Odwiedzin 40326929
Dziś 396
Środa 10 czerwca 2026

Forum: Nauka - Sas

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorSas
bebik

Wpisów: 5
Od: 2012-05-22
2012-05-22 23:59
Hej
Chcialabym zapytac i mam nadzieje ze ktos mi podpowie.
Jesli po sfi chce sie uczyc dalej co wybrac ?
Svenska som andra språk grundskoleniva czy gymnasium niva a moze bätre svenska czy svenska bas ???
Nie wiem nie orientuje sie na jakim poziomie sa te kursy.
Celem jest kontynuowanie nauki szwedzkiego i praca w moim wyznaczonym zawodzie - tu kolejne pytanie czy musze miec jakies wymagane zaswiadczenia by pracowac w zawodzie kuratora? jezykowe etc...
Czy na sasie ucza matematyki ???
Jesl mam wyksztalcenie wyzsze a brakuje mi umiejetnosci jezykowych czy musze jeszcze raz zdawac matematyke ? Kompletnie sie gubie
  Profil uzytkownika: bebik     
suss
gdzie nogi poniosa

Wpisów: 1877
Od: 2010-09-02
2012-05-23 06:07
Svenska bas pierwsze slysze...
  Profil uzytkownika: suss     
Aby sorell

Wpisów: 11327
Od: 2010-04-16
2012-05-23 08:34
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: Aby sorell     
bebik

2012-05-23 10:25
Wiem - tyle ze w wiekszosci takich kursow ta matematyka jest...
Ile trwa sas grund ?
Ile trwa sas gimnazjalny ?
Aby sorell

Wpisów: 11327
Od: 2010-04-16
2012-05-23 10:45
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: Aby sorell     
bebik

2012-05-23 11:06
Bardzo dziekuje za pomoc - chyba mi sie rozjasnilo znalazlam kurs sas grund i trwa on rok a po nim to chyba ten gimnas i dalej praca mam nadzieje.
Dzieki - a ta matma jest na drugim roku tego kursu.
bebik

2012-05-23 11:13
Aj...jeszcze jedno pytanie gdzie mam wyslac dokumenty zeby uznano moje kwalifikacje zawodowe ?
iza
Sztokholm

Wpisów: 23426
Od: 2000-09-11
2012-05-23 12:44
w twoim wypadku naprawde nie musisz przerabiac matematyki, chemi, fizyki czy biologii z podstawowki szwedzkiej.

przeciez jak to wszystko pokonczysz (tzn material szwedzkiej podstawowki i liceum) to bedziesz miala ze 40 lat!

skup sie na jezyku- reszte przedmiotow z podstawowki, liceum, studiow przeciez ci zalicza.
  Profil uzytkownika: iza     
Joe Dalton

Wpisów: 27
Od: 2010-09-11
2012-05-23 21:14
Wykształcenie wyższe poddaje się nostryfikacji. Zajmuje się tym Högskoleverket. By poddać ocenie dyplom należy wysłać wypełniony formularz oraz poświadczone kopie świadectw/certyfikatów na adres: Högskoleverket, Luntmakargatan 13, box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden. Nostryfikacja jest bezpłatna i trwa do czterech miesięcy. Więcej informacji na stronie www.hsv.se
  Profil uzytkownika: Joe Dalton     
Lulu Confaboulu
Sarkazm i szydera

Wpisów: 6700
Od: 2009-03-30
2012-05-23 21:26
Dzieki - a ta matma jest na drugim roku tego kursu.''

bebik, no cos ty sie uczepila tej matmy??! sas to jest skrot od svenska som andra språk, szwedzki jako drugi jezyk,tylko szwedzki, NIE MATEMATYKA!!!

KURSPLAN FÖR SAS GRUND - NIVÅ 1
Mål som eleverna skall ha uppnått efter avslutad kurs:

Studenten ska kunna förstå och själv använda det svenska språket i tal och skrift i de olika situationer studenten ställs inför, aktivt och med tydligt uttal kunna delta i samtal och diskussioner, kunna sammanhängande muntligt återberätta något som studenten hört, läst, sett eller upplevt samt muntligt kunna redovisa ett arbete så att innehållet framgår och är begripligt.

Kunna läsa och tillgodogöra sig till nivån avpassad skönlitteratur och förstå faktatexter av den art som behövs i skolarbetet.

KURSPLAN FÖR SAS GRUND - NIVÅ 2

Studenten ska kunna ta del av, reflektera över och värdera innehåll och uttrycksmedel i bild och film, samt kunna läsa, reflektera över och sätta in i ett sammanhang några skönlitterära verk och författarskap med betydelse för människors sätt att leva och tänka

KURSPLAN FÖR SAS GRUND - NIVÅ 3

Studenten ska kunna skriva olika sorters texter så att innehållet framgår tydligt och med en sådan språkriktighet som syftet med skrivandet kräver, både vid skrivande för hand och med dator, samt kunna uppfatta variationer, värdeladdningar och nyanser i det svenska språket.
  Profil uzytkownika: Lulu Confaboulu     
Lulu Confaboulu
Sarkazm i szydera

Wpisów: 6700
Od: 2009-03-30
2012-05-23 21:27
sas a i b to tez jest kurs tylko i wylacznie jezykowy, uwierz!
  Profil uzytkownika: Lulu Confaboulu     
Ronj@

Wpisów: 7647
Od: 2006-08-16
2012-05-23 22:00
Dajcie dziewczynie spokoj!
Konczyla humanistyczne studia w PL i napewno przerabiala matematyke na conajmniej poziomie D
a ze chce pracowac tutaj w swoim zawodzie, stad pytanie.
Niewazne, ze nie bedzie mogla sie dogadac z petentami, ale matematyka

Na powaznie, do autorki, ucz sie jezyka, zrob dodatkowo "samhällsvetenskap" i potem ( z czasem?) 1-2 lata na terapeute, bedziesz miala wtedy najlepsza korzysc z twojego polskiego wyksztalcenia.
  Profil uzytkownika: Ronj@     
magda1974

Wpisów: 81
Od: 2011-01-28
2012-05-24 09:28
Masz racje Ronja. Jezeli stwierdza niedostateczne wyksztalcenie z matematyki czy angielskiego, kaza uzupelnic. Nie kazdy zdawal na maturze matme czy uczyl sie angielskiego, a to przeciez u nich podstawa.Ale to pozniej, na razie faktycznie nalezy skupic sie na jezyku.

P.S. A co znaczy "terapeute"?
  Profil uzytkownika: magda1974     
iza
Sztokholm

Wpisów: 23426
Od: 2000-09-11
2012-05-24 11:01
"Nie kazdy zdawal na maturze matme"
tu nie ma matury

zapewniam was ze nasza matematyka z podstawowki i z liceum to jest poziom 3 roku studiow w Szwecji
  Profil uzytkownika: iza     
Ronj@

Wpisów: 7647
Od: 2006-08-16
2012-05-24 11:47
" tu nie ma matury"
(tak jak nie ma zameldowania)

nie, jest gorzej, bo musisz zaliczyc caly etap przedmiotu (matematyka, szwedzki, angielski...itd)
na tym poziomie na ktorym ten przedmiot jest na wybranym kierunku liceum. Poza oczywiscie minimum.
Masz cos nie zaliczone (czy niskie oceny) to zeby dostac sie na studia, wymagajace wiedzy pewnego etapu przedmiotu, pozostaje fryzurowanie swiadectwa na Komvux.

Dobrze, ze w PL matematyka jest na tak wysokim poziomie, bo jezyk to slabiutko.
  Profil uzytkownika: Ronj@     
LARA333
Sthlm

Wpisów: 1882
Od: 2007-06-12
2012-05-24 12:59
Nie cierpie matematyki
  Profil uzytkownika: LARA333     
aniuladoniula

Wpisów: 438
Od: 2007-03-01
2012-05-24 18:48
Podepne sie pod temat

Chcialam "przeliczyc" swiadectwo z Polski - licealne. Na stronie stoi ze trzeba przeslac tylko swiadectwo z ostatniej klasy (maturalne) i tyle.

Co w sutyacji gdy 3klasy byly w b.d liceum w klasie o profilu mat-fiz z duza iloscia tych przedmiotow. A klasa maturalna w zaocznym liceum dla doroslych?

Zalezy mi by miec zaliczona matematyke, naturvetenskap, samhällkunskap... do tego potrzebne sa wczesniejsze swiadectwa.

Dzwonilam ale chlopak odbierajacy tel wiedzial mniej ode mnie Pytal sie co stoi na ich stronie i ze to to obowiazuje.

Slyszalam ze warto zdobyc liste ilosci godzin z danych przedmiotow w danych latach ale nie znam nikogo kto tak robil. Macie jakies doswiadczenia????
  Profil uzytkownika: aniuladoniula     
anulka28015

Wpisów: 3
Od: 2010-12-10
2012-07-03 13:50
A czy ktos moze wie jak wyglada sprawa z läsförståelse na SAS grund? Mialam dzisiaj i mam obawy, ze moge nie zaliczyc. Poza tym uppsats i inne rzeczy powinnam zdac. Jakie oni maja kryteria? czy trzeba dostac godkänt za kazda czesc, czy jak sie nie zaliczy jednej to jakos przejdzie? orientujecie sie moze?
  Profil uzytkownika: anulka28015     
dorka2012

Wpisów: 1465
Od: 2012-06-01
2012-07-03 14:11
do 'przeliczenia' swiadectwa maturalnego - tylko swiadectwo (tlumaczone potwierdzone)

aby zdac sas grund - musisz zaliczyc wszystko (czyli miec godkänd)
  Profil uzytkownika: dorka2012     
dorka2012

Wpisów: 1465
Od: 2012-06-01
2012-07-03 14:12
jak bylas w ogolniaku - bedziesz miala te przedmioty kt wyliczylas
  Profil uzytkownika: dorka2012     
Forum -> Nauka -> Sas
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Praca dla płytkarza (Stockholm Uppsala)
Hydraulik /Rörmockare (Jordbro )
Praca sprzątanie (Tyresö )
Prace ogrodnicze - okolice Sztokholmu (Akersberga)
Praca w firmie sprzątającej (Södertälje )
Sprzątanie (Sztokholm )
Praca w PL ścianki działowe GK/sufity modułowe (Chełm)
Szukam pracownika do prac zewnętrznych (Värmdö )
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 5 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony