Autor | Jaki odpowiednik sera twarogowego? |
krisbz Stockholm
Wpisów: 706 Od: 2000-11-12
| 2018-08-04 13:06 Czy ktos moze wie jaki jest odpowiednik sera twarogowego polskiego. Wiem ze sa yogurty tureckie czy tez greckie, creme fresh itp ale czy to bedzie to samo? Mam polski przepis na teczowy sernik i kusi mnie zeby zrobic ale no wlasnie ale, ser potrzebny a do polskiego sklepu mam kawalek. |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-04 13:16 żartujesz? |
| |
Bartender ▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █
Wpisów: 3026 Od: 2017-03-11
| 2018-08-04 13:21 Spróbuj Keso. |
| |
krisbz Stockholm
Wpisów: 706 Od: 2000-11-12
| 2018-08-04 13:26 Gdzie keso? do czego? przeciez to calkiem cos innego keso to sa granulki. |
| |
kratka
Wpisów: 879 Od: 2012-02-18
| 2018-08-04 14:13 kvarg |
| |
Bartender ▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █
Wpisów: 3026 Od: 2017-03-11
| 2018-08-04 14:40 https://www.arla.se/produk ter/arla-brand/mild-kvarg-naturell-1000g- 536614/
albo
https://www.alpro.com/se/p rodukter/vaxtbaserade-alternativet-till-k varg/go-on/naturell
A Keso niektórzy mielą, bo bardziej przypomina twaróg, niż te inne serki a'la homogenizowane. |
| |
Lunab
Wpisów: 3474 Od: 2009-10-01
| 2018-08-04 15:11
Jesli nie masz mozliwosci kupienia polskiego bialego sera to musisz zrobic go sama.
Niestety zaden ze szwedzkich serow nie odpowiada temu polskiemu, aby zrobic pieczony sernik.
Mozesz kupic tzw filmjölk 3% i poprzez delikatne podrzewanie uzyskasz ser, ktory trzeba dokladnie odcisnac.
|
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-08-04 15:17 ”Mozesz kupic tzw filmjölk 3% i poprzez delikatne podrzewanie uzyskasz ser, ktory trzeba dokladnie odcisnac. ”
Lunab ma racje , te wszystkie kessele , kvarg to niestety , ale to nie jest twarog . W Lidlu kiedys byl ser w wiaderku i byl okej 👍 . Podgrzewanie filmjölk strasznie smierdzi . Polecam wrzucic caly karton z filmjölk do zamrazarki na cala noc a rano przelozyc na sito i jest piekny twarog 💪💪💪 . |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2018-08-04 16:17 krisbz , juz ci mowie jak zrobisz sama musisz kupic conajmniej 4l filmjölk albo wstawisz go do zamrazalnika i zamrozisz ale to alternatywa , robilam ale wole inaczej , filmjölk przelej do garnka podgrzej do temp max 40 st C , uzyskasz tak zwany skrzep jak si eodstanie od serwatki (wystygnie)
wyloz sobie durszlag najlepiej pielucha tetrowa jak nie masz mozesz tez uzyc cos takiego do ociekania soku albo cienka kuchenna sciereczke , calosc wylej na ten durszlak az odcieknie mozez jak juz odcieknie duzo serwatki zawiazac i powieszic albo polozyc na pochylonej desce i postaw cos ciezkiego na tym zeby jak najwiecej serwatki wycieklo wtedy ser bedzie odpowiednio mokry , nie wylewaj serwatki podgrzej do 95 st i zakwas 3 lyzkami soku z cytryny dobrze wymieszaj odstaw do ostygniecia po czym zrob to samo zlewajac skrzeb, bedziesz miala rikotte po twarogowa ktora tez mozesz dac do sernika. |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2018-08-04 16:19 ser nie smierdzi , sa gorsze zapachy wiec nie przesadzajmy |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-08-04 17:32 ”Wiem ze sa yogurty tureckie czy tez greckie, creme fresh itp ale czy to bedzie to samo? ”
Jak to moze byc to samo skoro jogurt to nie ser , creme fraiche to jest francuska smietana . Ja pienie mieszkasz 18 lat w Szwecji i nadal nie znasz takich podstaw ? 🙈🙈🙈 . |
| |
krisbz Stockholm
Wpisów: 706 Od: 2000-11-12
| 2018-08-04 20:24 lenkaa a skad wiesz ile lat tu mieszkam? Ciekawe, bo musialabys to pomnozyc przez 2. Pisze o creme fresh bo robilam i robie czesto wlasnie z tym produktem i jest wlasnie pieczony sernik z owocami. Tu jednak mam inny przepis sernika na zimno laczony z galaretkami wiec dlatego pytalam.
Ja robie tez sama z filmjölku metoda podgrzewania i jest ok choc nieraz za rzadki wyjdzie.
Jest tez philadelpia ost i ten jest dobry tez do sernika pieczonego.
Zapytalam Moze ktos robil z innymi produktami tak jak ktos wspomnial o kvarg byloby szybciej i pewnie taniej.
|
| |
krisbz Stockholm
Wpisów: 706 Od: 2000-11-12
| 2018-08-04 20:33 Lenkaaa juz sie domyslilam czym sie sugerowalas. Tak wiec data tu na forum przy uczestnikach nie ma nic wspolnego z przyjazdem do Szwecji. Podejrzewam ze w latach 80-tych ta strona nawet nie istniala.
Tak ze kiepski Sherlock Holmes z ciebie
|
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-08-04 20:42 Masz racje w latach 80 -tych nie istniala , ale mamy rok 2018 a Ty zalozylas konto w 2000 czyli 18 lat temu , wedlug matematyki wynika , ze to nie byly szalone lata 80-te 😊 .
P.S powodzenia przy pieczeniu sernika 👍 Mam nadzieje, ze nie opadnie 😬😬😬 . |
| |
krisbz Stockholm
Wpisów: 706 Od: 2000-11-12
| 2018-08-04 21:05 A są jeszcze tacy którzy sa tu na forum i nie koniecznie mieszkają w Szwecji.
Ja chciałam ci tylko powiedzieć że błędne wnioski wyciagasz szydzac z ludzi a jednak to ty nie masz racji i odnośnie creme fresh itp jak i lat zamieszkania.
Więc po co te piki? Bez sensu. |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2018-08-04 21:12 ehhh jak zwykle spor o nic .. bo nie majacy nic z nieznajomoscia szwedzkiego a raczej z czego mozna zrobic sernik-
na zimno sernik mozna zrobic z yogurtu greckiego gdzy go odsaczysz na gazie , mozna zrobic z ricotty mozna zrobic tez w polaczeniu z mascarpone .
mozna zrobic tez z kessella, wszystko mozna tylko trzeba odpowiednio przerobic
w latach 80 nawet w czasie gdzie nie bylo polskich sklepow albo bylo ich malo tez zylismy i robilismy serniki , gotowalam szczawiowa ze szpinaku ktorej nikt nie poznal z czego byla |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-08-04 21:42 Jak zwykle spór o małe nic. Zapytałem moich dziewczyn jak one pieka tutaj sernik, bo w słodyczach sa dobre, sernik robiły pod kazdą szerokością .A tu robią tak: serek filadelfia-500g plus mascarpone 500g, do tego odrobina śmietany, masa jest super, nawet lepsza niż z polskiego twarogu.
|
| |
krisbz Stockholm
Wpisów: 706 Od: 2000-11-12
| 2018-08-04 22:05 Electra ja kupiłam nasionka w PL i posialam szczaw a jak zaczął rosnąć to szczęście ogromne bo zupka była. Najbardziej brakowało mi szczawiowej i smalcu. Owszem sklepy polskie były ale szczawiu nie mieli.
Pamietam sklep Porion duży i pełno towarów ale nie przetrwał długo. |
| |
krisbz Stockholm
Wpisów: 706 Od: 2000-11-12
| 2018-08-05 09:25 Jeszcze o szczawiu. Pamietam ze poszukalam w slowniku i znalazlam ze to sie nazywa ängsyra wiec poszlam do sklepu i zapytalam czy maja.
Pamietam ze spojrzala na mnie jak na wariata i powiedziala zebym szla do apteki ha ha ha.... oni tego i teraz tez nie znaja. Nässel czyli pokrzywa tak a to z kolei u nas dziwnie brzmi |
| |
black sabbath
Wpisów: 9092 Od: 2012-06-16
| 2018-08-05 11:04 zona mnie podpowiada ze ona kupuje filmjölk i podgrzewac ,i bedziesz miala twardy ser |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-05 11:13 Do sernika nie potrzeba twardego sera, nic nie potrzeba podgrzewac i klecic.
Tylko tak mi przychodzi do głowy myśl, że jeżeli ktoś na obczyźnie szuka polskiego chleba, kiszonych ogórków, polskiego twarogu itd. to nigdy nie zasymiluje się ze społecznością w jakiej się znalazł. Zawsze będzie emigrantem,ktory przyjechał za kasą. |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2018-08-05 11:20 Ja przez pierwsze 3 lata nie bylam w PL , ale kiedys dostalam od znajomej szczaw z dzialki i ugotowalam pierwszy raz w zyciu ( wogole robilam wiekszosc rzeczy tu pierwszy raz) i mi posmakowala , ale szczawiu tez kupic nie moglam jak juz chcialam gotowac kolejna to gotowalam ze szpinaku , umiejetnie zaprawiajac cytryna byla nie do odroznienia
Ja pamietam sklep polski na Brännkyrkagatan i jakis polak prowadzil tez na Zinkensdamm |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-05 11:24 szczaw siejesz byle gdzie i urośnie, nawet w doniczce na balkonie. A jak wyjedziesz za miasto, zbierasz go na łące bez żadnego problemu, rośnie w całej Europie. |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2018-08-05 11:26 Marta jestem zasymilowana , nie przyjechalam za kasa , znam swoje korzenie mieszkam tu 2/3 swojego zycia i to co piszesz nic sie nie ma do tego.lubie sernik polski tak samo jak surströmming czy palt czy pölse a nawet blodpudding. nie szukam polskich sklepow czy lekarzy. |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-05 11:26 Z zupą szczawiową trzeba uważać, bo szczawiany nie są obojętne dla organizmu. Jest duża grupa ludzi, którzy powinni jej unikać. |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2018-08-05 11:34 szczawiany nie sa tylko w szczawiu , wiele rzeczy trzeba unikac , jemy i pijemy z umiarem a i tak umrzemy bo takie jest zalozenie z dniem urodzin |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-05 11:41 ponad 10 mg szczawianów w 100 g produktu, najwięcej posiada szczaw i szpinak. |
| |
Bartender ▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █
Wpisów: 3026 Od: 2017-03-11
| 2018-08-05 15:22 "Marta_wawa
Wpisów: 287
Od: 2015-11-16
2015-11-16 17:52
Bardzo przepraszam, ze w tym miejscu pisze, ale:
potrzebuje drobnej przysługi, jesli ktos w najblizszym czasie jedzie do Polski.
gdyby ktos z miłych ludzi byl tak dobry , to prosze o kontakt.
Marta"
"Marta_wawa
Wpisów: 287
Od: 2015-11-16
2015-11-25 08:09
To bardzo dziękuje za okazaną pomoc, już mi to kiedyś ktoś powiedział,że tutaj nikt mi w niczym nie pomoże, bo lubicie wyłącznie zwykłą popierdułke niż normalne ludzkie relacje. Taka to jest polonia w Szwecji, trochę pijaków, sprzątaczek, miernych budowlańców, fryzjerek, ogólnie imigranci, którzy nie mają do czego wracać do Polski, a część nie ma nawet za co wracać.
Jeszcze raz dziękuje."
Kurna, fajnie się zasymilowałaś |
| |
bolek1970 PZU
Wpisów: 11503 Od: 2006-07-05
| 2018-08-05 15:54 Nie chce gafy walnąć, ale moja żona używa serka Philadelphia. Coś jak u nas w Polsce był kiedyś homogenizowsny, ale o gęstej konsystencji.
pzdr, |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-05 16:41 Czy ty trolliku o 6 nickach chciałeś cos ode mnie?
|
| |
Bartender ▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █
Wpisów: 3026 Od: 2017-03-11
| 2018-08-05 16:46 Z zasymilowaną, pijaną sprzątaczką nie mam o czym dyskutować. |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-05 17:12 Jeszcze cos mądrego napisz |
| |
black sabbath
Wpisów: 9092 Od: 2012-06-16
| 2018-08-05 17:49 typowe polskie zaczeli o serniku a koncza na szczawiu |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2018-08-06 12:01 Bolek , sernik mozna zrobic jak juz pisalam i z yogurtu i z philadelphiaost, ricotta i z kesella czy twarogu.
Wszystko zalerzy jaki ma to byc sernik.
Do sernika krakowskiego jest potrzebny ser mniej delikatny do sernika na zimno wystarczy taki z yogurtu. |
| |
krisbz Stockholm
Wpisów: 706 Od: 2000-11-12
| 2018-08-07 08:59 Zgadzam sie z Electra ze nie chodzi o asymilacje a o nostalgie, smaki z dziecinstwa. Wlasnie dlatego jest duzo sklepow z towarem z zagranicy.
Jesz i kupujesz to co ci smakuje a nie asymilujesz sie poprzez jedzenie.
A tak na marginesie to kupilam bialy ser z Matdax a poniewaz ostatnio zrobilam sama pare razy z podgrzanego filmjölku lekko posalajac to doszlam do wniosku ze ten moj byl lepszy niz ten kupny.
Kiedys pamietam ze raz zrobilam z löpe jest w aptekach ale ser wyszedl gumiasty, Moze cos nie tak zrobilam nie wiem.
|
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2018-08-07 19:56 krisbz ser z löpe/ podpuszczkowy to jest zupelnie inny ser robiony na slodkim mleku nie nadajacy sie do sernika , najprostrzy to korycinski , a'la oscypek czy mozarella..a pozniej cala gama juz serow zoltych |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2018-08-07 20:01 Z löpe mozna zrobic szwedzka ostkaka |
| |
krisbz Stockholm
Wpisów: 706 Od: 2000-11-12
| 2018-08-18 15:01 Serniczek wyszedl ladny ale hmm smak kicha. Uzylam yogurtu greckiego i mimo iz dodalam Troche cukru to jednak za kwasny. Wyglad super i scial sie dobrze ale smak niestety do kitu. Robilam taki na zimno laczac yogurt z galaretkami roznego koloru i efekt fajny ale smak juz nie. |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-18 19:22 A w jakim celu ten yogurt był? |
| |
kanadolka Dziki Zachód
Wpisów: 5374 Od: 2004-06-10
| 2018-08-18 22:24 upiecz "sernik amerykanski" z serka philadelphia jak bolek napisal, osobiscie wole "new york cheesecake" od polskiego sernika. jest bardziej zbity i barzdziej kremisty, ale pycha. kiedys w sztokholmie byla knajpka na kungsholmen "Kings head" i tam pierwszy raz sprobowalam american cheesecake...to byla milosc od pierwszwego ugryzienia.
wbij w wujka google cheesecake recipe i wyskoczy ci masa przepisow. |
| |
krisbz Stockholm
Wpisów: 706 Od: 2000-11-12
| 2018-08-19 10:22 Marta: nie rozumiem pytania! Sernik jest chyba w celu skonsumowania bo innej alternatywy nie widze |
| |
krisbz Stockholm
Wpisów: 706 Od: 2000-11-12
| 2018-08-19 10:29 Kandolka: ten amerykanski znam i zawsze wychodzi ale chcialam zrobic na zimno rozno kolorowy, taki mialam przepis i chcialam isc na skroty to kupilam yogurt grecki i mam za swoje.
Tyle ze niektorzy nie potrzebnie sa zlosliwi nie o ciebie chodzi a inne wpisy i przez jedno pytanie a sa zlosliwosci zupelnie bez sensu.
|
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-19 10:34 Dobrze mówisz o przeznaczeniu sernika. Tyle,że sernik robi się z sera, a yogurt nie jest serem, nie słuzy do produkcji sera,ani serników, bo jest produktem kwaśnym, dodawanym często do zakwasznia mleka. Dlatego pytam po co dodawałaś yogurt, rownie dobrze mogłas dolać octu. |
| |
krisbz Stockholm
Wpisów: 706 Od: 2000-11-12
| 2018-08-19 11:06 No wlasnie o tobie pisalam odnosnie zlosliwosci. Widze ze juz tu nie jednemu zalazlas za skore i nic dziwnego. Przenies sie na inne forum gdzie beda ludzie w twoim stylu bo tu sie tylko wymadrzasz. Masz pewnie z sama soba problem i szukasz zeby sie wyladowac |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-19 11:14 Ja jestem złośliwa? grzecznie zapytałam, bo dziwie się.
Tu masz kilka przepisow na serniki, pokaz mi jeden , w którym ktoś używa yogurt:
https://www.mojewypieki.co m/przepis/sernik-na-zimno-z-malinami-i-ga laretka
http://beszamel.se.pl/sern iki/sernik-na-zimno-prosty-przepis-na-ser nik-z-serka-homogenizowanego,2088/
https://www.oetker.pl/pl-p l/nasze-przepisy/r/sernik-na-zimno-z-gala retka-winogronowa-i-winogronami.html
https://www.mojewypieki.co m/przepis/sernik-tradycyjny
https://aniagotuje.pl/prze pis/prosty-sernik-bez-spodu-z-sera-z-wiad erka
https://www.przyslijprzepi s.pl/przepis/sernik-krolewski-38 |
| |
krisbz Stockholm
Wpisów: 706 Od: 2000-11-12
| 2018-08-19 13:30 Marta ty nawet nie zauwazasz jak krytykujesz. Ciekawe zjawisko! Najpierw sie przypielas o asymilacje ze szuka sie polskich produktow tu a teraz docinek z octem. Obudz sie kobieto zanim wszyscy sie od ciebie odwroca. Z uprzejmoscia to ty nie masz nic wspolnego.
|
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-19 14:01 Dla mnie to możesz do sernika lać wode, sypać piasek i okraszać żwirem. Ludzie ci napisali jak się robi i z czego sernik, jak masz małe zdolności kulinarne to czytaj i stosuj, a jak kompletnie nie masz pojęcia o kuchni, to zapisz się na kurs w kole gospodyń, tylko wcześniej ich uprzedz, ze jesteś prostą polką, która lubi się przypierdalać. |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-19 14:04 A teraz rozumiem, oświeciło mnie, tyś facet. To już tyle w tym temacie. |
| |
kanadolka Dziki Zachód
Wpisów: 5374 Od: 2004-06-10
| 2018-08-19 18:23 krisbz...do sernika na zimno to chyba najbardziej nadaje sie kesella |
| |
kanadolka Dziki Zachód
Wpisów: 5374 Od: 2004-06-10
| 2018-08-19 18:24 dawno, dawno temu mieszkajac w szwecji jej uzywalam bo to bylo co w rodzaju serka homogenizowanego. |
| |
krisbz Stockholm
Wpisów: 706 Od: 2000-11-12
| 2018-08-19 19:42 I kto tu komu ubliza? Juz wczesniej czytalam ze obrazalas ludzi tu na forum wiec nie ma co sie dziwic. Wulgaryzmy i prostactwo to twoja domena twoje wpisy o tym swiadcza. Kultura to ty nie grzeszysz! |
| |
krisbz Stockholm
Wpisów: 706 Od: 2000-11-12
| 2018-08-19 19:43 Kandolka: dzieki |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2018-08-25 11:12 Marta , nie wiem czy ja slabo rozumiem ale Twojego wpisu zupelnie nie rozumiem
"Tyle,że sernik robi się z sera, a yogurt nie jest serem, nie słuzy do produkcji sera,ani serników, bo jest produktem kwaśnym, dodawanym często do zakwasznia mleka. Dlatego pytam po co dodawałaś yogurt, rownie dobrze mogłas dolać octu.
to z jakiego slodkiego sera robimy sernik? skoro zsiadle mleko jest kwasne i sluzy do robienia sera twarogowego.
i z czego robimy Labneh ?
|
| |
pati_sko
Wpisów: 8960 Od: 2006-05-15
| 2018-08-25 20:33 Martuś, a popatrz tutaj:
https://www.mojewypieki.co m/przepis/jogurtowy-sernik-na-zimno-z-jag odami
https://www.mniammniam.com /Sernik_jogurtowy___z_jogurtow_greckich-1 9817p.html
A jak wpiszesz w wyszukiwarke:
np sernik jogurt
To wyskoczy ci jeszcze wiecej przepisow
|
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-27 12:25 Ja jednak polecam odrobine myślenia przy pisaniu postów i zadawaniu pytań:
http://www.kawaiczekolada. pl/jogurtowiec-odchudzony-smietanowiec/
https://www.mojegotowanie. pl/przepis/jogurtowiec2
https://www.przyslijprzepi s.pl/przepis/jogurtowiec-z-galaretkami-i- brzoskwiniami-3
Ciasto z yogurtu to nie sernik tylko YOGURTOWIEC !
https://babywkuchni.com.pl /oszukany-sernik-ciasto-z-jogurtu/ |
| |
pati_sko
Wpisów: 8960 Od: 2006-05-15
| 2018-08-27 12:32 A w murzynku sa Murzyny?
Martus, uspokoj sie |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-27 12:43 A chlebak to torba do noszenia granatów. |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-27 12:47 Yogurt jest produkowany z mleka znormalizowanego, zagęszczonego przez dodatek mleka w proszku, czasami przez odparowanie wody, z dodatkiem cukru. Następnie ulega pasteryzacji i homogenizacji. Takie mleko jest poddawane fermentacji przy udziale bakterii Streptococcus thermophilus i Loctobacillus delbrueckii, subsp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus. Jogurt jest wytwarzany z pasteryzowanego, homogenizowanego mleka, do którego są dodawaneżywe kultury bakterii rozmnażających się w procesie inkubacji w odpowiedniej temperaturze (42 - 45oC). Bakterie wprowadza się do mleka po procesie pasteryzacji, dlatego pozostają one w jogurcie jako żywe mikroorganizmy. Jogurt z żywymi kulturami bakterii hamuje rozmnażanie się w przewodzie pokarmowym szkodliwych bakterii i grzybów (w tym Candida albicans). Tak powstaje jogurt owocowy. Do niego dodaje się wsad owocowy, a czasem barwniki spożywcze (jak np. betanina – E162 uznawana za nieszkodliwą).
Twaróg otrzymywany jest ze specjalistycznej obróbki skrzepu mlecznego (rzadziej mieszanki maślanki, kefiru i mleka) powstałego na skutek dodania do mleka odpowiednich kultur bakterii kwasu mlekowego, które obniżając pH ścinają mleczne białko prowadząc do koagulacji. Dalsza obróbka skrzepu polega na krojeniu, mieszaniu i oddzielaniu od serwatki wydzielonego ziarna twarogowego. Powstała i odsączona od serwatki masa zostaje pokrojona i zapakowana do sprzedaży.
Twaróg jest produktem niskoenergetycznym, gdyż zawiera nie więcej niż 3–4 gramy węglowodanów w postaci złożonego cukru mlecznego – laktozy. Ilość tłuszczu w poszczególnych wariantach waha się: chudy twaróg zawiera znikome ilości kwasów tłuszczowych – do 0,5 g/100 g produktu, półtłusty ok 4 g/100 g, natomiast tłusty do 9 g na 100 g sera. Dominującym składnikiem, dla którego powinniśmy regularnie spożywać twaróg jest bogactwo pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. Jego udział w składzie suchej masy twarogu chudego wynosi ok. 80%, półtłustego ok. 67%, tłustego ok. 53%. Białko mleka – kazeina, zaliczane jest do białek pełnowartościowych, a więc takich, których skład aminokwasowy pozwalana na niemal całkowite ich wykorzystanie jako źródła aminokwasów do syntezy białek ustrojowych. Łatwość w trawieniu wynika z faktu, iż podczas produkcji białko zostaje ścięte i częściowo rozłożone, co ułatwia enzymom dotarcie do wiązań.
|
| |
EnWrotka Stockholm
Wpisów: 5116 Od: 2011-05-25
| 2018-08-27 13:21 "Tak powstaje jogurt owocowy. Do niego dodaje się wsad owocowy, a czasem barwniki spożywcze (jak np. betanina – E162 uznawana za nieszkodliwą). "
No nie bardzo prawda z tym ze barwnik E162 nie jest szkodliwy.
Zawiera azotany.
Nie powinno sie tego podawac dzieciom.!!! |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-27 13:35 Ależ śmiało! Pędz robić sernik z Yogurtu! dla dziatwy,męża i wnuków,niech spożywają w zdrowiu wszystko co sztuczne i chemiczne.
dziwie się tej dyskusji, skoro biały ser można zrobić z lidlowskiego mleka. |
| |
pati_sko
Wpisów: 8960 Od: 2006-05-15
| 2018-08-27 13:54 Tak, tak Martus, takie niezdrowe te wszystkie jogurty
Mleko z lidla pewno jest bäst i test |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-27 14:08 podyskutuj jeszcze, az ci sernik sam zrobi! |
| |
pati_sko
Wpisów: 8960 Od: 2006-05-15
| 2018-08-27 14:12
|
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-27 14:16 i już upieczony, dzieciak i mąż będą zadowoleni. Możesz być z siebie dumna. |
| |
pati_sko
Wpisów: 8960 Od: 2006-05-15
| 2018-08-27 14:18 Moje dzieci nie lubia sernikow |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-27 14:24 A kiedy one miały polubić?
Moje nie lubią Chin, bo jeszcze tam ich nie zawiozłam. |
| |
pati_sko
Wpisów: 8960 Od: 2006-05-15
| 2018-08-27 14:28 Martus, kochaniutka, a mialy czas.
Tak chetnie sie wypowiadasz a nic o mnie nie wiesz (oprocz wlasnych przemyslen i wyobrazen).
Tym bardziej nie wiesz co ja robie w kuchni
|
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-27 14:30 Wybacz, ale kompletnie mnie to nie interesuje, widze co piszesz i to mi wystarczy. |
| |
pati_sko
Wpisów: 8960 Od: 2006-05-15
| 2018-08-27 14:32 Pieprzysz Martus jak zawsze. |
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-27 14:34 Takiego pustosłowia już dawno nie doświadczyłam.
I nie dziw się dzieciom, jogurtowy bełt dzieciom raczej nie smakuje. |
| |
pati_sko
Wpisów: 8960 Od: 2006-05-15
| 2018-08-27 14:37 Martus, Martus ogarnij sie.
|
| |
pati_sko
Wpisów: 8960 Od: 2006-05-15
| 2018-08-27 14:41 Ps
Sernika z jogurtu jeszcze nie robilam.
|
| |
pati_sko
Wpisów: 8960 Od: 2006-05-15
| 2018-08-27 14:42 PS 2
Dam znac, jak zmieni sie status
|
| |
Marta_wawa
Wpisów: 532 Od: 2015-11-16
| 2018-08-27 14:43 A i ja Cie pozdrawiam. |
| |
kkkkkkkkkkkkkkkkkkk
Wpisów: 34 Od: 2018-08-18
| 2018-08-27 20:42 A nie prościej jakiegoś torta zrobić? |
| |
pati_sko
Wpisów: 8960 Od: 2006-05-15
| 2018-08-27 20:44 Tort serowy |
| |
kkkkkkkkkkkkkkkkkkk
Wpisów: 34 Od: 2018-08-18
| 2018-08-27 20:54 bleeeeee, tort normalny ,taki przekładaniec z marmolady
|
| |
krisbz Stockholm
Wpisów: 706 Od: 2000-11-12
| 2018-08-31 13:09 Jedno pytanie a ile zlosliwosci od niektorych. Marta bije rekord w obrazaniu ludzi. Przygaduje wszystkim i wie wszystko najlepiej!
Wystarczy przejrzec ten temat od poczatku ktory ja zreszta rozpoczelam zupelnie nie winnym pytaniem i ona dominuje zlosliwosciami.
Jeszcze Troche a bedziemy prosic moderatora zeby zamknal jej konto bo psuje kazdy temat swoimi zlosliwosciami. |
| |
JaNikt
Wpisów: 992 Od: 2016-04-16
| 2018-08-31 17:46 Jedna szuka polskiej położnej inna polskiego lekarza inna polskiego sklepu a ta twarogu. ludzie czy was pogięło? po jaka cholerę żeście wyjezdzali z Polski? To tak jakby murzyn w Sztokholmie szukał wolnej palmy. |
| |
pati_sko
Wpisów: 8960 Od: 2006-05-15
| 2018-08-31 18:04 "Jedna szuka polskiej położnej inna polskiego lekarza inna polskiego sklepu a ta twarogu. ludzie czy was pogięło? "
Ale ze co?
Ze jak ktos mieszka za granicą lubi zjesc np polski sernik albo pierogi ruskie, albo lubi sobie zjesc kawalek wieprzka w postaci kotleta schabowego*, typowo polskiego to juz go pogielo????
Albo taka kapusta z grzybami na swieta grudniowe?
*ja nie lubie kotletow
|
| |
EnWrotka Stockholm
Wpisów: 5116 Od: 2011-05-25
| 2018-08-31 18:12 Janikt , ładne palmy są teraz przecenione .Powiedz Murzynowi , że taka 100cm z 970sek jest za 600.
Okazja
https://www.fyndpris.com/8 241354-konstv%C3%A4xt-findadelpalm-med-kr uka-80-cm.html?gclid=EAIaIQobChMI2
__y4NWX3QIVhaMYCh3VnAHbEAQYAyABEgLVwvD_ BwE |
| |
JaNikt
Wpisów: 992 Od: 2016-04-16
| 2018-08-31 18:40 Ja bym myślał żeby szukać lepszych relacji z rodzina w Polsce a nie szukać polskiego badziewnego żarcia. |
| |
pati_sko
Wpisów: 8960 Od: 2006-05-15
| 2018-08-31 19:02 "Ja bym myślał żeby szukać lepszych relacji z rodzina w Polsce a nie szukać polskiego badziewnego żarcia."
Ty masz problemy z relacjami czy ktos tu z piszacych?
Chyba ze ten wpis traktowac "co ma piernik do wiartaka"
|
| |
JaNikt
Wpisów: 992 Od: 2016-04-16
| 2018-08-31 19:05 Ten wpis ma tytuł, ze nie cierpie polskiego obrzydliwego żarcia, prostackich kotletow, bigosikow,gołąbkow i całej tej miernej chlapaniny w kuchni, pierozkow i zafajdanych serniczkow. |
| |
alwa12
Wpisów: 12753 Od: 2015-08-26
| 2018-08-31 20:54 JaNikt, mozesz nie lubic tych dan ktore wymieniles,
szczegolnie jak sa zafajdane - masz klozet w kuchni ?
I co ma sernik do wiatraka, lepiej napisz jakie dania
lubisz,..Zagloba by Ci doradzil bys wpierniczal szyszki
i sledzie
|
| |
Bartender ▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █
Wpisów: 3026 Od: 2017-03-11
| 2018-08-31 21:46 Ten typ raczej w ogóle nie lubi czegokolwiek, co polskie |
| |
JOSE stockholm
Wpisów: 20 Od: 2017-06-06
| 2018-10-21 01:04 w szwecji nie ma czegos takiego jak twarog-bialy ser tlusty,poltlusty,jednak kiedys udalo mi sie kupic w TEMPO bialy ser,ale nie dalo sie go zjesc,byl tak przesolony!!! plukalem cudowalem i wyrzucilem do smieci,kupuje w polskim sklepie na torsgränd. |
| |
black sabbath
Wpisów: 9092 Od: 2012-06-16
| 2018-10-21 11:37 smaken är som baken |
| |
kanadolka Dziki Zachód
Wpisów: 5374 Od: 2004-06-10
| 2018-10-21 14:16 "Ten typ raczej w ogóle nie lubi czegokolwiek, co polskie "
no bo to zakompleksiony smiec. zaden normalny czlowiek nie bedzie pisal w ten sposob. kupa kompleksow. czasami, az zal serce sciska, gdy sie cos takiego czyta. biedaczyna. |
| |
Bartender ▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █
Wpisów: 3026 Od: 2017-03-11
| 2018-10-21 18:19 A ja właśnie przed chwilką wciągnąłem dwa pyszne gołąbki. Mniammmmm... |
| |