Odwiedzin 28208801
Dziś 776
Czwartek 21 czerwca 2018

 
 

Forum: Kulinaria - Potrawy świata czyli co jedzą inni

 
 

Pokaż wpisy
AutorPotrawy świata czyli co jedzą inni
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-08 10:34
Może ktoś będzie chciał się podzielić ciekawymi spostrzeżeniami na temat kuchni,kultury krajów w których byliście. Może co nas zaskoczyło? a co było na stole imponujące , obrzydliwe, a co wyjątkowo smaczne.
Czyli ciekawe potrawy.
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-08 18:36
Ciaooo Yoka !

Jesli chodzi o najbardziej ohydne dania , smakołyki jakie w życiu jadłam to bez zastanowienia napisze :

1. Durian - szczególnie lody o tym smaku,
2. Sfermentowana soja,
3. Ser casu marzu , włoski ser z żywymi larwami.
4. Shrimp paste - kuchnie wietrzylam 12h,
5. Polska : zupa rybna z głów karpi 🤢🤢🤢🤢🤢🤢 .

Pewnie jak sie skupie to wiecej sobie takich „przebojów” przypomnę 😂😂😂 .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-08 19:10
Jesli chodzi o najlepsza potrawę to serio , ale nie potrafię odpowiedzieć! Pamietam , ze mialam okazje posmakować dań kuchni molekularnej i uwierz mi na słowo , ze smaki tak bombastycznie sie przenikały , ze w pewnym momencie straciłam smak ‼️‼️‼️ Istnieje cos takiego , ze „je” sie oczami 😂 . Nigdy nie zapomnę pszczółki - z wyglądu deser a okazało sie , ze to było cos takiego jak nóżki w galarecie 😂😂😂 . Ja, ja, ja dałam sie nabrać 🙈🙈🙈 .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-09 07:25
Jeszcze nie spotkałem człowieka, który z ochotą i radością sięga po Surströmming .


Ale popatrz co znalazłem:

https://www.youtube.com/wa tch?v=VFusy8NxLLI


A z ciekawostek, to przyjaźnimy się z meksykańską rodziną, która kiedyś przed laty pierwszy raz spróbowała u nas kiszonych ogórków, ale kiedy nie odzywali się kilka dni zadzwoniłem, na co oni, ze sa na zwolnieniu lekarskim, bo tak się pochorowali po tych ogórkach, ze oboje leżą w łóżku.
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-09 11:12
Surströmming to nie moja bajka 😀😀😀 . Yoka czy miales okazje sprobowac Stinking Bishop ha ha ha , niezapomniane wrazenia 🙈 .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-09 11:17
Miałem okazje widzieć, półpłynna konsystencja, taki wylewający się tłuszcz, chyba ręka by mi uschła jakbym miał to włożyc do buzi.
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-09 11:19
Ja wlozylam 😃😃😃😃😃 .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-09 11:21
oj....
  Profil uzytkownika: yoka     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-09 11:22
A z innej beki,
właśnie montuje sobie muzyczke do auta, czy to jest twoja bajka?
https://www.youtube.com/wa tch?v=WSNZKDoP10w
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-09 11:31
Tak , lubie 👍
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-09 11:35
ostatnio te dwie panny

https://www.youtube.com/wa tch?v=d9B3OtD9Myc

"jechały" ze mną z Sofiehem do Sth, chyba z 5h.
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-09 11:36
Yoka. A te znasz ?

https://m.youtube.com/watc h?v=igNgYtGYjys

https://m.youtube.com/watc h?v=GCPQ6_F-xfo

👋👋👋 .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-09 11:41
A to dla mnie nowość,
w obrazku agresywna, muzycznie odważna
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-09 11:43
To moze ta , wersja z pewnoscia grzeczna 😀 .

https://m.youtube.com/watc h?v=FQkaH5ppFek
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-09 11:45
a, to fajne, lubie obrazki z 60-tych lat
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-09 11:51
Piosenka jest lekka , wesola , klimat na okres wakacyjny ‼️

Siamo l’esercito del selfie .Di chi si abbronza con l’iPhone . Ma non abbiamo più contatti .
Soltanto like a un altro post 😂😂😂 .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-09 11:54
oj..., az tak zle nie jest, spokojnie. To odważne wnioski,autor pewnie celowo przejaskrawia.
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-09 12:41
Yoka , wlasnie gotuje minestrone , wiem , ze jest cieplo , ale mialam mega ochote. Napisze pozniej czy wyszla tak jak sobie zaplanowalam . A Ty ? Jakie plany ?
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-09 12:53
Minestrone, zawsze!

U mnie obiad będzie pozno, czekam na szwagra, który zawsze wywraca gałami jak nie ma mięsa, dlatego zrobiłem wariacje.
Będzie kalafior z parmezanem, fasolka szparagowa na olivie z czosnkiem, a dla niego zrobiłem bolognese.
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-09 12:59
Bolognese ? To Ty tak jak ja musisz od kilku godzin stac w kuchni 😱 . Super opcja kalafior i fasolka 👋👋👋 . Wiesz ja dzisiaj wstalam o 5.50 i wszystko przygotowalam takze teraz tak naprawde wszystkie skladniki sa juz w garnku 😀 .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-09 13:02
Yoka a jakie masz zdanie na temat oliwy z dodatkami tzw smakowej ? Myslalam o tym , zeby rozpoczac wlasna produkcje - oczywiscie dla samej siebie 🙂🙂🙂 .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-09 13:07
Nie chce Cie załamywać, ale o 5.50 byłem po joggingu i miałem już w nogach 3km.
Masz racje, bolognese to czasochłonna potrawa, zawsze gotuje około 2.5h,takie pykanie na wolnym ogniu, lubie jak ono samo z siebie się zmaceruje.

A znasz sos chraimeh?
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-09 13:08
Kuchnia zydowska ?
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-09 13:12
Na pewno jadlam z labraksem , jest to pikantny sos . Nie pamietam dokladnie gdzie , ale w jakims arabskim kraju , serio 👍 .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-09 13:12
tak.
Mam z ta kuchnia sporo do czynienia i chwilami zadziwiają mnie! To niesamowita różnorodność wszystkiego, potraw,przypraw,smakow, w zaleznosci od zakątka swiata, z którego pochodzą. W ich kuchni czuc prawdziwą kulinarną diasporę.
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-09 13:13
A probowales zrobic sam czulent ? Ja podjelam to wyzwanie ‼️
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-09 13:24
Nie, sam nie robiłem, jadłem, fajna potrawa, niesamowicie sycąca.
Robiłem cos podobnego, bo tez okropnie czasochłonna, szakszuke.
  Profil uzytkownika: yoka     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1235
Od: 2013-06-21
2018-06-09 14:44
To ja moze zaczne od potraw, ktore polubilam a jest nia np: wegierskie lecho , ktore poznalam dawno temu na Wegrzech i gosci ono dosc czesto na moim stole. Oczywiscie w wersji warzywnej bo oryginalnie dodaja chyba kielbase i nawet jajka

Nie jest to potrawa podobna do szaszuki?
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-09 15:42
Szkszuka to jedno z moich ulubionych śniadań jakie mialam okazje spróbować w Maroko 👍 Tadzin tez na plus , szybko , sprawnie , bo to danie jednogarnkowe i było tyle wersji , ze kazdy zawsze znalazł cos dla siebie 😋😋😋.
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-09 15:48
Jak jestesmy przy kuchni arabskiej , to najlepsze Atayef jadłam w Egipcie , niebo w gębie ‼️‼️‼️ Sa to arabskie naleśniki z kremem , orzechami a na wierzchu posypane pistacjami . Wiem , ze do ich sporządzania dodaje sie wodę różana , semoline i drożdże . Mowie Wam sa przepyszne ❤️❤️❤️ .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1235
Od: 2013-06-21
2018-06-09 18:07
Nalesniki brzmia smakowicie a jesli juz jestesmy przy slodkosciach za ktorymi tak bardzo nie przepadam w sumie ale ostatnio mialam okazje sprobowac prawdziwego francuskiego Macaroon z rozanym i lychee kremem z malinami a do tego lawendowe latte i to byla uczta!
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
karma


Wpisów: 360
Od: 2016-01-07
2018-06-09 19:03
A mi smakuja czeskie knedliki z gulaszem
  Profil uzytkownika: karma     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-09 21:30
Karma, czeskie knedliki z gulaszem, abo z vyprazany rizek, to je ono! Pycha!

U czechów najlepszy na swiecie jest hejk, to brzmi jak paradoks, bo nie maja dostępu do morza, a dorsza robią wystrzałowego. Bardzo smaczna jest slepacova polevka, czyli rosół, a na deser makove kolace, małe makowe bułeczki, podawane zawsze na ciepło z waniliowymi lodami.
  Profil uzytkownika: yoka     
karma


Wpisów: 360
Od: 2016-01-07
2018-06-10 00:36
No i brambory z omaska
  Profil uzytkownika: karma     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-10 09:55
Kuchnia czeska poza tym co wymieniliscie to dla mnie jeszcze : zupa czosnkowa , medovnik i oczywiscie livance 😍😍😍😋😋😋 . Mam kilka swoich ulubionych restauracji w Pradze 🙂 .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-10 12:37
O kuchni czeskiej możemy rozmawiać całymi godzinami, bo to była moja pierwsza kucharska przygoda, z która zetknąłem się jako nastolatek, wtedy w PL w knajpach królował dyżurny sledzik, seta i mielony z buraczkami.
A tam w knajpach na Hradcanach na stołał lądowały bażanty,pieczone prosiaki, przeróżne ryby, dla mnie, jako studenta, to było jedno skojarzenie, ze tu krecą film,przy stołach siedzą statyści, a potrawy sa plasikowe.

Ale jest kilka potraw, na które trzeba "uważac", choć jezyk z natury podobny do polskiego, to zapewniam, ze jak czech nie chce, to nikt się z nim nie dogada, to taka drobna uraza po wizycie u nich pewnej wiosny polskich czerwonych beretów.
I tak dla przykładu:
brambory to ziemniaki
rajcaty to pomidory
hranolki to fritaci
vejce to jajka
vlak to pociąg

Itd....

Dla wyjątkowych koneserów smaku jest: staročeská polévka, to jest zupa pivna z mąka i cynamonem.

Czesi, to królowie wołowiny, zważając, ze do niedawna to był biedny kraj, to dania z wołowiny potrafili robić w iście w królewskim stylu:
1.Ceské hovězí- to stek z pieprzem, polecam jak najserdeczniej!
2.Hovězí guláš , z suszonymi nasionami papryki, to je vyborne!
3.Svíčková na smetaně, czyli poledvica wołowa w sosie smietanowym, odlot dla tych ze zdrowa wątrąba.

  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-10 13:53
“Svíčková na smetaně, czyli poledvica wołowa w sosie smietanowym” . Yoka , jadlam cos podobnego na Slowacji , tylko , ze sos byl smietanowo - bryndzowy . Jak zapewne wiesz w tamtych rewirach kroluje bryndza !!!! Probowalam tez haluszki czyli kluski ziemniaczane ze skwarkami i bryndza , zupa bryndzowa , w sumie czego dusza zapragnie . Kuchnia slowacka jest szybka i tania 👍👍👍 .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-10 13:57
...zapomnialam dopisac i maczna ❤️❤️❤️ 😀
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-10 14:11
A widziałaś ustrojstwo którym robi się haluszki?
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-10 14:14
Masz na mysli to , ze ciasto przeciera sie przez tarke o duzych oczkach ?
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-10 14:19
Tak, to takie metalowe sitko, z centymetrowymi oczkami,
kładzie się je nad para i ciasto prawie samo przelatuje, robią się kluseczki.
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-10 14:21
Yoka , ja podobnie robie szare kluski , czasami tez wykladam ciasto na pokrywke od garnka i wyrzucam je do wody , tylko , ze tym drugim sposobem jest o wiele trudniej uzyskac jednakowe rozmiary 😬 .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-10 14:24
Podobna metode stosuje przy gotowaniu nokedli - klusek wegierskich .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-10 14:48
Yoka , Ty wiesz , ze ja dopiero przed chwila zauwazylam co masz napisane na awatarze hihi . Pierwsze skojarzenie ‼️ - Affitti solo privati no agenzie , case e appartamenti 😂😂😂 .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-10 15:33
Bravo za spostrzegawczość!!!

Musze ci powiedzieć, ze ja prowadze podobny temat dla Włochów o kuchni słowiańskiej. Jakzesz oni się dziwią, np. z takiej ilości smietany w polskiej kuchni i z samej obróbki, ze to wszystko takie czasochłonne.
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-10 15:44
Cos Ty !!! To masz na pewno wesolo 😄 😀😀 . Prowadzisz bloga czy to wszystko odbywa sie na forum ? Przypomniał mnie sie jeden dowcip , moze znasz ?

Dove vai con quel libro?
Lo riporto al proprietario, che deve averlo smarrito.
Lo conosci?
No, ma il suo nome e' scritto sulla copertina:
si chiama Dante Alighieri.

Mam dzisiaj jakis taki nostalgiczny dzien ‼️ Kojarzysz ten kawalek ?

https://m.youtube.com/watc h?v=IIZlJymwHUc
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1235
Od: 2013-06-21
2018-06-10 17:00
To ja Was moge tylko poczytac bo ani w Czechach ani w Polnocnej Afryce jeszcze mnie nie bylo
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-10 17:44
Pełnia , moze bedziesz miala okazje przyleciec i smigac na nartach w rejonach Czech albo Slowacji Ja Ci zazdroszcze tego , ze mozesz non-stop degustowac crab cakes albo lobster tails with garlic butter ---- is crazy tender and juicy
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-10 19:10
Pamietam z młodości narty Strebske Pleso, Chopoku, wtedy to były Himalaje rozkoszy sportowej.

Lena, co Ty masz dzisiaj za nastrój /czesk. nahlid/? przedziwna melancholia.


Pełnia, wpadaj do Europy to wyskoczymy na fajne czeskie narty, w połączeniu z ich wesołym jezykiem to będziesz miała sporą dawke sportowego smiechu.
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-10 19:43
Nie wiem Yoka , jestem dzisiaj jakas taka :

*** Sono estremamente empatiche.

*** Tendono ad essere estroverse.

Mi manca l'Italia
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-10 19:49
Za skarby świata nie wiem co Twój avatar przedstawia,
powiedz mi wcześniej zebym jakiejś gafy nie strzelił
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-10 19:51
Ha , ha , ha , dzieki Yoka Moj awatar przedstawia mnie za 5 lat Czyli kosciotrup czekajacy na ksiecia z bajki ! Mam nadzieje, ze przypadl Ci do gustu
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-10 19:53
Az przetarłem okulary... dalej nic nie widzę.

Odchudzasz się? czy palisz?
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-10 19:57
To Ty nosisz okulary ? Nie , palenie rzucilam w styczniu !!! Odchudzałam sie przez jakies 2-3 miesiace - chcialam tylko zgubic 2-3 kg Nie wiem Yoka , dopiero co wrocilam do Szwecji a juz mnie wszystko irytuje , ja po prostu tutaj nie pasuje
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-10 19:59
haha.... pamiętam niedawny widok jak mój sąsiad odrywał rejestracje ze skutera , po czym przyłożył do fiata, przykrecił i pojechał.... piękny widok! I takie podejście do swiata mi się podoba.
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-10 20:04
Ja naprawde jestem bardzo zywa , uwielbiam klimat krajow srodziemnomorskich , kocham muzyke , gestykulacje i taniec ! A tutaj jak widze te falszywe usmiechy+ reszte dodaj sobie sam , to sorry Batory , ale nie czuje sie jak ryba w wodzie .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-10 20:07
Dlatego ja wybrałem na jesien swego zycia Bari,
wychodzisz przed dom a tam wszyscy się smieją, witają, "znają", wystarczy impuls żeby była wspolna zabawa,muzyka, stoły zastawione jedzeniem...itd
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-10 20:08
Yoka , wsluchales sie w slowa tej piosenki ?

https://www.youtube.com/wa tch?v=IIZlJymwHUc&app=desktop

Teraz pomysl o tym , ze w wieku 4 lat spiewalam ja na okraglo , kazdy kto przychodzil z wizyta musial wysluchac ha ha ha Szkoda , ze nie moge Ci pokazac tego wykonania na zywo jak mala Lenka wymiatała
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-10 20:10
Wiesz, ja mam spora wyobraznie, jestem w stanie przenieść się w czasie i "widzieć" jak mała Lenka wymiata.
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-10 20:12
Bari ? Skad ten wybor ? Spontan ? Nie myslales o Sycylii?
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-10 20:16
Ha ,ha, ha , ale slowa ....do 4 latki nie pasuja Ja to kiedys na jakims weselu uslyszalam i poszlo ! A wiesz jakie jest moje marzenie ? Bardzo bym chciala zaspiewac z Al Bano "Ci Sara"
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-11 09:44
Jeszcze daleko do grudnia, ale mam ochote wyskoczyć na ich koncert. Będą 9 grudnia w Gdansku.
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-11 17:34
Dziekuje za informacje Yoka

Lubisz ravioli z ricotta + bób + mięta ? Wlasnie robie
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-11 17:38
Zobaczysz, ze kiedyś mnie namówisz i wpadne...
Bardzo lubie.
  Profil uzytkownika: yoka     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-11 17:42
Ha ha ha , to tak jak ja , szczegolnie bób !!! Sama zjadlam jedna paczke Nie mam niestety elektronicznej maszynki i musze recznie krecic .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1235
Od: 2013-06-21
2018-06-11 17:44
Hej Lenka , to Ty? O matkozcorka przeciez do Halloween jeszcze daleko!

A wracajac do tematu to rzeczywiscie mieszkam w krainie owocow morza, ktore zreszta b. lubie - te wszystkie crab cakes oraz lobsters oraz krewetki
Crab cakes sa moimi ulubionymi i sama zreszta znalazlam przepis na ich domowe wykonanie jak i inne owoce morza na przerozne sposoby!
Wpadnij kiedys Lenka na uczte z owocow morza
Kuchnia srodziemnomorska rowniez b mi odpowiada

Yoka, dobry pomysl ! Planowalam kiedys odwiedzic Prage wiec moze i w sezonie narciarskim mi sie to uda
A swoja droga dobrze , ze zrobiles tlumaczenie bo smiesznie ale trudno rozszyfrowac
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-11 17:45
Bób bardzo lubie, szczególnie gotowany solo, czesc zjadam ze skórkami.
Ale bardzo fajne sa dresingi na bazie bobu.
Kiedys próbowałem także robic je z łubinu, jest żółty słodki łubin, bardzo pachnący i smaczny.
  Profil uzytkownika: yoka     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-11 17:51
O Pełnia, dobrze, ze już wrociłas.
chyba kiedyś Ci wspominałem, ze nie zamierzałem uczyc się tego jezyka, ale zycie wymusiło i dzisiaj u nich czuje się jak swój. Polecam Prage, jest naprawdę piekna, a kuchnia urocza.
  Profil uzytkownika: yoka     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1235
Od: 2013-06-21
2018-06-11 18:20
O! widze , ze sie skliknelismy w tym samym czasie
Ja tez bob b. lubie! ale u mnie to tylko z puszki jest dostepny
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-12 07:53
A tu kilka czeskich a w zasadzie morawskich potraw, które warto spróbować:

vepřové koleno pečené – pieczona golonka

vepřové plíčky na smetan – płucka wieprzowe na śmietanie

ledvinky na paprice – nerki w sosie paprykowym

plnná paprika – papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym

čočka na kyselo – soczewica na kwaśno, często podawana z opiekaną kiełbaską i chlebem

gulas segedinský lub plzeňský. Pierwszy z nich jest z kiszoną kapustą, a drugi gotowany na piwie.

husa , to gęś na wiele sposobów

A jeżeli traficie na festyn -Myslivecké hody, to nic innego jak swieto myśliwych, wtedy możecie próbować wszystkiego, bo to dzika uczta dla podniebienia.
  Profil uzytkownika: yoka     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1235
Od: 2013-06-21
2018-06-12 15:18
Hej Yoka, w takim razie musiales miec ubaw po pachy uczac sie tego jezyka
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
zbigniew59


Wpisów: 222
Od: 2010-05-30
2018-06-12 18:09
A jeśli mowa o płuckach- można je kupić gdzieś w stockholmie i okolicach?
Bardzo je lubię i jadłem je 2-3 razy w ciągu ostatnich 10 lat-będąc w Polsce.
  Profil uzytkownika: zbigniew59     
zbigniew59


Wpisów: 222
Od: 2010-05-30
2018-06-12 18:11
Golonkę na szczęście można dostać.
Także flaki surowe.
  Profil uzytkownika: zbigniew59     
electra


Wpisów: 3380
Od: 2005-05-02
2018-06-12 19:49
plucka mozna bylo kiedys kupic , ale teraz powiem ze nigdzie nie widzialam oprocz sklepow zoo
  Profil uzytkownika: electra     
karma


Wpisów: 360
Od: 2016-01-07
2018-06-12 20:01
A mi sie marza prawdziwie polskie kiszone ogorki
  Profil uzytkownika: karma     
karma


Wpisów: 360
Od: 2016-01-07
2018-06-12 20:15
A co powiecie o Wegrach? Kiedys wzialem salatke z pomidorow. Wydawala mi sie prawie fermentujaca. Pomyslalem, ze wzialem akurat jakas stara, wiec siegnalem po nastepna i to samo. Jednakze autochtoni brali jak popadlo i sie zajadali (oczywiscie jako przystawka do obiadu). I wiecie co? Po ktoryms z kolei obiedzie (glownie gulasz... mniam mniam) to nawet i smak takich pomidorow mi przypadl do gustu . Wydaje mi sie, iz do wielu potraw... zle... wielu potraw mozna sie "nauczyc". Tak jak wszystkiego innego.
  Profil uzytkownika: karma     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-12 20:37
"oczywiscie jako przystawka do obiadu)" Przystawke zawsze zamawia sie przed daniem głównym ( starters , förrätt , antipasti , Vorspeisen , tapas )

Z kuchni wegierskiej najbardziej lubie langosz i oczywiscie gulasz !!!! A deser to nalesniki a la Gundel
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-12 20:45
"Wpadnij kiedys Lenka na uczte z owocow morza"

Pełnia , nawet nie wiesz z jaka radoscia bym wpadla . Obiecuje przyjaciolce od jakiegos czasu , ze ja odwiedze w Melbourne , tam tez kroluja owoce morza Mam nadzieje , ze jeszcze w tym roku mi sie uda .

Pełnia , podziel sie swoim wyprobowanym przepisem na crab cakes
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-12 21:04
Wlasnie , jak piszemy o przystawkach to w Szwecji jadlam
Hummersoppa med mascapone , szczerze ? Podeszlam do tego wyzwania raczej sceptycznie ! Po pierwsze nigdy w kuchni włoskiej nie laczy sie ryb czy owocow morza z serem, po drugie czasami polaczenie pomidorow z ryba daje posmak metalu ?! Ale , ale , ale podsumowujac calosc : NIEBO W GEBIE + porcja taka , ze juz nie mialam sily na nic wiecej .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-12 22:31
Lena, a może byłaś głodna? Jakoś to zestawienie mnie odstrasza, ale ja właśnie jestem swiezo po takim caprese, ze jeszcze dziub mi się smieje.
  Profil uzytkownika: yoka     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-12 22:35
Karma, wegierska sałatka z pomidorow jest bardzo osobliwa, ale w smaku to czysta rozkosz, oczywiście trzeba się do tego przekonać, kiedyś nazywałem to pomidory kiszone, ale to błędna nazwa.
  Profil uzytkownika: yoka     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-13 13:09
Pełnia, a jak można nie śmiac się z tego jezyka jak:
drevny kocur to wiewiórka a zahlastana fifulka to flet?
  Profil uzytkownika: yoka     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1235
Od: 2013-06-21
2018-06-13 20:35
Haha no wlasnie Yoka
Wspomniales cos o Caprese. Czy byla to insalata?
Ja ostatnio mialam okazje sprobowac Portobello Caprese ze szpinakiem i musze przyznac , ze bardzo smaczna przekaska na cieplo co prawda dla mnie to jak glowne danie ale to tylko dla mnie
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1235
Od: 2013-06-21
2018-06-13 20:45
Lenkaa, zostawie Ci tutaj przepis na crab cakes jak tylko znajde wiecej czasu bo to dlugi przepis a jeszcze wymaga on specjalnego sosu.

Melbourne, Australia? Super! Take me with you

Na upaly polecam rowniez ceviche - to popularna potrawa na Karaibach czyli owoce morza marynowane w sokach cytrusowych z roznymi dodatkami
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-13 20:51
Nie, nie, caprese to :
https://en.wikipedia.org/w iki/Caprese_salad

insalata to :


https://www.przepisy.pl/pr zepis/mieszanka-salat-insalata-mista
  Profil uzytkownika: yoka     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1235
Od: 2013-06-21
2018-06-13 20:54
Karma, nie mialam okazji sprobowac na Wegrzech tych kwasnych pomidorow ale ichnia "kaposzta salata" b. mi smakowala czyli biala kapusta szatkowana w winnym sosie z kminkiem.

Jesli zas chodzi o polskie ogorki kiszone to nic prostszego tylko zakisic samemu.
Moje ulubione to malosolne
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-13 21:03
A przepis na ogorki jest prosty"
1kg ogórków
garść kopru, lisc chrzanu, 3 zabki czosnku
zalac wodą /płaska łyzka soli na 1l wody/.

Jeśli raz zepsujesz, to później przepis zmodyfikujesz.
  Profil uzytkownika: yoka     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1235
Od: 2013-06-21
2018-06-13 21:44
Yoka, ok, dzieki za wyjasnienie!
Ja tylko znam tutejsze modyfikacjenie mieszkalam nigdy w Italii
Moja "salata caprese" przyrzadzam z roznego koloru pomidorow z bazylia, mozzarella ser, czerwona cebulka i rukola oraz olive oil i balsamic vinegar plus sol i pieprz do smaku.
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-13 21:53
I bardzo dobrze robisz! dokładasz to co Ci smakuje.
Tradycyjna to tylko pomodore,buffalo mozzarella, basylia i oliva.

jest spora róznica miedzy mozzarelą a buffalo mozzarella.
  Profil uzytkownika: yoka     
karma


Wpisów: 360
Od: 2016-01-07
2018-06-13 22:22
Pelnia, chyba skusze sie na kiszenie .
Yoka, dzieki za przepis. Zastanawiam sie tylko... bo, nasze babcie, czy prababcie stosowaly tajemne przepisy, a wrecz rytualy przy tworzeniu smakolykow. Mialy swoje wyprobowane naczynia i techniki. Moja babcia stosowala do kiszenia ogorkow specjalny, gliniany garnek. Ja sprobuje poprostu w sloju. No chyba, ze sam sobie takowy ulepie .
"popsuje" sobie swieze ogorki, bo lubie. Ale jajek, jak to robia chinczycy w ziemi zakopywal nie bede
  Profil uzytkownika: karma     
yoka


Wpisów: 1598
Od: 2015-05-14
2018-06-14 07:20
Karma, zapewniam cie, ze do tego nie potrzebna jest ani tajemna wiedza, ani sekretne informacje, a to że u babci, mamy, czy dziadka były najlepsze ogórki, bigos, rosół itd.., to tylko są nasze wspomnienia z dziciństwa i szacunek dla ludzi, których już nie ma, to także jest miarą naszego człowiczeństwa .

sekret w ogórkach tkwi we wsadzie, jak uda ci się kupic dobre ogórki, to raczej ich nie zapsujesz, zasyp je w zwykłym słoiku, jak chcesz zrobić małosolne to zalewasz wrząca wodą, wtedy masz je szybko.
  Profil uzytkownika: yoka     
electra


Wpisów: 3380
Od: 2005-05-02
2018-06-14 12:30
Ogorki to prosta sprawa tak jak pisze Yoka wazne by ogorki byly naprawde dobre i swieze a 2 rzecz sol ma byc niejodowana .
A ja robie ogorki malosolne bez wody w worku takim do mrozonek badz takim co mozna zamknac prozniowo / takie przywoze z PL bo tam ogorki sa jednak lepsze niz tu.
  Profil uzytkownika: electra     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1235
Od: 2013-06-21
2018-06-14 16:23
"Karma, zapewniam cie, ze do tego nie potrzebna jest ani tajemna wiedza, ani sekretne informacje, a to że u babci, mamy, czy dziadka były najlepsze ogórki, bigos, rosół itd.., to tylko są nasze wspomnienia z dziciństwa i szacunek dla ludzi, których już nie ma, to także jest miarą naszego człowiczeństwa . "

Yoka bardzo ladnie napisane!
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1235
Od: 2013-06-21
2018-06-14 16:26
Elektra ! Jak robisz malosolne ogorki bez wody jesli mozna wiedziec?
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1235
Od: 2013-06-21
2018-06-14 16:38
Karma, moja Babcia rowniez kisila ogorki w glinianym naczyniu i byly to najlepsze ogorki jakie mialam okazje
degustowac!
Ja kisze ogorki w szklanym sloju i tez sa calkiem niezle!
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
alwa12


Wpisów: 6666
Od: 2015-08-26
2018-06-14 18:46
Karma, jak bedziesz wkladac ogorki do naczynia, to wkladaj
je sztorcem ciemna strona w dol. Dobrze zeby ogorek
byl powleczony swoja skorka w calosci, bez pekniec, lub
nadlaman. Zwracaj uwage przy kupnie na czubki z obu stron
zeby mialy wlasnie tam skore w calosci.
To jest wazne jak chcesz przetrzymac ogorki dluzszy czas.

Wybieraj tej samej wielkosci (dlugosci) ja dokupuje takze czesc mniejszych, jako druga partie do tego samego sloja.
wtedy miesci sie wszystko elegancko.

Jesli nie zdobedziesz lisci chrzanu, kup korzen i wrzuc ze dwa plastry(obrane) do sloja- zawsze tak robie.
Czosnku daje 4 zabki.

Potem dodajesz koper- musi byc z lodygami i z pakami kwiatu, bo wlasnie te paki razem z galazkami daja
najlepszy smak. Jak kupujesz rozkwitniety (zotawe kwiatki) to oczywiscie tez mozna dac, ale to juz nie to.

Ja jak juz mam ogorki w sloju, to po bokach upycham lodygi kopru, dodaje czosnek i chrzan, tam gdzie jest
miejsce, ale staram sie by nie stykaly sie ze soba
tylko lezaly w roznych miejscach, potem wtykam jedna kisc tego tzw kwiatostanu w srodek sloika + pare lodyg
iedzy ogorki i na wierz znow kwiatostan kopru i troche
polamanych lodyg. Wtedy zalewam przewaznie goraca woda z sola- nie jodowana- najlepsza jest gruba sol.
Jedni zalewaja wystudzona woda inni ciepla, ja zalewam
taka wiecej niz ciepla i wsawiam do dochowki zeby
sloiki dobrze sie zamknely.

Zwracaj uwage na nakretki, zeby nie byly brzegi poobijane, bo wtedy sie nie zamkna sloje i powietrze
ktore bedzie dochodzic sfermetuje caly produkt.

Smacznego

acha, nie wkladaj zadnych listkow bobkowych i przed cala ta operacja, sproboj ogorek czy nie jest gorzki
,
ja to robie na targu- mam zawsze przy sobie nozyk
  Profil uzytkownika: alwa12     
alwa12


Wpisów: 6666
Od: 2015-08-26
2018-06-14 19:26
Mozna takze , zanim zaczniesz wkladac ogorki, sypnac
na dno sloika troche ziarnek gorczycy bialej czyli
senapfrö, podobno dluzej stoja, ja nie moge tego stwierdzic, bo moje ogorki znikaja juz w sierpniu
Zebym nie wiem jak schowala to dzieciaki znajda i na
Wigilje musze kupowac.

Natomiast mam zawsze zamrozony koper, ten o ktorym
pisalam, i od czasu do czasu robie malosolne z tych
duzych sklepowych. Kroje na 3 czesci i wkladam do garnka na lezaco, koper, czosnek chrzan i bardzo goraca woda
z sole, na 3 dzien mam prawdziwa pyszote.

Uwazaj by nakretki byly suche
  Profil uzytkownika: alwa12     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-14 20:00
Wy o ogorkach a ja dzisiaj botwinke gotuje 😋😋😋 . Udalo mi sie kupic doslownie botwine idealna pod kazdym wzgledem ‼️‼️‼️ . Uwielbiam ❤️ . Oczywiscie w czasie upalow polecam z botwinka w roli glownej chlodnik litewski .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
Lenkaaa


Wpisów: 1410
Od: 2017-02-03
2018-06-14 20:23
Pelnia : ” Lenkaa, zostawie Ci tutaj przepis na crab cakes jak tylko znajde wiecej czasu bo to dlugi przepis a jeszcze wymaga on specjalnego sosu.

Melbourne, Australia? Super! Take me with you ”

Wowowo , to dziekuje Ci za opcje all inclusive z sosem 😍😍😍 .

Pelnia , Australia offers some of the best diving in the world ‼️‼️‼️ I hope you will be able to join me 🐬🐳🐠 .
  Profil uzytkownika: Lenkaaa     
kanadolka
Dziki Zachód


Wpisów: 5012
Od: 2004-06-10
2018-06-15 07:25
pelnia...ja od kiedy odkrylam black trufle burrata to mozzarelli nie tykam. serio...niebo w gebie.
  Profil uzytkownika: kanadolka     
karma


Wpisów: 360
Od: 2016-01-07
2018-06-15 19:45
"to tylko są nasze wspomnienia z dziciństwa i szacunek dla ludzi, których już nie ma, to także jest miarą naszego człowiczeństwa"
Yoka... swietnie to ujales ale musisz przyznac, ze smaki z dziecinstwa sa takim kluczowym bodzcem wyboru tego, co nam smakuje. I... jak wczesniej ujalem, wielu potraw musimy sie nauczyc. Dziecinstwo minelo, a KUCHNIA tworzy coraz to wykwintniejsze kompozycje pobudzajace nasze receptory smakowe i... dla Ciebie pelen szacun, ze w tym lubisz "siedziec"
  Profil uzytkownika: karma     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1235
Od: 2013-06-21
2018-06-19 00:19
kanadolka, gdzie mozna dostac ta black truffle burrata?
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1235
Od: 2013-06-21
2018-06-19 00:28
"Pelnia , Australia offers some of the best diving in the world ‼️‼️‼️ I hope you will be able to join me 🐬🐳🐠" .

to prawda , chociaz na Florida nie mozna narzekac na takiego typu atrakcje rowniez
Lenka , dogadamy sie
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
electra


Wpisów: 3380
Od: 2005-05-02
2018-06-19 12:44
pelnia . daje identyczne przyprawy jak do normalnych ogorkow koper, chrzan korzen i liscie , czosnek sporo, gorczyca jak ktos lubi, na 1 kg ogorkow daje lyzke soli niejodowanej ..wszystko do worka mieszam , ja robie w workach prozniowych wiec zgrzewam ale nie tak zupelnie zeby nie bylo powietrza , na 4 h do lodowki ,wyjmuje i zostawiam w temp pokojowej na 20 h , po 24 godzinach mam malosolne . przechowuje w lodowce.
  Profil uzytkownika: electra     
alwa12


Wpisów: 6666
Od: 2015-08-26
2018-06-19 22:55
Fajny sposob na ogorki musze kiedys sprobowac,
ale to jednak jedzenie z plastiku, czy przypadkiem nie
zachodzi uboczna reakcja chemiczna midzy wytwarzanym
kwasem a plastikiem ?

  Profil uzytkownika: alwa12     
electra


Wpisów: 3380
Od: 2005-05-02
2018-06-20 19:42
az tak chemicznie sie nie zastanawialam worki sa do przechowywania zywnosci. A co dzis nie jest w plastiku ..
  Profil uzytkownika: electra     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1235
Od: 2013-06-21
2018-06-20 19:56
Dzieki Elektra!
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
karma


Wpisów: 360
Od: 2016-01-07
2018-06-20 19:59
Widocznie tak duzej reakcji chemicznej nie ma skoro plastik potrafi w ziemi przelezec 500 lat i jest caly. Gdyby "cos z nim sie dzialo" to pewnie jego zywotnosc bylaby krotsza. A tu jeszcze worki do zywnosci... Mysle, ze spokojnie
  Profil uzytkownika: karma     
alwa12


Wpisów: 6666
Od: 2015-08-26
2018-06-20 23:13
Karma, worki wiadomo, przetrzymaja, ale co z ogorkami ?
I co my praktycznie jemy ? Bo to plastik wydziela chemie
na skutek fermentacji ogorkow, zobacz co sie dzieje
z wodami Baltyku i jakie apele sa o czyszczenie dna z butelek plastikowych i innych swinstw.
  Profil uzytkownika: alwa12     
alwa12


Wpisów: 6666
Od: 2015-08-26
2018-06-20 23:14
Sprawdz ziemie po 500 latach wokolo tego plastiku
  Profil uzytkownika: alwa12     
Forum -> Kulinaria -> Potrawy świata czyli co jedzą inni
Reklama
Pokaż wpisy






Brygada do zmiany dachu (Göteborg)
Stolarz budowlany (Halmstad)
Szukamy Pracownikow (Våxtorp)
Dokładny monter wykończeniowiec do łazienek (Malmö/Lund)
Praca Malmö (Malmö)
Spawacz (Lidingö)
Firma sprzatajaca zatrudni kobiete./ LUND (Veberöd)
praca w Skåne (Helsinborg)
Więcej





NEU SANDEZ
zuzziezazzles
10 rzeczy które mnie wkurzają w Gdańsku (Polsce).
Agnes na szwedzkiej ziemi.
Muzeum koników i inne ciekawostki na Gamla Stan
Gabi & the new direction
Przeboje meldunkowe w Austrii
Gabi & the new direction
O Natalii z kraju Pepićków.
Agnes na szwedzkiej ziemi.
Moja europejska rodzina - Karin Bojs
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Spacer po Brnie i piwo z pociągu
Gabi & the new direction


Odwiedza nas 27 gości
oraz 3 użytkowników.


100 lat w Fokets Park https://t.co/Ujt6RQkzwj
2018-06-16 Polski piknik naukowy w Kunsträdgården https://t.co/3ofO1jnzWx
2018-06-16 Klub Inwestora Szwecja - spotkanie w Göteborgu https://t.co/ziMpyFFQAd
2018-10-06 Sztokholmski Salon Poezji - Tuwim w interpretacji Jana Englerta i Beaty Ścibakówny https://t.co/PrdQ4Avc2x
2018-09-29 Kabaret Skeczów Męczących w Malmö https://t.co/KmoKsoauTt
Wiecej
Podatek dochodowy
Potrawy świata czyli co jedzą inni
Ostatnio czytalem...
MUNDIAL 2018
Podatki komuna Stockholm a Solna
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia
Inwestycja w przyszłość czy naiwność? Reporter TVN24 w imigranckiej dzielnicy Sztokholmu
Szwedzi: Polska ma najlepsze plaże w Europie. "A Sopot to zielona oaza"
Viagra - spektakl teatralny
Sztokholmski Salon Poezji - Tuwim w interpretacji Jana Englerta i Beaty Ścibakówny
Kabaret Skeczów Męczących w Malmö
Więcej










© Copyright 2000-2018 PoloniaInfoNa górę strony