Autor | Ogórki małosolne-ratunku |
ogarniamwiosne
Wpisów: 394 Od: 2019-03-21
| 2023-06-06 20:34
Już drugi raz zrobiłam w tym roku małosolne i niestety
są miekkie i niesmaczne.
Zrobiłam tak jak zawsze, jak u mamy,koper,czosnek,sól,nawet liscie chrzanu.
Co z nimi nie tak?
|
| |
EnWrotka Stockholm
Wpisów: 5354 Od: 2011-05-25
| 2023-06-06 21:16 Przed kiszeniem powinny poleżeć w zimnej wodzie, min2x po 1h, żeby ewentualna "chemia "się wypłukała.
Chrzan ,koper, też wypłukać.
Zbyt wysoka temperatura w której stoją w zalewie.
Po 2- 4 dniach w temp pokojowej sporo zmniejszyć temp,żeby fermentacja ustała.
A jak to robiłas tzn ,że zmutowane ogorki.Zmień dostawce.
|
| |
melchior
Wpisów: 865 Od: 2018-08-18
| 2023-06-07 07:22
Moczenie ogórasa to jest fajna sprawa.
Po takim moczeniu ogórek jest twardy,jędrny i pracowity.
|
| |
EnWrotka Stockholm
Wpisów: 5354 Od: 2011-05-25
| 2023-06-07 08:27 Tu było wołanie o pomoc ale ona ma już korniszony.
Może jeszcze ktoś da ofertę ze szklarniowym.
|
| |
melchior
Wpisów: 865 Od: 2018-08-18
| 2023-06-07 09:09
Ale ja w kwestii cukinii
|
| |
EnWrotka Stockholm
Wpisów: 5354 Od: 2011-05-25
| 2023-06-07 09:40 W kwestii cukinia
to juz inna opinia.
Deklinacja żenska cukini
Lesbijsko temat zaświni.
Ale jeśli chodzi o kabaczka
to musi być dorodna klaczka.
Takimi chwalą się kretyni
z jajami jak ziarnko dyni.
|
| |
ogarniamwiosne
Wpisów: 394 Od: 2019-03-21
| 2023-06-07 09:59
Widzę,że fajnie się bawicie.
Nie jest sztuka rozładować napięcie
kiedy baba chłopa szuka.
|
| |
EnWrotka Stockholm
Wpisów: 5354 Od: 2011-05-25
| 2023-06-07 10:44 Bawiliśmy.
Nastąpił już spadek napięcia przez opór źródła zasilania.
Zostanie już miejsce na natężenie z ładunkami kwaśno -ogórkowymi.
Ps.
A sztuką to jest utrzymać światło, które nie zgaśnie jak piorun trzaśnie.
|
| |
Polopicante
Wpisów: 367 Od: 2018-08-19
| 2023-06-07 15:41
Wiosna, daj znać jak Ci wyjdą ogóraski,
uwielbiam małosolne takie jednodniowe.
|
| |
yoka
Wpisów: 1856 Od: 2015-05-14
| 2023-06-08 10:53 To pewnie Wiosna nie Twoja wina, tylko "towaru",
ogórki nie nadaja się na zakiszenie, bo są przenaworzone, azot odpowiada za szybki wzrost i barwę rośliny,warzywa, jeśli widzisz,że ogórki są pięknie ciemnozielone, to azotu jest w nich po kokardke.
Taki owoc bardzo szybko straci jędrność i stanie się kapciem.
Nic tu nie pomoże moczenie,chyba że nocne,po spożyciu tych ogórków.
Zupełnie inna sprawa, to mycie warzyw i owoców, tak żeby pozbyć się pestycydów, które są w większym/mniejszym stopniu, ale w każdym warzywie/owocu.
Można skorzystać z gotowych preparatów lub zrobić roztwór 1L wody i łyżeczke sody i wykąpac je.
Od kilku lat widze tutaj na południu, ze w knajpach, gdzie robią soki wyciskane takie kąpiele robione sa przy klientach. |
| |
EnWrotka Stockholm
Wpisów: 5354 Od: 2011-05-25
| 2023-06-08 12:12 No to pod ten lunch ...skål.
Zjem samym widelcem bez noża.
Tłumaczę dlaczego moczenie ogorkow ,może coś dać a może jest zbędne, jednak nie zaszkodzi.
I nikogo nie zmuszam ,żeby to zrozumiał bo ja też nie ze wsi. -
Azotany rozpuszczają się w wodzie do 48h.
Wiedzą o tym np rolnicy ,że jak posypią coś i nie spadnie deszcz to muszą podlać.Wtedy rozpuszczony azotan wchłania się do gleby.Azot + woda = nawóz.
Taka sama zasada przy moczeniu ogorkow .
Prawdopodobnie azotany nie zostały rozpuszczone( może tylko lekko rosą) i siedzą na roślinie.
Więc trzeba namoczyć ogórki czy buraki ,żeby ten nawóz rozpuścił sie w wodzie.
Ale my tą wodę wylewamy,żeby fermentował tylko kwas mlekowy a nie azotany.
Ps
Można tej wody nie wylewać ale podlac kwiatki.
|
| |
EnWrotka Stockholm
Wpisów: 5354 Od: 2011-05-25
| 2023-06-08 12:34 Yoka ma rację ,że soda z wodą niszczy pestycydy znajdujące się na warzywach czy owocach .
Czynią tak bo produkt jest do szybkiego spożycia.
Ale soda nie sprawdza się do mycia ogorków ,które mają podlegać fermentacji bo jak w nich były azotany to w reakcji z sodą zrobi się tradycyjna saletra.
|
| |
EnWrotka Stockholm
Wpisów: 5354 Od: 2011-05-25
| 2023-06-08 12:54 A juz absolutnie nie myc ogorkow w wodzie z sodą jak mają być konserwowe w słoiku.
Kwas np kwas mlekowy czy ocet w połączeniu z sodą i wodą tworzy gaz .
Wsypcie kiedys sodę bezpośrednio do octu to wyjdzie bajerancki wulkan.
Dzieci się ucieszą z tej zabawy
|
| |
melchior
Wpisów: 865 Od: 2018-08-18
| 2023-06-08 13:28
U nas żona robi na szwedzką modłę
sporo cukru i zawsze wychodzą.
|
| |
melchior
Wpisów: 865 Od: 2018-08-18
| 2023-06-08 13:33
I nie sa mocno zielone, tylko jasne,prawie białe |
| |
EnWrotka Stockholm
Wpisów: 5354 Od: 2011-05-25
| 2023-06-08 14:06 No Ogarniętej też wyszły i aż do forum doszły. |
| |
ogarniamwiosne
Wpisów: 394 Od: 2019-03-21
| 2023-06-08 20:05
Być może Yoka masz racje, ja je kupowałam w gospodarstwie, widziałam jak je zbierali więc były świeże, żadne moczenie by im nie pomogło,ale były kształtem nieco dłuższe i bardzo ciemne /tak mi się wydawało/.
W środe jade do Polski, to się najem na zapas. |
| |
alwa12
Wpisów: 13007 Od: 2015-08-26
| 2023-07-20 15:09 kilka dni temu zakisilam ogorki, oczywiscie najpierw
moczac je w wodzie ok. 3 godz. i zmieniajac wode 2 razy
Wyszly super, smaczne malosolniaki-otworzylam jeden
sloik i zjadlam polowe na raz. reszta mozliwe ze przetrwa do Swiat juz jako kiszone, o ile nie zjem ich wczesniej.
Uzywam kopru- duzo, chrzanu i czosnku, ale zalewam
zagotowana woda z gruba sola himalajska, zdjeta prosto
z palnika. Sloiki same sie zamykaja na amen. |
| |
ogarniamwiosne
Wpisów: 394 Od: 2019-03-21
| 2023-07-20 17:47
Popełniłaś tylko kilka zasadniczych błędów,
ale skoro Ci to smakuje, to smacznego.
|
| |
EnWrotka Stockholm
Wpisów: 5354 Od: 2011-05-25
| 2023-07-20 21:12 Kilka błędów to od 3do 10.
Na moje oko to wydaje mi się ,że błędem jest zaczynać wpis od takiego k .
Powinna być dłuższa ta środkowa kreska i tak powinno wyglądać K.
A gdzie reszta ? |
| |