hehe, 8 gwiazdkowiec

to jest swieto panstwowe.... raz w roku, 11 listopada

i co rok...

no chyba ze Polska przestanie istniec wiec mozna ustawic automat lub chociazby powiadomienie dla administratora by manualnie umiescil flage.
ew_sa

2024-11-12 22:14
Droga Majko! Nie, dzien 11 listopada nalezy do nacjonalistow najgorszego autoramentu brunatno czarnego scieku ktory niszczy wszystko co stoi na jego drodze do celu …no wlasnie, czego chca ci co zawladneli polskimi choragwiami mazac je wulgarnymi haslami podzegajacych tlum do morderstw na demokrytycznie wybranych czlonkach rzadu polskiego. Ci rzucajacy palace sie fajerwerki w ludzi idacych z dziecmi na spacer. Ci ktorzy splugawili symbol Polski Walczacej i nadal pluja na groby tych co zgineli aby inni mogli zyc. Ci ktorym marzy sie miejsce wokol dyktatorow chcacych zniewolic resztki normalnosci w kraju niszczac pozostalosci polskich tradycji i kultury.
Nienawisc palajaca z ich twarz a raczej karykaturalnych rysow przypominajacych rysy czlowieka jest tak intensywna ze odczuwa sie ja jak uderzenie w solar plexus powodujacy ruch wymiotny. Nie, to nie sa obchody Swieta Niepodleglosci, to jest prezentacja przyszlosci ktora czeka ludzi chcacych zyc swoim zyciem, nadal wierzac w demokracje.
I Majko! Patriotow w Polsce szukac trzeba ze swieca, to gatunek bedacy na wymarciu. Patriotyzm jest bardzo trudny, wymaga od ciebie samozaparcia, czesto stawia dobro ogolu ponad twoimi potrzebami i korzysciami, czasami zada rezygnacji z zyskow stricte materialnych.

Osobiscie uwazam ze Polska dazy ku upadkowi, przyszlosc widze ciemnych barwach. Mnie napawa to smutkiem ale w historii ludzkosci upadaly cywilizacje bardziej rozwiniete niz polska. Na ich miejsce przychodzily inne.

Ironia losu jest to ze czego nie zniszczyla dyktatura komunistyczna znakomicie kontynuuja rozne odlamy sprawujace wladze od 1981 roku.

Michalski

2024-11-12 22:40

Zupełnie mnie nie interesuje co kto w Polsce chce zawłaszczyć!
Ludziom, których życie, walka czy inna działalność doprowadziły do odrodzenia wolnej Polski należy się w tym dniu pamięć i szacunek.
Po deszczu jest czasem piękna tęcza na niebie - patrzę na nią z przyjemnością i wiem, że nikt sobie zawłaszczyć jej nie może. Podobnie jak godła i kolorów Polski.

kawaler

2024-11-12 23:07
Ewka roztacza jakies czarne wizje jakoby Polacy przez
Święto Niepodległości mieli wpasc w jakis amok nacjonalizmu jak Niemcy.

Gazeta Wyborcza nadajaca ton w Polsce przez dziesieciolecia wysmiewala patriotyzm,

Polacy mieli sie wstydzic i nie miec poczucia dumy,

Bartoszewski powiedzial kiedys ze Polska to jest brzydka panna na wydaniu na dodatek pozbawiona posagu.

pracownik socjalny ?

Od: 2024-11-13
2024-11-13 09:18
Ksywa KAWALER pewno na socjalu bo pisze duzo, niestety bez sensu. Wdawanie sie w dyskusje z facetem wystepujacym "pod zdjeciem Kaczynskiego" to jest bez sensu i odradzam. Lepiej na spacer dopuki ladna pogoda!
  Profil uzytkownika: pracownik socjalny ?     
kajetan
Sztokholm

2024-11-13 11:42
"A jak są technicznie realizowane zmiany w inne święta? Ktoś ręcznie podmienia obrazek na serwerze?
11 listopada to nie jest miesięcznica smoleńska żeby od razu robić do tego automat."

Gdzies tam jest script, ktory wedlug daty podmienia logo (pomysl wzielismy od google)

Teraz mamy jak mnie pamiec nie myli Szwedzkie swieto narodowe, Wielkanoc, Boze Narodzenie, Wszystkich Swietych/Halloween, urodziny PoloniaInfo i moze cos jeszcze.
Pikowany_Kon

Wpisów: 14211
Od: 2015-10-25
2024-11-13 17:33
"Wdawanie sie w dyskusje z facetem wystepujacym "pod zdjeciem Kaczynskiego" to jest bez sensu i odradzam."

Pamietaj ze to facet ktory nienawidzi Polakow, ktory po polskim papieżu jezdził jak po burej suce, zapatrzony w Moskwe i przyjaciól Putina, pomijam juz "uwielbienie" dla Niemcow,Cyganow,Zydow itd...
  Profil uzytkownika: Pikowany_Kon     
Polopicante

Wpisów: 370
Od: 2018-08-19
2024-11-13 19:52

Środowisko LGBT też opisywał wyjątkowo srogo i napastliwie.
  Profil uzytkownika: Polopicante     
kawaler

2024-11-13 20:03

Popelnilem tutaj ponad 12.000 wpisów, pokazcie jeden na potwierdzenie waszych oszczerstw a przestane tu pisac.
Pikowany_Kon

2024-11-13 20:20
To bedzie problem z tą polskoscią, bo dzisiaj sie okazało, ze obecna zona Prezydenta Dudy, jest z pochodzenia żydówką i to z linii niemieckiej.
To sie narobiło.
melchior

Wpisów: 909
Od: 2018-08-18
2024-11-13 20:28

Kawaler, nie przejmuj się opiniami innych, pisz co Ci ślina na język przynosi, przecież nikt Cie tu nie traktuje poważnie.

Profil uzytkownika: melchior     
Anna ZM
Göteborg

Wpisów: 594
Od: 2011-10-25
2024-11-14 20:22
Kawalerze, pisz dalej, bo nie jest prawdą, że "...nikt Cie tu nie traktuje poważnie"
Otóż ja czytam przeważnie tylko twoje wpisy, bo na resztę po prostu szkoda mi czasu.
  Profil uzytkownika: Anna ZM     
EnWrotka
Stockholm

Wpisów: 5487
Od: 2011-05-25
2024-11-14 21:34
"Wam kury szczać prowadzić, " -mawiał taki jeden Piłsudski.

A Kawaler- forumowicz widzę , wybitna postać skoro w temacie o święcie niepodległości uwaga skupiona na nim .

Skutecznie wojował bo obiecana flaga, w przyszłym roku będzie🇵🇱.

Ps.
Ja czytam wszystko. W sumie nie ma tego tak wiele 😀

A Kawaler to jeden z pięciu moich ulubionych forumowiczów bo i na poważnie popisac i pożartować z nim można.

I czyta zanim skomentuje i odpisuje na temat.
(co nie znaczy, że się utożsamiam z jego wszystkimi poglądami.)

Łubudubu ...niech nam żyje fundament naszego klubu.

Profil uzytkownika: EnWrotka     
Anna ZM
Göteborg

Wpisów: 594
Od: 2011-10-25
2024-11-14 22:34
Ja udzielam jedynie porad prawnych i nie biorę udziału w dyskusjach a także nie czytam wszystkich wpisów ze względu na brak czasu, ale mam też ulubionych forumowiczów, których wypowiedzi czytam i cenię.
Alwę za doświadczenie życiowe i empatię, En Wrotkę za inteligencję i dowcip, Kawalera za rzetelne i ciekawe informacje a Michalskiego za zangażowanie.
  Profil uzytkownika: Anna ZM     
Marta_wawa

Wpisów: 561
Od: 2015-11-16
2024-11-14 23:02

"Ja udzielam jedynie porad prawnych

A ja jestem ogrodniczką, bo mój sąsiad ma działkę.
  Profil uzytkownika: Marta_wawa     
EnWrotka
Stockholm

2024-11-15 08:06
Już po święcie niepodłości a,że ja porad prawnych nie udzielam więc cóż Ci Marto mogę doradzić po takim skąpym info , żebyś nie została o suchym pysku?

Łubudubu odpowiedź dla pustaka z naszego klubu :

Otóż Marto, jeśli sąsiad wyprowadził Cię w pole i masz brak dostępu do mediów to możesz na blocket załatwić przenośny toitoi .

A jak sąsiad ma działkę uzbrojoną to sadź granaty z użyciem łopaty.
Żadna praca nie hańbi.
EnWrotka
Stockholm

2024-11-15 08:19
Oj bym zapomniała napisać po co weszłam w ten temat.

Podobał mi się wiersz Michalskiego " Hołd wdzięcznosci" więc poszukałam na necie cały i się doczepię,i dokończę:

"Im to, bowiem zawdzięczamy
wolność – polską mowę...."
JaNikt

Wpisów: 1084
Od: 2016-04-16
2024-11-15 15:59

Udzielanie porad prawnych bez uprawnien jest karalne.
  Profil uzytkownika: JaNikt     
EnWrotka
Stockholm

2024-11-15 17:15
Nie pitol Janikt.
Anna napisała, iż jestem inteligentna 😉 to na pewno może udzielać wszelkich rad,konsultacji , podpowiedzi, wskazówek prawnych w ramach poradnictwa obywatelskiego.

Ps
Ostatnio kojarzę , że Janikt doradzałeś komuś w temacie o kościele a ekscelencją nie jesteś.
kajetan
Sztokholm

2024-11-15 18:56
” Udzielanie porad prawnych bez uprawnien jest karalne”

Nie jest. Nawet można reprezentować kogoś w sądzie nie mając uprawnień. Nie można się nazywać adwokatem nie będąc członkiem advokatförbundet (czy jak im tam) bo to zastrzeżony tytuł.
Michalski

2024-11-15 20:06

Fajnie się czyta ten wątek i nawet wtręty surpuppy, träbocka czy tråkmånsa nie psują harmonii, bo z góry wiadomo, że gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie
ew_sa

2024-11-15 20:51
Jeszcze raz sie wlacze chociaz widze ze zwykle przepychanki i osobiste wycieczki juz wziely gore i w tym watku.
Dzien Wyzwolenia mnie nie obchodzi, tak jak nie obchodzilo mnie Swieto Odrodzenia ktore dla calej mojej Rodziny i wsystkich moich znajomych bylo Dniem Zniewolenia. Prowincja Poznan wyzwolila sie sam pomimo wysilkow Pilsudzkiego aby Powstanie Wielkopolskie zniszczyc w zarodku i pozostawic Wielkopolske w rekach Niemiec.
Czy Swieto Wyzwolenia dotyczylo Prus Wschodnich? Olsztyn, Malbork, Elblag – Polska?
Stare ziemie piastowskie? Czy ludzie mieszkajacy tam powinni swietowac 11 listopada?

Co ze Szczecinem, Kolobrzegiem, Slupskiem, Pila? Ludzie mieszkajacy tam powinni raczej obchodzic urodziny Erika von Pommern. I moze przylaczyc sie do Danii w ktorej Erik tez panowal.

To przesunmy sie na zachod, Legnica, Opole, Jelenia Gora, Cieszyn, Klodzko – stare niemickie ziemie zagrabione po II ws Niemcom. Czy ich mieszkancy powinni swietowac 11 Listopada?

Czy nie powinno sie nakazac mieszkancom Wilenszczyzny okazywania wdziecznosci wyzwolicielom?

Co z Lwowem i Ukraina Zachodnia? Wyzwoleni i na powrot zniewoleni, ci co nie zostali zamordowani zanim dotarli na ziemie ktore nigdy nie nalezaly do nich.

11 listopada, z jakichs powodow nazwany Swietem Wyzwolenia jest kolejnym sztucznym tworem szalonych politykow kupujacych mieso wyborcze w postaci dnia wolnego od pracy. Niech sie gawiedz cieszy chociaz kolejny dzien wolny od pracy to miliardowe straty w gospodarce!
Wg starej jednak zasady: ludowi chleba i igrzysk!

Ludzie to lubia, ludzie to kupia, byle na chama, byle glosno, byle glupio!

Co do Swieta Narodowego uwazam ze 3 maja spelnia doskonale wszelkie kryteria takiego swieta, konstytucja jest podwala panstwa. Tylko ze obecnie jest raz za razem naruszana na co niestety reaguje tylko b mala czesc spoleczenstwa polskiego. To jednak nie moja paranoja.

Na koniec tylko jedno spostrzezenie. Wszyscy stawiacie znak rownosci miedzy patriotyzmem a nacjonalizmem. To tragiczne ale to tez nie moja sprawa.
I to by bylo na tyle!

JaNikt

Wpisów: 1084
Od: 2016-04-16
2024-11-15 21:08

ew_sa, jak zwykle w punkt!
  Profil uzytkownika: JaNikt     
befsztyk

2024-11-15 21:26
[Wpis wykasowany przez Moderatora. Atak personalny]
befsztyk

2024-11-16 07:10

To jeszcze raz, bo widze,że nie lubisz prawdy,

bzdury i głupoty piszesz, nie masz o tym pojęcia?
dorośnij, bo błądzisz jak dziecko.
befsztyk

2024-11-16 07:12

I to nie jest atak personalny, tylko zwrócenie uwagi na niewiedzę.
Ta forma niewiedzy jest też karalna, nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności.
kajetan
Sztokholm

2024-11-16 10:44
To doczytaj befsztyk

https://www.advokatsamfund et.se/Anlita-en-advokat/Vad-ar-en-advokat /#:~:text=Det%20finns%20inte%20n%C3%A5gra %20krav,advokatsamfund%20f%C3%A5r%20kalla %20sig%20advokat.
EnWrotka
Stockholm

2024-11-16 11:20
Wytrzyj Befsztyk pianę z pyska i przepros pana bo Cię na smyczy doprowadził do wodopoju wiedzy.
EnWrotka
Stockholm

2024-11-16 11:29
"ew_sa, jak zwykle w punkt!"

Trafiła Janikt ale w swój punkt G po długiej grze wstępnej.

Jeździła paluchem po mapie wymieniając miasta , ķtore nie odzyskały niepodległości 11 listopada .Geograficznie perfekcyjna.

Ale jakby Polska nie znalazła się na mapie świata to by się ta jej prowincja poznańska po wygranym za kilka miesiecy w powstaniu wielkopolskim nie miała gdzie się przyłączyć.
EnWrotka
Stockholm

2024-11-16 12:00
"Wszyscy stawiacie znak rownosci miedzy patriotyzmem a nacjonalizmem. To tragiczne ale to tez nie moja sprawa."

Nie bądz taka Dartanian z Trzech muszkieterow, że jeden to wszyscy a wszyscy za jednego.

Skoro znak = to tragedia.

Czyli Ty jedna Ewsa uważasz, że potrzebne są ptaszki.
Tylko w którą stronę mają mieć dziobek?
1)nacjonalizm > patriotyzm 2)nacjonalizm < patriotyzmu

Nacjonalizm jednoczy ludzi jednej narodowości przeciwko obcemu wspólnemu wrogowi.

A patriotyzm jednoczy ludzi dla ogólnego dobrobytu swojego kraju.

W zasadzie te słowa okreslają jedność a roznią się tylko celem zjednoczenia.

A wg mnie nie ma nacjonalizm bez patriotyzmu.
Czyli znak -strzałki .
Nakaz jazdy w jednym kierunku.
befsztyk

2024-11-16 13:49

Im bardziej brniesz, tym bardziej się pogrążasz,
daj przeczytać wątek swoim dzieciom, to Ci wytłumaczą.
Pikowany_Kon

2024-11-16 14:26
"Nacjonalizm jednoczy ludzi jednej narodowości przeciwko obcemu wspólnemu wrogowi.

A patriotyzm jednoczy ludzi dla ogólnego dobrobytu swojego kraju."

Podaj autora tych "mądrości"
EnWrotka
Stockholm

2024-11-16 14:34
"Podaj autora tych "mądrości"

Kopiujesz Koniu a sam nie wiesz skąd skopiowałeś? 😀

Ucz się chociaż tych "mądrosci" od Wrotki. jak gdzieś indziej nie udało Ci się skopiować mądrzejszych.
EnWrotka
Stockholm

2024-11-16 14:36
"daj przeczytać wątek swoim dzieciom, to Ci wytłumaczą"

Moje dzieci mówią,żebyś się od nich Befsztyk odpierdolił i , żebyś ich pedofilu nie wykorzytywał.

Pokaż matce wątek niech Cię nauczy samodzielności i wytłumaczy jak masz sam tłumaczyć bo tłumoku sobie nie poradzisz.
Pikowany_Kon

2024-11-16 18:11
Zamiast pijackich zwid zamieszczaj sensowne wpisy,

dalej prosze, podaj autora tych mądrosci.
Michalski

2024-11-16 20:08

Kon podaj natychmiast źródło tej informacji o pijackich zwidach, najlepiej w punktach
Polopicante

Wpisów: 370
Od: 2018-08-19
2024-11-16 21:30

Ogromna szkoda,że ze święta Niepodległości Polski zrobiliście temat o dupie, dziwie się bo jesteście
ludzmi wiekowymi a brak szacunku jest na poziomie rynsztoka.
A Tobie Kajetan dziwie się podwójnie, powinieneś pilnować przynajmniej poszanowania polskości.
  Profil uzytkownika: Polopicante     
EnWrotka
Stockholm

2024-11-17 07:25
Możesz Polo podziękować,że mi się akurat chce więc siedzę na poziomie deski sedesowej i zanim
spuszczę wodę ma kto jeszcze na tym forum Cię Patridiotko przywitać z pieśnią na ustach :

"Przybyli ułani pod okienko... Przyszliśmy napoić nasze konie... O Jezu! A cóż to za hołota...Otwieraj panienko.To piechota.".

Apropo. Nic nie wniosłaś do tematu i wchodzisz na krzywy ryj zaborczo narzucając jak ma się świętować niepodległość na sprywatyzowanym terenie .

A chociaż poczytałaś w temacie czy w ogóle powinaś swiętować ?!

Bo jak pochodzisz z regionu , które nie odzyskały niepodległości 11 listopada to dałaś dupy.

Bo np Ewsa jest z regionu gdzie stoi wóz Drzymały to oni mają teraz dni zniewolenia.
Tam dopiero 27 grudnia święto państwowe- dzień zwycięskiego Powstania Wielkopolskiego.

A jak jestes z Pomorza to nie wiem kiedy.Ale pewnie cena racy mniejsza jak w stolicy.
kajetan
Sztokholm

2024-11-17 15:57
"Nacjonalizm jednoczy ludzi jednej narodowości przeciwko obcemu wspólnemu wrogowi.

A patriotyzm jednoczy ludzi dla ogólnego dobrobytu swojego kraju."

Patriota mozna byc jak sie jest pociskiem przeciwrakietowym

Patriota to szersze okreslenie. Patriota sie jest wobec swojego kraju. Kraj moze sie skaladac z roznych nacji. (chociaz jedna nacja moze byc tez rozproszona po wielu krajach, wiec diabli wiedza co jest szersze, ale ma inne znaczenie).
kajetan
Sztokholm

2024-11-17 16:04
Problemem jest, ze jak sie jest nacjonalista w kraju w ktorym zyje wiele nacji, to oslabia sie wlasny kraj.
kajetan
Sztokholm

2024-11-17 16:09
"A Tobie Kajetan dziwie się podwójnie, powinieneś pilnować przynajmniej poszanowania polskości."

Tak dlugo widzisz tu moje wpisy i nie zauwazylas, ze dla mnie male znaczenie ma poszanowanie dla czegokolwiek?

Jedyne co zawsze bylo dla mnie wazne na tym forum to poszanowanie rozmowcy. Czy ktos szanuje polskosc, szwedzkosc, czy zielone swiatki to jego sprawa a jak sie z tym obnosi publicznie tez swiadczy tylko o nim.
EnWrotka
Stockholm

2024-11-18 09:13
"Patriota to szersze okreslenie."

Oczywiście ale książki nie było potrzeby pisać bo wskazywałam tylko jednozdaniowo porównanie z nacjonalizmem.

Ale w moim jednym zdaniu o patriotyźmie nawet Kajetana wcisnęłam bo dał możliwość jednoczenia się i szerzenia polskiego

A z tym patriotyzmem u Polaków to jest jak z wiarą.

Są wierzący praktykujący,chodzenie do kościoła, procesje, nocne pasterki.
I niepraktykujacy, jak trwoga to do Boga.

I są patrioci praktykujacy, flagi ,marsze, nocne sejmy .
I są patrioci niepraktykujący, bedą walcżyc o swój kraj jak będzie potrzeba.

A kamikadze czyli oddanie życia za ojczystą ziemię to już inna wiara.

Oni tam mają zapis w umowie reinkarnacyjnej, że po śmierci wrócą na ziemię z wyższą pozycją w społeczeństwie.

A w takiej Polsce katolickiej to z poświęcenia za Ojczyznę idzie się też wyżej ale do nieba.
Czasem tylko na ziemi ktos od czasu do czasu hołd pamięci złoży i wystarczy bo nic więcej im w raju nie potrzeba .

Ps.
A o patriotycznych ateistach i nudnych "Dziadach" które niewielu rozumie
pisanych przez Mickiewicza na obczyźnie innnom razom też nie napisze.
Ale o dziadach forumowych to jak bedzie mi się chciało.😉
ogarniamwiosne

Wpisów: 429
Od: 2019-03-21
2024-11-18 11:28

Dokłądnie to zauważyłam, nie szanujesz niczego,
ludzi,poglądów,polskości, nie szanujesz Narodu polskiego, żadnej świętości, wiary, uczuć, nauki.

Zobaczysz jak własne dzieci w takim wychowaniu podziękują Ci za sprzeniewierzenie wszelkich zasad.
  Profil uzytkownika: ogarniamwiosne     
kawaler

2024-11-18 12:16
Kajetan napisal ze nie szanuje zadnych wartosci
Co jest oczywiscie niemozliwe

EnWrotka
Stockholm

2024-11-18 12:22
"Dokłądnie to zauważyłam.... dzieci w takim wychowaniu podziękują ...."

A dokładnie Ogarnięta zauważyłaś, że przez tyle lat na tym forum wszelkie obelgi jakimi Polak nazywa Polaka kiedy z jego zdaniem się nie zgadza a nie potrafi dać argumentu , tak już spowszedniały jak " dzien dobry".

I nawet jak te inwektywy wzmacniasz swoją obecnością bo nic innego napisać nie potrafisz są olewane ,to trzeba już wchodzić na dzieci forumowiczów.?!

Spoko Ogarnięta.
Dziękuje się za pomoc.
A takowej nie potrzebują.
Grunt , żeby rozpoznawały kwasy.

ogarniamwiosne

2024-11-18 12:42

A Ty Wrotka jestes Kajetanem Czy Kajetan jest Wrotką?

O co tu chodzi?
Z dwóch nicków piszesz?
Powaliło Cie?
EnWrotka
Stockholm

2024-11-18 13:21
Po tylu latach na forum to nie zemną te numery Bruner.

A ty Ogarnięta w koszulce polo czy Polo się ogarnia?

Moj szef dał mi podwyżkę , żebyś napisała coś nie nudnego ale patriotycznego " ku pokrzepieniu serc" tak , żeby jednak ludzie zrozumieli a przy okazji wzmocnisz swoją patriotyczność w oczach innych.
Ale mówiłam, że nie dasz rady więc z urlopu nici.
EnWrotka
Stockholm

2024-11-18 15:55
I koniec pracy.
A Tobie widzę czasu starcza na jedno czasem dwa piernięcia gdy w robocie fajkę na szybko można wypalić.

To jak już będziesz w domu skrobnij tu co dzieciom wpoiłaś.
Mogą być jakieś strzępy o patriotyźmie , wierze , świętościach, zasadach, szanowaniu ludzi, nauce.

Może się jakiemuś rodzicowi co czyta przydać a widzę troska o cudze dzieci jest u Ciebie jak u Befsztyka szlachetna.

ogarniamwiosne

2024-11-18 17:00

Kajetan, zwariowałeś?
Tworzyłeś sztuczne konta dla jątrzenia, co to miało zmienić?
Te wariackie konta Konia i Kawalera to tez Ty sam?
To miało podnieść poczytność tego miejsca?

Naprawdę jakiś kompletny odlot i fikcja.
EnWrotka
Stockholm

2024-11-18 18:34
I mnie zaskoczyło to pierdolenie o szopenie.

Bo zazwyczaj wyzywasz forumowiczki a teraz wzywasz forumowiczów nadaremno.

Jątrzenie przeniesione na forum trzy piętra nizej . Szukaj pod smietnikiem.

Choć Chopen to dobro narodowe to gdzie patriotyczne poważne przesłanie?
kajetan
Sztokholm

2024-11-18 20:47
"Kajetan napisal ze nie szanuje zadnych wartosci
Co jest oczywiscie niemozliwe"

Ja nie napisałem, że JA nie szanuję, ale że nie mam nic przeciwko temu, że inni nie szanują. Nie ma według mnie jakichś specjalnych wartości, które są ponad wszystkim i których nie można podważyć czy które trzeba szanować. Niech te wartości stoją na własnych nogach i jak zasłużą sobie na szacunek to go też pewnie dostaną.
kajetan
Sztokholm

2024-11-18 20:50
"Kajetan, zwariowałeś?
Tworzyłeś sztuczne konta dla jątrzenia, co to miało zmienić?
Te wariackie konta Konia i Kawalera to tez Ty sam?"

Tak, ogarniamwiosne to też ja. To moje główne trollowe konto ale chyba AI się wymyka spod kontroli. Trzeba będzie zresetować albo coś.
alwa12

2024-11-18 21:12
Hej, szable w dlon, luki w wiuki... tralala
Hajda na kon, okazemy sie godni epoki...
Ruszamy w boj...itd

Widze ze juz tydzien "swietujecie" Dzien Niepodleglosci.

Rozumiesz Kawaler, co mialam na mysli w moim drugim
wpisie ?...wlasnie to co wyzej

alwa12

2024-11-18 21:25
"Te wariackie konta Konia i Kawalera to tez Ty sam?"

Ogarnieta, odwyk dziala na Ciebie ujemnie, juz lepiej
bierz, jestes wtedy latwiej strawna.
ogarniamwiosne

2024-11-18 21:46

Rzygać się chce po tym, czego się tutaj dowiedziałam.

Jeden facet tworzy fikcje i dobrze sie przy tym bawi.

Milusiej zabawy panie Kazimierski, ale już beze mnie i wywal mój nr telefonu, nie odbiorę więcej.
EnWrotka
Stockholm

2024-11-18 22:04
A taką oprawę muzyczną Alwa już zrobila i jednak nie ďała rady popatriotyzować.

Z jednej strony to mi Ogarniętej żal , że każdy facet może jej wcisnąć kit.
Ale z drugiej strony jak to miło , że mężczyźni mówią to co chcą usłyszeć kobiety.

Świetny numer .Dała sie wyr...hać.
Może w ciąży jak rzygac sie chce.A mogła mu napisać sms ....

Najważniejsze, że jej dziecko będzie wychowywać bez sprzeniewierzenia wszelkich zasad.

alwa12

2024-11-18 22:11
Kajetan, czyzbys rozbijal sie na boku ?
Czy tej Pani tylko biale myszki zapindalaja
po klawiaturze ?
EnWrotka
Stockholm

2024-11-18 22:24
Etam.
Ma alibi, że to mógł być Kawaler albo Pikowany bo on był w trzech osobach.

Alwa?

Od: 2024-11-19
2024-11-19 07:54
Alwa bełkocze:
"Kajetan, czyzbys rozbijal sie na boku ?
Czy tej Pani tylko biale myszki zapindalaja
po klawiaturze ?"

Po pijaku czy już "na kacu" ?
Poloniainfo portal meneli?
  Profil uzytkownika: Alwa?     
Black_sabath

Wpisów: 1208
Od: 2015-07-31
2024-11-19 08:43

Ty nierozgarnieta odkrycie zrobiłaś?

Juz dawno pisałem,że Kajetan w chuja wali ludzi, tworzy alternatywny świat dla tych kilku osób na PI.

Dlatego nikt mądry juz tu nie przychodzi.
  Profil uzytkownika: Black_sabath     
EnWrotka
Stockholm

2024-11-19 09:33
I tak Ogarnięta nie przebiła , żadnego scenariusza pięknej i młodej Polopiryny , co to straszyła facetów z forum, że do niej prywatnie pisało a , że się żaden nie wystraszył to
kilka razy się na forum żegnała i na nowych nickach wracała.

Ani Marty , co forumowiczki podejrzewa o romans ze swoim chłopem.

Kiedy to się Black_s z forum ostatnio żegnałeś?
Bo nie chce mi się szukać.
EnWrotka
Stockholm

2024-11-19 09:51
"wali ludzi"

Czyli to dla takiej przyjemnosci ludzie wracają, żeby burdel robić.

Alik to juz stały gość ;raz on coś odwali a raz jego dowalają.

A Ty Black_ dałes dupy czy siłą Cię walił?
kawaler

2024-11-19 13:46
Chyba nalezaloby wprowadzic okres karencji dla nowych nicków tak jak w USA na kupno broni och 3 dni do tygodnia

kajetan
Sztokholm

2024-11-19 15:49
"Juz dawno pisałem,że Kajetan w chuja wali ludzi, tworzy alternatywny świat dla tych kilku osób na PI."

Was juz tu coniektorych naprawde pogielo. Ja pierdole, ludzie...
EnWrotka
Stockholm

2024-11-19 18:14
No cóż zrobić taki sport narodowy uprawiamy.

Zawsze się do sedzięgo doczepiają , że kalosz jak któryś dostanie żołtą, czerwoną czy różową kartkę.

Tu zawodnicy ciągłe kopią, ,wymieniają piłkę , czasem ktoś trafi w temacie , czasem wymiana koszulek .

A są kibice co wołają brawo, gol i kibole co tylko krzyczą : podaj tam , odbij ,patalachu co robisz itp..

A jaka to ŕóznica czy gwiżdże ten co ma bilet jednorazowy czy taki z karnetem.
Kwestia tylko tego komu kibicuje.

alwa12

2024-12-12 00:16
No to poswietowalismy, niektorzy to bardzo i bardzo,
ale nie martwcie sie, za rok znow sie spotkamy
kawaler

2024-12-27 22:59
DRUGA TURA BEZ BONŻURA !

kawaler

2024-12-27 23:24
https://www.youtube.com/wa tch?v=B6crH5SrIqc
Forum -> Na każdy temat -> 11 listpada Święto Niepodległości
Pokaż wpisy

Firma sprzatajaca (Stockholm)
Firma budowlana zatrudni do pracy (Stockholm )
Szukamy pracownikow stolarzy malarzy (Vårby)
Stolarz (Haninge )
Praca dla spawaczy w Boden (Boden)
Praca wykonczenia Sztokholm (Sztokholm )
Praca sprzątanie (Segeltorp )
Dołącz do naszej wyjątkowej firmy sprzatajacej! (Sztokholm i okolice)
Więcej

Żelazny chłopiec z Gamla Stan
Agnes na szwedzkiej ziemi
Mårten Trotzigs gränd czyli najwęższa uliczka Sztokholmu
Nawiedzony zamek Södertuna
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 20 gości
oraz 0 użytkowników.

Zboczone luteranskie edukacje wobec Polski
Anglicy kladli tory, naszisci po nich jechali
Szaczunek dla turkow zamiast ormian
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony