Autor | uszkodzony laptop a ubezpiecznie |
samira

Wpisów: 51 Od: 2009-01-29
| 2011-02-26 12:17 Kupiłam laptopa 6 miesięcy temu,został zalany i się klei klawiatura,ale działa . Mam pytanie czy mam go oddać do sklepu żeby go oczyścili,czy zgłosić do ubezpieczenia ,które wykupiłam przy zakupie laptopa od razu w sklepie?Co zrobić? I co zrobią z tym laptopem? przyjma do serwisu? czy poniosę koszty? czy zadzwonić tam gdzie wykupione ubezpieczenie? gwarancja ważna jeszcze 6 miesięcy. |
| |
szary

Wpisów: 13026 Od: 2005-06-02
| 2011-02-26 12:41 wszystko zalezy jakie masz ubezpieczenie , bo moze masz tylko zwykle ubezpieczenie .. zadzwon i sprawdz ..
jesli chodzi o ubezpieczenie domowe , to tez zalezy jakei masz , bo zeby ubezpieczenie pokrylo koszty ktore sama zrobisz , np spadnie ci telewizor .. to trzeba miec dodatkowe ubezpieczenie...
musisz zadzwonic i sprawdzic co wchodzi w ubezpieczenie .
mie sadze zeby zwykla gwarancja wchodzila w rozlaniu jakiegos plyna na klawiature ....
ja na twoim miejscu nie wlaczal kompa na wszelki wypadek , niech dobrze wyschnie zeby nie zrobil zwarcia na plycie glownej . , choc koszt plyty glownej to nie drogi wydatek , kolo 2000 kr |
| |
skoczek

Wpisów: 4902 Od: 2003-02-15
| 2011-02-26 12:49 wlasnie jestem po podobnych przejsciach...choc moj przypadek byl bardziej skomplikowany i naprawa trwala
4 miesiace....ale skonczylo sie ok!!!
Sprawdz co mowi twoj försäkring , ale przypuszczam ze on ubezpiecza cie od takich wlasnie szkod jak zalanie. Ja mialem "Moderna" i u nich to wlasnie ingår.Natomiast sama gwarancja tego nie dotyczy. |
| |
akil

Wpisów: 123 Od: 2009-10-04
| 2011-02-28 11:03 Gwarancja dotyczy jedynie uszkodzen, ktore powstaly z winy producenta czyli wynikaja z wadliwych komponentow lub wad konstrukcyjnych urzadzenia.
Jesli uszkodzenie powstalo z winy uzytkownika wtedy zostaje jedynie zdac sie na ubezpieczenie i tu w zaleznosci jakie naprawy, do jakiego pulapu cenowego i w jakich okolicznosciach ubezpieczalnia moze je pokryc, lub nie ... przeczytaj w umowie, albo zadzwon do ubezpieczalni i pow. jaki masz probem. powinni Ci odpowiedziec na wszystkie pytania i udzielic inf. co powinnas zrobic w takiej syt.
Jest jednak wazna sprawa ... jesli laptop DZIALA (tak jak piszesz), to znaczy ze nie powstalo zadne uszkodzenie to ubezpieczalnia moze odmowic przyznania ubezpiecznia w takim wypadku lub zrobienia czegokolwiek. No bo co oni maja z tym zrobic ... wyczyscic ta klawiature ... |
| |
Lexxo

Wpisów: 5 Od: 2010-09-13
| 2011-03-07 19:26 Polecił bym nie słuchać przedmówców i jak najszybciej coś z tym zrobić. To, że sprzęt po zalaniu działa nie oznacza, że wyschnie i jest ok. Dzisiaj, jutro, za tydzień będzie działał lecz "śmierć" może nastąpić nieoczekiwanie. Po zalaniu nawet jeżeli pozornie sprzęt został wysuszony- układy, elementy jak i samo PCB może ulegać utlenianiu a nawet przeżeraniu (zależy czym sprzęt był zalany i jak obficie). |
| |
akil

Wpisów: 123 Od: 2009-10-04
| 2011-03-10 19:59 'Polecił bym nie słuchać przedmówców i jak najszybciej coś z tym zrobić. '
Lexxo chyba sobie zartujesz, ze tak to ujme ...
1. nikt z przedmowcow nie pisze zeby to zostawic, bo wszystko jest w porzadku.
2. temat brzmi: 'uszkodzony laptop a ubezpieczenie' ...
3. twoj komentarz naprawde nie wnosi nic do sprawy, w zaden sposob nie traktuje o ubezpieczeniu, gwarancji, ani czymkolwiek z tym zwiazanym.
4. Jesli chcesz pomoc, to napisz jak wyczyscic klawiature, a nie ze trzeba to zrobic, bo to samira zdaje sie dobrze wiedziec.
|
| |