Autor | Potrawy świata czyli co jedzą inni |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-08 10:34 Może ktoś będzie chciał się podzielić ciekawymi spostrzeżeniami na temat kuchni,kultury krajów w których byliście. Może co nas zaskoczyło? a co było na stole imponujące , obrzydliwe, a co wyjątkowo smaczne.
Czyli ciekawe potrawy. |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-08 18:36 Ciaooo Yoka !
Jesli chodzi o najbardziej ohydne dania , smakołyki jakie w życiu jadłam to bez zastanowienia napisze :
1. Durian - szczególnie lody o tym smaku,
2. Sfermentowana soja,
3. Ser casu marzu , włoski ser z żywymi larwami.
4. Shrimp paste - kuchnie wietrzylam 12h,
5. Polska : zupa rybna z głów karpi 🤢🤢🤢🤢🤢🤢 .
Pewnie jak sie skupie to wiecej sobie takich „przebojów” przypomnę 😂😂😂 . |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-08 19:10 Jesli chodzi o najlepsza potrawę to serio , ale nie potrafię odpowiedzieć! Pamietam , ze mialam okazje posmakować dań kuchni molekularnej i uwierz mi na słowo , ze smaki tak bombastycznie sie przenikały , ze w pewnym momencie straciłam smak ‼️‼️‼️ Istnieje cos takiego , ze „je” sie oczami 😂 . Nigdy nie zapomnę pszczółki - z wyglądu deser a okazało sie , ze to było cos takiego jak nóżki w galarecie 😂😂😂 . Ja, ja, ja dałam sie nabrać 🙈🙈🙈 . |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-09 07:25 Jeszcze nie spotkałem człowieka, który z ochotą i radością sięga po Surströmming .
Ale popatrz co znalazłem:
https://www.youtube.com/wa tch?v=VFusy8NxLLI
A z ciekawostek, to przyjaźnimy się z meksykańską rodziną, która kiedyś przed laty pierwszy raz spróbowała u nas kiszonych ogórków, ale kiedy nie odzywali się kilka dni zadzwoniłem, na co oni, ze sa na zwolnieniu lekarskim, bo tak się pochorowali po tych ogórkach, ze oboje leżą w łóżku. |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-09 11:12 Surströmming to nie moja bajka 😀😀😀 . Yoka czy miales okazje sprobowac Stinking Bishop ha ha ha , niezapomniane wrazenia 🙈 . |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-09 11:17 Miałem okazje widzieć, półpłynna konsystencja, taki wylewający się tłuszcz, chyba ręka by mi uschła jakbym miał to włożyc do buzi. |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-09 11:19 Ja wlozylam 😃😃😃😃😃 . |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-09 11:21 oj.... |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-09 11:22 A z innej beki,
właśnie montuje sobie muzyczke do auta, czy to jest twoja bajka?
https://www.youtube.com/wa tch?v=WSNZKDoP10w |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-09 11:31 Tak , lubie 👍 |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-09 11:35 ostatnio te dwie panny
https://www.youtube.com/wa tch?v=d9B3OtD9Myc
"jechały" ze mną z Sofiehem do Sth, chyba z 5h. |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-09 11:36 Yoka. A te znasz ?
https://m.youtube.com/watc h?v=igNgYtGYjys
https://m.youtube.com/watc h?v=GCPQ6_F-xfo
👋👋👋 . |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-09 11:41 A to dla mnie nowość,
w obrazku agresywna, muzycznie odważna |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-09 11:43 To moze ta , wersja z pewnoscia grzeczna 😀 .
https://m.youtube.com/watc h?v=FQkaH5ppFek |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-09 11:45 a, to fajne, lubie obrazki z 60-tych lat |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-09 11:51 Piosenka jest lekka , wesola , klimat na okres wakacyjny ‼️
Siamo l’esercito del selfie .Di chi si abbronza con l’iPhone . Ma non abbiamo più contatti .
Soltanto like a un altro post 😂😂😂 . |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-09 11:54 oj..., az tak zle nie jest, spokojnie. To odważne wnioski,autor pewnie celowo przejaskrawia. |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-09 12:41 Yoka , wlasnie gotuje minestrone , wiem , ze jest cieplo , ale mialam mega ochote. Napisze pozniej czy wyszla tak jak sobie zaplanowalam . A Ty ? Jakie plany ? |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-09 12:53 Minestrone, zawsze!
U mnie obiad będzie pozno, czekam na szwagra, który zawsze wywraca gałami jak nie ma mięsa, dlatego zrobiłem wariacje.
Będzie kalafior z parmezanem, fasolka szparagowa na olivie z czosnkiem, a dla niego zrobiłem bolognese. |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-09 12:59 Bolognese ? To Ty tak jak ja musisz od kilku godzin stac w kuchni 😱 . Super opcja kalafior i fasolka 👋👋👋 . Wiesz ja dzisiaj wstalam o 5.50 i wszystko przygotowalam takze teraz tak naprawde wszystkie skladniki sa juz w garnku 😀 . |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-09 13:02 Yoka a jakie masz zdanie na temat oliwy z dodatkami tzw smakowej ? Myslalam o tym , zeby rozpoczac wlasna produkcje - oczywiscie dla samej siebie 🙂🙂🙂 . |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-09 13:07 Nie chce Cie załamywać, ale o 5.50 byłem po joggingu i miałem już w nogach 3km.
Masz racje, bolognese to czasochłonna potrawa, zawsze gotuje około 2.5h,takie pykanie na wolnym ogniu, lubie jak ono samo z siebie się zmaceruje.
A znasz sos chraimeh? |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-09 13:08 Kuchnia zydowska ? |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-09 13:12 Na pewno jadlam z labraksem , jest to pikantny sos . Nie pamietam dokladnie gdzie , ale w jakims arabskim kraju , serio 👍 . |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-09 13:12 tak.
Mam z ta kuchnia sporo do czynienia i chwilami zadziwiają mnie! To niesamowita różnorodność wszystkiego, potraw,przypraw,smakow, w zaleznosci od zakątka swiata, z którego pochodzą. W ich kuchni czuc prawdziwą kulinarną diasporę. |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-09 13:13 A probowales zrobic sam czulent ? Ja podjelam to wyzwanie ‼️ |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-09 13:24 Nie, sam nie robiłem, jadłem, fajna potrawa, niesamowicie sycąca.
Robiłem cos podobnego, bo tez okropnie czasochłonna, szakszuke. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-06-09 14:44 To ja moze zaczne od potraw, ktore polubilam a jest nia np: wegierskie lecho , ktore poznalam dawno temu na Wegrzech i gosci ono dosc czesto na moim stole. Oczywiscie w wersji warzywnej bo oryginalnie dodaja chyba kielbase i nawet jajka
Nie jest to potrawa podobna do szaszuki? |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-09 15:42 Szkszuka to jedno z moich ulubionych śniadań jakie mialam okazje spróbować w Maroko 👍 Tadzin tez na plus , szybko , sprawnie , bo to danie jednogarnkowe i było tyle wersji , ze kazdy zawsze znalazł cos dla siebie 😋😋😋. |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-09 15:48 Jak jestesmy przy kuchni arabskiej , to najlepsze Atayef jadłam w Egipcie , niebo w gębie ‼️‼️‼️ Sa to arabskie naleśniki z kremem , orzechami a na wierzchu posypane pistacjami . Wiem , ze do ich sporządzania dodaje sie wodę różana , semoline i drożdże . Mowie Wam sa przepyszne ❤️❤️❤️ . |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-06-09 18:07 Nalesniki brzmia smakowicie a jesli juz jestesmy przy slodkosciach za ktorymi tak bardzo nie przepadam w sumie ale ostatnio mialam okazje sprobowac prawdziwego francuskiego Macaroon z rozanym i lychee kremem z malinami a do tego lawendowe latte i to byla uczta! |
| |
karma
Wpisów: 550 Od: 2016-01-07
| 2018-06-09 19:03 A mi smakuja czeskie knedliki z gulaszem |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-09 21:30 Karma, czeskie knedliki z gulaszem, abo z vyprazany rizek, to je ono! Pycha!
U czechów najlepszy na swiecie jest hejk, to brzmi jak paradoks, bo nie maja dostępu do morza, a dorsza robią wystrzałowego. Bardzo smaczna jest slepacova polevka, czyli rosół, a na deser makove kolace, małe makowe bułeczki, podawane zawsze na ciepło z waniliowymi lodami. |
| |
karma
Wpisów: 550 Od: 2016-01-07
| 2018-06-10 00:36 No i brambory z omaska |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-10 09:55 Kuchnia czeska poza tym co wymieniliscie to dla mnie jeszcze : zupa czosnkowa , medovnik i oczywiscie livance 😍😍😍😋😋😋 . Mam kilka swoich ulubionych restauracji w Pradze 🙂 . |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-10 12:37 O kuchni czeskiej możemy rozmawiać całymi godzinami, bo to była moja pierwsza kucharska przygoda, z która zetknąłem się jako nastolatek, wtedy w PL w knajpach królował dyżurny sledzik, seta i mielony z buraczkami.
A tam w knajpach na Hradcanach na stołał lądowały bażanty,pieczone prosiaki, przeróżne ryby, dla mnie, jako studenta, to było jedno skojarzenie, ze tu krecą film,przy stołach siedzą statyści, a potrawy sa plasikowe.
Ale jest kilka potraw, na które trzeba "uważac", choć jezyk z natury podobny do polskiego, to zapewniam, ze jak czech nie chce, to nikt się z nim nie dogada, to taka drobna uraza po wizycie u nich pewnej wiosny polskich czerwonych beretów.
I tak dla przykładu:
brambory to ziemniaki
rajcaty to pomidory
hranolki to fritaci
vejce to jajka
vlak to pociąg
Itd....
Dla wyjątkowych koneserów smaku jest: staročeská polévka, to jest zupa pivna z mąka i cynamonem.
Czesi, to królowie wołowiny, zważając, ze do niedawna to był biedny kraj, to dania z wołowiny potrafili robić w iście w królewskim stylu:
1.Ceské hovězí- to stek z pieprzem, polecam jak najserdeczniej!
2.Hovězí guláš , z suszonymi nasionami papryki, to je vyborne!
3.Svíčková na smetaně, czyli poledvica wołowa w sosie smietanowym, odlot dla tych ze zdrowa wątrąba.
|
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-10 13:53 “Svíčková na smetaně, czyli poledvica wołowa w sosie smietanowym” . Yoka , jadlam cos podobnego na Slowacji , tylko , ze sos byl smietanowo - bryndzowy . Jak zapewne wiesz w tamtych rewirach kroluje bryndza !!!! Probowalam tez haluszki czyli kluski ziemniaczane ze skwarkami i bryndza , zupa bryndzowa , w sumie czego dusza zapragnie . Kuchnia slowacka jest szybka i tania 👍👍👍 . |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-10 13:57 ...zapomnialam dopisac i maczna ❤️❤️❤️ 😀 |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-10 14:11 A widziałaś ustrojstwo którym robi się haluszki? |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-10 14:14 Masz na mysli to , ze ciasto przeciera sie przez tarke o duzych oczkach ? |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-10 14:19 Tak, to takie metalowe sitko, z centymetrowymi oczkami,
kładzie się je nad para i ciasto prawie samo przelatuje, robią się kluseczki. |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-10 14:21 Yoka , ja podobnie robie szare kluski , czasami tez wykladam ciasto na pokrywke od garnka i wyrzucam je do wody , tylko , ze tym drugim sposobem jest o wiele trudniej uzyskac jednakowe rozmiary 😬 . |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-10 14:24 Podobna metode stosuje przy gotowaniu nokedli - klusek wegierskich . |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-10 14:48 Yoka , Ty wiesz , ze ja dopiero przed chwila zauwazylam co masz napisane na awatarze hihi . Pierwsze skojarzenie ‼️ - Affitti solo privati no agenzie , case e appartamenti 😂😂😂 . |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-10 15:33 Bravo za spostrzegawczość!!!
Musze ci powiedzieć, ze ja prowadze podobny temat dla Włochów o kuchni słowiańskiej. Jakzesz oni się dziwią, np. z takiej ilości smietany w polskiej kuchni i z samej obróbki, ze to wszystko takie czasochłonne. |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-10 15:44 Cos Ty !!! To masz na pewno wesolo 😄 😀😀 . Prowadzisz bloga czy to wszystko odbywa sie na forum ? Przypomniał mnie sie jeden dowcip , moze znasz ?
Dove vai con quel libro?
Lo riporto al proprietario, che deve averlo smarrito.
Lo conosci?
No, ma il suo nome e' scritto sulla copertina:
si chiama Dante Alighieri.
Mam dzisiaj jakis taki nostalgiczny dzien ‼️ Kojarzysz ten kawalek ?
https://m.youtube.com/watc h?v=IIZlJymwHUc |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-06-10 17:00 To ja Was moge tylko poczytac bo ani w Czechach ani w Polnocnej Afryce jeszcze mnie nie bylo |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-10 17:44 Pełnia , moze bedziesz miala okazje przyleciec i smigac na nartach w rejonach Czech albo Slowacji Ja Ci zazdroszcze tego , ze mozesz non-stop degustowac crab cakes albo lobster tails with garlic butter ---- is crazy tender and juicy |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-10 19:10 Pamietam z młodości narty Strebske Pleso, Chopoku, wtedy to były Himalaje rozkoszy sportowej.
Lena, co Ty masz dzisiaj za nastrój /czesk. nahlid/? przedziwna melancholia.
Pełnia, wpadaj do Europy to wyskoczymy na fajne czeskie narty, w połączeniu z ich wesołym jezykiem to będziesz miała sporą dawke sportowego smiechu. |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-10 19:43 Nie wiem Yoka , jestem dzisiaj jakas taka :
*** Sono estremamente empatiche.
*** Tendono ad essere estroverse.
Mi manca l'Italia |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-10 19:49 Za skarby świata nie wiem co Twój avatar przedstawia,
powiedz mi wcześniej zebym jakiejś gafy nie strzelił |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-10 19:51 Ha , ha , ha , dzieki Yoka Moj awatar przedstawia mnie za 5 lat Czyli kosciotrup czekajacy na ksiecia z bajki ! Mam nadzieje, ze przypadl Ci do gustu |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-10 19:53 Az przetarłem okulary... dalej nic nie widzę.
Odchudzasz się? czy palisz? |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-10 19:57 To Ty nosisz okulary ? Nie , palenie rzucilam w styczniu !!! Odchudzałam sie przez jakies 2-3 miesiace - chcialam tylko zgubic 2-3 kg Nie wiem Yoka , dopiero co wrocilam do Szwecji a juz mnie wszystko irytuje , ja po prostu tutaj nie pasuje |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-10 19:59 haha.... pamiętam niedawny widok jak mój sąsiad odrywał rejestracje ze skutera , po czym przyłożył do fiata, przykrecił i pojechał.... piękny widok! I takie podejście do swiata mi się podoba. |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-10 20:04 Ja naprawde jestem bardzo zywa , uwielbiam klimat krajow srodziemnomorskich , kocham muzyke , gestykulacje i taniec ! A tutaj jak widze te falszywe usmiechy+ reszte dodaj sobie sam , to sorry Batory , ale nie czuje sie jak ryba w wodzie . |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-10 20:07 Dlatego ja wybrałem na jesien swego zycia Bari,
wychodzisz przed dom a tam wszyscy się smieją, witają, "znają", wystarczy impuls żeby była wspolna zabawa,muzyka, stoły zastawione jedzeniem...itd |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-10 20:08 Yoka , wsluchales sie w slowa tej piosenki ?
https://www.youtube.com/wa tch?v=IIZlJymwHUc&app=desktop
Teraz pomysl o tym , ze w wieku 4 lat spiewalam ja na okraglo , kazdy kto przychodzil z wizyta musial wysluchac ha ha ha Szkoda , ze nie moge Ci pokazac tego wykonania na zywo jak mala Lenka wymiatała |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-10 20:10 Wiesz, ja mam spora wyobraznie, jestem w stanie przenieść się w czasie i "widzieć" jak mała Lenka wymiata. |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-10 20:12 Bari ? Skad ten wybor ? Spontan ? Nie myslales o Sycylii? |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-10 20:16 Ha ,ha, ha , ale slowa ....do 4 latki nie pasuja Ja to kiedys na jakims weselu uslyszalam i poszlo ! A wiesz jakie jest moje marzenie ? Bardzo bym chciala zaspiewac z Al Bano "Ci Sara" |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-11 09:44 Jeszcze daleko do grudnia, ale mam ochote wyskoczyć na ich koncert. Będą 9 grudnia w Gdansku. |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-11 17:34 Dziekuje za informacje Yoka
Lubisz ravioli z ricotta + bób + mięta ? Wlasnie robie |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-11 17:38 Zobaczysz, ze kiedyś mnie namówisz i wpadne...
Bardzo lubie. |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-11 17:42 Ha ha ha , to tak jak ja , szczegolnie bób !!! Sama zjadlam jedna paczke Nie mam niestety elektronicznej maszynki i musze recznie krecic . |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-06-11 17:44 Hej Lenka , to Ty? O matkozcorka przeciez do Halloween jeszcze daleko!
A wracajac do tematu to rzeczywiscie mieszkam w krainie owocow morza, ktore zreszta b. lubie - te wszystkie crab cakes oraz lobsters oraz krewetki
Crab cakes sa moimi ulubionymi i sama zreszta znalazlam przepis na ich domowe wykonanie jak i inne owoce morza na przerozne sposoby!
Wpadnij kiedys Lenka na uczte z owocow morza
Kuchnia srodziemnomorska rowniez b mi odpowiada
Yoka, dobry pomysl ! Planowalam kiedys odwiedzic Prage wiec moze i w sezonie narciarskim mi sie to uda
A swoja droga dobrze , ze zrobiles tlumaczenie bo smiesznie ale trudno rozszyfrowac |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-11 17:45 Bób bardzo lubie, szczególnie gotowany solo, czesc zjadam ze skórkami.
Ale bardzo fajne sa dresingi na bazie bobu.
Kiedys próbowałem także robic je z łubinu, jest żółty słodki łubin, bardzo pachnący i smaczny. |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-11 17:51 O Pełnia, dobrze, ze już wrociłas.
chyba kiedyś Ci wspominałem, ze nie zamierzałem uczyc się tego jezyka, ale zycie wymusiło i dzisiaj u nich czuje się jak swój. Polecam Prage, jest naprawdę piekna, a kuchnia urocza. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-06-11 18:20 O! widze , ze sie skliknelismy w tym samym czasie
Ja tez bob b. lubie! ale u mnie to tylko z puszki jest dostepny |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-12 07:53 A tu kilka czeskich a w zasadzie morawskich potraw, które warto spróbować:
vepřové koleno pečené – pieczona golonka
vepřové plíčky na smetan – płucka wieprzowe na śmietanie
ledvinky na paprice – nerki w sosie paprykowym
plnná paprika – papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym
čočka na kyselo – soczewica na kwaśno, często podawana z opiekaną kiełbaską i chlebem
gulas segedinský lub plzeňský. Pierwszy z nich jest z kiszoną kapustą, a drugi gotowany na piwie.
husa , to gęś na wiele sposobów
A jeżeli traficie na festyn -Myslivecké hody, to nic innego jak swieto myśliwych, wtedy możecie próbować wszystkiego, bo to dzika uczta dla podniebienia.
|
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-06-12 15:18 Hej Yoka, w takim razie musiales miec ubaw po pachy uczac sie tego jezyka
|
| |
zbigniew59
Wpisów: 354 Od: 2010-05-30
| 2018-06-12 18:09 A jeśli mowa o płuckach- można je kupić gdzieś w stockholmie i okolicach?
Bardzo je lubię i jadłem je 2-3 razy w ciągu ostatnich 10 lat-będąc w Polsce. |
| |
zbigniew59
Wpisów: 354 Od: 2010-05-30
| 2018-06-12 18:11 Golonkę na szczęście można dostać.
Także flaki surowe. |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2018-06-12 19:49 plucka mozna bylo kiedys kupic , ale teraz powiem ze nigdzie nie widzialam oprocz sklepow zoo |
| |
karma
Wpisów: 550 Od: 2016-01-07
| 2018-06-12 20:01 A mi sie marza prawdziwie polskie kiszone ogorki |
| |
karma
Wpisów: 550 Od: 2016-01-07
| 2018-06-12 20:15 A co powiecie o Wegrach? Kiedys wzialem salatke z pomidorow. Wydawala mi sie prawie fermentujaca. Pomyslalem, ze wzialem akurat jakas stara, wiec siegnalem po nastepna i to samo. Jednakze autochtoni brali jak popadlo i sie zajadali (oczywiscie jako przystawka do obiadu). I wiecie co? Po ktoryms z kolei obiedzie (glownie gulasz... mniam mniam) to nawet i smak takich pomidorow mi przypadl do gustu . Wydaje mi sie, iz do wielu potraw... zle... wielu potraw mozna sie "nauczyc". Tak jak wszystkiego innego. |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-12 20:37 "oczywiscie jako przystawka do obiadu)" Przystawke zawsze zamawia sie przed daniem głównym ( starters , förrätt , antipasti , Vorspeisen , tapas )
Z kuchni wegierskiej najbardziej lubie langosz i oczywiscie gulasz !!!! A deser to nalesniki a la Gundel |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-12 20:45 "Wpadnij kiedys Lenka na uczte z owocow morza"
Pełnia , nawet nie wiesz z jaka radoscia bym wpadla . Obiecuje przyjaciolce od jakiegos czasu , ze ja odwiedze w Melbourne , tam tez kroluja owoce morza Mam nadzieje , ze jeszcze w tym roku mi sie uda .
Pełnia , podziel sie swoim wyprobowanym przepisem na crab cakes |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-12 21:04 Wlasnie , jak piszemy o przystawkach to w Szwecji jadlam
Hummersoppa med mascapone , szczerze ? Podeszlam do tego wyzwania raczej sceptycznie ! Po pierwsze nigdy w kuchni włoskiej nie laczy sie ryb czy owocow morza z serem, po drugie czasami polaczenie pomidorow z ryba daje posmak metalu ?! Ale , ale , ale podsumowujac calosc : NIEBO W GEBIE + porcja taka , ze juz nie mialam sily na nic wiecej . |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-12 22:31 Lena, a może byłaś głodna? Jakoś to zestawienie mnie odstrasza, ale ja właśnie jestem swiezo po takim caprese, ze jeszcze dziub mi się smieje. |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-12 22:35 Karma, wegierska sałatka z pomidorow jest bardzo osobliwa, ale w smaku to czysta rozkosz, oczywiście trzeba się do tego przekonać, kiedyś nazywałem to pomidory kiszone, ale to błędna nazwa. |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-13 13:09 Pełnia, a jak można nie śmiac się z tego jezyka jak:
drevny kocur to wiewiórka a zahlastana fifulka to flet? |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-06-13 20:35 Haha no wlasnie Yoka
Wspomniales cos o Caprese. Czy byla to insalata?
Ja ostatnio mialam okazje sprobowac Portobello Caprese ze szpinakiem i musze przyznac , ze bardzo smaczna przekaska na cieplo co prawda dla mnie to jak glowne danie ale to tylko dla mnie
|
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-06-13 20:45 Lenkaa, zostawie Ci tutaj przepis na crab cakes jak tylko znajde wiecej czasu bo to dlugi przepis a jeszcze wymaga on specjalnego sosu.
Melbourne, Australia? Super! Take me with you
Na upaly polecam rowniez ceviche - to popularna potrawa na Karaibach czyli owoce morza marynowane w sokach cytrusowych z roznymi dodatkami |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-13 20:51 Nie, nie, caprese to :
https://en.wikipedia.org/w iki/Caprese_salad
insalata to :
https://www.przepisy.pl/pr zepis/mieszanka-salat-insalata-mista |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-06-13 20:54 Karma, nie mialam okazji sprobowac na Wegrzech tych kwasnych pomidorow ale ichnia "kaposzta salata" b. mi smakowala czyli biala kapusta szatkowana w winnym sosie z kminkiem.
Jesli zas chodzi o polskie ogorki kiszone to nic prostszego tylko zakisic samemu.
Moje ulubione to malosolne |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-13 21:03 A przepis na ogorki jest prosty"
1kg ogórków
garść kopru, lisc chrzanu, 3 zabki czosnku
zalac wodą /płaska łyzka soli na 1l wody/.
Jeśli raz zepsujesz, to później przepis zmodyfikujesz. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-06-13 21:44 Yoka, ok, dzieki za wyjasnienie!
Ja tylko znam tutejsze modyfikacjenie mieszkalam nigdy w Italii
Moja "salata caprese" przyrzadzam z roznego koloru pomidorow z bazylia, mozzarella ser, czerwona cebulka i rukola oraz olive oil i balsamic vinegar plus sol i pieprz do smaku. |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-13 21:53 I bardzo dobrze robisz! dokładasz to co Ci smakuje.
Tradycyjna to tylko pomodore,buffalo mozzarella, basylia i oliva.
jest spora róznica miedzy mozzarelą a buffalo mozzarella. |
| |
karma
Wpisów: 550 Od: 2016-01-07
| 2018-06-13 22:22 Pelnia, chyba skusze sie na kiszenie .
Yoka, dzieki za przepis. Zastanawiam sie tylko... bo, nasze babcie, czy prababcie stosowaly tajemne przepisy, a wrecz rytualy przy tworzeniu smakolykow. Mialy swoje wyprobowane naczynia i techniki. Moja babcia stosowala do kiszenia ogorkow specjalny, gliniany garnek. Ja sprobuje poprostu w sloju. No chyba, ze sam sobie takowy ulepie .
