Odwiedzin 38267851
Dziś 1930
Środa 9 października 2024

 
 

Forum: Kulinaria - Ogórki małosolne-ratunku

 
 

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorOgórki małosolne-ratunku
ogarniamwiosne


Wpisów: 394
Od: 2019-03-21
2023-06-06 20:34


Już drugi raz zrobiłam w tym roku małosolne i niestety
są miekkie i niesmaczne.
Zrobiłam tak jak zawsze, jak u mamy,koper,czosnek,sól,nawet liscie chrzanu.
Co z nimi nie tak?


  Profil uzytkownika: ogarniamwiosne     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5354
Od: 2011-05-25
2023-06-06 21:16
Przed kiszeniem powinny poleżeć w zimnej wodzie, min2x po 1h, żeby ewentualna "chemia "się wypłukała.
Chrzan ,koper, też wypłukać.

Zbyt wysoka temperatura w której stoją w zalewie.
Po 2- 4 dniach w temp pokojowej sporo zmniejszyć temp,żeby fermentacja ustała.

A jak to robiłas tzn ,że zmutowane ogorki.Zmień dostawce.
  Profil uzytkownika: EnWrotka     
melchior


Wpisów: 865
Od: 2018-08-18
2023-06-07 07:22


Moczenie ogórasa to jest fajna sprawa.
Po takim moczeniu ogórek jest twardy,jędrny i pracowity.

  Profil uzytkownika: melchior     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5354
Od: 2011-05-25
2023-06-07 08:27
Tu było wołanie o pomoc ale ona ma już korniszony.
Może jeszcze ktoś da ofertę ze szklarniowym.
  Profil uzytkownika: EnWrotka     
melchior


Wpisów: 865
Od: 2018-08-18
2023-06-07 09:09

Ale ja w kwestii cukinii


  Profil uzytkownika: melchior     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5354
Od: 2011-05-25
2023-06-07 09:40
W kwestii cukinia
to juz inna opinia.
Deklinacja żenska cukini
Lesbijsko temat zaświni.

Ale jeśli chodzi o kabaczka
to musi być dorodna klaczka.
Takimi chwalą się kretyni
z jajami jak ziarnko dyni.
  Profil uzytkownika: EnWrotka     
ogarniamwiosne


Wpisów: 394
Od: 2019-03-21
2023-06-07 09:59

Widzę,że fajnie się bawicie.

Nie jest sztuka rozładować napięcie
kiedy baba chłopa szuka.

  Profil uzytkownika: ogarniamwiosne     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5354
Od: 2011-05-25
2023-06-07 10:44
Bawiliśmy.

Nastąpił już spadek napięcia przez opór źródła zasilania.
Zostanie już miejsce na natężenie z ładunkami kwaśno -ogórkowymi.


Ps.
A sztuką to jest utrzymać światło, które nie zgaśnie jak piorun trzaśnie.

  Profil uzytkownika: EnWrotka     
Polopicante


Wpisów: 367
Od: 2018-08-19
2023-06-07 15:41


Wiosna, daj znać jak Ci wyjdą ogóraski,
uwielbiam małosolne takie jednodniowe.


  Profil uzytkownika: Polopicante     
yoka


Wpisów: 1856
Od: 2015-05-14
2023-06-08 10:53
To pewnie Wiosna nie Twoja wina, tylko "towaru",
ogórki nie nadaja się na zakiszenie, bo są przenaworzone, azot odpowiada za szybki wzrost i barwę rośliny,warzywa, jeśli widzisz,że ogórki są pięknie ciemnozielone, to azotu jest w nich po kokardke.
Taki owoc bardzo szybko straci jędrność i stanie się kapciem.

Nic tu nie pomoże moczenie,chyba że nocne,po spożyciu tych ogórków.

Zupełnie inna sprawa, to mycie warzyw i owoców, tak żeby pozbyć się pestycydów, które są w większym/mniejszym stopniu, ale w każdym warzywie/owocu.
Można skorzystać z gotowych preparatów lub zrobić roztwór 1L wody i łyżeczke sody i wykąpac je.
Od kilku lat widze tutaj na południu, ze w knajpach, gdzie robią soki wyciskane takie kąpiele robione sa przy klientach.
  Profil uzytkownika: yoka     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5354
Od: 2011-05-25
2023-06-08 12:12
No to pod ten lunch ...skål.
Zjem samym widelcem bez noża.

Tłumaczę dlaczego moczenie ogorkow ,może coś dać a może jest zbędne, jednak nie zaszkodzi.
I nikogo nie zmuszam ,żeby to zrozumiał bo ja też nie ze wsi. -

Azotany rozpuszczają się w wodzie do 48h.
Wiedzą o tym np rolnicy ,że jak posypią coś i nie spadnie deszcz to muszą podlać.Wtedy rozpuszczony azotan wchłania się do gleby.Azot + woda = nawóz.

Taka sama zasada przy moczeniu ogorkow .
Prawdopodobnie azotany nie zostały rozpuszczone( może tylko lekko rosą) i siedzą na roślinie.
Więc trzeba namoczyć ogórki czy buraki ,żeby ten nawóz rozpuścił sie w wodzie.
Ale my tą wodę wylewamy,żeby fermentował tylko kwas mlekowy a nie azotany.

Ps
Można tej wody nie wylewać ale podlac kwiatki.


  Profil uzytkownika: EnWrotka     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5354
Od: 2011-05-25
2023-06-08 12:34
Yoka ma rację ,że soda z wodą niszczy pestycydy znajdujące się na warzywach czy owocach .
Czynią tak bo produkt jest do szybkiego spożycia.

Ale soda nie sprawdza się do mycia ogorków ,które mają podlegać fermentacji bo jak w nich były azotany to w reakcji z sodą zrobi się tradycyjna saletra.
  Profil uzytkownika: EnWrotka     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5354
Od: 2011-05-25
2023-06-08 12:54
A juz absolutnie nie myc ogorkow w wodzie z sodą jak mają być konserwowe w słoiku.

Kwas np kwas mlekowy czy ocet w połączeniu z sodą i wodą tworzy gaz .

Wsypcie kiedys sodę bezpośrednio do octu to wyjdzie bajerancki wulkan.
Dzieci się ucieszą z tej zabawy
  Profil uzytkownika: EnWrotka     
melchior


Wpisów: 865
Od: 2018-08-18
2023-06-08 13:28

U nas żona robi na szwedzką modłę
sporo cukru i zawsze wychodzą.
  Profil uzytkownika: melchior     
melchior


Wpisów: 865
Od: 2018-08-18
2023-06-08 13:33


I nie sa mocno zielone, tylko jasne,prawie białe
  Profil uzytkownika: melchior     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5354
Od: 2011-05-25
2023-06-08 14:06
No Ogarniętej też wyszły i aż do forum doszły.
  Profil uzytkownika: EnWrotka     
ogarniamwiosne


Wpisów: 394
Od: 2019-03-21
2023-06-08 20:05


Być może Yoka masz racje, ja je kupowałam w gospodarstwie, widziałam jak je zbierali więc były świeże, żadne moczenie by im nie pomogło,ale były kształtem nieco dłuższe i bardzo ciemne /tak mi się wydawało/.

W środe jade do Polski, to się najem na zapas.
  Profil uzytkownika: ogarniamwiosne     
alwa12


Wpisów: 13007
Od: 2015-08-26
2023-07-20 15:09
kilka dni temu zakisilam ogorki, oczywiscie najpierw
moczac je w wodzie ok. 3 godz. i zmieniajac wode 2 razy

Wyszly super, smaczne malosolniaki-otworzylam jeden
sloik i zjadlam polowe na raz. reszta mozliwe ze przetrwa do Swiat juz jako kiszone, o ile nie zjem ich wczesniej.

Uzywam kopru- duzo, chrzanu i czosnku, ale zalewam
zagotowana woda z gruba sola himalajska, zdjeta prosto
z palnika. Sloiki same sie zamykaja na amen.
  Profil uzytkownika: alwa12     
ogarniamwiosne


Wpisów: 394
Od: 2019-03-21
2023-07-20 17:47


Popełniłaś tylko kilka zasadniczych błędów,
ale skoro Ci to smakuje, to smacznego.


  Profil uzytkownika: ogarniamwiosne     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5354
Od: 2011-05-25
2023-07-20 21:12
Kilka błędów to od 3do 10.

Na moje oko to wydaje mi się ,że błędem jest zaczynać wpis od takiego k .
Powinna być dłuższa ta środkowa kreska i tak powinno wyglądać K.


A gdzie reszta ?
  Profil uzytkownika: EnWrotka     
Forum -> Kulinaria -> Ogórki małosolne-ratunku
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy






Kamieniarstwo/stolarka (Sztokholm )
Zatrudnienie w firmie sprzatajacej- Sztokholm (Stockholm)
Poszukiwany stolarz budowlany (ÅTVIDABERG)
Monter ogrodzen (Stockholm)
Koparkowy z uprawnieniami (Stockholm)
Kobieta do sprzatania na grafik (Stockholm)
Cieśla-zbrojarz (Malmo)
Praca - sprzątanie (Linköping)
Więcej





25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie
Pryssgränd uliczka Mikaela Blomkvist
Agnes na szwedzkiej ziemi
Engelbrektskyrka – sztokholmska perła narodowego romantyzmu.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Dobry Polak na emigracji czyli Polacy wcale nie są tacy źli.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Wielojęzycznośc czterolatki - podsumowanie
Polska Mama Za Granicą
Firma Sprzątająca
Polka w Szwecji
Moja historia cz.5
Polka w Szwecji


Odwiedza nas 29 gości
oraz 1 użytkowników.


Internet z amerykanami plus o smierci
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia










© Copyright 2000-2024 PoloniaInfoNa górę strony