| Autor | szkola sfi a przedszkole |
Osk84 Sztokholm

Wpisów: 5 Od: 2012-04-15
| 2012-04-15 14:42 witam , za ok miesiac moja narzeczona wraz z 4 letnia coreczka przyjezdzaja do mnie do Sztokholmu. Chcialbym zapisac corke do przedszkola tutaj . Wiem ze potrzebny jest personnumer , ja obecnie nie moge go miec gdyz mam dzialanosc w Polsce swiadczaca uslugi tutaj w SE -tak chcial moj pracodawca u ktorego od 5 lat pracuje. Jako ze ja nie moge miec pn czy jest mozliwosc dostania go jak by ona zapisala sie do szkoly SFI( troche o tym czytalismy , ona chcialaby nauczyc sie szwedzkiego ), ale czy po tym dostalaby personnumer i moglibysmy zapisac corke do przedszkola, czy nalezalaby sie dziecku przy takiej opcji w razie czego jakas opieka medyczna lekarz, dentysta itp..?Prosze o odpowiedz. |
| | |
uciekinier

Wpisów: 601 Od: 2005-11-08
| 2012-04-15 14:57 bez PN do SFI sie nie zapisze...(chyba ze cos sie zmienilo ale nie sadze) wiec niestety nic nie zalatwisz dla niej i dziecka... |
| | |
Osk84 Sztokholm

| 2012-04-15 15:03 nie mam pojecia wiec jak to rozwiazac ;( skandynawia jest strasznie wymagajaca pod kontem dokumentow ale dziekuje za odpowiedz |
| | |
kratka

Wpisów: 888 Od: 2012-02-18
| 2012-04-15 15:22 Tak jak wiekszosc ludzi dziewczyna do pracy dziecko do przedszkola a w sobote niedziele szkola |
| | |
Osk84 Sztokholm

| 2012-04-15 15:42 No napewno chcialaby pojsc do pracy ,ale podejzewam ze od razu pracy nie znajdzie ,jej angielski jest komunikatywny - chodzi na kursy, uczy sie, ale niewiem czy to wystarczy zeby znalesc na szybko prace. U mojego pracodawcy moglaby miec prace typu posprzatac firme, dom jego ewentualnie u jego przyjaciela tez dom- moze by sie ktos jeszcze znalazl . ale jak mialaby to udokumentowac? musialaby zalozyc dzialanosc?ile to by moglo potrwac.( bo tu zalezaloby nam na czasie zeby np. od wrzesnia corka poszla do przedszkola) Zaznacze ze wiem ze podatki sa wysokie czytalem na ten temat tez wsze fora, ale zeby tu zamieszkac to tak jak w Polsce czy innym kraju trzeba placic zeby kiedys tez cos z tego miec. |
| | |
iza Sztokholm

Wpisów: 23426 Od: 2000-09-11
| 2012-04-15 15:42 "ja obecnie nie moge go miec gdyz mam dzialanosc w Polsce swiadczaca uslugi tutaj w SE"
jak nie placisz podatkow w SE to nic ci sie tu nie nalezy. ani tym bardziej twojej rodzinie.
czas pomyslec by to zmienic, chociazby dla dobra dziecka...
bo bez nr personalnego nic sie w SE zalatwic nie da..
(ani szkola, lekarz, ubezpieczenie, konto w banku itp)
jak zarejestrujesz firme w SE to moze bedziesz mial mniej kasy, ale za to wszystko bedzie na legalu dla Ciebie i rodziny...
"skandynawia jest strasznie wymagajaca pod kontem dokumentow"- zle myslenie i nieprawdziwe...
|
| | |
Osk84 Sztokholm

| 2012-04-15 15:49 Ok ja moglbym zarejestrowac , nawet szczerze chcialbym to zrobic , zastanawiam sie wlasnie nad tym ile bym musial odjac ze swojej kwoty zeby oplacic podatek itp za siebie. liczac np 130 sek to - 65 sek ? a jezeli pracodawca by mnie zatrudnil to duzo musialby placic za mnie wtedy ? czy moze zwrcila by sie jakas kwota mu pozniej na koniec roku przy rozliczeniu ? jak to tam wyglada- tak w skrocie a i oczywiscie ile czasu to wszystko by potrwalo.. |
| | |
iza Sztokholm

| 2012-04-15 16:15 "a jezeli pracodawca by mnie zatrudnil to duzo musialby placic za mnie wtedy ? czy moze zwrcila by sie jakas kwota mu pozniej na koniec roku przy rozliczeniu ? jak to tam wyglada- tak w skrocie"
pogadaj z nim, powiedz jaka masz sytuacje. ze jak cie nie zatrudni to twoja rodzina nie bedzie miala zadnych praw tutaj (no chyba ze twoja kobieta znajdzie prace i wtedy sobei i dziecku zalatwi papiery. ale ty dalej nie bedziesz mial...)
nie martw sie o pracodawce, martw sie o to jakie zycie chcesz przygotowac w Szwecji swojej narzeczonej i jej dziecku... bo chyba nielegalny pobyt be prawa do opieki zdrowotnej, szkoly itp to nie jest szczyt jej marzen... |
| | |
Osk84 Sztokholm

| 2012-04-15 16:23 no nie jest szczyt marzen ani dla niej ani dla mnie . W Polsce staralismy sie miec wszystko legalnie , normalnie ale ze wzgledu na to ze bardzo dlugo jestem w SE musimy zyc na dwa domy , dziecko jest coraz starsze my tez , dlatego chcemy to zmienic i zyc razem tu . kolorowo wiadomo nie bedzie ale teraz tez nie jest . Nie myslimy tu o zasilkach - bo wiele ludzi potrzebuje ich bardziej, ale poprostu o normalnym zyciu, legalnym i razem dziekuje bardzo za wypowiedzi , szczegolnie Izie . Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki |
| | |
iza Sztokholm

| 2012-04-15 16:29 Sprawa jest prosta- placisz podatki w Szwecji= masz prawo do korzystania z wszystkiego co ten kraj oferuje.
(nie mam na mysli zasilkow,bo to nie o tym temat.) |
| | |