Odwiedzin 38872821
Dziś 710
Piątek 9 maja 2025

Forum: Życie w Szwecji - Ubezpieczenie

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorUbezpieczenie
Dariusz1

Wpisów: 19
Od: 2022-12-14
2023-09-14 17:59
Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc

Posiadam już dowód osobisty Szwedzki, jednak wciąż czekam na kartę ubezpieczeniową europejską. Wniosek zlożylem w maju, w urzędzie mówią, że czas oczekiwania to 6 miseiecy, więc niebawem minie. Do tej pory zameldowany jestem u kolegi, jednak na dniach jestem zmuszony się od niego wyprowadzić. Wiem, że nowy adres muszę zglosic do Skatteverkek, jednak na jakiś czas muszę wrocić do Polski opiekować sie chorym ojcem. Bardzo zalezy mi na tej karcie ubezpieczeniowej. Czy jest jakiś sposób aby ją wyslali do Polski? Lub czy może byłby ktoś uprzejmy użyczyć swojego adresu do końca roku? (Ureguluję opłaty zwiazane ze śmiećmi itp)
Czy moze jest jeszcze jakis inny sposob uzyskania takiej karty pod jakiś adres?
  Profil uzytkownika: Dariusz1     
Poważny temat! Ten temat został oznaczony jako poważny. Oznacza to, że autor oczekuje poważnej dyskusji lub odpowiedzi na pytanie.
alwa12

Wpisów: 13291
Od: 2015-08-26
2023-09-14 22:53
Jesli masz szwedzki dowod osobisty czyli ID znaczy to ze masz personnummer Pn, czyli jestes w Szwecji ubezpieczony. W takim razie nie rozumiem po co Ci europejska karta ubezpieczeniowa. Spawdz w F-kassan czy trafiles do ich ewidencji.

Profil uzytkownika: alwa12     
Bartender
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █

Wpisów: 3083
Od: 2017-03-11
2023-09-15 08:59
Przede wszystkim nie ma co panikować. Jedziesz do Polski, kraju EU i nie musisz koniecznie mieć tej karty ze sobą.

"Vad händer om jag inte hinner få mitt EU-kort?

Om du inte hinner få ditt kort innan du reser och skulle bli sjuk när du är utomlands kan du eller din vårdgivare ringa oss på 0771‑524 524 för att få ett provisoriskt intyg. Du eller din vårdgivare måste uppge ditt svenska personnummer. Försäkringskassan kan inte utfärda ett provisoriskt intyg på förhand."

Masz takie samo prawo do opieki zdrowotnej z kartą i bez karty, tylko procedura będzie trochę inna. Ty lub twój lekarz musicie zadzwonić do FK i podać twój PN i powód, dla którego musisz skorzystać z lekarza. Wtedy FK wystawi tymczasową kartę elektronicznie i...z głowy

Profil uzytkownika: Bartender     
Dariusz1

2023-09-15 14:26
O kurcze, czyli bedac w Polsce lub w innym kraju mam legalnie ubezpieczenie bez tej karty, tylko muszę zgłosić lekarzowi, że jestem rezydentem Szwecji tak?

Mam personnummer, myślałem po prostu, że aby miec dostep do sluzby zdrowia poza Szwecją, musze miec fizicznie tą kartę.
Dariusz1

2023-09-15 15:11
Chodziło mi o to że jakby przy rejestracji taki telefon trzeba wykonać czy odpowiednio wcześniej? Tak bedzie trzeba robić za kazdym razem czy taki dokument bedzie na dluzszy czas ?
Bartender
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █

2023-09-15 15:50
A rozumiesz to, co wkleiłem ze strony FK? Jak nie, to poproś wujka googla o przetłumaczenie.

alwa12

Wpisów: 13291
Od: 2015-08-26
2023-09-15 19:55
Jedziesz do Polski opiekować się chorym ojcem- to piękne...

Dlaczego zakładasz ze bedziesz chorować ?

A zresztą ha powinno mnie to obchodzic
powodzenia i życzę zdrowia.
  Profil uzytkownika: alwa12     
Bartender
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █

2023-09-16 00:25
"Dlaczego zakładasz ze bedziesz chorować ?"

Bo chorobowe jest bardziej opłacalne od bezpłatnego urlopu

Dariusz1

2023-09-16 22:44
O tak dziekuje, teraz to przetlumaczylem bo na innej przegladarce nie wyswietlilo mi sie to.

Kompletnie nie chodzi o wyciaganie kasy. Mam w Polsce swoich lekarzy laryngologa i alergologa i to z nich chcialbym skorzystać przy okazji.

Mam ostatnie pytanie, gdyż urząd napisał mi wczesniej email :

"Jeśli poprosiłeś o kartę UE w związku z rejestracją w Forsakringskassan musisz poczekać, aż upłynie czas przetwarzania" - to jak rozumiem, mimo iż nie minął czas przetwarzania (bo wniosek zlożylem w maju a karte mam otrzymać w listopadzie) to mimo to przysluguje mi ubezpueczenie za granicą tak?
Bartender
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █

2023-09-17 03:44
Tak, ale tylko w NAGŁYCH wypadkach. Laryngolog i alergolog raczej nie leczy nagłych wypadków.

Jeśli planujesz wizyty u nich, to musisz najpierw zapytać FK, czy pokryją te koszty. Albo zaryzykować, zapłacić za wizyty i później starać się o zwrot kosztów.

https://www.forsakringskas san.se/privatperson/flytta-jobba-studera- eller-fa-vard-utomlands/planerad-vard-uto mlands

Powodzenia

Dariusz1

2023-09-17 14:12
Czyli resumując fizyczne posiadanie karty jest niezbędne aby mieć 100% pewnosći że się jest ubezpieczonym, czy wystarczy że karta zostanie wydana (pol roczny okres weryfikacyjny do listopada o ktorym wspominalem) i wowczas nie trzeba miec karty przy sobie do pełnej opieki zdrowotnej za granicą ?

Dziekuje bardzo za pomoc
kratka

Wpisów: 888
Od: 2012-02-18
2023-09-17 15:54
to nie jest tak ze masz karte masz swojego laryngologa i arelgologa i sobie pojdziesz tu pracujesz tu masz lekarzy , karta jest w wypadkach naglych moga ci nie uznac wizyty
  Profil uzytkownika: kratka     
Bartender
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █

2023-09-17 18:35
Posiadanie karty lub jej brak niczego nie zmienia. Zagranicą masz prawo/ubezpieczenie od NAGŁYCH wypadków, a nie wizyt u twojego laryngologa czy alergologa.

Od 1 września FK zamknęła infolinię po polsku (info dla wszystkich)
Najwyższy czas nauczyć się szwedzkiego

"Od 1 września nie będzie można rozmawiać z konsultantem po polsku."

https://www.forsakringskas san.se/information-in-other-languages/pol ska

Dariusz1

2023-09-18 18:05
No dobrze, zapomnijmy o laryngologu.

Ztego co wiem, jeśli FK pozytywnie rozpatrzy wniosek o kartę to daje ona możliwości ubezpueczenia zdrowotnego na calej unii europejskiej zgadza sie ?

Nawet jesli nie mam jej w kieszeni ? Wysla ja na moj adres w Szwecji w listopadzie, ale ja bede w Polsce i bede mogl skorzystać z usług NFZ zgadza sie?

Bardzo dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi
Anna ZM
Göteborg

Wpisów: 595
Od: 2011-10-25
2023-09-19 21:17
Jeśli nawet musiałbyś coś zapłacić w Polsce, to zbieraj rachunki a po powrocie możesz otrzymać zwrot kosztów z FK. Oczywiście po wypełnieniu odpowiedniego blankietu.
  Profil uzytkownika: Anna ZM     
Bartender
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █

2023-09-20 03:27
Jakie rachunki, od laryngologa czy alergologa? Tak, już FK przebiera nóżkami, żeby za to zapłacić. Bo w Szwecji nie ma takich lekarzy

No i musisz wypełnić "odpowiedni blankiet", pewnie za kilka szylingów dowiesz się który

Jedziesz do Polski chorować?!?

Bartender
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █

2023-09-20 03:57
Weź też rachunki od fryzjera, parkingowe, ze stacji benzynowej i z knajpy. No i mandaty też zbieraj!

FK ci za to wszystko zwróci, oczywiście o ile wypełnisz "odpowiedni blankiet"

Dariusz1

2023-09-20 14:58
Ponad rok temu przeprowadzilem sie do Szwecji i przenioslem cala rezydencję podatkową tam.

Sytuacja zyciowa zmusila mnie teraz do wyjazdu na około 6 miesiecy do Polski. Chcialem tylko wiedzieć czy bede mial ubezpieczenie w kraju po jej wydaniu (na wypadek roznych sytuacji oraz wizyt u lekarzy - bo ich potrzebuje).

A moze orientujecie sie Państwo, czy mozna podac adres korespondencyjny w Polsce do Skatteverket aby oni przeslali taka karte z FK ?
Anna ZM
Göteborg

Wpisów: 595
Od: 2011-10-25
2023-09-20 20:08
Jeśli masz zamiar przebywać poza Szwecją maksymalnie 1 rok, to możesz chwilowo zmienić adres pocztowy w urzędzie skarbowym.
Anmälan – Särskild postadress
Blankiet SKV 7844
https://www.skatteverket.s e/privat/etjansterochblanketter/blankette rbroschyrer/blanketter/info/7844.4.3dfca4 f410f4fc63c86800014755.html
Co do zwrotu kosztów leczenia za granicą od kasy chorych to jest to n.p. blankiet FK 5422.

Profil uzytkownika: Anna ZM     
Dariusz1

2023-09-21 17:51
Ok proszę jeszcze o pomoc w wypelnieniu druku 7844

Mianowicie poza danymi osobowymi wypelniam tylko punkt 2 gdzie wpisuje adres Polski tymczasowy do korespondencji.

Czy punkt 1 z obecnym adresem Szwedzkim takze mam wypełnić? Punkt 3 zostawiam pusty chyba też?
Forum -> Życie w Szwecji -> Ubezpieczenie
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Praca w firmie sprzątającej (Järfälla)
Zatrudnienie w firmie sprzatajacej- Sztokholm (Liljeholmen/Stockholm )
Praca przy sprzątaniu (Stockholm)
praca/sprzatanie (- Vasastan, Norrmalm)
BLACHARZ /LAKIERNIK samochodowy. (TÄBY/STOCKHOLM)
Ogólnobudowlany ,brukarz (Getinge)
Tak Sammarbete med UE (Nacka)
Remonty łazienek (Stockholm )
Więcej

Gnesta – miasto z kolorowymi schodami
Agnes na szwedzkiej ziemi
Żelazny chłopiec z Gamla Stan
Mårten Trotzigs gränd czyli najwęższa uliczka Sztokholmu
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 17 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony