Odwiedzin 38987482
Dziś 1574
Wtorek 17 czerwca 2025

Forum: Na każdy temat - Dla odmiany pozytywna wiadomosc z Polski

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorDla odmiany pozytywna wiadomosc z Polski
kawaler

Wpisów: 12455
Od: 2008-10-01
2023-04-20 12:24
https://polskieradio24.pl/ 5/273/artykul/3154109,Morskie-turbiny-wia trowe-dla-PGE-To-najwi%C4%99ksza-tego-typ u-inwestycja-w-Europie-

Polska Grupa Energetyczna wspólnie z dunska Örsted wybuduja 40 km od wybrzeza najwieksza farme wiatrowa w Europie.

https://baltica.energy/en? sc_lang=pl-PL
  Profil uzytkownika: kawaler     
Michalski

Wpisów: 272
Od: 2023-02-24
2023-04-20 14:29
Politycy tak twierdzą ale ja nie jestem wcale pewien czy rozwój technologii jest równoznaczny z polepszeniem jakości życia Ludzi. Człowiek jest "zwierzęciem gromadnym" i najlepiej się czuje wśród równych sobie, gdy tymczasem współcześni prorocy twierdzą, że ty masz być lepszy od sąsiada.
  Profil uzytkownika: Michalski     
black sabbath

Wpisów: 9092
Od: 2012-06-16
2023-04-20 16:17
jakosc zycia??? roznie to mozna tlumaczyc
  Profil uzytkownika: black sabbath     
alwa12

Wpisów: 13343
Od: 2015-08-26
2023-04-23 23:44
Kawaler, z calym szacunkiem do Ciebie i z miloscia
w moim sercu, ale czy Ty tak na powaznie ?

Wiatraki w Baltyku ? tylko dla 4 milionow ludnosci ?

No k.... ..., niech sie tylko jeden spierdoli do wody,
tak jak w Szwecji jeden wiatrak zapaskudzil olbrzymie tereny lesne na lata, i caly Baltyk zatruty na setki lat.

Ile ta inwestycja bedzie kosztowac ??? multum !

To wogole sie nie oplaca ekonomicznie i klimatycznie.

Profil uzytkownika: alwa12     
Bartender
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █

Wpisów: 3085
Od: 2017-03-11
2023-04-24 00:36
Bo to się nie ma opłacać ani ekonomicznie, ani klimatycznie.
To ma się opłacać politycznie

Profil uzytkownika: Bartender     
kawaler

2023-04-24 09:31
Alwa, w jaki sposób wiatrak w Szwecji zniszczyl lasy?

Na morzu nikomu nie bedzie to przeszkadzac
black sabbath

2023-04-24 15:44
To ma się opłacać politycznie
ludzie zmieniaja swoje zdanie od sytuacji,jak elektrownia w usa pier....w 1978??? to za wszelka cene zlikwidowac wszystkie ,taraz chce sie ich z powrotem ,bo juz minelo 40? lat od czenobylu,,elektrownia wiatrowa ma wieksza przyszlosc niz jadrowa, tansza i pewna ,
alwa12

2023-04-24 20:47
Kawaler, nie moge sie dogrzebac do linku, wiem ze pisalam na ten temat. Jakis czas temu wiatrak sie zlamal i kopula spadla na ziemie, rozlalo sie tysiace litrow roby i skazilo na wiele, wiele lat hektary ziemi. To bylo w zeszlym roku i na jakis czas zamnelo buzie klimato-politykom.

Niech stawiaja wiatraki w Baltyku, to zaproszenie dla
Putina zeby sie odegrac za zniszczenie Nord Stream i za
udzial Polski w wojnie z Ukraina.

A niemiaszki tez moga miec w tym interes, tak jak kiedys
bylo z Heweliuszem i z wojna o transport morski.
kawaler

2023-04-24 21:44
Reczywiscie w turbinach wiatraków znajduje sie jakies 2000 litrów oleju.
kajetan
Sztokholm

Wpisów: 16957
Od: 2000-09-01
2023-04-24 22:00
Lepsze te wiatraki niz jak ludzie zima kaloszami w piecach pala w Krakowie

Profil uzytkownika: kajetan     
kajetan
Sztokholm

2023-04-24 22:04
"Politycy tak twierdzą ale ja nie jestem wcale pewien czy rozwój technologii jest równoznaczny z polepszeniem jakości życia Ludzi. Człowiek jest "zwierzęciem gromadnym" i najlepiej się czuje wśród równych sobie, gdy tymczasem współcześni prorocy twierdzą, że ty masz być lepszy od sąsiada."

Dotychczas rozwoj technologii zawsze byl rownoznaczny z polepszeniem jakosci zycia ludzi. Moze nie wszystkich w tym samym stopniu i w tym samym czasie, ale jednak.
alwa12

2023-04-25 22:49
Nie mowiac o tych ktorzy dzieki rozwojowi technologii
tysiacami potracilo prace.

I zeby nie bylo ,jak najbardziej jestem za rozwojem technologii, bo na dluzsza mete zawsze sie poprawia,
a ze lby przy okazji tego rozwoju pospadaja, no to musi byc jakas cena- takie zycie.

Ja mam inne pytanie, dlaczego mimo rozwoju technologii
firmy spieprzaja do prymitywnych krajow i tam na prymitywnych maszynach, wykortzystujac slabych i dzieci
prowadza swoja produkcje za tzw. pizdziny grosz ?

Oczywiscie , bo taniej, bo mniejsze podatki, bo..

No to na pizdziny wuj jest ten caly rozwoj i komu to potrzebne ?

Pozdrawiam
alwa12

2023-04-25 22:54
Niedlugo rozwoj dojdzie do tego ze samochody nawet
elektryczne, a moze te samosterujace bez kierowcy
nie beda sie oplacac, bo zamontuja nam wiatraki w odbyt
w zoladek czipa ktory w zalerznosci od skonsumowanego sztucznergo zarcia bedzie sterowac szybkosc i bedziemy wszyscy fruwac, pierdzac i napedzajac wiatraczki, bedziemy szczesliwi a ufo az sie zdziwi do czego ludzkosc juz doszla--

tak sobie tylko pitole
kajetan
Sztokholm

2023-04-26 00:37
” Ja mam inne pytanie, dlaczego mimo rozwoju technologii
firmy spieprzaja do prymitywnych krajow i tam na prymitywnych maszynach, wykortzystujac slabych i dzieci
prowadza swoja produkcje za tzw. pizdziny grosz ?”

Wlasnie dlatego. Bluzka z HM by nie kosztowala 100kr jakby była uszyta przez pracownika z kolektivavtal w fabryce uwzględniającej ochronę środowiska.
alwa12

2023-04-26 01:20
Kajetan, dziekuje za odpowiedz, ale przyznaj sie, uznales ze nie tylko piatej klepki mi brakuje
violina
Gbg

Wpisów: 2013
Od: 2007-03-01
2023-04-26 11:28
Polecam ksiazke Katrine Marcal "Att uppfina världen", ktora ciekawie opisuje rozwoj techniki i ekonomi, ktora z tym rozwojem sie laczy.
Konsekwencje uzywania ostatnich wynalazkow (mobile, ipady, internet itp) beda wiadome dopiero po jakims czasie (ca 50 lat) bo nie wiemy, jaki wplyw maja na zdrowie (fizyczne i psychiczne) ludzi. Kazdy wynalazek ma dwie strony, dzisiaj zachwycamy sie tylko tym, jakie daja nam korzysci i ekonomiczne dochody.
AI, o ktorej teraz glosno, moze nas przerosnac. Moze to troche przesada, ale widzialam robota, ktory na pytanie, co sadzi o ludzkosci, powiedzial, cytuje "my was zniszczymy" - moze to zalezalo od tego jak byl zaprogramowany, ale mimo tego, daje to do myslenia.
  Profil uzytkownika: violina     
Michalski

2023-04-26 11:46
Jeszcze kilka lat temu na spotkaniach młodzieży przy ognisku śpiewało się piosenki i rozmawiało o wszystkim, co było ważne, nieważne czy śmieszne. Dziś jest cisza, każdy patrzy w swojego smartfona, a najbardziej towarzyscy robią sobie selfie ze znajomymi.
Kasia bardzo kocha swoją babcię i kiedyś często ją odwiedzała. Teraz ma z nią częstszy kontakt bo kupiła jej komórkę i wysyła codziennie SMSa.
Zenek chodzi w koszulce z napisem Balecianga bo wszyscy jego znajomi w sieci twierdzą, że warto i że te kilka tysi€cy wydanych na ciuch podniesie jego status.

Pytanie: czy to, co technologia robi z ludzmi jest dla nich dobre?
melchior

Wpisów: 910
Od: 2018-08-18
2023-04-26 12:37

Kiedy maszyny parowe nastawały w świecie,na jadący pociąg ludzie krzyczeli,że to diabeł, jak przyszła era telewizji, to szukali ludzi,którzy siedzą w skrzynkach. Połączenie internetowe z całym światem było czymś niewyobrażalnym.

Rozwuj techniki w dzisiejszym czasie jest :

1. niewyobrażalny dla zwykłego zjadacza
2. Konieczny!

Profil uzytkownika: melchior     
Polopicante

Wpisów: 370
Od: 2018-08-19
2023-04-26 14:32

A do wszystkiego potrzebny jest zdrowy rozsądek.

Profil uzytkownika: Polopicante     
Michalski

2023-04-26 14:36
A w bankomacie siedzi na bank Chińczyk...

Mniej ważne jest to co ludzie robią z techniką niż fakt, że technika zaczyna sterować zachowaniem ludzi w prawie każdej dziedzinie.
Uważasz, że jej rozwój jest konieczny ale to tylko Twoja prywatna opinia. Rozwój biotechniki i poznanie z grubsza budowy DNA nie spowodowało rewolucji w korygowaniu kodu genetycznego bo ludzie chcą pozostać ludzmi w sensie biologicznym.

Mam nadzieję na podobne regulacje w dziedzinie AI choć wszechobecna reklama robi ludziom sieczkę z mózgu przekonując ich o konieczności i nieodwracalności bytu sieciowego.
black sabbath

2023-04-26 14:45
ta sieczke kazda generacja przechodzi

Wpisów: 554
Od: 2016-01-07
2023-04-26 16:59
Wszystko ma swoje plusy i minusy ale niektore artykuly to az strach czytac.
https://dobrewiadomosci.ne t.pl/60591-udalo-sie-stworzyc-uniwersalna -komorke-macierzysta/
  Profil uzytkownika: karma     
kajetan
Sztokholm

2023-04-27 00:15
"Jeszcze kilka lat temu na spotkaniach młodzieży przy ognisku śpiewało się piosenki i rozmawiało o wszystkim, co było ważne, nieważne czy śmieszne. Dziś jest cisza, każdy patrzy w swojego smartfona, a najbardziej towarzyscy robią sobie selfie ze znajomymi.
Kasia bardzo kocha swoją babcię i kiedyś często ją odwiedzała. Teraz ma z nią częstszy kontakt bo kupiła jej komórkę i wysyła codziennie SMSa.
Zenek chodzi w koszulce z napisem Balecianga bo wszyscy jego znajomi w sieci twierdzą, że warto i że te kilka tysi€cy wydanych na ciuch podniesie jego status. "

To się zmienia. Kiedyś każdy patrzył w ognisko, teraz patrzy w smartfona ale rozmowy mają takie same. Nadchodzi moda w niektórych grupach bojkotowania socjalnych mediów przez młodzież i spotykania się zamiast. Co do ubrań, to nie powiesz chyba, że moda i status poszczególnych marek wśród młodzieży to jakaś nowość.
kajetan
Sztokholm

2023-04-27 00:28
"AI, o ktorej teraz glosno, moze nas przerosnac. Moze to troche przesada, ale widzialam robota, ktory na pytanie, co sadzi o ludzkosci, powiedzial, cytuje "my was zniszczymy" - moze to zalezalo od tego jak byl zaprogramowany, ale mimo tego, daje to do myslenia. "

Tak, te wszystkie roboty i chat boty, które odpowiadają, że nas zniszczą to przesada.
Dan Brown napisał kilka lat temu książkę Origin, gdzie występuje zaawansowany AI. Wtedy 5-6 lat temu jak to czytałem to było interesujące science fiction ale te modele które mamy dzisiaj są już bardzo blisko tego z książki
Forum -> Na każdy temat -> Dla odmiany pozytywna wiadomosc z Polski
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Szukamy ekipy remontowo-wykończeniowej (Sztokholm)
Praca dla Snickare - stolarzy (Gustavsberg )
Monter rusztowania (Östergötland)
Pracownik budowlany (Överhörnäs )
Praca sprzatanie (Stocksund)
Praca Stockholm (Stockholm)
Pracownik do firmy sprzątającej (Lidingö)
personlig assistent (Enskededalen)
Więcej

Evert Taube na Gamla Stan
Agnes na szwedzkiej ziemi
Katarina kyrkobacke
Węgry czyli wielkanocny wypad.
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 22 gości
oraz 1 użytkowników.

Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony