Odwiedzin 39047276
Dziś 200
Poniedziałek 7 lipca 2025

Forum: Turystyka - wyjzd do Polski obecnie

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
Autorwyjzd do Polski obecnie
przedszkolak

Wpisów: 4
Od: 2020-06-03
2020-06-03 21:47
Musze koniecznie wyjechac do Polski na 5 dni do moich rodzicow ale nie posiadam polskich dokumentow. Czy jest mozliwosc ze nie dostane kwarantanny jezeli zdecyduje sie na przekroczenie granicy. Czy ktos jest obyty w tym nowym doswiadczeniu lub wie jak to zrobic?
  Profil uzytkownika: przedszkolak     
pati_sko

Wpisów: 8960
Od: 2006-05-15
2020-06-05 16:38
"Czy jest mozliwosc ze nie dostane kwarantanny jezeli zdecyduje sie na przekroczenie granicy. "

Z powodu braku dokumentow maja odpuscic przymusowa kwarantanne?

Profil uzytkownika: pati_sko     
nelka

Wpisów: 24
Od: 2013-01-20
2020-06-05 22:29
Jak czytam te wasze wypociny,, pati_sko,, to mnie cofa.

Ktos napisal pytanie daj mu konkretna odpowiedz nie swoje wypociny dla swoich statystyk ile to juz nie napisalas.

Nie rozumiem was naprawde jest raptem kilka osob tutaj i wszystko wiedzace sa ale udzielic konkretnej odpowiedzi nie udzieli tylko swoje madrosci.

Jezeli cos wiesz napisz tak lub nie po co sa takie smetne wypowiedzi ktore w sumie nic nie daja nikomu

Pozdrawiam

Profil uzytkownika: nelka     
ogarniamwiosne

Wpisów: 429
Od: 2019-03-21
2020-06-06 07:08
Nelka, masz racje.
Ta , jak to nazwałaś cofka jest tu wszechogarniająca,pamiętam jak kilka lat temu były tu fajne grupy ludzi, dziewczyny, które pomagały radami,dobrym słowem, po prostu mądre i uczynne.
A dzisiaj kilku "mądrych inaczej" zabierają głos tylko po to żeby sobie popisać.
Wspomniana pati pewnie walczy tu o tytuł "Miss cofki intelektualnej". I ma na największe szanse.
  Profil uzytkownika: ogarniamwiosne     
Marta_wawa

Wpisów: 561
Od: 2015-11-16
2020-06-06 08:49
A to dobre! Widzę,że nie tylko ja to zauważyłam.
  Profil uzytkownika: Marta_wawa     
Facet46
Szlachta nie pracuje

Wpisów: 4639
Od: 2009-03-25
2020-06-06 12:58
nelka
ogarniamwiosne
Marta_wawa

widze wniesliscie wiele konstruktywnego do tematu. Gdzie ten konkret? To moze wjechac do Polski czy nie?

przedszkolak

ponizej warunki:

https://www.gov.pl/web/fin landia/wjazd-do-polski-i-zasady-kwarantan ny--aktualne-przepisy
  Profil uzytkownika: Facet46     
ogarniamwiosne

2020-06-06 13:16
I odezwał się nestepny z tej grupy.

Kilku takich "mądrych inaczej" i załatwią całe forum.

https://www.strazgraniczna .pl/pl/aktualnosci/8447,Koronawirus-przek raczanie-granicy.html
Facet46
Szlachta nie pracuje

2020-06-06 13:38
ogarniamwiosne

sam sie ogarnij!!!

Co nowego napisales?
Powieliles moja informacje, bo w koncu SG musi stosowac przepisy rzadowe zalinkowane przeze mnie.
Dlaczego zamiast

https://s1g.wgrane.pl/vide o/2012/03/03/156437.jpg?st=OtQ8mMxEP24fMv jXLdzNSg&e=1591454084

nie udzieliles od razu odpowiedzi?

Powiem Ci jedno:
Nie kazdego trzeba lubic, ale innych nalezy szanowac!

P.S.
Podaj mi choc jeden przyklad kiedy Ty komus tutaj rzeczywiscie pomogles.
ogarniamwiosne

2020-06-06 13:41
Jeszcze pare cytatów wklej, skopiuj i znowu wklej, poszukaj co ktoś napisał i znowu wklej i kolejny raz skopiuj.

Zmądrzej i weź się za robote, nie trać czasu na bicie piany.
Facet46
Szlachta nie pracuje

2020-06-06 13:42
ogarniamwiosne
Wpisów: 45
2020-06-06 13:16I
"odezwał się nestepny z tej grupy.

Kilku takich "mądrych inaczej" i załatwią całe forum."

Tacy jak ja byli wsrod tych, ktorzy przyczyniali sie do swietnosci tego Forum przed laty, gdy Ty jeszcze trzepales worki po cemencie w Rutce Tartak, a teraz je rozwalaja...
Taa, 3 dni z dojazdem...
ogarniamwiosne

2020-06-06 13:47
A jak oblecisz całe forum, w każdym temacie i wszędzie coś wkleisz i coś skopiujesz, coś zbędnie bąkniesz i niepotrzebnie powtórzysz, to owiedz najbliższy djurskydd
i weź starego i schorowanego czworonoga, będzie ci wdzięczny za kilka miłych chwil.
Facet46
Szlachta nie pracuje

2020-06-06 13:59
Jestem wyznawca Kopimismu
alwa12

Wpisów: 13375
Od: 2015-08-26
2020-06-06 23:51
Kokardy opadaja

Nelka, zalogowana jestes od 7 lat, Twoje wpisy nie
osiagnely liczby 200.

Ile razy pomoglas ???

Nie przypieprzaj sie do Pati, bo jakbys chciala policzyc
Jej linki, ktore Ona tu wkleja od lat pomagajac rzeszom
Polakow, to zabrakloby Ci liczydel w smartfonie i wagi
  Profil uzytkownika: alwa12     
alwa12

2020-06-07 00:18
A propos tych fajnych grup ktore tu istnialy :

rzeczywiscie bylo wiele Forumowiczow, ktorzy prowadzili
wspaniale dysputy...gdzie sie podziali ?

Oni nie odeszli z tego Forum bo bylo tu "be".

Oni wzieli sie za kudly na fb i tam sobie dowalali,
co przeniesli potem na te Forum (wczesna wiosna 2012)
az Redakcja PI musiala dawac bany...co poskutkowalo
wielka obraza i wtedy wiele obrazonych juz nie wrocilo.

Trzeba umiec przyjac krytyke na klate.

Ja osobiscie, jak tu weszlam, to wiele razy probowalam
dyskutowac problemy, znam zycie od podszwki i uwazam
ze troche mojego glosu moglo komus pomoc...i co bylo ?

Wlasnie ci starzy wyjadacze jechali po mnie jak po starej kobyle, bo moje wpisy byly za dlugie i za doglebne…..a co niektorym marzylo sie jedno, dwa zdanka
i szlus...i to wlasnie z tych grup wyjadaczy forumowych

To wlasnie Oni wykonczyli Dankom, ktora tu pisala
bardzo madrze i bardzo zaglebiala sie w problemy
potrzebujacych i proszacych o pomoc.

Dankom jest tylko jednym z wielu przykladow, ale
to nie my, ostatni Mochikanie tegForum wykanczalismy
ludzi, to wlasnie ci wspaniali starzy Forumowicze
zaczeli sie gryzc miedzy soba i jest dzis jak jest.

Jesli tak Wam zal i tyle macie krytyki, to czzemu
nie zalozycie ciekawych tematow ???

Czemu nie bierzecie udzialuw dyskusji ???

Bardzo latwo napisac w dwoch zdaniach ze kiedys
bylo lepiej… czemu tego nie zmieniacie ???

ja w jednym zdaniu na Wasze biadolenie,
moge Wam napisac :

"pocalujta w dupcie wojta"...tyle ze to nie zalatwi
problemu, ktory tu wydmuchujecie

alwa12

2020-06-07 00:22
mialo byc *udzialu*
Facet46
Szlachta nie pracuje

2020-06-07 00:24
Wiesz alwa12 najlepiej by zaistniec to powiedziec cos gdy sie nie ma nic do powiedzenia

Najpierw sie powymadrzali, a gdy wkleilem link z odpowiedzia na temet, to nie pozostalo nic innego tylko go powtorzyc.

P.S.
Na glownej stronie Forum, u gory, po prawej jest okienko wyszukiwarki. Mozna poszukac temat, ale tez uzytkownika i jego aktywnosc.
Coz, niektorzy sie powtarzaja jak ponizej.

Wyznaje zasade, ze jesli ktos mnie zapyta o droge to wskaze kierunek, ale jesli potem uda sie nawiazac pogawedke to nie widze przeszkod.

O co mi chodzi?
O zasmiecanie tematow.
nelka
ogarniamwiosne
Marta_wawa

co wniosly Wasze wypowiedzi?
A to juz wykracza poza wszelkie granice:
ogarniamwiosne
Wpisów: 47
2020-06-06 07:08
"Nelka, masz racje.
Ta , jak to nazwałaś cofka jest tu wszechogarniająca,pamiętam jak kilka lat temu były tu fajne grupy ludzi, dziewczyny, które pomagały radami,dobrym słowem, po prostu mądre i uczynne.
...
"

i dzieki takim jak Ty ich tu juz nie ma...

"A dzisiaj kilku "mądrych inaczej" zabierają głos tylko po to żeby sobie popisać."

Oczywiscie masz na mysli siebie i swoje dwie zwolenniczki?

Ja, pewnie nie zauwazyles, w pierwszej wypowiedzi udzielilem odpowiedzi na pytanie - "wskazalem droge".
Teraz daje sobie prawo do pogawedki - nawet o d**ie Maryni.
Zalozyciel tematu dostal to czego potrzebowal wiec nic mu nie smiece, bo juz nie musi tu zagladac by czytac twoje zale.
A przy okazji przypomnij mi ktoras z tych "dziewczyn", bo raczej rok temu to juz sladu po nich nie bylo
alwa12

2020-06-07 00:54
Co racja to racja !

Dobrze ze zacytowales ich wpisy.
Facet46
Szlachta nie pracuje

2020-06-07 00:54
alwa12
musze zaprotestowac.
Mialem i mam czesc z tych "starych" w znajomych na Fb. To nie to bylo przyczyna. Sam stad zniknalem 5 lat temu, wlasnie w 2015-stym.
W "starych czasach" bywaly tu przerozne dyskusje, polonijne imprezy od kregli po puchar gokartowy. Potrafilem sam jechac do Sztokholmu na kregle mimo, ze nie gralem, lub jezdzic na zawody gokartowe od Rättvik po Södertälje mimo iz w nich nie bralem udzialu. Byly to fantastyczne spotkania, znalismy sie osobiscie a mimo to dyskusje na Forum czasem sprowadzaly na nas bany. Wiedzielismy jednak "w co sie bawimy". Poczatkiem upadku byl dzial "Polityka". Znalazl sie czlowiek dajacy sobie prawo do jedynej racji. Gdy nie znalazl oczekiwanego poklasku zaczal pisac skargi do ambasady i szczuc na portal gdzie sie dalo. Dzial "Polityka" stal sie doslownie rynsztokowa klotnia. Zostal zamkniety, wiec zaczelo sie to przenosic do innych dzialow, watkow. Na Forum zaczelo sie pojawiac wielu nowych "wszystkowiedzacych" podobnych zreszta do tych nas krytykujacych. Mimo iz Forum moderowalo kilku moderatorow to nie nadazali. Skonczyly sie ciekawe dyskusje, zabawy slowem. Najpierw pouciekali moderatorzy, bo do nich byly najwieksze pretensje typu: "A czemu moj wpis usuneliscie a jego zostal?". Po roznych takich chamskich tekstach jakie sa teraz kierowane chocby do mnie, nawet po udzieleniu pomocnej odpowiedzi, po prostu skonczylo sie pomaganie. Rowniez dlatego, bo skoro nie bylo tu nic innego tylko pyskowki to po co tu zagladac. Takim oto sposobem Forum prawie zdechlo. Ja wrocilem niedawno, ale juz w jednym miejscu napisalem: "Do trzech razy sztuka". Na razie dwa razy mnie "objechano" po udzieleniu rzetelnej odpowiedzi, pomocy. Po trzecim odpuszcze.

Przy okazji to jestem tu o wiele dluzej niz wskazuje data pod nickiem. Swego czasu np. pisalem pod nickiem "Duren" nie "Dureń" lecz wlasnie "Duren". Mimo iz po konflikcie z Wlascicielem Forum na moje zyczenie usunal wszystkie moje wpisy (kilkaset, dzieki Kajetan) to po kilku latach pozwolil mi wrocic na Forum
To na potwierdzenie moich slow.

https://www.poloniainfo.se /forum/temat.php?temat=18549
https://www.poloniainfo.se /forum/temat.php?temat=18746
kajetan
Sztokholm

Wpisów: 16962
Od: 2000-09-01
2020-06-07 01:38
Po pierwsze (i najwazniejsze), to kiedys nie bylo to forum "hej kom och hjälp mig", tylko dyskusyjne przede wszystkim. Mimo dziesiatek tysiecy kont i setek wpisow dziennie, ludzi niepotrafiacych uzywac googla mozna bylo na palcach jednej reki policzyc.

Jak komus sie nudzilo i znalazl czas zeby komus cos podpowiedziec, to podpowiadal i jezeli chodzi o jakies bardziej interesujace problemy niz wygooglowanie oficjalnej informacji, to dalej ludzie odpowiadaja. Ba, niektorym sie nawet chce googlowac!

Na takie piepszenie, ze "kiedys bylo tu tak dobrze, bo byli tacy fajnie ludzie" jest tylko jedna odpowiedz: "no tak, bylo... ale teraz tylko ty tu jestes...".
  Profil uzytkownika: kajetan     
Facet46
Szlachta nie pracuje

2020-06-07 02:42
Zgadza sie Jefe
Pelen szacun, ze chce Ci sie jeszcze to utrzymywac
Facet46
Szlachta nie pracuje

2020-06-07 02:43
Moze jeszcze da sie rozbujac ta karuzele
nelka

Wpisów: 24
Od: 2013-01-20
2020-06-07 21:40
Witam ponownie
Tak jak myslalam ze tak bedzie wyskoczyli z linkami oczywiscie z krytykowali jak zawsze.
Po co wystawiacie od kiedy ktos jest tutaj ile wystawil odpowiedzi czy to takie wazne czy ja mam 10 a ty 5000 tys wlasnie o tym mowilam.
Kazdy wystawia linki ale konkrety byles teraz w pl ?
Czy plynoles promem? o to chodzi konkret nie link
Wystawiacie te swoje wypociny ktore nikomu do niczego nie sa potrzebne tylko konkretnie wypowiedz sie na temat.Ludzie takiej odpowiedzi potrzebuja a ze ty jestes juz tu 100 lat nikogo nie obchodzi chlopie drugie tyle zyj sobie i udzielaj informacji.Tylko z sensem

Pozdrawiam
  Profil uzytkownika: nelka     
alwa12

2020-06-07 22:47
A skad mamy wiedzieć jeśli nikt z nas nie pojechał na kilka dni bez kwarantanny?
Tylko Ci co mają pracę tego typu że musza podróżować w te i wewte.

Nelka, puknij się i pomysł
Tu obok jest cały temat o tym kto i dlaczego może uniknąć kwarantanny.

Jeśli jakiś przypadek losowy to wiadomo że trzeba spytać w konsulacie,
Czepiasz się dla zasady, bo sama też nic nie wiesz poza tym co jest w linkach.
Jak mi skrzydła urosną i przegrane Bałtyk omijając kontrolę, to dam znać

Jak na dziś każdy musi przejść kwarantanne, czy to się komuś podoba czy nie, więc skończ swój skowyt
skoczek

Wpisów: 4902
Od: 2003-02-15
2020-06-07 23:37
Facet napisal :P.S.

"Podaj mi choc jeden przyklad kiedy Ty komus tutaj rzeczywiscie pomogles."

Ogarniam odpowiedzial:"jeszcze pare cytatów wklej, skopiuj i znowu wklej, poszukaj co ktoś napisał i znowu wklej i kolejny raz skopiuj.
Zmądrzej i weź się za robote, nie trać czasu na bicie piany."

Ogarniam - Ty nie pierdol , tylko odpowiedz na pytanie!!!!

A co Wam sie wydaje ze co ??? ze to portal dla dziatwy szczegolnej troski ,czy co!!!! a dalej jazda!!!!
  Profil uzytkownika: skoczek     
Facet46
Szlachta nie pracuje

2020-06-07 23:42
Na dodatek z zalinkowanych przeze mnie przepisow jasno wynika, ze obcokrajowiec, jesli nie wiaze sie to z praca, musi udokumentowac, ze jedzie do najblizszej rodziny i na dodatek spelnic okreslone warunki.

Nie posiadajac polskich dokumentow czym udowodni polskie obywatelstwo? Obcokrajowcy maja nadal zakaz wjazdu do Polski

Wszystko to jest opisane w zalinkowanych przeze mnie przepisach wprost ze strony rzadowej.
Skoro przedszkolak:
- nie jest obywatelem polskim to niech popyta na jakims szwedzkim forum Szwedow
- nawet gdyby ktos z nas byl w Polsce i wrocil to bedac Polakami obowiazuja nas inne przepisy!!!
Facet46
Szlachta nie pracuje

2020-06-07 23:50
Dla wszystkich tych "yntelygentnych z nowego naboru" z pretensjami:

kajetan
Sztokholm
Wpisów: 16189
2020-06-07 01:38
"Po pierwsze (i najwazniejsze), to kiedys nie bylo to forum "hej kom och hjälp mig", tylko dyskusyjne przede wszystkim. Mimo dziesiatek tysiecy kont i setek wpisow dziennie, ludzi niepotrafiacych uzywac googla mozna bylo na palcach jednej reki policzyc.

Jak komus sie nudzilo i znalazl czas zeby komus cos podpowiedziec, to podpowiadal i jezeli chodzi o jakies bardziej interesujace problemy niz wygooglowanie oficjalnej informacji, to dalej ludzie odpowiadaja. Ba, niektorym sie nawet chce googlowac!

Na takie piepszenie, ze "kiedys bylo tu tak dobrze, bo byli tacy fajnie ludzie" jest tylko jedna odpowiedz: "no tak, bylo... ale teraz tylko ty tu jestes...".

Wbijcie sobie powyzsze do glowy!!!
Wyjasniam:
Kajetan, to Zalozyciel i Wlasciciel tego Forum!!!

Przemyslcie to sobie...
Tesknicie "za starym Forum" tylko czemu jesli ktos ze "starych" sie odezwie to jazda z nim?
pati_sko

2020-06-07 23:58
Czy wpuszczaja do Polski bez dokumentow, teraz kiedy przywrocona jest kontrola graniczna?

Czy jak sie wjezdza do Polski bez dokumentow, to nie podlega sie kwarantannie?

Prosze sie wykazac i odpowiedziec:
nelka, ogarniamwiosne, Marta_wawa (mialas tu wiecej nie pisac co cie sklonilo, zeby zlamac dane slowo?)

Facet46
Szlachta nie pracuje

2020-06-08 00:04
pati_sko

wiesz, ktos poczul sie "Szfedem" i wyp*****lil polskie dokumenty, a teraz do mamusi boi sie jechac, bo kwarantanna...
No i okazuje sie, ze moga "Szfeda" w ogole nie wpuscic, a tu sie marzy jeszcze ominiecie kwarantanny...
Ronj@

Wpisów: 7646
Od: 2006-08-16
2020-06-08 09:06
"wiesz, ktos poczul sie "Szfedem" i wyp*****lil polskie dokumenty, a teraz do mamusi boi sie jechac, bo kwarantanna..."

Ogarnij sie troche!
Byly czasy, ze Szwedzi nie pozwalali na podwojne obywatelstwo.
Szwedzkie obywatlestwo przyznawano warunkowo, trzeba bylo najpierw zrzec sie, w naszym wypadku, polskiego.
  Profil uzytkownika: Ronj@     
Ronj@

2020-06-08 09:43
Nelka,
Znasz polski wiec zapytaj u zrodla np stacji epidemiologicznej czy starzy granicznej.
Nawet jezeli ktos wyjechal do PL na szwedzkich dokumentach i bez kwarantanny, to przeciez nie powolasz sie na jakis nick z jakiegos forum. Natomiast na urzednika Nowaka czy Kowalskiego latwiej, jezeli dostalabys odpowiedz, ze mozesz.

Ja sprawdzilam. Jezeli mialabym zatrudnienie w Polsce to nie obowiazuje mnie kwarantanna. W innym wypadku tak. Mozna dostac dispans na pogrzeb, jezeli urzednik bedzie w humorze.
pati_sko

2020-06-08 11:53
A to nie przedszkolak pytał?
Czy to już wszystko jedno?

Wiadomo, ze jak ktos pracuje na terenie jednego kraju a zamieszkuje w innym kraju, to nie potrzebuje przechodzic obecnie kwarantanny.
Nie tylko o Polske chodzi.

Pytanie dotyczy, osoby ktora chce odwiedzic rodzicow.
W wypowiedzi wynika, ze zyjacych rodzicow, wiec powod "pogrzeb" odpada.

A tym bardziej powod praca.

Na szwedzkich (chinskich, ruskich azjatyckich) dokumentach mozna nie wjechac do Polski, bo mozna byc uznanym za obcokrajowca, ktory nie ma wystarczajacego powodu wjechac do PL.
A tym bardziej, ominac kwarantanne.

Facet46
Szlachta nie pracuje

2020-06-08 12:27
Ronj@
spokojnie, to prawo nie obowiazuje od 01.01.2001., to raz.
Rzeczona "Nelka" nigdzie sie nie wybiera tylko "komentuje"to dwa.
Obowiazujace przepisy, ktore zalinkowalem mowia wyraznie kto i na jakich zasadach moze wjechac do Polski.
Nadal do 12.czerwca obowiazuje zakaz wjazdu dla obcokrajowcow poza kilkoma wyraznie okreslonymi warunkami.

To dotyczy tego przypadku:

"Od 21 maja 2020 r. uprawnionymi do wjazdu na terytorium RP są następujące osoby:

- obywatele Rzeczypospolitej Polskiej;
- cudzoziemcy, którzy są małżonkami albo dziećmi obywateli Rzeczypospolitej Polskiej albo pozostają pod stałą opieką obywateli Rzeczypospolitej Polskiej
..."

Jak nie majac polskich dokumentow wykazac powyzsze???
O zwolnieniu z kwarantanny to juz nie ma co rozmawiac.

Pytajacy zalozyciel tematu juz sie tu nie pojawil i dyskusja zeszla na zupelnie inny temat.

Chyba jednak trzeba bylo nie wracac z "emerytury"

skoczek

2020-06-08 20:13
Ronj napisal:

"Ogarnij sie troche!
Byly czasy, ze Szwedzi nie pozwalali na podwojne obywatelstwo.
Szwedzkie obywatlestwo przyznawano warunkowo, trzeba bylo najpierw zrzec sie, w naszym wypadku, polskieg"

To chyba bylo przed narodzeniem Chrystusa te czasy co opowiadasz , bo ja np mam podwojne.
Otrzymalem go pare dziesiatkow lat temu bez zadnych ceregieli i najlepsze jest to ze wcale o nie nie zabiegalem i nie wypelnienialem podanie o nie - oczywiscie podpisalem .
ogarniamwiosne

2020-06-08 22:44
Nelka, chyba jeszcze nie zrozumiałaś o co tu chodzi?
Jeden kopiuje i wkleja, nie jest ważne co, oby wklejał, w każdym temacie, taki znawca od wszystkiego, inna pilnuje co kto powiedział , gdzie napisał i kto kim jest.
To taka polska przywara, cecha, która najprościej opisuje kołtuństwo i prostotę charakteru.
Wyobrazasz sobie żeby szwedzi zachowywali sie w podobny sposób?
violina
Gbg

Wpisów: 2013
Od: 2007-03-01
2020-06-08 23:45
Skoczek, Ty tak nie podskakuj Wszystkowiedzacy to Ty nie jestes Tak bylo jak Ronja napisala, ja tez musialam sie zrzec polskiego obywatelstwa, bo wtedy ani Polska ani Szwecja nie uznawala podwojnego obywatelstwa. To bylo za komuny, juz po urodzeniu Chrystusa Te zmiany wprowadzono pozniej, wlasnie wtedy, kiedy ty wskoczyles do Szwecji. i zdobyles medal w skoku w dal.
  Profil uzytkownika: violina     
melchior

Wpisów: 910
Od: 2018-08-18
2020-06-09 00:57
Ronja ma racje w 100%.
Skoczek masz dwa wyjścia, albo kupic kwiatki i paść przed Ronja na kolanko, albo dalej drzec wała i wyjść na chama.
  Profil uzytkownika: melchior     
pati_sko

2020-06-09 05:48
Od poczatku widzialam w tym temacie potencjał

pati_sko

2020-06-09 05:59
"Byly czasy, ze Szwedzi nie pozwalali na podwojne obywatelstwo."

Nie wiem czy to bylo za czasow dinozaurow, czy moze troszke pozniej

Jest rok 2020.
Od wielu lat Szwedzi pozwalaja na podwojne obywatelstwo.
Polska przygarnia swoje cory i synow marnotrawnych juz od wielu lat.
Nie, ze od razu dzieciecioleci

Teraz, tym bardziej majac wybor, slowa Faceta maja duzy sens
skoczek

2020-06-09 09:11
Violina napisal:

"Skoczek, Ty tak nie podskakuj Wszystkowiedzacy to Ty nie jestes Tak bylo jak Ronja napisala, ja tez musialam sie zrzec polskiego obywatelstwa, bo wtedy ani Polska ani Szwecja nie uznawala podwojnego"

A co ma "wszystkowiedzco" do rzeczy ?
Napisalem jak bylo w moim przypadku.
Byc moze dla wiekszosci tak bylo , ale widac byly wyjatki i ja jestem tym wyjatkiem.
A dlaczego ?
No pewnie panstwo szwedzkie taki kaprys mialo, a ja nie musze tu tlumaczyc dlaczego.
Inni nie dostawali , ale ja dostalem i nawet nie musialem sie specjalnie starac.

Melchior napisal :

"Skoczek masz dwa wyjścia, albo kupic kwiatki i paść przed Ronja na kolanko, albo dalej drzec wała i wyjść na cham"

Tak jestem chamem ... no i co kurwa z tego ?
Facet46
Szlachta nie pracuje

2020-06-09 10:25
Moze tak troche analitycznie:

oficjalnie przepis o koniecznosci zrzekania sie innego obywatelstwa w Szwecji zniesiono, jak juz napisalem, 01.01.2001. Dodajac do tego koniecznosc legalnego przebywania w Szwecji min. 5 lat to z prostej matematyki wynika iz treba byc w Szwecji min. 25 lat by z koniecznosci nie miec podwojnego obywatelstwa.

Teraz logicznie:
czy osoba bedaca ponad 25 lat w Szwecji bedzie na tym Forum szukala odpowiedzi czy bedzie musiala przejsc kwarantanne w Polsce?
kajetan
Sztokholm

Wpisów: 16962
2020-06-09 11:43
Może właśnie będzie. Ja bym pewnie wiedział gdzie szukać informacji o tym czy muszę przebyć kwarantannę w Szwecji, ale dłużej bym się musiał zastanawiać gdzie ją znaleźć odnośnie kraju w którym od ponad 25 lat nie mieszkam.
  Profil uzytkownika: kajetan     
pati_sko

2020-06-09 11:54
A jak wyjezdzacie na wakacje do innego kraju to gdzie szukacie i info?
Na stronach polonijnych danego kraju?

pati_sko

2020-06-09 12:00
https://www.swedenabroad.s e/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborg are/polen/reseinformation/ambassadens-res einformation/

"Alla som ges tillstånd att resa in till Polen måste efter ankomst befinna sig i karantän i 14 dagar (gäller tills vidare). Från obligatorisk karantän undantas personer som reser över gränsen i tjänsteärende och samtidigt uppfyller kraven på att ha rätt att resa in i landet (enligt ovan). Även studenter är undantagna karantän om man reser över gränsen från ett direkt angränsande land till Polen (däribland Sverige). Diplomater och deras familjer undantas också från obligatorisk karantän. "

O wow, jak ciezko znalezc jakiekolwiek info, nie mieszkajac w Polsce od xx lat.
pati_sko

2020-06-09 12:03
Jako wyjatek od kwarantanny, nie ma czegos takiego jak "brak dokumentow polskich".
Czy moze przeoczylam cos?

pati_sko

2020-06-09 12:47
"Polen har stängt sina gränser fram till den 12 juni. Från den 15 mars tillåter Polen inte utländska medborgare att resa in i landet på grund av coronaviruset. Undantag ges för:

polska medborgare
utländska medborgare som är gifta med polska medborgare
barn till polska medborgare
utländska medborgare med tillfällig eller permanent uppehållsrätt i Polen
de som befinner sig under permanent vård av polska medborgare
de med s.k. Karta Polaka
diplomater och deras familjemedlemmar
de som har arbetstillstånd i Polen
de som kör varutransporter
de som studerar eller är elever i Polen
EU- och EEA-medborgare samt deras make/hustru och barn i fall av transitresa genom Polen. Resan måste dock vara kortare än 12 timmar
Undantag gäller sedan 4 maj också EU-medborgare som enligt EU:s princip om fri rörlighet har rätt att arbeta i Polen och som kan uppvisa bevis om att man har ett konkret uppdrag att utföra i Polen som kommer att påbörjas omedelbart efter att man har passerat gränsen.
För eventuell bekräftelse på att man har rätt att passera gränsen till Polen går det bra att skicka mail till den polska gränspolisen. Mail skickas till zg.kg@strazgraniczna.pl samt zdsc.kg@strazgraniczna.pl"

pati_sko

2020-06-09 12:47
Nawet jest mejl podany, zeby skontaktowac sie, jak ma sie pytania.

przedszkolak

2020-06-09 12:50
dziekuje za wsparcie nie omylilam sie ze mozna oczekiwac pomocy czy rady.
Jezdze do moich rodzicow od 38 lat raz w miesiacu na 3-4 dniaby wykapac mojego ojca , ktory jest po wylewie, gluchoniemy nie chodzacy i ostatnio niestety demecja zaczela go dotykac,ma 88 lata. Mama nie daje rady ma 84 lata i uszkodzony kregoslup. W mopsie powiedzieli mi ze m´nie przysluguje om pomoc bo maja za wysokie emerytury wiec trzeba znalezc prywatnie. Jestescie juz temacie. 30 czerwca potrzeba jest przetransportowania mojego ojca do szpitala na badania i odwiezienie go z powrotem do domu. Mieszkaja w bloku bez windy a ojcec ma paniczne leki na obce osoby. Nie wytykaj mi jeden z drugim jaka ja jestem Pomysl sam o sobie . Wstydz sie. Ja oczekiwalam tylko jakiejs rady nie masz to nie pisz.Pozdrawiam
przedszkolak

2020-06-09 12:54
Pisalam do MSW i otrzymalam wlasnie odpowiedz kopiuj/ wklej . Te same info co na stronie internetowej. Dzisiaj otrzymalam odpowiedz od komendanta strazy granicznej cytuje urywek dla tych co moze beda szukali takiej informacji
"Bez zwolnienia z kwarantanny przez SANEPID nie może Pani odwiedzić rodziców. Nawet jak Straż Graniczna wpuści Panią w sytuacji losowej do Polski to bez zwolnienia z kwarantanny przez SANEPID , w dniu następnym po wjeździe będzie już Panią szukać Policja i sprawdzać czy jesteś Pani na kwarantannie. Takie zezwolenie trzeba mieć na granicy i je tam okazać aby nie być z automatu wpisanym do systemu Min. Zdrowia (!!!).
Pozdrawiam i dziekuje za nic.
Facet46
Szlachta nie pracuje

2020-06-09 12:57
przedszkolak
jesli nie masz zadnych dokumentow potwierdzajacych, ze jedziesz do Rodzicow to w mysl obowiazujacych obecnie przepisow nie wjedziesz do Polski.
Natomiast jesli uda sie wjechac kwarantanny nie ominiesz.
Jest jednak nadzieja, ze przepisy sie zmienia, bo obecne ograniczenia obowiazuja do 12. czerwca.
Na biezaco sprawdisz to tutaj:

https://www.gov.pl/web/fin landia/wjazd-do-polski-i-zasady-kwarantan ny--aktualne-przepisy
przedszkolak

2020-06-09 13:11
Dziekuje,sledze wiadomosci na biezaco. B
Ronj@

2020-06-09 15:39
Nie oczekiwalam dyskusji na temat "komu sie udalo" miec podwojne obywatelstwo.
Przytoczylam fakty, skoro niektorzy nie wiedza, jakie bylo prawo zanim oni milosciwie zaczeli stapac po szwedzkiej ziemi.
Malo tego, czesto Polska zmuszala ludzi do zmiany obywatelstwa na szwedzkie, bo nie chciano przedluzac ludziom wielokrotnych albo konsularnych polskich paszportow. Nawet jezeli ktos nie mial potrzeby pojechac do Polski, to byly inne kraje, ktore wymagaly waznych dokumentow.
To tak na temat ze "ktos poczul sie "Szfedem" i wyp*****lil polskie dokumenty,"

Mozliwe, ze za niektorymi rzucali obywatelstwami, niemniej jednak musialy to byc jednostki.
Wiekszosc byla zmuszona do upadlania sie w konsulacie polskim.

Sumujac, potrzeby posiadania szwedzkiego obywatelstwa byly inne niz sa dzisiaj.
Ronj@

2020-06-09 15:40
Przepraszam, ze w moim wczesniejszym komenatrzu o kwarantannie pomylilam nicki.
Facet46
Szlachta nie pracuje

2020-06-09 16:21
... a wszystko to dzialo sie ponad 30 lat temu, gdy czesci Forumowiczow jeszcze na swiecie nie bylo.
Dodam tylko, ze niektorzy z nas sa w Szwecji z wlasnego dobrowolnego wyboru a nie przez splot sytuacji rodzinnych i zyciowych.

To tak w kwestii "przymusow"...
Facet46
Szlachta nie pracuje

2020-06-09 16:40
Dodam tylko, ze jesli ktos czuje sie Polakiem i brak mu utraconego polskiego obywatelstwa to obecnie (skoro mozna miec kilka w Se) mozna to zrobic korespondencyjnie za jedyne 219PLN w przeciagu 2 miesiecy jak informuje polskie MSW

https://www.gov.pl/web/msw ia/odzyskaj-utracone-obywatelstwo-polskie
Ronj@

2020-06-09 17:50
Facet!
koncze z toba konwersacje, bo ona do niczego nie prowadzi. Jestes ignorantem i tak zostanie.

Nie potrzebuje twoich linkow, bo jezeli bede potrzebowala, to znajde je sama.

Kazdy ma rozne powody pobytu w Szwecji...ty tez!
Zycie sie roznie ludziom uklada, jednym bardzo dobrze bo sami o nim decyduja, obojetne w jakim sa kraju, drugim....bo tak byc musi. Czyz nie?
Ronj@

2020-06-09 18:47
Facet! Temat zakonczony! Nie wysylaj mi prywatmie linkow! Zaakceptuj, ze byl czas, ze nie wolno bylo miec podwojnego obywatelstwa! Czego tu czlowieku nie rozumiesz?! 😡
ogarniamwiosne

2020-06-09 22:45
Bravo Ronja! Klasa z Ciebie babka. Masz racje i potrafisz to udowodnić.
Sorry za "babka".
szczesliwy ten, z którym dzielisz wspólny dach.
skoczek

2020-06-09 22:50
Przedszkolak napisal:

"Mama nie daje rady ma 84 lata i uszkodzony kregoslup. W mopsie powiedzieli mi ze m´nie przysluguje om pomoc bo maja za wysokie emerytury wiec trzeba znalezc prywatnie."

Krakow dwa lata temu.
I napisze o tym w skrocie.
Mialem identyczna sytuacje i z moim Tata i moja Mama. Kiedy moj Papa zaniemogl w wieku 90 lat zlozylem podanie o pomoc ,gdyz Mama majaca wtedy 76 lat byla po kilku operacjach i nie mogla sie Ojcem opiekowac.Ojciec rowniez nie tolerowal osob obcych.Zglosilem sytuacje moich rodzicow do MOPS i otrzymalem po pewnym okresie ( bo biurokracja niestety jest wszedzie ) pomoc.Moi rodzice (zwlaszcza Papa) mieli emerytury powyzej sredniej.Nie pozbawialo ich to jednak pomocy, placili tylko inna stawke niz osoby o kiepskich emeryturach.Po kilku latach Papa zmarl , a osoba z MOPS ktora nim sie opiekowala rozpoczela prace u mojej Mamy i robila to do jej smierci ktora niestety nadeszla dwa lata temu.
Pisze to bo uplynal okres dwu lat , wiec mysle ze sytuacja w ktorej byli moi rodzice i ktora zla nie byla , jest obecnie jeszcze lepsza, po uplywie tych dwoch lat.Trzeba sie po prostu do tego tylko przylozyc konkretnie - co ja robilem.
Jezeli zas chodzi o sluzbe zdrowia w Polsce w tym okresie i moje starania zeby ja godziwa zapewnic dla moich rodzicow to byla zupelnie inna "spiewka" i tu potrzeba osob o baaaardzo silnych nerwach i "sile przebicia".Starsze osoby traktuje sie tam jak zuzyte szmaty.
pelniaksiezyca

Wpisów: 1427
Od: 2013-06-21
2020-06-10 00:52
bardzo mi przykro skoczek!
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
pelniaksiezyca

Wpisów: 1427
Od: 2013-06-21
2020-06-10 01:01
so sorry for your loss!
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
ag_b13

Wpisów: 537
Od: 2012-12-18
2020-06-10 11:38
najlepszym rozwiazaniem w takiej sytuacji byloby leciec na 3 tygodnie. odbyc kwarantanne, miec 100% pewnosc ze nie przywiezisz wirusa do swoich juz i tak schorowanych rodzicow i wtedy zajac sie ojcem.

Tu jest jeszcze jedna kwestia. W polsce ludzie sa umeczenie tym wirusem, siedzeniem w domu z dziecmi bo szkoly zamkniete a nawey z W-f musza wysylac filmy jak skacza czy robia przysiady. Rodziny maja problem z odwiedzaniem chorych w szpitalach, dzieci w szpitalach bez rodzicow....a ty chcesz tak prosto ze szwecji, prost z samolotu jechac z ojcem do szpitala na badania. Ja uwazam ze to nie fair.

Druga opcja zamowic transport medyczny. Oni zniosa i wniosa ojca do domu. Mowisz ze nie lubi i boi sie obcych ale chyba lekarzy sie nie bedzie bal.

Trzecia opcja jechac do polski, zajac sie ojcem i zaplacic 30000 kary za zlamanie kwarantanny .
  Profil uzytkownika: ag_b13     
skoczek

2020-06-10 13:43
ag napisal:

"Trzecia opcja jechac do polski, zajac sie ojcem i zaplacic 30000 kary za zlamanie kwarantanny ".

Ja tu nie bede rad dawal bo wszystko jest indywidualne.Jednak obecna sytuacja nie pomaga osobom ktore sa w potrzebie jak np rodzice zalozycielki tematu.
Sytuacja jest jednak chyba inna jak sie mieszka w duzym miescie , gdzie malo ludzi sie zna , ale gdzies na peryferiach to chyba mozna mozna wszystko "zalatwic" jak np komendantem policji jest chlopak z ktorym sie do jedenej klasy chodzilo.
Tak jak mowi moj kumpel z tych naszych "braci starszych" zalatwiajac wszystko co nie dalo sie zalatwic, przy pomocy kasy ( dolary ): " co sie pan na mnie patrzysz ?? nie patrz sie pan na mnie tylko na Waszyngtona"
Anka33

Wpisów: 1406
Od: 2014-05-28
2020-06-10 16:57
Polska znosi kontrole od 13 czerwca i wznawia loty
  Profil uzytkownika: Anka33     
ag_b13

Wpisów: 537
Od: 2012-12-18
2020-06-11 23:39
https://biznes.wprost.pl/g ospodarka/transport/10333474/polska-otwie ra-granice-co-z-kontrolami-i-kwarantanna. html
  Profil uzytkownika: ag_b13     
Forum -> Turystyka -> wyjzd do Polski obecnie
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Sprzatanie domów, mieszkań oraz lokali użytkowych. (Linköping)
Praca na dachach (Haninge )
Zatrudnie , (Tanumshede)
Zatrudnie podwykonawce (Åtvidaberg)
Praca Skåne (Skåne (Svedala))
Glazurnik (Stockholm )
Elektriker till Göteborg (Göteborg)
Przyjme do pracy stolarza meblowego (Stockholm )
Więcej

Albania Zachodnia – atrakcje.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Evert Taube na Gamla Stan
Katarina kyrkobacke
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 23 gości
oraz 1 użytkowników.

Potęzna polska z Kosciołem katolickim
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony