Odwiedzin 40326943
Dziś 410
Środa 10 czerwca 2026

Forum: Nauka - sas

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
Autorsas
polopolo

Wpisów: 18
Od: 2013-03-26
2013-03-26 13:42
Hej

W szwecji mieszkam od 7lat.W 2009 ukonczylam SFI potem uczylam sie przez 3 miesiace na SASie.
Na SFI chodzilam dziennie i zylam z pieniedzy ktore zaoszczedzilam wczesniej.Liczylam ze na sasie dostane bidrag,niestety nie przyznali mi go poniewaz co prawda pracowalam 3 lata ale mialam 2 miesieczna przerwe a podobno trzeba miec przepracowane 2 lata bez przerwy.
Zrezygnowalam z Sasu i wrocilam do pracy.W 2011 roku urodzilam dziecko.Potem bylam na macierzynskim do lutego 2012 i od czerwca 2012 znowu bylam w domu gdyz urodzilam drugie dziecko.
Teraz do pracy powinnam wrocic w sierpniu ale planuje kontynuacjie nauki.W gre wchodzi tylko nauka dzienna(rano).
Moje dzieci urodzily sie w szwecji ale zarowno ja z mezam jak i dzieci mamy obywatelstwo polskie.My mamy pobyt ze wzgledu na prace a nasze dzieci na nas.....
Ktos mi powiedzial ze skoro ja mam pobyt na prace to nawet jak teraz w sierpniu zaczne nauke na Sasie i bede miala maks punktow to nie dostane bidragu.Zastanawiam sie czy to prawda?
Czy ktos sie orietuje?
Prawde mowiac po tym jak zoztalam potraktowana poprzednim razem boje sie co bedzie teraz.Chce sie uczyc,chce skonczyc szkole i zaczac normalnie pracowac.Od czego powinnam zaczac? gdzie najpierw sie zglosic?Ja wiem ze te wszystkie informacjie sa na stronie komuny,CSN itd ale chyba sie juz pogubilam i nie wszystko rozumiem a zalezy mi aby dobrze tym wszystkim pokierowac.Wypowiedzenie w pracy powinnam dac w maju,nabory do szkoly sa od kwietnia.Boje sie ze zrezygnuje z pracy a nie dostane pieniedzy z csn i tym samym nie stac mnie bedzie na nauke.
prosze o pomoc
  Profil uzytkownika: polopolo     
black sabbath

Wpisów: 9092
Od: 2012-06-16
2013-03-26 17:57
troche to wyglada chaotycznie u ciebie, mam wrazenie ze w ten sposob to bedziesz sie uczyc do usranej smierci,jesli zaczniesz pracowac to dzieci beda chorowac i w domu bedziesz musiala byc ,wylecisz z pracy i co znowu sie bedziesz uczyc????mam jedna w mojej rodzinie 42 lata i dopiero skonczyla studia ,zadnej pracy a potem bedzie placz ze emerytura (smieszna)??wszystko musi byc w miare ,zastanow sie ty mieszkasz tu juz 7 lat
  Profil uzytkownika: black sabbath     
Vendela

Wpisów: 747
Od: 2012-11-19
2013-03-26 19:16
polopolo

Troche to zle zaplanowalas. Przyjezdzasz do nowego kraju to najpierw jezyk jak naszybciej, potem praca, a dopiero potem dzieci. Bedzie ci trudno i ciezko ekonomcznie, uczyc sie i równoczesnie wychowywac dwoje dzieci.

Nie moge sie nadziwic jak czytam wpisy polek które przyjezdzaja do Szwecji i zaczynaja od dzieci.

Przepraszam ze pytam ale w Polsce nie ucza jak sie planuje dzieci?

Profil uzytkownika: Vendela     
pati_sko

Wpisów: 8960
Od: 2006-05-15
2013-03-26 19:26
"
Przepraszam ze pytam ale w Polsce nie ucza jak sie planuje dzieci?"

mowia ze nie ma glupich pytan...no a tu, prosze jaki sie trafil wyjatek
  Profil uzytkownika: pati_sko     
dorka2012

Wpisów: 1465
Od: 2012-06-01
2013-03-26 20:07
ja mam na studiach laske co ma 4 dzieci, inna 3, obie zaliczaja wszystkie egzaminy, nie wiem jak one to robia. fakt, ze czesc tych dzieci jest juz duza
  Profil uzytkownika: dorka2012     
black sabbath

Wpisów: 9092
Od: 2012-06-16
2013-03-26 20:16
wszystko idzie zrobic jak sie chce.ale tylko chec nie wystarczy.tej sytuacji sie nie odwoci.trzeba sie wziasc za siebie i jechac z tym "koksem"a to co wendela pisze to fakt duzo co przyjezdza zaczyna od dzieci,,,,jak sobie poscielisz tak sie wyspisz,,,,cos w tym jest,szkoda i dzieci i rodzicow.
  Profil uzytkownika: black sabbath     
gosa
Göteborg

Wpisów: 341
Od: 2011-05-10
2013-03-26 20:48
Polopolo

Nie musisz rezygnować z pracy, żeby uczyć się języka. Są wieczorowe kursy o różnej intensywności. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w mojej szkole SAS jest bardzo elastyczny, więc wiele zależy od nauczycieli. Nie licz na kokosy z CSN, wątpię, czy coś dostaniesz, a nawet jeśli to ze 4 tys. zasiłku, reszta to pożyczka. Warto składać wymówienie?
  Profil uzytkownika: gosa     
Vendela

Wpisów: 747
Od: 2012-11-19
2013-03-26 22:29
Prosze mi wybaczyc ale mnie to po prostu prowokuje jak mozna byc takim korkad zeby zaczynac od dzieci.

Przecierz to oczywiste ze najperw musisz zapewnic sobie i swojej rodzinie jakis standard zanim zaczynasz rodzic dzieci.

Mam takie wlasnie kolezanki którym tak sie spieszylo zeby miec dzieci. Ciagle po 30 latach mieszkaja na przedmiesciach, zadnego wykrztalcenia, wiele z nich jest teraz samotnych i nie chce pisac jak wygladaja.

Po prostu przykre jak sie przypadkiem spotykamy po wielu latach i one opowiadaja o swoim zyciu. Nie chce sie wierzyc. A mialy taka sama szanse jak ja.
  Profil uzytkownika: Vendela     
dorka2012

2013-03-27 00:17
Vendela, ale wielu jest samotnych i wsrod tych 'rozsadnych', rozwodow b duzo w szw i coraz wiecej. a moze tez tak byc, ze ten plan, ze najpierw rozne sprawy a potem dzieci konczy sie tak, ze nie ma czasu na dzieci, bo zawsze beda jakies kursy do zrobienia czy jeszcze ladniejsze mieszkanie do kupienia.
Viggo

Wpisów: 2575
Od: 2012-09-16
2013-03-27 01:14
Vendela: "Mam takie wlasnie kolezanki którym tak sie spieszylo zeby miec dzieci. Ciagle po 30 latach mieszkaja na przedmiesciach, zadnego wykrztalcenia, wiele z nich jest teraz samotnych i nie chce pisac jak wygladaja."

Debile, wszedzie debile. Pati_sko dobrze to ujela, niby nie ma glupich pytan, ale ty Vendela wykraczasz poza wszystkie standardy.
  Profil uzytkownika: Viggo     
KikaKM
Uppland

Wpisów: 62
Od: 2012-07-03
2013-03-27 07:17
polopolo, litosci . Te Twoje rozterki to tak na powaznie? Czy naprawde uwazasz, ze pojscie na sas odmieni Twoja sytuacje zawodowa? Dziewczyno, po 7 latach mieszkania, pracy i jakiejs tam nauki w Szwecji powinnas juz swobodnie porozumiewac sie w tym jezyku. To po pierwsze. Po drugie-gotowa jestes podjac ryzyko, zrezygnowac z pracy i narazac sie na niepewnosc, ze kolejnej juz nie znajdziesz? O prace nie jest latwo i sam sas w niczym Ci nie pomoze. Zastanow sie! Studiemedel zapewne dostaniesz. Ale to sa naprawde male, malutkie pieniadze. Plus dodatek na dzieci. Tez malutki. Jesli to ma stanowic jakias istotna czesc Twojego domowego budzetu-nie polecam. Poszukaj lepiej wieczorowych kursow, jesli nie w Twojej komunie, to w sasiedniej. Wszystko mozna pogodzic, ale kieruj sie rozsadkiem, masz dzieci.
  Profil uzytkownika: KikaKM     
polopolo

2013-03-27 07:59
witam ponownie

prosilam o pomoc kogos kto moze mi pomoc to ogarnac bo boje sie ze nie dostane studiemedel a wiem ze jak zalatwie wszsytko jak nalezy to nie powinno byc problemu.

1.Zaczelam najpierw szkole a ze wyszlo jak wyszlo trudno! nie bede plakac nad rozlanym mlekiem.Chce sie uczyc,moge tylko rano....maz pracuje czesto wieczorami a ktos dziecmi zajac sie musi.
2. Nie zamierzam zyc z samego studiemedel ani brac pozyczki.Moge dorabiac.
3.Jako ze wczesniej sie uczylam zmniejszylam swoj kontrakt ze 100 % na 50% a teraz zmienila sie szefowa i robi wszystko abym nie dostala nadgodzin.
W ubieglym roku pracowalam chwile i pod koniec miesiac zalamalam sie bo dostalam 6500kr!!!Nie bylo mnie calymi dniami w domu.Szefowa wysylala mnie z jednego konca miasta na drugi i mimo ze wychodzilam z domu o 6 wracalam 16.17 to mialam srednio 80 godzin...
Jak odlicze od tego bilet to wychodzi ze praktycznie te same pieniadze dostane uczac sie.
Mamy oszczednoscii wiec te smieszne pieniadze z csn nas urzadzaja.
4.Wczesniej mialam fajna prace i pracowalam ze szwedami takze mowilam dobrze po szwedzku.Ale trzy lata w domu zrobily swoje.Mysle ze w pol roku wyrobie sie ze zdaniem sasu.Mam teraz problem z wymowa hmmm czytam,pisze i jest ok a jak mam mowic to jakos tak nieskladnie.Sama tworze wlasne odmiany
Wiem ze to pozno ale chce i potrzebuje tej nauki i juz!!!

Przepraszam ze pisze chaotycznie ale syn wisi mi na szyji a corka stuka,puka.....

gila

Wpisów: 3
Od: 2009-02-03
2013-03-27 10:02
A czemu by nie robić dwóch rzeczy naraz???
Mieszkam w se 4 lata z czego pracowalam 3 ( legalnie) i ucząc sie jednocześnie. Teraz jestem na mamaledig, mam roczne dziecko i jestem w ciąży z drugim które przyjdzie na świat w lipcu.

Będąc teraz na mamaledig uczę się się na SAS B på distans w domu. Niestety nie przyznali mi csn bo kurs rozłożyłam sobie na 20 tygodni. Jakbym rozłożyła na 10 to ok, więc próbuj. Mozesz sie uczyc i pracowac. Csn czesciej przyznaja dla pracujacych jednoczesnie. A kursy na distans sa tak damo zaliczane do csn

Od takich wpisów jak wendela aż włos sie jeży.
Nie jest powiedziane że najpierw język, praca, kariera i dziecko.
Potem w wieku 40 lat sie okazuje że babki nie maja z kim bo sa juz brzydkie i nie moga miec dzieci bo sa za stare.
  Profil uzytkownika: gila     
polopolo

2013-03-27 10:26
Dziekuje za dobre rady ale wolalabym otrzymac odpowiedz na moje pytanie

Nie bede tu teraz opisywala co jak i dlaczego,bo po co?
Chce uczyc sie dziennie a nie na distans.Przy 2 malych dzieci i pracy szczerze watpie czy znajde czas na nauke w domu.
Chce uczyc sie dziennie.Dzieci moge zaprowadzic do przedszkola a sama isc na kilka godzin do szkoly.
skoczek

Wpisów: 4902
Od: 2003-02-15
2013-03-27 11:00
"Potem w wieku 40 lat sie okazuje że babki nie maja z kim bo sa juz brzydkie i nie moga miec dzieci bo sa za stare."

To chyba chodzi o polki , jugo i te inne ... bo szwedzki to im starsze tym ladniejsze i bardziej zadbane , a nie takie koczkodany jak te inne...
  Profil uzytkownika: skoczek     
skoczek

Wpisów: 4902
Od: 2003-02-15
2013-03-27 11:04
" Zastanow sie! Studiemedel zapewne dostaniesz. Ale to sa naprawde male, malutkie pieniadze. Plus dodatek na dzieci. Tez malutki. Jesli to ma stanowic jakias istotna czesc Twojego domowego budzetu-nie polecam. Poszukaj lepiej wieczorowych kursow"
A ja bym rekomendowal "zakochac sie" w bogatym
"dobiegaczu " i problemy z glowy ...
  Profil uzytkownika: skoczek     
polopolo

2013-03-27 12:08
Temat podobny do mojego byl juz na poloni wielokrotnie poruszany.Dlaczego zatem poraz kolejny pisze o tym samym? A dlatego ze za kazdym razem pojawia sie taki jesden z drugim co to musza zasmiecac watek pusta gadanina i radami nie na temat!!!!
Nie pytam sie czy sobie poradze!Albo czy jest jakies inne wyjscie!!!Zadalam konkretne pytanie!

Jak mam zabrac sie za studiemedel?Teoretyczie na poczatku kwietnia zloze podanie na SAS.Kurs zaczyna sie w sierpniu.
Kiedy i jakie dokumenty mam wyslac,co powinnam napisac? Co jest wazne?Na jakiej podstawie moge nie dostac studie medel?
Jezeli ktos wiedze na ten temat posiada i zechce sie nia podzielic bede wdzieczna!Pozostalym dziekuje i prosze o nie zasmiecanie tematu pisanina nie na temat.
KikaKM
Uppland

Wpisów: 62
Od: 2012-07-03
2013-03-27 12:28
Wejdz zatem na strone csn, a nastepnie wybierz opcje "ansök om studiemedel". Dalej otrzymasz wskazowki, co masz robic. Oczywiscie to wszystko dopiero po przyjeciu Cie na kurs. Ja mieszkam w Sv od 7 miesiecy, ucze sie obecnie sas grund, mam prawo pobytu (uppehållsrätt). Studiemedel dostalam. Oczywiscie, zeby otrzymac pieniadze, musisz uczyc sie przynajmniej halvtid (200 punktow) lub heltid (400 punktow). Wymiar czasu nauki ma tez przelozenie na wysokosc zasilku. Mam nadzieje, ze te informacje do czegos Ci sie przydadza.
  Profil uzytkownika: KikaKM     
dorka2012

2013-03-27 13:08
tak, najpierw starasz sie o ten kurs, 'pelny etat' najlepiej. dopiero potem, jak napisano starasz sie o studiemedel. tu masz warunki:
http://www.csn.se/komv-fol kh-gymn/utlandsk-medborgare-villkor

ja dostalam na podstawie tego, ze mam stale pozwolenie na pobyt. a ty masz staly pobyt?

wyjasnienie: studiemedel to bidrag + pozyczka, jesli piszesz, ze nie chcesz pozyczki to dostaniesz tylko bidrag, czyli cos 4 tys za 'caly etat', a 2 tys za pol, i to nie wszystkie miesiace, czasem mniej.

wiec zloz szybko podanie o sas. a dopiero potem, gdy juz bedziesz na kursie - csn.
polopolo

2013-03-27 13:24
KikaKM i dorka bardzo dziekuje
Tak tez zrobienie wiem co ale do tej pory wchodzilam nie w ten ansökan co trzeba i uparcie robilam zle

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz.Moja kolezanka w se nie pracowala nigdy jest tu od 2 lat,pracuje jej sambo.W sierpniu 2012 roku zaczela ona nauke na Sasie heltid (400p).Dostaje ona ponad 6000kr miesiecznie.
Pytalam kilka razy czy oby napewno ona nie ma tez pozyczki bo suma wydaje sie byc dziwnie wysoka.Nie maja dzieci.
Nie pisze o tym z zazdrosci czy cos tylko boje sie ze ona ma pozyczke i potem przyjdzie jej placic nie chce jej zagladac w papiery i byc nietaktowna....
dorka2012

2013-03-27 13:37
to jest sam bidrag, z pozyczka byloby wiecej. juz kiedys ktos tu pisal, ze tez duzo dostal, jej maz dzwonil do csn i wszystko sie zgadzalo, ze tak duzo. jakies podwyzki dla mlodych, czy cos, by ich zmotywowac.

najwazniejsze, by jak najszybciej w nauke wejsc, bo to oczywiscie bardziej oplacalne niz ta harowa za grosze co opisalas.
dorka2012

2013-03-27 13:38
jak jestes pewna ze po nauce bedziesz miala prace to i ta pozyczka nie jest taka grozna, oni to rozpisuja na 10-20 lat, wiec spokojnie mozna splacac pracujac
polopolo

2013-03-27 13:52
dorka dziekuje za odpowiedz
ja nawet na tyle nie liczezyc spokojnie mozemy za wyplate meza,nagle wydatki pokryc mozna oszczednosciami zbieranymi celowo na ten okres ten bidrag to potrzebny do oplacenia przedszkola i na wydatki zwiazane ze szkola.
z ta porzyczka to kusi bardzo ale boje sie ze cos pojdzie nie tak i obudze sie pieknego dnia z reka w nocniku.Przy 2 dzieci lepiej uwazac.NO i jak juz wroce do pracy to chcemy kupic mieszkanie,dom moze....a tak to juz bede obciazona kredytem
dorka2012

2013-03-27 13:56
ale to sie naprawde oplaca, np jesli po skonczeniu sas zaczniesz uczyc sie jakiegos zawodu. oni to rozkladaja na wiele lat. jesli bedziesz potem pracowala, bo jesl nie, to wiadomo, to jest obciazenie
Viggo

Wpisów: 2575
Od: 2012-09-16
2013-03-27 13:57
"Dostaje ona ponad 6000kr miesiecznie."

To jest mozliwe, o ile twoja kolezanka nie ma sredniego wyksztalcenia z Polski, lub podala, ze nie ma. Dla osdob, ktore nie maja wyksztalcenia zasilek jest wyzszy, niz dla tych, ktorzy szkole robia drugi raz.
  Profil uzytkownika: Viggo     
polopolo

2013-03-27 14:01
Dorka nie kus

ona ma wyzsze wyksztalcenie,licencjat
buffa

Wpisów: 12
Od: 2009-08-29
2013-03-27 14:05
Wysokosc studiebidrag zalezy od wyksztalcenia, im nizsze, tym wiekszy bidrag a mniejsza pozyczka.
A tutaj sa zasady przyznawania studiemedel:http://www.csn.se/komv-fol kh-gymn/utlandsk-medborgare-villkor/eu-me dborgare
  Profil uzytkownika: buffa     
dorka2012

2013-03-27 14:09
to musial byc jakis inny powod, moze wlasnie zacheta dla mlodych, czy cos.
buffa

2013-03-27 14:24
Bo ja wiem, nie slyszalam nigdy o zadnych "bonusach" z CSN.
"To jest mozliwe, o ile twoja kolezanka nie ma sredniego wyksztalcenia z Polski, lub podala, ze nie ma."
Najwyrazniej kolezanka podala, ze nie ma..
pati_sko

2013-03-27 14:26
"Prosze mi wybaczyc ale mnie to po prostu prowokuje jak mozna byc takim korkad zeby zaczynac od dzieci."

"korkad" to Ty piszesz
a i tez cs Ci nie wychodzi te Twoje czytanie tekstu napisanego

pomijam fakt, ze autor tego tematu, troszke dziwnie brzmi - no ale wez juz wole to niz jakies pieprzenie "dumheter"
polopolo

2013-03-27 14:38
pati sko jeszcze nie trafilam na temat w ktorym bys sie nie udzielala,szkoda ze nie na temat
czy ty zawsze musisz sie czepiac?
pati_sko

2013-03-27 14:42
no popatrz popatrz, tak sie czesto udzielam na forum, ze non stop sie czepiam....coz to za dziwnosci

a dwa, nie do Ciebie pisze, to po co sie odzywasz?
polopolo

2013-03-27 14:46
grzecznie porosze zebys nie zasmiecala tego tematu swoimi madrosciami!
wyluzuj troche i pisz tam gdzie cie chca!Ja cie tu nie chce.
pati_sko

2013-03-27 14:52
oczywiscie
laska Cei nazywa korkad a ty sie mnie czepiasz?

wez idz na spacer skorzystaj z pierwszych promykow slonca

PS
pieniadze z csn powinnas dostac, i ta mala przerwa w pracy nie ma nic do tego

SKUTER-KA

Wpisów: 528
Od: 2013-03-18
2013-03-27 14:56
polopolo,

nie natrafilas na temat, w ktorym sie pati_sko udziela na temat, bo widocznie nie umiesz czytac ze zrozumieniem,

Pozatym, jakbys nie wiedziala, to forum publiczne dziala na takiej zasadzie, ze kazdy moze swoje naskrobac...

A to, ze zalozylas sobie temat, to nie znaczy, ze mozesz wypraszac sobie jakiekolwiek komentarze, wiec sama wyluzuj.
  Profil uzytkownika: SKUTER-KA     
dorka2012

2013-03-27 14:56
z csn'u:
'Tillfällig satsning på unga
För att underlätta för unga arbetslösa att läsa in grundskole- och gymnasiebetyg har regeringen beslutat att unga mellan 20 och 24 år ska kunna få det högre bidraget. Läs mer nedan under rubriken "Tillfällig satsning på unga arbetslösa".'
http://www.csn.se/komv-fol kh-gymn/studiemedel/hur-mycket-kan-du-fa/ hogre-bidraget-1.2794

czyli ze sa bonusy dla mlodych
buffa

2013-03-27 15:01
Dla mlodych (i starszych) bez wyksztalcenia:
"Du kan få det högre bidraget från och med det år du fyller 25, om du studerar på grundskole- eller gymnasienivå. Utbildningen får inte vara en påbyggnadsutbildning eller motsvarande. Om du studerar på gymnasienivå, gäller också att du inte fullföljt ett nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller motsvarande svensk eller utländsk utbildning." (...)

"Du ska sakna slutbetyg från en svensk grundskola eller en motsvarande utländskt utbildning om du ska läsa på grundläggande nivå.
Du ska sakna slutbetyg från ett nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller en motsvarande svensk eller utländsk utbildning om du ska läsa på gymnasial nivå.
Du ska studera på grundläggande eller gymnasial nivå på komvux eller folkhögskola".
polopolo

2013-03-27 15:22
skuter ka tak to forum publiczne ale czy osoby ktore nie chca w dany watek wniesc cos sensownego musza sie udzielac?i pisac tylko po to zeby pisac?

pati sko tych kilku pierwszysch wypowiedzi nie czytalam,miedzy innymi tej gdzie zostalam nazawna glupia nie czytalam bo nie mialam ochoty czytac nie na temat.
Juz po wstepie wiedzialam ze nie warto czytac i poprosilam o pisanie na temat.....
widze jednak ze tak sie nie da a szkoda bo wtedy nie trzeba by bylo zakladac 150takich samych watkow a potem jeszcze "sluchac" ze przeciez to juz bylo....tylko zeby poznac odpowiedz na dreczace mnie pytanie musze najpier przeczytac 20 glupawych odpowiedzi nie na temat!
Bo co komu do tego kiedy i dlaczego zdecudowalam sie na dzieci? co kogo obchodzi za co bede zyla?

a i przepraszam troche mnie ponioslo nie czytalam pierwszych 10 wpisow bo kazdy zaczynal sie tym samym po co ?no co? nie wiedzialam ze to co piszesz to cytat.....i uznalam ze to ty sie czepiasz:P

Buffa moja kolezanka ma 26 lat,licencjat i napewno podala prawidlowe dane widocznie tyle jej sie nalezalo nie wnikam.Nie chcialabym tylko zeby po takim czasie okazalo sie ze czesc tych pieniedzy musi oddac.

No i znowu pisze chaotycznie i zaraz ktos sie przyczepi....trudno pisze i zabawiam dzieci jednoczesnie.
pati_sko

2013-03-27 15:30
"a i przepraszam troche mnie ponioslo nie czytalam pierwszych 10 wpisow bo kazdy zaczynal sie tym samym po co ?no co? nie wiedzialam ze to co piszesz to cytat.....i uznalam ze to ty sie czepiasz:P"

ok, spoko

a tak na marginesie, to slabo na tym forum widac cytaty
KasiaTom

Wpisów: 1227
Od: 2010-09-23
2013-03-27 18:00
polopolo dlaczego Ty nie zapytasz u zrodla?

...tyle czasu znowu stracilas, zamiast sie uczyc.
  Profil uzytkownika: KasiaTom     
dorka2012

2013-03-27 18:32
Kasia, ale w ten sposob to mozna kazde pyt o ifo zbyc, bo zawsze znajdzie sie jakies zewnetrzne zrodlo lepsze od pi.

i nie omieszkalas ja zganic, ze traci czas zamiast sie uczyc. a Ty nie tracisz czasu na pi? tez pewnie znalazloby sie jakies pozyteczniejsze zajecie
polopolo

2013-03-27 22:00
KasiaTom dlaczego nie pytam u zrodla? a czytalas co napisalam na samym poczatku?

"?Ja wiem ze te wszystkie informacjie sa na stronie komuny,CSN itd ale chyba sie juz pogubilam i nie wszystko rozumiem a zalezy mi aby dobrze tym wszystkim pokierowac.Wypowiedzenie w pracy powinnam dac w maju,nabory do szkoly sa od kwietnia.Boje sie ze zrezygnuje z pracy a nie dostane pieniedzy z csn i tym samym nie stac mnie bedzie na nauke.
prosze o pomoc"

no wlasnie,pytalam u zrodla ale czasem mozna cos zle zrozumiec lub pominac,tak po prostua doswiadczenie i wiedza innych tez sa przydatne

Stracilam czas? nie wydaje mi sie o jedna wazna informacje jestem juz bogatsza a o ile pisnina na forum jest mozliwa z dzieckiem na rekach to nauka juz nie choc nie powiem ucze sie chocby czytajac dzieciom szwedzkie bajki,spiewajac szwedzkie piosenki
jak bys czytala uwaznie to zauwazylabys ze mam problem z mowieniem po szwedzku i dlatego chce isc do szkoly,do ludzi ahhh
dorka2012

2013-03-27 22:44
jesli szkola zaczyna sie w sierpniu to dopiero wtedy mozesz dostac csn. to po co rezygnujesz z pracy juz w maju?
dorka2012

2013-03-27 22:44
a, ok pewnie dwa mies wypowiedzenia
prababcia

Wpisów: 1822
Od: 2012-10-21
2013-03-27 22:50
Zycze powodzenia w Twoich planach. Nie zapomnij tylko zalatwic tez miejsca w przedszkolu dla dzieci, bo z tym moga byc trudnosci. Czy wiesz jakie przedszkole jest najlepsze w twojej okolicy? Pozdrowienia
  Profil uzytkownika: prababcia     
polopolo

2013-03-27 23:12
Dorka ja do pracy nie wracam mam macierzynski do sierpnia a jak pokombinuje i zabiore z weekendow to akurat do polowy sierpnia powinnam miec tak wypowiedzenie musze dac 2 miesiace wczesniej

Prababcia dziekuje moj syn juz chodzi do przedszkola a corka jak miala tydzien to juz stala w kolejce
darkness
Stockholm

Wpisów: 127
Od: 2004-08-09
2013-03-30 20:07
"Wejdz zatem na strone csn, a nastepnie wybierz opcje "ansök om studiemedel". Dalej otrzymasz wskazowki, co masz robic. Oczywiscie to wszystko dopiero po przyjeciu Cie na kurs. Ja mieszkam w Sv od 7 miesiecy, ucze sie obecnie sas grund, mam prawo pobytu (uppehållsrätt). Studiemedel dostalam. Oczywiscie, zeby otrzymac pieniadze, musisz uczyc sie przynajmniej halvtid (200 punktow) lub heltid (400 punktow). Wymiar czasu nauki ma tez przelozenie na wysokosc zasilku. Mam nadzieje, ze te informacje do czegos Ci sie przydadza."

Napisałaś, ze jesteś od 7 m-cy w Swe i masz bidrag? Czy nie potrzeba 2 lat pracy wcześniej aby dostać taki?
  Profil uzytkownika: darkness     
Forum -> Nauka -> sas
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Praca dla płytkarza (Stockholm Uppsala)
Hydraulik /Rörmockare (Jordbro )
Praca sprzątanie (Tyresö )
Prace ogrodnicze - okolice Sztokholmu (Akersberga)
Praca w firmie sprzątającej (Södertälje )
Sprzątanie (Sztokholm )
Praca w PL ścianki działowe GK/sufity modułowe (Chełm)
Szukam pracownika do prac zewnętrznych (Värmdö )
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 14 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony