|
 |
Odwiedzin |
38872972 |
 |
 |
Dziś |
861 |
 |
|
Piątek 9 maja 2025 |
 |

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone. |
|
Autor | umowa wynajmu, koszt konserwacji/naprawy | martech

Wpisów: 22 Od: 2022-08-14
| 2023-04-28 19:56 Cześć, podjąłem decyzję o przeniesieniu się do Szwecji, negocjuję umowę wynajmu domu pod Marsta. Wynajmujący przesłał mi wzór umowy w którym jest taka klauzula:
Hyresgästen ska hålla hyresobjektet uppvärmt. I den mån inte annat stadgas ansvarar hyresgästen för och bekostar normalt underhåll av hyresobjektet innefattande bland annat:
- Underhåll av luftvärmepump, värmeanläggning, brandvarnare, hushållsmaskiner och andra inventarier.
Jak rozumiem ja mam się stać odpowiedzialny za serwis i naprawę pompy ciepła w przypadku awarii nie z mojej winy. Czy to jest normalne w Szwecji że najemca odpowiada za koszty naprawy usterek powstałych nie ze swojej winy? | | | black sabbath

Wpisów: 9092 Od: 2012-06-16
| 2023-04-28 21:49 tak strasznie to nie jest ,wszystko co wypożyczasz musisz dbać ,wątpię ze za konserwacje czy serwis płacisz natomiast gdy z twojej winny to tak, po to spisuje się umowę | | | kajetan Sztokholm

Wpisów: 16935 Od: 2000-09-01
| 2023-04-29 00:02 underhåll to ja bym tu nie rozumial jako "serwis i naprawe" tylko zwykle "zajmowanie sie" i "dbanie o". Np. zamrazalke moze trzeba rozmrozic od czasu do czasu, w pralce trzeba filtry wyczyscic, w brandvarnare ma byc bateria, ta pompa ciepla ma dzialac, dom ma byc cieply itd.
Ale sie dopytaj o szczegoly. Pewnie to wyglada tak, ze Ci powiedza jak co ma dzialac i co masz robic jak nie dziala. | | |
|
| Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone. |
|
|

|
|
 | Odwiedza nas 25 gości oraz 0 użytkowników. |
|

|