Odwiedzin 38873005
Dziś 894
Piątek 9 maja 2025

Forum: Życie w Szwecji - Odliczenie wynajmu od podatku?

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorOdliczenie wynajmu od podatku?
LukiPL

Wpisów: 65
Od: 2023-04-17
2023-04-17 19:04
Cześć, chcę się przeprowadzić z żoną do Szwecji, jako że chwilowo tylko jedno z nas będzie pracować a koszty wynajmu są kosmiczne robię podsumowanie wydatków czy nas na to stać. Na kilku stronach w internecie wyczytałem że jest coś takiego że w Szwecji od podatku można odliczyć koszt wynajmu i koszty kredytu, niestety bez podstawy prawnej więc brzmi to jak jakaś miejska legenda. Wertując stronę skateverket z pomocą translatora nie znalazłem takiej pozycji w "słowników odliczeń", znalazłem tylko dział dotyczący kosztów dodatkowych związanych z wynajmem dla właściciela. Czy istnieje takie odliczenie i jak się ono nazywa? Czy może to jest ukryte jakoś w kwocie wolnej od podatku albo innych odliczeniach które pokazują kalkulatory netto-brutto. Nie chodzi mi o bostadsbidrag, na to raczej się nie łapię.
  Profil uzytkownika: LukiPL     
ogarniamwiosne

Wpisów: 429
Od: 2019-03-21
2023-04-17 19:30

A czy w Polsce istnie taka "ulga" podatkowa?
  Profil uzytkownika: ogarniamwiosne     
black sabbath

Wpisów: 9092
Od: 2012-06-16
2023-04-17 19:49
Pracowac jako firma czy zatrudniony?
  Profil uzytkownika: black sabbath     
Michalski

Wpisów: 271
Od: 2023-02-24
2023-04-17 19:54
Jeśli masz firmę w domu to możesz oczywiście od zysków odliczyć część kosztów wynajmu mieszkania.
Jako pracownik odliczasz od opodatkowanego przychodu spłacone w ciągu roku odsetki kredytu. Więcej na ten temat nie wiem
  Profil uzytkownika: Michalski     
ogarniamwiosne

Wpisów: 429
Od: 2019-03-21
2023-04-17 19:57

A Michalski urwałeś sie z choinki, czy nie rozumiesz?

Profil uzytkownika: ogarniamwiosne     
Michalski

2023-04-17 20:04
Oświeć mnie proszę, o primavera
ew_sa

Wpisów: 255
Od: 2012-11-29
2023-04-17 20:18
Istnieje mozliwosc ktora nazywa sie avdrag för dubbel bosättning. Ale.. sprobuj skontaktowac sie z jakims biurem ksiegowosci, zaplac i wtedy bedziesz mial czarno na bialym. Zadawanie takich pytan na Forum to narazanie sie na kpiny i szydzenie. Ci "znafcy" tylko na to czekaja, z braku lepszego zajecia. Warunki roznych ulg podatkowych sa b skomplkowane
  Profil uzytkownika: ew_sa     
alwa12

Wpisów: 13291
Od: 2015-08-26
2023-04-17 21:47
Zona by dostac pobyt w Szwecji musi miec angaz pracy
nie mniejszy niz 1 rok i 1 dzien, inaczej to po 3
miesiacach pobytu bez pracy musi wrocic do Polski.

Tak jak Michalski i Ew_sa napisali : masz firme w domu
to odliczasz czesc czynszu i pradu od podatku, a ile to
juz Skatteverket Ci pomoze odliczyc.

Pracujesz poza domem odliczasz koszt dojazdow do pracy i z pracy, jest to uwarunkowane odlegloscia i tez Skattev.
to obliczy ze swoich tabel.

Jesli masz samochod na firme, co tez rejestrujesz w Skattev. to rocznie mozesz odciagnac kilkadziesiat
tysiecy- nie podam sumy bo nie wiem ile jest to na dzis.

