Odwiedzin 39039067
Dziś 444
Piątek 4 lipca 2025

 
 

Forum: Kulinaria - Ogorki małosolne - gotowe w 5 godzin

 
 

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorOgorki małosolne - gotowe w 5 godzin
Zuma


Wpisów: 42
Od: 2014-01-16
2024-05-30 11:41
Przepis na ogorki małosolne , ktore mozna juz konsumowac po 5 godzinach.
Potrzebne składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych,
- 30 g soli,
- 5 ząbków czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- gałązki kopru lub koperku

Przygotowania zaczynamy od przygotowania warzyw, więc porządnie myjemy ogórki i odcinamy z nich końcówki. Tak przyszykowane, układamy je warstwowo w plastikowych pojemnikach do przechowywania żywności. Następnie posypujemy ogórki solą i dodajemy kawałki chrzanu, koper oraz pokrojone ząbki czosnku.
Teraz zamykamy szczelnie pojemniki i energicznie nimi potrząsamy, żeby rozprowadzić równomiernie wszystkie składniki. Gotowe pudełka wkładamy do lodówki na około 5 godzin, a w tym czasie kilkukrotnie je wyciągamy i nimi potrząsamy.

Polecam ten przepis, bo ogorki wychodzą naprawdę pyszne i nawet po tygodniu w lodówce nadal są twarde i w przeciwieństwie do tych robionych w wodzie nadal smakują jak małosolne a nie jak kiszone.








  Profil uzytkownika: Zuma     
Marta_wawa


Wpisów: 561
Od: 2015-11-16
2024-05-30 11:46


Zawsze marzyłam żeby zjeść prawdziwego małosolniaczka z plastikowego pojemnika, szczególnie po tygodniu leżenia.

Uwielbiam tak odkrywcze i fachowe kucharzenie.
  Profil uzytkownika: Marta_wawa     
Zuma


Wpisów: 42
Od: 2014-01-16
2024-05-30 11:49
Marta-wawa twój komentarz naprawdę jest zbędny...
  Profil uzytkownika: Zuma     
Marta_wawa


Wpisów: 561
Od: 2015-11-16
2024-05-30 12:04


Niczego nie komentowałam, wyraziłam tylko moje marzenie.
  Profil uzytkownika: Marta_wawa     
yoka


Wpisów: 1858
Od: 2015-05-14
2024-05-30 12:38


ha, ha, ha, każdy przepis jest dobry.
Oby swieże i smakowało.
  Profil uzytkownika: yoka     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5487
Od: 2011-05-25
2024-05-30 13:02
O coś nowego ,może przez tydzien bede jadła cos dobrego.
Cdn


Ps. Apropo tworzyw sztucznych- są chemicznie obojętne na działanie soli.

Juz nawet metalowe rury w kuchni czy łazienkach zastępuje się plastykowymi.
Chlorek sodu czyli sól też zmiękcza wodę przepływająca przez rury.
A w rurach ze stali w reakcji z sólą,octem,musztardą czy jakąś kwasną miną niszczy się wartwa ochronna stali,tlenek chromowany.
  Profil uzytkownika: EnWrotka     
yoka


Wpisów: 1858
Od: 2015-05-14
2024-05-30 13:35


"Plastikowe opakowania znakowane są symbolem trójkąta z zagiętych strzałek, umieszczoną w środku cyfrą i skrótem literowym. Oznaczenie to wskazuje, z czego powstało dane opakowanie. 1 PET to politereftalan etylenu, 2 HDPE – polietylen wysokiej gęstości, 3 PVC – polichlorek winylu, 4 LDPE – polietylen o niskiej gęstości, 5 PP – polipropylen, 6 PS – polistyren, a 7 – inny rodzaj plastiku. Pojemniki plastikowe, które mają służyć do kontaktu z żywnością, powinny mieć oznakowanie 2 lub 5. Nie tylko są one bardzo wytrzymałe, ale zarówno w niskich, jak i wysokich temperaturach nie wydzielają do żywności szkodliwych na zdrowia substancji. Można w nich podgrzewać jedzenie. Co ważne, te rodzaje plastików nie wchodzą też w reakcje kwasami i alkoholami, a z tłuszczami – tylko w nieznacznym stopniu. Do pakowania żywności używa się również pojemników oznakowanych 4,1 i 6. Te rodzaje plastiku jednak nie powinny być eksponowane na ciepło. Są więc zalecane do produktów przechowywanych w lodówce lub temperaturze pokojowej. Opakowania z oznaczeniem 3 i 7 nie powinny być używane do przechowywania żywności."

Gdzieś kiedyś w necie przeczytałem.
  Profil uzytkownika: yoka     
Zuma


Wpisów: 42
Od: 2014-01-16
2024-05-30 18:26
Proponuję za pierwszym razem zrobic sobie na spróbowanie porcję z pol kilograma ogórków. Ja tak właśnie zrobiłam. Jak zasmakują zrobic porcję z kilograma.
  Profil uzytkownika: Zuma     
Anna ZM
Göteborg


Wpisów: 598
Od: 2011-10-25
2024-06-02 10:56
Ja zwykle nie czytam tego forum, bo kuchnia to nie moja specjalność, ale lubię proste i szybkowykonalne przepisy oraz oczywiście ogórki małosolne.
Wczoraj wypróbowałam ten przepis. Włożyłam ogórki do lodówki około 15.00 i wieczorem o 21.00 już były gotowe.
Smakują nieco inaczej niż moje z wody, ale są smaczne i chrupkie. Mąż zjadł już prawie połowę i bardzo mu smakują.
Następnym razem dodam tylko nieco mniej soli.
  Profil uzytkownika: Anna ZM     
Zuma


Wpisów: 42
Od: 2014-01-16
2024-06-02 16:31
Miło mi że przepis się sprawdził.
Proszę mi wierzyć, że będą z każdym dniem lepiej smakować. Ja zrobiłam już 3 porcję. Co do soli miałam pewne obawy, że może jej być za dużo ale okazało się że jest ok.
Jedynie co robię to delikatnie minimalnie dodaje cukru. Ale to już kwestia gustu i smaku.
  Profil uzytkownika: Zuma     
Anna ZM
Göteborg


Wpisów: 598
Od: 2011-10-25
2024-06-02 18:44
Dziękuję za radę. Ja miałam nieco poniżej 1 kg ogórków, 840 g, i dlatego może trzeba mniej soli, ale przepis super. Już go podałam znajomej.
  Profil uzytkownika: Anna ZM     
Zuma


Wpisów: 42
Od: 2014-01-16
2024-06-02 19:29
Oj tak to zdecydowanie było za dużo soli na taką ilość ogórków. Ja na pół kilo / około 7 sztuk większych ogórków daje 15 gram soli
  Profil uzytkownika: Zuma     
alwa12


Wpisów: 13356
Od: 2015-08-26
2024-06-02 20:25
Zuma, wlasnie sie nimi zajadam, dzieki za przepis
Nie bardzo wierzylam w te recepte i zrobilam na przekor,
a tu sie okazalo, ze bomba, mile zaskoczenie, mums,mums.
  Profil uzytkownika: alwa12     
alwa12


Wpisów: 13356
Od: 2015-08-26
2024-06-02 20:27
Zuma, jak masz wiecej prostych, szybkich przepisow,
obojetnie na co, to dawaj, przyda sie.
  Profil uzytkownika: alwa12     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5487
Od: 2011-05-25
2024-06-06 07:07
Prosty,szybki przepis.
Ja wprawdzie dodałam tylko czosnek i koper bo nie miałam chrzanu i nie miałam ogorków gruntowych więc mini wężowe przekroiłam na pół ale też wyszły fajne i gotowe do spożycia po kilku godzinach.
I też przesoliłam za 1 razem😀

Ps
I powiem czemu lepiej w plastikowych pojemnikach to robić niż w szklanym .
Zauważcie to po wyłączeniu zmywarki ,że szklane pojemniki są suche a ścianki plastikowych długo trzymają wilgotność.
  Profil uzytkownika: EnWrotka     
ogarniamwiosne


Wpisów: 429
Od: 2019-03-21
2024-06-06 09:55
" szklane pojemniki są suche a ścianki plastikowych długo trzymają wilgotność."

ha ha ha,
co to trzeba mieć w głowie, żeby do takich wniosków dojść?
  Profil uzytkownika: ogarniamwiosne     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5487
Od: 2011-05-25
2024-06-06 10:28
No cóż , może tego nie ogarniasz bo już lato ale rozumiem ,że nie masz zmywarki.
  Profil uzytkownika: EnWrotka     
Forum -> Kulinaria -> Ogorki małosolne - gotowe w 5 godzin
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy









Pracownik do firmy sprzątającej poszukiwany (Ekerö)
do malowania (stockholm)
Praca (Järfälla)
SPSZATANIE (Kristianstad)
POSZUKUJEMY MALARZA (Stockholm)
Praca (Järfälla)
Szukam pracownikow do pracy fizycznej (Skurup )
Sprzątanie domów prywatnych (Fjälkinge )
Więcej





Albania Zachodnia – atrakcje.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Evert Taube na Gamla Stan
Agnes na szwedzkiej ziemi
Katarina kyrkobacke
Agnes na szwedzkiej ziemi
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie


Odwiedza nas 11 gości
oraz 0 użytkowników.


Bank ID kort
Co skuteczne na łuszczycę skóry głowy?
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia










© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony