Autor | Wypadek w pracy |
Ulka83

Wpisów: 6 Od: 2023-12-08
| 2024-10-06 15:56 Witam mam pytanie.
Mój mąż miał wypadek w pracy i różne sprawy z tym związane pomagała księgowa szefa. Czy w związku z tym mąż słusznie zapłacił za usługi księgowe czy koszty związane z wypadkiem idą na firmę. |
| |
Anna ZM Göteborg

Wpisów: 575 Od: 2011-10-25
| 2024-10-06 17:27 Nie wiem za co zapłacił twój mąż. Pracodawca powinien zgłosić wypadek do kasy ubezpieczeniowej (Försäkringskassa), biura bezpieczeństwa i ochrony pracy (Arbetsmiljöverket) oraz do ubezpieczalni AFA, jeśli firma ma tam ubezpieczenie pracowników.
AFA pokrywa wszystkie dodatkowe koszty męża związane z wypadkiem. |
| |
Ulka83

Wpisów: 6 Od: 2023-12-08
| 2024-10-06 19:32 Mąż zapłacił za telefony które wykonała księgowa do zgloszenia wypadku i do umawiania wizyty u lekarza w sprawie urazu po wypadku |
| |
ag_b13

Wpisów: 538 Od: 2012-12-18
| 2024-10-07 09:06 Wg mnie nie da sie odpowiedzien na to oytanie. Czy maz zna szwedzki ?
Jesli nie to ta ksiegowa pomogla mu wykonac telefony w jego sprawie (ktora jest jego prywatna sprawa bo to nie pracodawca umawia wizyty u lekarza tylko sam chory/poszkodowany)
Moznaby powiedziec ze slusznie zaplacil bo ta kobieta mu dzwonila i pomagala i tarcila swoj czas. Ale jednoczesnie nieslusznie bo pewnie to babsko robilo to w czasie swoich godzin pracy (za ktore i tak szef jej placi) a dodatkowo pomoc komus po wypadku powinna wynikac z checi samej pomocy a jak widac na przykladzie tej pani- wynikalo z checi oskubania kogos.
Niestety takie jest zycie na emigraci szwegolnie jak sie nie zna ani jezyka ani podstawowych zasad panujacych w danym kraju. Wystarczy poczytac polskie grupy na FB.
Gdybys przyszla na forum od razu po wypadku to Anna by ci za darmo napisala gdzie trzeba zadzwonic i zglosic. |
| |
Majka111

Wpisów: 62 Od: 2024-03-03
| 2024-10-07 09:30 Najprościej jest po prostu zapytać szefa czy księgowej.
Najprawdopodobniej księgowa jest zatrudniana na godziny i załatwianie spraw związanych z wypadkiem to był jej czas pracy a zapłata liczona za każdą rozpoczętą godzinę
pracy. |
| |
Anna ZM Göteborg

Wpisów: 575 Od: 2011-10-25
| 2024-10-07 10:11 Umówienie do lekarza to sprawa prywatna chociaż w tym wypadku księgowa nie powinna brać zapłaty za usługę wykonaną w czasie pracy i związaną z pracą. Weż od niej pokwitowanie za pobraną opłatę i dołącz to do ubezpieczenie n.p. AFA. Jeśli nie będzie chciała napisać kwitu, to zażądaj zwrotu pieniędzy.
Natomieast zgłoszenie wypadku do Försäkringskassy i Arbetsmiljöverket jest obowiązkiem pracodawcy. To wynika z obowiązujcych przepisów. Przeczytaj link:
https://www.av.se/om-oss/l attlast/anmal-arbetsskador/
Jeśli nadal masz problem, to podaj swój numer telefonu na mój e-mail: polonus26@gmail.com |
| |