Autor | Mobbing w szkole |
Nairobi

Wpisów: 5 Od: 2022-12-09
| 2022-12-09 17:31 Mobbing w szkole.Chcę się z Wami podzielić naszą historią i zapytać czy ktoś doświadczył podobnej sytuacji?
Nas 16-letni syn jest mobbowany w szkole od 2 lat Opowiedział nam o tym po kilku miesiącach od momentu pierwszego zdarzenia, przyczyną były obawy, jak zareagują koledzy i czy to nie przyczyni się do pogorszenia sytuacji w szkole.Był nazwany „polską kur….” i padły również przezwiska pod naszym adresem.Była przemoc fizyczna i psychiczna.Po tej sytuacji syn postanowił opowiedzieć wszystko .Byłam w szoku co nasze dziecko przechodziło w szkole i nikt tego niezauważył.Ja zauważyłam zmianę w jego zachowaniu, próbowałam rozmawiać,pytać.Syn nie chciał rozmawiać o szkole.Zgłosiłam sprawę do rektorki szkoły, oczywiście obiecała zająć się tym.Czekałam na odzew ze strony szkoły i była cisza.Nasze dziecko było w dalszym ciągu mobbowane a szkoła obiecywała ze to rozwiąże.Doszło w końcu do incydentu że starszy syn w obronie brata, pobił chłopaka który go mobbował.
W tym momencie szkoła się odpaliła odrazu, zostaliśmy wezwani na spotkanie, byli również obecni rodzice pobitego chłopaka.Spotkanie dotyczyło tylko pobicia.Nikt ich nie poinformował z jakiego powodu to się stało.Rodzice chłopaka byli w szoku że nikt wcześniej ich nie informował o niczym.Próbowałam powiedzieć co było przyczyną ,dlaczego nas syn tak zareagował ,lecz nauczyciele nie pozwolili mi o tym mówić.Ich zdaniem nie był to powód spotkania,tylko pobicie.Nie będę opisywała kolejnych zdarzeń i incydentów które nastąpiły później i trwają do dzisiaj.Oczywiście chcieliśmy zmienić szkołę, lecz z braku miejsc nie mamy możliwości. Zgłosiliśmy sprawę do Skolispektion,Skolverket. Syn korzystał z pomocy psychologa i kuratora, był w złej formie psychicznej.Szkoła z ich strony nie udzieliła mu żadnej pomocy ,pomimo że sam zgłaszał i ja również zgłaszałam ze potrzebuje pomocy.Walka ze szkołą trwa do dzisiaj. W oczach szkoły to syn zachowuje sie agresywnie, zrobiono z niego osobę niebezpieczną.Stracił kolegów.Szkoła nie widzi żeby był zle traktowany przez innych.Pomimo zaświadczenia od psychologa.Podpalenie zapalniczki przy jego twarzy, zdaniem szkoły to była zabawa i wiele podobnych incydentów.Nie mam możliwości opisania wszystkiego.Chcę Wam tylko naświetlić jak wyglada w rzeczywistości pomoc z ich strony.Naszemu synowi i nam próbowano wmówić że źle odbiera sytuacje.Nigdy nie przyznali że to jest mobbing.Opisałam tylko krótką historie tego co nas spotkało.Jeżeli ktoś ma chęć się podzielić własnymi doświadczeniami lub ma jakieś pytania, proszę piszcie.Postaram sie odpowiedzieć. |
| |
Poważny temat! Ten temat został oznaczony jako poważny. Oznacza to, że autor oczekuje poważnej dyskusji lub odpowiedzi na pytanie. |
Pikowany_Kon

Wpisów: 13851 Od: 2015-10-25
| 2022-12-09 18:23 Od tego jest policja a nie rektorka szkoły.
Trzeba było złozyc oficjalne zeznanie na policji.
|
| |
Nairobi

| 2022-12-09 18:35 Oczywiście ze to zrobiłam.Policja zgłosiła to do socjalu.Dzisiaj byliśmy na rozmowie.Okazuje się, że nie chodziło o szkołę.Socjal nas chciał prześwietlić,czy my jako rodzice odpowiednio pomagamy synowi radzić sobie z tym problem w szkole. Komedia. |
| |
alwa12

Wpisów: 12685 Od: 2015-08-26
| 2022-12-09 18:55 W Szwecji praktyka jest rutyna zakladajaca, ze wina jest po stronie mobingowanego ucznia, ale glosno tego nikt
nie przyzna. Moje dziecko wraz z trzema kolezankami,
(szwedkami) jak przeszly do innej szkoly w 7 klasie., byly mobingowane przez grupe dziewczyn az do grozb
zabojstwa- przez 5 miesiecy nic o tym nie wiedzialam, dopiero esemesy z grozbami ze zostana zabite jak przyjda do szkoly spowodowaly ze corka mi to pokazala. powiedziala takze, ze juz od polowy wrzesnia kurator z nimi wszystkimi ma spotakania, ale to nic nie pomaga.
Tego samego wieczora zadzwonilam do rodzicow tych dziewczyn, ze jesli jutro nie przeprosza mojej corki i ich kolezanek i sie nie uspokoja, melduje sprawe na policje i zawiadamiam socjal, ktory i tak bedzie powiadomiony przez policje i ze beda mieli fure zbednych klopotow. Z samego rana polecialam do szkoly i zrobilam istny wiatrak rektorowi, nauczycielkom i kuratorowi.
Dziewczyny przeprosily bo ich rodzice tez sie wkurzyli
Wiesz co zrobila szkola ? Po feriach w lutym zabrala tamte dziewczyny-mobbare do Åre na narty by im wyrownac
w glowach. Raz ze po feriach, dwa, ze z 4 dziewczynami pojechalo 2 nauczycieli, kurator i jakas kärring z socjalu, a trzy, ze mozna byloby nawet zrozumiec
jakby zabrali mobbar i ofiary mobbingu by scalic ich
gemenskap. Malo tego, pojechali dlatego za panstwowe pieniadze bo wykazali w raporcie do komuny ze rozwiazali
pozytywnie powazny problem. ...ktory to ja rozwiazalam w ciagu godziny rozmow z rodzicami a z ktorym onio sie pie#dolili prze 5 miesiecy wiedzac, ze dzieci sa zastraszane i ze sa grozby na ich zycie.
One sie rzeczywiscie pogodzily i stworzyly bardzo wariacka silna grupe ktora dawala popedu prawie
wszystkim nauczycielom przez nastepne 2 i pol roku-
przynajmniej tyle mojej cichej satysfakcji.
Rozpisalam sie dlatego zeby Ci opisac jak to czesto funkcjonuje.
Zmartwie Cie, bo to byl 1995 rok, gdzie jeszcze mozna
bylo tupnac, dzis jest o wiele gorzej- pytanie czy to
Szwedzi mobinguja Twojego syna, czy obcokrajowcy ?
Jak to drugie to nic nie wskoracie.
Jesli jest to tylko jeden chlopak. Szwed, to prawdopodobnie sam boi sie mobingu i znalazl sobie ofiare by pokazac grupie ze jest silny.
Albo zamelduj szkole na policje- ja bym tak zrobila
szkole, a nie mobingujacego. ale szukajcie innej szkoly i to nie pierwszej lepszej gdzie jest mozliwosc miejsca
tylko zrobcie dobry wywiad co, gdzie i jak.
Jest jeszcze inne wyjscie- zazadaj od szkoly i skolverket nauczania w domu ze wzgledyu ze nic sie nie poprawia mimo psychologa, rozmow itd- zazadaj na pismie
jednoczesnie zamelduj szkole na policje.
Policja raczej gie pomoze, chociaz maszyna rutynowa ruszy, ale szkola bedzie miec pelne gacie.
Podnies sprawer rasizmu ze strony szkoly w stosunku do Twojego dziecka i o to ich oskarz.
Dobrze by bylo gdyby ktos kompetentny ulozyl Ci skarge
na Policje, wyslij kopie skargi do Skolverket ich tez mozesz obmalowac za brak reakcji- bij na rasizm !!!
W tym czasie szukaj dobrej szkoly dla syna, bo wiek 16 lat to bardzo wrazliwy okres i Twoj Syn moze miec traume przez cale zycie.
powinnas go zapisac na jakis sport, plywanie ? karate ?
cos co lubi , bo musi byc w jakiejs nowej grupie
rowiesnikow inaczej albo wyrosnie na ofiare, albo z braku towarzystwa przylgnie do chuliganow i wgtedy po dzieciaku.
Mozliwe ze wybierzesz inaczej, ale nie przegap zapisania dziecka do jakiejs grupy sportowej tak by zaczal czuc sie silny psychicznie.
to typowe w Szwecji ze szkola chciala rozmawiac tylko o pobiciu i chciala Ci zakneblowac usta.
Mozliwe ze dogadasz sie z rodzicami tego chlopaka, co byloby najlepszym wyjsciem. bo jak psycholog do tej pory nie pomogl- to i dalej nie pomoze- wyglada to na nabijanie sobie aktywnych godzin kosztem Twojego syna o ile to psycholog szkolny
Pozdrawiam i zycze pomyslniejszych wiatrow.
ps. czy Twoj syn ma ubrania dostosowane do mody w tej szkole, czyli nie za biedne i nie za bogate- to bardzo wazne by wygladac w grupie tak samo- bo inaczej dzieciaki go zagryza, albo ze bida, bo Polak, albo ze sie wynosi nad innych, a tylko Polak - jest to okropny
szczegol, jednak bardzo wazny, bo tak jest w tej spolecznosci. |
| |
alwa12

| 2022-12-09 19:02 Nairobi, Socjal musi zrobic z Wami wywiad, bo to w imie dobra Twojego Syna- dziecka- spokojnie.
Zachowaj umiar, bo jak Socjal odbierze wasza nerwowosc8 zreszta zrozumiala) to Wy bedziecie winni i moga Wam siedziec na karku, a w ostatecznosci zabrac Syna do innej rodziny lub do ich zakladu dla mlodziezy by niby pomoc
w przystosowaniu do zycia w spoleczenstwie , ktorego rodzice nie potrafia dac.
Spokojnie z socjalem, ale i z rozumem. |
| |
Ronj@

Wpisów: 7624 Od: 2006-08-16
| 2022-12-09 19:14 I ty poszlas na spotkanie z socjalem wiedzac, ze druga strona nie bedzie obecna? Powinno byc napisanew wezwanliu, kto bedzie uczestniczyl w spotkaniu. Ja bym nigdy nie poszla na spotkanie gdzie tylko ofiara jest wzywana nie förövare i jego opiekunowie.
Skoro szkola nie moze rozwiazac problemu to musza to zrobic jego rodzic, ktorzy odpowiadaja za jego zachowanie poza domem, czego jego rodzice nie ogarniaja.
|
| |
alwa12

| 2022-12-09 19:19 W rozmowie z Socjalem, zadnej afektacji glosowej czy ruchowej, ton glosu spokojny , cialo rozluznione, nawet jakby Ci sie chcialo wyc z nerwow.
Musisz pokazac swoim obejsciem ze nie roznisz sie w reacji na bodzce debaty od reakcji Szwedow i ze kulturowo jestes taka sama jak oni- wtedy wzbudzasz zaufanie do siebie- patrz jak strona przeciwan sie zachowuej i rob to samo- tak jakbys patrzyla w odbicie lustra- to bardzo ciezkie jesli jest problem, ale jak to mowimy jesli weszlas miedzy wrony, rob jak one. Te polskie powiedzenie
bardzo pasuje i sie sprawdza najlepiej wlasnie w tym kraju. Lagom är bäst. |
| |
black sabbath

Wpisów: 9092 Od: 2012-06-16
| 2022-12-09 19:21 zmiana szkoły jest najlepszym wyjściem, |
| |
alwa12

| 2022-12-09 19:22 Bardzo sluszna uwaga od Ronj@, jak pisalam moj dlugi
wpis nie wiedzialam ze juz machina ruszyla. |
| |
Nairobi

| 2022-12-09 19:35 Dziękuje że odpowiedziałaś i opisałaś swoją historie Alwa. Przykre jest że nasze dzieci i my doświadczamy takich sytuacji.
Tak naprawdę to się zaczęło od grupy chłopaków, którzy się z niego wyśmiewali że nosi okulary, jest niski itp…
Jeden z nich był prowodyrem. Teraz praktycznie cała klasa się z niego naśmiewa i poniża.
Syn trenuje Tajski boks ,chodzi na siłownie.Miał spotkania z psychologiem które bardzo mu pomogły- nie szkolnym, nie mogliśmy się doprosić w szkole spotkania z psychologiem. Jest pewniejszy siebie i teraz potrafi się bronić.
Zarządzaliśmy nauczania indywidualnego- szkoła odmówiła.
Po ostatnim incydencie jak syn postraszył tego chłopaka „że jak nie przestanie to go pobije”-oni są mocni tylko w grupie, zaraz to zgłosił do rektorki.
Rektor zgłosiła na policję i syn nie mógł chodzić tydzień do szkoły-został zawieszony.
Szkoła zrobiła z dziecka prześladowanego w szkole przestępcę.
|
| |
Pikowany_Kon

| 2022-12-09 19:50 Ron@ja ma racje.
To jest duzo waszej winy,
szkoda ze nie wystapiliscie ostro na policji,kladac nacisk na rasizm.
Nie macie kontaktu z zadnym adwokatem? bo sami sobie nie poradzicie. |
| |
Nairobi

| 2022-12-09 19:54 Dziękuje Wam za odzew!
Mój wpis miał na celu uświadomienie problemu i jak Szwedzkie instytucje próbują tuszować takie sprawy aby nie ujrzały światła dziennego.
Tutaj nie chodzi tylko o naszą rodzine i naszego syna.
Chodzi mi o to ,aby pokazać że taki problem jest a my w tej całej machinie jesteśmy bezradni.
Takie osoby jak my są niewygodne.Mówimy to czujemy a nie to co oni by chcieli usłyszeć.
Drodzy rodzice, rozmawiajcie z Waszymi dziećmi.Czasami nawet nie wiemy jak nasze dzieci cierpią i z jakimi traumami się borykają .
Nam pomogła dobra relacja z synem dodam że miał już myśli samobójcze. |
| |
Pikowany_Kon

| 2022-12-09 20:16 Chron dzieciak, bo na nim sie to skupia.
Najwazniejsza jest jednosc w rodzinie. |
| |
Ronj@

Wpisów: 7624 Od: 2006-08-16
| 2022-12-09 20:22 Nairobi, sytuacja trwa od 2 lat i dopiero teraz zajeliscie sie cala sprawa?!
I pozwoliliscie dzieciakowi borykac sie samemu z problemami?
I do czego doszliscie na spotkaniu z socjalem? Jak to spotkanie pomoglo waszemu dziecku?
Jaki jest status calej sprawy na dzien dzisiejszy?
|
| |
black sabbath

Wpisów: 9092 Od: 2012-06-16
| 2022-12-09 20:51 sa jacyś Szwedzi w tej szkole??????? |
| |
alwa12

| 2022-12-09 21:55 Ronj@ zadala kluczowe pytania i nie chcialam sie odzywac
zeby wpis nie byl przoczony, minelo 1.5godz.-cisza
wiec dopowiem, ze to psycholog powinien wystapic o
nauczanie w domu, bo psycholog ma argumenty-tyle
Nie twierdze, ze jest ono potrzebne, Ty jestes matka i Ty
decydujesz, oraz Twoj syn. |
| |
Aroo100

Wpisów: 111 Od: 2021-08-21
| 2022-12-09 22:20 Znam ten problem. Wiele Polskich dzieci jest w takiej sytuacji. Jak macie możliwość to zapiszcie syna do szkoły prywatnej. Gminne szkoł to można nazwać patologia.
Najlepszym rozwiązaniem jest szkoła prywatna. |
| |
Nairobi

| 2022-12-09 23:09 Ronj , od dwóch lat walczymy ze szkołą , nie od teraz. Chcieliśmy przenieś syna do innej szkoły , nie ma miejsc.
Jest to szkoła prywatna 70 % dzieci to szwedzi.
Socjal uznał że syn ma wparcie z naszej strony, lecz niestety jeżeli chodzi o mobbing nie są w stanie nam pomóc.
Syn napewno nie wróci już do tej szkoły.Narazie ma nauczanie indywidualne.Zostało mu ostatnie pół roku. Nadal staramy się o przeniesienie do innej szkoły.
|
| |