Odwiedzin 40326941
Dziś 408
Środa 10 czerwca 2026

Forum: Nauka - Jak się utrzymać finansowo na studiach?

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorJak się utrzymać finansowo na studiach?
panztaksowki

Wpisów: 3
Od: 2014-04-09
2014-04-09 12:40
Witam,

Z góry przepraszam, jeśli podobny temat był, ale nie udało mi się znaleźć

Udało mi się dostać na studia mgr do Szwecji (Umea Universitet i Sztokholm-KTH), które będą w j.angielskim. Wszystko pięknie, czekam na wynik z listy rezerwowych do KTH, ale mam spory problem-dylemat:

Ile będzie mnie kosztować utrzymanie w tych miastach? z tego co udało mi się wyczytać na forum, to będzie to przynajmniej 5tyś zł, z czego około 2 tyś/mies będę miał zapewnione.

Czy da się znaleźć pracę dorywczą jako student bez znajomości j.szwedzkiego? Chcę się nauczyć, jednak nie wiem ile mi to zajmie...

Czy jako student mogę liczyć na jakieś wsparcie finansowe inne niż pożyczka z banku? Udało mi się znaleźć tą ulotkę: http://service.csn.se/CSNO rder/GemensammaFiler/Blanketter/4146K.pdf

Wydaje mi się, że mógłbym złożyć wniosek o "studiemodel" , jednak nadal nie wiem jakiej wysokości byłaby to kwota. Znajomy znajomego, z którym miałem okazję rozmawiać powiedział mi, że szwedzcy studenci dostają około 9000 koron, przy czym część jest jako pożyczka, ale nie był w stanie udzielić mi dokładniejszych informacji.

Dodatkowo po zaakceptowaniu oferty przyjęcia na studia dostałem w mailu taką informację: "Your reply was registered under the following Swedish personal identification number (personnummer):" z numerem wyglądającym jak nasz pesel.czy to znaczy że mogę ewentualnie ubiegać się o legalną pracę czy to jest tymczasowy numer na potrzeby rejestracji na studia?

Będę bardzo wdzięczny jeśli ktokolwiek będzie w stanie mi podsunąć jakieś rozwiązanie mojego problemu.

Pozdrawiam
Piotrek
  Profil uzytkownika: panztaksowki     
Vendela

Wpisów: 747
Od: 2012-11-19
2014-04-09 14:16
Piotrek, a nie ma w Polsce pozyczek dla studentów którzy chca studiowac za granica?

Szwedzcy studenci biora pozyczke zeby móc studiowac w innych krajach np. w Polsce.

Nie, bez znajomosci jezyka szwedzkiego i bez kontaktów to prawie niemozliwe zeby znalesc dorywcza prace w Stockholmie.

Duzo szwedzkiej mlodziezy wlasnie ma ten sam problem; znalesc prace na lato albo w czasie weekendów. Czesto mlodziez szwedzka oprócz swojego ojczystego jezyka, plynnie mówi po angielsku i jeszcze przynajmnie jednym jezykiem. I mimo wszystko maja problemy.
  Profil uzytkownika: Vendela     
j23

Wpisów: 3544
Od: 2000-09-15
2014-04-09 14:20
czy to znaczy że mogę ewentualnie ubiegać się o legalną pracę

Oczywiscie, ze mozesz legalnie pracowac w Szwecji, niezaleznie od tego czy jestes tu studentem czy nie.

Od 10 lat Polska nalezy do UE, w Szwecji nigdy nie bylo okresow przejsciowych odnosnie mozliwosci zatrudniania obywateli polskich.
  Profil uzytkownika: j23     
panztaksowki

2014-04-09 15:15
Vendela:

Jestem w trakcie przekopywania internetu na ten temat i jedyne co udało mi się znaleźć, to informację o kredytach studenckich, przy których dostaję 600zł/mies i nowym programie erasmus, gdzie jak nie dostaniesz stypendium na wymianę, to możesz wziąć pożyczkę z UE, ale tak czy inaczej termin do składania papierów minął przed ogłoszeniem wyników rekrutacji...

Czekam jeszcze na odpowiedź z CSN czy udałoby mi się dostać jakieś wsparcie, a jak nie, to trzeba by wziąć najzwyklejszy kredyt.

Chyba najwyższy czas zacząć grać na loterii
dorka2012

Wpisów: 1465
Od: 2012-06-01
2014-04-09 15:17
na ogol nie dostaje sie pieniedzy z CSN (w tej ulotce - studiemedel czyli zasilek plus pozyczka) przez pierwsze 2 lata pobytu, ale moze ty masz jakis specjalny status, nie wiem. najlepiej zadzwon do csn-u, tam mozesz sie komunikowac po angielsku.

do cen na zycie dodaj spoore ceny podrecznikow, np 700sek lub i wiecej za ksiazke. i do kazdego kursu kupuje sie pare ksiazek. 1 kurs trwa cos ponad miesiac.
ale mozna tez probowac wypozyczac, ale to czesto jest niemozliwe, bo malo ksiazek, albo daja tylko na dzien, dwa.
ale moze na kth to jest jakos inaczej rozwiazane, moze wiecej mozna z internetu.
  Profil uzytkownika: dorka2012     
dorka2012

2014-04-09 15:23
ale ty bedziesz na wymianie studenckiej erazmus, czy na normalnych studiach od poczatku. bo jezeli takie studia od poczatku, od jesieni, to troche wczesnie na wynik, czy sie dostales. oni nadal dopiero przyjmuja podania.
dorka2012

2014-04-09 15:25
tu masz wszystko o studiach, to mozna przelaczyc na angielski:
http://www.studera.nu/2.32 8ff76512e968468bc80005926.html
panztaksowki

2014-04-09 16:33
dorka2012:

Składałem dokumenty na normalne studia, nie erasmusa, na universityadmissions.se i wyniki miałem 27 marca. Miałem status "Admitted" dla Umea Universitet (2 wybór) i "reserve" dla KTH (pierwszy wybór). Obie oferty zaakceptowałem, więc ostateczną decyzję gdzie się dostanę będę miał 25 kwietnia.

A dokumenty można było wysyłać do 15 stycznia na studia magisterskie w sem. jesiennym, więc może to jest jakiś inny proces.

Raczej żadnego specjalnego statusu nie mam, ale chyba warto spróbować.
dorka2012

2014-04-09 16:53
a, ok, dla kandydatow spoza szwecji jest inaczej. kth, brzmi super.

to zadzwon do csnu i bedzies zwiedzial co i jak. napisz potem jak poszlo.
KikaKM
Uppland

Wpisów: 62
Od: 2012-07-03
2014-04-09 20:17
dorka2012: na ogol nie dostaje sie pieniedzy z CSN (w tej ulotce - studiemedel czyli zasilek plus pozyczka) przez pierwsze 2 lata pobytu, ale moze ty masz jakis specjalny status, nie wiem.

Z tym sie nie zgodze - ja dostalam po 5 miesiacach pobytu, bez specjalnego statusu
  Profil uzytkownika: KikaKM     
Vendela

Wpisów: 747
Od: 2012-11-19
2014-04-09 21:13
panztaksowki
Nie chce cie martwic ale sytuacja z mieszkaniami studenckimi, szczególnie w Stockholmie jest katastrofalna. Wlasnie pare dni temu czytalam ze w stolicy jest 80.000 studentów a 12.000 mieszkan.

Wiec zacznij najpierw od mieszkania.
  Profil uzytkownika: Vendela     
dorka2012

2014-04-09 22:26
no to wlasnie napisalam, ze na ogol, a nie wszyscy. wiekszosc cudzoziemcow, ktorzy tu chca studiowac nie dostana kasy przez 2 lata. ale moze ty masz jakies inne info, i moze masz dane ze wiekszosc (czy wszyscy) dostaja od razu, bez spelniania jakichs warunkow.

nie chce mi sie szperac na stronie csn, jak wiesz jakie to sa warunki, ktore ty spelniasz, to napisz koledze, to mu pomoze.

do autora: na forum kiedys pisal ktos kto tu studiuje po ang, i mial (czy nadal ma) spore trudnosci finansowo-formalne. ale nadal (chyba) studiuje (drugi rok), wiec daje sobie rade. jakbys poszperal po forum to bys go znalazl i moze nawiazal z nim kontakt
Forum -> Nauka -> Jak się utrzymać finansowo na studiach?
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Praca dla płytkarza (Stockholm Uppsala)
Hydraulik /Rörmockare (Jordbro )
Praca sprzątanie (Tyresö )
Prace ogrodnicze - okolice Sztokholmu (Akersberga)
Praca w firmie sprzątającej (Södertälje )
Sprzątanie (Sztokholm )
Praca w PL ścianki działowe GK/sufity modułowe (Chełm)
Szukam pracownika do prac zewnętrznych (Värmdö )
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 14 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony