Odwiedzin 38562816
Dziś 1923
Czwartek 23 stycznia 2025

Forum: Na każdy temat - Prom do Szwecji/Ystad (2 osoby + samochód + pies)

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorProm do Szwecji/Ystad (2 osoby + samochód + pies)
Svenson

Wpisów: 13
Od: 2024-03-02
2024-03-04 14:16
Witam,

Dotąd lataliśmy samolotami do Szwecji (bez psa), ale zmienił się rozkład lotów i Wizzair nie lata już z Warszawy do Malmo-Sturup. Latają tylko do Danii do Kopenhagi (oraz Gotheborga, ale to już daleko), ale teraz chcielibyśmy się wybrać samochodem do Ystad....

Jakie promy chodzą do Trelelborga? Kiedyś było połaczenie Sassnitz-Trelleborg, teraz widzœ, że z Rostocku biegnie połączenie z Trelleborgiem. Sassnitz już nie ma połączenia?

Są połączenia z Gdynii Do Karlskronny oraz Świnoujście - Ystad, ale to jest podróż rzędu 9-10 godzin, dla psa to za dużo

Co polecacie obecnie? Jakie krótsze połaczenia? (nie jestem w temacie, ostatni raz płynąłem ponad 10 lat temu).

Dzięki!
  Profil uzytkownika: Svenson     
Poważny temat! Ten temat został oznaczony jako poważny. Oznacza to, że autor oczekuje poważnej dyskusji lub odpowiedzi na pytanie.
Bartender
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █

Wpisów: 3067
Od: 2017-03-11
2024-03-05 00:46
stenaline

unityline

polferries

scandlines

ttline

Do wybory, do koloru

Dużo zależy do jakiej części Polski się wybieracie i skąd startujecie. Jakie miasto/okolice? Napisz skąd i dokąd, to coś może doradzę.

Stopy wody pod kilem

Profil uzytkownika: Bartender     
Bartender
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █

2024-03-05 01:04
Ystad-Świnoujście prom dzienny płynie 6-6,5h, podobnie jak Trelleborg-Rostock, więc żadna różnica (poza ceną). Obecnie szybciej przez Bałtyk się nie da, chyba że łączony Helsinborg-Helsingör (H-H) + Gedser-Rostock, również drogo i musisz z Helsingör do Gedser jechać przez kawałek Danii, ponad 2h.

Ewentualnie Øresundsbron + Gedser-Rostock. Też drogo i dużo czasu w aucie, już lepiej z psem po pokładzie pospacerować, niż kisić go w samochodzie.

Pisz skąd dokąd i kiedy (data wyjazdu i powrotu, ile osób i jak duże auto), a coś ci znajdę. Mam te promy obcykane, jeżdżę często do Polski, Niemiec i Holandii. Może jakąś promocję ci znajdę

Michalski

Wpisów: 261
Od: 2023-02-24
2024-03-05 10:48
Jeśli nie przeprowadzacie się do Szwecji i nie musicie jechać samochodem, to zostawcie psa. Samolot do Kopenhagi, a potem i 30 minut pociągiem i jesteście w Malmö.
  Profil uzytkownika: Michalski     
ew_sa

Wpisów: 253
Od: 2012-11-29
2024-03-05 11:17
Hej S! Jest jeszcze jedna mozliwosc, od 28 marca. W tym dniu wznawia kursy katamaran z Sassnitz do Trelleborga. to tylko 2,5h.

https://www.frs-baltic.com /sv/

To powinno okazac sie optymalnym rozwiazaniem, nawet dla psa. Promy do Ystad tez maja kabiny dla pasazerow z psami i wybieg na pokladzie dla czworonogow. Co do latania samolotem - oczywiscie mozna psa zabrac do samolotu: ratlerka jako bagaz podreczny a wiekszego w czesci bagazowej. To jednak kosztuje.

OT do Bartendera. HH Line zakonczyla swoja dzialalnosc juz dawno. Teraz mamy Öresundslinje

https://www.oresundslinjen .se/

@S: Przyjemnej podrozy i pobytu. Pamietaj jedno: przyjezdzasz do taniego kraju!
  Profil uzytkownika: ew_sa     
Svenson

Wpisów: 13
Od: 2024-03-02
2024-03-05 14:23
Dziękuję za sporą liczbę odpowiedzi, nie spodziewałem się

Rostock wydaje się być OK, ale dość długo się tam jedzie (z Warszawy). Jest to opcja brana pod uwagę. Wyjazd planujemy w kwietniu.

@ew_sa - Katamaran jest fajny, płynie 2.5h ale każą zostawić psa w samochodzie lub klatce - niewykonalne

Jeszczę sprawdzę różne połaczenia. Polecicie jaką strone która agreguje oferty większości (wszystkich) linii z promami?
  Profil uzytkownika: Svenson     
ew_sa

Wpisów: 253
Od: 2012-11-29
2024-03-05 16:32
Mozesz go zostawic w samochodzie ale nie musisz. Na pokladzie obowiazuje trzymanie psa na smyczy. To sa tylko 2.5 h!
  Profil uzytkownika: ew_sa     
Bartender
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █

2024-03-07 01:18
Ale ja nie miałem na myśli HH-line, tylko połączenie Rostock-Gedser+HH realizowane przez Scandlines, lub Rostock-Gedser+most.

Osobiście z Warszawy do Malmö pojechałbym przez Świnoujście-Ystad/Trelleborg, chyba najsensowniejsze połączenie na tej trasie. Jak już pisałem dzienne promy są w miarę szybkie, 6-6,5h z Polferries i jesteś w Szwecji.

Ewentualnie 7h z Unity Line do Trelleborga, rabat 10% z kodem SPRING10 jeśli się wstrzelisz w odpowiedni termin, bo nie działa w okolicy Wielkanocy.

https://www.unityline.pl/o ferty/oferty-indywidualne/wyjatkowa-okazj a-w-marcu

Katamaran z Sassnitz też super wyjście, tylko chyba trochę drogi jest. Ale za to tylko 2,5h na promie

Bartender
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █

2024-03-07 01:35
Sprawdziłem teraz cennik Frs i nie jest tak źle w kwietniu.

Auto max. 1,95 wysokie i 6 długie 80€
Każda dorosła osoba w aucie 18€
Pies 10€

To cena w jedną stronę i pies może być na pokładzie z właścicielem, oczywiście trzeba go na smyczy trzymać i nie wolno z nim wejść do sklepu i restauracji na promie.

To chyba najlepsze dla was rozwiązanie.

Miłej podróży!

LukiPL

Wpisów: 62
Od: 2023-04-17
2024-03-13 14:34
Jak robiłem rok temu kalkulacje to podróż samochodem dowolnym promem wychodziła prawie tak samo. Prom Nynäshamn-Gdańsk który jest drogi wychodzi prawie tak samo jak prom z Ystad gdzie trzeba uwzględnić koszt paliwa na dojechanie 600km. Oczywiście promocje, wahania kursu paliwa czy bliskość do któregoś portu mogą zmienić kalkulacje.
  Profil uzytkownika: LukiPL     
Forum -> Na każdy temat -> Prom do Szwecji/Ystad (2 osoby + samochód + pies)
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Mallarz (Stockholm )
Praca w lesie ( Röjning) (Fagersta)
Lokalvårdare sökes omgående (Solna)
Kobieta do sprzatania (Stockholm)
Sprzątanie (Göteborg )
Sprzatanie Sztokholm (Stockholm)
Praca w Hiszpanii (Sztokholm)
Stolarzy, murarzy i glazurników (Halland)
Więcej

Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Risgrynsgröt czyli świąteczna ryżowa owsianka.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
Bruna bönor czyli wigilijna czarna fasola.
Fiskbullar czyli szwedzkie rybne klopsiki.
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie
Wielojęzycznośc czterolatki - podsumowanie
Polska Mama Za Granicą

Odwiedza nas 27 gości
oraz 0 użytkowników.

Polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony