Odwiedzin 40355415
Dziś 2226
Środa 17 czerwca 2026

Forum: Nauka - Studia w Szwecji - proszę o pomoc

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorStudia w Szwecji - proszę o pomoc
skkarol

Wpisów: 55
Od: 2013-10-06
2013-12-01 21:10
Hej wszystkim.

Wiec mam pare pytan na które nie moge znalesc wogole odpowiedzi ani zadnych wytlumaczen (mimo duuzych googloowan)

1. Jaka jest najlepsza szkola do studiowania informatyki w Szwecji? Najlepiej w Sztokholmie. Chciałbym studiować w jezyku angielskim. Staram sie by zdać egzamin TOEFL (narazie się przygotowywuje) oraz maturę. Szukajac kursu "informatyki" na stronie http://sisu.it.su.se/searc h nie mogłem i dalej nie moge nic znalesc.

2. Co do matury, czy beda patrzeć na studiach tylko na 'swiadecto dojrzalosci' czy tez i na moje oceny ze szkoly?

3. Bylem juz w sztokholmie pare razy u rodziny lecz nie chce im zawracac głowy co do tego zeby mnie utrzymywali - gdzie najlepiej sie udac by znalesc cos taniego i w miare przyzwoitego?

Bardzo proszę o pomoc w odpowiedzeniu mi na pytania dodam ze jestem bardzo zaangazowany oraz uparty w dązeniu do celu

Profil uzytkownika: skkarol     
kajetan
Sztokholm

Wpisów: 17008
Od: 2000-09-01
2013-12-01 22:28
W angielskim to nie wiem, ale jak na tej stronie ktora podales wpiszesz "Datalogi", albo "Computer science" to Ci troche tych kursow wyskoczy.
  Profil uzytkownika: kajetan     
skkarol

2013-12-03 19:46
Niestety nic nie pokazuje, zadnych wyników wpisałem tak jak mówiłeś. Masz moze jeszcze jakiś pomysł?

Chciałbym sie juz zdecydować na jakiś kierunek na studia wiec potrzebuje lekkiej pomocy z góry dzieki
wandaelzbieta

Wpisów: 3758
Od: 2010-01-08
2013-12-03 20:19
http://www.in.tum.de/de/fu er-studierende-der-tum/internationales/st udium-praktikum-und-forschung-im-ausland/ abschlussarbeiten-im-ausland/master-thesi s-in-stockholm.html
moze to sie przyda
  Profil uzytkownika: wandaelzbieta     
wandaelzbieta

2013-12-03 20:29
tu masz jeszcze cos ale musisz sobie z niemieckiego przetlumaczyc http://www.mba-masterstudi en.com/Master/Schweden/Stockholm/
wandaelzbieta

2013-12-03 20:32
slepa bylam, bo i po angielsku mozesz
dorka2012

Wpisów: 1465
Od: 2012-06-01
2013-12-03 21:41
'Niestety nic nie pokazuje, zadnych wyników wpisałem tak jak mówiłeś. Masz moze jeszcze jakiś pomysł?'

wlasnie przed chwila sprobowalam i wyskoczylo mnostwo kursow, zarowno jak sie wpisze 'datalogi jak i 'computer science. moze wpisujesz w zla rubryke? nalezy wpisac w 1 po lewej i potem enter
  Profil uzytkownika: dorka2012     
skkarol

2013-12-06 20:38
Ok, a reszta pytan?

Bardzo prosze o pomoc to dla mnie bardzo wazne.

@co do strony ze studiami to szukam narazie ale chyba jednak cos tam zle klikalem i dlatego nie wyszukiwalo ale teraz jest ok i wszystkim dziekuje za pomoc
ag_b13

Wpisów: 537
Od: 2012-12-18
2013-12-06 22:36
O ile dobrze sie orientuje zanim zaczniesz studiowac musisz zrobic ewaluacje swoich dokumantow czyli musisz zglosic sie do UHR zeby sprawdzili twoje swiadectwo maturalne i ze tak powiem *przerobili* je zgodnie ze szwedzkim systemem naucznaia.
Ja niedawno wyslalam im moje dokumanty ze studiow i w przypadku wyzszego wyksztalcenia caly proces zajmuje do 6 miesiecy.
Zanim napalisz sie na studiowanie w szwecji skontaktuje sie z nimi albo poczytaj na stronie uhr.se
Zeby sie nie okazalo ze zajmie im 6 miesiecy sprawdzanie twojej matury bo wtedy bedziesz musial poczekac rok zeby zaczac studia.
  Profil uzytkownika: ag_b13     
dorka2012

2013-12-06 22:50
zeby studiowac od razu to raczej nie da rady, matura w maju, a ostatni dzwonek na wysylanie papierow to kwiecien plus czas na to 'przerobienie' dokumentow.

z tego googlowania to probowales na poloniainfo? jak sie wpisze w wyszukiwarke (na gorze strony po prawej) 'studia w szwecji' czy podobnie to pare watkow wyskoczy
http://www.poloniainfo.se/ forum/szukaj.php?szukaj=studia+po+angiels ku

czegos takiego jak tanie mieszkanie w sztokholmie to nie ma, ponadto musisz miec kase na zycie, niemalo kasy
dorka2012

2013-12-06 23:04
tu wybierasz studia i 'wysylasz podanie' (elektronicznie) plus adres gdzie wysyla sie papiery. wrzuc na tlumacza googla na angielski, tam masz wszystkie dane
https://www.antagning.se/s v/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Anma l-dig-sa-har/

z googla 'studiowac w szwecji po angielsku'
https://www.eurodesk.pl/no de/109
ag_b13

2013-12-06 23:13
Moze zamiast studiowania w szwecji zacznij studia w polsce, zrob inzynierskie to 3-4 lat.
Zeby studiowac w szwecji bedziesz potrzebowal sporo kasy na utzymanie 4-5 tys zlotych na miesiac.
Nie lepiej przeznaczyc to kase na zycie w PL i na nauke jezyka szwedzkiego na jakims prywatnym kursie. Do tego jakies szkolenia z programowania czy tworzenia stron czy czegokolwiek co cie interesuje.
Przez 3 lata zdazysz sie nauczyc jezyka, wyslesz dokumenty do ewaluacji, przyjedziesz do Szwecji, bedziesz mial rok przerwy ale jesli bedziesz znal jezyk i znal sie porzadnie na czyms informatycznym- sieci, programowanie, grafika..czy cokolwiek innego to prace znajdziesz. Po tej rocznej przerwie zaczniesz studia 2 stopnia w Szwecji i juz...
Kurcze gdybym zaczynala studia od nowa to tak wlasnie bym zrobila...przemysl to sobie
janka000

Wpisów: 25
Od: 2011-12-12
2013-12-07 16:03
ja rowniez mam pytanie dotyczace szkoly,a wlasciwie swiadectwa. Wiem tylko ze trzeba swiadectwo maturalne wyslac do UHR. Prosze niech ktos napisze mi krok po kroku, czy wysylac polskie swiadetwo, czy musze je przetlumaczyc na angielski, czy potrzebne jest cos jeszcze?
  Profil uzytkownika: janka000     
ag_b13

2013-12-07 16:26
Wszystko znajdziesz na stronie UHR.
Ja ci moge powiedziedziec dokladnie jakie sa zasady dla wyzszego wyksztalcenia bo wlasnie niedawno wysylalam. Na pewno dla maturalnego beda podobne.

Wiec wysylasz autoryzowane kopie (nie orginaly a kopie) autoryzowane znaczy ze ktos musi potwierdzic zgodnosc z orginalem i sie pod tym podpisac. Ja poszlam do arbetsformedlingen i skserowali mi i podbili od reki.

Jesli nasz ze szkoly swiadectwo w wersji angielskiej to wysylasz im kopie w wersji polskiej czyli w orginalnym jezyku i kopie w wersji angielskiej.
Jesli nie masz wersji angielskiej wydanej przez twoje liceum/technikum to musisz wersje polska przetlumaczyc na szwedzki i wyslac kopie tego tlumaczenia. Tlumaczenie musi byc zrobine przez tlumacza...niestety koszt dosc wysoki bo 3kr za slowo (tak policzyl moj tlumacz)
Dzwonilam do UHR i pytalam czy moge to przetlumaczyc w PL u tlumacza przysieglego ...powiedzieli mi ze mam to oddac do tlumacza w szwecji (oni musza miec pewnosc ze tlumacz to tlumacz a nie pani z kiosku..)

Widzialam na stronie uhr ze w przypadku liceum mozna tez zlozyc wniosek online.
Proces trwa do 6 miesiecy

http://www.uhr.se/sv/Bedom ning-av-utlandsk-utbildning/Utlandsk-gymn asieutbildning/Ansok-om-bedomning-av-utla ndsk-gymnasieutbildning/
janka000

2013-12-07 18:23
dziekuje bardzo za super odpowiedz teraz musze poszukac tlumacza// slyszalam cos ze urzad pracy tlumaczy swiadectwa i trwa to bardzo krotko. Wiecie cos moze na ten temat? pozdrwaiam wszystkich
ag_b13

2013-12-07 19:17
jesli bedziesz tlumaczyc dokumenty na wlasna reke to tlumacza mozesz znalezc na http://www.aukttranslator. se/.
Jesli chodzi o Arbetsf to slyszalam ze moga przetlumaczyc dokumenty za darmo ale na jakiej zasadzie to nie wiem bo nie korzystalam.
dorka2012

2013-12-08 00:21
Tlumaczenie musi byc zrobine przez tlumacza...niestety koszt dosc wysoki bo 3kr za slowo (tak policzyl moj tlumacz)
Dzwonilam do UHR i pytalam czy moge to przetlumaczyc w PL u tlumacza przysieglego ...powiedzieli mi ze mam to oddac do tlumacza w szwecji (oni musza miec pewnosc ze tlumacz to tlumacz a nie pani z kiosku..)

Widzialam na stronie uhr ze w przypadku liceum mozna tez zlozyc wniosek online.
Proces trwa do 6 miesiecy'

ja tlumaczylam w polsce (tlumacz przysiegly) i wysylalam do antagning.se w 2012 (jak w poprzednim moim wpisie - tam link, adres, opis) i trwala sprawa krocej niz 6 miesiecy, cos 3 miesiace, moze krocej
ag_b13

2013-12-08 01:07
po tym co napisala dorka jeszcze sobie looknelam na strone UHR i znalazlam tam

Also note - it is NOT necessary to have an evaluation statement by ENIC-NARIC in order to apply for further studies in Sweden.

Wiec juz teraz zglupialam szczerze mowiac. Jesli chcesz studiowac to moze najlepiej zadzwon do UHR i zapytaj czy masz im mature wysylac czy nie
dorka2012

2013-12-08 19:52
w 2012 najpierw wyslalam stos papierow (tlumaczenia, potwierdzenie, podania) do UHR, uprzejmie mi odpisali, ze to nie do nich, ze antagning.se sie tym zajmuje. i nie odeslali papierow, musialam wszystko od poczatku. i nie dzwonilam, tam na ich stronie atagning.se jest wszystko ladnie opisane, wiec wyslalam tam i potem poszlo gladko. a tlumaczenia zrobilam sobie jeszcze w polsce bo duuzo taniej. na angielski. to jest tlumacz przysiegly, jest pieczatka (nie jakas 'pani z kiosku') wiec oni musza to uszanowac, i nie bylo zadnych kwestii
dorka2012

2013-12-08 19:54
sprostowanie, jak sie wysyla mature to nie jest 'further studies' ale studia od poczatku
skkarol

2013-12-15 19:43
Planuje zrobić to tak:

Wyjechać po maturach w czerwcu 2014 roku, wczesniej "ogarnąć jakąś prace w której mogł bym pracować na czarno by oplacic pokój i zywność" potem wyrobic personnummer oraz znalesc prace na biało np w resteuracji jako kelner badz inna praca (podobna) pózniej zdać egzamin TOEFL bo chyba w tym roku sie nie wyrobie aczkolwiek możliwe ze mi sie uda i potem pójść na studia. Generalnie już później będę studiował i pracował w tym samym czasie. Mam na myśli studiowanie part-time czyli zaocznie.

Mam pare pytań na które nie moge znalesc odpowiedzi:

1) Czym sie różni kurs od programu? Jak mozna zobaczyc na stronie "http://sisu.it.su.se/searc h" jest do wyboru kurs i program

2) Jakie ma znaczenie tez half-time i part-time? Piszac wyżej ze chce studiowac part-time przyjalem do swojej wiadomosci (nie wiem czy dobrze) ze part-time znaczy poprostu zaocznie a half-time to nie wiem... Byc moze to znaczy cos podobnego? Mógłby to ktos mi wyjaśnić?

3) Pozatym co znaczy 'datalogi' nie rozumie wogole tej tezy ktora mam wprowadzic do tej wyszukiwarki. Oczywiscie wyniki wyskakuja ale wogole nie moge tego ogarnac.

4) Dobre studia informatyczne w sztokholmie, zna ktos?

5) Na koniec przepraszam wszystkich którzy mi dali linki i probowali pomoc a ja dalej pytam o to samo najwidoczniej poprostu nie umie nic szukac bo siedze i siedze i za przeproszeniem g**** z tego

Jeszcze raz dziekuje i piszcie co sadzicie o moim planie o ktorym napisałem na górze
skkarol

2013-12-15 19:45
PS. UHR to nazwa uczelni tak? Czyli ogolem rzecz biorac to jezeli chce studiowac np na SU (Stockholm's Universitet) to znajde tam wszystko co jest potrzebne by sie tam dostać.. Tak samo jest z UHR?
darsim
Stolica

Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2013-12-15 20:10
Planuje zrobić to tak:

Wyjechać po maturach w czerwcu 2014 roku, wczesniej "ogarnąć jakąś prace w której mogł bym pracować na czarno by oplacic pokój i zywność" potem wyrobic personnummer oraz znalesc prace na biało np w resteuracji jako kelner badz inna praca (podobna)"

ty sobie snisz

jak sie obudzisz to bedzie niewesolo
  Profil uzytkownika: darsim     
skkarol

2013-12-15 22:41
Czemu śnie? Przeciez to mozliwe jest. Mam osobe ktora ogarnie mi pokoj i prace tymczasowa w Szwecji a reszte juz sproboje sam pociagnąć.
skkarol

2013-12-16 13:36
W takim razie daj swoje rozwiazanie bede wdzieczny
darsim
Stolica

2013-12-16 13:56
Mam osobe ktora ogarnie mi pokoj i prace tymczasowa w Szwecji"

jezeli faktycznie masz taka osobe to moze byc latwiej

bo inaczej to byloby trudno
czcigodny Jorge

Wpisów: 510
Od: 2008-02-05
2013-12-16 14:39
a jezeli mozna piekny Darsimie not o trzeba brac maly polak na wychowanie,
podobno wyprowadziles sie z tej kawalerki i masz dwa pokoje, wiec why not?
  Profil uzytkownika: czcigodny Jorge     
skkarol

2013-12-17 22:29
Tak, niestety mlody polak niechce mieszkac w Polsce, przykro mi ze to mowie aczkolwiek brzydzi mnie ten kraj, nie mam zamiaru tu juz wiecej być po tym jak skoncze szkole, nie lubie Polski mimo ze jestem Polakiem i sie tu wychowalem. Ludzie sa sami w sobie zaklamani, polityka panstwa jest tez swietna wiec jezeli ktos chce blizej wiedziec dlaczego mam takie zdanie (nie bez przyczyny) o Polsce prosze o komentarz nizej a napewno podyskutujemy.
darsim
Stolica

2013-12-18 08:32
Ludzie sa sami w sobie zaklamani, polityka panstwa jest tez swietna wiec "

a myslusz ze w Szwecji jest inaczej

Szwecja jest krajem podzielonym
jest wiele problemow ktore sie gotuja pod pokrywka
wrze
moze wybuchnac
moge dlugo pisac
ale i tak nic nie zrozumiesz
kryzys spoleczny i polityczny jest faktem
ekonomiczny grozi
darsim
Stolica

2013-12-18 09:51
o problemach w Szwecji
braku przyszlisci dla mlodziezy
utwor ktory Szwedzkie radio nie moze puszczac bez komentarza

http://m.youtube.com/watch ?v=yQ5W3xFahYM&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3 DyQ5W3xFahYM

skkarol

2013-12-18 14:47
Mieszkasz w Szwecji? Myślę ze tak i moim zdaniem ludzie ktorzy mieszkaja poza ojczyzna sa w pewnej tesknocie do niej, idealizuja Polskę mowiąc ze "i tak nie mamy najgorzej" bojac sie powiedziec tego ze jest zle bo własnie ten kraj jest wyidealizowany w naszych myślach. Ja niechce poruszac kwesti czy Szwecja wybuchnie pod wplywem spoleczenstwa za 20-50 lat czy tez nie, tam jest lepiej i to wiem.

Zrobie wszystko by dostac sie tam na studia i zaczac tam zyc jak kazdy czlowiek - myśl o tym co chcesz

Z pełnymi wyrazami szacunku
darsim
Stolica

2013-12-18 15:23
Mieszkasz w Szwecji? Myślę ze tak"

no a gdzie niby mam mieszkac

ja nie porownuje Polski i Szwecji bo niewiele wiem o Polsce
nie podejmuje dyskusji gdzie jest gorzej
w Szwecji sa problemy duze
zaklamanie bije rekordy swiata

demonstracje przeciw rasizmowi i mazistom sa na porzadku dziennym
wlacznje z pobiciami w tym z nozem

jezeli to wybuchnie to nie za 50 lat työko za kilka
mlodzuez szwedzka nue widzi przyszlosci dla siebie
emigruje do Norwegi
ilosc na rentach chorobowych przed 30 rosnie lawinowo
emeryci maja pracowac dluzej do 75 lat
mozna by pisac dlugo i dyskutowac

skkarol

2013-12-18 15:54
"w Szwecji sa problemy duze
zaklamanie bije rekordy swiata"

"demonstracje przeciw rasizmowi i mazistom sa na porzadku dziennym"
"wlacznje z pobiciami w tym z nozem"

Co do pierwszego cytatu powiem tak: zaklamanie jest wszedzie i nie ma co o tym dyskutowac, ma to wplyw na wszystko zarowno jak i na polityke państwa.

Co do drugiego cytatu o demonstracjach: dzieje sie to takze w Angli, U.S.A i innych krajach podobnych do Szwecji pod względem roznosci nacji oraz kultur. W Polsce czegos takiego nie ma, bo nie ma tutaj duzo obcokrajowców prócz ukrainców i ruskich którzy robia przekręty.

Co do pobic, dzieje sie tez tak nawet w Krakowie, slyszales o takim czyms jak bijatyki z maczetami kibicow? Chociaż i to jest przyklad ze odcieli jakiemus czlowiekowi reke na przystanku i zmarl.

To co mowisz dzieje sie wszędzie a Szwecja i tak pod tymi wszystkimi statystykami nie wypada najgorzej, wypada wrecz dobrze. Nie mam zamiaru cie w zaden sposob pouczać ani przekonywac bo wiem ze wiesz wiecej odemnie co do tego kraju poniewaz tam mieszkasz ale nie idealizuj Polski jako kraju ktory ma w sobie nie wiadomo co prócz histori.
Viggo

Wpisów: 2575
Od: 2012-09-16
2013-12-18 17:14
Obaj macie czesciowo racje lecz rowniez obaj czesciowo sie mylicie.
Ty Karol mylisz sie piszac: 'nie idealizuj Polski', bo Darsim jej nie idealizuje, napisal juz, ze niewiele o niej wie. On nigdzie nie pisze, ze w Polsce czy tez gdzie indziej jest lepiej, tylko ze w Szwecji jest niedobrze.

I tu wlasnie Darsim popelnia blad piszac o Szwecji, ze jest tu az tak zle. To nieprawda. Sytuacja zmienila sie na calym swiecie, ze szczegolnym naciskiem na Europe. Jednakze zmiany, ktore powoduja to negatywne postrzeganie Szwecji przez Darsima byly na tyle nikle w porownaniu ze zmianami np. ekonomicznymi w Polsce, ze Szwecja nadal postrzegana jest (moim zdaniem slusznie) jako kraj, do ktorego warto emigrowac.
  Profil uzytkownika: Viggo     
Viggo

Wpisów: 2575
Od: 2012-09-16
2013-12-18 17:18
Trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie plotu, trzeba tylko uwazac, zeby sie na farbowana nie naciac:

http://www.wiocha.pl/62793 1,Prawdziwa-wiocha
  Profil uzytkownika: Viggo     
dorka2012

2013-12-18 22:39
skkarol, przylacze sie w opinii do Darsima, Twoje plany to bajki. ladnie tak snic jak sie jest w bezpiecznej sytuacji (w domu u rodzicow po smacznym obiedzie lezec sobie na kanapie i snic), ale to marzenia.

rozumiem Ciebie, jeste mlody to wydaje Ci sie, ze wszystko dasz rade zrobic, ze mozesz gory przenosic. nawet nie chce mi sie krok po kroku wyjasniac, to same zludzenia.
thiago
Jönköping

Wpisów: 60
Od: 2012-03-27
2013-12-19 10:07
Oj chyba troszeczke przesadzacie bo jak sie chce to sie da rade. Ja juz drugi rok studiuje i jestem bardzo zadowolony. Prawda, z praca jest ekstremalnie ciezko i bardzo rzadko mi sie trafi kilka godzin, gdzies tam. Glownym problemem jest brak jezyka szwedzkiego [dzieki SFI juz nad tym pracuje]. Wiec dzieki oszczednoscia i malemu wsparciu rodzicow jakos sobie radze. Musze jednak nadmienic o bardzo skromnym zyciu, bez klubow, barow, kin itp. Wszelkie promocje [zwlaszcza na mieso] dokladnie sledze i skrupulatnie przeliczam ile mam do wydania. Wiedzialem ze Sztokholm jest bardzo drogi wiec wybralem mniejsza miejscowosc. Szwecja nie jest idealna i jak wszedzie indziej trzeba o wszystko walczyc. Ja mialem problem z wydaniem numeru personalnego i ubezpieczenia. Po kilku odwolaniach i ostatatecznie sprawach w sadzie administracyjnym dopiolem swego i mam co chcialem.

Moja rada dla przyszlych przyjezdzajacych studentow. W szwecji wszystko zajmuje duzo czasu wiec trzeba wszystko wczesnie zaplanowac. Dokladnie sie obeznac z wyzej wymienionym stronami i postepowac jak tam jest napisane. Miec pewnosc ze ma sie finanse na przezycie na przynajmniej 1 rok i w tym czasie szukac pracy [powodzenia]. I najwazniejsze! Wiedziec czego dokladnie sie chce, dazyc do celu i nie polagac na innych! Zawsze mozna pytac ale nie majac odpowiedzi i tak trzeba podejmowac wlasne decyzje i dalej dzialac!

Dorka odezwija sie jakos do mnie.....
  Profil uzytkownika: thiago     
darsim
Stolica

2013-12-19 11:16
I najwazniejsze! Wiedziec czego dokladnie sie chce, dazyc do celu i nie polagac na innych! "

wypada podkreslic
bo to faktycznie najwaznjejsze
skkarol

2013-12-19 12:37
To tak jakbyście wszyscy sugerowali ze nie mam po co tam jechac i tak mi sie nie uda, oprocz thiago ktory mi dal szanse w swojej "nadziei"

Jezeli ktos sie pali pomoca to proszę napisać swoje własny plan co by zrobił gdyby był na moim miejscu. Z tym ze chce ta opcję ze wszystko załatwiam w Szwecji a przemyślenia w Polsce.
ag_b13

2013-12-19 15:46
No ja ci juz napisalam raz co bym zrobila gdybym byla na twoim miejscu ale chyba nie przeczytales. Ja dopiero od niedawna mieszkam w szwecji, mam skonczone dobre studia wydawaloby sie ze bedzie spoko a tu sie okazuje zonk bo jezyka nie znam. Sledze oferty pracy i widze ze jest naprawde duzo ofert dla programistow, dla webdesignerow, grafikow....to wszystko wiaze sie z tym co chcesz studiowac. Dlatego ci napisalam zebys ten rok przeczekal w PL, potlumaczyl te swiadectwa, powysylal gdzie trzeba i zamiast placic 4 tys koron za pokoj w czyims mieszkaniu przeznaczyl te 2 tysiace zlotych na kurs szwedzkiego w polsce i na jakies informatyczne szkolenia...nawet jesli nie chcesz studiowac w PL. Albo jakies CCNA zrob albo certyfikaty microsoftu.

Inna sprawa jesli masz tu wsparcie ze strony kogos znajomego..jesli ktos zalatwi ci pierwsza prace i mieszkanie to mysle ze dasz rade...ale jesli nie masz pracy i chcesz tak jechac w ciemno to naprawde moze byc ciezko.
skkarol

2013-12-19 16:34
"No ja ci juz napisalam raz co bym zrobila gdybym byla na twoim miejscu ale chyba nie przeczytales. Ja dopiero od niedawna mieszkam w szwecji, mam skonczone dobre studia wydawaloby sie ze bedzie spoko a tu sie okazuje zonk bo jezyka nie znam. Sledze oferty pracy i widze ze jest naprawde duzo ofert dla programistow, dla webdesignerow, grafikow....to wszystko wiaze sie z tym co chcesz studiowac. Dlatego ci napisalam zebys ten rok przeczekal w PL, potlumaczyl te swiadectwa, powysylal gdzie trzeba i zamiast placic 4 tys koron za pokoj w czyims mieszkaniu przeznaczyl te 2 tysiace zlotych na kurs szwedzkiego w polsce i na jakies informatyczne szkolenia...nawet jesli nie chcesz studiowac w PL. Albo jakies CCNA zrob albo certyfikaty microsoftu.

Inna sprawa jesli masz tu wsparcie ze strony kogos znajomego..jesli ktos zalatwi ci pierwsza prace i mieszkanie to mysle ze dasz rade...ale jesli nie masz pracy i chcesz tak jechac w ciemno to naprawde moze byc ciezko."

Masz racje i przeczytałem to co napisalas. W sumie tak: swiadectwa moge przetlumaczyc w pare dni bo mam tutaj tlumacza przysieglego na jezyk szwedzki w swoim miescie, z tym ze wysylanie papierow chwile mi zajmie.

Co do nauki Szwedzkiego slyszalem ze jest jakas szkola nie wiem czy to sie nazywalo Komvux, czy SFI ale podobno tam mozna uczeszczac na kursy jezyka szwedzkiego za darmo.
Planuje zrobic certyfikat egzaminu TOEFL uczeszczam na lekcje angielskiego do promaru (indywidualnie).
Mam zamiar zdac mature ale jaki % bedzie tej matury nie jest wazny bo wyczytalem ze trzeba tylko "swiadectwo dojrzalosci", pracuje tez nad swoimi ocenami.
Mam znajomych i rodzine w Szwecji w Sztokholmie, pracowałem juz w Handen i innych miejscowosciach, takze w centrum w Sztokholmie jak i na sergles torg roznoszac ulotki haha :P

A tak co do tych certyfikatow - skladajac papiery na uczelnie w Szwecji oni patrza tez na dodatkowe certyfikaty z dziedziny informatyki? Nawet te slabe?

Dziekuje ci bardzo za slowa otuchy...
polopiryna1987

Wpisów: 5239
Od: 2013-02-21
2013-12-19 18:31
'' slyszalem ze jest jakas szkola nie wiem czy to sie nazywalo Komvux, czy SFI ale podobno tam mozna uczeszczac na kursy jezyka szwedzkiego za darmo.''- TAK, jest, ale dla osób które maja PN, inaczej nie ma szans, SFI. A numer mozna otrzymac po spełnieniu jednego z trzech warunków.
  Profil uzytkownika: polopiryna1987     
AnnaN

Wpisów: 2539
Od: 2002-02-06
2013-12-20 09:40
skkarol pisze

"mlody polak niechce mieszkac w Polsce, przykro mi ze to mowie aczkolwiek brzydzi mnie ten kraj"

Jestes w wieku (nascie lat) kiedy czlowiek jest najszczesliwszy niezaleznie od ekonomi kraju i wlasnego portfela, mieszkasz w kraju w ktorym zarobki i standard zycia sa srednie na swiecie wiec Twoje obrzydzenie swiadczy o wlasnych problemach i prawdopodobnie w zyciu bedziesz zawsze mial pod gorke.

PS. Jestem co roku w Polsce i widze ogromnie duzo mlodziezy i doroslych szczesliwych w kraju ktorym Ty sie brzydzisz. Chyba problem nie lezy tam gdzie myslisz.
DS.

Profil uzytkownika: AnnaN     
darsim
Stolica

2013-12-20 09:50
Jestes w wieku (nascie lat) kiedy czlowiek jest najszczesliwszy niezaleznie od ekonomi kraju "

taaak

cytat

Den psykiska ohälsan bland unga mellan 16-25 år ökar främst bland unga flickor. Det har fått Stockholms Stadsmission att göra en egen rapport om det ökande problemet.

http://www.varldenidag.se/ nyhet/2013/09/17/Unga-mar-allt-samre-psyk iskt/
AnnaN

Wpisów: 2539
Od: 2002-02-06
2013-12-20 09:56
Niestety, ta mlodziez nie ma sie sie dobrze ale to i tak najlepszy czas.
  Profil uzytkownika: AnnaN     
dorka2012

2013-12-20 17:09
Hej Thiago, odzywam sie, halo halo!

Tez uwazam studia za fantastyczny pomysl, ale praktyki, praca - to juz inna bajka. to juz harowa, a o prace nielatwo. co ciekawe prace w tym 'dobrym miejscu' (bezpiecznie, szansa rozwoju) dostaja najlepsi a placa wcale nie jest jakas specjalna (jak na Szwecje). te kwestie musze jeszcze przemyslec, jak to jest, co ich trzyma. same studia to duzy wysilek ale satysfakcja, przyjemnosc tez.

imponuje, ze tak walczysz o swoja sprawe. gratuluje, ze trafiles ze studiami. napewno Ci sie uda dalej, skoro te poltora roku przezyles z sukcesem.
ag_b13

2013-12-21 11:38
***** A tak co do tych certyfikatow - skladajac papiery na uczelnie w Szwecji oni patrza tez na dodatkowe certyfikaty z dziedziny informatyki? Nawet te slabe?*****

Wspomnialam o tych certyfikatach z innego powodu. Wg mnie powinienes poczekac rok, w tym czasie pouczyc sie jezyka i zrobic jakis certyfikat. Wtedy bedzie ci latwiej znalezc prace w czasie studiow w swojej branzy a nie przy ulotkach. Co w ogole cie z tej informatyki i interesuje? software, hardware, moze jakies programowanie, sieci?
Alex.sophie
Warszawa

Wpisów: 1
Od: 2013-12-25
2013-12-25 21:46
Cześć, ja mam pytanie trochę z innej beczki, bo o innej dziedzinie nauki. Jak się zapowiada życie w Szwecji po studiach medycznych? Nie mam tu na myśli konkretnie medycyny, a Audiofonologię, chociaż lekarski jest w planach. Bardzo chcę się wyrwać z Polski, uczę się szwedzkiego już 2 rok i marzy mi się życie tam odkąd pierwszy raz tam pojechałam.

Audiofonologię chcę skończyć na WUMie i potem szukać pracy w Szwecji, niekoniecznie w Sztokholmie. Słyszałam, że dla przyszłych lekarzy najlepiej zapowiadającym się miastem jest Goteborg, ale nie pogardzę innym, może ktoś coś podpowie. Generalnie chodzi o to, że nie wiem czy z takim wykształceniem (w założeniu, że w ogóle najdę pracę) da radę się utrzymać?

Aha, i jeszcze. Wiecie coś o tym, jaki wpływ na znalezienie pracy lub podjęcie studiów mają certyfikaty językowe ze szwedzkiego?

Będę bardzo wdzięczna za obiektywne odpowiedzi
  Profil uzytkownika: Alex.sophie     
dorka2012

2013-12-26 01:40
Audiofonologię chcę skończyć na WUMie i potem szukać pracy w Szwecji, niekoniecznie w Sztokholmie. Słyszałam, że dla przyszłych lekarzy najlepiej zapowiadającym się miastem jest Goteborg,'

dla lekarzy mnostwo pracy
dla audiologa (to chyba odpowiednik - audiofonologia) - 0 zgloszen w arbetsförmedligen (tutejszy posredniak)
certyfikaty z pl nie maja znaczenia, musisz znac szwedzki. ale po studiach medycznych dostaniesz tu pomoc z kursami jezykowymi.
dorka2012

2013-12-26 01:43
co do utrzymania sie, jak znajdziesz legalna prace to sie utrzymasz. ale jak chcesz robic kase po medycynie to lepsze sa inne kraje. no i w posce mozna sie niezle urzadzic. ale po medycynie plus specjalizacja.
darsim
Stolica

2013-12-26 09:54
dla lekarzy mnostwo pracy"

w Szwecji lekarzy nie brakuje
tylko ze lekarze nie maja czasu dla psacjenta bo zajmuja sie biurokracja

brakuje dobrych lekarzy
bo ci zarabiaje lepiej gdzie indziej
janka000

2014-01-07 17:52
Pytanie do ag_b13 gdzie znalazlas numer do tlumacza polsko-szwedzkiego? Mieszkam kolo jönköping i niestety nie znalazlam informacji gdzie najblizej mozna znalesc tlumacza. Dodam ze probowalam pytac w urzedzie pracy, ale tam powiedzieli mi ze nie przetlumacza mojego swidectwa bo nie jestem zarejestrowana
Forum -> Nauka -> Studia w Szwecji - proszę o pomoc
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Cieśle szalunkowi poszukiwani (Lulea)
Przyjmę mężczyznę do pracy w firmie sprzątającej (Stockholm )
Przyjmę pracownika od zaraz (Stockholm)
Firma budowlana poszukuje pracowników (Stockholm/ Albyberg)
Dołącz do Cleanflat – praca extra (Sztokholm i okolice)
Cleanflat-firma sprzatajaca (Sztokholm i okolice)
Dam pracę - z doświadczeniem (Stockholm)
Mechanika/spawacza (Stockholm )
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 20 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony