Autor | Komornik w Szwecji - alimenty |
Emma0726

Wpisów: 4 Od: 2023-01-30
| 2023-02-01 17:54 We wrześniu 2022 urząd w Szwecji (komornik) uznał polski wyrok odnośnie alimentów. Na dzień 29.09 zaległości wraz z odsetkami wynosiły niecałe 8tys zł. W październiku otrzymałam pismo że alimenty będą ściągane z dłużnika. W listopadzie i grudniu otrzymałam przelewy (2390zl w listopadzie i 2900 w grudniu). Czy ktoś wie jak działa tutaj komornik? Od października oprócz zaległości naliczają się też bieżące alimenty (500zl co miesiąc) Czy nie powinnam otrzymywać bieżących alimentów co miesiąc tak jak jest to w wyroku? Zamierzam skontaktować się z kronofogden w tym tygodniu,ale może ktoś wie jak to wszystko tutaj działa |
| |
ogarniamwiosne

Wpisów: 429 Od: 2019-03-21
| 2023-02-01 19:53
Wszedzie działo tak samo.
Alimenty bieżące to jedno , a zaleglości to drugie.
Prawdo podobnie wyrok, o którym mówisz dotyczy wyłącznie nalezności zaległej i to sciąga z dłużnika w jakiś ratach /prawnie możliwych/.
Alimenty bieżące dłużnik musi płacić niezależnie od tego.
Co innego gdyby w wyroku ,o którym mówisz, dłużnik zobowiązany jest również do przekazywania komornikowi należności bieżących, ale to musisz mieć jasno napisane w wyroku. |
| |
Emma0726

| 2023-02-01 22:41 Jest to wyrok z 2011 roku zasądzający alimenty. Eks przestał płacić więc złożyłam wniosek o egzekucję alimentów z zagranicy przez sąd okręgowy. Wyrok został uznany. Dodatkowo musiałam dołączyć zaświadczenie od polskiego komornika o zaległościach i odsetkach. Wszystko zostało wysłane i uznane w Szwecji. Składając dokumenty dołączyłam swoje oświadczenie, że chcę aby ściągano zaległości i bieżące alimenty. Dwa lata temu dług eks wynosił 20tys zł, wtedy komornik w Szwecji dał mu dwa wyjścia - albo się dogadać z wierzycielem odnośnie spłat albo zajmie mu wynagrodzenie. Wtedy po błaganiach eks zgodziłam się na ugodę (miał spłacać w ratach zaległości i płacić bieżące). Po spłaceniu długu alimenty biezace płacił przez następne trzy miesiące, potem przestał. Dlatego składając kolejny raz dokumenty zaznaczyłam, że kolejnej ugody między nami nie będzie i chcę aby alimenty zaległe i bieżące były ściągane przez komornika. |
| |
kajetan Sztokholm

Wpisów: 16938 Od: 2000-09-01
| 2023-02-03 09:36 Niezależnie od wszystkiego innego, osoba musi mieć minimalną stawkę pieniędzy na życie po spłaceniu długów. Jeżeli ktoś ma niską pensję albo nie ma wcale to komornik nie jest w stanie nic zająć. Jeżeli ma już wcześniej komornika na sobie, to też tamte długi spłacane są wcześniej, szczególnie jeżeli są do tługi do skarbu państwa (zaległe podatki itp).
Więc podsumowując, tylko dlatego że kronofogden ma zadanie coś wyegzekwować to nie znaczy że będzie mógł to zrobić, jeżeli nie ma z czego. |
| |
Emma0726

| 2023-02-03 14:18 Oczywiście rozumiem że dłużnikowi też musi zostać coś na życie, aczkolwiek nie wydaje mi się żeby 500zl było wielkim majątkiem. Pracuje jako pilarz więc mało nie zarabia, gdyby tak było nie kupiłby w Szwecji samochodu na kredyt za ponad 70 tys koron |
| |