Odwiedzin 40326943
Dziś 410
Środa 10 czerwca 2026

Forum: Nauka - CSN

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorCSN
pawelh

Wpisów: 4
Od: 2013-04-29
2013-04-29 11:44
Witam, jestem studentem i otrzymuję stypendium z CSN'u. Jest to mój pierwszy rok. Jak wygląda sprawa, gdy np. obleję rok? Muszę oddać całość stypendium od początku, czy po prostu cofną mi dalsze wypłaty? Po ponownym rozpoczęciu studiowania mogę znów się starać o stypendium?(Od nowa 1 rok) Ludzie często zmieniają kierunki, bo dochodzą do wniosku, że to jednak nie jest to, CSN powinien brać to pod uwagę, prawda? Nie znam Szwedzkiego, więc nie jestem w stanie poczytać sobie na ich stronie za bardzo..

Pozdrawiam
  Profil uzytkownika: pawelh     
marzena197732

Wpisów: 36
Od: 2009-04-04
2013-05-02 10:41
nie bedziesz musial oddawac tych pieniedzy, ani Ci tego nie cofna.Ale jesli w jakims miesiacu ( w ciagu roku szkolnego) masz zbyt duzo nieobecnosci to wtedy zabieraja Ci pieniadze za ten miesiac i to Ty musisz im zaplacic. Aby odzyskac swoje csn musisz chodzic do szkoly min. 2 tygodnie, bez zadnego spoznienia itd. tak to bynajmniej dziala w mojej szkole
pozdrawiam
  Profil uzytkownika: marzena197732     
Viggo

Wpisów: 2575
Od: 2012-09-16
2013-05-02 10:54
"Aby odzyskac swoje csn musisz chodzic do szkoly min. 2 tygodnie, bez zadnego spoznienia itd. tak to bynajmniej dziala w mojej szkole"

To ty Marzena chyba do gimnazjum chodzisz.

Pawelh, kazdy ma prawo sie rozmyslic i zmienic kierunek studiow. Zwracac kasy ci nie kaza, ale jesli nie uzyskasz wymaganych min. hp, to nie dostaniesz kasy na kolejny semestr. Musisz zdobyc min. 75% tych punktow, na ktore kase dostajesz. W pierwszym roku mozna sie slizgnac zdajac 62,5%

http://www.csn.se/hogskola /krav/studieresultat

Goggle translator ci pomoze!
  Profil uzytkownika: Viggo     
Siobhan

Wpisów: 580
Od: 2010-04-11
2013-05-02 12:34
To ja powiem jak to wygladalo u mnie w praktyce:
Dostalam sie na KTH i zlozylam wniosek o przyznanie mi CSN - dostalam CSN. W polowie pierwszego semestru sie rozmyslilam i zrezygnowalam z nauki w KTH (powodow rezygnacji przytaczala nie bede). Zglosilam to w szkole i CSN, nie pobieralam wiecej pieniedzy pomimo, ze mialam CSN przyznane na 2 terminy odrazu. Po roku czasu zdecydowalam sie podjac nauke w innej szkole - chcialam dostac od CSN juz nie zasilek + pozyczke a sam zasilek, reszte dorabialam w pracy. Dostalam od CSN odpowiedz negatywna, z uzasadnieniem iz, nie skonczylam wczesniej KTH i teraz moge sie starac o CSN dopiero po uzyskaniu takiej a takiej ilosci HP.
Do tego dodam, ze w trakcie nauki w drugiej szkole dostalam papier od CSN, ze czas splacic moj poprzedni dlug - nie dalo sie tego przesunac do czasu chocby skonczenia szkoly, do ktorej uczeszczalam w tym momencie , wiec na koniec zostalam bez zasilku, pozyczki z dlugiem do splacenia i potrzeba kupienia ksiazek do kursow za kilka tysiecy koron...
CSN? Nie, dziekuje.

Zeby nie bylo - tak bylam swiadoma, tego ze dlug kiedys przyjdzie mi splacic - uwazam tylko, ze kazanie ludziom splacac dlug w czasie kiedy oni sie faktycznie ucza i maja wydatki zwiazane z literatura do kursow i zmniejszona mozliwoscia pracy ( chyba nie wielu da rade pracowac 100% + uczyc sie 100% + zajac sie domem, itd.) to lekka przesada.
  Profil uzytkownika: Siobhan     
dorka2012

Wpisów: 1465
Od: 2012-06-01
2013-05-02 17:17
zaczyna sie splacac po pol roku od zaprzestania nauki.

wyjasnij prosze (moze innym sie przyda) dlaczego Twoja druga szkola nie kwalifikowala sie do csn? niewystarczajaca ilosc punktow hp napisalas. moze nie 'pelen etat' nauki? czy to prywatna szkola, czy jak. bo nawet komvux kwalifikuje sie do csn'u.
  Profil uzytkownika: dorka2012     
pawelh

Wpisów: 4
Od: 2013-04-29
2013-09-11 12:33
Dzięki. Jestem na II roku, przy 75%-owym sukcesie, a sesja jeszcze trwa, i planuje dobić do 82%. Nie powinno być żadnych problemów z otrzymaniem studiemiedel na kolejny rok?
  Profil uzytkownika: pawelh     
dorka2012

2013-09-11 16:41
tak, 75 proc wystarczy, tak napisali z csnu. ale rok akademicki juz sie zaczal, pierwsza wyplata juz byla, troche sie spozniles jak rozumiem
aja88

Wpisów: 8
Od: 2010-02-08
2013-09-25 11:57
hej
dostalam z csn pomoc dla studentow, pierwsza wypłata była dziś 25 i także dziś dopiero zarejestrowałam swoje konto w swedbanku na które maja trafiać pieniazki, na stronie csn mam juz zaznaczene ze pieniądze zostały wypłacone ale na koncie ich nie ma, czy wiecie jak długo muszę czekać/ czy jesli dzis była wypłata i dzis rejestracja konta to przeleja mi te pieniądze na konto w ciagu kilku dni czy musze czekac do nastepnego miesiaca na wypłate/?czy może musze wyjasnic to gdzieś? pomóżcie
  Profil uzytkownika: aja88     
JOLAND

Wpisów: 10279
Od: 2009-11-24
2013-09-25 12:00
Za ten miesiac wysla Ci poczta postväxel(czek),ktory zrealizujesz w banku.
  Profil uzytkownika: JOLAND     
aja88

2013-09-25 12:11
a nastepna wypłata pójdzie juz na zarejestrowane przezemnie konto tak? a długo bede czekac na ten czek?
dzieki wielkie
dorka2012

2013-09-25 13:49
nie, to idzie szybko. a nastepna na konto bankowe
aja88

2013-10-14 16:03
hej
mam pytanie, dostaje studiemedel z csn, ale zachorowało mi dziecko i niemoge chodzic do szkoły, musze zniązostać 2 dni w domu, moje pytanie brzmi czy te 2 dni nieobecnosci musze zgłosić do csn? czy moze zgłasza się tygodniowe nieobecnosci np cały tydzien lub 2 a nie 1 dzień lub 2 dni?
Forum -> Nauka -> CSN
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Praca dla płytkarza (Stockholm Uppsala)
Hydraulik /Rörmockare (Jordbro )
Praca sprzątanie (Tyresö )
Prace ogrodnicze - okolice Sztokholmu (Akersberga)
Praca w firmie sprzątającej (Södertälje )
Sprzątanie (Sztokholm )
Praca w PL ścianki działowe GK/sufity modułowe (Chełm)
Szukam pracownika do prac zewnętrznych (Värmdö )
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 20 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony