| Autor | Edukacja w Szwecji |
Marko3333

Wpisów: 4 Od: 2013-10-03
| 2013-10-03 17:30 Witam wszystkich.
W przyszlym roku syn konczy gimnazjum w Polsce,chce by dalej uczyl sie w Szwecji.Prosze napiszcie czego szukac,gdzie sie zglosic.Syn oczywiscie nie rozmawia po szwecku to moze jakas polska szkola?
Prosze o jakie kolwiek porady.
Pozdrawiam |
| | |
AnnaN

Wpisów: 2539 Od: 2002-02-06
| 2013-10-03 18:43 Chcesz aby Twoje dziecko chodzilo do szkoly sredniej w Szwecji wiec musisz tu odprowadzac podatek. W Szwecji wiekszosc szkol finansuje sie przez podatki. Wiec poprostu szukaj pracy. Chyba ze syn pojdzie do prywatnej szkoly finansowanej przez rodzicow, jest ich bardzo malo ale sa np dla dzieci dyplomatow. |
| | |
Vendela

Wpisów: 747 Od: 2012-11-19
| 2013-10-03 19:09 Nie wiem czy dobrze zrozumialam, czy twój syn konczy szkole podstawowa i tu chce chodzic do szkoly sredniej? Czy skonczyl szkole srednia i chce tu studiowac? Po szwedzku gymnasium to jest szkola srednia.
Nie piszesz jakie syn ma zainteresowania i do jakiej szkoly chce pójsc.
Nie piszesz jak to praktycznie bedzie wygladalo. Czy jest juz pelnoletni i ma srodki finansowe zeby tu mieszkac i sie uczyc? Na jakiej podstawie dostanie pozwolenie zeby tu mieszkac? Zacznij od tego.
Jezeli pytasz o srednia szkole polska to nie takiej nie ma w Szwecji. Ale sa angielskie szkoly; podstawowe i srednie, prywatne i panstwowe.
Jezeli dobrze zna angielki to bedzie sie uczyl szwedzkiego, jezeli nie to musi sie uczyc na poczatku dwóch jezyków.
Nie wiem jak to funkcjonuje w Polsce ale w Szwecji w gymnasium to znaczy szkole sredniej oprucz angielskiego ma sie tesz tak zwany B-spåk to znaczy jeszcze jeden obcy jezyk tak zwane moderna spåk: niemiecki, francuski, hiszpanski i w niektórych mandarin (chinski) oraz w niewielu rosyjski.
|
| | |
AnnaN

| 2013-10-03 19:54 Pisze ze dziecko konczy gimnazjum w Polsce co znaczy odpowiednik szwedzkiej szkoly podstawowej klasy 7-9 (wczesniej högstadiet). |
| | |
Ronj@

Wpisów: 7647 Od: 2006-08-16
| 2013-10-03 20:52 Vendela! vad fan, är du dum i huvudet?!
Tyle juz bylo podobnych tematow i ty zawsze przylecisz ze swoimi prywatnymi szkolami...i zawsze to samo pytanie..."nie wiem czy dobrze zrozumialam...ja nie wiem jak jest w Polsce...bo nie znam polskiego"
Tyle razy juz ci tlumaczono...gimnazjum polskie, po reformie szkolnictwa polskiego to högstadium w SE.
Fatta någongång!!!
Jezeli juz jestes taka trög, to tobie jest latwiej sprawdzic w googlach, niz autorowi gimnastykowac sie, nie znajac jezyka, zeby taka jak ty zrozumiala o jaki etap szkolnictwa chodzi.
Wysil sie troche, do cholery...tobie latwiej! a nie powtarzasz swoja mantre!
Czytajac forum nauczylas sie chyba, ze sa szkoly przygotowawcze jezykowo, itd...i nie wyjezdzaj tutaj z twoimi..."Lundsbergs"! |
| | |
Ronj@

| 2013-10-03 21:53 Marco...chcesz by syn sie uczyl w Szwecji, w polskiej szkole?...tzn jak? po co? moze lepiej uczyc sie w polskiej szkole w Polsce...?
No ale, zakladam, ze ty mieszkasz tutaj i masz uregulowane formalia pobytowe.
Dzieciak przyjezdza tutaj, zapisujesz do szkoly...szwedzkiej...szkola organizuje mu nauke szwedzkiego...a potem okaze sie jak dzieciak zdolny z jezykiem. Rozne szkoly maja rozne sposoby zajmowania sie nowoprzybylymi dziecmi/uczniami pod wzgledem jezyka.
Jak na razie to za wczesnie mowic o zainteresowaniach i planach...kim bede jak dorosne?
Sam sposob nauczania bedzie zapewne szokiem...pomijajac jezyk...niech dzieciak najpierw to ogarnie.
|
| | |
AnnaN

| 2013-10-04 01:13 No to zle zrozumialam, myslalam ze Marko mieszka w Polsce. |
| | |
Ronj@

| 2013-10-04 08:11 Mozliwe, ze to ja zle zrozumialam. Wydawaloby sie jednak dziwne, jakby rodzic chcial wyslac swoje 14 letnie dziecko do Szwecji, do szkoly...ot tak. |
| | |
Marko3333

| 2013-10-04 09:13 To teraz wszystko po kolei.Mam prace w Szwecji,pobyt itd.
Mam synów w wieku 16 lat(blizniaki)którzy z mama mieszkają w Polsce.W przyszłym roku kończą wspomniane gimnazjum w Polsce i w związku że mam plany zawodowe na przynajmniej 3 lata chce by rodzina była ze mną.Wiec chce zapewnić moim chłopkom edukacje.Język angielski znają z poziomu szkoły podstawowej czyli słabo.Dlatego zadałem to pytanie na forum bo nie mam zielonego pojęcia o szkolnictwie tu w szwecji,gdzie szukać itd.
|
| | |
kobitka

Wpisów: 127 Od: 2005-04-18
| 2013-10-04 12:20 To sa trudne wybory, ale moim zdaniem zrobisz dzieciom krzywde. Owszem bedziecie razem to fajnie i dobrze dla rodziny. Dla edukacji chlopcow moim zdaniem nie. Zanim naucza sie jezyka w stopniu komunikatywnym to rok. Nie znaczy to ze z tym poziomem beda normalnie zaliczac przedmioty. W sumie do tylu ok. 2 lata w ich edukacji. W tym czasie skonczyliby juz polskie liceum. Natomiast jesli calkiem wiazesz plany ze Szwecja to w ogolnym bilansie moze byc na +. Chlopaki w koncu ukoncza szwedzkie liceum, naucza sie szwedzkiego i angielskiego. Pojda do pracy tutaj albo beda sie ksztalcic dalej a rodzinka caly czas razem. Przedyskutuj z dziecmi bo to chodzi o ich przyszlosc a na pewno nie bedzie latwo. Musza byc tego swiadomi.
Powodzenia |
| | |
wandaelzbieta

Wpisów: 3758 Od: 2010-01-08
| 2013-10-04 14:18 Jaka krzywde? Dostana najmocniejsza baze na przyszlosc,
to jest olbrzymi kapital. Trudnosci?, gdzie ich nie ma  |
| | |
Vendela

| 2013-10-04 14:25 Marko
"Język angielski znają z poziomu szkoły podstawowej czyli słabo"
W przecietnej szkole podstawowej w Szwecji uczniowie w 8 - 9 klasie pisza wypracowania po angielsku. |
| | |
Vendela

| 2013-10-04 14:52 Ronj@
Sztokholm jest malym miastem, prawdopodobienstwo ze kiedys sie moze spotkamy jest duze. Nigdy nic nie wiadomo. Dlatego na twoim miejscu troche bym sie zastanowila zanim komus ublize. Nie odpowiem ci w tym samym tonie bo jestem za dobrze wychowana.
Nie wiem jak funcjonuje obecnie szkolnictwo w Polsce. Reforma szkolna wydaje mi sie nie przemyslana. Szkole podstawowa podzielono na dwie. Dziwne dla mnie, ale moze jest jakis tego powód. Moze ktos na ten temat napisze i mnie oswieci dlaczego tak zrobiono.
Dlaczego drazni cie Lundsberg i prywatne szkoly? Ja zyje w innej rzeczywistosci a ty w innej. Moje dzieci nigdy nie chodzily do komunalnej szkoly. Dzieci moich znajomych tesz nie chodza do takich szkol. Wiec jak mam wiedziec? Nie wiem jak wygladaja "zwykle szkoly". Czasami czytam o tym tu na Forum albo w mediach. Pisze tutaj o szkole zeby nowoprzybyli zrozumieli ze te szkoly do których wysylaja dzieci, nie sa standardem w Szwecji.
Zycze przyjemnego weekendu.
|
| | |
kratka

Wpisów: 888 Od: 2012-02-18
| 2013-10-04 15:03 Wiesz Vendela i dlatego duzo tych bogatych bezmozgowcow wysykla tam dzieci bo maja ich z glowy .Ich nie obchodzi co sie dzieje w szkole mieszkaja w internacie i jest ok ,ja nigdy bym nie dala tam mojego dziecka ok ze pija ,rozbieraja sie wkladaja patyki w tylek wyzsza sfera.Jak wyglada zycie bogatych ; nianki wychowuja dzieci bo mamusia i tatus musza sie pokazywac sa pieniadze nie ma czasu .Co nie wiesz kto jest zamieszany w napady narkotyki i morderstwa o ktorych pisaly gazety nie chce rzucac nazwiskami przestan glupoty wypisywac i sie wywyzszac bo jedzie prostactwem |
| | |
dankom

Wpisów: 4278 Od: 2003-01-28
| 2013-10-04 15:27 Szkoly, do ktorych nowoprzybyli wysylaja swoje dzieci sa w wiekszosci szkolami "standardowymi". Moze nie jedynymi istniejacymi, ale wlasnie naleza do wiekszosci.
Nie wiem jak to jest w stolycy, ale u nas fakt, ze dziecko uczeszcza do prywatnej szkoly, nie okresla statusu rodzicow. Jedynie moze ich "swiatopoglad". U nas sa 2 prywatne szkoly i obie maja reputacje skupisk snobizmu. Duzo jest w nich problemow dot. wlasnie statusu spolecznego. Natomiast poziomem nauczania przewyzszaja je 1-2(z zaleznosci od åk) szkoly komunalne. Do obu tych komunalnych szkol uczeszczaja dzieci wielu zamoznych rodzin w okolicy.
Takze szkola nic nie oznacza..... |
| | |
AnnaN

| 2013-10-04 15:35 Ronji chyba ostatnio cierpliwosc sie konczy a Ty Vendela prowokujesz aby sie stac ofiara (hackkyckling).
Vendela, uzyj szare komorki i sie zastanow dlaczego tak robisz, pytanie jest czy swiadomie czy nieswiadomie?
Masz szczescie ze to polskie forum, w szwedzkim srodowisku gdybys z podobnym wyskoczyla to by Cie zakluli na smierc.
Chwalenie sie w szwedzkim srodowisku jest najwieksza wada. Jezeli sie 'niby' nalezy do tego srodowiska to chwalenie sie jet dowodem ze sie do tego srodowiska nie nalezy.
Nie masz lekko. |
| | |
kratka

Wpisów: 888 Od: 2012-02-18
| 2013-10-04 15:46 nie Anna ona nie ma tam czym zaiponowac tam jest tylko cudzoziemka wiec probuje tu |
| | |
Ronj@

| 2013-10-04 16:15 Obawiam sie Vendelo, ze sie juz spotkalysmy a jezeli to ponownie nastapi (w co watpie, bo nie przypadlysmy sobie do gustu) i wywiazalaby sie taka dyskusja, to zapytalabym cie wprost.
Dla zwyklego allmänbildning nalezy wiedziec, gdzie sie zyje, co nas otacza...jak wiele dziedzin zycia funckjonuje, zeby potrafic sie w nich znalezc.
Ty masz ogromne z tym trudnosci. Ja znajduje sie w kazdym towarzystwie/srodowisku. Nie potrzebuje protezy..."moje dzieci chodza do prywatnej szkoly" i "ja zyje w innym swiecie"...czyzbys uwazala ze lepszym?
Moje dzieci chodzily do komunalnych szkol, dzisiaj sa cenionymi mlodymi ludzmi...nawet w twoim srodowisku. Robia kariery...po zwyklych, komunalnych szkolach. One tez nie potrzebuja protezy, ze sa po prywatnych szkolach i jako rodzic bardzo to cenie.
Nie mam nic do Lundbergs, martwi mnie tylko, ze ta elitarna szkola nie potrafi wychowac mlodych ludzi, zeby wiedzieli jak zachowac sie np. w teatrze...bo przeciez nie mowimy tu o wychowaniu przez rodzicow...
Mnie niczym nie zaimponujesz, tylko ci moge wspolczuc z jakiego srodowiska sie wywodzisz, zanim znalazlas proteze na ktorej mozesz sie teraz podpierac. |
| | |
uciekinier

Wpisów: 601 Od: 2005-11-08
| 2013-10-04 17:13 http://www.szwecjadzisiaj. pl/mlodziez-z-elitarnej-szkoly-w-teatrze- krzyki-alkohol-wymioty/
oo prosze elitarna prywatn super szkola Vendeli ...
wspolczuje
|
| | |
prababcia

Wpisów: 1822 Od: 2012-10-21
| 2013-10-04 17:18 Nic nowego na swiecie. Polecam:
Rudyard Kipling ......... Stalky i spolka........
Czasami madry rektor wystarczy
(problemy w szwedzkiej szkole)
|
| | |
Marko3333

| 2013-10-04 17:39 Czytam ostatnie wpisy i sie zastanawiam czy na dobre forum trafilem.Zamiast dowiedziec sie o szkole mozliwosciach edukacj w szwecji,widze same zlosliwosci i totalna niechec do siebie,jakie to....polskie.
Jesli naprawde ktos ma jakies ciekawe odpowiedzi na mojego pierwszego posta prosze pisac.
|
| | |
dankom

| 2013-10-04 17:42 Dokladnie Prababcia! Tylko niestety zbyt czesto ich brak. Czasem rektor dba o poziom nauczania ale zapomina o innych rzeczach, ktore sa tez w szkole wazne. My mamy wlasnie taka rektor. Bardziej dba o to aby komuna byla z niej zadowolona i inspektorzy, niz uczniowie i rodzice. Ale ze utrzymuje wysoki poziom nauczania to sie przymyka oko na inne problemy. |
| | |
AnnaN

| 2013-10-04 18:36 Marko, Twoja sprawa jest bardzo prosta. Zalatw dzieciom numery personalne (szwedzkii pesel, sa podwieszony tematy na temat) i zapisz ich do szkoly tzn. skontaktuj sie z Twoja gmina na ich stronie przez internet. Mozesz poinformowac gmine zanim dzieci przyjada.
A to jest forum dyskusyjne wiec musisz wybaczyc dyskusje (nie niegrzecznosc oczywiscie). O ile nie chcesz dyskusji, jest Bazar na ogloszenia drobne. |
| | |
prababcia

| 2013-10-04 19:05 Bardzo bym chciala pomoc, ale sam podajesz malo danych.
1) syn konczy w przyszlym roku tz 2014?
2) ile to lat nauki w Polsce ?
W Szwecji jest grundskola 9 lat
Gymnasium 3 lata
Gymnasium ma 18 programow.
Czesc programow daje mozliwosc dalszej nauki.
Wszystko mozna znalesc w Internecie, masz moze kogos kto zna dobrze szwedzki jezyk i mogl by Ci w tym pomoc?
Albo pytaj tu dalej, postaram sie poszukac.
|
| | |
stas

Wpisów: 458 Od: 2006-01-05
| 2013-10-05 11:28 Ronj@ to co napisalas wczoraj Vendeli powinno byc przyszpilone gdzies na gorze forum. Od dawna nie przeczytalem tu nic madrzejszego...
Szacunek! |
| | |
ew_sa

Wpisów: 255 Od: 2012-11-29
| 2013-10-06 15:17 Att Marko!
Trafiles fatalnie bowiem forum polonijne jest chyba ostatnim miejscem gdzie powinienes szukac informacji.
Widze ze masz plan i zabierasz sie do jego realizacji majac zapas czasu co jest rozsadne.
Zaznaczam z gory ze ja sama nie wiem czy to co napisze jest sluszne ale przez analogie do innych spraw ktore tutaj zalatwiam proponuje abys w pierwszy rzedzie skontaktowal odpowiedni wydzial w urzedzie gminnym (kommun), tam gdzie jestes „folkbokförd” czyli pod adresem ktory zostal podany w urzedzie podatkowym (Skatteverket). W roznych gminach te wydzialy roznie sie nazywaja, tu gdzie ja mieszkam nazywa sie ten wydzial Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.
Napisz do nich krotki list, po szwedzku, w ktorym zawiadamiasz (nie prosisz) ze Twoje dzieci przeprowadzaja sie do Szwecji z dniem 1 lipca 2014 i zamierzaja kontynuowac nauke w gimnazjum ktora to nauke rozpoczely w Polsce. Do listu dolacz metryki urodzenia (kopie) i swiadectwa ze wszystkich dotychczasowych klas tak ze szkoly podstawowej jak i gimnazjum. Dolacz tez plan czy wykaz przedmiotow tegorocznych. Dokumentow nie musisz tlumaczyc. Wloz to wszystko w koperte i wyslij na adres wydzialu. W ten sposob nadajesz sprawie bieg (jak to sie kiedys w PRL-u mawialo) i czekasz. Nie dzwon przedtem bo dostaniesz mase odpowiedzi, urzednik jest na calym swiecie leniwy. Powinienes otrzymac odpowiedz pisemna w ciagu szesciu tygodni. Juz po dwoch tygodniach mozesz zadzwonic jednak tam i spokojnie zapytac sie czy dostali Twoj list, kiedy mozesz spodziewac sie odpowiedzi i koniecznie ale to koniecznie popros o numer ewidencyjny sprawy – diarienummar. Mozesz zapytac sie tez o nazwisko prowadzacego sprawe – handläggare. Zapisz to bo to bedzie wazne w pozniejszej korespondencji.
Uwazam ze robisz bardzo dobrze sprowadzajac tutaj dzieci. Po pierwsze mlodziez w tym wieku potrzebuje szczegolnej opieki rodziny, to jest jeden aspekt sprawy. Drugi to to ze uczac sie za granica rozszerzaja swoje horyzonty spotykajac nowa kulture, nowych ludzi i nowe mozliwosci. Pierwszy kontakt z nowa rzeczywistoscia bedzie na pewno trudny, i dla Ciebie i dla nich ale korzysci wynikajace z nauki w innym kraju sa przeogromne.
Nie sluchaj krakania o szkolach zlych i dobrych. Generalnie sama uwazam ze poziom edukacji w szwedzkich szkolach jest niski ale podobnie uwazaja moi znajomi rozrzuceni po calym swiecie, moze z wyjatkiem tych w Szanghaju ale ci z kolei nazywaja tamte szkoly obozami koncentracyjnym. Moim zdaniem najwazniejsze jest pokazanie (i udawadnianie) dzieciom mozliwosci jakie daje nauka czy zdobywanie zawodu. Dobry rzemieslnik ma dzis takie same mozliwosci jak dobry lekarz a czasami lepsze zarobki (vide spawacz pod woda). Mialam do czynienia ze szkolami w miescie typowo robotniczym gdzie niechec do nauki byla dominujaca. Pomimo to mlodziez wyszla na ludzi i pracuje dzis jako: dziennikarz, filmowiec, pisarz, lekarze, adwokat, inzynierowie, szef luksusowego hotelu w Malezji, choreograf w Stanach.....A oprocz tego w wielu innych zawodach.
I pamietaj: The sky´s the limit.
Powodzenia!
ewsa
|
| | |
JOLAND

Wpisów: 10279 Od: 2009-11-24
| 2013-10-06 18:53 Czemu mialoby sluzyc takie zawiadomienie, skoro w momencie jego wysylania, adres zamieszkania ojca nie pokrywa sie z adresem zamieszkania dzieci.To one maja chodzic do szkoly |
| | |
Marko3333

| 2013-10-06 20:46 ew sa co do forum to masz całkowitą racje.Dziękuje Ci za odpowiedz o to pytałem.Teraz bede mógł dalej myśleć i ewentualnie podjąć pierwsze kroki.Zapewne bede miał jeszcze nie jedno pytanie to poproszę Cie o pomoc,porade.Jeszcze raz dziękuje.
Pozdrawiam. |
| | |
häxa Sunne

Wpisów: 409 Od: 2002-06-13
| 2013-10-07 06:58 Ja w niedziele wieczore zadzwonilam do dyrektorki, ze moje dziecko jutro przyjdzie do szkoly. Nie bylo problemu.
Dziecko nie mialo numeru personalnego jeszcze przez pol roku (my rodzice mielismy), co tez nie stanowilo problemu. Bo w koncu obowiazek szkolny jest.
Chyba sporo czasu zaoszczedzilam, nie piszac zadnych pism i nie nadajac zadnym sprawom biegu  |
| | |
prababcia

| 2013-10-07 10:43 Poszukalam w Internecie szkolnictwo w Polsce, z tego wynika ze Twoj syn konczy gimnazjum po 9 latach nauki ,co odpowiada szwedzkiej grundskola.
Jak pisalam wczesniej w Szwecji po grundskola, nastepuje 3 lata gimnazjum i w Twoim wypadku jest to wazny wybor, bo tak jak jest Polsce, niektore prowadza odrazu do zawodu, a po ukonczeniu innych mozna kontynuowac nauke na uniwersytecie.
Masz do wyboru 18 programow.
Pozatem jest problem jakie gimnazja sa w Twoim miejscu zamieszkania. |
| | |
JOLAND

Wpisów: 10279 Od: 2009-11-24
| 2013-10-07 17:47 "Chyba sporo czasu zaoszczedzilam, nie piszac zadnych pism i nie nadajac zadnym sprawom biegu"
No ale do czego ma byc niby pridatny ten bieg?
Przyjezdzaja dzieci,zglasza sie je do szkoly i po ptokach. Pierwsze slysze,ze ktos podlacza takie komplikatory. |
| | |
Vendela

| 2013-10-08 10:51 "Ja w niedziele wieczore zadzwonilam do dyrektorki, ze moje dziecko jutro przyjdzie do szkoly"
Dzwonisz do dyrektora szkoly w niedziele wieczorem poza godzinami pracy?!!
Nie znasz niepisanych kodów socialnych w Szwecji. Nie respektujesz jej prywatnego czasu. Moglas wyslac mejl albo zadzwonic do niej w godzinach pracy.
Jezeli sprawa nie jest typu ze sie pali to nie dzwoni sie po godzinach pracy, jezeli oczywiscie nie macie prywatnej relacji albo jestes umówiona ze zadzwonisz.
Kiedys zadzwoniono do mnie sluzbowo w sobote o godzinie 19.00. Zawsze odbieram telefon bo moze cos naprawde waznego jezeli dzwonia o tej poze.
Sobota godz. 19.00 to pora obiadu. Akurat jestem na obiedzie nie u siebie i dzwoni telefon. Przepraszam gospodarzy i odchodze od stolu. Sprawa byla blacha i osoba mogla zadzwonic w poniedzialek w godzinach biurowych. Nie moglam sie oprzec i spytalam: czy ty wiesz ze jest sobota godzina 19.00? Osoba sie zdziwila,zapeszyla i nie miala pojecia w czym jest problem.
|
| | |
darsim Stolica

Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2013-10-08 11:08 Nie moglam sie oprzec i spytalam: czy ty wiesz ze jest sobota godzina 19.00? Osoba sie zdziwila,zapeszyla i nie miala pojecia w czym jest problem."
widzisz vendela
to moze dwiadczyc o tym ze to ty nie nadazasz i nie widzisz, nie rozumiesz tych zmian jakie w Szwecji zachodza
|
| | |
dankom

| 2013-10-08 13:32 Sorry, Vendela, ale to nie do Ciebie dzwonila, wiec jaki masz problem?! Chyba nie chcesz nikogo uczyc teraz zasad dobrego tonu?! Skoro miala bezposredni tel. do rektorki to moze to bylo ok, aby do niej dzwonic w weekend. Skad wiesz, ze nie? Zreszta dziecko mialo sie pojawic w szkole na drugi dzien wiec dobrze zawiadomic kogo trzeba o tym. Sztywne zasady potrzebne sa ludziom, ktorym sie nie chce myslec. Zasady wszystko za nich zalatwiaja. Jednak czlowiek inteligentny wie kiedy i jak zasady mozna naginac. W SE duzo ludzi ma z tym problem.... |
| | |
spagetti Sto(L)ica

Wpisów: 2227 Od: 2007-11-09
| 2013-10-08 18:09 Vendela ostro ci tutaj beret zrylo..Black Sabbath to twoj maz prawda? |
| | |
black sabbath

Wpisów: 9092 Od: 2012-06-16
| 2013-10-08 18:31 makaroniarz jak zwykle nic niema co napisac na temat wiec najlep....j dopi....c komus,chyba matka jego skur...a sie i urodzila go w lesie.co do edukacji najlepiej ogladac dzisiejszy rapport albo aktuellt ,mnie to wystarczy,napewno darsin bedzie mial inna opinie,ale to jego problem |
| | |
häxa Sunne

Wpisów: 409 Od: 2002-06-13
| 2013-10-08 19:39 Ot i Darsim z Dankom wytlumaczyli, wiec nic nawet nic nie musze pisac Dzieki.
Szwecja jest rozna, nie wszystko jest wszedzie identyczne. I rozne sa relacje miedzyludzkie.
Powiedzmy sobie, ze pani dyrektor mnie zna, ja ja mniej
|
| | |
spagetti Sto(L)ica

Wpisów: 2227 Od: 2007-11-09
| 2013-10-08 21:18 Wyblakly twoja matka za to miala Iq kleszcza plodzac takiego blazna...Wspolczuje. |
| | |