| Autor | Studia |
motylkowelove

Wpisów: 3 Od: 2013-05-05
| 2013-05-05 11:55 Witam.
Chciałabym rozpocząć studia w Szwecji niestety w internecie znalazłam wiele sprzeczynch informacji na ten temat. Chciałabym zapytać osobę która miała z takim problemem styczność o radę. Słyszałam że potrzebne jest wysłanie świadectw z trzech lat liceum oraz matury? Czy jeśli zdaje język angielski na poziomie rozszerzonym to nie muszę już zdawać egzaminu IELTS?Czy liczą się oceny z konkretnych przedmiotów na dany kierunek?I do kiedy mogę wysłać papiery.Czy potrzebna jest mi znajomość języka szwedzkiego jeśli chce studiować w języku angielskim?I jak wygląda sprawa z zakwaterowaniem czy łatwo i w jaki sposób dostać się do akademika? jak z pracą czy naprawdę uczelnie pomagają ją znaleźć ( dodam ze interesują mnie kierunki związane z designem lub żywnością za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję
|
| | |
Uppsalka

Wpisów: 773 Od: 2004-12-01
| 2013-05-05 12:16 Najlepiej informacji szukac u zrodla (ale wtedy trzeba wiedziec, co tym zrodlem jest )
TU jest wszystko po angielsku, o naborze, wymaganiach itd https://www.universityadmi ssions.se/en/All-you-need-to-know1/Calend ar/May/First-day-to-apply-for-spring-seme ster-fast-approaching/
Na semestr zimowy juz chyba za pozno, ale na wiosne bedzie nabor wkrotce.
A z ta praca to chodzi ci w trakcie studiow czy juz po? W trakcie niektore kierunki maja praktyki, wtedy szkola moze pomoc znalezc. O pomocy po ukonczeniu nie slyszalam
Powodzenia  |
| | |
motylkowelove

| 2013-05-05 12:35 Dziękuje bardzo
Tak tak chodziło mi o pracę podczas studiów, naprawdę w necie jest mi trudno cokolwiek znaleźć. |
| | |
motylkowelove

| 2013-05-05 12:39 Czy ty może też studiujesz w Szwecji? jesli tak to jeśli ci się chce i znajdziesz trochę czasu mogłabys mi powiedziec jak było u ciebie z tymi studiami to rozjaśniłoby mi trochę sytuację ) |
| | |
Uppsalka

Wpisów: 773 Od: 2004-12-01
| 2013-05-05 13:06 Nie, ja juz nie studiuje. A kiedy zaczynalam, byly inne zasady naboru i mialam tez inna sytuacje niz ty... Lepiej bedzie jesli sie wypowie ktos kto teraz studiuje
Co do pracy, to w takim razie musisz polegac na sobie, i na tym jaka obrotna jestes  |
| | |
dorka2012

Wpisów: 1465 Od: 2012-06-01
| 2013-05-05 13:39 ja studiuje po szwedzku, wiec tez inna sytuacja. jest kolega na forum kt studiuje po ang wiec moze sie odezwie.
ale zastanawia mnie co innego. rozumiem, ze potem chcesz tu pracowac, skoro pytasz czy uczelnia pomaga w znalezieniu pracy. w design czy cos z zywnoscia. wiec jak bedzie z jezykiem? przeciez nie mozesz pracowac bez znajomosci szw. program studiow jest napakowany, nie ma ferii zimowych, wiec czy dasz rade studiowac i uczyc sie szw?
co do warunkow naboru, to zajrzyj na strone kt uppsalka podala, tam masz jakie przedmioty sa wymagane, itd. |
| | |
dorka2012

| 2013-05-05 13:43 co do pracy w czasie studiow. w roku szkolnym niewiele osob pracuje u nas, a ci co pracuja to wyrozniaja sie tym, ze zawalaja wiekszosc egzaminow. w czasie wakacji pracuje wiekszosc, bo musi (tu rodzice nie utrzymuja na ogol, zyje sie z pozyczki, kt nie dostaje sie w czasie wakacji). to tez nie za wesolo, pracowac cale wakacje. |
| | |
kurtcobain stockholm

Wpisów: 754 Od: 2005-01-17
| 2013-05-05 15:24 Eee tam, ja pracowalam prawie cale studia i jakos nic nie zawalalam. Zawalilam tylko raz jak dostalam nowa prace i wymagala ona ode mnie przejscie dutygodniowego kursu pod koniec maja, czyli w najgorszym okresie przez egzaminami, no i wtedy wlasnie opuscilam dwa tygodnie szkoly i nie mialam czasu na egzaminy, ale moglam przeciez podejsc jeszcze raz w sierpniu, wiec to zadna katastrofa. |
| | |
dorka2012

| 2013-05-05 16:25 'Eee tam, ja pracowalam prawie cale studia i jakos nic nie zawalalam. Zawalilam tylko raz jak dostalam nowa prace i wymagala ona ode mnie przejscie dutygodniowego kursu pod koniec maja, czyli w najgorszym okresie przez egzaminami, no i wtedy wlasnie opuscilam dwa tygodnie szkoly i nie mialam czasu na egzaminy, ale moglam przeciez podejsc jeszcze raz w sierpniu, wiec to zadna katastrofa.'
a, to jest rozne na roznych uczelniach. u was byl okres egz w maju, czyli sesja. u nas nie ma 1 okresu egz, egzaminy sa po kazdym kursie (i rozne prace pis w trakcie, no i obowiazkowe niektore zajecia) |
| | |
kam93

Wpisów: 3 Od: 2013-04-02
| 2013-05-13 18:50 Witam, ja też jestem Zainteresowana studiami w szwecji po angielsku. Potrzebuje informacji jakich dokumentów potrzebuje, aby ubiegać się o te studia. a co do znajomości angielskiego to potrzebny jest jakiś egazamin lub certyfikat? Prosze o konkretne informacje |
| | |
ewelinanorr Norrkoping

Wpisów: 7 Od: 2013-01-25
| 2013-07-04 12:31 www.antagning.se tutaj mozesz znalezc wszystkie informacje , co jest potrzebne do jakiego kursu/kierunku. Co do angielskiego wymagaja angielski B - nasza mature niestety traktuja jako A przynajmniej na uniwersytet w Linkoping a byla to wersja rozszerzona - 70 %. Wiec najlepiej miec zdany egzamin Toefl i tutaj tez trzeba sprawdzac na biezaco ile pkt trzeba miec, poniewaz co chwila to zwiekszaja. |
| | |