"popsuje" sobie swieze ogorki, bo lubie. Ale jajek, jak to robia chinczycy w ziemi zakopywal nie bede |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-14 07:20 Karma, zapewniam cie, ze do tego nie potrzebna jest ani tajemna wiedza, ani sekretne informacje, a to że u babci, mamy, czy dziadka były najlepsze ogórki, bigos, rosół itd.., to tylko są nasze wspomnienia z dziciństwa i szacunek dla ludzi, których już nie ma, to także jest miarą naszego człowiczeństwa .
sekret w ogórkach tkwi we wsadzie, jak uda ci się kupic dobre ogórki, to raczej ich nie zapsujesz, zasyp je w zwykłym słoiku, jak chcesz zrobić małosolne to zalewasz wrząca wodą, wtedy masz je szybko. |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2018-06-14 12:30 Ogorki to prosta sprawa tak jak pisze Yoka wazne by ogorki byly naprawde dobre i swieze a 2 rzecz sol ma byc niejodowana .
A ja robie ogorki malosolne bez wody w worku takim do mrozonek badz takim co mozna zamknac prozniowo / takie przywoze z PL bo tam ogorki sa jednak lepsze niz tu. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-06-14 16:23 "Karma, zapewniam cie, ze do tego nie potrzebna jest ani tajemna wiedza, ani sekretne informacje, a to że u babci, mamy, czy dziadka były najlepsze ogórki, bigos, rosół itd.., to tylko są nasze wspomnienia z dziciństwa i szacunek dla ludzi, których już nie ma, to także jest miarą naszego człowiczeństwa . "
Yoka bardzo ladnie napisane! |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-06-14 16:26 Elektra ! Jak robisz malosolne ogorki bez wody jesli mozna wiedziec? |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-06-14 16:38 Karma, moja Babcia rowniez kisila ogorki w glinianym naczyniu i byly to najlepsze ogorki jakie mialam okazje
degustowac!
Ja kisze ogorki w szklanym sloju i tez sa calkiem niezle! |
| |
alwa12
Wpisów: 12752 Od: 2015-08-26
| 2018-06-14 18:46 Karma, jak bedziesz wkladac ogorki do naczynia, to wkladaj
je sztorcem ciemna strona w dol. Dobrze zeby ogorek
byl powleczony swoja skorka w calosci, bez pekniec, lub
nadlaman. Zwracaj uwage przy kupnie na czubki z obu stron
zeby mialy wlasnie tam skore w calosci.
To jest wazne jak chcesz przetrzymac ogorki dluzszy czas.
Wybieraj tej samej wielkosci (dlugosci) ja dokupuje takze czesc mniejszych, jako druga partie do tego samego sloja.
wtedy miesci sie wszystko elegancko.
Jesli nie zdobedziesz lisci chrzanu, kup korzen i wrzuc ze dwa plastry(obrane) do sloja- zawsze tak robie.
Czosnku daje 4 zabki.
Potem dodajesz koper- musi byc z lodygami i z pakami kwiatu, bo wlasnie te paki razem z galazkami daja
najlepszy smak. Jak kupujesz rozkwitniety (zotawe kwiatki) to oczywiscie tez mozna dac, ale to juz nie to.
Ja jak juz mam ogorki w sloju, to po bokach upycham lodygi kopru, dodaje czosnek i chrzan, tam gdzie jest
miejsce, ale staram sie by nie stykaly sie ze soba
tylko lezaly w roznych miejscach, potem wtykam jedna kisc tego tzw kwiatostanu w srodek sloika + pare lodyg
iedzy ogorki i na wierz znow kwiatostan kopru i troche
polamanych lodyg. Wtedy zalewam przewaznie goraca woda z sola- nie jodowana- najlepsza jest gruba sol.
Jedni zalewaja wystudzona woda inni ciepla, ja zalewam
taka wiecej niz ciepla i wsawiam do dochowki zeby
sloiki dobrze sie zamknely.
Zwracaj uwage na nakretki, zeby nie byly brzegi poobijane, bo wtedy sie nie zamkna sloje i powietrze
ktore bedzie dochodzic sfermetuje caly produkt.
Smacznego
acha, nie wkladaj zadnych listkow bobkowych i przed cala ta operacja, sproboj ogorek czy nie jest gorzki
,
ja to robie na targu- mam zawsze przy sobie nozyk
|
| |
alwa12
Wpisów: 12752 Od: 2015-08-26
| 2018-06-14 19:26 Mozna takze , zanim zaczniesz wkladac ogorki, sypnac
na dno sloika troche ziarnek gorczycy bialej czyli
senapfrö, podobno dluzej stoja, ja nie moge tego stwierdzic, bo moje ogorki znikaja juz w sierpniu
Zebym nie wiem jak schowala to dzieciaki znajda i na
Wigilje musze kupowac.
Natomiast mam zawsze zamrozony koper, ten o ktorym
pisalam, i od czasu do czasu robie malosolne z tych
duzych sklepowych. Kroje na 3 czesci i wkladam do garnka na lezaco, koper, czosnek chrzan i bardzo goraca woda
z sole, na 3 dzien mam prawdziwa pyszote.
Uwazaj by nakretki byly suche
|
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-14 20:00 Wy o ogorkach a ja dzisiaj botwinke gotuje 😋😋😋 . Udalo mi sie kupic doslownie botwine idealna pod kazdym wzgledem ‼️‼️‼️ . Uwielbiam ❤️ . Oczywiscie w czasie upalow polecam z botwinka w roli glownej chlodnik litewski . |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-14 20:23 Pelnia : ” Lenkaa, zostawie Ci tutaj przepis na crab cakes jak tylko znajde wiecej czasu bo to dlugi przepis a jeszcze wymaga on specjalnego sosu.
Melbourne, Australia? Super! Take me with you ”
Wowowo , to dziekuje Ci za opcje all inclusive z sosem 😍😍😍 .
Pelnia , Australia offers some of the best diving in the world ‼️‼️‼️ I hope you will be able to join me 🐬🐳🐠 . |
| |
kanadolka Dziki Zachód
Wpisów: 5374 Od: 2004-06-10
| 2018-06-15 07:25 pelnia...ja od kiedy odkrylam black trufle burrata to mozzarelli nie tykam. serio...niebo w gebie. |
| |
karma
Wpisów: 550 Od: 2016-01-07
| 2018-06-15 19:45 "to tylko są nasze wspomnienia z dziciństwa i szacunek dla ludzi, których już nie ma, to także jest miarą naszego człowiczeństwa"
Yoka... swietnie to ujales ale musisz przyznac, ze smaki z dziecinstwa sa takim kluczowym bodzcem wyboru tego, co nam smakuje. I... jak wczesniej ujalem, wielu potraw musimy sie nauczyc. Dziecinstwo minelo, a KUCHNIA tworzy coraz to wykwintniejsze kompozycje pobudzajace nasze receptory smakowe i... dla Ciebie pelen szacun, ze w tym lubisz "siedziec" |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-06-19 00:19 kanadolka, gdzie mozna dostac ta black truffle burrata?
|
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-06-19 00:28 "Pelnia , Australia offers some of the best diving in the world ‼️‼️‼️ I hope you will be able to join me 🐬🐳🐠" .
to prawda , chociaz na Florida nie mozna narzekac na takiego typu atrakcje rowniez
Lenka , dogadamy sie |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2018-06-19 12:44 pelnia . daje identyczne przyprawy jak do normalnych ogorkow koper, chrzan korzen i liscie , czosnek sporo, gorczyca jak ktos lubi, na 1 kg ogorkow daje lyzke soli niejodowanej ..wszystko do worka mieszam , ja robie w workach prozniowych wiec zgrzewam ale nie tak zupelnie zeby nie bylo powietrza , na 4 h do lodowki ,wyjmuje i zostawiam w temp pokojowej na 20 h , po 24 godzinach mam malosolne . przechowuje w lodowce. |
| |
alwa12
Wpisów: 12752 Od: 2015-08-26
| 2018-06-19 22:55 Fajny sposob na ogorki musze kiedys sprobowac,
ale to jednak jedzenie z plastiku, czy przypadkiem nie
zachodzi uboczna reakcja chemiczna midzy wytwarzanym
kwasem a plastikiem ?
|
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2018-06-20 19:42 az tak chemicznie sie nie zastanawialam worki sa do przechowywania zywnosci. A co dzis nie jest w plastiku ..
|
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-06-20 19:56 Dzieki Elektra! |
| |
karma
Wpisów: 550 Od: 2016-01-07
| 2018-06-20 19:59 Widocznie tak duzej reakcji chemicznej nie ma skoro plastik potrafi w ziemi przelezec 500 lat i jest caly. Gdyby "cos z nim sie dzialo" to pewnie jego zywotnosc bylaby krotsza. A tu jeszcze worki do zywnosci... Mysle, ze spokojnie |
| |
alwa12
Wpisów: 12752 Od: 2015-08-26
| 2018-06-20 23:13 Karma, worki wiadomo, przetrzymaja, ale co z ogorkami ?
I co my praktycznie jemy ? Bo to plastik wydziela chemie
na skutek fermentacji ogorkow, zobacz co sie dzieje
z wodami Baltyku i jakie apele sa o czyszczenie dna z butelek plastikowych i innych swinstw. |
| |
alwa12
Wpisów: 12752 Od: 2015-08-26
| 2018-06-20 23:14 Sprawdz ziemie po 500 latach wokolo tego plastiku |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2018-06-21 19:07 Ja az tak sie nie zastnawiam , na cos trzeba umrzec , a dzis co jest zdrowe a co nie?
jemy gorsze rzeczy niz ogorki z plastiku
wystarczy popatrzec co jest w kielbasach..chlebie , o samym powietrzu niewspominajac. |
| |
LARA333 Sthlm
Wpisów: 1878 Od: 2007-06-12
| 2018-06-21 21:48 Dla mnie najgorsza ala potrawa na świecie jest małpi mozdzek - malpka siedzi w klatce i na żywca odcinają jej czaszkę i zra mozdzek.
Dalej idąc tym tropem jedzą psy czy też żywe osmiornice.
LUDZIE TO SWINIE NIE OBRAŻAJĄC ŚWINEK.
😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈
A z dobrych kuchni zdecydowanie kuchnia gruzinska, rosyjska,turecka. |
| |
LARA333 Sthlm
Wpisów: 1878 Od: 2007-06-12
| 2018-06-21 21:51 Zapomniałam jeszcze kuchnia japońska i polska ☺☺☺
|
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-21 21:53 kuchnia japonska,polska jako najgorsza? |
| |
LARA333 Sthlm
Wpisów: 1878 Od: 2007-06-12
| 2018-06-21 22:09 Podana kolejność jest całkowicie przypadkowa i bez znaczenia. |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-06-21 22:14 ale dlaczego?
A jaka jest dobra? |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-21 23:10 Hej .
Yoka i ekipa , dajcie lepiej jakies szybkie i proste przepisy na ”przegryzki” do meczow ⚽️⚽️⚽️‼️‼️‼️ . W sumie od kilku dni spozywam szparagi z patelni , szpinak z parmezanem , a jak znajde czas pomiedzy to lyzka ricotty bez dodatkow - dieta cud 😂😂😂 . |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-23 14:42 Hej Pelnia .
Musze Ci sie czyms pochwalic 😬😬😬 . Dzisiaj rano jako jedyna osoba po wczorajszej imprezie ( midsommarafton ) wstalam o godzinie 6.50 i przygotowalam Crab Benedict - na sniadanie dla 16 osob 😋💪😋💪😋 ‼️ Mam nadzieje , ze lubisz ‼️‼️‼️ Bylam bardzo z siebie dumna 🔥😎😍👍 . |
| |
kanadolka Dziki Zachód
Wpisów: 5374 Od: 2004-06-10
| 2018-06-26 09:39 pelnia, dopiero dzisiaj weszlam na polonie i zobaczylam twoj wpis. ja kupuje moja w restaurant depot
http://www.restaurantdepot .com/locations
jest na florydzie. jak masz jakas znajoma co ma knajpe to ci kupi, bo to hurtownia.
ja najbardziej lubie tej firmy
https://www.amazon.com/Bel Gioioso-7324-Belgioioso-Burrata-Truffles/ dp/B06VWLY9YX
sadze, ze jest w normalnych supermarketach.
nie zagladalam na polonie glownie z trzech powodow...po pierwsze to jest lato i rano plywam a w weekendy ucieakmy od tej goraczki do show low dokladnie to tutaj gdzie w zasadzie nie ma internetu
http://lakeofthewoodsaz.co m/cabins/
po drugie 2 sierpnia lece do pearl harbor na hawaje by z moich starszym synem poplynac okretem kanadyjskiej marynarki wojennej do victorii BC. kanada i usa maja taki program "dla mamusiow i tatusiow" coby mogli towarzyszyc wlasnym pociechom z Pearl Harbor do Victori w przypadku Kanady i z Pearl Harbor do Sand Diego w przypadku USA. jestem cala dzika i nie moge sie doczekac, mimo ze moj starszy chlopak przypomina mi "matka to nie jest cruise ship tylko statek wojenny. ale obiecal, ze zdobedzie krzeslo bym se mogla siedziec na pokladzie i czytac ksiazke.
po trzecie...pod koniec sierpnia lece wreszcie do polski po wszystkich tych moich operacjach. a tak nawiasem czy ty nie moglabys zadzownic do mojej knajpy pod 480 numer i podac mi swoje dane? byloby duzo prosciej porozumiewac sie niz tutaj . pokazalabym ci moje zdjecia z rejsu z moim synkiem jak wroce w sierpniu. obecnie duzo pracuje i planuje te moje przyszle wypady. czasu malo a musze wszystko dopiac zanim wyrusze stad na w sumie ponad miesiac
|
| |
avien
Wpisów: 1 Od: 2018-06-28
| 2018-06-28 18:30 Mnie ciekawią śniadania z różnych stron świata, co ciekawe, często zestawy nie są wcale zdrowe, jak chociażby amerykańskie naleśniki czy smażone burgery. Chociaż trzeba przyznać, że prawdziwe burgery takie jak tutaj http://roadamerican.pl/bur gery/ wychodzą im naprawdę świetnie.
|
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-06-28 18:33 Jakby naprawde im tak swietnie wychodzily to nie potrzebowalabys robic reklamy , nie wiesz co to poczta pantoflowa ? Spieniaj 😂 |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-07-02 15:56 Hej Kanadolka, dzieki za info! Ja niedawno wrocilam z Las Vegas gdzie goraco jak w piekle!
Zycze udanych wakacji!
Na Hawajach bylam dawno temu ale tam chyba przyjemne temp. caly rok.
W BC chyba tez fajnyy klimat latem panuje, mozna sie troche ochlodzic Bylam przy okazji cruise na Alaske.
Ja rowniez plywam rano bo potem to juz male piekielko
Sprobuje sie skontaktowac po Twoim powrocie.
|
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-07-02 16:21 Hej Lenkaaa, podziwiam zapal w kuchnii oo tej porze! chociaz ja tez mam czasami takie zrywy
W koncu udalo mi sie zajrzec do mojej Wielkiej Ksiegi Przepisow
Oto przepis na Crab cakes:
Na 2 lyzkach oliwy lub masla (jak kto woli) smazysz:
(wszystko drobno pokrojone)
-Pol cebuli do wyboru zolta lub czerwona
-dwa kawalki selera naciowego
-pol duzej marchewki
-pol czerwonej papryki
-garsc szczypioru(zielona czesc)
-3 zabki czosnku
-garsc natki pietruszki
-2 lyzeczki przyprawy creolskiej
-2 lyzeczki suszonej bazylii
-2 lyzeczki czarnego pieprzu
-1 lyzeczka suszonego kopru
-1 lyzeczka oregano
-1 lyzeczka suszonego tymianku
ok 10 min.
Nastepnie:
1. Schladzasz warzywa i dodajesz do nich 2 roztrzepane jajka, 10 pokruszonych krakersow oraz 1 pound miesa z kraba.
2. Laczysz cala mase delikatnie i formujesz male kotleciki, ktore smazysz na oliwie do zrumienienia.
Ja je potem jeszcze wrzucam do piekarnika na jakies 10 min aby byly chrupiace.
Smacznego!
|
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-07-03 19:52 Pełnia , bardzo Ci dziekuje i juz kopiuje do mojej księgi 👍. Mam nadzieje , ze uda mi sie przygotować jako przystawkę na sobotnia impreze - Szwecja gra w ćwierćfinale .
Pełnia , mam jeszcze pytanie , czy krakersy musza byc smakowe czy neutralne (tylko solone) ? A druga sprawa koper wloski - jak bede miała problem zeby znalezc w proszku to moze byc swiezy , drobno posiekany ? Wiem, ze to jest podstawowa przyprawa , ale ostatnio mialam problem 🙃🙃🙃 .
Pozdrawiam 😘😘😘. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-07-04 13:59 Hej Lenkaa, jesli chodzi o krakersy to w tym akurat przepisie byla mowa o neutralnych ale ja ostatnio uzylam smakowe z serem bo takie akurat mialam.
Swiezy koper na pewno bedzie bardziej aromatyczny niz suszony. |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-07-15 21:01 Hej, a co tu takie pustki?
Tylko człowiek pojedzie w świat a temat leży.
Skosztowałem nieco dziwnej kuchni, żeby mi to smakowało, to raczej nie, ale zawsze to nowe doświadczenie.
Pełnia przypomnij kiedy będziesz w Europie. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-07-17 23:40 Hej Yoka, byl Mundial wiec wszyscy zapomnieli o Kulinariach
A poza tym to opowiedz gdzie byles co zwiedziles i co skosztowales? ;-p
|
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-07-19 13:52 Czesc Pelnia .
Wlasnie zabieram sie za crab cakes , przyprawe kreolska zrobilam sama 💪💪💪 . Mam nadzieje , ze wszystko sie uda 😍😍😍 . |
| |
LARA333 Sthlm
Wpisów: 1878 Od: 2007-06-12
| 2018-07-20 00:36 Zywe osmiornice zrec tez trzeba byc pojebem. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-07-22 22:27 no
|
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-07-23 11:29 Pełnia, nawet nie pytaj, raz że daleko, dwa ze gorąco, a trzy, ze kuchnia, to pełen wachlarz osobliwości. Ja nie rzucam się na jedzenie, bo jest inne, lubie wiedzieć co jem, jakie sa przyprawy i po co ludzie to gotują, bo wiem ze część wymyślonych potraw jest tylko po to żeby wymyślać. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-07-23 15:53 Haha alez Yoka przeciez o tym wlasnie jest ten temat wiec nie daj sie prosic tylko opowiedz nam o swoich kulinarnych przygodach
Lenka, mam nadzieje, ze crab cakes sie udaly |
| |
Lenkaaa
Wpisów: 1832 Od: 2017-02-03
| 2018-07-27 19:00 Pelnia , wyszly przepyszne 😍😍😍 . |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-08-03 16:12 Lenkaa!
|
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-08-03 16:16 Ja natomiast nie rozumiem jak mozna jesc zupe z krwi czyli czarnine lub czernine zwana w PL?
|
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-08-04 08:43 I ja za czerniną nie przepadam.
Ale popatrz jaki ładny opis znalazłem:
potrawa, która wzbudza mieszane uczucia, zachwyt albo mdłości.
Składnikiem zupy jest krew gęsi lub kaczki. I to jest ten próg psychologiczny.
Zupa jest smakowita póki nie wiemy co jedliśmy. |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-08-07 13:03 A co sądzicie o smażonym serze? Popularny w górach,na Słowacji, w Czechach. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-08-08 16:01 Hej Yoka, ja uwielbiam smazony ser, to taki odpowiednik troche szwajcarskiego raclet lub fondue.
Jesli chodzi o czernine to b trafny opis - podobno smakowita zupa dopoki nie wiemy co jemy. |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-08-09 08:30 Smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou ,
bardzo fajna przekąska, szczególnie wiosną,
na Słowacji podaja go ze smardzami, które maja aksamitny smak runa leśnego. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-08-10 18:05 haha, nazwa smieszna ale potrawa brzmi b smakowicie. |
| |
Bartender ▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █
Wpisów: 3024 Od: 2017-03-11
| 2018-08-10 20:59 Dzień dobry, czy te marchewki są genetycznie modyfikowane?
Sprzedawca: Nie, a dlaczego pan pyta?
Marchewka: Właśnie kurna, co cię to obchodzi?
To tak apropos tego co jemy |
| |
LARA333 Sthlm
Wpisów: 1878 Od: 2007-06-12
| 2018-08-10 21:18 Wogole wszystkie zywe gowna specjaly sa obrzydliwe . |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-08-14 01:17 Wlasnie Bartender najlepiej hodowac swoje wlasne
|
| |
Bartender ▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █
Wpisów: 3024 Od: 2017-03-11
| 2018-08-14 08:15 Niestety nie każdy ma taką możliwość i to najczęściej my jesteśmy "hodowani" przez różne koncerny produkujące żywność. |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-08-14 12:29 A co ty opowiadasz, mam spora grupe znajomych,ktorzy wiekszośc rzeczy robia sami. Wystarczy odrobina checi, to żadne nadzwyczajne umiejętności.
Dla nowicjuszy proponuje przeczytać skład podst. dodatkow, których używamy mimochodem, bez większego zastatnowienia: musztarda,majonez, dipy...itd |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-08-15 18:41 Yoka, masz jakis przepis na majonez i musztarde?
|
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-08-15 19:30 Pełnia, alez oczywiście mam, robie to od lat, to prosta czynność, kilka razy już chyba podawałem, pewnie Ci gdzies uciekło? Chcesz przepis? |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-08-16 18:04 Hej Yoka, chetnie, poniewaz ja uzywam majonez i musztarde jako smarowidlo do chlebka jaki on by nie byl zamiast masla od wielu juz lat.
|
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-08-17 12:28 Pełnia, majonez to proscizna, głowne składniki to jajko i oliwa, plus dodatki wedle smaku.
A teraz trochę praktyki: nie potrzebujesz robic tego dużo, bo produkcja jest prosta, wiec zawsze można mieć swieży. Dlatego szukasz słoiczek około 200ml, tak żeby wszedł do niego blender, bo nie trzeba będzie już przelewac do innego naczynia, robimy to na gotowo.
A do słoiczka wlewamy 3/4 oleju, wbijamy całe jajko,płaska łyzeczka musztardy, łyzeczka soku z cytryny i szczypta soli. Wkładamy blender do samego dna, włączamy i lekko unosimy, krecimy około 1 min.
próbujesz czy smakuje, jak czegos brak dodajesz, jak za dużo to następnym razem dasz mniej. Kilka prób i wypracujesz swój własny smak. |
| |
kanadolka Dziki Zachód
Wpisów: 5374 Od: 2004-06-10
| 2018-08-18 21:21 zrobilam horchate....wyszla super. za kazdym razem jak przylatuje do polski to moj chrzesniak zazycza sobie meksykanskiego zarcia. jako, ze lece znowu postanowilam poszerzyc moj jadlospis o horczate. wyszla super. uwielbiam meksykanskie "aqua fresca" w szczegolnosci horczate. macie moze wlasne przepisy na polskie napoje orzezwiajace. takie wyprobowane? |
| |
Polopicante
Wpisów: 365 Od: 2018-08-19
| 2018-08-19 09:09 Proponuje zrób coś na wzór S.Pellegrino Chino,czyli gorzka pomarańcza z lekkim dodatkiem karmelu, schłodzone jest pyszne. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-08-20 13:58 Yoka, dzieki za przepis ale jeszcze gdybys mogl dorzucic musztarde to by bylo super!
Kanadolka, ja na upaly przyrzadzam wode gazowana z dodatkiem roznych sokow albo zwykla wode z mieta i limonka lub innymi owocami plus oczywiscie duzo lodu. |
| |
kanadolka Dziki Zachód
Wpisów: 5374 Od: 2004-06-10
| 2018-08-20 22:37 pelnia...moja przyjaciolka z iranu nauczyla mnie dodawac do wlasnorecznie robionej lemoniady kilka kropel "orange blossom water" czyli na nasze wode z kwiatow pomaranczy. jest pyszna. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-08-21 17:03 O! dzieki to brzmi pysznie i podobno afrodyzjak |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-08-21 17:05 Ale , jeszcze zapytam - gdzie ta wode mozna dostac? |
| |
kanadolka Dziki Zachód
Wpisów: 5374 Od: 2004-06-10
| 2018-08-22 00:52 kazdy arabski sklep powininen to miec. "orange blossom water" , jest na amazonie ale trzy razy drozej niz jak kupuje w moim sklepie. |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-08-28 10:13 Z musztardą jest też prościzna, generalnie Muszt. to gorczyca z woda i przyprawami.
◾3 łyżki żółtej gorczycy
◾3 łyżki czarnej gorczycy
◾6 łyżek octu z białego wina
◾8-9 łyżek wody
◾1/4 łyżeczki soli
◾szczypta brązowego cukru
Ziarna gorczycy zalewamy octem i 3 łyżkami wody, odstawiamy az wchłoną wode,po kilku godzinach dodajemy sól i cukier do smaku , mixujemy blenderem, dolewamy wody do włąsciwej konsystencji. Mix próbujemy bo może czegos być za mało, to dosypujemy i mieszamy.
Na tej bazie możesz zrobić musztardę o każdym smaku, chrzanową,miodową, cytrynową...itd. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2018-08-28 21:32 dzieki, Yoka, teraz bede tworzyc roznego rodzaju musztardy! |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2018-08-29 11:26 Możesz zmiksować czesc gorczycy , a czesc pozostawić w całości, możesz dodac kurkumę do zmiany koloru,wszystko zależy od wyobraźni.
7 gatunków podst. musztardy
1. Delikatesowa - w miarę jednorodna, łagodna.
2. Kremska - kremowa, słodkawa.
3. Sarepska - powstaje z mieszanki grubozmielonej gorczycy brązowej i białej, dosyć ostra.
4. Francuska - zawiera całe ziarna gorczycy jasnej i ciemnej oraz ocet winny. Łagodna w smaku.
5. Dijon - produkowana z mieszanki gorczyc i białego wina. Kremowa, pikantno-słona.
6. Rosyjska - bardzo ostra, zmielona, z drobinkami ciemnej gorczycy.
7. Stołowa - łagodna lub lekko pikantna, o jasnej barwie
|
| |