Autor | Zawał w PL, odszkodowanie |
Aletheiaa
Wpisów: 24 Od: 2011-06-28
| 2024-08-08 17:55 Moj tato mieszka i pracuje w SE, w czasie wakacji w PL mniał zawał. Jest ubezpieczony w Bliwa. Jakie jest postepowanie i czy w ogole jest mozliwosc by uzyskal jakies odszkodowanie/zwrot kosztow w Szwecji?
Bede wdzieczna za pomoc |
| |
alwa12
Wpisów: 12983 Od: 2015-08-26
| 2024-08-08 19:31 To jest pytanie do Bliwa.
Nie piszesz czy Twoj ojciec ma PN, czy tylko SN
PN to szwedzki pesel a posiadacz tegoz mieszka
na stale w Szwecji.
Posiadaczom PN zadne odszkodowanie sie nie nalezy,
bo zawal to nie wynik wypadku w pracy- byl na urlopie.
Jak jest z Bliwa, to tylko oni Ci odpowiedza.
To co Twoj ojciec musi zrobic, to przywiezc karte
choroby ze szpitala z wykazem lekow i zwolnienie
lekarskie.
Pracodawca moze o czas zwolnienia lekarskiego
przesunac urlop i udzielic go ponownie w innym terminie
Napisalam moze. ale nie wiem czy musi, bo nie wiem
na jakiej zasadze Twoj ojciec jest zatrudniony.
Jakby mial PN, to automatycznie bylby ubezpieczony
w szwedzkiej F-kassan i mialby zagwarantowane
wykorzystanie ponowne tego urlopu, a tak na dwoje
babka wrozyla.
Moje wiadomosci moga byc niespojne, ale jest to
wynikiem za skapych danych.
|
| |
Ronj@
Wpisów: 7632 Od: 2006-08-16
| 2024-08-08 20:11 Zalezy co obejmuje to ubezpieczenie? Bo sa rozne.
Trzeba skontaktowac sie z ubezpieczycielem. |
| |
Anna ZM Göteborg
Wpisów: 554 Od: 2011-10-25
| 2024-08-08 22:11 Kosztów chyba nie poniósł, bo jako ubezpieczony w Szwecji miał szwedzką kartę EKUZ i koszty ponosi szwedzka kasa chorych. Jeśli były jakieś koszty dodatkowe, to musi się zwrócić o ich zwrot do kasy chorych. Blankiet jest na ich stronie internetowej. |
| |
kawaler
Wpisów: 12202 Od: 2008-10-01
| 2024-08-09 20:58 Na odszkodowanie nie licz, jedynie pokrycie kosztów.
W Szwecji placi sie 130 koron za dobe w szpitalu i jak masz odpowiednie ubezpieczenie to pokryje.
W Polsce nie placi sie nic ale mozliwe ze potratuja wedlug szwedzkiej taksy. |
| |
Aletheiaa
Wpisów: 24 Od: 2011-06-28
| 2024-08-11 09:47 Moze ze to ujelam ze chodzi o odszkodowanie, ale zawal nastapil w trakcie ubezpieczenia, ktorego teraz juz nie ma, ale Bliwa nadal potrzebuje dokumentacje medyczna. Tato posiada numerpersonalny i staly adres w SE. Narazie przebywa w PL ze wzgledow zdrowotnych. Pytanie czy sie oplaca zglaszac to w ogole do ubezpieczyciela bo tlumaczenie samej dokumentacji medycznej to koszt 2tys zl, a zwrot z Bliwy moze byc znikomy. |
| |
Bartender ▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █
Wpisów: 3058 Od: 2017-03-11
| 2024-08-11 20:13 Po pierwsze musisz podać jakie ubezpieczenie miał, bo ja na stronie Bliwa znalazłem 12 różnych. Inaczej to wróżenie z fusów. Do kiedy był nim objęty oraz kiedy nastąpił zawał.
Tak poza tym to jedynej rozsądnej odpowiedzi i tak może wam udzielić tylko Bliwa. To od ich decyzji zależy, czy coś mu będzie przysługiwać.
Całej historii choroby nie tłumacz, tylko wypis ze szpitala (max. 1-2 strony), a resztę doślij jako skan, pdf albo zdjęcia oryginału. Niech sami to tłumaczą, jeśli będą chcieli poznać każdy szczegół.
|
| |