Odwiedzin 40339291
Dziś 1884
Sobota 13 czerwca 2026

Forum: Nauka - Studia na odleglosc

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorStudia na odleglosc
Kamilaa82

Wpisów: 6
Od: 2014-07-08
2014-07-08 07:52
Witam,

Prosze o informacje dotyczaca wyzszych studiow na odleglosc.Mieszkam i pracuje w Szwecji ale chcialabym studiowac w Polsce.Mimo,iz potrafie swobodnie poslugiwac sie jezykiem szwedzkim uwazam,ze nie jest on na tyle zaawansowany,ze poradzilabym sobie studiujac na szwedzkiej uczelni.Prosze o informacje dot.szkol, ktorych dyplom uznawany jest w Szwecji i ktorych dyplom da mi odpowiednie uprawnienia do pracy w zawodzie.
Bardzo prosze o pomoc kogos kto orientuje sie w temacie,
pozdrawiam serdecznie,

Kamila
  Profil uzytkownika: Kamilaa82     
ag_b13

Wpisów: 537
Od: 2012-12-18
2014-07-08 09:38
A moze najpierw zacznijmy od tego co chcialabys studiowac?
Czy po prostu byle co byle tylko na odleglosc?
i co dokladnie znaczy dla ciebie *na odleglosc* ? Chcesz studiowac zaocznie czyli 2 razy w miesiacu miec zajecia w weekend czy pojawiac sie na uczelni tylko 2 razy w roku?

zawsze mozesz rozejrzec sie w gdansku- wizzair ma niskie ceny wiec moglabys studiowac zaocznie i przylatywac na zajecia w weekendy. Wiem ze czasem uczelnie maja juz zajecia w piatki wieczorem wiec
  Profil uzytkownika: ag_b13     
Kamilaa82

2014-07-08 11:17
Hej,Dzieki za odp.
Byle czego nie warto studiowac...Chce studiowac psychologie ew.socjologie.
Jezeli chodzi o mozliwosci wyjazdu na zajecia uzaleznione to bedzie od szkoly. W moim przypadku najwazniejsza jest uznawalnosc dyplomu polskiej uczelni w Szwecji.Stad pytanie o nasze uczelnie.Slusznie jednak zauwazylas,ze kierunek jest b.istotny
ag_b13

2014-07-08 11:34
no wlasnie- kierunek jest wazny bo gdybys chciala studiowac jakis techniczny kierunek np budownictow czy chemie przemyslowa to raczej niemozliwe by bylo studiowanie i nie pokazywanie sie na uczelni bo sa laboratoria itd.

Na kierunkach typu socjologia czy marketing napewno jest latwiej bo jest sama teoria (tzn oczywiscie sa tez cwiczenia..ale nie ma zajec w laboratorium ktorych nie da sie zrobic w domu)

Powiem ci szczerze ze ja to sie zastanawiam czy jest sens studiowana psychologii czy socjologii..to takie studiowanie dla samego studiowania...pracy po tym malo ...po socjologii to juz w ogole nie wiem gdzie mozna pracowac.
Jesli chcesz mieszkac w szwecji czy gdziekolwiek indziej poza polska to zeby byc psychologiem to jezyk musialaby znac na bardzo wysokim poziomie wiec moze lepiej studiwac w szwecji...przynajmniej na miejscu i bez problemu z dojazdami.
iza
Sztokholm

Wpisów: 23426
Od: 2000-09-11
2014-07-08 11:48
"uznawalnosc dyplomu polskiej uczelni w Szwecji"
jestesmy w EU.
jak studiujesz na uniwersytecie czy politechnice to jasne ze jest uznawane.

dlaczego ma nie byc uznawane?
  Profil uzytkownika: iza     
Kamilaa82

2014-07-08 12:04
Iza,wiesz oczywiscie,ze to logiczne...przynajmniej wydaje sie byc ale naczytalam sie tyle roznych opinii na temat (np.WSP Korczak) i braku uprawnien do wykonywania zawodu mimo piecioletnich studiow,ze po prostu szukam informacji.Pogrzebalam jednak dokladniej w intern.i znalazlam inf.kto moze podac mi liste takich uczelni-niestety nie wszystkie sa respektowane.
Ag-moze masz racje.Warto przemyslec.Chcialam pracowac jako kurator.Dzieki za rady
ag_b13

2014-07-08 13:12
a zastanawialas sie dlaczego takie pojawiajace sie jak grzyby po deszczyu Wyzsze Szkoly Tego i Tamtego nie oferuja w ogole kierunkow technicznych? Bo tam trzeba zainwestowac w sprzet, laboratoria itd.
Wiekszosc tych Wyzszych Szkol oferuje albo tak jak ten korczak psychologie, socjologie albo turystyke, ekonomie, marketing i zarzadzania it...wtedy potrzeba tylko kilku klas, sal wykladowych..jakis maly budynek z wielkim szyldem wystarczy Dodatkowo otwieraja oddzialy i pododzialy oddzialow w malych miescinkach gdzie wynajmuja kilka sal od lokalnej szkoly i kreca biznes na studentach...im wiecej tym lepiej (dla szkoly oczywiscie)

Wprowadzaja E-learning ..ze niby takie nowoczesne bo maja nowe technologie itd..i mozna sie uczyc przez internet bla bla bla...wielka sciema- chodzi tylko o kase. Mozna przyjac wiecej studentow a nie trzeba nowego budynku bo studenci sa na uczelni na zmiane.

Na pewno jak pojdziesz na uniwersytet to nikt sie do twojego wyksztalcenia nie doczepi ale tez bedzie ci trudniej omijac zajecia...
Wybor nalezy do ciebie- albo uniwerek i przykladanie sie do zajec (no dobra przesadzilam..i na uniwerkach mozna czasem posciemiac) albo prywatna szkola wyzsza gdzie zaplacisz ale bedziesz miala elearnin i zajecia raz na 3 miesiace.
Lunab

Wpisów: 3474
Od: 2009-10-01
2014-07-08 13:45
Mozna studiowac psychologie w Polsce po angielsku, np:

http://www.studentum.se/Ps ykologprogrammet_Warszawa_Polen_294651.ht m

Studia maja bardzo wysoki poziom, z czym szwedzcy studenci maja trudnosci i wielu po prostu nie daje rady.

Zawod psychologa w Szwecji jest od kilku lat zawodem deficytowym i sa duze potrzeby zatrudnienia.
Jednakze konkurencja jest bardzo silna, szczegolnie tam, gdzie sa uniwersytety z psychologia (Sthlm, Uppsala, Gtb. mm).
Zawod psychologa w Szwecji jest zawodem wymagajacym szwedzkiej legitymacji wydawanej przez Socialstyrelsen.

Studia z Polski sa uznawane, ale trzeba odbyc praktyke roczna w Szwecji, tzm PTP.
Te praktyke musza zrobic rowniez szwedzcy absolwenci psychologii, aby otrzymac legitymacje.

Wazne: aby otrzymac legitymacje od cudzoziemcow jest wymagana znajomosc jezyka szwedzkiego oraz angielskiego.
Bez znajomosci szwedzkiego nie jest mozliwe wykonanie ww praktyki i wykonywanie zadowu.

To chyba jest oczywiste.

Wszystko co pisze dotyczy studiow dziennych.
Nawet jesli sa jakies zaoczne czy na dystans to ta ww praktyka jest zawsze obowiazkowa.

Informacji mozna zaczerpnac w Socialstyrelsen.

Profil uzytkownika: Lunab     
ag_b13

2014-07-08 13:52
Lunab...a po jakiego groma ona ma studiowac w polsce po angielsku? Chyba po to zeby sobie zycie utruc bo nie dosc ze bedzie latala do polski to jeszcze bedzie studiowala w obcym jezyku...juz chyba lepiej studiowac po angielsku w szwecji.
Lunab

2014-07-08 13:55
Jesli chodzi o socjologie to jest to dosyc skomplikowane.
W Szwecji sa zawody takie jak kurator czy socionom, ktore maja zwiazek z socjologia, ale to nie jest odpowiednik polskiego socjologa.

Te zawody sa tak silnie zwiazane z systemem spolecznym typowym dla Szwecji,ze studia z Polski prawdopodobnie nie mialyby swojego odpowiednika.
Kurator/socionom to tylko 3 lata studiow i wedlug mnie to jest to jeden z najbardziej beznadziejnych i katastrofalnych kierunkow, jaki mozna studiowac w SE.

Lunab

2014-07-08 14:12
Jesli chodzi o studia na Wyzszej Szkole Psychologii Spolecznej w Warszawie to dokladnie nie wiem, jak ona jest przeliczana w SE.
Byc moze ta szkola ma status uniwersytetu, sprawdzilabym dokladnie przed podjeciem decyzji.
Kamilaa82

2014-07-08 16:01
LunabDziekuje za przydatna informacje.Ag_b13 ma jednak racje.Mimo,ze znam dobrze jezyk angielski+ szwedzki (w Szwecji zrobilam caly SAS, dodatkowo pracuje ze Szwedami wiec mam staly kontakt z jezykiem)
nie czuje potrzeby utrudniania sobie zycia
Inf. dotyczaca interesujacych mnie szkol znalazlam na:

http://www.studera.nu/stud erautomlands/lander/polen.5.27d8636813021 6405a6800011234.html

Sprobuje skontaktowac sie z odpowiednia osoba z prosba o liste naszych uczelni.
Jezeli chodzi o SWPS i UW rowniez o nich czytalam.
Najlepiej poszukac u zrodla.
Mnie zainteresowala jednak bardzo inf.Lunaba.
Slyszalam o rocznych praktykach, oczywiscie, ale nie o Socialstyrelsen.Dzieki.
Dlaczego jednak socionom/kurator sa az tak beznadziejnymi kierunkami?
Lunab

2014-07-08 18:15
Kamilaa,
Definicja utrudniania sobie zycia jest bardzo indywidualna.

Mnie nigdy by nie przyszlo do glowy tak patrzec na twoja sytuacje.
Zrobisdz jak uwazasz.

Kamilaa82

2014-07-08 19:35
LunabGdyby chodzilo tylko o mnie na pewno inaczej pokierowalabym wszystkim. Ale doceniam wasze odp.Pozdr
häxa
Sunne

Wpisów: 409
Od: 2002-06-13
2014-07-08 23:32
Z mojego doswiadczenia wynika iz socionom/kurator sa LATWYMI a nie beznadziejnymi kierunkami.
Czlowiek gada w kolko o tym samym, co w zasadzie jest oczywiste i czyta literature o niczym.

No ale jezyk szwedzki musi rozumiec

Kariera po tym i zarobki sa mizerne.
Ja czasami jak mam z tymi osobami do czynienia, to mi ich zal.
Na pewno sa tez dobre osoby w tych zawodach, ale to dzieki umiejetnosciom wlasnym, a nie studiom, moim zdaniem.
  Profil uzytkownika: häxa     
Snupi

Wpisów: 845
Od: 2010-02-23
2014-07-09 00:04
Na marginesie na psychologie w Szwecji dość trudno sie dostać. Ale osobiście wolałabym studiować w Szwecji, wydaje mi sie, ze szwedzki dyplom zwiększa szanse dostania tu pracy... Na uczelniach jest nawet wsparcie językowe no i jak uczysz sie razem z grupa, to tez łatwiej zrozumieć materiał.

A taki socionom to chyba poza Szwecja nawet pracy nie znajdzie, bo raczej nigdzie indziej nie istnieje taki zawód...

W Szwecji potrzeba przede wszystkim lekarzy, pielęgniarek i nauczycieli...
  Profil uzytkownika: Snupi     
Lunab

2014-07-09 16:16
Reality check:
Studiujac psychologie czy inny kierunek medyczny/paramedyczny w Szwecji NIE MA sie zadnego wsparcia jezykowego.
Wymagana jest zjaomosc jezyka szwedzkiego i angielskiego juz od samego poczatku.

Praca w grupach nie ma nic wspolnego ze wsparciem jezykowym. Wprost pzreciwnie. Wymaga doskonalej znajomosci jezyka nie tylko w celu osiagniecia celu grupy, ale rowniez w procesie komunikacji w grupie.

Praca w grupie bardzo czesto opiera sie na komunikowaniu sie i pisaniu po szwedzku anglojezycznej literatury naukowej.
Dlatego oba jezyki musza byc doskolane opanowane.

Lunab

2014-07-09 16:24
Praca w grupach jest w Szwecji bardzo powszechna forma nauki.
Jednakze wziela sie ona stad, iz socialdemokraci tak obnizyli poziom studiow, aby kazdy mogl studiowac.
Kazdy, nawet taka osoba, ktora w Polsce nie skonczylaby nawet sredniej szkoly.

W grupie latwiej bylo (i jest) ukryc swoje braki (m in intelektualne).
Poza tym praca w grupie to forma kontroli spolecznej nad jej czlonkami(kazdy wie, co mysla i robia inni).

.
Lunab

2014-07-09 16:26
Czytanie literatury o niczym = beznadziejny kierunek
Snupi

Wpisów: 845
Od: 2010-02-23
2014-07-10 23:59
"Kazdy, nawet taka osoba, ktora w Polsce nie skonczylaby nawet sredniej szkoly."

No już teraz w Polsce wystarczy ledwo zrobić maturę i dopóki płacisz czesne to konczysz studia (ściągając na egzaminach) :P i tak to mamy masę "wykształconych" bezrobotnych... Na marginesie powinni zlikwidować wszystkie prywatne uczelnie w Polsce.

Ja tylko nie rozumiem jednego, oglądałam różne światowe rankingi uczelni i nawet te mniej popularne uczelnie w Szwecji maja wyższa pozycje niż np. nasz UJ... Ale może nie powinno sie patrzeć na rankingi... Mimo wszystko myśle, ze w samej Szwecji zawsze szwedzki dyplom będzie wyżej ceniony przez pracodawcę. Każda myszka swój ogonek chwali
  Profil uzytkownika: Snupi     
Lunab

2014-07-11 21:22
Kamilaa,
Wlasnie w "Aktuellt" mowiono o studiach w Polsce

Szwedzcy studenci maja oczywiscie latwiej studiujac po angielsku i majac szwedzki jako jezyk ojczysty.
Ty musisz uczyc sie obu jezykow.
Forum -> Nauka -> Studia na odleglosc
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Praca (Stockholm )
Ekstra praca sprzątanie (Älvsjö)
Przyjmę do pracy (Sztokholm )
🇸🇪 Praca dla kobiety- sprzatanie w Sztokholmie (Stockholm)
Zatrudnie (Stockholm )
Szukamy pracowników ogólnobudowlanych (Göteborg )
Sprzątanie w hotelu konferencyjnym (Bro)
Szukam pracownikow do rozbiorek (Malmö)
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 14 gości
oraz 1 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony