Odwiedzin 38612835
Dziś 1081
Poniedziałek 10 lutego 2025

Forum: Życie w Szwecji - Wypadek w pracy

Pokaż wpisy
AutorWypadek w pracy
Ulka83

Wpisów: 6
Od: 2023-12-08
2024-10-06 15:56
Witam mam pytanie.
Mój mąż miał wypadek w pracy i różne sprawy z tym związane pomagała księgowa szefa. Czy w związku z tym mąż słusznie zapłacił za usługi księgowe czy koszty związane z wypadkiem idą na firmę.
  Profil uzytkownika: Ulka83     
Anna ZM
Göteborg

Wpisów: 575
Od: 2011-10-25
2024-10-06 17:27
Nie wiem za co zapłacił twój mąż. Pracodawca powinien zgłosić wypadek do kasy ubezpieczeniowej (Försäkringskassa), biura bezpieczeństwa i ochrony pracy (Arbetsmiljöverket) oraz do ubezpieczalni AFA, jeśli firma ma tam ubezpieczenie pracowników.
AFA pokrywa wszystkie dodatkowe koszty męża związane z wypadkiem.
  Profil uzytkownika: Anna ZM     
Ulka83

Wpisów: 6
Od: 2023-12-08
2024-10-06 19:32
Mąż zapłacił za telefony które wykonała księgowa do zgloszenia wypadku i do umawiania wizyty u lekarza w sprawie urazu po wypadku
  Profil uzytkownika: Ulka83     
ag_b13

Wpisów: 538
Od: 2012-12-18
2024-10-07 09:06
Wg mnie nie da sie odpowiedzien na to oytanie. Czy maz zna szwedzki ?
Jesli nie to ta ksiegowa pomogla mu wykonac telefony w jego sprawie (ktora jest jego prywatna sprawa bo to nie pracodawca umawia wizyty u lekarza tylko sam chory/poszkodowany)

Moznaby powiedziec ze slusznie zaplacil bo ta kobieta mu dzwonila i pomagala i tarcila swoj czas. Ale jednoczesnie nieslusznie bo pewnie to babsko robilo to w czasie swoich godzin pracy (za ktore i tak szef jej placi) a dodatkowo pomoc komus po wypadku powinna wynikac z checi samej pomocy a jak widac na przykladzie tej pani- wynikalo z checi oskubania kogos.
Niestety takie jest zycie na emigraci szwegolnie jak sie nie zna ani jezyka ani podstawowych zasad panujacych w danym kraju. Wystarczy poczytac polskie grupy na FB.

Gdybys przyszla na forum od razu po wypadku to Anna by ci za darmo napisala gdzie trzeba zadzwonic i zglosic.
  Profil uzytkownika: ag_b13     
Majka111

Wpisów: 62
Od: 2024-03-03
2024-10-07 09:30
Najprościej jest po prostu zapytać szefa czy księgowej.
Najprawdopodobniej księgowa jest zatrudniana na godziny i załatwianie spraw związanych z wypadkiem to był jej czas pracy a zapłata liczona za każdą rozpoczętą godzinę
pracy.
  Profil uzytkownika: Majka111     
Anna ZM
Göteborg

Wpisów: 575
Od: 2011-10-25
2024-10-07 10:11
Umówienie do lekarza to sprawa prywatna chociaż w tym wypadku księgowa nie powinna brać zapłaty za usługę wykonaną w czasie pracy i związaną z pracą. Weż od niej pokwitowanie za pobraną opłatę i dołącz to do ubezpieczenie n.p. AFA. Jeśli nie będzie chciała napisać kwitu, to zażądaj zwrotu pieniędzy.
Natomieast zgłoszenie wypadku do Försäkringskassy i Arbetsmiljöverket jest obowiązkiem pracodawcy. To wynika z obowiązujcych przepisów. Przeczytaj link:
https://www.av.se/om-oss/l attlast/anmal-arbetsskador/
Jeśli nadal masz problem, to podaj swój numer telefonu na mój e-mail: polonus26@gmail.com
  Profil uzytkownika: Anna ZM     
Forum -> Życie w Szwecji -> Wypadek w pracy
Pokaż wpisy

Praca budowlańców w Stockholm (Sollentuna ) (Sztokholm Sollentuna)
Sprzątanie (Göteborg )
Sprzatanie Täby (Täby)
Firma budowlana szuka pracownikow (Stockholm)
Zatrudnię (Haninge)
Praca od godz 17 sprzatanie (Sprzatanie)
Lakiernik/Malarz (Åkersberga)
Renowcja okien (Huddinge)
Więcej

Kabriolet, kawa i De’Longhi – Historia mojej drogi do wymarzonego ekspresu
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Risgrynsgröt czyli świąteczna ryżowa owsianka.
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
Bruna bönor czyli wigilijna fasola
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie
Wielojęzycznośc czterolatki - podsumowanie
Polska Mama Za Granicą

Odwiedza nas 24 gości
oraz 0 użytkowników.

reemigracja
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony