Odwiedzin 40354708
Dziś 1519
Środa 17 czerwca 2026

Forum: Nauka - szkoła w Szwecji

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
Autorszkoła w Szwecji
lilka

Wpisów: 49
Od: 2013-11-15
2013-11-15 10:08
Witam
Pod koniec stycznia przeprowadzam się z synkiem do Szwecji ( ma 6 lat) narazie chodzi on do zerówki w Polsce. W związku z tym mam kikla pytań:
- od kiedy w Szwecji zaczyna się drugi semestr?
- czy są też Polskie szkoły?
- jakie trzeba mieć dokumenty aby zapisac dziecko do szkoły?
- czy mozna załatwić te formalności ( zapisanie do szkoły itp) telefonicznie lub e-mailowo?
- w jakich godzinach są zajęcia dla klas zerowych?
  Profil uzytkownika: lilka     
stas

Wpisów: 458
Od: 2006-01-05
2013-11-15 10:50
Okresl gdzie konkretnie planujecie mieszkac: miasto, gmina ect.
  Profil uzytkownika: stas     
sankas

Wpisów: 551
Od: 2009-08-05
2013-11-15 12:30
Drugi semestr zaczyna sie od 8 stycznia ale nie masz sie co martwić .W szwecji nie ma takiego parcia na naukę jak w Polsce .
Nie potrzebujesz martwić się że dziecko będzie miało przeciążony plecak i skrzywienie kregosłupa
Do niektórych szkół można zapisać przez internet
Polskie szkoły są oczywiście ale nie wiem czy się coś zmieniło ,są to szkoły weekendowe albo wieczorowe .
Może coś sie zmieniło ,generalnie jak mieszkasz w szwecji to dziecko podlega obowiązkowi szkolnemu szwedzkiemu
  Profil uzytkownika: sankas     
sankas

Wpisów: 551
Od: 2009-08-05
2013-11-15 12:34
Zajecia dla zerówek czy förskoleklass są od ok 8,00 do 13
Do zapisania potrzebny jest numer personalny szwedzki dziecka ale i bez tego przyjmą bo czas na dostanie go jest chyba długi
  Profil uzytkownika: sankas     
Vendela

Wpisów: 747
Od: 2012-11-19
2013-11-15 13:59
lilka

A znalazlas juz szkole dla twojego dziecka? W Szwecji sa szkoly na bardzo róznych poziomach. W najgorszym wypadku dziecko wyladuje w szkole w której sie szybciej nauczy arabskiego niz szwedzkiego.

I jak poprzedniczka napisala nie bedzie mial za duzo nauki jezeli wyladuje w szkole o niskim poziomie. Dlatego radze zebys juz teraz szukala szkoly i sprawdzila jakie maja wyniki, ile maja nauczycieli itd.

Jezeli wyslesz dziecko do szkoly która ma bardzo niski poziom, samych cudzoziemców, nauczycieli którzy nie umia mówic poprawnie po szwedzku, moze to miec kolosalne konsekwencja dla dziecka. Srodowisko ktore nie zaczeca do nauki, niski poziom nauczania, zadnych wymagan koncza sie tym ze nie dostanie sie do dobrego gymnasium (szwedzkiej szkoly sredniej).

Wiec warto poswiecic troche czasu zeby znalesc lepsza szkole
  Profil uzytkownika: Vendela     
justices

Wpisów: 77
Od: 2013-10-22
2013-11-17 09:54
SANKASS na pewno bez PN? Zdaję się, że bez tego niewiele zdziałasz z czymkolwiek w SE. Ale mogę się mylić..
  Profil uzytkownika: justices     
renata12

Wpisów: 495
Od: 2010-02-06
2013-11-17 21:24
chyba jednak z PN będzie lepiej.
No i z pozwoleniem na pobyt.
Miałam sytuację w ośrodku zdrowia to znaczy pytanie czy posiadam pozwolenie na pobyt,
Byłam z dzieckiem na pierwszych podstawowych badaniach które wymaga szwedzki system czy szkoła.
Mój tłumacz na szczęście powiedział że mam ten pobyt i pielęgniarka uwierzyła a w innej sytuacji pewnie bym płaciła za te wizytę jak turysta.I nie byłoby to 200 koron .
Tak że trzeba wiedzieć czasami co i jak.
Nie znam dokładnie tych przepisów ale lepiej mieć PN i pozwolenie na pobyt.
Szkoła przyjmie dziecko z tym nie ma problemu.
Ale na pewno spytają o PN i pobyt.
  Profil uzytkownika: renata12     
Ronj@

Wpisów: 7647
Od: 2006-08-16
2013-11-17 22:09
Dziecko bez PN i pozwolen moze chodzic do szkoly!

Nie macic i gdybac a poczytac i dawac rady.

http://www.regeringen.se/c ontent/1/c6/20/25/04/15ed51b0.pdf
  Profil uzytkownika: Ronj@     
renata12

2013-11-17 23:03
Tak tylko co z resztą poza szkołą.
Podejrzewam że nawet bez PN jest problem z darmowym biletem na autobus do szkoły.
Opłaty za leczenie i dentystę??
No i ograniczenia pewnie będą.
Twoje dziecko nie ma PN więc musisz zapłacić.
Nic nie dostaniesz gratis.
Myślę tylko o darmowych wycieczkach i imprezach w szkole.
Serii szczepień i tym podobnych badań u lekarza.

Czekanie na odpowiedź z migracyjnego to minimum 3 miesiące.
Jak się ma wszystkie świstki i papierki pozytywne/(sambo albo ślub ze szwedzkim obywatelem albo mój mąż już ma pozwolenie na pobyt i prace która pozwala utrzymać całą rodzinę)/ na otrzymanie pozwolenia na pobyt.
Ale można czekać i rok.

stas

2013-11-18 09:58
problem z darmowym biletem na autobus do szkoły

Darmowy bilet? A to cos nowego

sit-mazur@wp.pl
Nykoping

Wpisów: 1
Od: 2013-11-18
2013-11-18 13:01
Witam
nie długo się sprowadzam z rodziną do Nykoping.

Czy poleci ktoś szkolę dla córki.
podobno różnie z tymi szkołami, jedne lepsze jedne gorsze...

Może ktoś też podpowie jak jest z dodatkowymi zajęciami w Szwecji?
Córka gra na skrzypcach. Czy jest możliwość nauki w szkole? Czy raczej są to zajęcia płatne, czy prywatne?
  Profil uzytkownika: sit-mazur@wp.pl     
renata12

2013-11-18 16:31
Tak dojazdy są darmowe ale z tego co mi wiadomo to dla ludzi którzy mają wszystkie dokumenty uregulowane.PN i pozwolenie na pobyt.Moi znajomi wozili syna do szkoły dopóki nie dostali wszystkich pozwoleń.
Zwróćcie uwagę na taksówki szkolne. I spytajcie kto za nie płaci i dlaczego. Bo na pewno nie rodzice.Tylko komuna albo socjal.
renata12

2013-11-18 17:03
do stas
czy ty masz dzieci ?
albo szkoła jest bardzo blisko.
a po drugie piszemy i jakoś nie widać efektu naszego pisania.
to znaczy zainteresowania.
dankom

Wpisów: 4278
Od: 2003-01-28
2013-11-18 17:16
Male dzieci jezdza do szkoly autobusami szkolnymi, ktore sa za darmo. Jesli mieszka sie poza trasa autobusu - przyjezdza taxi. Takjest na wsi, w kazdym razie. To obowiazuje jesli dziecko chodzi do szkolyw swoim rejonie. Jesli wybiera sie inna szkole, to dojazd organizuja rodzice. Tak jest u nas...
  Profil uzytkownika: dankom     
renata12

2013-11-18 17:43
Bilet jest za darmo na dalsze dojazdy też(20km za miasto).Moja córka ma taki bilet i jest ograniczony do dwóch przejazdów dziennie do i ze szkoły.
To zależy też pewnie od komuny.
Jak bogata to daje a jak biedna to męcz się sam rodzicu.
Albo robią rodziców w bambuko pomimo tego że darmowy dojazd się należy.
dankom

2013-11-18 17:47
Renata - A ile Twoja pociecha ma lat?
Ronj@

2013-11-19 10:36
Po pierwsze.
Nic nie jest za darmo!
Nawet jezeli rodzic nic nie placi, to placi gmina z pieniedzy podatnikow.
Nie zawsze starczaja te pieniadze na wszystko i wtedy rodzic musi doplacac, albo pogodzic sie z tym, ze gmina zapewni najtansza alternatywe.
Ma rodzic wieksze wymagania? bedzie je musial finansowac sam.

Bilet na przejazdy komunikacja miejska nie jest aktualny dla 6-7 latka. Zaden normalnie myslacy rodzic nie bedzie wysylal tak malego dziecka na wycieczki autobusowe, zeby dostac sie do szkoly. Dla malych dzieci, ktore musza dojezdzac do szkoly sa, jak dankom pisze, autobusy szkolne, finansowane przez gmine och ew. dofinansowywane przez rodzicow.

Z tym poleganiem na socjalu bylabym ostrozna.
Socjal nie finansuje dojazdow do szkoly. A zbytnie poleganie na socjalu moze sie okazac bardzo zgubne.

Nowoprzyjezdni nie maja zbyt wielkiego wyboru co do szkoly, bo przede wszystkim trzeba pomyslec jak gmina organizuje nauke jezyka dla dziecka, ktore nie zna szwedzkiego. Kazda gmina/szkola ma swoj sposob.
Bez sensu jest wysylac dziecko do szkoly na drugi koniec miasta, kiedy dzieciak potrzebuje kontynuacji kontaktow z rowniesnikami i mozliwe, ze beda to dzieci innych obcokrajowcow, ale dzieci ktore zna ze szkoly.
Zaznaczam, ze pisze o 6-7 latkach.
Mozliwe, ze rodzina sprowadzi sie do dzielnicy, gdzie wiekszosc, tak jak i oni, sa cudzoziemcami.
W Szwecji nie robi sie roznicy "bo moje dziecko jest z Polski" a inne....z Kongo.

Zajecia pozalekcyjne, np. szkola muzyczna (gminna) jest najczesciej platna, symboliczna sume w porownaniu ile kosztuja takie zajecia, ale jest. Bardzo czesto, gdy gmina musi oszczedzac w pierwszym rzedzie pod noz idzie kultura, ale mozna zapewnic dziecku prywatna nauke gry na jakims instrumencie.

Wendela, twoje komentarze dotycza najczesciej juz wyetablowanych w Szwecji rodzin i nie oszukujmy sie...nowi emigranci zaczynaja od zera...pod kazdymn wzgledem.

W linku ponizej mozna poczytac o szkole dla nowoprzybylych i zaglebic sie w detale w zakladce "uppdraget"

http://www.skolverket.se/s kolutveckling/larande/nyanlandas-larande
renata12

2013-11-19 21:26
Dobra co do malucha to nie jestem w temacie.
Moje dziecko startowało tu od 4 klasy.
Ale spytałam o bilet i dostałam odpowiedz że tylko dla młodszych dzieci.Bo niestety moja pociecha powtarzała czwartą klasę przymusowo. Szwedzkie panie tak doradziły.
No i dzieciak ma rok do tyłu.
Trochę się pomęczyłam i woziłam do szkoły jakiś czas.
Potem hulajnoga i rower mnie zastąpiły.
Teraz 15 latka radzi sobie sama z dojazdami

Ominęło mnie niańczenie ,,rano odprowadzić i zabrać po lekcjach,,Zresztą szkoła była blisko.
Albo odprowadzić do taksówki i czekać aż przywiozą z powrotem.

Vendela

2013-11-20 19:22
Ronj@
Sa cudzieziemcy którzy tu przyjezdzaja i pierwsze to co robia to rozgladaja sie za dobra szkola bo wiedza ze szkoly w Szwecji sa bardzo rózne.

Jak wiesz dzieci moje chodza do prywatnej szkoly w centum Sztokholmu gdzie obecnie stoi 10.000 dzieci w kolejce (dokladnie tyle wedlug Svenska Dagbladet).

Poniewaz angazuje sie duzo w szkole, organizowalam wycieczke dla trzeh klas 9:tych. Musialam w czasie lata wiedziec dokladnie ile dzieci jedzie wiec mejluje do rektora czy szkola bedzie przyjmowac nowych uczniów, bo wiem z innych zródl ze 5 uczniów odchodzi w 9:tej klasie do innych szkól. Dostaje odpowiec ze nie, bo nikt nie chce zmieniac szkoly w 9:klasie.

Jakie moje zdziwienie gdy córka opowiada mi pare dni po rozpoczeciu roku szkolnego ze przyszla do ich klasy rosjanka, która dopiero mieszka w Szwecji niecaly rok. I okazalo sie ze dziewczynka jest niesamowicie uzdolniona i nie tylko nauczyla sie szybko szwedzkiego ale doskonale radzi sobie po angielsku. Na lekcji matematyki robi zadania z drugiej klasy gymnasium (szwedzkiego gymnasium).

Wedlug katalogu szkolnego dziewczynka mieszka w Skärholmen. Nie mialam jeszcze mozliwosci spotkac jej rodziców ale bylam pelna podziwu ze zapisali ja od razu do takiej szkoly i poniewaz zaden szwedzki uczen nie chcial wykorzystac wolnego miejsca oni to zrobili. Gdyby taka zdolna dziewczynka wyladowala w najblizszej szkole to znaczy szkole komunalnej w Skärholmen to nie wiem czy miala by takie mozliwosci rozwoju.

Wiec nie nalezy zadawalac sie byle czym, bo na poczatku wystarczy, tylko od razu szukac dobrej szkoly i nawet poswiecic sie przez pare lat i wodzic dziecko do szkoly.
wandaelzbieta

Wpisów: 3758
Od: 2010-01-08
2013-11-20 20:13
A wiesz Vendela, ze ta rosyjska dziewczynka, moze miec pania odprowadzajaca ja do tej prywatnej szkoly z pensja 25.000 koron netto ?
  Profil uzytkownika: wandaelzbieta     
Vendela

2013-11-20 21:16
Chyba nie bo je rodzice mieszkaja w Skärholmen a dziewczynka ma 15 lat. Wiec jezeli, to jej kommun placi terminkort na tunnelbanne.
Ronj@

2013-11-20 21:26
Vendela, no jak to? do szkoly twoich dzieci trzeba je zapisac jeszcze z BB...a tu Rosjanka po roku sie dostala?

Bardzo roznimy sie, Vendela, w komentowaniu tematow.
Ja staram sie pisac ogolnie, zeby czy autor, czy inni zainteresowani, mogli dopasowac informacje do swojej sytuacji. Czesto staram sie przyblizyc powody takich czy innych sytuacji. Sledze to forum dosyc dokladnie i pozwalam sobie czesto na odnosniki do wczesniejszych tematow czy opisywanych historii i ich konsekwencji.
Moje doswiadczenie poza forum, a nie jest zawsze z najweselszych dziedzin zycia, co oczywiscie nie zgadza sie z planem "podoba mi sie w Szwecji i chce sie przeprowadzic...na stale....juz od jutra" robi, ze dziele sie moja wiedza...a noz komus sie przyda...jako przestroga?...a moze zacheta?

Ty i ja Wendela nie piszemy o tym samym...

darsim
Stolica

Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2013-11-21 06:11
A wiesz Vendela, ze ta rosyjska dziewczynka, moze miec pania odprowadzajaca ja do tej prywatnej szkoly z pensja 25.000 koron netto ?"

Jezu milosierny a skad ta wiedza sz brukowcow niemieckich?

Profil uzytkownika: darsim     
darsim
Stolica

2013-11-21 06:14
chyba tylko Ronj@ pisze sensownie
reszta to chyba nacpama czym musi byc
wandaelzbieta

Wpisów: 3758
Od: 2010-01-08
2013-11-21 08:23
Darsim, zaczynasz? Myslisz , ze rosyjska dziewczynka w walonkach, gdzies z okolic Murmanska, chodzila by do prywatnej szkoly?
Napisalam to tylko i dlatego, ze Vendela ma maly kontakt z rzeczywistoscia.
Dla twojego uspokojenia, nie czytam brukowcow niemieckich, wiec nie sil sie na zlosliwosc.
  Profil uzytkownika: wandaelzbieta     
darsim
Stolica

2013-11-21 11:32
widze ze osoby ktore w szwecji nigdy nje mueszkaly i nie znaja szwezkiego
maja najwiejsza wiedze w tenacie
lenaz

Wpisów: 5
Od: 2013-11-25
2013-11-26 10:59
witam, jestem nowa na tym forum i mam małe pytanko. Jak to od podstaw wyglada w szkolach nauka dzieci obcojezycznych? Z mężem rozważamy dopiero wyjazd do Szwecji jeszcze nie wiemy gdzie dokladnie, poki co zbieramy informacje a mamy 5 letnia córke ktora musiała by pójść tam do szkoły a jedyny język jaki zna to polski i chciala bym sie dowiedziec jak wyglada nauka takiego dziecka.
  Profil uzytkownika: lenaz     
Becia04

Wpisów: 14
Od: 2013-11-26
2013-11-26 12:28
Niedlugo przyjade do Sztokholmu, a do tego czasu chcialabym rozeznac sie jakie mam mozliwosci w wyborze szkoly dla 9 letniego dziecka. Bylabym wdzieczna za wszystkie wskazowki
  Profil uzytkownika: Becia04     
prababcia

Wpisów: 1822
Od: 2012-10-21
2013-11-27 21:13
Musisz wiedziec w jakiej dzielnicy bedziesz mieszkala, a potem poszukasz dane o najblizszych szkolach.
  Profil uzytkownika: prababcia     
Vendela

2013-11-27 21:54
prababcia
I tu jest blad. Najpierw szukasz dobrej szkoly a potem, jezeli jest mozliwosc, dopasowujesz miejsce zamieszania.

Gdybym ja sie przeprowadzala do innego kraju to bym wlasnie tak planowala.
Becia04

2013-11-27 22:15
Niestety nie mam juz mozliwosci zmiany dzielnicy, (Sundbyberg)przynajmniej jak na razie.Musze wybrac z sposrod okolicznych szkol, ale nie wiem na co zwrocic szczegolna uwage przy wyborze.
AnnaN

Wpisów: 2539
Od: 2002-02-06
2013-11-27 22:48
Becia04 pisze "Niestety ... (Sundbyberg)"

Dlaczego niestety?

Stety, stety, Sundbyberg jest dobra dzielnica a wlasciwie miastem.
  Profil uzytkownika: AnnaN     
Becia04

2013-11-27 23:09
To skoro dobra dzielnica to i moze szkoly nie beda najgorsze, mam taka nadziejeTroche jestem zaniepokojona ogolnie niskim poziomem edukacji w Szwecji.
Ronj@

2013-11-28 11:07
"Troche jestem zaniepokojona ogolnie niskim poziomem edukacji w Szwecji."

Ja bym byla najbardziej zainteresowana, jak szkola zapewni dziecku nauke jezyka szwedzkiego, jak sie dzieciak zaklimatyzuje w srodowisku, ktore jest zupelnie inne niz w Polsce, jak ty bedziesz (nie znajac jezyka) mogla uczestniczyc w zyciu szkolnym dziecka.
Chociazby, zeby sie przekonac jak niski poziom edukacji jest w Szwecji...zeby geniusz nie byl stratny...
Becia04

2013-11-28 11:22
Calkowicie sie z Toba zgadzam Ja juz tak na przyszlosc sie martwie bo moj "geniusz" zdolny aczkolwiek bardzo leniwy i przy malych wymaganiach spocznie na laurach A moze w takim razie sie orientujesz jak znalezc szkole z dobrym klimatem i nauka szwedzkiego?
Viggo

Wpisów: 2575
Od: 2012-09-16
2013-11-28 11:34
Kazda szkola w Szwecji oferuje nauke jezyka szwedzkiego i to ZA DARMO! Wyklucz wiec ten wymog ze swoich zadan.
  Profil uzytkownika: Viggo     
Becia04

2013-11-28 11:43
Domyslam sieBardziej mi chodzilo o poziom tej nauki i podejscie do dziecka i zajecia dodatkowe, bo to jest pewnie rozne w poszczegolnych szkolach.
Ronj@

2013-11-28 11:47
Kazda szkola roznie rozwiazuje sprawe nowoprzybylych uczniow, nie znajacych szwedzkiego. W jednej moze byc dwojka, w innej pietnascioro. W jednej szkole moga byc specjalne klasy dla nowoprzybylych uczniow, nieznajacych jezyka, w innych moga dzieciaka wsadzic do zwyklej klasy i ucz sie!...
Moj leniwy geniusz chodzil do dobrej szkoly...i nauczyciele i my rodzice "stalismy nad nim z batem"...i wyszedl na ludzi ...nawet liczyc potrafi
Dobra szkola (jaka jest dobra?) nie da wiele, jezeli rodzice, geniusz i szkola nie beda wspolpracowac.
Becia04

2013-11-28 11:59
Bezwzglednie wspolpraca to polowa sukcesu ale jednak mialam nadzieje, ze ktos mi podsunie jakies spostrzezenia wziete z wlasnego doswiadczenia dotyczace konkretnych szkol w Sunbyberg Bede musiala wtedy zaufac swojej intuicji.Najwazniejsze zeby potem dziecko bylo zadowolone
Ronj@

2013-11-28 12:15
Ja ci nie podpowiem, bo moje dzieci dawno temu chodzily do szwedzkich szkol i w zupelnie innej dzielnicy.
Dzielnica Sundbyberg jest dobra dzielnica, ale to nie wszystko. Jest bardzo duzo kryteriow, ktore dobra szkola musi/powinna spelniac. W Szwecji nie ma od lat rejonizacji i dzieciak moze dojezdzac do szkoly w innej dzielnicy, jezeli bedziecie uwazali, ze inna szkola jest lepsza dla waszego dziecka.
Przeczytaj caly temat i poszukaj (wyszukiwarka) innych tematow o szkolach. Nie zachwycaj sie tymi "szkola moich dzieci jest najlepsza" i nie doluj "szkola...innych...jest najgorsza"
Gdzies po srodku znajdziesz wskazowki na co zwracac uwage.
Becia04

2013-11-28 12:22
Dzieki Ronj@ bede musiala w takim razie znalezc jakis zloty srodek.
Ronj@

2013-11-28 13:04
Jeszcze o "zajeciach dodatkowych"...co masz na mysli?

Nie piszesz w jakim wieku jest dziecko, ale po szkole moze uczeszczac do swietlicy (zeby nie ganial z kluczem na szyi) poza tym gmina organizuje rozne zajecia dla dzieci i mlodziezy.
Na stronie internetowej gminy (kultur fritid) jest opisane co gmina organizuje. Sa tez rozne stowarzyszenia (Föreningar) sportowe, harcerze, muzyczne. Szkola raczej nie organizuje nic takiego (chyba ze jakas profilowana)
Chodzi o to, zeby dzieciak "wyszedl poza szkole" i spotykal innych, w innym srodowisku.
Siobhan

Wpisów: 580
Od: 2010-04-11
2013-11-28 13:28
Becia, popatrz na ta szkole: http://www.vittra.se/V%C3% A5raskolor/StockholmNorr/Brotorp.aspx

W tych szkolach dzieci ida indywidualnym planem zgodnie z tym co potrafia a nad czym musza wiecej potrenowac. Szkola widzac, ze dziecko jest w czyms gorsze lub sobie nie radzi szybko wlacza program pomocy - wysyla dziecko do specjalisty, wysyla na pomoc w lekcjach itd. Przynajmniej raz w tygodniu maja zajecia na zewntarz - pracuja np. z matematyka, wos czy jezykiem w np. lesie. Takie zajecia praktyczne.
  Profil uzytkownika: Siobhan     
Wojtek-K

Od: 2013-02-15
2013-11-28 13:37
Ronj@ autorka watku pisze, ze dziecko ma 6 lat.

Pozwole sobie dodac cos od siebie. Dla mnie szkola powinna byc przede wszystkim bezpieczna. Reszta przyjdzie z czasem jesli dziecko bedzie mialo przy sobie rozsadnych rodzicow. Zadna szkola nie wychowa za nikogo dziecka.Nawet ta najlepsza, prywatna Vendeli.
Wychowywalem sie w Szczecinie (Slaska/ Mazurska - Ronj@ zna te klimaty). Chodzilem do rejonowych szkol. W liceum (poszedlem z kolega dla jaj bo nikt niechcial tam chodzic a bylo to lepsze niz wojsko), w klasie maturalnej mialem ponad 250 godzin nieobecnosci. Dzis jestem lekarzem. Po doktoracie. W trakcie habilitacji. Blizny na plecach przypominaja mi skad pochodze
  Profil uzytkownika: Wojtek-K     
Ronj@

2013-11-28 13:43
"Ronj@ autorka watku pisze, ze dziecko ma 6 lat."

Dziecko autorki watku, tak, lae ja nie z autorka watku dyskutuje o wieku dziecka

Wojtek, chodziles do Maciusia?
darkness
Stockholm

Wpisów: 127
Od: 2004-08-09
2013-11-28 13:52
Przerabiałam ostatnio temat więc sie podzielę doswiadczeniami. Jak masz tu kogoś znajomego do kogo przyjeżdżasz poproś go by sie rozejrzał gdzie w najbliższej okolicy jest szkola z klasa przygotowawczą (( językową dla emigrantów), musisz wziąć ze soba kartę zdrowia dziecka, kiedy i na co było szczepione, jakie przybyło choroby itd. w mojej szkole nie interesowali się polskimi świadectwami. Kiedy juz przyjedziesz, zadzwon do tej szkoly i umów sie na spotkanie, w obecności tłumacza, dokładnie się wszystkiego wypytają. Moja mała chodziła już do szkoły w tydzień po przyjeździe
  Profil uzytkownika: darkness     
Siobhan

Wpisów: 580
Od: 2010-04-11
2013-11-28 14:05
Ronj@ pierwszy post Beci w tym temacie - prosi o pomoc w wybraniu szkoly dla 9-cio letniego dziecka....
  Profil uzytkownika: Siobhan     
Wojtek-K

2013-11-28 14:06
Ronj@ niestety ja z SP64 - obcnie przy Rayskiego. A to czytalas?:
http://www.gs24.pl/apps/pb cs.dll/article?AID=/20130915/SZCZECIN/130 919823
darkness
Stockholm

2013-11-28 14:11
Becia tak naprawde szkoła to tylko jedna trzecia tematu. Niezmiernie ważne jest też zeby dziecko po szkole chodziło na fritid. I żeby w domu rodzice pracowali nad językiem. Oglądacie bajki szwedzkie, czytajcie szwedzkie książeczki, starajcie się jak najwiecej obcować z tym jezykiem a nie bedzie problemu. Moja mała chodziła do Mlej szkółki na przedmiesciach i juz po pół roku dołączyła do szwedzkiej klasy.
Wojtek-K

2013-11-28 14:14
"czytajcie szwedzkie książeczki"

Zaraz zaraz kto ma czytac te szwedzkie ksiazeczki? Dukajaca po szwedzku mama czy tata? Absolutnie nie!!
Vendela

2013-11-28 14:31
Becia04

http://www.svd.se/nyheter/ skolvalet/skolsok/

Tu masz link gdzie sa wymienione wszystkie szkoly. På prawej stronie "Välj vilka kommuner du vill söka" klicka po Sundbyberg. Mozesz sprawdzic kazda szkole. Ile jest cudzoziemców w szkole, jaki procent rodziców ma wyzsze wykrztalcenie, ile uczniów przypada na jednego nauczyciela, ile klas ma szkola i przede wszystkim jakie wyniki maja uczniowie.

Wyskoczylo 11 szkól podstawowych z tego tylko 3 maja od 0 klasy do 9 klasy. W nawiasie tesz pisze czy to komunalna szkola czy prywatna.

Jezeli wybiezesz prywatna to sprawdz ekonomie szkoly. Jezeli moge ci poradzic to nie wybieraj nigdy takiej która jest prowadzona jako AB, bo takie szkoly to sa prowadzone tylko zeby osiagnac jak najwiekszy zysk. To znaczy oszczedzaja na uczniach.

Najlepsze prywatne szkoly to te co prowadzone sa jako stiftelse. Wtedy szkola nie ma zadnych wlascicieli (aktieägarna). Rodzice sa wlascicielami szkoly.

darkness
Stockholm

2013-11-28 14:32
Wojtek K, nie wiem jak tam u Ciebie w domu ale u nas mama nie duka
tittut

Wpisów: 373
Od: 2010-04-08
2013-11-28 15:00
darkness zalecasz 'nowoprzybylej' czytanie ksiazek po szwedzku swojemu dziecku?!
  Profil uzytkownika: tittut     
svieta

Wpisów: 4
2013-11-28 19:56
Witam Wszystkich
Próbowałam kilka razy zadawać pytania na tym forum, ale bez rezultatu.

To może inaczej, - podpowiedzcie proszę czy znajdę w Sztokholmie szkołę średnią o profilu muzycznym? Najlepiej szkolę z internatem.
Czy są takie szkoły średnie z internatem?

Będę wdzięczna

Profil uzytkownika: svieta     
Ronj@

2013-11-28 20:17
http://sv.wikipedia.org/wi ki/Stockholms_musikgymnasium

tu masz ogolna informacje.
svieta

2013-11-28 20:38
Dziękuję tobie Ronji. To bardzo ogólna informacja i chyba dot. gimnazjum. Interesuje mnie szkoła podstawowa o profilu muzycznym.
Ronj@

2013-11-28 20:50
Zapytalas o szkole srednia.
Gymnasium to szkola srednia (dawne polskie liceum) o podstawowce tez pisze.
Pofatyguj sie i poklikaj na te niebiesko wyroznione termy, to sie dowiesz wszytskiego...przynajmniej zeby miec jakie takie pojecie.
tittut

2013-11-28 20:53
http://lillaakademien.se/v erksamheter/grundskolan/
svieta

2013-11-28 20:59
Masz racje Ronj, sorry..
Poczytałam i mam już nieco więcej info o tej szkole.
Dziękuję za zainteresowanie się tematem
AnnaN

2013-11-28 22:29
Becia04 pisze "Troche jestem zaniepokojona ogolnie niskim poziomem edukacji w Szwecji."

Z tego co ja moge porownac polskie i szwedzkie szkoly to te szwedzkie szkoly byly nieporownywalnie o niebo lepsze niz te polskie ktore ja widzialam. Nie mowie ze nie moga byc w Szwecji gorsze szkoly niz w Polsce ale ja takiej nie widzialam. Wrecz odwrotnie.

Ale w Sztokholmie jest duza roznica w dzielnicach mieszkaniowych i mozliwe ze dzielnice z problemami moga (ale nie musza) miec uczniow malo zaangazowanych w nauke.
tittut

2013-11-28 22:57
AnnaN tylko sprecyzuj co dla Ciebie oznacza 'dobra' szkola.
Vendela

2013-11-29 13:49
Dobra szkola to jest taka w której 100% uczniów ma zaliczone (ha behörighet) wszyskie przedmioty i moze dalej sie uczyc w gymnasium (szwedzkiej szkoly sredniej).

Niestety sa szkoly w których tylko 50% a nawet 30% uczniów ma stopnie które umozliwiaja im kontynuowanie nauki w szkole sredniej.

Wojtek-K

2013-11-29 19:36
"Dobra szkola to jest taka w której 100% uczniów ma zaliczone (ha behörighet) wszyskie przedmioty i moze dalej sie uczyc w gymnasium (szwedzkiej szkoly sredniej)."

Widzisz Vendela, a dla mnie dobra szkola to szkola bezpieczna. Bez zagrozen. I nie mowie tu o sprawach oczywistych (alkohol, narkotyki). Dobra szkola to szkola bez mobbingu (w tym tzw. mobbing rowiesniczego np. groźby, znieważanie) Szkola bez przemocy, agresji, bez zagrozenia ze strony sekt...

A te Twoje "behörighet"... bez komentarza.
AnnaN

2013-11-29 20:19
Dla mnie dobra szkola to szkola gdzie dzieci sa szczesliwe, ktora pomaga im sie rozwijac. Dobra szkola to szkola ktora przygotuje mlodziez do zycia, ktora pomaga im sie rozwijac, ktora buduje ich poczucie wartosci.
tittut

2013-11-29 20:47
Wojtek, Anna
dankom

2013-11-30 09:07
Wojtek, Anna - Trudno to lepiej ujac!

Wg "standardow" Vendeli tonasza szkola jest na b. wysokim pozniomie. Rektor dba aby statystycznie bylo Super. A wszystko co psuje statystyke chce zamiatac pod dywan. Tylko dzieki zaangazowaniu rodzicow jej sie to nie udaje. Ale to jest ciagla z nia walka...

PS. W zeszlym roku kiedy jeden z uczniow "zanizal statystyke"(mial problemy z nauka z powodow problemow w klasie) to rektorka zasugerowala rodzicom przeniesienie go do innej szkoly. Mimo, ze rektorke "utemperowalismy" to rodzice i tak go przeniesli. Tam z nauka nie ma zadnych problemow! Czyli problem tkwil w szkole, nie w dziecku!
dankom

2013-11-30 09:50
Vendela - Ty chyba masz jakies kompleksy. Ciagle piszesz o tych lepszych i prywatnych szkolach. Tak jakby zadne inne nie dawaly szans na dobre wyksztalcenie i swietlana przyszlosc. Zejdz na ziemie! Miedzy tymi najlepszymi szkolami a tymi najgorszymi jest cala gama szkol na przyzwoitym poziomie. W sumie tylko szkoly w "gettach" stanowia najwiekszy problem.
Jezeli chodzi o prywatne szkoly to tu tez rozpietosc jest duza. Czesc z nich rezultaty ma gorsze niz szkoly komunalne, bo nie nauka jest glownym priorytetem wysylania tam dzieci. Nie wiem czy akurat Twoje "elity" wysylaja dzieci do komunalnych szkol, ale zapewniam Ciebie, ze zdziwilabys sie wiedzac czyje dzieci do nich chodza...
thiara

Wpisów: 411
Od: 2004-09-21
2013-11-30 10:00
Dankom dokladnie!

Nie dalej jak wczoraj rozmawialam z nauczycielka z Waldorfskolan i zapytalam ja skad ten fenomen ze ich szkol jest coraz wiecej i ze sa wysoko w rankingach. I ona mi odpowiedziala wprost, ze chodzi o "eliminacje" dzieci, ktore moga zanizyc rankingi. W ich szkole nie znajdzie sie dziecka z ADHD - bo wymaga wiecej uwagi, wyksztalconych pedagogow i antropozoficznego podejscia. Zadne "choleryczne" (wg. podzialu temperamentow) dziecko nie pasuje, bo jest przyczyna wszystkich konfliktow. Rektor i inni rodzice wywieraja wiec presje, zeby takie dziecko zostalo przeniesione do innej szkoly. I juz. Pozamiatane i rece czyste.
  Profil uzytkownika: thiara     
darsim
Stolica

2013-11-30 10:48
Dobra szkola to szkola bez mobbingu (w tym tzw. mobbing rowiesniczego np. groźby, znieważanie) Szkola bez przemocy, agresji,"

a jest taka w Szwecji?
Viggo

Wpisów: 2575
Od: 2012-09-16
2013-11-30 11:04
Jest mnostwo takich szkol. Niestety nie znajduja sie one najczesciej tam, gdzie mieszkaja uchodzcy i emigranci, czyli nie na obrzezach wiekszych aglomeracji.

Takich szkol jest na peczki w mniejszych miastach w dzielnicach zamieszkalych przed spolecznosc albo szwedzka, albo spolecznosc dobrze zasymilowana ze szwedzkim spoleczenstwem.

Z reguly nie sa to szkoly prywatne, gdzie rektor spogladajac na uczniow widzi tylko kase (bo tego wymagaja od niego inwestorzy-wlascieciele).

Ale nie kazdemu jest na reke placic czynsz o 40% wyzszy tylko po to, zeby dziecko mialo blisko do dobrej szkoly lub ewentualnie dowozic dziecko codziennie przez pol miasteczka i odbierac.
  Profil uzytkownika: Viggo     
stas

2013-11-30 13:47
"Takich szkol jest na peczki w mniejszych miastach w dzielnicach zamieszkalych przed spolecznosc albo szwedzka"

Tu bys sie zdziwil. Wystarczy podejsc na policje i poprosic o statystyke samobojstw wsrod mlodziezy. Bedzie tam profil dziecka z ktorego wynika, ze najczesciej samobojstw dokonuja chlopcy (szwedzi)z "dobrych" szkol w centrach miastach. A nie z obrzezy miast ktore zamieszkuja przyjezdni.
dankom

2013-11-30 14:24
W mojej gminie jest szkola, ktora ma bardzo wysokie wyniki nauczania, ale od lat boryka sie z problemami narkotykow, kradziezy I alkoholu. Kiedys byly tez problem z wynikami, ale gmina zainwestowala w szkole I w kadre I poziom przez ostatnie lata bardzo podskoczyl. Ale problem zostaly....a ich zadne statystyki nie pokazuja! Moze kryminalne...
stas

2013-11-30 14:29
Mnie ciekawi ta wychwalana przez Vendele szkola ale nigdy nie chce podac jej nazwy. Dziwne...
katarzyna11

Wpisów: 1
Od: 2013-12-11
2013-12-11 15:53
Witam,zamierzam wyjechać do Szwecji-Sztokholmu już na wakacje i póścić tam syna - 13 lat do szkoły od września, na dalszą kontynuację, w czerwcu kończy szóstą klasę czyli podstawówkę.Co należy zrobić jakie począć kroki zupełnie niewiem gdzie się udać, dajcie jakieś namiary czy coś.
Pozdrawiam
  Profil uzytkownika: katarzyna11     
Bransoleta
Stockholm

Wpisów: 21
Od: 2013-05-24
2014-01-08 14:08
Heja, ja właśnie po roku zabrałam prawie 15 letnia córkę z prywatnej szkoły w centrum miasta. Amerykanie ja tak zgnebili, ze tylko płakała. Po prawie roku było troszkę lepiej i zdecydowaliśmy przenieść do zwykłej szkoły, gdzie bidula nawet noe zna szwedzkiego. Szkoła sie zgodziła, maja jej pomoc, ale przede wszystkim mam nadzieje ze nie będzie mobbingu i znajdzie wreszcie przyjaciół,
Wojtek - popieram, dobra szkoła to taka gdzie dziecko czuje sie bezpiecznie i jest szczęśliwe. Mam nadzieje ze mojej córce sie uda bo jak nie, to już nie wiem...
  Profil uzytkownika: Bransoleta     
Forum -> Nauka -> szkoła w Szwecji
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Cieśle szalunkowi poszukiwani (Lulea)
Przyjmę mężczyznę do pracy w firmie sprzątającej (Stockholm )
Przyjmę pracownika od zaraz (Stockholm)
Firma budowlana poszukuje pracowników (Stockholm/ Albyberg)
Dołącz do Cleanflat – praca extra (Sztokholm i okolice)
Cleanflat-firma sprzatajaca (Sztokholm i okolice)
Dam pracę - z doświadczeniem (Stockholm)
Mechanika/spawacza (Stockholm )
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 35 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony