Autor | Pytanie o edukację |
Wiola88

Wpisów: 11 Od: 2023-09-21
| 2023-09-21 11:26 Witam
Jestem nowym użytkownikiem forum. Planuje wyjazd z synkiem ( 2 lata ) na stałe do Szwecji do partnera. Chciałam zapytać jak wyglada kwestia przedszkoli w Szwecji ? Czy trudno jest zapisać dziecko do przedszkola bo w Polsce niestety do żłobka nie dostał się. Dziecko jest małe nie rozmawia jeszcze po polsku - ma swoj własny język jeszcze i wypowiada pojedyncze zwroty i słowa ale trochę boje się czy Panie w przedszkolu zrozumieją go i mam dużo obaw z tym związanych jak i z późniejsza edukacja w szkole podstawowej. Chociaż to dziecko wiec pewnie szybciej opanuje język szwedzki niż ja. Czy jest jakas pomoc w szkole z językiem ? |
| |
Poważny temat! Ten temat został oznaczony jako poważny. Oznacza to, że autor oczekuje poważnej dyskusji lub odpowiedzi na pytanie. |
Ronj@

Wpisów: 7645 Od: 2006-08-16
| 2023-09-21 19:06 W szkole nie bedzie potrzebowal pomocy, bo juz bedzie znal szwedzki.
W przedszkolu tez pojdzie szybko nauka jezyka. Troche na migi, troche na domyslenie sie a reszte pokaze. |
| |
Wiola88

| 2023-09-21 23:04 Też tak myśle ze z racji iż synek jest mały i dopiero zaczyna mówić po polsku to na tak wczesnym etapie nauczy się szwedzkiego bo dzieci szybko uczą się i będzie go znał szybciej niż ja i w momencie gdy pójdzie do szkoły. Dwulatki a czasem i starsze dzieci mało jeszcze mówią i będzie uczył się szwedzkiego na równi z 2 latkiem szwedzkiego pochodzenia. Trochę początki mnie przerażają ze Panie w przedszkolu nie będą wiedziały o czym on mówi i co chce bo u niego am to jeść ( ale to chyba w każdym języku ) a ti to pic o dziwo.
Zastanawia mnie kwestia tego czy ja się z Paniami dogadam bo nie znam
Języka szwedzkiego i jak to wyglada z przyjęciem do takiego przedszkola bo nauka obowiazkowa z tego co czytałam jest od 6r.ż a przed Nie także nie wiem jak to wyglada z przedszkolami czy żłobkami tam
W Szwecji nie Polsce żłobki publiczne to porażka. Mój syn zapisany od 2 miesiąca i dalej nie dostał się w moim mieście no i o ile jest tam rozróżnienie na żłobek i przedszkole jak w Polsce ?
Jak wyglada potem szkoła tzn gdyby miał problem z językiem szwedzkim i czy język rodziny tez jest w szkole ( zakładam ze nauczy się go do tego czasu skoro ma dopiero 2 latka ) chociaż z 2 strony ciężko jest pewnie dziecku uczyć się 2 języków jednocześnie tzn ojczystego polskiego No i dojdzie szwedzkiego. Wiem ze dzieci uczą się szybko i tym bardziej ze on jeszcze swojego nie zna ale rozumie już wszystko z tym ze ciezko mi to sobie niestety wyobrazić na ten moment … |
| |
kajetan Sztokholm

Wpisów: 16935 Od: 2000-09-01
| 2023-09-22 00:49 Nie będzie miał problemu ze szwedzkim. Chyba że traficie do jakiejś dzielnicy z samymi imigrantami gdzie w przedszkolu panie żeby się dogadać z dziećmi mówią po ichniemu.
Zanim zacznie podstawówkę będzie miał większe problemy z polskim niż ze szwedzkim. A już szczególnie jak zacznie pisać i czytać.
W Szwecji jest dużo imigrantów i Twój syn nie będzie pierwszym ani jedynym dzieckiem z którym przedszkolanki będą musiały się dogadywać na migi. Mają doświadczenie. |
| |
kajetan Sztokholm

Wpisów: 16935 Od: 2000-09-01
| 2023-09-22 00:56 Dzieci, które uczą się dwóch języków na raz często trochę później zaczynają mówić ale jak już im się poukłada w głowie to mówią w dwóch językach.
Znajomych dzieci mówią w trzech jezykach, bo mama w jednym, tata w drugim a w szkole szwedzki. Wiele jest takich dzieci. Czasem jeszcze angielski podłapią po drodze jeżeli rodzice nie znają szwedzkiego i ze sobą po angielsku rozmawiają. Język to nie problem, naprawdę. |
| |
Wiola88

| 2023-09-22 07:23 Rozumiem
Super trochę się uspokoiłam
Oboje jesteśmy Polakami także w domu będziemy polskiego używać a szwedzkiego pewnie nauczy się z czasem i pewnie angielskiego bo ten język pewnie tez jest w szkole ?
A z Paniami idzie dogadać się po angielsku ? Partner rozmawia już po szwedzku ja niestety tylko trochę po angielsku ?
I czy kwestia przyjęcia dziecka do przedszkola jest trudna ? Co jest wymagane ? Dziękuje |
| |