Moj maz odliczal 40.000kr rocznie, ale bylo to bardzo
dawno temu, potem ta suma sie powiekszyla, nie pamietam
dokladnie ile, wiec nie podaje. Wszystkiego dowiesz sie
na miejscu w Skatteverket.

Jesli chodzi o odciaganie za mieszkanie to tylko wtedy
jesli pracujesz daleko od domu i musisz wynajac drugie mieszkanie.

W Szwecji jest cos takiego jak jobbavdrag, czyli roczny zwrot podatku ze Skatteverket.
Podatek najmniejszy wacha sie od 32,7 (wysokosc zalezy w jakiej kommun (gminie) placisz ten podatek.
Ta suma jest do 420.800 rocznego dochodu, potem wiecej

W marcu przychodzi deklaracja podatkowa juz z odliczonym
jobbavdrag, bo faktycznie placisz 24,5 % podatku i ta
roznice miedzy ca.33% ktora placisz caly rok zwracaja
ci po koncu roku podatkowego czyli w kwietniu jesli
deklarujesz elektronicznie.

inna sprawa jest gdy posiadasz wlasna firme, to sa inne tabele podatkowe i podatek zaczyna sie od 40%

Wszystko Ci wyjasnia w Skatteverket, jesli znasz jezyk
angielski- to najpewniejsza i najtansza droga by wiedziec co i jak- za porade w Skatte nie placisz a informacje od nich sa pewne i nie narazisz sie na zaden poslizg i doradztwa Polakow, ktorzy nie zawsze sa na czasie, lub kreca na boku i nawet niechcacy moga Cie wsadzic na mine.

Ogarniamwiose, co wnioslas do tematu poza swoja uszczypliwoscia ? .... my sie juz przyzwyczailismy do Twojego zachowania, ale naprawde powstrzymaj sie gdy
ktos nowy potrzebuje wiadomosci czy rady. Zanim napiszesz policz do...w Twoim przypadku do 100
  Profil uzytkownika: alwa12     
alwa12

2023-04-17 22:02
Luki, jesli masz zamiar otworzyc wlasna firme zapoznaj sie co to jest F-skatt.
LukiPL

2023-04-17 23:41
Dziękuję za wszystkie porady. Sugerowałem się różnymi poradnikami w sieci, gdzie ktoś opisywał że jest jakiś mistyczny odpis na koszty wynajmu na cele mieszkaniowe. Było to wymienione na liście razem z odliczeniami które udało mi się potwierdzić na stronie skateverket. Oczywiście wszystkie opisane na stronie skateverket są mocno obwarowane ograniczeniami, wygląda to zupełnie jakby ktoś tutaj w przeszłości mocno je nadużywał, np zniżki za komputery, dojazdy, narzędzia pracy i literaturę fachową. Przykładowa strona gdzie ktoś wspomina zniżkę na mieszkanie jest taka https://soltier.se/podatek -szwecja/ ale to nie pierwsze miejsce gdzie o niej wspominają. Zakładam że emigranci z Polski którzy płacą podatki latami by wiedzieli lepiej, dlatego zapytałem na forum. Firmy nie planuje otworzyć, dostałem ofertę umowy o pracę i kalkuluje. Może w przyszłości bym mógł świadczyć usługi jako własna firma, ale na razie wole się trzymać umowy o pracę. Po wstępnych kalkulacjach wyżyć z jednej pensji się daje, ale margines mały na dobre wakacje albo niespodziewane wydatki. No i jeszcze ten dziwny jak dla kogoś z Polaki system mieszkaniowy.

A czemu żona musiałaby wrócić po 3 miesiącach do Polski? Przecież w ramach UE może zamieszkiwać gdzie chce, a mieszkanie będzie legalnie wynajęte na mnie. No i intencją byłoby osiedlenie się w Szwecji i założenie rodziny.
alwa12

2023-04-18 00:39
Obywatele Unii moga zamieszkiwac na terenie Unii, ale
jesli chodzi o Szwecje (nie wiem jak jest w innych krajach Unii) osoba ktora chce tu zamieszkac, musi albo
studiowac, albo pracowac.
By uzyskac szwedzki pesel PN- perssonnumer, musi wykazac
ze ma dochody. Jako malzenstwo musicie przedstawic
zaswiadczenie o slubie i o wspolnym zameldowaniu w Polsce
przynajmniej z polrocznym stazem, czyli ze mieliscie
wspolna ekonomie. To dotyczy malzenst i par mieszkajacych
pod jednym dachem.

Tu sa tematy i jest to dokladniej wyjasnione- ja nie chce
mieszac.

PN daje Wam ubezpieczenie zdrowotne z F-kassan poza
stomatologia. Za dentyste placisz 100% i to sa sumy
idace w tysiace koron- tego z podatku nie odciagniesz.

Zapisz sie z miejsca jak juz podejmiesz prace do
A-kassan- kasa dla bezrobotnych- warto to oplacac,
bo wrazie utraty pracy dostajesz zasilek dla bezrobotnych przez 450 dni roboczych czyli 80% od zarobkow brutto - jest jednak granica sumy ktora wyplacaja- jaka nie jestem w stanie odpowiedziec, ale mniej niz 12 tysiecy nie placa i oczywiscie
musisz aktywnie szukac pracy na terenie calej Szwecji
i wykazywac to w raportach do Arbetsförmedling - Urzad
Zatrudnienia. Nastepnego dnia po stracie pracy musisz
zarejestrowac sie w tym urzedzie by dostac pieniadze.

Ten link, ktory podales mowi o odciaganiu podadkow za drugie gospodarstwo i za drugie mieszkanie, ale to
chodzi tylko o jedno z nich, czyli albo chata jako
drugie mieszkanie, albo drugie mieszkanie i tylko
wtedy kiedy jest to konieczne ze wzgledu na prace
w odleglym miejscu zamieszkania.

Widze ze podniesiono kwote najnizszych podatkow do
490.700kr.

Pogrzeb w tematach, to znajdziesz odpowiedz co do
pobytu Tweojej zony, kiedys maz musial wykazac roczny dochod i ze moze utrzymac zone, jak jest teraz to wszedzie podaja ze partnerka musi pracowac by dostac
meldunek i prawo stalego pobytu czyli PN.

Ale moze to chodzi o partnerstwo.

AnnaZM odezwij sie jak masz czas bo nie chce robic
kisielu w glowie Pytajacemu i czy rzeczywiscie poslubiona zona musi z mety isc do pracy by zostac
stalym rezydentem Szwecji ?
alwa12

2023-04-18 00:59
Koniecznie ubezpiecz mieszkanie (Sifo to najtansza firma)

Zapoznaj sie z umowa by tam bylo ujete nie tylko kradziez, zniszczenie mieszkania, ale takze punkt o wypadkach w mieszkaniu i utracie zdrowia, bo jak spadniesz ze stolu zakladajac zyrandol i wybijesz sobie zeby to ubezpieczenie zwroci Ci za dentyste, ortodoncje
oczywiscie jast suma wlasnego ryzyka ktora pokrywasz
sam.

Jeszcze troche o dentyscie, jesli jedna robota dentystyczna przekracza 3000kr to za sume jaka placisz
wyzej F-kassan zwraca cos 0k 80% dokladnie dowiesz sie na stronach Försäkringkassy.

Nie zdziw sie w przyszlosci jak Ci zwroca mniej, bo licza jedna robocizne, a nie calosc nap leczenie zebow to jedno, a wstawianie koronek to drugie obliczenie.
Kazde osobno.

Mozesz takze zapisac sie do Facket- Zwiazki Zawodowe i tam u nich wykupic ubezpieczenie i oczywiscie oplacac to
miesiecznie. Facket jest o tyle dobry, ze w razie
problemow z pracodawca oni ingeruja i staraja sie wyjednac ugode miedzy stronami. Poza tym jak jestes w Facket to prawnicy nic Cie nie kosztuja wrazie sporow
i negocjacji, a takze spraw sadowych.
Michalski

2023-04-18 19:47
Luki, z Twoich wpisów wnoszę, że masz żonę oraz ofertę pracy i mieszkania w Szwecji. Policz ile wam zostanie po zapłaceniu czynszu i po innych niezbędnych do życia wydatkach, a potem zdecyduj czy gra warta świeczki.

Ewentualne odpisy, dodatki ulgi i rabaty zależą od mnóstwa różnych paramertów więc potraktuj je na razie jako niewiadome. Pozdrawiam
kajetan
Sztokholm

Wpisów: 16935
Od: 2000-09-01
2023-04-18 21:11
Tak jak ktoś wcześniej napisał, możesz od podatku odliczyć "dubbel bosättning" czyli jeżeli jesteś zmuszony mieć drugie miejsce zamieszkania (bo np pracujesz i jestes zmuszony nocowac w innym mieście niż mieszkasz). Tak czasem pracownicy tymczasowi z Polski mogą sobie odliczyć koszty mieszkania od podatku, jeżeli są tu tymczasowo i mają stałe miejsce zamieszkania gdzieś indziej (w Polsce np)

Inna rzecz, to mając firmę w domu możesz "wynająć" firmie część mieszkania. Wtedy Twoja firma płaci Tobie czynsz za np. jeden pokój. Potem można to jakoś kombinować, że firma płaci Tobie, ty płacisz podatek od zysku ale wyjdziesz na plus. Trzeba jednak potrafić udowodnić, że pokój wynajęty firmie nie może być używany do celów prywatnych, i jak ostatnio się tym interesowałem to było tyle z tym wszystkim zachodu że nie było warto (dla mnie).
  Profil uzytkownika: kajetan     
kajetan
Sztokholm

2023-04-18 21:45
Te ulgi podatkowe z artykułu do których linkujesz obowiązują w większości dalej, ale…

Np. ulga za dojazdy do pracy obowiązuje tylko części powyżej jakiejś kwoty (co roku zmienianej), tylko jeżeli nie ma tańszej możliwości dojazdu (komunikacji miejskiej), itd. Mieszkając w mieście, płacąc za bilet komunikacji miejskiej, nie wydasz tyle, żeby móc odciągnąć coś od podatku. Mieszkając gdzieś w środku lasu bez autobusów i dojeżdżając do pracy samochodem to pewnie coś tam Ci zwrócą.

Za delegacje (traktamente) zwracają szablonowo za dodatkowe koszty jedzenia i spania poza domem. Mniej niż zwykle wydasz na takim wyjeździe.

Podwójne gospodarstwo domowe to ten dubbelbosättning o którym pisałem we wcześniejszym wpisie. Wynajem lokalu też opisałem wcześniej

Na wydatki związane z wykonywaną pracą czasem dają, zależy jakie wydatki. Np. na ubrania ochronne robotnik może dostać zwrot ale ktoś w biurze na garnitur nie dostanie… to się zmienia, w różnych latach mogą pozwalać na różne rzeczy w zależnoości do czego chcą ludzi zachęcic. Młotki, wiertarki, komputery, czy krzesła to pracodawca powinien zapewniać. W niektórych wypadkach można dostać zwrot podatku na coś.

Indywidualnych stawek emerytalnych już chyba nie ma i co za tym idzie nie ma już ulg. Znaczy, można sobie oczywiście odkładać na emeryturę, ale ten cały państwowy aparat nieopodatkowanego odkładania na emerutrę znieśli kilka lat temu.

Te dwie ostatnie, jobbskattereduktion i grundavdrag wszyscy pracujący dostają z automatu więc nawet nie zauważysz tego, bo jest tak jakby wliczone w system. Te kwoty też się zmieniają w zależności od polityki ( upraszczając - prawica chce dawać wyższe ulgi a lewica chce wycofać ulgi).

Są jeszcze ulgi tzw. RUT i ROT czyli jeżeli zatrudniasz kogoś do pracy w domu (np. przy remoncie czy sprzątaniu) to możesz część kosztów od podatku odliczyć.

Ogólnie, kokosów nie dostaniesz, ewenualnie część kosztów
kajetan
Sztokholm

2023-04-18 21:51
Jak kupisz mieszkanie i spłacasz kredyt, to zwracają Ci część (chyba 30%) odsetek z kredytu. Na mieszkanie można czasem dostać jakąś zapomogę, jeżeli czynsz jest za wysoki, ale to dotyczy chyba głównie rodzin z dziećmi żyjących na minimum socialnym, więc na to nie macie co liczyć raczej.
LukiPL

2023-04-19 21:11
Dziękuję za wszystkie porady, firmy w Szwecji nie będzie napewno na start, tylko zatrudnienie. Mam ofertę pracy na rok, ale może uda się wynegocjować rok i trochę, żeby szwedzki urząd nie stawał okoniem. Żona ślubna od kilku lat i mieszkamy razem długo, więc jeśli moja pensja będzie ok i mieszkanie to chyba nie powinno być problemów z jej oficjalną rejestracją.
W takim razie na mistyczne ulgi nie liczę, nie pozostaje mi nic innego podsumować koszty i porównać z dochodami. A jest w sieci jakiś "dobry", tzn aktualny i sprawdzony kalkulator netto-brutto dla Szwecji? Nie musi mieć bajerów typu wybór gminy, może być nawet dla średniej wartości podatku gminnego. Pytam bo co strona to inaczej liczy, a brak jest dokładnej rozpiski ile jaki składnik podatku wynosi.
Bartender
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █

Wpisów: 3083
Od: 2017-03-11
2023-04-19 21:25
Brutto x 0,7 = netto.

To tak w dużym uproszczeniu, ale chyba właśnie o to pytałeś.

Profil uzytkownika: Bartender     
Michalski

2023-04-19 23:32
Jeśli zdecydujesz się na przyjęcie oferty pracy w Szwecji to zrób to z otwartym umysłem. Będziecie mieli okazję z bliska zobaczyć czym tu pachnie i wtedy postanowicie czy warto zostać na dłużej.
Oczywiście nie będzie żadnych problemów ze strony urzędów z pobytem tu Twojej żony ale postaraj się jak najprędzej znaleźć dla niej intensywny kurs nauki języka szwedzkiego.
Szwedzi pozytywnie oceniają ludzi aktywnie starających się integrować
ag_b13

Wpisów: 537
Od: 2012-12-18
2023-04-20 11:03
https://www.beraknalon.se/
  Profil uzytkownika: ag_b13     
Bartender
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █

Wpisów: 3083
Od: 2017-03-11
2023-04-20 11:23
Nieee, ta strona kłamie. Ona uwzględnia wszystkie ulgi, których pracownik nie zobaczy co miesiąc, tylko raz w roku kiedy dostanie zwrot podatku. A na rękę co miesiąc dostanie tak jak pisałem brutto x 0,7 = netto.

0,7 stosuje księgowość po to, żeby pracownik uniknął dopłaty podatku, tak jest bezpieczniej. Końcowy podatek to ca. 20%, czyli brutto x 0,8 ale to dopiero po rozliczeniu rocznej deklaracji. Na tzw. łapę dostaje się 70% pensji brutto.

Profil uzytkownika: Bartender     
Anna ZM
Göteborg

Wpisów: 595
Od: 2011-10-25
2023-04-20 15:03
Mogę coś dodać, bo prowadziłam wykłady na ten temat w polskich organizacjach i nadal się tym interesuję

1. Netto, czyli na rękę dostje się różnie. Nie ma reguły. Może to być 50% lub 90%. Zależnie od zarobków i woli pracodawcy. Lekarz zarabiający ok. 1 000 000 kr rocznie może mieć potrącane na poczet zaliczki 50% a małolata sprzątająca dorywczo 10% lub 0

2. Odpisy od zarobków na koszty mieszkania w Szwecji można robić przez różne okresy
A. samotni, przez 2 lata jeśli w Polsce posiadają lub wynajmują własne mieszkanie, nie u rodziców.
B. Żonaci lub żyjący w konkubinacie przez 2 lata, jeśli żona lub partnerka nie jest zatrudniona
C. Żonaci lub żyjący w konkubinacie przez 5 lat, jeśli żona lub partnerka jest zatrudniona
D. Żonaci lub żyjący w konkubinacie przez 2 lata, jeśli cała rodzina przenosi się tu ze względu na pracę któregoś z nich i nie wynajmują komuś swojego mieszkania w poprzednim kraju.

3. Dodatkowo osoby wymienione w pkt. A i D mogą odpisać koszty podróży do Polski w tym samym czasie.
Osoby wymienione w pkt.B i C mogą to robić bezterminowo.

4. Odsetki zapłacone poza Szwecją z tytułu dowolnych długów, pożyczek, kredytów etc. też można uwzględnić w deklaracji.

5. Żona lub mąż niepracujący oraz dzieci mogą zamieszkać w Szwecji, jeśli pracujący członek rodziny jest ich w stanie utrzymać
  Profil uzytkownika: Anna ZM     
black sabbath

Wpisów: 9092
Od: 2012-06-16
2023-04-20 17:27
Anna ,,,żeby płacić mniej podatku trzeba mieć pozwolenie ze skatteverket,,tak mnie się wydaje ,bo jak każdy by chciał płacić mniej to państwo zbankrutuje
  Profil uzytkownika: black sabbath     
Anna ZM
Göteborg

Wpisów: 595
Od: 2011-10-25
2023-04-20 22:20
Nie napisałam płacić, bo kwota podatku do zapłacenia jest obliczana przez SKV dopiero po zakończeniu roku.
Napisałam o zaliczce na podatek, którą potrąca pracodawca i wpłaca do SKV w imieniu pracownika.
Ja sama mam niewielką firmę i potrącam zaliczki na podatek w zależności od zarobku, prośby pracownika lub wieku.
Niektórzy chcą mieć potrącone więcej, aby potem mieć na wakacje a czasem ktoś potrzebuje w danym miesiącu więcej pieniędzy, więć mu potrącam n.p. symbolicznie tylko 100 kr.
  Profil uzytkownika: Anna ZM     
JaNikt

Wpisów: 1084
Od: 2016-04-16
2023-04-21 06:50

Dobry,stary Żyd mówił synowi:

"Ty sie nie ucz oszczedzać, z tego jeszcze nikt
fortuny nie zrobił, ty sie ucz zarabiać! "

Nie kombinujcie grosików z podatków,uczcie sie dobrych
zawodów i dobrze pracujcie, a jak komuś za mało, to do Polski, tam jest dobry socjal.
  Profil uzytkownika: JaNikt     
Forum -> Życie w Szwecji -> Odliczenie wynajmu od podatku?
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Praca w firmie sprzątającej (Järfälla)
Zatrudnienie w firmie sprzatajacej- Sztokholm (Liljeholmen/Stockholm )
Praca przy sprzątaniu (Stockholm)
praca/sprzatanie (- Vasastan, Norrmalm)
BLACHARZ /LAKIERNIK samochodowy. (TÄBY/STOCKHOLM)
Ogólnobudowlany ,brukarz (Getinge)
Tak Sammarbete med UE (Nacka)
Remonty łazienek (Stockholm )
Więcej

Gnesta – miasto z kolorowymi schodami
Agnes na szwedzkiej ziemi
Żelazny chłopiec z Gamla Stan
Mårten Trotzigs gränd czyli najwęższa uliczka Sztokholmu
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 25 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony