Odwiedzin 40326929
Dziś 396
Środa 10 czerwca 2026

Forum: Nauka - Studia

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorStudia
motylkowelove

Wpisów: 3
Od: 2013-05-05
2013-05-05 11:55
Witam.
Chciałabym rozpocząć studia w Szwecji niestety w internecie znalazłam wiele sprzeczynch informacji na ten temat. Chciałabym zapytać osobę która miała z takim problemem styczność o radę. Słyszałam że potrzebne jest wysłanie świadectw z trzech lat liceum oraz matury? Czy jeśli zdaje język angielski na poziomie rozszerzonym to nie muszę już zdawać egzaminu IELTS?Czy liczą się oceny z konkretnych przedmiotów na dany kierunek?I do kiedy mogę wysłać papiery.Czy potrzebna jest mi znajomość języka szwedzkiego jeśli chce studiować w języku angielskim?I jak wygląda sprawa z zakwaterowaniem czy łatwo i w jaki sposób dostać się do akademika? jak z pracą czy naprawdę uczelnie pomagają ją znaleźć ( dodam ze interesują mnie kierunki związane z designem lub żywnością za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję
  Profil uzytkownika: motylkowelove     
Uppsalka

Wpisów: 773
Od: 2004-12-01
2013-05-05 12:16
Najlepiej informacji szukac u zrodla (ale wtedy trzeba wiedziec, co tym zrodlem jest )

TU jest wszystko po angielsku, o naborze, wymaganiach itd https://www.universityadmi ssions.se/en/All-you-need-to-know1/Calend ar/May/First-day-to-apply-for-spring-seme ster-fast-approaching/

Na semestr zimowy juz chyba za pozno, ale na wiosne bedzie nabor wkrotce.
A z ta praca to chodzi ci w trakcie studiow czy juz po? W trakcie niektore kierunki maja praktyki, wtedy szkola moze pomoc znalezc. O pomocy po ukonczeniu nie slyszalam

Powodzenia
  Profil uzytkownika: Uppsalka     
motylkowelove

2013-05-05 12:35
Dziękuje bardzo
Tak tak chodziło mi o pracę podczas studiów, naprawdę w necie jest mi trudno cokolwiek znaleźć.
motylkowelove

2013-05-05 12:39
Czy ty może też studiujesz w Szwecji? jesli tak to jeśli ci się chce i znajdziesz trochę czasu mogłabys mi powiedziec jak było u ciebie z tymi studiami to rozjaśniłoby mi trochę sytuację )
Uppsalka

Wpisów: 773
Od: 2004-12-01
2013-05-05 13:06
Nie, ja juz nie studiuje. A kiedy zaczynalam, byly inne zasady naboru i mialam tez inna sytuacje niz ty... Lepiej bedzie jesli sie wypowie ktos kto teraz studiuje

Co do pracy, to w takim razie musisz polegac na sobie, i na tym jaka obrotna jestes
  Profil uzytkownika: Uppsalka     
dorka2012

Wpisów: 1465
Od: 2012-06-01
2013-05-05 13:39
ja studiuje po szwedzku, wiec tez inna sytuacja. jest kolega na forum kt studiuje po ang wiec moze sie odezwie.

ale zastanawia mnie co innego. rozumiem, ze potem chcesz tu pracowac, skoro pytasz czy uczelnia pomaga w znalezieniu pracy. w design czy cos z zywnoscia. wiec jak bedzie z jezykiem? przeciez nie mozesz pracowac bez znajomosci szw. program studiow jest napakowany, nie ma ferii zimowych, wiec czy dasz rade studiowac i uczyc sie szw?

co do warunkow naboru, to zajrzyj na strone kt uppsalka podala, tam masz jakie przedmioty sa wymagane, itd.
  Profil uzytkownika: dorka2012     
dorka2012

2013-05-05 13:43
co do pracy w czasie studiow. w roku szkolnym niewiele osob pracuje u nas, a ci co pracuja to wyrozniaja sie tym, ze zawalaja wiekszosc egzaminow. w czasie wakacji pracuje wiekszosc, bo musi (tu rodzice nie utrzymuja na ogol, zyje sie z pozyczki, kt nie dostaje sie w czasie wakacji). to tez nie za wesolo, pracowac cale wakacje.
kurtcobain
stockholm

Wpisów: 754
Od: 2005-01-17
2013-05-05 15:24
Eee tam, ja pracowalam prawie cale studia i jakos nic nie zawalalam. Zawalilam tylko raz jak dostalam nowa prace i wymagala ona ode mnie przejscie dutygodniowego kursu pod koniec maja, czyli w najgorszym okresie przez egzaminami, no i wtedy wlasnie opuscilam dwa tygodnie szkoly i nie mialam czasu na egzaminy, ale moglam przeciez podejsc jeszcze raz w sierpniu, wiec to zadna katastrofa.
  Profil uzytkownika: kurtcobain     
dorka2012

2013-05-05 16:25
'Eee tam, ja pracowalam prawie cale studia i jakos nic nie zawalalam. Zawalilam tylko raz jak dostalam nowa prace i wymagala ona ode mnie przejscie dutygodniowego kursu pod koniec maja, czyli w najgorszym okresie przez egzaminami, no i wtedy wlasnie opuscilam dwa tygodnie szkoly i nie mialam czasu na egzaminy, ale moglam przeciez podejsc jeszcze raz w sierpniu, wiec to zadna katastrofa.'

a, to jest rozne na roznych uczelniach. u was byl okres egz w maju, czyli sesja. u nas nie ma 1 okresu egz, egzaminy sa po kazdym kursie (i rozne prace pis w trakcie, no i obowiazkowe niektore zajecia)
kam93

Od: 2013-04-02
2013-05-13 18:50
Witam, ja też jestem Zainteresowana studiami w szwecji po angielsku. Potrzebuje informacji jakich dokumentów potrzebuje, aby ubiegać się o te studia. a co do znajomości angielskiego to potrzebny jest jakiś egazamin lub certyfikat? Prosze o konkretne informacje
  Profil uzytkownika: kam93     
ewelinanorr
Norrkoping

Wpisów: 7
Od: 2013-01-25
2013-07-04 12:31
www.antagning.se tutaj mozesz znalezc wszystkie informacje , co jest potrzebne do jakiego kursu/kierunku. Co do angielskiego wymagaja angielski B - nasza mature niestety traktuja jako A przynajmniej na uniwersytet w Linkoping a byla to wersja rozszerzona - 70 %. Wiec najlepiej miec zdany egzamin Toefl i tutaj tez trzeba sprawdzac na biezaco ile pkt trzeba miec, poniewaz co chwila to zwiekszaja.
  Profil uzytkownika: ewelinanorr     
Forum -> Nauka -> Studia
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Praca dla płytkarza (Stockholm Uppsala)
Hydraulik /Rörmockare (Jordbro )
Praca sprzątanie (Tyresö )
Prace ogrodnicze - okolice Sztokholmu (Akersberga)
Praca w firmie sprzątającej (Södertälje )
Sprzątanie (Sztokholm )
Praca w PL ścianki działowe GK/sufity modułowe (Chełm)
Szukam pracownika do prac zewnętrznych (Värmdö )
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 6 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony