Odwiedzin 40326943
Dziś 410
Środa 10 czerwca 2026

Forum: Nauka - Garść pytań dotycząca studiów

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorGarść pytań dotycząca studiów
Wonsz

Wpisów: 19
Od: 2012-02-27
2013-08-14 00:42
Hej,
skończyłem polskie liceum, przetłumaczyłem świadectwo u tłumacza przysięgłego, posłałem je do skolverketu. Odesłali mi list, w którym podali przedmioty, które skończyłem w Polsce na szwedzki system, ale nie podali ocen jakie z nich miałem (a z każdego poza matematyką miałem 5 - czy będzie to odpowiednik szwedzkiego mvg?). Tak więc dostałem np:

Fizyka B
Chemia B
Biologia B
Matematyka C

Chcę tu studiować medycynę/stomatologię. Na studera.nu napisali pod jednym i drugim kierunkiem, że wymagają:

Fizyka, Chemia, Biologia poziom B, matematyka D

Czy wystarczy przez to, że zrobię jeszcze w komvuxie matematykę D oraz Svenska B/Tisusa by móc studiować w Szwecji po szwedzku?

Generalnie miło widziane podpowiedzi od ludzi, którzy byli w podobnej sytuacji (liceum w Polsce, przenosiny na studia do Szwecji). Nie ukrywam, że zależy mi na dokładnych informacjach, w razie potrzeby mogę podać mój e-mail albo inny kontakt.
  Profil uzytkownika: Wonsz     
dorka2012

Wpisów: 1465
Od: 2012-06-01
2013-08-14 11:48
ja wysylalam swoje papiery na adres podany w antagning.se, jak juz wybralam kierunki. i wtedy przeliczyli mi moje oceny ze swiadectwa na punkty. zdalam tez högskoleprovet (na ktory od 15 sierpnia mozna sie znow zapisac bo jest 2 razy w roku). wiec startowalam z 2 grup i dostalam sie wlasnie dzieki högskoleprovet.

https://www.antagning.se/s e/start

na http://statistik.vhs.se/ mozesz sobie sprawdzic ile bylo chetnych i ile przyjeto z roznych grup kwalifikacyjnych, i ile czeka w rezerwie (bo moze ktos zdecydowal sie na inne studia wtedy rezerwista wskakuje na jego miejsce)
  Profil uzytkownika: dorka2012     
Vandeta

Wpisów: 23
Od: 2012-10-08
2013-08-14 15:28
Czyli musisz zrobic matematyke D i to "powinno" wystarczyc jesli chodzi o dostanie sie na medycyne... z tym, ze musisz miec jeszcze angB i oczywiscie szwedzki ( Tisus/SAS 3 ( albo 2, nie jestem pewna )/roczny kurs na univerku.

Ale to sa tylko podstawowe wymagania, bardzo liczy sie ile punktow dostales lub na ile napiszesz högskoleprovet.
  Profil uzytkownika: Vandeta     
black sabbath

Wpisów: 9092
Od: 2012-06-16
2013-08-14 17:00
plywasz w oblokach .umiesz polski to probuj sie tam dostac na medycyne,
  Profil uzytkownika: black sabbath     
sankas

Wpisów: 551
Od: 2009-08-05
2013-08-14 17:11
Oceny w SZwecji obecnie to A B C D E F gdzie A jest najlepsza a F najgorsza .Ty masz C wiec masz lepsza ocene niż wymagaja
  Profil uzytkownika: sankas     
Vandeta

2013-08-14 21:16
W tym przypadku chodzi raczej o poziom przedmiotu, w starej numeracji MattD to dzisiejsze Matt4.

Dorka, pisalas kiedys ze dostalas sie na studia przez högskoleprovet, ale jesli to nie sekret, czy moglabys napisac na ile puntow wyliczono Ci swiadectwo i jak sie ta punktacja zmienila po skonczeniu SAS-u?

Mi obliczono w skali 10-20 a progi na niektore kierunki wachaja sie nawet w okolicach 22p wiec podejrzewam ze o sao svenska som andraspråk podnosi o ok.2/3p?
black sabbath

Wpisów: 9092
Od: 2012-06-16
2013-08-14 22:02
jeszcze raz ...te oceny to masz.. to niemasz zadnych szans na dostanie sie przynajmniej na stomatologie 100% chyba ze beda przydzielac pare miejsc dla obcokrajowcow ale i tak masz male szanse,czes obcokrajowcow miedzy innymi polacy studiuje tytaj w jezyku angielskim,jesli sie kiedys uczyles to bedziesz mial troche lepiej...jeszcze jedno checi to nie wszystko po prostu nie wystarczy,a obawiam sie ze wiesz ze sie nie dostaniesz na te kierunki w polsce wiec probujesz tutaj,calkiem zla droga,
  Profil uzytkownika: black sabbath     
dorka2012

2013-08-15 17:28
Vandeta, w pl mialam dosc dobre swiadectwo, ale przeliczono mi na dosc niewiele pk, nie pamietam cos 17. w kazdym razie nie mialabym szans gdyby nie ten egzamin högskoleprovet. sas i angielski to obowiazek, a czy masz mvg czy vg to nie ma wiekszego znaczenia, to sa drobne punkty, tak mi sie wydaje. w kazdym razie polecam hp. ja nie studiuje medycyny, ale i tak bylo trudno sie dostac.
Vandeta

2013-08-15 23:12
Dziek za informacje, przejrzalem przykladowe testy i matma nie wydaje sie skrajnie trudna, ale czesc po szwedzku to dla mnie czarna magia...

Bede probowac na wiosne!
dorka2012

2013-08-16 11:32
tak, teksty trzeba czytac 'na skroty', inaczej sie nie zdazy, a matematyka latwa, ale trzeba robic b szybko i to jest trudnosc, by sie wyrobic
Forum -> Nauka -> Garść pytań dotycząca studiów
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Praca dla płytkarza (Stockholm Uppsala)
Hydraulik /Rörmockare (Jordbro )
Praca sprzątanie (Tyresö )
Prace ogrodnicze - okolice Sztokholmu (Akersberga)
Praca w firmie sprzątającej (Södertälje )
Sprzątanie (Sztokholm )
Praca w PL ścianki działowe GK/sufity modułowe (Chełm)
Szukam pracownika do prac zewnętrznych (Värmdö )
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 20 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony