Odwiedzin 40326933
Dziś 400
Środa 10 czerwca 2026

Forum: Nauka - Studia w Szwecji

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorStudia w Szwecji
katarrina_mil

Wpisów: 53
Od: 2011-09-10
2011-09-17 21:53
Witajcie,
mam pewien dylemat..z vademecum polaka w Szwecji wyczytałam, że studia licencjackie robione w Polsce w szkole prywatnej, w Szwecji liczą sią tylko wtedy gdy dana uczelnia ma uprawnienia także do nadania tutyłu mgr z danego kierunku...czy faktycznie aż tak na to zwracają uwagę, sprawdzają itd? Czy studia robione w Polsce, także podyplomówki są uznawane w Szwecji?
A zakłądając, że chciałabym studiować coś dalej w Szwecji (dalej w sensie mgr...choć naprawdę nie wiem jak wygląda tam system edukacji i czy te tutyły nadaje się w takiej kolejności jak w Polsce), faktycznie muszę znać angielski? No bo...jestem w stanie zrozumieć na większości kierunków, to ma sens..ale np. jesli chce studiowac filologie hiszpanska to przeciez nie bede miala zajec po angielsku tylko hiszpansku...w przeciwnym razie nie nauczylabym sie jezyka. Prosze niech ktos mi wytlumaczy jak to wszystko wyglada. I jesli ktos z Was orientuje sie czy ta cala filologia jest na jakims uniwerku w Goteborgu to niech da znac )
  Profil uzytkownika: katarrina_mil     
katarrina_mil

2011-09-18 19:37
czyli,że nikt nic nie wie...? no help no ) pozdrawiam
Lulu Confaboulu
Sarkazm i szydera

Wpisów: 6700
Od: 2009-03-30
2011-09-19 10:13
http://hsv.se/2.539a949110 f3d5914ec800056285.html

tu masz informacje na temat starych dyplomow itd
  Profil uzytkownika: Lulu Confaboulu     
Lulu Confaboulu
Sarkazm i szydera

2011-09-19 10:14
http://studera.nu/omstudie r/omstudier/welcometostuderanu.4.28308bac 1321d2b50a580003412.html

a tu masz informacje wszystkie inne, na temat biezacego studiowania.

nie znajdziesz czegos - zadzwon tam.

i nie pytaj o angielski, bo to jest az smieszne w 21 wieku, w cywilizowanej Europie, nie znac tego jezyka.

katarrina_mil

2011-09-19 13:39
Fajnie, tylko, że gdybym znała szwedzki nie prosiłabym o pomoc tylko poszukała w necie ale niestety nic nie rozumiem z tych stronek, a nawet jak się je wrzuci w tłumacza google to nie bardzo ma to sens
A angielskiego choć może dla niektórych śmieszne, ja nie znam aż na tyle aby studiować w szkole wyższej w tym języku.
iza
Sztokholm

Wpisów: 23426
Od: 2000-09-11
2011-09-19 13:43
W Szwecji wiekszosc podrecznikow na studiach jest po angielsku, wiec bez angielskiego w Szwecji raczej nie da rady...
  Profil uzytkownika: iza     
gosa
Göteborg

Wpisów: 341
Od: 2011-05-10
2011-09-19 14:27
Hiszpański po licencjacie na uniwersytecie w Göteborgu:

http://www.sprak.gu.se/inf oglueDeliverWorking/ViewPage.action?siteN odeId=520479&languageId=100000&contentId= -1

Profil uzytkownika: gosa     
Lulu Confaboulu
Sarkazm i szydera

2011-09-19 16:19
nawet nie chcialo ci sie otworzyc linkow. obawiam sie, ze z takim podejsciem nie dasz sobie rady na studiach w szwecji. te linki, ktore podalam sa po angielsku. i google translate calkiem dobrze je tlumaczy.
katarrina_mil

2011-09-19 21:36
Gosa, dzieki przynajmniej wiem, ze istnieja magisterskie z hiszpanskiego choc nie jest napisane co z tym jezykiem...moim zdaniem studiowanie akurat jezyka nie powinno odbywac sie po angielsku tylko w danym jezyku...
katarrina_mil

2011-09-19 21:37
Lulu, faktycznie linki mnie zmylily bo logo stron i glowne menu bylo po szwedzku...
katarrina_mil

2011-09-21 21:44
A odbiegajac juz od tematu studiow na uczelni...orientujecie sie jak wyglada sytuacja na rynku pracy po czyms takim?

https://goteborg.alvis.got it.se/student/Kurskatalog.aspx?skolform=3 &amne=292

(pierwszy kurs od gory)

Ja nie wszystko dobrze zrozumialam przez tlumacza google, ale czy po tym mozna pracowac z dziecmi np. w przedszkolu?
I jak to dokladnie wyglada? przebieg tego kursu...ja niestety poki co nie rozumiem , wiec prosze o pomoc. I z gory dziekuje
mamkaczuszke

Wpisów: 1037
Od: 2006-09-07
2011-09-21 23:44
z tego co ja zrozumialam to jest kurs na pedagoga "fritidu" czyli takiej swietlicy po zajeciach szkolnych a wiec zdecydowanie nie przedszkole. by w przedszkolu pracowac trzeba zrobic albo studia z wychowania przedszkolnego albo zostaj barnskötare czyli takie przygotowanie na poziomie gimnazjalnym do opieki nad dziecmi... studia zdaje sie 3 lata trwaja a to przygotowanie do opieki dzieci 2lata. przedszkolanki raczej nie maja problemu ze znalezieniem pracy natomiast z barnskötare jest juz trudniej. przedszkola chetniej zatrudniaja po studiach

z tego co sie orientuje to brakuje wychowacow swietlicowych ale to nie jest latwa praca no i po polskich warunkach tutejsze bardzo "przyjacielskie" kontakty pomiedzy mlodzieza a wychowawcami moga byc szokiem.
  Profil uzytkownika: mamkaczuszke     
meghann

Wpisów: 2378
Od: 2008-01-29
2011-09-26 22:05
wlasnie weszla nowa ustawa w lipcu 2011 ze wszyscy nauczyciele czy opiekunowie musza miec legitymacje nauczycielska czy jakas tam odpowiednia. Ci ktory jej jeszcze nie maja,maja na to 2 lata czasu(poltora roku studiow uzupelniajacych na uniwersytecie) a ci ktorzy pragneliby zostac nauczycielami maja do wyboru nowe programy 4-5 letnie zakonczone dyplomem.

Wspomnialas cos o hiszpanskim - nie wiem jak wyglada sprawa z malymi dziecmi ale do szkoly podstawowej (wyzsze roczniki) czy tez gimanzjum (tak jakby polskie liceum) sa nowe programy z kombinacja jezyka hiszpanskiego z np plastyka czy jezykiem angielskim,szwedzkim czy tez filozofia. Obawiam sie jednak ze skoro nie poslugujesz sie jezykiem angielskim na poziomie zaawansowanym to male szanse sa na to abys mogla rozpoczac tu studia. Poniewaz mimo nawet szansy ze cale studia beda jakims cudem po hiszpansku,na pewno bedzie taki wymog uczelni na wejsciu,poza tym bedziesz przeciez musiala jakos wypelnic przeciez tone papierow, porozumiec sie z paniami z recepcji,moze przeczytac pare obowiazkowych pozycji podczas studiow po angielsku.

pzdr

//M.
  Profil uzytkownika: meghann     
katarrina_mil

2011-09-27 21:31
Dziwne, ze po angielsku na kierunku hiszpanskim...no ale co kraj to obyczaj hehe. Tylko, ze watpie w takim razie w dobra znajomosc jezyka hiszpanskiego absolwentow... no bo co do innych kierunkow to mogloby miec sens, ale nie w przypadku studiowania jezyka...innego niz angielki
No a ten kurs? bardz tez tutaj robione podyplomowki z przygotowania pedagogicznego i pedagogiki przedszkolnej i wczesnoszkolnej mialyby tam racje bytu? Ktos to uznaje w ogole? Nie mowie juz nawet o nauczycielce przeedszkola, ale jej pomocy...o ile istnieje w szwecji ktos taki jak pomoc nauczyciela
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi i rady
meghann

2011-09-27 22:46
posluchaj Karrina - studiowalam filologie angielska w Poznaniu i mimo tego ze wszystko absolutnie wszystko bylo po angielsku,to mielismy dwa przedmioty po polsku - pedagogika oraz psychologia. Zakonczone egzaminem po polsku. Jestem niemalze przekonana, ze jakies zajecia (nie wiem jakies Samhälle Kunskap,Pedagogik czy cos tam)bedziesz miala po angielsku/szwedzku w Szwecji na szwedzkim uniwersytecie.

Wszystko co studiujesz w PL ma racje bytu w Szwecji. Bez watpienia. Pod warunkiem, ze uzupelnisz kompetencje polskie tymi wymaganymi tutaj na miejscu. Moze sie to skonczyc rokiem lub dwoma dodatkowymi na szwedzkim uniwersytecie,a moze tylko jakims rocznym kursem wieczornym na Komvuxie. Szwedzi bowiem juz tak maja,ze uznaja wyksztalcenie tylko w pelni zgodne z ich szwedzkimi standardami uniwersyteckimi. Czy to dobrze czy zle - nie mi oceniac.

Powodzenia!

//M.
meghann

2011-09-27 22:47
przepraszam bardzo - Katarrina

//M.
Forum -> Nauka -> Studia w Szwecji
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Praca dla płytkarza (Stockholm Uppsala)
Hydraulik /Rörmockare (Jordbro )
Praca sprzątanie (Tyresö )
Prace ogrodnicze - okolice Sztokholmu (Akersberga)
Praca w firmie sprzątającej (Södertälje )
Sprzątanie (Sztokholm )
Praca w PL ścianki działowe GK/sufity modułowe (Chełm)
Szukam pracownika do prac zewnętrznych (Värmdö )
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 6 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony