Autor | Prom do Szwecji/Ystad (2 osoby + samochód + pies) |
Svenson
Wpisów: 13 Od: 2024-03-02
| 2024-03-04 14:16 Witam,
Dotąd lataliśmy samolotami do Szwecji (bez psa), ale zmienił się rozkład lotów i Wizzair nie lata już z Warszawy do Malmo-Sturup. Latają tylko do Danii do Kopenhagi (oraz Gotheborga, ale to już daleko), ale teraz chcielibyśmy się wybrać samochodem do Ystad....
Jakie promy chodzą do Trelelborga? Kiedyś było połaczenie Sassnitz-Trelleborg, teraz widzœ, że z Rostocku biegnie połączenie z Trelleborgiem. Sassnitz już nie ma połączenia?
Są połączenia z Gdynii Do Karlskronny oraz Świnoujście - Ystad, ale to jest podróż rzędu 9-10 godzin, dla psa to za dużo
Co polecacie obecnie? Jakie krótsze połaczenia? (nie jestem w temacie, ostatni raz płynąłem ponad 10 lat temu).
Dzięki! |
| |
Poważny temat! Ten temat został oznaczony jako poważny. Oznacza to, że autor oczekuje poważnej dyskusji lub odpowiedzi na pytanie. |
Bartender ▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █
Wpisów: 3067 Od: 2017-03-11
| 2024-03-05 00:46 stenaline
unityline
polferries
scandlines
ttline
Do wybory, do koloru
Dużo zależy do jakiej części Polski się wybieracie i skąd startujecie. Jakie miasto/okolice? Napisz skąd i dokąd, to coś może doradzę.
Stopy wody pod kilem
|
| |
| 2024-03-05 01:04 Ystad-Świnoujście prom dzienny płynie 6-6,5h, podobnie jak Trelleborg-Rostock, więc żadna różnica (poza ceną). Obecnie szybciej przez Bałtyk się nie da, chyba że łączony Helsinborg-Helsingör (H-H) + Gedser-Rostock, również drogo i musisz z Helsingör do Gedser jechać przez kawałek Danii, ponad 2h.
Ewentualnie Øresundsbron + Gedser-Rostock. Też drogo i dużo czasu w aucie, już lepiej z psem po pokładzie pospacerować, niż kisić go w samochodzie.
Pisz skąd dokąd i kiedy (data wyjazdu i powrotu, ile osób i jak duże auto), a coś ci znajdę. Mam te promy obcykane, jeżdżę często do Polski, Niemiec i Holandii. Może jakąś promocję ci znajdę
|
| |
Michalski
Wpisów: 261 Od: 2023-02-24
| 2024-03-05 10:48 Jeśli nie przeprowadzacie się do Szwecji i nie musicie jechać samochodem, to zostawcie psa. Samolot do Kopenhagi, a potem i 30 minut pociągiem i jesteście w Malmö.
|
| |
ew_sa
Wpisów: 253 Od: 2012-11-29
| 2024-03-05 11:17 Hej S! Jest jeszcze jedna mozliwosc, od 28 marca. W tym dniu wznawia kursy katamaran z Sassnitz do Trelleborga. to tylko 2,5h.
https://www.frs-baltic.com /sv/
To powinno okazac sie optymalnym rozwiazaniem, nawet dla psa. Promy do Ystad tez maja kabiny dla pasazerow z psami i wybieg na pokladzie dla czworonogow. Co do latania samolotem - oczywiscie mozna psa zabrac do samolotu: ratlerka jako bagaz podreczny a wiekszego w czesci bagazowej. To jednak kosztuje.
OT do Bartendera. HH Line zakonczyla swoja dzialalnosc juz dawno. Teraz mamy Öresundslinje
https://www.oresundslinjen .se/
@S: Przyjemnej podrozy i pobytu. Pamietaj jedno: przyjezdzasz do taniego kraju!
|
| |
Svenson
Wpisów: 13 Od: 2024-03-02
| 2024-03-05 14:23 Dziękuję za sporą liczbę odpowiedzi, nie spodziewałem się
Rostock wydaje się być OK, ale dość długo się tam jedzie (z Warszawy). Jest to opcja brana pod uwagę. Wyjazd planujemy w kwietniu.
@ew_sa - Katamaran jest fajny, płynie 2.5h ale każą zostawić psa w samochodzie lub klatce - niewykonalne
Jeszczę sprawdzę różne połaczenia. Polecicie jaką strone która agreguje oferty większości (wszystkich) linii z promami?
|
| |
ew_sa
Wpisów: 253 Od: 2012-11-29
| 2024-03-05 16:32 Mozesz go zostawic w samochodzie ale nie musisz. Na pokladzie obowiazuje trzymanie psa na smyczy. To sa tylko 2.5 h! |
| |
| 2024-03-07 01:18 Ale ja nie miałem na myśli HH-line, tylko połączenie Rostock-Gedser+HH realizowane przez Scandlines, lub Rostock-Gedser+most.
Osobiście z Warszawy do Malmö pojechałbym przez Świnoujście-Ystad/Trelleborg, chyba najsensowniejsze połączenie na tej trasie. Jak już pisałem dzienne promy są w miarę szybkie, 6-6,5h z Polferries i jesteś w Szwecji.
Ewentualnie 7h z Unity Line do Trelleborga, rabat 10% z kodem SPRING10 jeśli się wstrzelisz w odpowiedni termin, bo nie działa w okolicy Wielkanocy.
https://www.unityline.pl/o ferty/oferty-indywidualne/wyjatkowa-okazj a-w-marcu
Katamaran z Sassnitz też super wyjście, tylko chyba trochę drogi jest. Ale za to tylko 2,5h na promie
|
| |
| 2024-03-07 01:35 Sprawdziłem teraz cennik Frs i nie jest tak źle w kwietniu.
Auto max. 1,95 wysokie i 6 długie 80€
Każda dorosła osoba w aucie 18€
Pies 10€
To cena w jedną stronę i pies może być na pokładzie z właścicielem, oczywiście trzeba go na smyczy trzymać i nie wolno z nim wejść do sklepu i restauracji na promie.
To chyba najlepsze dla was rozwiązanie.
Miłej podróży!
|
| |
LukiPL
Wpisów: 62 Od: 2023-04-17
| 2024-03-13 14:34 Jak robiłem rok temu kalkulacje to podróż samochodem dowolnym promem wychodziła prawie tak samo. Prom Nynäshamn-Gdańsk który jest drogi wychodzi prawie tak samo jak prom z Ystad gdzie trzeba uwzględnić koszt paliwa na dojechanie 600km. Oczywiście promocje, wahania kursu paliwa czy bliskość do któregoś portu mogą zmienić kalkulacje. |
| |