| Autor | Nauka w szwecji |
EdwardKenewayPL

Wpisów: 7 Od: 2013-08-18
| 2013-08-18 15:13 Witam, mam pytanie dotyczące nauki w Szwecji. Mam ukończone 14 lat i jutro idę do szkoły w Szwecji ( nie pierwszy raz ponieważ już chodziłem ok. miesiąc) Zostałem cofnięty o jedną klasę, w Polsce chodziłem do 7 klasy (1 gimnazjum), a w Szwecji do 6 klasy. Nauczycielka mówiła, że jak tylko nauczę się szwedzkiego i będzie mi dobrze szło w nauce to zostanę przerzucony. I oto moje pytanie, w ile około nauczę się języka i czy aby na pewno przerzucą mnie do klasy do takiej jakiej powinienem chodzić, bo przecież w Polsce jest znacznie wyższy poziom nauczania więc myślę, że nie będzie z tym problemów. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące szkoły średniej, jak to tu wygląda? są szkoły zawodowe, liceum i technikum jak w Polsce czy jak tu jest? w Polsce chciałem iść do szkoły wojskowej i pełnić służbę w wojsku, tu też bym chciał iść do takiej szkoły, ale nie wiem czy takie istnieją, jeśli tak to na jaki kierunek mam się wybrać w szkole średniej? Proszę o pomoc, z góry dziękuje
PS jestem nowy na forum więc z góry przepraszam za błędy ;] |
| | |
darsim Stolica

Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2013-08-18 15:18 w Polsce chciałem iść do szkoły wojskowej i pełnić służbę w wojsku, tu też bym chciał iść do takiej szkoły, "
w Szwecji wojska praktycznie nie ma
pozostaje policja albo säpo
|
| | |
black sabbath

Wpisów: 9092 Od: 2012-06-16
| 2013-08-18 15:30 masz 14 lat ,w tym wieku nauka przychodzi dosc szybko troche cierpliwosci ,dyscypliny i dobrze pojdzie,w polsce nie jest wyzszy sposob nauczania,to jest bujda ,tam jest wieksza dyscyplina ,w szwecji ucza myslec w polsce nauczyciel jest od myslenia a uczen do sluchania, |
| | |
namn Sztokholm

Wpisów: 153 Od: 2012-10-28
| 2013-08-18 19:51 Jak najbardziej mozesz isc do szkoly wojskowej w Szwecji.
Nie ma nic takiego na poziomie liecealnym ale sa studia w försvarshögskolan.
Ogolnie zeby sie tam dostac musisz ukonczyc jakies liceum (gymnasium) w ktorym zdales takie przedmioty:
Svenska 1-3, albo svenska som andraspråk 1-3
Engelska 5 i 6
Matematik 1b albo 1c
Gymnasiearbetet
Pozniej idziesz do wojska na podstawowy trening. Grundläggande militär utbildning -GMU. Musisz miec ukonczone 18 lat i byc Szwedzkim obywatelem. GMU jest 3-6 miesiecy jak chcesz awansowac na oficera a pozniej jeszcze musisz przepracowac 10 miesicy w wojsku zeby wreszcie mogl zapisac sie na studia w försvarshögskolan.
Mam dwoch kolegow co pracuja w silach zbrojnych tutaj i bardzo sobie to cenia. |
| | |
prababcia

Wpisów: 1822 Od: 2012-10-21
| 2013-08-18 19:57 W Szwecji jest Grundskola 9 lat.
Gymnasium 3 lata.
Gymnasium ma 18 programow.
Masz chyba slownik szwedzki. szukaj na Google; jakie programy Cie interesuja.
Zycze Ci powodzenia w nauce.
|
| | |
Stef1914

Wpisów: 2 Od: 2013-08-31
| 2013-08-31 01:30 Wszystko sie zgadza poza tym ze musisz miec obywatelstwo szwedzkie. Aby je uzyskac musisz nawiazac kontakt z Migrationvärket lub tez na dostepnej stronie www.migrationsvarket.se
Powodzenia |
| | |