Odwiedzin 37802670
Dziś 3114
Czwartek 25 kwietnia 2024

 
 

Forum: Kulinaria - Wypieki na swieta i inne okazje

 
 

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorWypieki na swieta i inne okazje
alwa12


Wpisów: 12778
Od: 2015-08-26
2018-12-14 22:21
Zakladam temat z nadzieja ze Ty Yoka zalozysz temat o miesach i sosach.
Tak bedzie latwiej cos znalezc i mam nadzieje ze inni dolacza zakladajac np. temat przekasek-salatek, itd.

Rybny temat tez by sie przydal

Ciasta :

Jakie ciasta podajecie na Boze Narodzenie ?

Ja pieka makowiec, jesli mam mak i piernik, oczywiscie sa tez male ciasteczka-peppar pralinki, nugaty robione
w domu, przyznam ze nie przeze mnie, to juz domena
mlodszego pokolenia.

Pieke takze sernik, choc uwazam ze te ciasto jest typowym ciastem na Wielkanoc oprocz babek.

Jesli chodzi o piernik to oszukuje w kuchni, nigdy
nie udalo mi sie upiec piernika na miodzie, zawsze mi siadl i stracilam cierpliwosc..
Pieke na proszku do pieczenia, szybkiego murzynka ale dodaje troche kawy i olejek rumowy, po wystygnieciu ciasta kroje na pol i w srodek klade warstwe powidel
sliwkowych, sklejam i wierz polewam czekolada takze z dodatkiem kawy, poczym posypuje wiorkami migdalow,startymi orzechami i skandyzowana skorka
pomaranczowa 8 ze sklepu )
Wszyscy sie zachwycaja smakiem a ja mam z tym malo roboty-oszukany ale dobry.

Sa jeszcze pyszne keksy i ciasta drozdzowe z rodzynkami
i z kruszonka, ale to juz nie moja domena tylko
innych czlonkow rodziny.

Oczywiscie chleby na Swieta takze pieczemy sami.

Mam nadzieje ze Wszyscy tu obecni spedza swieta
w zdrowej rodzinnej atmosferze czego Wam zycze
goraco

A jakie Wy ciasta preferujecie na Waszych stolach ?

  Profil uzytkownika: alwa12     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5128
Od: 2011-05-25
2018-12-15 11:35
Proponuję wilgotny szybki łatwy piernik na piwie ciemnym.
(po alkoholu dłużej stoi )

Składniki:
Mąka pszenna - 260 g(szklanka ma 225g lub ml, ale
szklanka filiżance nierówna )
Cukier - 130 g(łyżka ma 13g więc 10 łyżek)
Ciemne piwo - 160 ml( mała puszka ma 330ml więc połowa)
Olej - 180 ml
Miód - 160 ml
Kakao - 2 łyżki
Soda oczyszczona - 1 i 1/4 łyżeczki
Imbir w proszku - 2 i 1/4 łyżeczki
Biały pieprz - 1/4 łyżeczki
Cynamon - 1 łyżeczka
Jajka - 2 szt.

Przygotowanie:
Piwo zagotowujemy i lekko studzimy.
W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, białym pieprzem, imbirem i cynamonem.
W drugiej misce miksujemy na puszystą masę dwa całe jajka z cukrem.
Ciągle miksując dolewamy płynny miód oraz olej.
Stopniowo dosypujemy wymieszane sypkie produkty a na końcu piwo.
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50-60 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).

  Profil uzytkownika: EnWrotka     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5128
Od: 2011-05-25
2018-12-15 11:41
I ciasto amerykańskie( wygląda i smakuje jak piernik) z jabłkami.

3 jajka
3/4 szkl. oleju
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody
po 1 garści orzechów włoskich i rodzynek
4 jabłka


Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, po chwili dodać olej, dalej ucierać.
Następnie dodać mąkę pomieszaną z kakao, sodą i cynamonem, przemieszać.
Na końcu wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłka, rodzynki oraz orzechy włoskie
posiekane na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć.
Gotową masę wyłożyć na tortownicę.Piec około 1h w 200 stopni.
  Profil uzytkownika: EnWrotka     
alwa12


Wpisów: 12778
Od: 2015-08-26
2018-12-17 17:08
Wrotka wyszedl mi po raz pierwszy piernik, dzieki
Tobie i chyba dzieki sodzie, ja uzywalam kiedys proszku
do pieczenia...jest pyszny, no zaimponuje na Wigilie
Dzieki
  Profil uzytkownika: alwa12     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5128
Od: 2011-05-25
2018-12-17 19:28
No i fajnie Alwo.
Ale wyszedł Ci  dzięki sobie .
Czyli masz racje-dzieki Tobie 


Teraz trochę popiernicze o akcjach i reakcjach :

Sodę a nie proszek do pieczenia dodaje sie do ciasta do którego dodajesz cos o kwaśnym odczynie np miód,kakao,jabłka,sliwki ,dżem,kwaśne mleko

Proszek =soda + 'kwasek".
Więc jak coś dodasz z odczynem kwaśnym to proszek zbyt zakwasi ciasto i wyjdzie piękny zakalec.

Ale jak nie masz w cieście nic kwaśnego np biszkopt to musi byc proszek.Na sodzie zrobi się niewyrosnieta skorupa.




  Profil uzytkownika: EnWrotka     
alwa12


Wpisów: 12778
Od: 2015-08-26
2018-12-17 19:46
Wrotka, nawet nie przypuszczalam ze miod jest kwasny

Fajne uwagi o kwasnosci produktow tych- przydadza sie.

W tym roku dostalam chyba ze 3kg sody by wreszcie nie
meczyc sie z czyszczeniem wentylacj nad kuchnia, fug
w glazurze- chyba tak to sie nazywa.

Ja mieszam sode z octem i myje wszystkie framugi,
parapety, drzwi etc.
Wiem ze mozna polaczyc bakpulver, ale z soda idzie
i szybciej i lepiej.

I dzieki temu mialam sode takze do piernika ktora
wykorzystalam dzieki Twojemu przepisowi.

Chata wreszcie sie blyszczy jak psu dopa-palilam
kilka lat w mieszkaniu,latem skonczylam-pale na dworzu.

Przerazilam sie jak zobaczylam ile brazowej nikotyny
plynelo po drzwiach, ale nie na tyle zeby rzucic palenie

Natomiast piernik upije biesiadnikow
  Profil uzytkownika: alwa12     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5128
Od: 2011-05-25
2018-12-17 21:07
"nawet nie przypuszczalam ze miod jest kwasny"


Miód jest słodki ale ma odczyn ph kwasny.
Cytryna jest kwasna ale ma odczyn zasadowy.



Jak mawiał Maks w filmie Seksmisja.
"Lampa w podłodze! Wszystko to popieprzone!"
  Profil uzytkownika: EnWrotka     
kanadolka
Dziki Zachód


Wpisów: 5374
Od: 2004-06-10
2018-12-18 10:50
u mnie uwielbiaja torcik makowy

https://1drv.ms/w/s!Aibv9T Iu0b0TrdRZ6YWKZXtu8F7DRQ
  Profil uzytkownika: kanadolka     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5128
Od: 2011-05-25
2018-12-18 14:16
Widze Kanadolka dala przepis na torcik makowy nasączamy sokiem pomarancziwym z krem mascarpone .

Ale chyba wyjdzie ten torcik strasznie słodki bo się doczytalam ze cukru 300g i pudru 420g na 6 jaj.
Ale to pewnie dlatego,zeby go solidnie zakonserwowac bo jak podaje przepis moze stac w lodówce 7 dni.
  Profil uzytkownika: EnWrotka     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5128
Od: 2011-05-25
2018-12-18 14:23
Podaje przepis na taki sam bajecznie pyszny torcik makowy z kremem mascarpone ale w wersji domowej,łatwiejszy i mniej mdlący.

Ciasto makowe.
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
4 łyżki czubate tartej bułki
6 łyżek wrzącej wody
5 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu migdałowego
dodatkowo 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku
 

Krem:
40 dag serka mascarpone
20 dag śmietanki kremówki30%
8 dag cukru pudru

Dodatkowo ale nie konieczne.
dżem z pomarańczy
sok z pomarańczy do nasączenia ciasta makowego.

I do roboty.
Mleko zagotować, zalać mak i niech stoi 4 godziny .Potem mak osączyć na siteczku i zmielić 2 razy w maszynce do mielenia. Dodać bułkę tartą, proszek do pieczenia i wymieszać. Wlać wrzącą wodę i ponownie wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do maku i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać zapach migdałowy, wymieszać. Wyłożyć do tortownicy . Piec 1 godzinę w temperaturze 175.


Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i serek mascarpone.

Ciasto makowe solidnie wystudzone i przekrojowe mozna nasączyć delikatnie sokiem z pomarańczy .A jak jest przrkrojony na 3 czesci to jedna czesc moze byc z dzemem pomaranczowym a jedna przygotowanym kremem mascarpone.
  Profil uzytkownika: EnWrotka     
yoka


Wpisów: 1851
Od: 2015-05-14
2018-12-19 12:20
Bravo dziewczyny! wypieki to super temat.

Pamiętam słowa mojego dziadka, który mawiał do babci przed każdymi świetami: " Nie piecz Maryniu tyle ciastek, bo później trzeba będzie na siłe jeść. Upiecz blaszkę sernika, kilka zawijanych makowców, miodownik, trochę rogalików z wiśnią,drożdzowe z rodzynkami i trochę takich małych,kruchych przez maszynke"- tak wyglądały wskazówki dziadka,zeby babcia się nie narobiła.



Pochwalcie się, jakie slodkosci są u was obowiązkowe?
Bo u mnie drożdżowe z makiem jest obowiązkowe.
  Profil uzytkownika: yoka     
EnWrotka
Stockholm


Wpisów: 5128
Od: 2011-05-25
2018-12-20 08:04
Za "czasów Babci Maryni to w wielu domach zapach ciasta czuć było tylko w święta. I sie czekalo na święta jak na narodzenie.

Obecnie zapachy  ciasta są w każdym sklepie, na każdej stacji metra wiec juz nikogo nie kręci rosnące  ciasto drożdżowe pod sciereczką.

Trzeba nie lada wysiłku umysłowego, zeby wymyśleć cos co goscie nie widzą w sklepie.

 U mnie sernik   zawsze jest zjadalny bo tego raczej nie ma w sklepach.
Inne owszem stoją na stole w ilościach mikro a i tak potem ptaki nimi karmię.

  Profil uzytkownika: EnWrotka     
pati_sko


Wpisów: 8960
Od: 2006-05-15
2018-12-23 14:12
U mnie po raz pierwszy beda wypieki 100% bezglutenowo i bezlaktozy.
Wedlug przepisow i zdjec wyglada zjadliwie



  Profil uzytkownika: pati_sko     
pati_sko


Wpisów: 8960
Od: 2006-05-15
2018-12-23 14:15
" U mnie sernik zawsze jest zjadalny bo tego raczej nie ma w sklepach.
Inne owszem stoją na stole w ilościach mikro a i tak potem ptaki nimi karmię. "


Do tej pory nie było problemu ze znikaniem wypiekow. Ptactwo nie mialo szans na dokarmianie ciastem

I mam nadzieje ze tak zostanie



A kupne ciasta sa najczesciej za słodkie

  Profil uzytkownika: pati_sko     
pati_sko


Wpisów: 8960
Od: 2006-05-15
2018-12-23 20:00
Planowalam na swieta upiec polski prawdziwny sernik, z polskiego twarogu.
No ale wlasnie,wyszlo jak wyszlo... musze sie zadowolic podroba
  Profil uzytkownika: pati_sko     
kanadolka
Dziki Zachód


Wpisów: 5374
Od: 2004-06-10
2019-01-01 17:31
historia prawdziwa:
przed swietami dzwoni do mnie kobieta i siepyta czy my nie sprzedajemy suszonych prawdziwkow, bo jej sie skonczyly a ten polski sklep co je sprzedawal juz nie istnieje, a ona co roku traydycjnie robi bigos i kapuste z grzybami i teraz nie ma tych grzybow. ja jej na to, ze nie sprzedajemy, ale moge jej dac karte do hurtowni i tam moze sobie te grzyby kupic.
w piatek przed swietami pojawia sie u mnie kobieta. w rekach ma dwie polskieksiazki kucharskie, jedna swojej mamy druga babci. ta pierwsza to kuchnia polska z 1959 roku a ta druga to ksiazka z czasow , jak to moja prababka mawiala "wilusia". Czysty skarb. szczegolnie ta druga. jakie tam sa przepisy. w zysiu nie myslalam, ze w dawnej polsce uzywano tak ogromnej ilosci migdalow, szafranu, kardemonu.... Pamietam do dzisiaj smak tortu Fedora z cukierni Merkurego. Probowalam to odtworzyc , ale nigdy mi sie nie udawalo i tam oto...jest przepis na tort Fedora. Zrobilam go i to dokladnie ten sam smak, ktory pamietam. W koncu zamiast karty dalam kobiecie sloik suszonych prawdziwkow. ONa cieszyal sie jak dziecko z prawdziwkow a ja z tych starych ksiazek. szczegolnie tej wilusiowej. Tak malo potrzeba by komus sprawic radosc. Bede robila zdjecia stron i wrzuce je na chmure. jak skoncze to wrzuce linka do chmury. Dzisiaj takich przepisow juz nie ma. Ach te skladniki.
  Profil uzytkownika: kanadolka     
alwa12


Wpisów: 12778
Od: 2015-08-26
2019-01-02 16:11
Kanadolka, przeczytalam rozne przepisy na ten tort Fedora. Smakowo interesujace choc nie wiem czy to ten
stary przepis o ktorym piszesz.
Jak schudne po swiatecznych stolowych wojazach to
pokusze sie i upieke...moze na Wielkanoc

Wielkanoc jest w tym roku bardzo pozno i mam nadzieje
ze do tej pory bede szczupla laska...
a moze tylko o lasce za to na torcie
  Profil uzytkownika: alwa12     
kanadolka
Dziki Zachód


Wpisów: 5374
Od: 2004-06-10
2019-01-03 10:51
tortu fedora sie nie piecze
probowalam tych internetowych przepisow...nawet nie przechodzily obok prawdziwego tortu fedora z merkurego
  Profil uzytkownika: kanadolka     
OlekP.


Wpisów: 1
Od: 2019-05-05
2019-05-05 13:25
Czy wiecie gdzie w Sztokholmu mozna zamowic dobry tort( nie zaden princesstorta)?
  Profil uzytkownika: OlekP.     
canada


Wpisów: 153
Od: 2000-09-28
2019-05-05 14:04
Kanadolka,
gdzie ten przepis na tort Fedora?
  Profil uzytkownika: canada     
Bartender
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █


Wpisów: 3031
Od: 2017-03-11
2019-05-06 08:31
Olek, poszukaj na fejsie, tam się ludzie ogłaszają.
  Profil uzytkownika: Bartender     
kanadolka
Dziki Zachód


Wpisów: 5374
Od: 2004-06-10
2019-05-25 20:33
canada...dam, dam...ale otwieram nowa knajpe, pozbylam sie poprzedniej. jestem strasznie zagoniona. Zupelnie zapomnialam. Zrobie zdjecie strony ksiazki i wrzuce na chmure. zauwazylam rowniez, ze wrotka narzekala na slodkosc mojego makowca. Ja spieprzylam proporcje. u mnie wszystko idzie na wage, zoltka i bialka rowniez, kupujemy je plynne w paczkach. przerobilam gramy na sztuki jaj i niedopatrzylam. ale on jest slodki, to prawda i jak wrotka mowi....dla konserwacji. ma stac tydzien.
  Profil uzytkownika: kanadolka     
alwa12


Wpisów: 12778
Od: 2015-08-26
2019-05-26 03:00
Kana, szczka mi opadla...jak to ? pozbylas sie knajpy,
ktora ma taka renome i doczekala sie tylu medali ?

Mam nadzieje ze to jest duzy krok naprzod w tym
"pozwybaniu" i ze ta nowa bedzie jeszcze lepsza

Pozdrawiam i zycze wiatru w zaglach
  Profil uzytkownika: alwa12     
kanadolka
Dziki Zachód


Wpisów: 5374
Od: 2004-06-10
2019-05-27 07:30
alwa...ano pozbylam sie. mnie sie w zasadzie wiekszosc rzeczy nudzi po siedmiu latach. ta nowa jest super. znaczy sie bedzie super. za jakies cztery tygodnie. sieciowke tworze. to bedzie pierwsza. juz mam miejsce na nastepna. europejskie jedzenie w formacie cafe rio. polowa pracownikow, polowa kosztow, polowa klopotow i bolow glowy, wielokrotny obrot, podwojna kasa, podwojna ilosc wolnego czasu. zadnego pilnowania zasranych kelnerow. zawsze chcialam miec fast-casual z europejskim jedzeniem, ale do tej pory nie mialam kasy by przejac kilkumilionowy wolnostajacy budynek z calkowitym wyposazeniem. dwie olbrzymie chlodnie, olbrzymia zamrazarnia. doskonala lokacja. jak juz otworze, to dam ci linka. w nowym miejscu..sky is the limit. nowa kanajpa, nowe nagrody beda.
  Profil uzytkownika: kanadolka     
alwa12


Wpisów: 12778
Od: 2015-08-26
2019-05-29 22:37
Kanadolka, pewnie ze beda

Ciesze sie ze realizujesz swoje marzenia i pomysly.
Pamietam jak kiedys wspominalas ze marzy Ci sie sieciowka
No i jest- Brawo

Trzymam kciuki, badac pelna podziwu dla Twojej sily
przebicia i checi realizowania sie.
  Profil uzytkownika: alwa12     
Forum -> Kulinaria -> Wypieki na swieta i inne okazje
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy






Praca od zaraz (Uddevalla)
firma sprzątającą poszukuje pracownika od zaraz (Sztokholm)
Dołącz do grona fachowców remontujących łazienki (Täby)
Pracownik återvinningscentral (Sztokholm)
Praca- sprzątanie (Tyresö )
Praca dla operatora koparki (Stockholm)
🌟 Szukamy pracownikow do zespołu sprzątającego! (Stockholm)
Praca dla Ogolnobudowlanca (malmö)
Więcej





Ugglegränd o jednej z najkrótszych uliczek w Sztokholmie.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Szwecja o smaku lukrecji czyli spotkanie w bibliotece Morenowej.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Kristineberg slott – piękny pałacyk z Kungsholmen.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Firma Sprzątająca
Polka w Szwecji
Moja historia cz.5
Polka w Szwecji
Przygoda z malowaniem
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2023 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji


Odwiedza nas 27 gości
oraz 0 użytkowników.


nie uczciwi pracodawcy
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia










© Copyright 2000-2024 PoloniaInfoNa górę strony