Autor | Jak pomóc Klamanom? |
melchior

Wpisów: 898 Od: 2018-08-18
| 2024-08-14 06:44
https://www.onet.pl/styl-z ycia/onetkobieta/szwedzka-opieka-zabrala- im-dzieci-co-dalej-ze-sprawa-klamanow/qkn 1qss,2b83378a |
| |
kawaler

Wpisów: 12400 Od: 2008-10-01
| 2024-08-14 09:54 Ciezko bedzie odkrecic ta sprawe, bo po dlugiej rozlace z rodzicami socjal bedzie motywowal ze nie ma juz wiezi z rodzicami. Tam musiala panowac jakas toksyczna atmosfera,
bo klótnie z rodzicami i bunt córek którym buzuja chormony dzieja sie w wieszosci rodzin i musieliby odbierac dzieci na masowa skale. |
| |
iga_gdansk

Wpisów: 20 Od: 2019-03-30
| 2024-08-14 10:02
Rodzina z czwórka córek w Szwecji zapala wszystkie czerwone lampki.
Puste głowy urzędasów niszczą takie rodziny.
Robią to celowo w imie laickiego wychowania. |
| |
EnWrotka Stockholm

Wpisów: 5464 Od: 2011-05-25
| 2024-08-14 10:42 Klamanowie darmowych prawników i modlitwy już mają z chrzescijanskiej fundacji Ordo juris.
Ministerstwo sprawiedliwości,Radio Maryja ,focebook ,konsulat i cały net już działa w ich sprawie.
Konferencje w Sejmie polskim już mieli i można podpisywac petycję do premiera Polski i premiera Szwecji .
Konto w banku ze zbiórką dla Klamanów już też podane .
A Ty się Melchior pytasz kilkorga forumowiczów ktorzy tu piszą jak im pomóc?
Mnie jedynie stać na zakup plastra do zaklejenia ust ojcu tej rodziny przebywającej przez10lat w Szwecji ,żeby już głupot nie gadał ,że socjal szwedzki zabrał im bezpodstawnie 4 córki choć sami 7 lat temu już mieli zabraną jedna córkę na 5 miesięcy a 3 lata temu sami się zgłosili do socjalu z prośbą o pomoc bo córka klamie i ich okrada.
A matce zafundowała bym serię masaży rozluźniających bo czytałam, że jest na tabletkach uspakajających i oskarżono ją o ukrywanie dokumentów .
Można też pomóc rodzicom nauką gry w szachy ,żeby umieli przewidywać co się stanie po każdym ruchu pionkiem zanim nastąpi szachmat.
A ich 3 córkom życzę, żeby miały stały kontakt z rodzicami i nie były rozdzielone po rodzinach zastępczych i szybko wróciły do rodziców.
Najstarszej córka,która wg mnie powinna być w osobnej rodzinie zastępczej może pomóc terapia uzależnień.
A sobie zyczę,żeby mi nigdy dziecka nie zabrano.
|
| |
Marta_wawa

Wpisów: 559 Od: 2015-11-16
| 2024-08-14 10:47
Twoja córka jest już chyba na swoim,
w tym wieku juz tylko zięć może Ci ją zabrać. |
| |
EnWrotka Stockholm

| 2024-08-16 08:15 Jak opieka społeczna w Szwecji działa nadgorliwie to źle.
Jak nie działa w Polsce i np ostatnio 3latka została zagłodzona na śmierć bo matka balowała albo np poparzony przez ojczyma 7letni Kamil zmarł bo nie dostal w porę pomocy choc uciekał wczesniej z domu i o pomoc prosił ale socjal nie dostrzegł nieprawidłowości to też źle.
Ps.I do Marta_wawa( bo interesuje Cię życie osobiste forumowiczów a nie temat)
- jeszcze mi się taki zięć nie urodził co by teściowej dogodził.
Ale cenna uwaga Marto, że dzieci nie wychowujemy dla siebie. |
| |
melchior

| 2024-08-16 09:59
Prośba podobna do refleksji Wierzby,
będe wdzięczny jak zaprzestaniesz komentowania w moich wątkach.
Powinna być opcja blokowania. |
| |
EnWrotka Stockholm

| 2024-08-16 10:31 Prośba do Ciebie Melchior - jak pomogłeś Klamanom i jakiej pomocy oczekiwałeś zakładając ten temat?
Ps.
Zawsze możesz Melchior wymieniać się meilowo z wybranymi osobami a na forum publicznym masz guzik do gadania kto pisze.
A jak już przenosimy refleksje z innych tematów to przy Twoich wpisach jest najczęsciej adnotacja
"Wpis wykasowany przez Moderatora.Prosimy trzymać się tematu."
|
| |
Majka111

Wpisów: 62 Od: 2024-03-03
| 2024-08-16 22:24 Melchior, ta nieszczęsna rodzina dostała już "pomoc" od rodaków a dokładniej od obecnego polskiego systemu prawnego i polskiej policji, która brutalnie debrała dzieci na terenie Polski i oddała w ręce szwedów
to co się stało w Szwecji to nic w porównaniu z tym co zrobiono im w Polsce.
szwedom nie ma sie co dziwić ale żeby Polacy coś tak obrzydliwego zrobili polskiej rodzinie to woła o pomstę do nieba.
|
| |
Majka111

| 2024-08-16 22:43 Oczernianie tej nieszczęsnej rodziny, krytykowanie zachowań, naśmiewanie się to szczyt psychopatii.
|
| |
alwa12

Wpisów: 13186 Od: 2015-08-26
| 2024-08-16 23:20 Nie wiem, czy to szczyt psychopatii.
Napewno strona polska popelnila jakis blad, bo ulegla
tylko i wylacznie gminie szwedzkiej, a to troche za malo
jak na prawne postepowanie na arenie miedzynarodowej.
Nie wiem kto komu i za ile dal dupci w tych rozgrywkach.
Niemniej rodzinka juz dawno powinna byc pod lupa socjalu.
ps.: mozecie z laski swojej odpierdolic sie od Wrotki.
Wierzba, tylko nie zemdlej
Pozdrawiam ... skål  
|
| |
kratka

Wpisów: 887 Od: 2012-02-18
| 2024-08-17 07:42 Szczyt psychopatii to jest zabieranie glosu nie wiedzac jak bylo , lepiej zapobiegac niz tak jak w Polsce przypalali chlopczyka na piecu i umarl to ze ubrali Pania w ladne ubranka nie znaczy ze jest ok |
| |
EnWrotka Stockholm

| 2024-08-17 09:53 Racja Kratka.
Jeśli szczytem psychopatii jest krytykowanie rodziców, których oskarżono o znęcają się nad własnymi dziećmi to znaczy ,że pochwała takich rodziców jest już powyżej szczytow czyli ozięblość dla dzieci ma jakieś minus 50 stopni .
Sąd polski wydał wyrok zgodny z prawem jurysdykcji.
A to prawo mówi, że decyzyjnym jest sąd w państwie gdzie ma się miejsce stałego zamieszkania.
Tak jak z podatkami. Płacisz tu bo w Szwecji mieszkasz.
Nie wystarczy, że uciekniesz do Polski bo tam masz obywatelstwo i długi umarzają.
A 3 młodsze córki Klamanów urodziły się i całe życie spędziły w Szwecji.
Najstarsza 3/4 swojego życia.
Znamy tylko relacje rodziców, że rodziny zastępcze zakazują dzieciom mówic po polsku.
Jako rodzic martwiła bym się raczej o to czy im tam dobrze itp itd a nie czy podtrzymują patriotyczne wartości narodowe.
A co jeśli jednak tym dzieciom naprawdę było źle w domu ,może ciągle żyły w strachu ,może były świadkami jakiś awantur .
Z drugiej strony dzieci też czasem święte nie są i nerwy rodzicom puszczają ale jakimś cudem socjal szwedzki wyjątkowo im nie popuścił wie miał podstawy do odebrania dzieci i zna tą rodzinę od 10lat a urzędy polskie od kilku miesięcy.
Ps.
Alwa , ja tyle lat na forum więc
" był czas przywyknąć".
Mam na wszystko nalewkę ,polewkę i olewkę 😉 |
| |
Majka111

| 2024-08-17 11:19 Oczernianie tej nieszczęsnej rodziny, krytykowanie zachowań, naśmiewanie się to szczyt psychopatii. |
| |
Majka111

| 2024-08-17 12:58 A publiczne szerzenie i publikowanie kłamstw i oszczerstw na temat rodziny znanej z nazwiska jest karalne.
Niestety tego typu wpisy "ożywiają" forum. Tragedia.
|
| |
EnWrotka Stockholm

| 2024-08-17 13:41 Szczytałam Majko z neta.
"Córka chciała zrobić nam na złość i zaczęła kłamać.Po jakimś czasie wykorzystali ją, aby zdobyć moje młodsze dzieci - mówi Ewa Klaman, matka dzieci"
Wojna trojanska była o Helenę .
Wojna szwedzka będzie o Kłamanównę.
Mit,kit czy git?
Tak ,dla mnie to też tragedia ,że będę za karę siedziała w jednej celi z Melchiorem .
Bo chyba mądrzejszego ożywiania tematu już nie wymyślisz.
Żegnam Cię.
https://nowinynyskie.com.p l/artykul/oddajcie-nam-nasze-dzieci-n1611 051
|
| |
Majka111

| 2024-08-17 14:17 Psychopatia wiecznie żywa niestety. |
| |
melchior

| 2024-08-17 17:52
"Szczytać z neta" i brać coś za pewnik,
że też ludzie nie potrafią zadać sobie odrobine trudu więcej.
Z jednej strony to wstyd, z drugiej przejaw wyjątkowego prostactwa. |
| |
EnWrotka Stockholm

| 2024-08-18 08:26 Że też ludzie nie zadają sobie trudu w odpowiedzi na pytanie co było wcześniej .
Jajko czy kura
Ps
Szczyt szczytów ale ze słuchanej beczki.
Grudzien 2023
Najstarsza 14letnia córka jest na własne życzenie umieszczana w szwedzkiej rodzinie zastępczej.
Luty 2024
Zostaje samiuteńka w Szwecji bo cała rodzina wyjeżdża do Polski.
Czerwiec 2024.
Młodsze 3 dziewczynki zostają przymusowo umieszczone w szwedzkiej rodzinie zastępczej więc wszystkie 4siostry są razem w Szwecji.
Sierpień 2024
Rodzice nadal pozostają w Polsce.
Ojciec,ktory w dzieciństwie byl bity przez ojczyma mówi ( od48min) ,że najstarsza córka ma stały kontakt z siostrami ,odwiedza je ,podtrzymuje mlodsze siostry na duchu,które są poinformowane przez Szwedów ,że ich pobyt jest tu do czasu jak rodzice załatwią pewne sprawy.
Tata twierdzi ,ze nie wie gdzie są te młodsze( 2min ) bo nie ma z nimi kontaktu.
Ma natomiast ,kiedy chce, kontakt z najstarszą córką, która przekazuje co u sióstr .
Jest dylemat przyczynowo skutkowy czy
dzieci mają być przy rodzicach a rodzice przy dzieciach to już niekoniecznie.
I czy z jajka ,które od 7roku zycia tuła się po obcych gniazdach i nasrała we własne gniazdo wyrasta dorodna kurka czy kura robi sobie tylko jaja.
https://youtu.be/xoVZXqhkS vE?si=q_I-IINmZ6UcaP1m |
| |
EnWrotka Stockholm

| 2024-08-19 11:49 https://oddajciepolskiedzi eci.pl/pl/
Podpisałam w linku petycję
o powrót dzieci do rodziców
( mam niezły numerek bo ponad 22500)
ale tylko dlatego ,że rodzicom odebrano wreszcie władzę rodzicielską.
Na razie rodzice celebrytują z władzą i nie myślą o powrocie do Szwecji.
Bedą w Polsce sądzić sędziów i kogo się da więc może ta władza autorytarna w stosunku do dzieci zostanie ograniczona .
Może wreszcie dzieci w Polsce nie będą się bały, że nie wykonując jakiegoś rozkazu to wypad z domu bo tata naskarży jak sam okresla do tych :
gówniarzy,niewykształconych zabranych z ulicy pracowniķów socjalu szwedzkiego ,którzy nie będą go uczyć wychowywać dzieci.
I może wreszcie rodzice z dziećmi będą rozmawiać choć dzieci slabo mowią po polsku a rodzice słabo znają szwedzki.
|
| |
Michalski

Wpisów: 262 Od: 2023-02-24
| 2024-08-19 13:44
Ja nie podpisuję, nie znam szczegółów, a ponadto uważam, że każdy powinien ponosić konsekwencje swoich uczynków i własnych zaniedbań.
Jeśli rodzice nie potrafili dostrzec tego, co dzieje się z ich najstarszą córką, to niech nie grają teraz pokrzywdzonych przez los i prawo.
Nastolatki mają to do siebie, że chętnie popadają w skrajności robiąc czasem bardzo dziwne rzeczy. Rozmowy, wspólne zajęcia, miłość i przykład rodziców pomaga przetrwać.
"Kiedy wejdziesz między wrony musisz krakać jak i one" - ale pewnie szwedzkie krakanie było niegodne zaakceptowania u Klantmanów.
Do jakiejś normy ta cała sprawa na pewno wróci i mam nadzieję, że wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie.
|
| |
ag_b13

Wpisów: 538 Od: 2012-12-18
| 2024-08-19 17:42 Ta historia powinna dotrzec do wszystkich rozbabranych nastolatkow ktorzy tylko siedzia w telefonach/xboxach i dla ktorych najwiesza tragedia jest zabranie telefonu o 23 albo utarta wiadomosci na snapie. Dobrze by bylo zeby wiedzieli co sie stnie jak zaczna wymyslac historie.
Jak dla mnie ta najstarsza corka to zwykla gowniara ktora zniszczyla zycie swoim siotrom.
Jej sie nie podobalo u mamusi to powinni ja zabrac i niech w cholere mieszka na koncu Szwecji gdzie nie ma internetu.
Ale nieststy zabrali wszystkie corki i teraz te mlodsze siostry stracily kontakt z rodzicami co musi byc dla nich wielka trauma. |
| |
melchior

| 2024-08-19 19:16
ag_b13, jak się Ciebie czyta, to serce się raduje, że przychodzą tu także ludzie mądrzy z empatią i zwykłym ludzkim rozsądkiem.
A wracając do wątku, to gówniarzom we łbach sie powywracało. Urzędasów przerosła biurokracja i nieważne czy to był Polak, czy Szwed, głupota urzędowa powinna być karalna.
I tak jak Wierzba, ja też prosze aby Wrotka powstrzymała się od zamieszczania tu głupot. |
| |
EnWrotka Stockholm

| 2024-08-19 19:41 No juz mialam sobie ten temat odpuscic z pisaniem ale widzę to inaczej a i Mechior wymienia mój nick nie nadaremnie.
Dużo w tym racji co Ag_b13 piszesz ale nawet mordercy mają prawo mieć adwokata to stanę w obronie nastolatki bo ona nikogo nie zabiła ,żeby ją wysyłać w cholerę na jakiś koniec więc i ja nie muszę być z zawodu adwokatem .
Najmłodsza dziewczynka jak powiedział ojciec ma zdiagnozowany w Polsce autyzm dopiero w wieku 7lat więc nikt nie zauważył wcześniej w Szwecji zaburzeń (autyzm to nie choroba).
Ojciec mówi, że ma skalę 7 co znaczy ,że nie jest samodzielna i potrzebuje stałej opieki.Przypuszczalnie dlatego umieszczona została w osobnej rodzinie zastępczej ale jednak uważam ,że powinna wrócić do matki.
A nastolatka też może mieć jakieś zaburzenia ,które wszyscy wcześniej w Szwecji olali .
Sygnałem zaburzenia właśnie było niereagowanie na głos rodziców oraz brak zainteresowania innymi dziećmi i obsesyjne zainteresowanie i fascynacja w tym przypadku telefonem.
Może i ona dostałaby diagnozę autyzmu i skalę 7czyli konieczność stałego zapewnienia opieki dziecku ale jak miala 7 lat to były młodsze siostry w wieku 3,roczek i właśnie się urodziła trzecia siostra .
A ją wysłano do rodziny zastępczej na 5 miesiecy i jak twierdzi ojciec w wywiadzie po jej powrocie było jeszcze gorzej i w wieku 10lat znowu chciał ją oddać.
Ta dziewczyna też potrzebuje pomocy !!!!!!!
I podpinam się pod Michalskiego ,że na pewno kiedys cudnie się w tej rodzinie ułoży bo wszyscy dostali nauczkę ,nowe doświadczenia i nie bedzie potrzeba ,zeby ktoś zastępował rodziców.
Ps . Czytanie moich wpisow nie jest lekturą obowiązkową i
w dupie mam wszystkich króli Melchiora ,Kacpra i Baltazara Gąbkę z gruszkami na Wierzbie. |
| |
ag_b13

Wpisów: 538 Od: 2012-12-18
| 2024-08-20 15:08 ''Sygnałem zaburzenia właśnie było niereagowanie na głos rodziców oraz brak zainteresowania innymi dziećmi i obsesyjne zainteresowanie i fascynacja w tym przypadku telefonem.''
Obsesyjne zainteresowanie telefonem to nie jest zabuzenie. Niestety teraz to plaga i musieliby 50% dzieci i niemal wszystkim nastolatkom taka diagnoze postawic.
Chyba nie zrozumialas mojego wpisu bo skupilas sie na slowach 'wyslac w cholere' zamiast na tym ze ta historia powianna byc przestaroga na innych nastolatkow ktorzy na zlosc rodzicom chcialiby poklamac troche w szkole.
|
| |
ogarniamwiosne

Wpisów: 417 Od: 2019-03-21
| 2024-08-20 17:37
Fantazje i konfabujacje , to nic nowego dla dzieci i młodzieży, ale w tym przypadku wszystko poszło za daleko,
dziewczyna chciała zrobić starym na złość i zabawiła się,
tylko skutków nie przewidziała. |
| |
EnWrotka Stockholm

| 2024-08-20 17:57 To raczej Ty ag_b13 nie zrozumialas zdania" dużo w tym racji co piszesz " .
Tak .To jest przestroga jakie konsekwencje może mieć kłamstwo.
Uznałam jednak ,że jak już Melchior rację przyznał to Ci wystarczy .
Ale mylisz się ,że 50 % dzieci ma obsesję na punkcie telefonu bo plaga dotyczy jakies 90% ludzi od przedszkola wzwyż.
I też masz rację ,że to nie zaburzenie .
To uzależnienie .
Jednak dorośli i dzieci zainteresowani są wszystkimi tematami w necie ,rozmowami ,smsowaniem itd.
Choć każdą obsesję można uznać za zaburzenie
to do zainteresowania jakąś konkretną rzeczą muszą dojsc inne czynniki( mimika twarzy,powtarzalność zachowań słów zdań ,pobudzenie ) żeby zdiagnozować spektrum autyzmu .
Ale już zainteresowanie jednym tematem np ciągle puszcza jedną piosenkę albo gra w jedną grę itp + np niezdarność ruchowa to osoby z zespołem Aspergera.
Np spokojne dziecko ma jedną starą zabawkę i jak mu się ją zabierze to gryzie ,krzyczy choć może bawić się innymi ale ta stara musi być przy nim.
Może zabierali telefon i pozostawiali dziecko w pustce zamykane w pokoju lub nakazujące wieszanie prania ,szykowanie śniadań rodzeństwu z którymi dziecko nie tak szybko i mniej sprawnie radziło sobie tak jak dorosly a za ktore nie bylo chwalone a ganione.
A przeciez wystarczy ,żeby rodzice nie doładowali telefonu lub zmienili haslo w domowym vifi i też nie korzystali z neta😀
Nie jestem w stanie stwierdzić czy ta nastolatka kłamała, że w domu jest źle czy teraz kłamie, mówiąc ,że kłamała wcześniej.
Ale jesli kłamała ma ograniczoną fantazję bo nie dołożyła np agresji fizycznej.
Nie ma na necie jej badania wariografem stwierdzające co było prawdą a co kłamstwem
Podziwiam w jakiejs mierze tą 14latkę za to ,że dla dobra swoich sióstr potrafi wziąść winę na siebie lub naprawić winę.
A rodzic ma z tym problem i nie tylko z tym.
Mowią ,że mężczyznę poznaje się nie po tym jak zaczął ale jak sķonczył.
Nie ważne ,że zaczął pierwszy skarżyć na małe dziecko , widać jak skończył a z nim cała rodzina.
Dla mnie winni są rodzice.Nawet mnie lekkie obrzydzenie brało z ich wypowiedzi.Dziewczyn mi szczerze żal.Koniec.Kropka.
|
| |