Odwiedzin 40326929
Dziś 396
Środa 10 czerwca 2026

Forum: Nauka - Pomocy : Szkoła Średnia z "internatem"

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorPomocy : Szkoła Średnia z "internatem"
Igor98zPolski

Wpisów: 2
Od: 2014-05-15
2014-05-16 18:40
Witam . Mam 15 a prawie 16 lat i chciałbym sie dowiedzieć od forumowiczów czy w Sztokholmie znajduje sie jakaś szkoła średnia "gymnasium" do ktorej mógłbym wyjechać sam lecz oczywiście za zgodą rodziców . Czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć czy jest taka szkoła i czy powie mi jak i co zrobić aby pójść do takiej szkoły . Mam nadzieje na to , iż ktoś mi pomoże .
  Profil uzytkownika: Igor98zPolski     
Vendela

Wpisów: 747
Od: 2012-11-19
2014-05-18 19:41
Jak ty to sobie praktycznie wyobrazasz? Gdzie bedziesz mieszkal, z czego bedziesz zyl, kto bedzie mial za ciebie odpowiedzialnosc? A najwazniejsze nie piszesz w jakim kierunku ma byc ta szkola i czy zawodowa albo czy taka co przygotowuje do studiów wyzszych.

A najaznieszsze jakie masz oceny, czy poradzissz sobie zeby szybko nauczyc sie jezyka szwedzkiego, czy dobrze mówisz po angielsku i czy oprucz tego znasz jeszcze jakis inny jezyk.
  Profil uzytkownika: Vendela     
Vendela

2014-05-18 19:44
Teraz zobaczylam ze szukasz szkoly sredniej z internatem. Oczywiscie sa takie:
np. Sigtuna kolo Sztokholmu albo Lunsdberg, które kosztuje 180.000 koron szwedzkich rocznie.
Igor98zPolski

Wpisów: 2
Od: 2014-05-15
2014-05-19 10:32
Bede na utrzymaniu rodziców którzy bedą wszystko opłacać . Tyle że 180000 SEK to za dużo niestety .
50000 to maksimum na rok za szkołę :3
  Profil uzytkownika: Igor98zPolski     
Vendela

2014-05-19 14:36
http://www.gymnasium.se/so k/skolor/internatskola

Tu masz spis wszystkich szkól z internatem w Szwecji. Czesc jest prywatnych a czesc "panstwowe"

W panstwowych szkolach samo nauczanie nie kosztuje, w prywatnych pare tysiecy koron miesiecznie. Co kosztuje to utrzymanie ucznia: to znaczy pokój, posilki, personel, aktivnosci itd. Potem dochodza inne koszty typu wycieczki, ubranie (uniformy), komputery, telefony, przyjazd do domu co 3 tygodnie, odwiedziny u kolegów ze szkoly itd, itd.

W Szwecji utrzymanie ucznia jest duzo wyzsze nisz utrzymanie ucznia w Polsce dlatego takie sumy.

W tych szkolach musisz mówic po szwedzku, no i oczywiscie po angielsku na tyle zebys mógl uczeszczac na codzienne zajecia.
simply_Ola

Wpisów: 8865
Od: 2011-01-04
2014-05-19 17:41
"Sigtuna kolo Sztokholmu albo Lunsdberg, które kosztuje 180.000 koron szwedzkich rocznie"

Owszem ~ tyle trzeba zaplacic rocznie ale wtedy jak szkola dostanie za ucznia skolpeng albo statsbidrag a jemu nie przysluguje ani jedno ani drugie.

PS
Ta szkola z internatem nazywa sie Lundsberg a nie Lunsdberg i nie lezy w Sztokholmie ani nawet w wojewodztwie sztokholmskim tylko w Värmland.
  Profil uzytkownika: simply_Ola     
Vendela

2014-05-19 20:04
Ola wiem doskonale bo przyjaciólka ma córke w Lundsberg która przyjezdza co 3 tygodnie do domu. I jej córka jest przyjaciólka jednej z moich córek. Wiec wiadomosci z tamtad mam na biezaco. U nas w domu tesz byla dyskusja czy nie wybrac ta szkole bo pare kolezanek tam poszlo ale córka nie chciala.

Oczywiscie te 180.000 koron rocznie to jest tylko dla tych co komuna doplaca skolpeng. Pozostali musza placic wiecej.
simply_Ola

2014-05-19 21:39
Tu nie chodzi o to co Ty wiesz tylko o to co piszesz a napisales zla kwote, tak jakby on mogl dostac skolpeng albo statsbidrag a on nie dostanie ani skolpeng bo tu nie mieszka ani stadsbidrag dla szkol z internatem bo ten zasiłek jest dla szwedzkich dzieci, ktore mieszkaja za granica:
Förordning (2011:525) om statsbidrag till riksinternatskolor
5 § Statsbidrag lämnas för undervisning av utlandssvenska elever som går på utbildning motsvarande årskurserna 7-9 i grundskolan och gymnasieskolan och internationell gymnasial utbildning (IB-utbildning).
PS
Jak nie chcesz robic z siebie posmiewiska to przestan pisac tesz
http://sjp.pwn.pl/szukaj/t eż
a przy okazji to może nauczysz sie też i tego, że nie pisze sie z tamtad tylko stamtąd:
http://sjp.pwn.pl/szukaj/s tamtąd

Vendela

2014-05-20 10:11
Dziekuje Ola za poprawienie: dzisiaj nauczylam sie pisac poprawnie dwa wyrazy: tez i stamtad.

Niestety ani w domu ani w pracy nie mam polskich trzcionek(?) polskich liter na klawiaturze (?)tangentbord.
simply_Ola

2014-05-20 12:07
Vendela,
bardzo się cieszę, że już więcej nie będziesz pisała tesz tylko też.

Na tym forum nikt nie wymaga, że musimy pisać z polskimi literami więc możemy pisać z zamiast ż albo l zamiast ł ale jeżeli chcesz to możesz mieć w komputerze zarówno szwedzka jak i polska klawiaturę a o tym jak to zrobić to możesz przeczytać np. tutaj:
http://www.poloniainfo.se/ forum/temat.php?temat=40744

black sabbath

Wpisów: 9092
Od: 2012-06-16
2014-05-20 17:19
a jak ja mam MAC???
wogole nie rozumiem po co zmieniac i pieprzyc sie z samogloskami,,jak ktos teraz z tamta przyjezdza to lepiej mu zaakceptowac polska klawiature,nawet gdybym musial napisac np list do konsulatu polskiego to bym nie zmienil,w najgorszym wypadku wyrzuca do kosza,a jak im bedzie zalezec to i tak przeczytaja.
  Profil uzytkownika: black sabbath     
black sabbath

Wpisów: 9092
Od: 2012-06-16
2014-05-20 17:20
a co do Igora ,dlaczego akurat szwecja?
  Profil uzytkownika: black sabbath     
simply_Ola

2014-05-20 18:15
" a jak ja mam MAC???"
Run Windows on Mac
http://www.parallels.com/e u/landingpage/pd/windows-on-mac/?utm_noov erride=1&src=r&gclid=COOIjafyur4CFWLecgod 768AhA

Forum -> Nauka -> Pomocy : Szkoła Średnia z "internatem"
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Praca dla płytkarza (Stockholm Uppsala)
Hydraulik /Rörmockare (Jordbro )
Praca sprzątanie (Tyresö )
Prace ogrodnicze - okolice Sztokholmu (Akersberga)
Praca w firmie sprzątającej (Södertälje )
Sprzątanie (Sztokholm )
Praca w PL ścianki działowe GK/sufity modułowe (Chełm)
Szukam pracownika do prac zewnętrznych (Värmdö )
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 6 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony