Autor | Ogorki małosolne - gotowe w 5 godzin |
Zuma
Wpisów: 42 Od: 2014-01-16
| 2024-05-30 11:41 Przepis na ogorki małosolne , ktore mozna juz konsumowac po 5 godzinach.
Potrzebne składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych,
- 30 g soli,
- 5 ząbków czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- gałązki kopru lub koperku
Przygotowania zaczynamy od przygotowania warzyw, więc porządnie myjemy ogórki i odcinamy z nich końcówki. Tak przyszykowane, układamy je warstwowo w plastikowych pojemnikach do przechowywania żywności. Następnie posypujemy ogórki solą i dodajemy kawałki chrzanu, koper oraz pokrojone ząbki czosnku.
Teraz zamykamy szczelnie pojemniki i energicznie nimi potrząsamy, żeby rozprowadzić równomiernie wszystkie składniki. Gotowe pudełka wkładamy do lodówki na około 5 godzin, a w tym czasie kilkukrotnie je wyciągamy i nimi potrząsamy.
Polecam ten przepis, bo ogorki wychodzą naprawdę pyszne i nawet po tygodniu w lodówce nadal są twarde i w przeciwieństwie do tych robionych w wodzie nadal smakują jak małosolne a nie jak kiszone.
|
| |
Marta_wawa
Wpisów: 543 Od: 2015-11-16
| 2024-05-30 11:46
Zawsze marzyłam żeby zjeść prawdziwego małosolniaczka z plastikowego pojemnika, szczególnie po tygodniu leżenia.
Uwielbiam tak odkrywcze i fachowe kucharzenie. |
| |
Zuma
Wpisów: 42 Od: 2014-01-16
| 2024-05-30 11:49 Marta-wawa twój komentarz naprawdę jest zbędny... |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 543 Od: 2015-11-16
| 2024-05-30 12:04
Niczego nie komentowałam, wyraziłam tylko moje marzenie. |
| |
yoka
Wpisów: 1856 Od: 2015-05-14
| 2024-05-30 12:38
ha, ha, ha, każdy przepis jest dobry.
Oby swieże i smakowało. |
| |
EnWrotka Stockholm
Wpisów: 5324 Od: 2011-05-25
| 2024-05-30 13:02 O coś nowego ,może przez tydzien bede jadła cos dobrego.
Cdn
Ps. Apropo tworzyw sztucznych- są chemicznie obojętne na działanie soli.
Juz nawet metalowe rury w kuchni czy łazienkach zastępuje się plastykowymi.
Chlorek sodu czyli sól też zmiękcza wodę przepływająca przez rury.
A w rurach ze stali w reakcji z sólą,octem,musztardą czy jakąś kwasną miną niszczy się wartwa ochronna stali,tlenek chromowany. |
| |
yoka
Wpisów: 1856 Od: 2015-05-14
| 2024-05-30 13:35
"Plastikowe opakowania znakowane są symbolem trójkąta z zagiętych strzałek, umieszczoną w środku cyfrą i skrótem literowym. Oznaczenie to wskazuje, z czego powstało dane opakowanie. 1 PET to politereftalan etylenu, 2 HDPE – polietylen wysokiej gęstości, 3 PVC – polichlorek winylu, 4 LDPE – polietylen o niskiej gęstości, 5 PP – polipropylen, 6 PS – polistyren, a 7 – inny rodzaj plastiku. Pojemniki plastikowe, które mają służyć do kontaktu z żywnością, powinny mieć oznakowanie 2 lub 5. Nie tylko są one bardzo wytrzymałe, ale zarówno w niskich, jak i wysokich temperaturach nie wydzielają do żywności szkodliwych na zdrowia substancji. Można w nich podgrzewać jedzenie. Co ważne, te rodzaje plastików nie wchodzą też w reakcje kwasami i alkoholami, a z tłuszczami – tylko w nieznacznym stopniu. Do pakowania żywności używa się również pojemników oznakowanych 4,1 i 6. Te rodzaje plastiku jednak nie powinny być eksponowane na ciepło. Są więc zalecane do produktów przechowywanych w lodówce lub temperaturze pokojowej. Opakowania z oznaczeniem 3 i 7 nie powinny być używane do przechowywania żywności."
Gdzieś kiedyś w necie przeczytałem. |
| |
Zuma
Wpisów: 42 Od: 2014-01-16
| 2024-05-30 18:26 Proponuję za pierwszym razem zrobic sobie na spróbowanie porcję z pol kilograma ogórków. Ja tak właśnie zrobiłam. Jak zasmakują zrobic porcję z kilograma. |
| |
Anna ZM Göteborg
Wpisów: 554 Od: 2011-10-25
| 2024-06-02 10:56 Ja zwykle nie czytam tego forum, bo kuchnia to nie moja specjalność, ale lubię proste i szybkowykonalne przepisy oraz oczywiście ogórki małosolne.
Wczoraj wypróbowałam ten przepis. Włożyłam ogórki do lodówki około 15.00 i wieczorem o 21.00 już były gotowe.
Smakują nieco inaczej niż moje z wody, ale są smaczne i chrupkie. Mąż zjadł już prawie połowę i bardzo mu smakują.
Następnym razem dodam tylko nieco mniej soli.
|
| |
Zuma
Wpisów: 42 Od: 2014-01-16
| 2024-06-02 16:31 Miło mi że przepis się sprawdził.
Proszę mi wierzyć, że będą z każdym dniem lepiej smakować. Ja zrobiłam już 3 porcję. Co do soli miałam pewne obawy, że może jej być za dużo ale okazało się że jest ok.
Jedynie co robię to delikatnie minimalnie dodaje cukru. Ale to już kwestia gustu i smaku. |
| |
Anna ZM Göteborg
Wpisów: 554 Od: 2011-10-25
| 2024-06-02 18:44 Dziękuję za radę. Ja miałam nieco poniżej 1 kg ogórków, 840 g, i dlatego może trzeba mniej soli, ale przepis super. Już go podałam znajomej. |
| |
Zuma
Wpisów: 42 Od: 2014-01-16
| 2024-06-02 19:29 Oj tak to zdecydowanie było za dużo soli na taką ilość ogórków. Ja na pół kilo / około 7 sztuk większych ogórków daje 15 gram soli |
| |
alwa12
Wpisów: 12985 Od: 2015-08-26
| 2024-06-02 20:25 Zuma, wlasnie sie nimi zajadam, dzieki za przepis
Nie bardzo wierzylam w te recepte i zrobilam na przekor,
a tu sie okazalo, ze bomba, mile zaskoczenie, mums,mums. |
| |
alwa12
Wpisów: 12985 Od: 2015-08-26
| 2024-06-02 20:27 Zuma, jak masz wiecej prostych, szybkich przepisow,
obojetnie na co, to dawaj, przyda sie. |
| |
EnWrotka Stockholm
Wpisów: 5324 Od: 2011-05-25
| 2024-06-06 07:07 Prosty,szybki przepis.
Ja wprawdzie dodałam tylko czosnek i koper bo nie miałam chrzanu i nie miałam ogorków gruntowych więc mini wężowe przekroiłam na pół ale też wyszły fajne i gotowe do spożycia po kilku godzinach.
I też przesoliłam za 1 razem😀
Ps
I powiem czemu lepiej w plastikowych pojemnikach to robić niż w szklanym .
Zauważcie to po wyłączeniu zmywarki ,że szklane pojemniki są suche a ścianki plastikowych długo trzymają wilgotność. |
| |
ogarniamwiosne
Wpisów: 389 Od: 2019-03-21
| 2024-06-06 09:55 " szklane pojemniki są suche a ścianki plastikowych długo trzymają wilgotność."
ha ha ha,
co to trzeba mieć w głowie, żeby do takich wniosków dojść? |
| |
EnWrotka Stockholm
Wpisów: 5324 Od: 2011-05-25
| 2024-06-06 10:28 No cóż , może tego nie ogarniasz bo już lato ale rozumiem ,że nie masz zmywarki. |
| |